Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Лечебният глад

Това е един от най-невероятните и успешни методи за пречистване, излекуване, подмладяване на нашето тяло. С лечебния глад по метода на Лидия Ковачева не само ще свалите качествено килограми, но и ще излекувате тялото си, ще подмладите организма си и ще си възобновите имунните и жизнени сили.

Гладуването за определен период от време е по принцип много стар и отдавна известен метод за лекуване на всякакви болести. Във времето, в което ние живеем, е умишлено позабравен, поради маркетинговата кампания на фармацевтиката, аптекарския и „докторския“ бизнес. Съществуват много начини за гладуване и всеки може да ги прави стига да има малко повече от едно зрънце воля. Тук ще опишем най-приятния и най-лесния метод на Лидия Ковачева – гладуване с плодове и билков чай.

Режимът – спира се всякакъв вид храна, като се приема единствено до 800 г плодове (общо за деня) и билков чай (може да е овкусен с мед и лимон). Чаят и плодовете се редуват през 2 часа, като не се приемат заедно, поради ферментацията, която би се образувала в такъв случай. По-малко от тези количества може, но не и повече. Ако се храните с повече от 800 г на ден, лечебния ефект би бил много бавен.

Защо действа – при всяко едно гладуване организма включва механизма за „автоизхранване“. Какво означава това? Когато спрем да приемаме огромните количества храна, а започнем да приемаме съвсем малко плодове, сок или чай или въобще нищо, организма започва да разгражда собствени вредни тъкани, шлаки и болни клетки, т.е. той започва да се самопочиства като ги разгражда и унищожава и едновременно с това си набавя енергия. Всеки от нас с години трупа токсини, вредни вещества, тлъстини и като не сме дали шанс на тялото ни да си почине от непрекъснатото разграждане на храна, то трупа вредните вещества от храната къде ли не (с идеята, че по-късно ще се занимае с тях, но това по-късно така и не идва). По време на гладуването в нашето тяло стават 2 процеса – разграждане на вредните тъкани и клетки и изграждане на нови, здрави такива.

Колко дълго – всеки сам определя продължителността, като за да има пълен лечебен ефект, тя е 20 дена 2 до 4 пъти в годината. Но дори и за по-кратко време резултатите са невероятни. Още от втория ден на гладуването започват да се разграждат мастните натрупвания около талията и ханша, от 8-ия ден започват да се разграждат токсичните натрупвания във вътрешните органи, налепите в дебелото черво изчезват, разграждат се лошите тъкани в черния дроб и далака, бъбреците се изчистват, натрупванията по стените на кръвоносните съдове, натрупванията по ставите и прешлените, и така всички органи и клетки един по един се изчистват и възобновяват. След 15-16 ден на гладуването идва ред и на очите и ушите. Затова срокът за най-пълноценно гладуване е около 20 дена, за да се даде шанс на тялото успешно да изчисти всички системи и органи.

Резултатът – всеки ден от режима осезаемо ще започнете да сваляте килограми. Ако сте с голямо наднормено тегло свалянето на килограми ще е по-видимо. А ако сте в норма за целия период на провеждане ще свалите общо 3-5 кг. Но не това е най-важното. Най-грандиозния резултат от този режим е, че ще се излекувате физически, психически и емоционално. Здравословното ви състояние ще се подобри многократно, сетивата ви ще се изострят, жизнеността и младостта ще се възвърнат, кожата ще засияе, имунната система ще се повиши, всякакви нервни разтройства ще изчезнат (депресия, апатия, черногледство), дори забележете младите кариеси изчезват. В практиката на гладолечението по каквито и да е методи са лекувани всякакви болести. Във всяка част от вашето тяло ще усетите видимо подобрение.

