Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Проблеми с жлъчния мехур???

Проблемите с жлъчния мехур настъпват най-вече, когато се храним неправилно. За всеки „неправилно“ е различно понятие, но едно е сигурно, че когато се храним предимно с пържена и мазна храна, полуфабрикати, употребяваме твърде големи количества алкохол, изключваме напълно суровите плодове и зеленчуци, системно преяждаме, то е много вероятно да си навлечем проблеми с този орган.

Ролята на жлъчния мехур не е маловажна въпреки, че без проблем можем да живеем и без него. Една от многото функции на черния дроб е да произвежда жлъчен сок или жлъчка, която се съхранява в жлъчния мехур до момента, в който започнем да се храним. Ако жлъчния мехур не ни е в изправност или е отстранен, то тогава жлъчката започва директно да се влива в дванадесетопръстника и от там се получават силни дразнения и болки. Жлъчния сок, освен че участва в разграждането и смилането на храната, е също отговорен за добрата перисталтика на червата ни. С течение на времето проблемите се задълбочават, когато този орган е отстранен или пълен с камъни например. Затова погрижете се за доброто му здраве и възстановяване, за да се погриже добре и той за вашето.

Първо – направете си правилна равносметка за начина ви на хранене. Похапвате ли пържени меса и пържени картофи през ден. Любими ли са ви кренвиршчетата, саламите и рибените консерви. А може би си похапвате твърде много пържени яйца с тлъста наденица и бял пухкав хляб. Е, в името на вашето здраве забравете ги. Забравете първо всички пържени храни, след това всички опушени, осолени, консервирани меса и риби. Не сме свършили – да не забравите да забравите и всякакви там пълни с какво ли не (само не и с истинско месо) салами, кренвирши, пастети, филета и т.н. Така – преминаваме на лошите въглехидрати. Забравете всичко що е бяло и нямам предвид карфиола. А именно – бялото брашно, белия хляб, бялата захар, нишестето (и все още не мога да проумея тази глупост – да се захранва 8-10 месечно бебе с кремче от нишесте). Заради тези храни може би имате камъни в жлъчния мехур. Алкохола нали също забравихте. Ако трябва бързо да си възстановите нормалните функции и състояние на вашия жлъчен мехур напълно изключете алкохола, та било то и една бира, няма място за компромиси. Ако готвите, правете го по щадящи храната методи, добре е на пара, а най-добре никак, т.е. сурово. При продължително преминаване на суровоядство ще усетите значително подобрение и напълно излекуване. И не на последно място да споменем, че преяждането е в основата на всички злини.

Второ – след като си коригирате начина на хранене идва ред да прясно-изцедените сокове.
* лимонов сок – добре е да се изпива няколко пъти на ден чаша лимонов сок с топла вода. Продължителното всекидневно приемане на тази смес разтваря напълно пясък и камъни в жлъчния мехур. Към нея може да добавите и 1-2 лъжици студенопресован зехтин. Това също се грижи и за добрата перисталтика на червата.
* сок от моркови или цвекло – тези сокове правят чудеса за черния ни дроб, жлъчния мехур и за цялото ни тяло.
Соковете може да приемаме поотделно, но и в определени смеси. Когато си правим коктейл от прясноизцедени сокове се получава нова течност с още по-мощни лекуващи способности. Норман Уокър препоръчва следните чудодейни смеси от сокове:
* сок от моркови, цвекло и краставица в съотношение 3:1:1 – тази смес е изключително силна в разтварянето на камъните
* сок от моркови, целина и магданоз – 3:2:1
* сок от моркови и спанак, съответно в количества – 300 гр и 180 гр
* сок от моркови, цвекло и кокосов орех

Дори за по-ускорено възстановяване може да преминете за 1-2 дена само на тези сокове.

