Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Истината за млякото

От малки са ни карали да пием мляко, за да сме здрави. Чуваме постоянно, че с млякото си набавяме калций, че ако не пием мляко костите ни ще станат чупливи и че остеопорозата ни е в кърпа вързана. Истината е, че това са все неща, измислени от маркетинговата кампания на млекопроизводителите и че всъщност млякото е изключително вредно за хората.

1. Нито един бозайник на тази планета не е отишлъл да бозае от друг бозайник. Единствено човека. Да, точно това правим – ние бозаем от кравата, козата, овцата. Това си е голямо извращение – и така сме ги подчинили на този наш хранителен навик, че сме ги превърнали в чешми за мляко.

2. Майката природа така е програмирала човека, че до 3 годишна възраст може да суче от майчината гръд. До тази възраст организма ни произвежда ензима лактаза, който разгражда млечната захар лактоза. След това организма ни спира да го произвежда. Ще кажете какво от това. Ето какво – неразградената лактоза както и киселинната среда създадена от млякото в червата ни стимулират развитието на бактерии в червата, отделят се изключително много токсини, които се разпространяват във всички системи и се стимулира развитието на ракови клетки. Е, и това ако не е стряскащо!

3. Млякото, независимо дали човешкото или кравето, е предназначено да увеличи размера на бебето няколко пъти за много кратко време. Бебенцето за 1 година увеличава размера си няколкократно (средно от 3 до 12 кг) и то благодарение на кърмата. Същото е и при другите животни. Млякото на кравата например е предназначено да превърне 40 кг теленце в 600 килограмова крава за 2 години. Май се наедрява от млякото.

4. Млякото и млечните продукти се свързват с редица заболявания, сред които акне, анемия, артрит, главоболие, киселини, смущения в храносмилането, остеопороза, болки в ставите, шипове, алергии, наднормено тегло, намален имунитет, сърдечни заболявания, диабет, рак на гърдата и яйчниците, рак на простатата.

5. Млякото е най-вече вредно заради начина на отглеждане на животните и обработката му след издояване:
* при отглеждането на кравите се дават високи дози антибиотици, за да не се разболяват, инжектират се с хормони, за да дават повече мляко (нормално трябва да дават около 5 литра на ден, а се стига до 50 с помощни вещества), с храната те поемат високи дози пестициди, хербициди, които се отделят в млякото и ние ги поемаме. С млякото приемаме същите дози антибиотици, стероиди, хормони, пестициди, стрес и страх, каквито бихме поели ако ядем месото. Няма много голяма разлика – резултата е еднакъв – болест.
* след издояване млякото се подлага на една дълга и многостепенна обработка, след която обработка дори и да има нещо полезно в това мляко, то не оцелява. След пастьоризирането, хомогенизирането, облъчването му, с цел добавяне на витамин D и А, всички ензими се унищожават, калция става още по трудно усвоим (да не говорим, че в къщи го сваряваме многократно, добавяме го в кексове, супи, продължаваме да го преобработваме термично и при всяка такава инвазия млякото се превръща във все по-канцерогенен продукт). Витамините, които му се добавят съвсем не мотат да се усвоят от организма. Доказано е, че единствено витамините в естествената им форма се усвояват, т.е. от плодовете и зеленчуците. Такива, които са под формата на хапчета или добавени към храна, като мляко, мюсли, зърнени закуски, сиропчета, кисело мляко и др., изобщо не се усвояват и още по-лошо – утежняват работата на черния ни дроб. Всичко е маркетингов трик на едни много големи компании в хранителната индустрия, които изкусно ни манипулират.

6. Митът за остеопорозата – най-голямата глупост, която може да направи човек, болен от остеопороза, е да увеличи консумацията на млечни продукти. Доказано е, че високото белтъчно съдържание в млякото изсмуква калция от костите. Има народи и племена, които въобще не консумират животински продукти. И познайте – не са и чували за остеопорозата. Ако уважавате себе си и сте застрашени от остеопороза, просто спрете да консумирате животни и мляко. Кое е по-важно – здравето ви или да задоволите чревоугодните си навици?!

7. Млякото не е никакъв източник на минерали. Това, което уж ще си набавим от него като калций, манган, хлор, магнезий, селен, много по-качествено бихме си набавили от плодовете, зеленчуците, ядките, зърнените и бобови култури. Един разнообразен режим, като суровоядството, доставя на организма ни абсолютно всичко, от което имаме нужда и то в много по-качествено състояние. Тялото ни лесно и бързо разгражда и абсорбира живата храна, която му предлагаме.

8. Млечните продукти, както и месото, са виновници за затлъстяването, подутия корем, лошата миризма и болестите. Те са силно концентрирана храна, лишена от ензими, която организма обработва бавно и мъчително. Затова обикновено, след като се нахраним, ни се приспива и трудно може да продължим да работим.

9. Има страхотни вкусни и полезни заместители на млякото – разнообразните ядкови млека. Необходим ви е единствено хубав блендер. Накисвате ядки по-ваш избор (бадеми, кашу) във вода за 1 ден. Слагате в блендера с 2-3 пъти повече вода и започвате да бъркате няколко минути докато се получи еднородна течност. Овкусявате с мед, канела, какао, както ви харесва. А ако добавите 1 банан например става чудесно плодово мляко.

Ако все още не сте убедени за вредата от млечните продукти може да прочетете и някои книги. Ето 2 от тях: „Кльощавата кучка“ на Рори Фрийдман и Ким Барнуин и „Човешкото хранене“ на Георги Гайдурков. Литература и сайтове на тази тема има много, стига да искате. Но в крайна сметка всеки решава сам за себе си и сам е отговорен за собственото си здравето.

И наистина трябва да прочетете тази статия (предложена е в един от коментарите по-долу). Информацията там е още по-потресаваща! Ще цитирам малка част, която ми направи силно впечатление:

„Млеконадойните крави също се убиват в кланиците. Естествената продължителност техния живот в природата е 25 години, но повечето крави за доене живеят само 4 години, докато телата им вече са износени и трябва да бъдат убити. Държани в постоянен цикъл от изкуствена бременност чрез синтетични лекарства, от лактация и доене чрез промишлени машини, тези крави са затворени извън всички останали животни, включително и малките им. Заставят ги да стоят на бетонни подове, в собствените им изпражнения по цял ден, във фабрики, където трябва да дават над 40 литра мляко на ден – 10 пъти повече отколкото могат да дадат в природата.“

Толкова жестоко и нехуманно!

149 comments

1 Radula { 10.06.09 at 16:45 }

Прекрасен коментар, бате Бино!!

2 rima { 10.06.09 at 17:03 }

Все пак, нядявам се не стоят така нещата с домашното примерно козе мляко и сиренце, който понякога обичам да си похапвам все още. Животни, които си пасат билки на полето и доброволно дават мляко, без да си лишават малките, като домашните козички…
Сигурно съм пропуснала някоя статия по темата, има ли такава?