Какво да очаквате по време на режима – в началото може да ви е трудно, ще изпитвате постоянен глад, но глада всъщност е от мозъка ви. Във вашето тяло има достатъчно храна (дори си имате достатъчно за 20 дни пълно гладуване ако не и повече). Мозъка е този, който е свикнал с навика постоянно да пъхате храна в устата си. Дори може да възникнат „болки“ от глад, но това се случва рядко. Режима по принцип е най-лекия и приятен от всички видове гладолечения. Към средата на периода може да почувствате разколебаване и вътрешна борба (мозъка ще ви казва „недей да продължаваш“, „веднага си хапни едно сиренце или едно саламче“), ако издържите на тези атаки след това ще сте много благодарни и доволни от себе си. Друго, което може да очаквате, е кожата да се обрине силно, акнето или екземите ви да пламнат още повече или да започнете да усещате болните си органи. Това само показва колко отчайваща нужда сте имали от такъв режим. Защо се случва така? Кожата е най-големия отделителен орган и когато провеждаме гладуване се извършва екстремно отделяне на токсини чрез нея и чрез дебелото черво. Затова в първата половина на периода всички проблеми ще се изострят, но след това един по един ще затихват и оздравяват. Също очаквайте езика да започне силно да се облага, ще се покрие с бял, жълт налеп, което е още едно доказателство, че тялото ви е пълно с токсини. Към края на гладуването той ще стане розов и ще спре да се облага.

Захранването – ако смятате да правите какъвто и да е вид гладуване, без да направите старателно и качествено захранване, въобще не го започвайте. Захранването е изключително важно. Ако не го направите както трябва ще си навредите още повече.
Ден 1 от захранването – протича стандартно както дните от режима, но този път заменяме плодовете в едното хранене със сезонен зеленчук. Най-добре да консумираме зеленчуците рендосани или на много ситно нарязани, трябва много старателно да сдъвкваме. Не бива да се добавят никакви овкусители – сол, оцет, подправки.
Ден 2 – същия като ден 1, количествата леко се увеличават.
Ден 3 – към хапванията се добавя 1 сварен картоф или някакъв зеленчук, приготвен на пара.
Ден 4 – може да се премине на следния режим
сутрин – чай и след това плод
обед – малка салатка без сол, може да се добавят пресни подправки (магданоз, копър, 1 скилидка чесън)
следобед – чай или плод
вечеря – отново салата
Ден 5 – като ден 4
Ден 6 – към храненията може да се добавят и зърнени храни (покълнало жито, пълнозърнест хляб и др.)
Ден 7 – към храненията може да се включат и малко ядки.
Ден 8 – ако държите да ядете млечни продукти чак сега може да ги включите, но съвсем малки количества.
Ден 9 – сега може да хапнете и малко бобови и варива (леща, грах, фасул).
Ден 10 – започнете да се храните така:
до обяд – хапвайте нищо друго освен билков чай, прясно изцеден сок, лимонов сок или някакъв плод. Сутрешната обилна закуска не позволява на тялото да се изчисти от токсините и отново започва да ги складира. С плода, сока или чая му помагаме в процеса на изхвърляне на токсините
обедно хранене – хапвайте лека жива храна и никога не преяждайте
вечеря – и вечерята нека бъде лека и приятна и не много късна, защото храната поета в късни часове остава цяла нощ в стомаха ни без да се разгради, започва да ферментира, отделят се токсични газове, които се абсорбират през стените на стомаха и червата и преминават в кръвоносната ни мрежа и затова сутрин като станем сме без енергия, гади ни се, търсим двойното кафе, чувстваме се така сякаш сме бити цяла нощ, събуждаме се с лошо настроение и света ни е крив. Ако сте гладни вечер, не е защото „организма си иска своето“, а защото вие сте му създали този навик. Всичко се свежда до вредни навици. Ако го привикнете на обратното след време ще се чудите как сте живяли така въобще.
Ако държите да ядете месо, включете го в менюто си постепенно след 10-ия ден.
Ако правите 15-20 дневно гладуване захранването трябва да е най-малко 10 дни. Ако правите 10 дневно гладуване захранването трябва да е минимум 5 дни.

Какви болести се лекуват – ВСЯКАКВИ (освен в крайна фаза на развитието им понеже тялото няма да има достатъчно време, за да се самоизлекува, но има и много случаи, въпреки безнадеждността, здравето се е възстановявало). Ето кратък списък на многократно излекувани болести – хипертония, анемия, гастрит, колит, язва, запек, хемороиди, астма, синузит, кожни заболявания (акне, екземи, псориазис, алергични дерматити), болести на бъбреците, черния дроб и далака, артрит, генитални смущения, импотентност, затлъстяване, разширени вени, неврози и депресии и още много, много други.

