Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

„Шампоан“ с хума

Това не е стандартен пенещ се шампоан, това е смес, която има свойствата да извлича нечистотиите от косата и кожата и да ги заздравява. Повечето хора не харесват вида на косата, след ползването на хума, затова са и добавките от етерични и растителни масла и последващата смес за обливане. Но не забравяйте, че хумата не трябва да има допир до метал, тъй като й се нарушава заряда и се намаляват изчистващите й свойства (не ползвайте метални бъркалки или съдове при смеси с хума, глина).

6-7 супени лъжици с фина хума
около 150 мг запарка от лайка или коприва
10-15 капки етерични масла от (пожелание) кедър, розмарин, чаено дърво, мащерка, портокал, лимон
1-2 ч.л. масло от авокадо (или от пшеничен зародиш, зехтин)

Слагаме хумата в подходяща купа и постепенно започваме да добавяме готовата запарка. Целта е да се получи кремообразна смес – не много течна и не много гъста. След това добавяме и маслата и отново разбъркваме добре, за да се хомогенизира всичко добре. Преди да влезнем в банята, намазваме добре цялата коса и престоява от 1/2 до 1 час. Изплакваме обилно косата с вода като последното изплакване може да направим с запарка от лайка и коприва с разтворена 1 лъжичка ябълков оцет и етерични масла (лайката е за руса и светла коса, копривата за тъмна или черна). Когато направим това косата става лъскава и мека.
Ако изпитвате необходимост може да ползвате след това малко балсам – всичко зависи от това как харесвате коса си.
При по-продължителното приложение на тази процедура, косата става силна и здрава и косопада намалява.

39 comments

1 Мая { 06.28.09 at 21:10 }

Това за отмиващите свойства на хумата го бях чувала като малка от дядовците и бабите. Те казваха, че са си миели косите едно време с парчета хума, а не със сапун, нямало е и шампоани… Косите им били хубави и здрави и т.н.
Със сестрите ми много се вдъхновихме от тази идея, намерихме парче натурална хума (точно каквато са ползвали и през едно поколение от нас назад), обаче резултатите не бяха приятни… Въпреки старателното обтриване на косите ни, след изплакване те не бяха измити добре… С това се приключи експериментирането на този метод.

Преди няколко месеца бях прочела тази рецепта. Реших, че ако използвам фина хума тя ще е пречистена и в комбинация с маслата този път ще се получи, но не би…

Та въпросът ми е, само идея ли е това или някой конкретно я е тествал? Направих сместа както е описано тук – хума, масло от авокадо, запарка от коприва, без да слагам етеричните масла. За съжаление косата ми отново не беше измита добре и от тогава не смея да пробвам…

Сърдечни поздрави,
Мая 🙂

2 mer { 06.29.09 at 0:04 }

Мая, права си, резултатите и при мен са били колебливи, но съм имала такива и когато съм била доволна. Най-накрая обля ли косата си с чай от коприва и оцет? Те я омекотяват, защото от хумата става твърда и по-суха и стои леко като мръсна. Също, нали не разбъркваш хумата с метална лъжица, тъй като метала нарушава изчистващите й свойства. Иначе и аз знам от баба си, че е мила косата си с хума, а косата й дори в момента е невероятна, а е на 80 години.

Когато си мия косата с хума, я намазвам обилно (правя 1 пълна чаена чаша) и престоявам известно време така (към половин час). След това я измивам обилно с вода и накрая задължително я заливам с тази смес. Иначе стои на клечки и става подходяща за расти 🙂 – поне при мен е така, междудругото понякога този ефект ми харесва и съзнателно го търся. Също, знам, че ефекта от хумата (тоест здрава коса) се забелязва след няколко такива измивания и в началото те трябва да са по-чести, например всеки ден или през ден (но пак е доста индивидуално). На мен ми е много чудно дали хумата от едно време е еднаква с тази, която се продава сега по аптеките. Ползвала съм автентична чиста хума от Калифорния (която е подходяща и за пиене) и резултатите са коренно различни от тази българската хума. Така, че историите с хубавите коси на бабите ни, може би се отнасят за съвсем различна хума.
За съжаление все бързам и не ми остава време да си мия косата единствено с хума, но сега от твоя коментар се запалих отново и ще гледам да направя така, че поне 1 месец да си мия косата така и да видя какви ще са резултатите :).