3 rima { 10.06.09 at 17:10 }

Дори съм чувала, че им е приятно да ги доят на някой и се нагласяли сами след паша :)

Eй Мер, обаче ти е изпипан сайта програмно, браво! User friendly е, както се казва :)

4 mer { 10.09.09 at 21:47 }

хихи, ами не знам дали е user friendly. Не се бях замисляла досега. Знам, че може и да е много по-добре, но май нямам време да донаправя някои промени.
За козето мляко…. не знам, само знам, че е по-близко до човешкото мляко и ако ядем млечни храни, по-добре да са от козички.

Бате Бино, винаги ме разбиваш, четейки твоите коментари (не само заради горния) свалям ти шапка :). Благодаря ти.

5 Вики { 10.18.09 at 15:19 }

Малко със закъснение, но не мога да не се изкажа по този въпрос.
Истината, както винаги, не е в едно или две мнения – тя е някъде по средата. Да, има и верни неща в тази статия, не може да се отрече, но далеч не трябва и 100% да се приема за чиста монета.
Първо, освен химическата структура на млякото и биологичните човешки особености (които, ако съдя по статията, са взети най-вероятно от някой учебник по биология за 3-ти клас ;)), има и доста други фактори… като например генетиката и географското положение, които авторът кой знае защо пренебрегва. Демек, някои народи генетично са по-предразположени към лактозна непоносимост (такъв е случаят с американците, което ме кара да мисля, че авторът на статията е вероятно американец), а пък други усвояват с лекота млякото и до дълбока старост си го пият без това да им е проблем (случаят с българите). Как стават тия работи? Ами, никой не знае!
Второ, няма вредни храни, има вредни количества! Далеч не съм убедена, че прехвалената Кока Кола Лайт, например, е по-полезна от млякото… И въпреки това и тя не би представлявала смъртна опасност, ако се консумира един път седмично, по малко… Което не значи да се поддаваме на реклами и маркетингови стратегии, увещаващи ни да пием непременно по няколко чаши на ден.
Трето, обръща ли внимание авторът какво мляко точно консумира съвременният потребител най-често? Със сигурност не прясно издоено, от село… Пастьоризираното безспорно е с много по-ниско качество и поне половината от ценните му вещества се губят при обработката. Въпреки това, дори пастьоризираното мляко не е проблем, стига да се консумира както трябва! А именно: имайки предвид безспорните факти, изложени в статията (какво точно се случва с млякото в организма), най-подходящо е да се консумира самостоятелно, между храненията – около 2 часа след консумация на въглехидратни храни (толкова време приблизително е необходимо да се обработят) и към 3-4 след белтъчни. По този начин организмът най-лесно ще се справи с него. Тоест, ако към 7.30-8 закусваш с мюсли, например, към 10-10 и нещо изпиеш чаша прясно мляко, и около 12-1 обядваш, всичко би било тип-топ ;). (Само за инфо – това се отнася за кравето мляко. Малко по-иначе стоят нещата с козето. Опитно е доказано, че поради специфичната си структура, суровото козе мляко е много по-лесно смилаемо и се обработва от организма в рамките на 20-тина минути – за кравето трябват около 2 часа. Сиреч, козето може да се пие и малко преди храненията и пак не създава проблеми). Докато вижте как консумират прясното мляко днешните деца – с Нескуик и други нему производни бълвочи! В същото време авторът набляга на вредата от млякото, ама дискретно премълчава за кифлите, бисквитите и вафличките, които повечето дечица апетитно похапват, „прокарвайки ги“ с топло млекце. И оттам и съвсем погрешните изводи и както винаги, разглеждането само на едната страна на медала – „виновни са продуктите“ Виновни сме самите ние – няма продукт, колкото и да е вреден, който да не ни донесе поне малко полза, ако е употребен както трябва; и в същото време и най-полезната храна се превръща в отрова, ако я ядеш глупаво!
Само един пример – 60те години някакъв английски учен установил, че плодовете „предразполагали към смъртност от еди-си-какви-си болести“… А пропуснал да отбележи, че абсолютно всички европейски народи (сред които той провел въпросното си „гениално“ проучване) употребявали плодове за десерт – демек след ядене. За разликата между плода, изяден сутрин на гладно или преди храна, и този изяден след 2-3 манджи, няма какво да обяснявам – всеки може да го прочете във всяка книга за здравословно хpанене (не женски списанийца или поредните гениални открития на Нео-веганистите!) Заключение и сами можем да си извадим!

6 zigzag { 10.18.09 at 22:18 }

Вики,разсъжденията ти са много верни,но от гледна точка на това,как е по-правилно да се консумира мляко.Бедата на човечеството идва от това,че хората не познават и не искат да опознаят нещата по прекия начин,ядеш млечни продукти и разбираш как се чувстваш,не ядеш млечни продукти и правиш сравнение.Гениално просто!Големите умозаключения базирани на противоречиви данни,бизнес и политически интереси,емоционално пристрастени и/или платени „научни“ публикаций не водят до никъде.Или по-скоро до лутане в лабиринт,където малката полза от раздвижването(както казваш,че и вредата има полза)е с много голяма цена.Опознай нещата с личен опит,за да не обслужваш мнения и разбирания,които не са твои.Аз избрах храна,която ме прави здрав,силен и жив,и всеки милиграм е добре дошъл за тялото ми.Древната,от милиони години мъдрост на тялото ми,не желае да приеме истеричните доводи на недоносчето разум.

7 4edeto { 10.20.09 at 12:11 }

Виж, Вики не знам, защо точно тук си решила да обясняваш „ползата“ от млякото. Ако се пробваш в някои друг сайт, повярвай ми, усилието ти ще бъде аплодирано. Но тук в този сайт, където с удоволствие се събират хора, жадни за природосъобразен живот, скалата на оценяване на написаното е с отрицателен знак отпред.
За млякото и млечните продукти ще ти разкажа, като ти дам пример със сестра ми, която доскоро имаше анемия, цял живот я е имала всъщност. Спазваше точно указанията на традиционната медицина, много мляко и сирене за калций, както и „вкусно месценце“ и никога не вдигна показателите си на желязо. Не знам, ако беше прочела по-рано написаното от теб, може и да се бе оправила, ха-ха шегичка.
От 9 години е вегетарианка, а от 10 месеца и веган. Повече от 70 % храната й е сурова и познай, няма анемия. Как ли е станало това?
Намери една лекарка, която всъщност й каза да спре млечните продукти. Та тази жена, повтарям лекар по професия й беше казала, че има хора, които от консумацията на мляко кърят в стомаха и така губи желязо. Не мога да се обоснова, не ми е позната материята. Честно казано не ми е и необходимо, резултатът е налице.
Ето, защо скъпа Вики, хубаво е, че си направила труда да ни обясниш, как точно да си пием млякото, но повечето хора в този сайт се хранят с храна предназначена само за хора, а не за крави, кози и т.н.