Трето – не забравяй да се движите и спортувате. Ходете повече пеша, като стъпвате твърдо и уверено с изправен гръбнак, спортувайте нещо любимо, танцувайте, плувайте, бягайте, движете се, станете жизнени и енергични. Когато се движим трудно могат да се задържат някакви шлаки и камъни, и пясъци в нашето тяло. Естествено започва се постепенно с натоварването тъй като може да получим някоя криза.

Четвърто – много важно – никакъв стрес и негативни мисли. Променете малко гледната точка, осъзнайте маловажността на всекидневните битови проблеми, опитайте да откриете вътрешен мир, защото мирът е вътре в нас самите. Открийте нещата, които ви правят щастливи и обърнете мисленето си. В момента, в който приемете, че вие сте на една стъпка от напълно здрав човек, то тогава тази стъпка ще я направите бързо и лесно. Защото вие наистина сте напълно здрав човек – трябва ви само капка усилие и осъзнатост.

14 comments

1 Алия { 03.12.09 at 16:49 }

Blagodarq vi za prekrasniq sait!Mer ti si neveroqtna,dano imam 4estta da se vidq s teb nqkoga,ne e nevyzmojno….Lubopitstvam ot kolko vreme si vegetarianka,a veganka?

2 Безименна { 03.12.09 at 23:29 }

„Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога“
Мат.5:8.

3 mer { 03.12.09 at 23:54 }

Алия, благодаря за хубавите думи и много се радвам, че сайтът ти е полезен и приятен.
От преди 3 години започнах все по-рядко да консумирам месо, като по едно време съвсем спрях, а малко преди да създам сайта станах веган и суровоядка едновременно 🙂 – май месец, 2008.

4 Radula { 03.13.09 at 2:40 }

Охооо, скоро ще празнуваме Годинка на сайта!! :)(sun)

5 Алия { 03.13.09 at 18:39 }

Благодаря,Мер!!!

6 Георги { 01.16.10 at 1:55 }

Благодаря за хубавия пост, от половин месец насам имам всички симптоми на камъни в жлъчния мехур. Не му обръщах вниманив, защото ту минава , ту се появява.. мислих, че е тежест от храната. Тази вечер като прочетох какво може да е, ми се стори доста сериозно.
Но като видях твоя сайт ми изглежда поправимо :). Наистина от 1 месец насам съм прекалил с пиците и алкохола..
Но още от утре минавам на сокчета и пресни храни.. дано отшуми тази тежест в стомаха

7 кристиан { 01.16.10 at 11:25 }

Отиди си направи изследвания и ехограф,за да си сигурен какво ти има.При мен беше същото,но се оказа че ми няма нищо на злъчката,просто трябва диета и по умерен живот,без излишни стрерсиращи емоций и напрежение.Съветвам те да не се притесняваш излишно,просто направи това което ти пиша и много,много не залитай по чуждите акъли.

8 Knowledge { 01.16.10 at 11:58 }

Георги,
добре е да се знае, че жлъчният мехур е интимно свързан с черния дроб. Те двете са един орган. Погледни анатомия как това е така. Тук в сайта има достаъчно инфо. Погледни и инфо за ровахол. И, като се изчистиш, хапвай сурово и здравословно.
Вече си близо, успех

9 Людмил { 01.17.10 at 15:19 }

Здрвейте!
Искам да споделя една изпитана рецета за лимонада, която освен вкусна е и чудесна за жлъчката. Слага в блендера един ЦЯЛ лимон с кората, като предварително го измивате с топла вода и четка. После около литър вода и супена лъжица зехтин. Това нещо се миксира докато стане бяло като мляко.
Прецежда се с едра цедка и се пие преди ядене за пречистване на жлъчката, а по време на ядене за напълняване.
А кога е подходящо да качвате или сваляте килограми, ще видите тук: http://www.astrohoroscope.info/lunenhoroskop.php

10 Miki { 04.07.10 at 19:10 }

Здравейте. Току що направих лимонадата по рецептата на Людмил, не сте написали обаче дали има значение в какви количества се приема, аз имам проблеми с прегъната жлъчка и песъчинки, но едновременно имам и гастрит и се чудя дали лимона няма да го изостри.Иначе питието е приятно на вкус, все едно вода с лек лимонов привкус, зехтина не се усеща на един литър вода.