3 Neli { 06.29.09 at 15:35 }

В България има много находища на хума от различни висококачествени видове, но не всички са разработени.По принцип всяка хума, ако няма микробиологично замърсяване става за пиене.Хумата отнема отрицателната енергия,но за тоза цел е необходимо да е сушена на на слънце.
Хума – вълшебната пръст
От: Велина Каравасилева (velina@tialoto.bg)
Хумата се ползва в козметиката и медицината от толкова много време, че на хората им е трудно да си представят какво са правили жените преди да открият този натурален продукт.

Малко хора знаят, че хумата е използвана и като лекарство срещу холера, дизинтерия, възпаления и т.н. Интересно е, че болните животни предпочитат да пият вода от места, в които почвата е глинеста и е предала лечебните си свойства и на водата.

В днешно време хумата, или глината, както ви е по-удобно, се използва най-вече в козметиката. Големите козметични компании я слагат в продуктите си,а и вие самите можете да си направите маска с хума от аптеката.

Сигурно ви е направило впечатление, че хумата е в различни цветове. Това се дължи не на промишлени оцветители, както някои си мислят, а на различните минерали, които се съдържат в нея.

Зелена хума

Подходяща е за нормална и мазна кожа. Регулира мастната секреция на клетките и е подходяща за справяне с мазната коса.

Зелената хума има и най-широко действие. Почиства кожата, подхранва я с необходимите минерали, заздравява наранените зони и ревитализира.

Бяла хума (каолин)

Подходяща е за суха и нежна кожа. Като маска за коса придава жизненост и блясък. Бяла хума съдържат и бебешките пудри. Богата е на силиций и помага за унищожаване на токсините.

Червена хума

С нея се правят маски за нормална и суха кожа. Червеният й цвят е заради съдържанието на железен оксид.

Богата е на олиго-елементи и връща блясъка на кожата. Помага и за подобряване на кръвообращението.

Жълта хума

Богата е на минерали и тонизира клетките. Подходяща е за нормална и мазна кожа. Подхранва нормалните и чупливи коси.

Розова хума

Омекотява кожата и връща блясъка й. Подходяща е за деликатни, чувствителни лица. Съдържа много олиго-елементи.

Синя хума

Обогатява кожата с кислород, може да се използва за всички видове кожа.

Когато правите маска за коса с хума, трябва да добавите малко алкохол – няколко капки спирт например, за да я отмиете после по-лесно.

Ако сте с боядисана коса, избягвайте да правите маска с хума, защото активните й съставки отмиват цвета.

4 asia { 06.29.09 at 23:24 }

Здравейте, и аз да се оплача!
Три пъти си правих маската точно по начина описан в рецептата. Етеричните масла които ползвах бяха от портокалово и чаено масло. Накрая си я обливах със запарката от коприва и отцет. След всяко измиване косата ми ставаше по-мазна и все по-мазна! Помислих си, че може би трябва да променя маслото? В крайна сметка последното ми съотношение беше чаено – 5 капки, а портокалово -10 капки! Сега като чета коментара на Нели си мисля,че може би аз съм за зелената хума, а в случая използвах бяла! И както се казва понеже съм тъпо и упорито пак ще я направя 🙂 и все пак си мисля Мер възможно ли е да се разграничат етеричните масла примерно за суха коса еди кои си, за мазна – други и т.н.??

5 Neli { 06.30.09 at 13:23 }

Здравей asia, етеричните масла са добре подбрани и не би трябвало да ти създават проблем,за мазна коса е подходящо също и лимоновото масло.Намали количеството на растителното масло-1-1/2 с.л.
Много е трудно да се адаптира косата към по-меките измивни средства,тъй като съвремените шампоани основновно съдържат агресивни детергенти,дори когато човек започне да ползва продукт с меки пенители известно време няма да е доволен от резултата.