Колко често – ако имаме тежки здравословни проблеми е необходимо да се направят няколко курса от по 20 дена, като си правите почивка от 1-2 месеца. Ако ви е трудно може да започнете гладуване с 5 дена, след няколко седмици да направите 10 дневно и така постепенно да увеличите до 20 дена. Когато през годината направите няколко курса, следващите години е достатъчно профилактично да гладувате веднъж на пролет и ще сте здрави дълго време след това (всичко зависи какво ви е менюто през останалото време). Добре е всяка седмица да гладувате за 1 ден, е то тогава наистина ще постигнете неочаквано добро здраве, младост и дълголетие.

За повече информация може да прочетете следните страхотни книги:
„Гладът – приятел и лекарство“ на Лидия Ковачева (може да свалите безплатно от тук)
„Чудото на гладуването“ на Пол Брег (тя е за принципите на всякакъв вид гладуване)
Ако още не вярвате прочетете тази статия.

123 comments

1 benato { 04.21.09 at 7:34 }

Да, дано няма дъждове,да съсипят реколтата от чeреши.

2 Jaki { 04.22.09 at 3:54 }

Абсолютно съм убедена в лечебните свойства на гладолечението! Ще ви разкажа някой път за чудесните резултати,който имаше при мен и мои близки в следствие на това. НО сега имам нужда от вашите съвети.
Вчера разбрах че имам инсулинова резистентност,т.е.някаква форма на Диабет тип 2. не се притесних чак толкова,колкото мисля повече какво да направя.
Мисля че ще ми се отрази много добре ако хапвам само плодове за около 20 дни.Чета ли чета сега,и ми попадна че не трябва да се яде мед и сушени плодове в този случай.Остава плодове+чайчета. Ако сте чували за разни билки,който да се правят на чайчета,помагащи за намаляне и стабилизиране на кръвната захар + кои плодове според вас ще са най-подхоящи да включа??? Днес си купих грейпфрути,кивита,нар,ябълки.
Мер,мислиш ли че мога да включа и вода от млад кокос от време на време(много любим за мен:) в режима,примерно да замести 1 чай 2-3 пъти в седмицата ммм???
Стискайте палци да успея,че трябва да съм намбър уан след 20 дни:))
Само да споделя с вас и причините за появата на това нещенце което се опитва да ме поуплаши леко–продължителни периоди на стрес и дълги часове на нехапване;Ако става дума за това с какво се храня-нямам любов към месото по рождение;пържени,пасти,газирани,алкохол от години не милея по тях. Салатки,плодове,ядки,семена,мед. чаша вино 3-4 пъти в годината.Много рядко съм изпитвала влечение към животински протеини -риба,яйца,малко сирене и кис.мляко.Но и тях ги ограничих до максимум от година,а от 2 месеца почти не;като последния месец-изцяло бях на 100% сурови(просто този сайт страхотно ме вдъхнови:))…
Днес е сряда,и мисля че е чудесен момент да започна на плодове; Струва ли ви се добра идея?? Приемам всякакви съвети; съвети от доктори в болници НЕ ПРИЕМАМ!!:) Поздрави и стискайте палци да успея:))))))

3 Radula { 04.22.09 at 4:29 }

Скъпа Джаки, абсолютно съм убедена, че за 20 дни гладолечение и/или суровоядство ще обърнеш тези резултати. Д-р Казънс лекува болни от диабет 1 и 2 тип със суровоядство за един месец. Лидия Ковачева има множество примери за излекувани от какви ли не тежки и „нелечими“ болести със своя метод на гладолечение. Най-много да се наложи няколко курса да направиш, но щом д-р Казънс с ядене все пак обръща резултатите за 1 месец, то с глад, няма как да не се получи…
Така че си на прав път. Знам, че кардамонът е добър при диабет. Отвара от кардамон, нещо такова…ще поровя да видя как точно беше. Друго не знам – само знам, че гладолечението и суровоядството ще ти върнат перфектното здраве и показатели!! Много успех!! Ще се справиш! Ние сме с теб!!

4 Jaki { 04.22.09 at 13:45 }

Радула,благодаря ти мила!Отивам да „заредя“положителни емоции(на плажа с ролери)и да потърся книжката на Казънс.

