Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Сусамово мляко

Сусамовото мляко е също толкова полезно колкото и самия сусам. Ето как да си го приготвим:

1 чаша суров сусам, най-добре необелен
5 чаши вода
1-5 лъжици мед

по желание:
1 ч.л. канела или
1 с.л. какао или
1 банан или
1 резен пъпеш
или нещо друго по ваш избор

Слагаме сусама и водата в блендер и бъркаме продължително време. Добавяме меда и други неща, с които да овкусим млякото и бъркаме още малко. Прецеждаме през фина цедка и готово. Сусамовото мляко става малко горчиво (сравнено с другите ядкови млека), затова някой може да предпочита да добави повече мед или да разреди с повече вода. Сравнено с другите ядкови млека, сусамовото е доста по-маслено и по консистенция много се доближава до кравето мляко.

36 comments

1 Vessta { 10.23.08 at 23:01 }

Здравейте,
Първо поздравления за сайта!!!
Както виждам от датите на статиите от няколко месеца вече сте в интернет пространството, а аз не съм ви засичала… безобразие! А сайтчето си струва – тук има много интересни неща.
А сега по темата – от доста време си правя това сусамово мляко – фанстастично е, особено в летните жеги с няколко бучки лед… И както всяка нормална българка, естествено е да разнообразя рецептата:
Към сусама добавям 1 с.л. ленено семе и малко орехи. А относно плодовете слагам всякакви, според сезона и не го прецеждам. Единствено, когато слагам грозде – трябва да се прецеди, защото семките се натрошават и доста неприятно хрупат между зъбите…
И така, ако в същото това непрецедено мляко сложите по-малко вода, примерно 1 чаша, 1 с.л. мед, различни ядки по избор и без плодове – става превъзходна сметана за плодова салата.

2 mer { 10.25.08 at 9:56 }

Страхотни идеи. Обичам също да експериментирам по всевъзможни начини, сметана със сусам досега не съм си правила, ще я пробвам :).
Твоят сайт е много богат (знам го от доста време). Може ли да те питам, ако не е проблем, ти откога си суровоядка, също пълна суровоядка ли си и как ти се е отразило суровоядството като цяло.

3 Vessta { 10.25.08 at 21:12 }

Благдаря за сайта. В същност целта ми беше да систематизирам всичко, което откривам за суровоядството, защото идеята много ми харесва, а го пуснах като сайт, защото съм сигурна, че и други хора се интересуват от суровоядството.
Самата аз все още не съм станала суровоядка… Но това, което научих от суровоядците и практикувам с успех е гладуването – когато усетя, че се разболявам, вместо да започна да се тъпча с лекарства и да „пазя кревата“, просто изкарвам по 2-3 дни на вода и то на крак… и колкото и да е странно вече втора година не успявам да се разболея като хората…

4 Radula { 10.27.08 at 1:21 }

С какво можем да заместваме меда във всички рецепти (за тези, които не консумират)?

5 mer { 10.27.08 at 18:57 }

Здравей, Радула. Ако бяхме в друга страна (Англия или Щатите например) лесно можеше да заместиш меда със сироп от агаве (растителен натурален подсладител и много полезен). В България мисля че няма – макар, че в София може и да има. Също може да потърсиш стевия на разтворими таблетки или листа – не всеки я харесва, има също особен вкус. Също в здравословните магазини или щандове се продава гроздов сироп, но не съм сигурна в качеството му. В краен случай, ако нищо не те устройва, пробвай с истинска кафява тръстикова захар – стои леко мокра. Но… все пак това си е захар, което не е от най-здравословните подсладители, но със сигурност е по-добре от бялата захар или „нутрасуит“ вариантите.
Никакъв мед ли не харесваш – пробвала ли си акациев мед – много е лек и ненатрапчив.
Също може да подслаждаш с натурална фурма – тя е много полезна и сладка. Може да се използва за тези ястия, които са кремообразни и се разбиват с блендер на фино. Дори и за млеката става добре. Добавят се още в самото начало.
Но меда поради своята уникална полезност и натуралност няма еквивалентен заместител.
Ако намериш нещо подходящо, уведоми ни!

6 Radula { 10.27.08 at 19:12 }

Мер, много ти благодаря за всичко изброено!! Не употребявам никакъв мед, въпреки че добре знам колко е полезен. Никакви животински продукти не консумирам, затова и мед. Но първо ще потърся продуктите, които ми изреди, а ако се натъкна на нещо друго, с радост ще споделя! Топли поздрави!