8 benato { 10.21.09 at 18:58 }

Вики,защо да го ям това мляко преди хранене,не разбрах? Нещо специално и лечебно ли има в него :)
Замисляла ли си се,защо се подпомагат фермерите,безвъзмездно? И то в Америка и Европа,където са казали,безплатен обяд няма. Защото от млечните падат парички и от аптеките :)
Хубавото тук и в подобни сайтове е добрия тон и пожелателност на съвета.Никой не заплашва и не насилва никой, да променя себе си.
Аз не ям млечни,но ако ми се дояде пнякога,нямам угризение да си хапна.
Правилно казаха по горе,опитай без и после със…… Доста слуз ще усетиш в носоглътката :)

9 Angie { 10.22.09 at 14:31 }

Чеде, не си ти създател(ка) на този сайт, за да казваш какви хора да го четат. Доколкото ми е известно сайта не е затворен, нито пък интернет…И също така намирам за жалко, че вместо да вземеш положителното от коментара на хората, ти взимаш отрицателното. Един коментар какъвто е започнал zigzag би бил много по-успешен, защото изхожда от общото в разбиранията с коментара на другия. Ако искаш да си от полза на някого, вместо да му казваш че е тъп, не е ли по-добре да подходиш положително към човека и да му помогнеш сам да си направи изводите, или пък просто да си замълчиш?!

10 Radula { 10.22.09 at 19:33 }

Анджи, след поредния коментар от рода на този на Вики, човек не може да реагира с мили, благи слова. Изписано е ПРЕмного по темата така или иначе. Тези, които посещават и четат сайта, наистина нямат нужда от „напътствия“ колко в погрешна посока разсъждаваме и живеем. Напълно съм съгласна с Чедето и и Бенато. При тооолкова информация и доказателства, се се намира по някой, който много разбира и тръгва да ни поучава. В това не би имало нищо лошо, ако информацията, поместена тук бе грешна. Аз съм „за“ толерантността, но е и „за“ подкрепа на невежеството. Съжалявам, но предпочитам да съм пряма, отколкото неискрена.
Чеде, аз ти благодаря за коментара!

11 4edeto { 10.22.09 at 20:24 }

Благодаря за подкрепата, Радулче!
– Анджи, ако имаш търпение да се върнеш в цялата хронология нагоре, ще проследиш, как съм сменяла на няколко пъти начина си на писане, в желанието да бъда разбрана. Освен това не мисля, че написаното е грубо. Напротив! Поздравих Вики за дългото послание, просто е жалко, че не го четат подходящите хора. А й честно казано предпочитам да чета коментари от хора, който са моята „кръвна група“, от които да черпя опит и ще се уча, а не бля-бля.
Нищо лично ,не знам Анджи, защо го приемаш така вътрешно!

12 Вики { 10.23.09 at 7:58 }

Брееей, коментарът ми май направи неква Трета Световна :D. Със сигурност не ми е била това идеята… Но ще карам поред:
Зигзаг – благодаря за коментара! Наистина смятам, че можем да постигнем някакво съгласие, заради общото в мненията си (въпреки че, доколкото видях от поста ти по-напред, и ти си против млечните продукти), което не ми пречи да уважавам и чуждите. Намирам за глупаво човек да вярва единствено и само на общоприетото, само че също толкова глупаво е и да вярва на какво да е, само защото отрича общоприетото. Принципът ми е да вярвам единствено на видяното и изпитаното от мен самата.
Чедето – много неприятно е това, което се е случило със сестра ти, слава Богу, че се е оправила. Вярно е, че традиционната медицина в такива случаи е безсилна и, както отбеляза някой горе, рядко се срещат лекари, които да не са търговци на здраве… Но пак ще кажа, че в природата има всичко, всеки организъм е уникален – да, има хора, които от консумацията на мляко кърят в стомаха, но има и хора, за които ябълките и портокалите са противопоказни (с язва на стомаха, примерно). Това прави ли тези продукти вредни?
Бенато – замисляла съм се :). И това също е бизнес, както и всичко друго. А защо да пиеш мляко – ами, като не искаш, не го пий, разбира се. Доколкото видях обаче, много от хората, коментирали по темата, искат, и според мен е по-добре да го правят по малко по-правилен начин, затова дадох един (поне за мене) полезен съвет :). Самата аз също съм ЗА суровоядството; вегератианка съм от доста години, яйцата също не са основна част от менюто ми. Обаче обожавам сурово козе мляко – да, сурово козе – ден не минава, без да съм изпила поне 1-2 чашки (разбира се, от сигурен източник). И, странно, ама откакто го почнах, ми изчезнаха схващанията в гърба и раменете… Също преди, всеки път, като хапнех нещо

13 Вики { 10.23.09 at 8:08 }

дори малко, получавах зверски киселини… Е, и това вече го няма. Може и да е от други фактори – не знам. Само искам да кажа, че всичко е доста относително… (Ако иска някой, да прочете тази статия http://www.dar-center.com/article/?article=1307. Източникът е надежден и СЪЩО е за суровоядството и здравословния живот :)).
Анджи – златни ти уста! 😀
Радула – това, което написах, е само моето мнение. Не съм искала да го налагам като 100% истина (извинявам се, ако така е прозвучало), а още по-малко пък съм имала намерение да обидя някого. Но всеки има право да изрази мнение, Интернет е свободно пространство. В крайна сметка никой никого за нищо не насилва, иначе трябва да се избием направо – толерантност трябва да има.
Последен въпрос (съжалявам и ако е глупав, но не съм осведомена по темата и използвам случая да науча нещо, нали това е целта ;)) – ако човек е вегетарианец от много години, все отнякъде трябва да си набавя белтъчини, защото, както е известно, не се добиват от грейпфрутите (особено ако спортуваш и си подложен на солиден стрес ежедневно)… Суровите ядки са много хубаво нещо, но освен протеините съдържат и доволно количество мазнини. Соята пък е скъпа, и понеже в повечето случаи е от неизвестен произход, и качеството й е доста съмнително, така че май последната алтернатива е млякото и млечните (и яйцата от пъдпъдъци, може би, но и за тях се спори колко са подходящи), или…? Дайте някакъв съвет :).
Всички – благодаря за търпението и, моля, не нападайте неоправдано, а и не се нервирайте, защото, както знаем, и това е доста нездравословно ;). Приятен ден!

14 Radula { 10.24.09 at 15:13 }

Млякото не е присъща храна за порасналия човешки организъм, да започна от самото начало. То е предназначено за кърмачетата от съответния вид. Млякото на кравата е за нейните теленца и т.н. Не смятам, че може да си набавим нещо от млякото, което не ни е дала Майката Природа, в този смисъл, не съм съгласна с повечето ти разсъждения от първия постинг. Да, ок, ако си гледаме кравичка/козичка и тя дава мляко В ИЗЛИШЪК, да го използваме за наши цели (въпреки че лично аз съм против и това…), но пак казвам, убедена съм, че мляко НЕ ми е нужно след 3 годишна възраст, независимо дали живея на Луната или на Балканския п-в.
Това, че козето мляко ти е помогнало да се излекуваш от разни неща, за това не мога да коментирам, защото нямам наблюдения върху цялостния ти начин на живот. Със сигурност има и веган алтернатива, но в крайна сметка се радвам, че се чувстваш все по-добре.
По повод протеините…. Най-важното, което всеки човек трябва да разбере е, че не са ни нужни толкова протеини, колкото ни втълпяват. Необходими са ни само 30-45 гр. на ден. Различните зърнени, бобови, ядки, семена и зеленчуци са най-добрият и естествен източник. И какво като ядките съдържат и много мазнини? Защо толкова се плашим от тях? Ако се храним балансирано, няма проблем. Природата си знае работата. Мисля, че от прекъснатата ни връзка с нея (като цяло), съвсем сме се объркали за това кое е полезно и естествено, и кое – погрешно и в разрив с нас. Това, което не искаме да правят на нас, не трябва да го правим на другите. Аз не искам да ме използват за „млекопроизводител“, да ме държат в плен и да взимат всичко, което тялото ми произвежда. Искам да съм свободна!!! Такава, каквато съм предназначена да бъда. Тогава съм в хармония в себе си и всички около мен също са в хармония. Нарушим ли хармонията и свободата на едно същество, и нашата се нарушава, защото сме свързани. А Природата се е погрижила за всичко – може да имаме само в изобилие, но никога в излишък!!! Всички изцепки сами сме си ги направили…
И така… Това е от мен :)