5 Radula { 04.22.09 at 14:35 }

Джаки, може да изгледаш и ето тези интервюта и материали с него, във връзка с диабета (повечето са по няколко части):

http://www.youtube.com/watch?v=8kJRX9-cb6o –първата част е с него, другите две с други специалисти като него

http://www.youtube.com/watch?v=JtvFpF-3B5Q –към средата до края е само за суровоядството и диабета

http://www.youtube.com/watch?v=V5lUu3e94dk –много части…

6 mer { 04.22.09 at 20:07 }

Джаки, вярвам, че много бързо ще се нормализира здравето ти, най-вече заради твоя позитивизъм и неотклонното ти решение да се справиш с проблемите. Всички форми на диабет са лечими с режима 100% сурова био храна. Силно ти препоръчвам да преминеш (след гладуването) на такова хранене за поне 1 месец. Но без компромиси. Т.е. без нито една сготвена над 48 градуса храна, без нито една изкуствена добавка, по възможност всички храни да са органик, много тъмно зелени листа и зелени смутита и т.н. Този начин на хранене ще повиши имунитета ти, ще излекува всички тъкани и клетки, ще даде почивка на задстомашната жлеза от стремежа й да осигури ензими за храносмилането (защото ензимите ще са в самата сурова храна). За което е още по-добре да си хапваш мноооого кълнове – всякакви. Те лекуват, пречистват и ще те заредят с много ензими. Вярва се, че те имат големи заслуги в лечението на диабета.

Също хапвай си много тъмни зеленолисти, особено кейл, collards, turnip greens, beet greens (листа от цвекло), спанак, броколи, Swiss chard, бок чой (не знам как са на български, понеже ги няма в България). Прави ги на салати с някои от дресингите описани тук или с лимонов сок и студено пресовано масло (особено ленено, тиквено – но в тъмни стъклени опаковки).
Според Дейвид Авокадо какаовите зърна са много полезни (cacao nibs), може да си правиш натурален шоколад или просто да поръсваш тези какао нибс върху ястия. Опитвала ли си ги. Страхотни са. Не са сладки – дори леко горчиви. И ако обичаш натурален шоколад ще е супер (но не този който се продава в магазините, а сама може да си направиш – от какао нибс, малко какао на прах, студено пресовано органично какаово масло и малко lucuma powder. Пиша тези предложения, защото знам, че имаш достъп до такива храни.
Другите супер храни за диабет са водораслите (raw) – не всички ще ти харесат, но може да си вземеш на прах и да ги добавяш към всякакви храни, салати, смутита.
Храните, богати на фибри, са от изключително значение, тъй като забавят храносмилането, а оттам и предотвратяват риска от внезапно повишаване на нивото на кръвната захар. Толкова е силно ползотворното им влияние, че са способни да намалят цялостното ниво на кръвната захар.
Хапвай зърнени, киноа.
От зеленчуците може да консумираш всякакви, но цвекло за сега недей или малко.
От плодовете най-подходящи са – ягоди, боровинки, дини, пъпеши, малини, къпини, грейпфрут, цитруси, ябълки. Избягвай фурми, сушени плодове, сладки и по-сухи плодове, като банани, сливи, сладки сортове круши. Предпочитай по-киселите и сочни плодове.
Хапвай бадеми и орехи.

Ето какво открих за билките, подходящи за диабет:
(http://www.antidiabet.com/2008/05/blog-post_12.html)

ОБИКНОВЕН ФАСУЛ
Сухите шушулки след узряване и оронване на зърната имат противозахарно и диуретично действие (намаляват захарта в кръвта за 6-7 часа с около 30%). 2 с. л. ситно нарязани шушулки се заливат с 3-4 ч. ч. вода, варят се 10 мин. и след прецеждане се пие по 100 мл 4 пъти дневно преди ядене.

ЧЕРНИЦА
Лечебни части са плодовете и листата на бялата и черната черница. Понижават кръвната захар и кръвното налягане, усилват уринирането, особено отварата от листата или кората на корените. 2-3 г изсушени билки в 1 ч. ч. вода са дневната доза. Изпива се на части за деня.

ЖАБЛЕК (конски ребра)
С хипогликемично действие са сухите и наситнени, цъфтящи връхни стръкове, което се проявява от 3 до 9 часа. Билката проявява умерено диуретично и противосъсирващо действие. 1 с. л. билка кисне в 2 ч. ч. вряща вода и след охлаждане се прецежда и изпива на части за 1 ден.

ГЛУХАРЧЕ
Свежи листа се накисват в топла подсолена вода за 30 мин., изцеждат се и се изсушават на въздух; нарязват се на ситно и се смесват в салатата с репички, зелен лук, майонеза или сметана, олио, сол и твърдо яйце.