6 mer { 06.30.09 at 19:22 }

asia, наистина както казва и Нели, може да намалиш растителното масло или съвсем да не го ползваш – дори тази рецепта се ползва и по двата начина (даже може и само с чиста хума) – вероятно всичко е доста индивидуално и трябва (както и при другите рецепти) да я преправяме според нашия тип скалп и коса. Етеричните масла е малко вероятно да я омазняват (те по принцип не са с мазна консистенция – стига да са чисти без примеси).
Успех, много се надявам да се получи!

7 asia { 07.01.09 at 12:34 }

Neli и Mer благодаря Ви и на двете 🙂 първо ще потърся зелена хума и тогава ще напиша резултатите 🙂
Дано да имам успех!

8 Сльнчоглед { 07.02.09 at 4:14 }

Интересно. При мен пьк пьрвият опит беше повече от успешен, макар да нямах и сьвсем сьщите масла от рецептата, а да ги заместих с други! Останах много доволна от резултата и само всеки пьт сьжалявам, че нямам време да повторя този си опит. Може би Мер е права, че е вьпрос на индивидуални нужди/качества на косата.

9 asia { 07.02.09 at 11:11 }

Слънчоглед, кажи какво си включила в рецептата?
Колкото повече мнения толкова по-добре си мисля аз 😉

10 Слънчоглед { 07.02.09 at 12:23 }

Asia, ами аз смесих хумата със запарка от лайка и понеже имах само масла от борово и кедрово дърво и портокал, добавих по няколко капки + няколко капки масло от гроздови семки. Намазах се и подържах около 15-20 мин, след това сложих малко балсам за още 5-6 мин и накрая след отмиване, облях косата с поне литър-литър и половина от останалата запарка с лайка. Никога не ползвам сешоар. Резултатът като че ли не беше чак толкова траен колкото когато ползвам обикновените шампоани, но на мен това не ми пречи, защото аз и без това често когато си взимам бърз душ си мокря косата, за да отмия прахоляка от деня. Така че в общи линии, това беше. Дано съм помогнала с нещо.

11 Слънчоглед { 07.02.09 at 12:35 }

Съвсем забравих да кажа, че за омекотяване добавих и супена лъжица-лъжица и половина течен мед. Освен това, не се престаравам с количеството нито на маслата, нито на самия шампоан, нито на времето на стоене. Приготвям толкова, колкото да покрие косата и не стоя прекалено дълго с него.
И аз съм чувала, че има различни видове хума, но както и ти, имала съм и подобни трагични първи опити като твоя. Затова тогава по-скоро се учудих и зарадвах, че излезе добре.:) Успех!

12 Nikoi { 08.02.09 at 10:01 }

az si zabyrkvah ot bqlata glina s dve tri lyjici qbylkov ocet i hladka vodica majeh si vmirisanite i mazni dredki prestoqvah 10-15 min i otmivah s vodica samo i efekta be6e pove4e ot spolu4lif dori mirizmata na pepelnik koqto s kakvi li ne 6ampoani trudno se goni zaminava6e f kanala ot edna izmivannka s huma e vqrno posle namirisvah na zemi4ka i ocetec no tova si mi haresva6e dori 😉

13 asia { 09.04.09 at 21:47 }

Сякаш и а намерих своята рецепта ……… 2с.л. хума, 2 с.л. мед и 2 ч.л. оцет омесва се добре до хомогенна смес във неметален съд, меже се в корените, а ако остане по остатъка от косата, завива се в найлонова торбичка и така престоява 30 мин. После изплаквам с оцет! Уникален ефект върху мойта коса и това го правя без използването на шампоани и балсами.Първия ден косата ми стои все едно съм я намазала с гел леко на пръчици, а следващите 2 дена става уникално мека ……. на мен много ми хареса, ако някой я пробва да сподели :);)

14 Nora { 09.04.09 at 21:59 }

Да попитам някой случайно да е ползвал хума при къпане на бебе?
И другото,което ме интересува е виждал ли е някои някъде биологична/органична хума?

15 Nora { 10.12.09 at 8:05 }

Никой ли не е къпал бебечето си с хума?????