15 екатерина димова { 10.24.09 at 15:52 }

според индийците млякото е важна здравословна храна и съм сигурна че тqх това е така , именно заради правилното отношение към кравата за тях тя е свещенно животно и се отнасят към нея с благодарност за това което им дава , за мен всяко нещо носи определена енергия в себе си , млякото от добре гледани щастливи животни прието с благодарност и осъзнаване на стойността от пиещият го индиец или дядо дето си гледа сам козите е добро за него , но млякото получено в индустриалните ферми по един жесток начин може да донесе само собствената си енергия на страдание и болести за тези които го пият, така че личния ми избор е веганство или в краен случай храна от места, в които знам как се гледат животните

16 Angie { 10.24.09 at 17:27 }

Радулка, просто ми прави впечатление, че има тенденция към поучаване и от двете страни, тоест противниците на едното да поучават привържениците (както ти си написала), но и обратното е също толкова валидно. Никой не иска да бъде поучаван. Ако някой си е направил труда да пише коментар, аз се басирам, че не е просто за да каже „вие не сте прави“. Струва ми се логично, че истината се ражда в дебата и никой не я държи. После, щом тоя човек е попаднал на този сайт, значи е търсил нещо. Въпроса е с колко ще си тръгне или остане. Като кажем на някой, че е невежа, дали ще сме много ефективни?! И нека да не говорим за невежество, защото ние всички сме невежи в една или друга степен. Всички сме невежи до момента, в който не осъзнаем нещо, а и дори след като го осъзнаме, може за някой да сме невежи, защото не сме осъзнали нещо друго.

17 valentin { 10.25.09 at 14:17 }

Тръгнах да чета статията отдолу нагоре, тоест от коментарите към статията и дори не стигнах до нея. :)
В българския фолклор на много места ЮНАКА, който се бие с ламята, най големия едър брат или друга персона най-най, хапва сирене, обира каймака на млякото и тн.
Нас фолклора по никакъв начин не ни засяга, защото обхваща период от минали векове с чист въздух, вода и радио лъчение. Млякото от як, както и гхи продуктите са тачени в планинските региони на бедната Индия. Да интерпретираме нещата тук и сега.
Млякото в суровия си вид и издоено от животни пасли трева и гледани на открито в близки до природните условия, представлява чудесна храна за тези които могат да усвояват този вид храна. Можещите да усвояват млечни продукти по правило не са нулева кръвна група, или имат добра стомашна киселинност, или пък не страдат от липса на ензими разграждащи млякото . Не станаха ли твърде много условията ?
Ето още: кадърен ветеринар следящ за туберкулоза по животните, наличие на машина за доене предпазваща от изтропване на екскременти в кофата на бабата. Не пропуснахме ли главните герои от пиесата на Луй Пастьор ?
Radula не желае да консумира животински секрети и е достигнала до това решение по ред причини. При други консумацията на мляко и всичко съдържащо мляко, завършва с телесен и стомашен дискомфорт. Родителите ми пък кипят от задоволство при консумация на най-токсичната комбинация (попара- мляко от магазина, бял хляб, захар) Хулда Кларк издига в култ млечната консумация позовавайки се на отличния му състав. Може би тя се е чувствала прекрасно от мляко ?
Може би млякото наистина е прекрасна храна но телата ни са твърде задръстени с бактерии, слуз и токсини, които се активират при въвеждането му. ?
Съвременния живот е свързан с кибичене в апартамент или офис изградени от радиоактивен турски цимент, и часове наред стоене пред пластмасови изделия ( телевизори, компютри, друго)
Юнака от фолклора е обикалял поля и гори, индиеца хапващ гхи и мляко от як обикаля по хълмовете да пасе добитъка. Ние какво правим по цял ден ?
Всеки може да яде каквото си поиска ако цял ден се е движил на открито сред природата. „Не си прав Валентине“ ние ходим на фитнес в залата . Бу хахахаха затворено стайче с климатици и прозорци с КА стъкло, предпазващи от „лошите“ ултравиолетови лъчи

18 пчеларчо { 10.26.09 at 20:49 }

Здарвейте на всички,
Усещах голяма липса на подобна информация ,въобще на хора които разсъждават като повечето тук. Голям късмет ,че ви открих .Подействахте ми някак освежаващо :))
Вчера прочетох всички коментари по статията и внимателно следях това което е написано.За млякото- от малък го обичам ,единствента грижа на майка ми е била да не остана без него защото ставало страшно :) Много често съм се чудел доколко е редно неговата употреба . Наистина не съм проверявал никъде по този въпрос и незнаех подробности ,като например за ензима който се губи след 3-та година. Погледнато ,,отгоре,, неговата употреба ми се струва много неестествена дори и от домашни животни. А в положението в което се намира земеделието е дори не етично и вредно. Храната ми до вчера беше сиренце,кашкавал и зеленчуци ,но никога не съм се чувствал добре ,усещах постоянна липса на енергия и отчаяние. Миналата година се случи да остана повече време извън гардът ,не ядох готвено защото ме мързи да готвя , пиех много вода ,ядох плодове и зеленчуци ,разтварях си мед с вода няколко пъти на ден и като започнаха едни трески със температура 40 градуса ,силно потене и студ ,въпреки ,че беше лято . Това траеше 2 часа след което целия вонях на нещо като антибиотик ,но главоболието ми оставаше три дена след това . И така около 4 пъти през лятото . Това беше моя щастлив период в живота ,чувствах позитивен и дори мисленето ми беше необичайно добро. Усещах и чувствах . Но всичко се върна по старомо след като започнах работа която е от най мръсните производства в които живота не се зачита…… Имам чувството ,че човек е нужно да стане месояден за да се адаптира по лесно към нашия свят.

19 пчеларчо { 10.26.09 at 20:58 }

От скоро отказах съвсем месото . Направо се чудя с как въобще съм допуснал да го приема за нормално. Не на всеки месото влияе лошо ,на мен ми отслабва характера ,ставам ленив и оставам без никакво настроение след като го ям, но други хора забелязвам се чувстват някак по ,,жизнени,,

20 Angie { 10.27.09 at 11:32 }

Валентин, поста ти много ми хареса! Мисля, че точно такъв подход и тон са по-убедителни!