Билкова смес: С равни количества изсушени листа от коприва, черница, черни боровинки, бреза, обикновен пелин и стръкове глухарче се прави запарка: 1 с. л. от сместа в 1 ч. ч. гореща вода. След изстиване се прецежда. Изпива се на 3 пъти. Дозата е за 1 ден.

За глухарчето съм много за – особено салата от листа на глухарче.
Също СТЕВИЯhttp://www.vselena.com/stevia.htm
Със стевията е подходящо да подслаждаш чайове, напитки и десерти. По-добре тя да ти е единствения подсладител. Медът по-добре го намали до минимум или съвсем го спри.
И много зелен чай.
Добре си решила да пиеш кокосова вода. И аз бих направила така. Тя е толкова, толкова полезна – особено от млад кокос.

Ето едно вдъхновяващо филмче – http://www.youtube.com/watch?v=bzdhBo4pbgE – гледала съм доста за диабета, но това намерих сега набързо.

Малко имам съмнения за гладуването с плодове – за диабета е малко по-сложна ситуацията, поради единствената консумация на сладки храни и гладуването, което понякога е противопоказно за диабета. Мисля, че беше проблем за някой от типовете диабет, но не се сещам за кой точно – тип 1 или 2. Но може да видиш как ще се чувстваш и да прецениш, като по време на гладуването да пиеш чай с горните билки и стевия, да ядеш кисели и не-много сладки плодове, и да си правиш зелени смутита, както и кокосовата вода. Леко преобразено гладолечение :). Може да добавиш и кълнове към смутитата.

Наблюдавай здравето си, чети и гледай доста и прецени кои от съветите да следваш, сама ще усетиш какво е най-подходящо за теб. От сърце ти желая бързо възстановяване.

7 Jaki { 04.23.09 at 0:54 }

Страхотни сте!!!Хиляди благодарности!!Мер и Радула,съветите ви са изключително ценни,нямам думи просто!всичко ще си запиша,и спазвам стриктно.Страшно ви благодаря за отделеното време! днес имах късмет- намерих книгата на Казънс,специализираната по моя въпрос.Страхотна е,обяснено е всичко мн.добре;и най-чудесното е,че има програма в няколко фази,за това какво и кога да се консумира,съвети. Вчера ми съобщиха,а днес вече имам отговора,благодарение на вас!Какъв късмет само…Радвам се,че споделих с вас,почувствах подкрепа и разбиране.В такива моменти човек е склонен да изпита объркване,да се притесни,не знае по кой път точно да поеме.Но аз съм спокойна,защото вече знам. Започвам стриктно програмата на Казънс;в 1 фаза се изключват плодове,мед(ех..);но пък салатката на Мер с авокадо получава приоритет,както и зелени смутита,зеленчуци и водорасли.След това постепенно се включват и др.нещица.Суровоядството одавна ме интересува,но това е преломния момент. Благодарение на вас се уча на мн.неща,сърдечни поздрави!

8 Jaki { 04.23.09 at 22:06 }

Да ви издам-от днес се храня по оздравителната програмата на Казънс.И най-големият майтап е,че когато споделих с близки и приятели за моето решение да използвам храната(+ да спася заплатата си от фармацефтичната индустрия:)) като лекарство и да последвам принципите на суровоядството след като се излекувам–не само че никой не ме е критикувал,а всички сега искат и те да следват моята програма,и след това и те да минат на суровоядство:))в началото аз трябвало да им готвя и да ги изуча,хаха голям цирк!То от проблемче,стана голяма веселба!:))Иначе съм страшно ентусиазирана,и храните,които ще консумирам в продължение на месец са толкова прекрасни…зеленчуци,аво,дресингите,смутитата и кракерите на Мер-истинско блаженство!!! Още веднъж ви благодаря от сърце за подкрепата и безценните съвети + ако мога и аз да ви бъда полезна с нещо-моля ви!!!Поздрави и пожелания за прекрасен и слънчев уйкенд!

9 mer { 04.23.09 at 22:48 }

Джаки, много е хубаво, когато усещаш подкрепа от хората до теб. И че настроението е толкова позитивно, това може би е най-важното за справянето с каквито и да е проблеми.
Книгата ми изглежда много интересна, съдейки по съдържанието. Щеше да е хубаво да я има и на български език.