16 mer { 10.17.09 at 0:27 }

Като си родя едно ще пробвам 🙂 . Също може да питаш и мамчетата във форума – http://forum.zemianazaem.com/

17 Иво { 10.20.09 at 19:58 }

Като бях тийнейджър имах проблем със себорея на скалпа (обилно омазняване, маса пърхот, сърбежи, раздразнение и тн) и лекарката ми препоръча да не ползвам известно време шампоан, а хума за измиване на окосмената част на главата. Понеже бях съвестен младеж да споделя:
* хумата се отмива по-трудно от косата, от колкото шампоан, ако остане дори малко количество от нея по кожата или самата коса придава занемарен вид и води до дори по-силен сърбеж при раздразнена кожа, ето защо е най-важно да сте сигурни че сте отмили всички остатъци 100%.
* хумата е силно алкална (сапуните и шампоаните също, това е незибежно, но при тях pH се регулира) и поради това предизвиква разтравяне на повърхностните космени плочици, което води до липва на блясък и по-трудно сресване, повече статично електричество при разресването на косите (най-вече при дамите и мъжете с дълги коси това е особено неприятно) – вода с много лека киселинност пооправя проблема, от там и съвета за вода с мъничко оцет
Миенете с хума не намалява омазняването нито лекува пърхот, да не говорим че не спира косопада (особено пък при мъжете, при тях причините са андрогенни). Хумата е силно алкална – кожата на главата леко киселинна, това „изсушаване“ и в послдствие „омекотяване“ никак не е полезно за раздразнен скалп. Хумата също съдържа следи от радиоактивни елементи (незначителни количества), които на теория могат да стимулират растежа на бързоделящи се клетки (каквито са тези формиращи косъма във фоликулите), но това не смея да го коментирам. За да задоволя всички критици ще кажа и че самото отмиване отнема много повече литри вода, от колкото едно измиване с шампован, независимо от вида му.

Според мен най-добрият вариант и единствения работещ за широк кръг хора е нещо, което не изисква специални подготовки, не онема много време, вписва се в модерния стил на живот (реално ежедневното мине с хума не е желателно поради силната промяна на алкалността на кожата по време на измиването, а колко от нас мият косата си веднъж седмично, както беше схващането, че е ползено преди 30 години?) и е съобразено с най-новите и същевременно доказани разбирания за минимизиране на ефекта врху околната среда. Такова едно нещо според мен е безводния шампоан (да не се бърка със сухите спрейове за обезмасняване предлагани от някои марки, които съдържат предимно нишестени съставки за обиране на мазните частици) – предлаган във форми като сапун, но със съставки съобразени за измиване на коси. Понеже са сухи, в еднакъв обем продукт се съдържа повече ползваемо вещество, стареят по-бавно, транспорта им изисква по-малко енергия и съдържат по-малко съставки и консерванти (обясниха ми че поради липсата на вода в придукта развалата става по-бавно, но не съм експерт). Купувал съм си такива от Англия и съм сравнително доволен, сравнително, защото реално ефекта „уау“ го няма при този вид продукти (тоест милион и едната съставки предназначени специално за заглаждане на кутукулите не присъстват и като резултат косата не изглежда „все едно току що сте излезли от фризьорския салон“). При мен това е без значение (къса подстрижка, все ми е тая дали лъщи или не) а при приятелката ми проблема бе решен с ползване на зелена къна (това му викам аз уау, много по-плътна изглежда косата – до колкото разбрах – всеки косъм се обвивал в тънък филм и това придава обем). В България не знам къде има такива продукти за съжаление. Единственото близко нещо което са ми предлагали в магазин е някакъв сапун с хума.

Надявам се да имате успех с рецептурниците на бабите и да намерим най-доброто:)

18 mer { 10.20.09 at 22:16 }

Иво, благодаря ти, много ценна информация споделяш. Аз лично съм доволна от измиването с хумата, но задължително след това обливам косата си с оцетена вода.
А за тези безводните шампоани…. не съм ползвала никога, можеш ли да посочиш марката, която ти ползваш, както и марката на къната на твоята приятелка (да не би да са на Lush). Благодаря ти.