21 Катя { 11.26.09 at 15:45 }

Много ми се иска да споделя с вас филм за млякото заснет от д-р Емилова:
http://bg.emilova.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=84%3Amilknew&catid=6%3Anews&Itemid=31

22 Боряна { 11.27.09 at 18:00 }

Здравейте и поздравления за чудесния сайт! Попаднах на него случайно и се зачетох в статиите първо бегло, но после с все по-нарастващ интерес.
От известно време насам се запознах с различни материали по въпроса за суровоядството и поддържането на вътрешна хигиена и смятам постепенно да премина към такъв режим на хранене. Още повече че млечни продукти не ям изобщо, от животинските само чисто месо и яйца (и то не често). Досега не съм постила, обаче тази година почнах и нещо леко ми тръгна. Не чувствам нужда от меса. Но всичко постепенно, важното е у човек да има нагласа за това, а не да го върши насила.
Един въпрос – навсякъде пише, че топлинната обработка убива полезните вещества в плодовете и зеленчците. А как стои въпросът със замразяването? Тук видях някои рецепти със замразени плодове, което предполага, че са подходяща храна, но ще се радвам на отговор по въпроса.
Още веднъж комплименти за сайта като тема и оформление! Дано повече млади хора започнат по-активно да мислят по тези въпроси.
Сърдечни морски поздрави от Варна :)

23 Тервел { 01.20.10 at 17:49 }

Хубава статия, но има някой неща, които май са преувеличени. Може би за по-голям драматизъм :)

1. „От малки са ни карали да пием мляко, ….. Истината е, че това са все неща, измислени от маркетинговата кампания на млекопроизводителите и че всъщност млякото е изключително вредно за хората.!“ – Какъв маркетинг през соца? :)

2. Нито един бозайник на тази планета не е отишъл да бозае от друг бозайник. – както и много други неща които нито един бозайник на прави с изключение на човека, което не значи със сигурност че е грешно.

3. Май се пълнее от млякото, а. – да ако е пълно маслено.

4. „…. с храната те поемат високи дози пестициди, хербициди, които се отделят в млякото …“ – а тези пестициди и хербициди няма ли ги в плодовете и зеленчуците, които препоръчваш за заместител?

5. „Доказано е, че единствено витамините в естествената им форма се усвояват, т.е. от плодовете и зеленчуците. Такива, които са под формата на хапчета или добавени към храна, като мляко, мюсли, зърнени закуски, сиропчета, кисело мляко и др.,“ – много ме съмнява това!! Кой и как го е доказал???

24 бате Бино { 02.21.10 at 22:17 }

Тервел, виждам ,че си падаш по научният подход , а също и по философстването :) ( като цяло – не е лошо :) )
Няма да ти коментирам заключенията ,защото преценявам ,че осведомеността ти а и светоусещането все още са на едно по-ниско ниво, тоест- не си набрал още необходимият ресурс за да схванеш опроверженията :)
Но за сметка на това ще ти направя жест :
Давам ти възможност да си упражниш логиката. Аз ще ти дам теза, ти ми представи антитеза.

Тезата започва:
1. Допускаме, че прясното мляко е полезно за възрастните над 4 год.
2. Ако това е така , то организмът би имал нужда от това ,като ни сигнализира по подходящ начин. Нали така ?
3. Кое мляко би било по-подходящо за даден биологичен вид – собственото или това на друг биологичен вид? ПРИ НАЛИЧИЕ НА ИЗБОР – теленцето от кравата ли ще отиде да бозае или от мечката? Котето от котката ли ще суче или ще отиде да сучи от лисицата?
4. Ако отговорът ти на предния въпрос е ДА , ( ако си завършил 3-ти клас ,то не би могъл да бъде друг.. ) то най-доброто мляко за човек би било неговото собствено ,нали ?
5. След като организмът ти има нужда и ИНСТИНКТ да приема човешко мляко на ТВОЯТА ВЪЗРАСТ, очаквам с нетърпение да ми кажеш къде точно ходиш да сучиш или поне откъде си купуваш готова кърма и как точно я приемаш – на кисело мляко ли я правиш на кашкавал ли или на сирене? А може би правиш баница с нея?

Щом доводите на другите не са могли да те убедят, опровергай моя !? :)

25 Тервел { 02.24.10 at 12:29 }

бате Бино,

За да бъда искрен научих много неща от статията и от коментарите към нея, и съм съгласен с много от тях. Но, както всяко нещо и млякото си има плюсове и минуси. Тук се говори само колко е вредно и то МНОГО преувеличено, което ме накара да напиша коментара си. Нищо не се споменава за добрите му страни – дава много по-лесни за усвояване (отколкото от растенията) аминокиселини, белтъци и мазнини. Да, мазнините НЕ са вредни! Високо ниво на холестерол ще имаш ако прекаляваш с животинските продукти.

Ето отговора ми по твоите точки:

1. Да, допускаме, че сме над 4 и сме спрели да сучем. И да запомним какво допускаме, минаваме през следващите точки :).

2. Организмът ни сигнализира само когато имаме нужда от КАЛОРИИ и ВОДА – усещаме глад и жажда. Организмът ни не информира например че имаме нужда от витамин C. Това се усеща, чак като се появи Скорбута и ни опадат зъбките :). Така е и с другите много полезни вещества – витамини, минерали и т.н. Поне при нас хорат от по-ниското ниво :). Вие от високите етажи сигурно ги долавяте тези нужди. Т.е. ако си добавяме калории с хляб (понеже сме над 4), ще заситим глада си и организмът ни няма да каже „Искам мляко!“ нито „Искам зеленчуци!“ и ще се лиши от полезните им съставки.

3. Съгласен съм. Млякото на съответни биологичен вид е най подходящо за СУЧЕНЕ от него. Но тук не говорим за сучене а за пиене и ядене, след като вече сме над 4 години. Така, че тук си противоречиш с 1-ва точка. Дай на една котка или куче (възрастни), паничка с краве мляко и ги виж колко сладко си лочат. Както и ние си го лочим :). А за да им осигуриш ИЗБОР, щом си такъв демократ :), постави до купичката друга котка или ку4ка кърмачка да видим дали няма да изберат купичката.

4. :) отговорът ми беше ДА, най-доброто мляко за СУЧЕНЕ от човек сукалче е човешкото. Доказах, че съм минал 3-ти клас :). Ама нали говорехме за над 4 годишни, а пак даваш примери със сучене в предната точка!?!?

5. Е, все още „суча“ но не за да пия мляко :).

Хайде със здраве!

26 zigzag { 02.24.10 at 13:29 }

Пийте мляко,яжте кашкавал и сирене,яжте пържоли и кебачтета на корем.Нали ви е готино?Ако вас не ви интересува да сте живи,мен ме интересува да сте умрели.Имам малък биснес в гробището.Все някой печели.

27 Тервел { 02.24.10 at 14:49 }

zigzag (24 февруари, 2010 в 13:29):
„…Ако вас не ви интересува да сте живи,мен ме интересува да сте умрели …“

Уау, колкло „позитвни“ и „толерантни“ към различното мнение са хората, след като станат вегани!