7 Калоян Янкулов { 01.17.09 at 14:09 }

Здравей, Мер. Благодаря за рецептата. Искам да те питам самия сусам продава ли се в големите супер маркети? И ако не – от къде мога да купя.

8 mer { 01.18.09 at 15:48 }

Аз обикновено купувам сусам в големи количества – 1 килограм. Такъв съм виждала да се продава в Метро със сигурност – около 6-8 лв килограма, но аз най-вече купувам от пазара (Четвъртък пазара в Пловдив) – 5 лв за килограм, същото се отнася и за лененото семе. Има сусам и в големите магазини – пакети от по 250 гр или 400 гр, някъде и 500 гр. Има една марка забравих точно как се казва, но на пакетите пише „здравословни храни“ или „път към здравето“ – трябва пак да проверя – та те се срещат доста често вече в по-големите магазини. Не ти препоръчвам да си взимаш малки пакетчета от по 50 гр – обикновено не са качествени, а и многото опаковки ненужно замърсяват природата. Същото е и с лененото семе и макът. Като проверя ще пиша пак.

9 nora { 01.27.09 at 18:33 }

za parvi patpopadam na saita vi NEVEROQTEN E I MN BLAGODARQ.Az lichno ot skoro zapochnah da se interesuvam ot zdravoslovnoto hranene i informaciqta koqto poluchavam tuk za razlichnite produkti mn mi pomaga a receptite sa strahotni.Imam edin vapros kakvo e blender? Za mixer ili pasator li stava vapros?Jelaq vi uspeh i za napred!

10 mer { 01.27.09 at 20:30 }

Нора, благодаря ти за хубавите думи!
Блендер, пасатор, кухненски робот са уреди за раздробяване, пюриране и смесване на храни, но с малки различия във функсиите и визията. Обикновено тези уредите са взаимно заменяеми с малки изключения.
Блендера най-вече се използва за приготвяне на шейкове, смутита (нещо като нектари), сокове, сосове, пюрета, разбиване на лед и много др. приложения. Представлява кана с ножове в основата си, поставена върху двигател, има си капак и някой път и наноцедка (зависи от модела). Колкото по-мощен толкова по-добре.
Ето снимка на блендер.

бл

11 nora { 02.13.09 at 22:33 }

Mnogo blagodarq Mer!Vednaga shtom pro4etoh obqsneniqta ti izlqzoh i si kupih i sam se razvihrila v kuhnqta.:)

12 asia { 05.15.09 at 11:13 }

Мисля,че си намерих заместител на сутришното ми мляко с нес кафе! Аз си го направих със сусам,3 кивита, 1/2 ябълка, 1/2 портокал и 1 с.л. какао.

Наистина има ли някакъв заместител на сутришното кафе???

13 mer { 05.16.09 at 1:19 }

Истинското какао би било добър заместител, но по-принцип като се изключи кафето, тялото постепенно така отвиква от големите дози кофеин и стимулиращ ефект, че и един прясно изцеден сок може да подейства като кафе. В Щатите има разни супер храни, които имат много ободряващо действие, но в БГ не се продават такива. Може да пробваш със зелен чай сутрин. Аз преди не можех без кафе, а сега без него ми е много по-добре.

14 Птиченце { 05.21.09 at 10:07 }

Mer, може ли да цитирам рецептите за млеката по форуми за бременни? Особено за сусамовото мисля, че е изключително полезно за бъдещите майки и техните отрочета. 🙂

15 mer { 05.21.09 at 21:04 }

Птиченце, разбира се, че може, даже много ще се радвам 🙂

16 4edeto { 07.07.09 at 12:38 }

Здравейте!
От месец следя изкъсо сайта на Мер и съм много щастлива, от новата и полезна информация, която научавам. Поздравления Мер, може би някой ден ще си новата Лидия Ковачева.
Аз съм вегетарианка от 13 г., сега обаче ми се струва, че наближава момент, когато ще отворя нова глава в книгата на живота ми с голямо заглавие – СУРОВОЯДСТВО.
Пиша Ви за съвет. Правя си няколко пъти мляко от сусам, но има някакъв силен вкус на загнило… и аз не мога да го определя точно. Възможно ли да се получава тази миризмата от престоя на сусама във водата?
П.С. Скоро ще ви предложа рецепти за фрешове от плодове и зеленчуци, които си правя, предполагам ще ви е интересно. Искам обаче и снимка да направя, за да покажа красотата на живата храна.
Успешен ден на всички!