Вчера, докато четях и гледах сайтове за диабета (понеже много се заинтригувах), се сблъсках с много грешна представа за лечение му. В България за съжаление има много диабетици и на всички тях се втълпява, че трябва да консумират месо, млечни продукти, а за готвената храна и дума не се споменава. Моят дядо също е диабетик и той без месо на масата не сяда (понеже лекарите така са му казали), но няма как да променя каквото и да е в неговото хранене. А това е толкова погрешно, нищо чудно, че диабета се води за много трудно излечима болест. Ако всичко мине успешно при теб (в което не се съмнявам), твоят опит може да вдъхнови много други хора с този проблем. Дръж ни в течение. Дори може да отвориш специална тема във форума, разбира се ако имаш време и желание, да опишеш, на кратко или не, програмата на Казънс (уникален човек) – каква храна консумираш и каква не, как се чувстваш…
Хората вярват повече на тези, които са преминали през техните проблеми :).

10 Jaki { 04.24.09 at 1:01 }

Мер,много си права за всичко.Повода да ви пиша е,че аз не вярвам на „модерната“ медицина.Нямам нищо против лекарите,напротив,повечето от тях са доста мили и състрадателни хора,които наистина желаят да помогнат.
Но както казва д-р Albert Scheitzer(който е излекуван преди доста години от тежка степен на Диабет тип-2 благодарение на суровоядство!!): „Това би трябвало да е професионална тайна,но все пак ще ви кажа.Ние докторите не правим нищо.Ние само помагаме и окуражаваме на вашия вътрешен докторът.“
Тези дни ще ви разкажа 2 истории за невероятното действие на гладолечението в моето семейство(едната е моя:).
Та,исках да споделя с вас какво ми препоръчаха лекарите тези дни-започнаха с „кафе и аспартам(заместители на захар) свободна консумация“….само като чух,и настъпи лека пауза в ума ми и веднага след това спрях да слушам.Та нали именно те са тези който причиняват големи вреди на нивото на кръвната захар. Както и да е,всеки трябва преди всичко да се вслуша в себе си,интуицията си.Това което реших е да търся отговора на друго място.Сетих се за гладуването(и самовнушението),тъй като вярвам в него.
Освен това интересното е,че всеки човек има предупредителни усещания.В смисъл,имаш усещането когато нещо не е наред с тялото.Та,преди година и нещо спрях да консумирам захар,и захарни изделия.Ей така,не знаех защо,чувствах че така трябва.Млечните ограничих до минимум.
Що се отнася до самата болест тип-1 и тип-2,е почти винаги генетично.Т.е. всеки човек носи различни гени в себе си,които предразполагат към различни заболявания,има диабетонни и т.н.При всеки човек е различно.Та,има различни фактори,които отключват тези гени-например стрес,замърсение на околната среда,замърсена вода,липса на движение и застоял живот,но най-главна причина е храната. Готвена,преобладаваща с животински мазнини(месо,млечни,и т.н.),липса или мн.ограничено к-во жива храна,която съдържа фибри,и укрепва имунитета. И когато човек консумира мъртва или недостатучно жива храна,имунната система мн.отслабва и се отключват тези болестотворни гени. Ключът към здравето е да се усили имунитета,и да се даде възможност на организма сам да изключи тези гени,и ги обезврежда.
НО,ако човек се върне отново към предишния начин на хранене,има опасност отново тези гени да се отключат.
Ще кача по-нататък книгата „Има лек за диабета“,за съжаление е на английски;но и аз ще се включа малко в превода,поне в най-главната част,представляваща самата програма.
В момента все още я препрочитам,обяснявам си доста понятия,и започвам да си съставям лека полека самата аз програмата. Но звучи наистина обнадеждаващо. След месец съм на генерални изследвания.До тогава-1 месец хранителен режим по насоките на Казънс,движение,медитация,дишане,пиене на топла вода(в което също вярвам силно),и много усмивки.:)))
Ей такива хубави неща,а сега ви оставям с пожелания за лека нощ,че ме чака мнооого дъъъъълъг път. И още нещо,много сте мили!