28 Dan4 { 02.24.10 at 15:44 }

ха така, zigzag! 😉 дай координати, че както казва един приятел: „От грижи за здравето ще си умрем!“
за всички останали – смятам, че човек трябва да опита, преди да развява мнения :) само като идва отвътре, знанието е истинско – превръща се в опит. ето веднага давам личен пример:
няма значение дали е било пропаганда, дали навик – ядях кисело мляко като луда. най-любимата ми храна беше „попара“ от кисело мляко с хляб. в същото време, винаги всяка зима боледувах – гърло, бели дробове… започнах да се интересувам и разбрах, че според китайската медицина млечните продукти са слузообразуващи… нишестето в хляба също…взех, че спрях да ги ям (млечните вече повече от 6 години)… не помня кога за последно съм боледувала.
а вкуса на киселото мляко все още го харесвам, но вкусът няма нищо общо с хранителните качества (това може да го потвърди всеки производител на хранителни добавки, подправки, и т.н.). продължих да търся и се оказа, че слънчогледът е също богат на мазнини и протеини (и то ЛЕСНО усвоими), и може да се направи разкошно кисело мляко и от него…
Та „веганският“ таратор е подсигурен, като му сложи човек и копър, и чесън, и орехи – сигурна съм, че някой трудно ще разбере какво яде :)
А това, че човекът се различава от животните и не трябва да се сравнява с тях – да, човекът е измислил и цигарите, и алкохола, и дрогата, и оръжията…

29 бате Бино { 02.26.10 at 15:34 }

Тервелчо здравей, трудно ще спориш с бате Бино ,защото е много печен и много пълен с най-различни доводи и козове,които може да извади от ръкава :)
Ама доста време ще отиде ,а пък и виждам, че си почнал сам да налучкваш верния път, (макар и все още не на лунна светлина :) ), та няма да се налага да ги вадя всичките :)
Усещам,че си симпатичен , ама дето почна да ни делиш на „хора от по-ниско ниво“ и „хора от по-високо“ не е хубаво, не е „демократично“ :)
( Още повече че си отреждаш място в по-малко елитната група :) )

Два момента ще ти нахвърля ,че ще бегам.

1. Щом се имаш за умен, знай – в доста храни има и полезно и вредно.Такива освен млякото са месото, бирата, белия ориз,кафето, кафявата захар .. и мн. др. Просто трябва да се знае обаче кое е повече в тях – ползата или вредата. И да се направи избор на тази база. Производителите и търговците спекулират именно с това – говорят за ползите , а мълчат за вредите. Тия дни ще пусна нова тема във форума за БИРАТА, ослушвай се :) Там също има хранителни вещества , но това ,което прави тя в нашия организъм обезсмисля значението й като храна. Веществата можем да си ги набавим и от друго място ,където ще има по-малко кахъри .

2. Второто е ,че за да има купичка краве мляко за нас, а и за животните ,които даваш за пример се случват някои неща, които са писани в статията – кравите се „тунинговат“ да дават повече мляко. Ако се оставят на естествено отглеждане – ще има само минимални количества, които няма да стигнат дори само за децата на един голям град. Все пак ,нали се сещаш – млякото на кравата е разпоредено за нейните деца най-вече.Те са приоритетът. Ако остане за нас, може да пийнем. Ама да се прави индустрия от това – не е естествено. ( за морал даже не говорим)
Ти си мъж , ще ти дам пример с автомобили. Тук във Варна има едни юнаци, които вадят от един дърт Опел Астра ( 2000 куб.) 600 коня. Нормално ,както знаеш, колата е 150 коня, но те я правят да върви като 12 цилиндрово Ферари. И да – успяват, отиват на състезание и печелят. След състезанието колата влиза пак в сервиза за ремонт.
Същото правят и с кравите. Купувайки мляко , ние толерираме това ..

30 leyla { 02.28.10 at 1:16 }

цитат: Нищо не се споменава за добрите му страни – дава много по-лесни за усвояване (отколкото от растенията) аминокиселини, белтъци и мазнини. Да, мазнините НЕ са вредни! Високо ниво на холестерол ще имаш ако прекаляваш с животинските продукти.

Отговор: Може би не знаеш и за другите “усвояващи“ свойства на месото и млечните?? Тук никой не е казал, че мазнините са вредни, само че животинските мазнини са вредни!!!

31 бате Бино { 03.01.10 at 3:27 }

Тервелчо , тук ли си, батковото? :)
Я погледай малко едно филмченце :
http://vbox7.com/play:051fde81&start=825&r=emb

Може пък след него млекцето още повече да ти се услади ? :)

32 Buku { 03.01.10 at 9:22 }

(За Тервел) Тервел, друже, прав си донякъде, има логика в разсъжденията ти, само че… на теория. А на теория всички можем, общо взето, с какви ли не доводи и контра-доводи, да си приказваме тук със седмици. Да, ама то си трябва практика. Така че, ако искаш, най-лесния начин да откриеш истината за себе си е – спри млечните за няколко дни, или седмица, и виж как ще ти се отрази. Аз точно така направих – и аз мислех като теб неотдавна, плюс това обожавах сирене и кашкавал, но открих, че ми е по-добре без тях… Така че, пробвай. Кой знае… Може пък точно ти да си от малцината, на които млечните не им действат толкова зле (киселинообразуващо, задръстващо с храчки и сополи и пр. – колкото и да ми е неприятно да го призная!). Но даже и така да е, пак е по-добре да се ограничи употребата им – оптималното е един път седмично, както при месото (ако не по-малко). Просто за човек на крайностите, като мен, беше по-лесно да ги спре изобщо, отколкото да ги намали до минимум :).
Та, мисълта ми беше, остави малко теорията и се обърни към практиката (ако искаш, разбира се) – по-убедителен довод от това – здраве!

33 Таб { 03.01.10 at 14:35 }

Различните нации имат различна поносимост към кравето мляко, която зависи от предишния им начин на живот и бита и това дали им се е налагало да приемат краве мляко в по-голяма възраст за да оцелеят. Установено е, че сред европеидите (сред които сме и ние) само към 20% от хората не произвеждат ензим разграждащ лактозата, докато при чернокожите (с изключение на племена като Масай и др.), индианците и монголоидите от 70 до 100% са лактозно интолерантни.
В случая, причината за зачестилите заболявания не е защото не разграждаме добре млякото, ами самото производство, което унижожава абсолютно всичко полезно в него. Не виждам какъв е проблема да се приемат умерени количества в пресен или ферментирал вид (кисело мляко, кефир и т.н.), ако въпросният индивид има поносимост към млечни. Естествено, искам дебело да подчертая, че животното трябва да е гледано с любов и млякото да се консумира в сурово състояние. За съжаление не всички можем да си позволим да отглеждаме добитък, за това просто трябва да внимаваме много с млечните, особено с тези по търговската мрежа, ако не и да ги откажем.
Все пак, кравето мляко не е от най-препоръчителните. Козето и овчето, например са доста по-лесно усвояеми и съдържат по-голямо количество полезни вещества. От познати знам, че в други европейски страни като Холандия, например, овче мляко се намира дори в магазинната мрежа, докато тук бая трябва да обикаляш за да се снабдиш със сурово такова, не под формата на кашкавали и сирена. За козе, пък, да не говорим.
Лично аз много обичам мляко, най-вече прясно. Проблеми нямам (имала съм доста дълги изключващи периоди специално да проследя влиянието му върху организма ми. От друга страна идвам от родове на потомствени овчари, сигурно гените са си казали работата), но напоследък такова „от крава“ или „от овца“ не мога да си набавя. Това в картоните, дори и най-скъпото (може би ако изключим Хармоника) е някаква бяла течност, която дори няма вкус на мляко. Ситуациата е същата и с киселото, а предполагам с кашкавалите и сирената. Виж, концентрираните млечни продукти въобще не трябва да се консумират, защото именно те имат най-силно киселино и слузообразуващи функции, да не говорим с колко сол са наблъскани. Сирището, пък, най-често се прави от ензим на умряло животно – пепсин от стомаха на свиня и други. Малко производители предлагат продукти със сирище от неживотински произход. Не стига, че не е вегетарианско, дори е гнусно и без съмнение вредно.
Извод: Мляко и млечни (без кашкавали и сирена) – да, ако имаш поносимост и ако са от животни, гледани с внимание и грижи.