17 mer { 07.08.09 at 1:08 }

4edeto, благодаря ти, ще се радвам да споделиш с нас твоите рецепти :).

цитат:
„Възможно ли да се получава тази миризмата от престоя на сусама във водата?“

А ти да не го накисваш във вода – обикновено няма нужда да се накисва предварително. Млякото от чист сусам по принцип има много силен натрапчив вкус и не на всеки се харесва. Затова тези, на които не им допада, могат да го правят в комбинация с орехи или някакви други по-неутрални на вкус ядки. Например сусам 1 част + друг вид ядки 3 части. Така ще стане интересна комбинация. Иначе нямам идея защо мирише на загнило, странно е.

18 4edeto { 07.08.09 at 10:27 }

Здравей Мер! Както и на всички останали гости на сайта. Ще пробвам да го направя сусамово мляко без накисване (както се казва и в една реклама) и ще ви споделя резултата.
За всички, който се интересуват от рожковото брашно да знаят, че днес 08.07. щели да докарат в магазина до Съдебна палата. Казвам ви го, защото не е лесно да се намери или поне на мен ми костваше доста усилия.
Освен това на „Женсия пазар“ вече продават бургаски млечен бадем -100 гр. 1.00 лв. С много силен аромат е, дано млякото стане хубаво.
Ако ви е полезно мога да ви пиша и за други неща, които използваме в ежедневието си, но не се намират лесно. Аз съм в постоянно търсенена продукти, който са малко използвани от всеядните.

19 Елена { 02.05.10 at 16:00 }

„Освен това на “Женсия пазар” вече продават бургаски млечен бадем -100 гр. 1.00 лв. С много силен аромат е, дано млякото стане хубаво.“

Някой има ли информация дали това все още е актуално? И ако е, то къде по-точно може да се намери този бадем 🙂

20 4edeto { 02.05.10 at 16:12 }

Елене не е актуално, през лятото пуснах този пост.

21 марийчето { 02.09.10 at 16:58 }

Здравейте всички,
Отново темата за сумама ме развълнува и реших да напиша своето мнение. От няколко години много усилено ползвам тахан от необработен сусам. Докторите казаха, че имам остеопороза, а и съм на възраст, когато дамите започват да имат проблеми с костите. Още повече изведнъж стана много модерно да се говори за някои определени болести, което не е добре. надявам се, че някои от вас ще се съгласят с мен. Остеопорозата е една от тях. Мислех преди десетина години, че съм взела всички предпазни мерки, но уви, докторите казаха дефинитивно – остеопороза и това е! Някъде прочетох за сусама и започнах да си купувам тахан, отначало от арабските магазини на Женския пазар, докато не научих, че и ние, тук в България, си го произвеждаме. И е много по-хубав и по-чист, най-вече без добавените ненужни мазнини. Това може да видите, когато отворите кутия арабски тахан и два пръста нещо като „олио“ се мъдри на повърхността. В българския тахан това няма да видите. И трябва да бъде натурален. Не се поддавайте на търговците, които всячески искат да ви убедят, че арабският тахан е великолепен (той най-вече идва от Срия, Иран … нямам нищо против, но българският, от Харманли, е несравним!) И наистина, смесен с мед по вкус, смляно ленено семе, добавен смлян в мелачка сусам, смлени слънчогледови семки, ако има и малко пчелен прашец в добавък е прекрасен и полезен елексир сутрин, особено за по-възрастни хора с 3-4 капки витамин А като Вигантол е неповторимо удоволствие. А дали заздравява костите, кой би могъл да каже. Докторите ми казват все, че проблемът с остеопорозата ми съществува. Но поне е приятно!
Ще добавя още една рецепта за сусамовото мляко – сляна 1/2 – 1 чаша сусам, той наистина малко нагарча, зависи обаче от пресността му, но щипка хималайска или морска сол решава проблема с горчивината му, 3 чаши минерална вода и 5-6 изчистени от костилките фурми, поставени в блендера и разбити правят прекрасно сусамово мляко. Да ви кажа честно, предполагам, че е много вкусно, в събота съм намислила да си го направя. Сигурно ще е прекрасно. Опитайте и вие и напишете после.

22 марийчето { 02.09.10 at 17:03 }

Моля разкажете повече за този бургаски млечен бадем. За първи път чувам за него. Какво ли е това?