19 maria { 12.15.09 at 12:08 }

„Днес Мото Мотов е на 82 години. Не се оплаква от нищо и продължава да помага на хората да се лекуват без пари. Не може да каже на колко болни е помогнал, но предполага, че те могат да населят един цял град. Повече от 50 години изучава лечебните свойства на глината. Тя е лекарството, което го е спасило от смърт като дете и с това е възбудило любопитството му, което по-късно се превръща в смисъла на целия му живот.

„Навършвам 82, но се чувствам много по-млад. През целия си живот съм се питал защо хората не искат да опазят здравето си. Да, не искат, не че не могат. Ако хората искат да чуят това, което години наред се опитвам да им набия в главите, сега българите нямаше да са развалини, а здрави и жизнени хора. Но това не се постига за един ден, то се възпитава у всекиго по различен начин. Още от ранна възраст детето трябва да знае, че жизнените му процеси се контролират от милиарди контролни центрове. И не лекарствата, не сладките приказки ще го спасят по-късно от болести, а това, което е отредила природата.
Умиращият може да се изцери със средства от природата, пали се дядото. – Примерът съм самият аз.

През 1928 година, когато съм бил на пет години, ме оперирали от гноен плеврит в болницата в Плевен. Уж, операцията била успешна, но след време се наложило пак да ме спасяват от оная с дългата коса по същия начин. Страшно е за едно дете да усети ледения дъх на смъртта. Случайно попаднах на една преведена от немски книга, в която бяха описани някои от лечебните свойства на глината. Оттам се започна… Вече толкова години изучавам в детайли тази кал, както й казват непосветените. Правил съм стотици опити за лечение на най-различни болести, имам куп рецепти, които сам съм изпитвал и върху себе си, и върху болни хора. Аз не съм се лекувал с нищо друго освен с хума. През всичките тези години установих, че с хумата може да се постигне това, което с лекарствата невинаги може. Затова и на 82 години не само че съм жив, но съм и напълно здрав. Това, което съм видял и мога да гарантирам, е, че с глина се лекува рак на гърдата.
Прави се лапа от слънчева хума и се налага върху гърдата. В същото време може да се приема и по една чаша вода, в която около 24 часа е стояла хумата. За не повече от месец след такива лапи ракът изчезва. Представяте ли си колко пари дават хората за операции, за химиотерапии и лекарства. Да не говорим за шока, който изживяват болните. Чрез моя огромен опит с това лечебно средство съм доказал, че хумата, която се приема вътрешно, има няколко пъти по-голяма лечебна сила, отколкото тази, която се използва за намазване. Много често хумата е радиоактивна. Това е доказано чрез многото провеждани през годините опити. Малко хора знаят, че в нея не може да вирее дори и едно-единствено коренче. И колкото по-голямо е слънчевото облъчване върху нея, толкова повече са радиоактивните вещества. Но в естествено състояние радият например е изключително полезен за организма. С такова въздействие се унищожават само болните клетки, и то до такава степен, че веднага могат да възникнат нови. Докато химиотерапията унищожава всички клетки наред и рядко дава възможност за възникването на нови. Освен това хумата има невероятни противобактерийни свойства.“

20 maria { 12.15.09 at 12:14 }

Иво, уважавам мнението ти, но радият, който е радиоактивният елемент в хумата в естествено състояние не вреди на организма….Имам бебе на 10 месеца и го мия само с хума, основно дупето…никакво подсичане…разбира се, след това мажа с кремче, но хумата е нещо уникално…Във връзка с горната статия, много бих искала да намеря координатите на Мото Мотов.

21 Angie { 12.15.09 at 12:41 }

Иво, благодаря за информацията! Можеш ли да кажеш какви са английските наименования на безводния шампоан и зелената хума? Благодаря!