34 Тервел { 03.01.10 at 16:16 }

Бате Бинчо,

Бате Бино (26 февруари, 2010 в 15:34): “ … Усещам,че си симпатичен , ама дето почна да ни делиш на “хора от по-ниско ниво” и “хора от по-високо” не е хубаво, не е “демократично” :) ( Още повече че си отреждаш място в по-малко елитната група :) ) “

– Това деление го направи ти в коментара си

Бате Бино (21 февруари, 2010 в 22:17): “ … Няма да ти коментирам заключенията ,защото преценявам ,че осведомеността ти а и светоусещането все още са на едно по-ниско ниво, тоест- не си набрал още необходимият ресурс за да схванеш опроверженията … “

Бате Бино (26 февруари, 2010 в 15:34): “ 1. Щом се имаш за умен, знай – в доста храни има и полезно и вредно.Такива освен млякото са месото, бирата, белия ориз,кафето, кафявата захар .. и мн. др. Просто трябва да се знае обаче кое е повече в тях – ползата или вредата. И да се направи избор на тази база.“

– Да де и аз това казвам. Разминаваме се само в това кое е повече – ползата или вредата. Но тука няма как да се стигнем до разбирателство, докато няма количествени показатели за и против – с посочени достоверни източници 😉 – кой? къде? кога? как?

Бате Бино (26 февруари, 2010 в 15:34): Кравите се „тунинговат“

– Ок, тука няма спор, млякото от тунинговани крави и е по-вредно от естествено гледаните.

Бате Бино (26 февруари, 2010 в 15:34): “ … Все пак ,нали се сещаш – млякото на кравата е разпредено за нейните деца най-вече.Те са приоритетът. Ако остане за нас, може да пийнем. Ама да се прави индустрия от това – не е естествено. ( за морал даже не говорим) … “

– По твоята логика да спрем и да култивираме жито, царевица и зарзават щото не е естествено и да ходим в гората да берем гъби и лапад :). После можем да се качим и по дърветата, да муаме банани и да се пощим ….

Убеден съм, че производителите лъжат и премълчават много неща. За съжаление нямам възможност да си произвеждам сам зеленчуци, мляко, хляб, БИРА, вино и т.н. и затова внимавам доколкото мога когато си купувам за да избера по-близко до истинското.

leyla,
И животинските не са вредни, все пак и нашия организъм произвежда от тях. Стават вредни, когато се приемат в по-големи количества.

Buku,
Пробвал съм, но е трудно всеки ден да се намерят пълноценни заместители най-вече на аминокиселини. Особено ако решиш и да поспортуваш 😉

Живи и здрави!
Кой с мляко, кой без 😉

35 Тервел { 03.01.10 at 19:01 }

Бате Бино,

10x за клипчето.
Но нали се сещаш, че колкото линка с информация „против млякото” ми изпратиш толкова(че и повече) мога да ти изпратя и аз с информация „за млякото”.
Не виждам смисъл тук да се замеряме с линкове. Всеки може да си ги намери сам с Google. Стига само да не го е страх и да няма предразсъдъци, които го спират да чете информация противоречаща на неговите убеждения. 😉

„An unflinching determination to take the whole evidence into account is the only method of preservation against the fluctuating extremes of fashionable opinion.“—Alfred North Whitehead

Непретенциозен превод:
„Непоколебимото решение да се вземат всички доказателства в предвид е единствения начин да се предпазим от непостоянното и крайно(екстремно) мнение подчинено на някаква тенденция.” – Алфред Норт Уайтхед

36 4edeto { 03.02.10 at 15:20 }

Ами… Тервел след този клип най-добре е човек да замълчи, да мълчи и пак да мълчи. Няма нужда, която да позволява и заради, която тази болка да е незанчителна. ПОМИСЛИ ВЪРХУ ТОВА СЛЕДАВАЩИЯ ПЪТ ДОКАТО СИ ПИЕШ ВКУСНАТА ЧАША С ОТРОВА

37 katanja { 03.05.10 at 16:52 }

Викам да спрем да правим секс, че е по-здравословно 😀

38 benato { 03.06.10 at 18:16 }

Прав си,ако кундалини е овладяна.

39 petar { 04.27.10 at 20:17 }

tozi deto gi pi6e tiq statii za mlqkoto izob6to ne v 4as sas sveta,da ne govorim 4e sigorno ymrqla krava dava 5l mlqko.palni glyposti sa tiq statii

40 didi { 06.24.10 at 15:10 }

Къде прочетохте, че крава дава по 5 л. мляко дневно??? Кравите на село, които отглежда чичо ми дават средно 15 л. сутрин и 15 вечер, това прави 30 л дневно. Става въпрос за 2 бр. БИО отглеждащи се крави и без антибиотици, а не такива в кравеферма.

41 Nightwish_88_sz { 06.24.10 at 23:29 }

taka razgledah po-gore napisanoto i imam nqkolko vuprosa:
1 Nikade ne vidqh nau4no dokazatelstvo s opiti i izsledvaniq za6to?
2 Po otno6enie na :
“ Млякото и млечните продукти се свързват с редица заболявания, сред които акне, анемия, артрит, главоболие, киселини, смущения в храносмилането, остеопороза, болки в ставите, шипове, алергии, наднормено тегло, намален имунитет, сърдечни заболявания, диабет, рак на гърдата и яйчниците, рак на простатата.“
Dobre az sum bolna ot artrit ve4e 9 godini i 6te mi kajete 4e tova e ot mlqkoto li ?Su6to taka sum i anemi4na i himoglobina mi e stigal do 70-80 tova zna4i li 4e e ot mlqkoto ?
6te buda blagodarna ako nqkoi mi otgovori na tezi vuprosi

42 Nightwish_88_sz { 06.24.10 at 23:35 }

Izvinqvam se ,no zabravih ne6to naskoro 4etoh edna stati , v koqto pi6e ,4e qponski u4eni otkrili ,4e kiseloto mlko predpazva ot parondontoza vqrno li e ?
I ako ne za6to?