23 GoVeg { 04.09.10 at 0:23 }

Относно заместители на кафето, някога някъде попаднах на статия, която твърдеше, че ябълката върши същата работа, дори по-добра. Здравословно и по-вкусно.
Съжалявам, че не си спомням подробности обаче 😐

24 4edeto { 04.12.10 at 15:48 }

Коментара е пуснат отдавна.
Млечния бадем се продава в края на юли. Това са първите бадеми, които излизат на пазара в началото на сезона на бадемите. В случия бяха от бъргаски регион. Те са много ароматни и млякото не ми се получи.

25 jerijo { 10.01.10 at 23:11 }

Искам да споделя моето откритие за заместител на кафето, което даже много прилича на кафе. Това е един продукт, който си купих от Био Маг на полщад Журналист, Orzo Tostato, печен ечемик, фино стрит като нес кафе, но без никакъв кофеин. Страхотно е, има великолепен аромат, само в топлата вода трябва по щедро да си сложиш 3-4 лъжици. И с такова сусамово или бадемово мляко и с мед, би било разкош. Това е доста по-възвишен на вкус вариант на нашата инка, наистина страхотна напитка без никакъв кофеин, за което я ценя.

26 swi { 10.12.10 at 16:01 }

jerijo, Инката е подобно нещо, която, обаче, освен ечемик съдържа и ръж, цикория и захарно цвекло.
А иначе сусамовото мляко с банан и ванилийка става чудесно 🙂

27 Qbadabadu { 02.16.11 at 19:43 }

Здрасти на всички ,

Нямам никакво време и ще я карам, както се казва на 2 на 3 !
От къде мога да си купя суров небелен сусам ?
Какво представлява 🙂 ?
С какво се различава беления от небеления ?

Благодаря !
В очакване на отговор

28 geri { 02.16.11 at 23:34 }

Привет 🙂 …аз лично доста трудно намирам по магазинчетата в градчето, където живея (което е Русе) при положение че не е от най-малките градове …Но ако го има някъде, то ще е по магазините за диетични или био продукти, там първо можеш да провериш. Оглеждай се за дребните зрънца, но за разлика от беления, тези – небелените – са по-тъмнички на цвят и обикновено е означено на опаковката, че сусамът е небелен.

29 Qbadabadu { 02.18.11 at 20:41 }

Уоу .. супер благодаря много ,
От няколко дни врънкам на колеги да ми изнамерят небелен суров сусам от женския пазар на София 🙂 … ама и тям няма … ще се юрна по био магазините дано там излезе нещо, че вече не ме свърта = ПИИЙ ми се :)..
А надеждни ли са тези онлайн покупки на хранителни продукти ?

30 ani { 06.05.11 at 9:23 }

Zdravey mer, imam konkreten vapros.
Taka prigotvenoto susamovo mlyako navednaj li se konsumira? Ako se izpolzva po-malko kolichestvo, ostanaloto moje li da se sahranyava v hladilnik?

31 mer { 06.06.11 at 14:56 }

Може да се съхранява до 1 ден в хладилник, преди употреба да се разбърка, тъй като се утаява. Понеже сусама е много силен на вкус и горчив, обикновено го съчетавам с друга ядка (кашу, бадеми, орехи – 50 на 50).
Ани, може да си приготвиш половината доза (тоест около 1/2 литър), защото винаги е най-добре да консумираме свежо приготвени храни.

32 Наталия { 02.12.12 at 15:50 }

Здравейте, имам едно много простичко въпросче дали трябва да НАКИСВАМ СУСАМА преди да направя млякото!?

33 mer { 02.12.12 at 22:09 }

Здравей, Наталия! Може да накисваш сусама, но само ако е НЕбелен (пълнозърнест). За 2 дни дори ще покълне и тогава е още по-полезен.

34 Ани { 04.01.12 at 11:58 }

Здравейте,
за първи път пиша тук, но отдавна следя какво се пише тук.
Много ми харесва идеята на самия сайт и всички полезни неща които има в него.
Поздравления:)

35 мария георгиева { 08.12.12 at 17:03 }

Идеята е добра , но в момента имам суров сусасам по произход от р. Гана и от гледна точка на хигиената , не мисля , че е добра идея да се консумира направо така , както и повечето сурови сусами мждвпр. Не е ли по- добре да се изпече ,преди това ? Какво мислите вие по въпроса ? Мерси 🙂

36 genchev { 02.16.13 at 14:33 }

къде мога да намеря небелен сусам?? никаде няма по магазините.

Leave a Comment