22 Ардония { 02.24.10 at 8:22 }

Здравейте!
Използвам хума от дълги години. Дори се каня да направя нещо като клипче и да го пусна във вебокса, където да разкажа всичко за нея.
Никой не ми дава дори годините, благодарение на хумата. Убедете се сами. http://bg.netlog.com/ardoniya и кожата винаги ми е чудесна, благодарение на нея. Зная, че лекува рак и на много жени съм казвала.
Винаги я правя с ябълков оцет, заливам я до горе, почва да шупти като швепс и когато се разтвори е готова. Така си мия косата, по-рядко си слагам яйце и лъжица мед, не ми се цапондри винаги. Само с оцет лесно се измива. Не лъжица, хора, както пишете, а половин шише оцет използвам примерно за дългата ми коса и тялото. Правя си една купичка. Като остане цяла седмица е за маски на лицето всеки ден. И цялото тяло намазвам, докато стоя в банята с маска на главата, цялата стоя така 20 минути. Когато е стояла на слънце на терасата или прозореца и има повече слънчева енергия, няма такъв лош ефект, за какъвто пишете. Но ако си я купувате от магазина и директно я ползвате, какво очаквате тогава. Задължително е за поеме слънчева енергия и то поне седмица да е изложена.
Една тайна, имам много сладка кръв и бълхите и кумарите много ме харесват. Но лятото след измиване с хума ме заобикалят така хубавичко. Това е най-доброто средство. Не само за разкрасяване на косата и кожата, но и против хапещите кумари.
На някои се струва мръсна косата след измиване, това е защото хумата създава нещо като защитен филтър. Аз се къпя първо със шампоан и тогава я ползвам, по простата причина, че в града косата се измърсява за 2 дена. Но имам много познати, които като мен се къпят с хума от години. Те я използват без предварително измиване с шампоан.
Ако седна да пиша, може би ще пиша часове. Изучавам я и събирам от 20 години всичко, свързано с нея.
Също обичам да я ям. Това е древната наука геафания – ядене на хума. И досега в българските села старите хора при болежки отиват да си изровят прясна хума и я ядат. За ядене използвам варненската бяла на Талодерма – бели кутийки с червени капачета. Тя е финна като пудра захар и сладка дори. Да тези, които имат болни венци и парадонтоза. Дори на четката да сложат, преди да сложат пастата за зъби, това върши чудеса, а и без паста, тя достатъчно добре мие и прави пяна. Даже с вода става като яйран. Лятото против микроби си правете хумена вода.
А и е най-доброто средство за изчистване на токсините от организма.
Сигурно знаете че маха бръчките. Но фатката е да сложите до самие ръб на миглите. Не както при другите маски на 2 сантиметра под очите. Чудеса съм виждала. Даже на моя приятел от първия път му махна едни бръчки до ушите и не се появиха повече.
Иначе обожавам зелената хума от Сарафово.
http://www.vbox7.com/play:1ff90e8e
Нея използвам от години за коса, лице и тяло.
Много са сериозните болести, които лекува. Но за това в обещание след време клип.
Дъщеря ми като малка я къпех в корито с малко хума винаги и кожата и е чудна, никога не се е подсичала. Майките могат да използват финната хума на Талодерма вместо пудра за бебетата.
Безвредна е дори за пиене от бебета против разтройство. От бременни също. Използвайте я смело.
Също при настинка в солената гореща вода за краката прибавете хума, ефекта е страхотен.
Лекува тумори и …..на клипчето, че не мога да се спра иначе.
Хумата и меда са най-големите ни дарове от природата.

23 pavlo { 04.01.10 at 18:41 }

здравейте аз съм от бургас и много ме запалихте с тази статия за хумата на 37г. съм и имам постояно проблеми с лицето не е кои знаи какво но съм изпробвал всички медецински козметики и положението става по лошо сега се мия с бебешки сапун бечер а сутрин почиствам с розова вода и горе долу контролирам положението . днеска си купих сапун с хума и хума може ли да се мия всекидневно с тях питам защото четох че хумата е силно алкална и може да нароши киселината матия на кожата тогава да стане по зле ако може да ми дадете съвет благодаря.

24 Margarita { 08.05.10 at 17:49 }

Ардония моля те да дадеш някакви по конкретни рецепти с хума.Много ми стана интересно и още по точни кординати от каде си я набавяш.Смятам и аз да си изровя тъй като нямам доверие на тези неща в магазинната мрежа

25 Peteto { 08.09.10 at 14:41 }

Ардония, наистина изглеждаш страхотно! Би ли споделила как точно пиеш хумата – разтворена във вода, на гладно ли и как точно правиш маска на лицето? Интересува ме по – конкретно когато стоиш примерно 20 -тина минути хумата изсъхва ли ? Защото бях чела някъде че не трябвало да се допуска да изсъхне, когато се прави маска с нея, не знам защо.:)

26 Катя { 08.18.10 at 14:47 }

Искам и аз да питам Ардония защо е сигурна, че хумата на Талодерма е безвредна за пиене? Изследвана ли е за бактерии, тежки метали?