11 BeeLee { 07.01.10 at 17:27 }

Прекрасни сокчета – вкусни и полезни!
Искам да призова всички, които четат, да пазят тялото си и да му служат, за да може и то да им служи дълго и щастливо. До момента тази година, аз съм направила 2 прочиствания на черния дроб и около месец на житния режим.
Чувствам се и изглеждам прекрасно откакто жлъчните камъни не са част от мен!
Имам опит с моя позната, чиято жлъчка беше оперирана и от нея беше изваден камък с размерите на топка и половина за тенис!
Потресаващо! Не го пожелавам на никого!

Обичайте и бъдете здрави,
Евка

12 Евгени { 03.11.11 at 19:28 }

Такааа.И аз също съм го закъсал със жлъчката.Имам няколко, средни по размер камъка.Вече се отчетох и с две кризи в около 1 месец промеждутък.Предполагам, и аз, и личната ми лекарка, че си докарах проблема от рязкото отслабване, което направих- за 4 месеца свалих 33 кг, а до момента за общо 5 месеца съм свалил 35 кг.Много е вероятно от това рязко отслабване да са дошли и проблемите с жлъчката.Вече установих, че от коремни преси и вдигане на по-големи тежести ми се провокира жлъчката, та сега съм иправен пред угрозата да не мога да си довърша отслабването.Останали са ми някакви си между 3 и 11 кг, които ще трябва да ги свалям с някоя отвратителна диета/и евентуално.
Та ми е интересно дали някой от вас знае за успешно лечение на камъни в жлъчката с билки или лекарства(малко вероятно е, но все пак)? Аз мисля да започна със соковете от лимон и моркови, комбинирани с вода и зехтин, но ако някой би могъл да ми помогнал и с информация за успешно лечение с билки, бих бил много благодарен!

Благодаря на всички отзовали се!

13 мария { 10.28.11 at 23:20 }

здравейте, аз имам въпрос относно цвеклото. четох, че сокът не може да се пие веднага, а трябва да стои час, за да се махнат токсини. имате ли представа това вярно ли е и как да ги правим сок безопасно, защото чета много за полезните свойства на цвеклото

14 mer { 10.31.11 at 21:25 }

За червеното цвекло – имаше дискусии във форума ето в тази тема – http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=833.msg40416#msg40416
Аз все още пия сока без престояване, защото обикновено го смесвам с много други зеленчуци или плодове и цвеклото представлява почти винаги по-малко от 20 % от общото количество.

Евгени, много нещо си направил, това никак не е лесно, поздравявам те за волята, постоянството и добрите резултати. Ако имаш желание можеш ли да споделиш по какъв начин отслабваш. Иначе сега четох от книгата на Мария Требен за разтваряне на камъни в жлъчката и тя споменава 3 варианта – дъвчене на пресни дръжки от глухарче, когато то цъвти в жълто, също една рецепта – в 1 литър ябълково вино се кисне 3 супени лъжици от следната билкова смес – по 20 грама анасон, бръшлян, хмел, камшик, мента и пелин – сместа се загрява и се приема по 1 супена лъжица през деня през равен интервал около 8-9 пъти за деня. И трето – тя съветва да се пие по 100 грама на ден сок от ряпа сутрин на гладно за 6 седмици като за този период количеството постепенно се вдига до 400 грама и постепенно се сваля отново до 100 грама. Честно казано варианта със соковете ми се струва най-успешен особено ако се съчетае с консумация на предимно жива храна. Добре си решил да приемаш сок от лимон, моркови и зехтин. Може да разнообразяваш със сокове от зелена ябълка, целина, цвекло и зеленолистни зеленчуци (спанак, коприва, магданоз, кервиз). Успех ти желая!

Leave a Comment