11 Jaki { 04.24.09 at 1:02 }

Опс: д-р Albert Scweitzer

12 vesi { 04.24.09 at 1:11 }

Здравейте всички,от известно време ви чета и много ви се радвам,всъщност да си призная действате ми стимулиращо.Сега искам да споделя и моя скромен опит,от две години съм спряла консумацията на месо и от два месеца млечните и яйцата , все още не е окончателно ,но никога не съм се замисляла ,че човек може да живее и без готвена храна поне на 70-80% и чесно казано се замислям сериозно,като ви препрочитам всеки ден за морална подкрепа,за което БЛАГОДАРЯ.
Бях 7 дена плодово-чаения режим и реших да продължа с житния режим,което се оказа много по трудно и не мога да разбера каква е причината?Ако някой има опит моля да сподели ,като се има впредвид ,че житото ми понася добре но бях по гладна отколкото само на 2=3 плода ,чай и вода,а би трябвало да съм заситена.
Предварително ви благодаря.

13 Лина { 04.24.09 at 9:47 }

Жаки,

Много ме разчувства- да знаеш имаш пълната ни подкрепа!!!! Ще успееш, момиче, ще успееш! :)

14 mer { 04.24.09 at 16:10 }

Веси, за всеки е различно. На едни им понася по-добре житния режим, а на други плодово-чаения. Също може и да е от значение, кое е първо и кое второ. Всичко това е нормално, ако чувстваш неразположение от режимите, може би е време да се захраниш. А другият път повече :).

15 Валя { 04.24.09 at 19:07 }

Във връзка с гладуването искам да споделя нещо,което съм прочела от книгите на Малахов.Той пише,че ядките и зърнените храни съдържат натрий,а плодовете -калий.Натрият способства за задържане на течностите в организма,а калия -обратно,за изхвърляне на течности. Не съм чела книгите на Лидия Ковачева,но със сигурност ще го направя,та във връзка с гладуването си мисля,че е по добре да се прави с плодове,от гледна точка на това че те съдържат калий,който пък съдейства за изхвърляне на течности от организма и по-този начин за по-бързото му изчистване.Това може би важи за хора,които искат с гладуването да свалят и някой килограм.За такива като мен, май гладуване със зърнени храни е по-добре,за да не отслабваме….! За всичко това ме подсети коментара на Веси ,която преминавайки от плодово- чаен режим на житен се е чувствала гладна.

16 vesi { 04.24.09 at 19:13 }

Много си любезна Мер за което ти Благодаря ,но очистването на организма с плод и чай е много по добро и ефектно,а и след седмица се свиква.Малко само ме притеснява захранването,защото съм от лакомниците,трети ден съм на житен режим ,но смятам да го прекъсна и да продължа с плодове и чай,дано не бъркам?

17 vesi { 04.25.09 at 0:54 }

Валя много ти благодаря ,не се бях сетила за съдържанието на натрий в зърнените храни,и въпреки всички положителни отзиви за житния режим, моят скромен опит ми показва,че очистването на организма с плодове и чай е много по добър особенно за хора с по сериозни проблеми.Успех на всички

18 Мег { 04.26.09 at 18:57 }

Здравейте!
Изчетох всичко тук, благодаря че ви има!
Търсех за себе си с какво да започна своето пречистване и постепенно да премина към по-здравословен начин на живот. Досегашният ми е далеч от идеята, може би само това, че не съм почитател на месото от години, не пия и не пуша, но злоупотребявам с храната на емоционална основа и съм с наднормено тегло. С надежда, че не е късно предвид сезона за един цикъл гладуване с плод и чай. Дали е нужно да се подготвя до пълнолунието на 9 май с лек режим и след това да започна с гладуването. Бих ви помолила за съвет от вашия опит – относно водата, каква ползвате при гладуванията, щом минералната не е за препоръчване. Намерих материали за дестилираната вода, изворна малко трудно – в околностите има чешми, но не съм убедена в състава и.
Благодаря ви предварително! Дадохте ми много увереност за моето желание за промяна!

19 mer { 04.27.09 at 0:26 }

Мег, винаги е добре да се подготвиш – яж по-лека храна, по-сурова, по-веганска до гладуването и то със сигурност ще премине по-леко.
А за водата – добър вариант е дестилираната, ако нямаш изворана, но в никакъв случай чешмяна.