27 Ардония { 01.05.11 at 15:14 }

http://ayurvedic-cookbook.blogspot.com/2009/08/blog-post_29.html

Прочетете цялата статия за силиция. Невероятна е. Силиций има предимно в бялата хума, по-малко в зелената. В момента съм бременна в седмия месец. Бях се разболяла жестоко от хрема с ужасна кашлица. Нормално е, като имунната система работи и за бебето. Не помнех хреми от повече от 10 години. Кракът ми се схващаше, заради натиска от бременността върху някакъв нерв на кръстта. Имах и някои други неразположения. Изядох вече поне 20 кутии бяла хума и съм в перфектно здраве. И венците ми кървяха от бременността, също непознато състояние за мен. И това се оправи. Косата също повече падаше. Но хоп, подхраних я с хума и ябълков оцет и тя е добре.

Маргарита, аз си вземам мойта зелената хума от брега на Сарафово. Бялата от аптеката.
За моята кожа дали ще изсъхне хумата или не, значение няма. Винаги става чудна. За маската за лице просто е по-удобна за миене, ако не й позволите да изсъхне.
А зъ бъдещите майки ще кажа, че хумата е най-добрата храна за бременността и за развитието на бебето. Първия път като родих преди 13 години, околоплодните ми води бяха най-чистите, които могат да съществуват, както и самото бебе. И сега ще е така. Ядене, пиене, къпане с хума. Всичко е полезно и дар от природата.
За пиенето – ако е от аптеката на Талодерма, тя е толкова финна и сладка, че става като айрянче. А зелената с пясък, която сама си набавям, нея напичам на слънце и в един буркан с вода, бъркам с пластмасова бъркалка докато се разтвори и после докато пясъка се утаи на дъното. Доливам поне 10 пъти води и си изпивам всичко, оставам само най-грубото и камъчетата с пясък на дъното. Много е вкусна такава вода.
Извинявамсе, че толкова месеца не съм поглеждала за нови мнения 🙂

28 ванн { 02.03.11 at 21:22 }

Хумата трябва да се „гаси“ с оцет преди да се ползва. Аз си я печах на котлона малко и после заливах с оцет. Тя ставаше мекичка и приятна. Хума носеше една съседка от Хасковско. Това беше, като бях ученичка. задължително после с оцетена вода. Наистина, косата иска да „свикне“, трябва и поне месец, за да се получи наистина добър ефект. Като при смяна на шампоаните.
Лично сега , понеже нямам хума, не живея в България и не съм търсила тук, но ползвам БОРАКС. Ефектът е почти съшия. Отмива всякакви мазнини, но иска оцет после , по същия начин, оцетена вода всъщност.
А експета за хумата и по въпроса за бабини девитинините, МНОГО здраве от мен!!!! Днес болниците са все по големи и все по модерно оборудвани, и хората все по болни.
Майка ми на 74 има гъста коса, аз също, на 49 съм и почти нямам бели косми. Майка ми започна да побелява след като стана на 60. Така, че, търсете и ще намерите истината. иска малко повече търпение. Другото, с което майка се е мила е жълтъка, един път в месеца, че са били много бедни и да ползваш яйца за коса, си е било разточителство.
А шампоаните днес, ако видите, че пише на тях , че има алкохол, петролиум, просто ги изхвърляйте. Тук, макар и не масово, на шампоаните пише дали има алкохол или не.
Четете книгата на Хулда Кларк в http://www.spiralata.net, за лекуване на всички болести и ще научите много неща.
Защо ползвате шампоан на всеки два три дена, ако е качествен, защо косата ви се омазнява толкова бързо? Всеки да си отговори сам.
На времето ползвах яйчен и копривен шампоан. После ги спряха, защото хората под въздействието на рекламите хукнаха да ползват вносните, … ХА Голямо ХА!!!!!!!!!!!!
да не говорим за изкуствените гребени, които допълнително наелектризират косата и тя събира прашинките от въздуха. На времето кората са ползвали дървени гребени, не се и опитвайте да ми противоречите. Цивилизацията означава повече търговия и по-малко качество на живота. Качеството на живота се определя от здравето на хората, не от скъпите коли по улиците.
Със ЗДАРВЕ!