43 Таб { 06.25.10 at 16:04 }

Nightwish_88_sz, опити и изследвания уж се правят всякакви. Факт е, че телета хранени с пастьоризирано мляко, пък било то от майките им, умират. Факт е, че по-голямата част от населението на Азия, Африка и Латинска Америка въобще не могат да приемат млякото. Много хора са алергични към казеин. Спорен е въпросът за полезността на суровото мляко, особено ако е козе. Според мен е полезно, стига да го понасяш.
Никой не може да ти каже „Да, артритът и анемията са точно от еди-какво си“. Най-вероятно причините са комплексни. Не вярвам да се храниш само с млечни. За киселото мляко и парадонтозата – едва ли. Това в някой вестник ли го пишеше? Не съм компетентна по въпроса на каква основа се получава парадонтозата и не мога да коментирам по-задълбочено въпроса.

44 4edeto { 06.28.10 at 14:06 }

Здравей Nightwish_88_sz:
На мен също ми трябваха години, за да осмисля информацията – млякото е отрова, защото цял живот съм била учена, колко полезно е то. Факт е обаче, че България е на едно от първите места по заболели от остеропороза, сърдечни болести, затлъстяване и др. въпреки така популярните български бактерии. Истина е, че след спиране на консумацията на мляко се усещат редица положителни промени (може и да е индивидуално).
Сигурно ще се съгласиш и с това, че все пак, всяка майка бозайник произвежда мляко за да отглежда рожбата си. Дали специфичните нужди за разстеж на малкото теле са същите с тези на нашите деца, възрастни и стари хора?- реши ти.
И не на последно място, предполагам ти се е случвало да забравиш кофичка кисело мляко в хладилника за известно време (ако не пробвай). Млякото след около месец хваща мухал, иситнското мляко става кисело и се увеличава значително по количество(заради бактериите). А дали искаш да приемаш консерванти, нешесте, тибешир ( истински случай по НОВА ТВ), антибиотици за крави, хапчета за увеличаване на количествата мляко е само твой избор, но здравословното ти състояние е в пряка зависимост от това.

п.с. гледай риския филмяа Осторожно, еда (не е агитационен), разказва за качествата на днешната храна, може там да откриеш причината за здравословните ти проблеми. Успех!

45 mer { 07.09.10 at 14:32 }

Nightwish_88_sz има много случаи, в които след спиране на консумацията на животински продукти хора успяват да се излекуват за кратко време от дългогодишни заболявания – лично познавам няколко човека, които се излекуваха от анемия, хипертония и хормонален дисбаланс. При мен ефекта беше, че ленивите ми черва проработиха, акнето изчезна, както и мигрената. Например в центъра на доктор Казънс Tree of life се лекува диабет за 30 дни и то без лекарства и оперативна намеса – само с промяна на хранителния режим и някои практики – http://www.treeoflife.nu/home-index/ .

Най-добре е сама да си отговориш дали спирането на млечните ще ти помогне (особено на прясното мляко). Не консумирай за 3 месеца или просто много по-рядко да хапваш сирене и ще наблюдаваш как ти се отразява (а мляко въобще не приемай). Храната, стресът и движението са пряко свързани с здравословното ни състояние, и независимо от името на болестта, ние сме болни от една единствена болест – дисбаланс в тялото ни. Болестта е просто сигнална лампа за този дисбаланс и обикновено ни показва, че трябва да променим пътя, по който сме тръгнали. Ти изброи 3 здравословни проблема, за които съм сигурна, че ако отидеш на лекар, ще ти изпишат 3 отделни и различни лечения и лекарства за тях. А това не само, че няма да ти помогне, но и ще ти навреди много повече.
Успех ти желая да намериш правилния път.

46 Аз { 02.17.11 at 16:03 }

Добре де, ами племената, които главно се хранят с месо и които без месо едва ли ще оцелеят, ами ескимосите , които също главно се хранят с месо, да не би да са изчезнали, ами че те дори и да искат не могат да станат вегетарианци, горките.. Според мен това , че човека няма зъби на тигър и не може с голи ръце да убие животно, не означава , че не трябва да го яде, хората сме надарени с нещо повече от това, ум, изобретателност, с които вече може да отглеждаме както растения така и животни за прехрана. На вегетарианците им е много лесно в днешно време, когато всички плодове , зеленчуци, ядки, семена и др им идват на готово в големи количества, достатъчни за да задоволят дневните им нужди от храна. Ами преди хиляди и милиони години, когато не е било възможно това, ако хората е трябвало да разчитат на няколкото намерени плодове или семена да изхранват семейства си, наистина нямаше света да стигне до тук…….

47 zigzag { 02.17.11 at 18:38 }

Нареклия/нареклата се Аз,разсъжденията ти са повърхностни.Последните 100години,населението се е увеличило двойно,ти си направи извода колко е било преди хиляди и милиони години.Осведоми се за разликата между комерсиално отглеждани животни и такива уловени в природата.Ескимосите живеят много на север по принуда изтласкани от хора с ум и изобретателност,но и с присъща жестокост.Не би живял/а там нали?Колко души наброяват ескимосите?-около 100хиляди!И грешиш,че човешкия ум може да отглежда само „както растения така и животни за прехрана“.Великия ум произвежда и още толкова химия,ако не и повече!Образовай се по-надълбоко в темата и заповядай пак,за да има по-голямо удоволствие от сблъсък на мнения.Така ме затрудняваш единствено с писане.Бъди жив/а,здрав/а и се храни с това което ти казва ума,но той се образова понякога.

48 tono { 07.06.11 at 23:25 }

Mnogo e tujno kolko ste slepichki i kiselinni horica, kak se suprotivlqvate kato vampiri ot chesan bqgate za da ne razberate istinata!
hubavoto e che s vseki izminal den gotinite hora stavat vse poveche…i nakraq samo nie shte prodaljim napred dokato vie kruvojadni prodaljavate da izmirate ot bolesti i zadaveni ot porednoto kebapche! nedeite da govorite tolkova sigurno predi sami da probvate 30 dni bez lubimite vi tujni trupove v kurvavata vi dusha …zashto ne probvate pone 30 dni da qdete plodovete za da razberete na kakvo vsushtost ste sposobvi vie i da razberete che vashta kiselinna zamirashta dusha ima cosmicheski vazmojnosti ….suvzemete se deca na planetata! prochetete malko literatura otvorete suznanieto si za da preminete na sledvashto nivo zashtto nikoi nqma da vi chaka milichki….veche se rajdat deca s po-golemi vazmojnosti koito sa tuk za da vi razkajat igrata! ako vse pak ne iskate da opitate da sprete da qdete smurt i strah pone otidete i sam si go zakolete za vecherq …iskam da go biete vie lichno po glavata i lichno da go razporite i da go izkormite …vsichko pone edno si zakolete lichno i si go izqshte …. vsichki vie izrodi neshtastni nenasitni
aide stiga ot men otivam da si napravq edna leka salatka s domatki i semki.

49 mer { 09.30.11 at 18:26 }

Статията е затворена за още коментари. Посетете форума за повече обсъждане и въпроси – http://forum.zemianazaem.com/. Благодаря!