20 Reni { 04.29.09 at 18:57 }

Здравейте,мили дами от днес започнах-гладуването.На 38г.съм със хормонални заболявания/микроаденом на Хипофизата открит от 1999г. и намалена функция на Щитовидната жлеза ,малка миома,повишено кръвно налягане,киста на синусите/наднормено тегло и желязо-дефицитна анемия.Пиша ви защото се нуждая от подкрепа и съвети,как да се справя.PS-ръстат ми е 158 см.а теглото 86кг.

21 Radula { 04.29.09 at 19:16 }

Здравей, Рени! Ориентирала си се много добре към лечебния глад като средство за пълно възстановяване функциите на организма! Препоръчвам ти горещо да си купиш книгата „Гладът – приятел и лекарство (пълно издание)“ на Л. Ковачева. Зелена е на цвят. Там подборно е описано всичко за гладуването, правилното хранене, което ни дава здраве, както и множеството случаи, които и излекувала Лидия, благодарение на гладуването. Може би ще ти се наложи на направиш няколко курса гладуване по 21 дни. Ако издържиш толкова сега първия път, ще е супер!! Гледай поне 15 дни да направиш. Със сигурност ще имаш по-добри показатели.
Ако ядеш животински продукти, горещо ти препоръчвам да ги спреш отведнъж. Най-вече всякакво месо и яйца, но и млечните са толкова вредни. Наблягай на растителните храни, най-вече на суровите плодове, зеленчуци, ядки и т.н. В този сайт може да намериш богата информация за полезността на растителните храни, къде по колко протеини има и всичко останало… Бъди уверена, че правиш най-доброто за себе си и вярвай, че резултатите ще са прекрасни!! Лидия набляга и на психичната нагласа и модели на мислене за оздравяването на организма! Така че се обгради само с позитивизъм и светли мисли и нагласи! :) Ние сме с теб!!

22 mer { 04.30.09 at 0:08 }

Здравей, Рени! Ще добавя само няколко мисли (защото Радула го е обяснила много добре).
Със сигурност гладуването и суровоядството ще ти възвърнат здравето. Прави гладуванията като междувременно осмислиш дали искаш да преминеш към консумацията на повече растителна сурова храна. Животинската и готвената храна само задълбават проблемите ти.
Всеки човек, който има здравословни проблеми, всъщност страда само от 1 – обща интоксикация на тялото. И може да се каже, че първият виновник за това е наднорменото тегло. От наднормено тегло и прекомерната консумация на боклучава и животинска храна, както и термично обработена, неминуемо започват да се появяват проблем след проблем (освен ако не спортуваме всеки ден). И какво става – започваме да лекуваме всяка една болест поотделно и накрая пием една шепа лекарства, които съвсем ще ни вкарат в ……… Когато започнем да изчистваме тялото си отвътре, една след друга и болестите изчезват (обикновено първа изчезва болестта, появила се най-скоро). Не мога да опиша въодошевлението си от това, колко тежки болести се лекуват напълно със суровоядството, гладуванията и методите за вътрешно пречистване.
Добре е да свалиш килограми (гладуванията и режимите ще ти помогнат доста в тази насока), но ако започнеш да консумираш заедно с това само сурови растителни храни няма и да усетиш как за няколко месеца си свалила доста килограми и дори как някои от здравословните ти проблеми са изчезнали. Но в детайли се запознай с всичко, което решиш да следваш и бъди неотклонна, прецизна и последователна. Здравето е в твоите ръце, няма как да не си го възвърнеш.
Ето някои статии за вдъхновение (ако още не си ги прочела):
http://www.zemianazaem.com/?p=64
http://www.zemianazaem.com/?p=150
http://www.zemianazaem.com/?p=140
http://www.zemianazaem.com/?p=164
http://www.zemianazaem.com/?cat=33

Само да добавя – не знам нищо за това заболяване – „микроаденом на Хипофизата“, та ако нещо те притеснява, консултирай се с по-вещ. А за тези „малка миома,повишено кръвно налягане,киста на синусите/наднормено тегло и желязо-дефицитна анемия“ със сигурност ще се погрижат гладуванията и суровоядството.
Когато дадеш шанс на тялото си да се погрижи за всички отрови, скътавани с години в тъканите и органите, то след това и болести вече няма да има.
Желая ти успех от все сърце!!

23 mer { 04.30.09 at 23:01 }

Темата е затворена за повече коментари. Ако желаете да споделите или имате въпроси, ще се радваме да посетите форума. Там има специален раздел за лечебното гладуване. Очакваме ви с нетърпение :).