29 Пчелковский { 10.24.11 at 19:27 }

Привет на всички!До сега само чета теми из форумите в сайта,но реших и аз да напиша нещо.Ето една рецепта за шампоан,която лично съм изпробвал и използвал доста време,сега не я правя понеже не мога да си намеря подходяща хума,тази която използвах беше в прозрачни бурканчета с жълта капак,но уви,няма я вече,а с другите не се получава.Та ето и рецептата едно яйце(цялото-белтък+жълтък),един жълтък,1 с.л. пчелен мед,сокът от половин лимон,смесват се яйцето и меда,разбъркват се добре и след това се прибавя сокът от лимон,аз го нанасях на мокра коса и след 5-6 минути го изплаквам добре,много е важно да се измие добре за да няма дъх на жълтък косата,а също така и да се намокри косата(преди нанасянето) и след това да се изплаква с хладка вода,пак за да няма този аромат,след това се изплаква с около 500 мл вода в която има разтворена (в моя случай) около 1 сл.л хума,но количеството е индивидуално според това каква е косата-суха/мазна .След изплакването на сместа от мед,жълтък и лимон,косата ми оставаше слепена и нямаше вид на добре измита,затова е и изплакването с хума,след което придобиваше чудесен вид,хумата я оставях няколко минути и след това добре изплаквах косата.След първите няколко опита обаче изключих сока от лимон,понеже косата ми е леко суха,а той я изсушаваше допълнително и правех сместа само с мед и яйце,там също могат да се правят промени в пропорциите (мед/яйце) според типа коса и кожа на главата,а и степен на замърсяване(особенно в големите градове),от значение е и твърдостта на водата,но с няколко експеримента се намира правилната пропорция.С тази сме съм успявал да си измия дори бадемово масло,което използвах като маска преди миене.

30 Лиф { 05.01.12 at 11:23 }

Хора ползвайте хума а не шампоани и тем подобни пенещи се продукти! ето в този сайт може да видите химикалите, които се съдържат в шампоаните и други такива продукти и вредите от ползването им http://attraction.do.am/forum/37-124-1

31 pleshivko { 05.09.12 at 20:41 }

като четох и аз много се навих да пробвам ама после се сетих че нямам коса.

32 MonsterPetya { 06.19.12 at 16:06 }

Здравейте,
и аз да споделя мнение за хумата – пробвах веднъж и резултата не беше много добър, но доколкото разбирам трябва да се измие косата поне няколко пъти. Пробвах със сода за хляб – стана много добре – косата ми е мазна, а със сода за хляб се изми чудесно – скърцаше от чистота 🙂

33 Мая { 06.24.12 at 15:35 }

След доста експерименти, накрая открих средството, което е подходящо за мен и скалпът ми се чувства перфектно след измиване – прах от сапунени ядки. 🙂

34 Маргарита { 09.25.13 at 21:58 }

Здравей, Мер!
Това количество за едно измиване ли е? Може ли да се съхранява по-дълго?

35 nina { 10.03.13 at 19:45 }

Аз също ползвам продукти с хума- имам такъв шампоан и душ-гел, изключително съм доволна.Ползвам бг козметика- Avia козметика.

36 iordanka { 03.09.14 at 15:09 }

neznam shte prodvam i shte vida dali shte pomogne dano da pomogne

37 iordanka { 03.09.14 at 15:09 }

dano da pomone shte prodvam

38 iordanka { 03.09.14 at 15:09 }

dano da pomone shte prodvam

39 victoria { 09.28.17 at 15:53 }

здравейте, току що пробвах рецептата за пръв път и след процедурата за пръв път в живота си възкликнах: „Господи, вземи ме сега“ (не в сексуален контекст да уточна се има предвид, ако остават и други неясноти, съм насреща) Поздрав!

Leave a Comment