Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Може ли и малко желязо?!

желязо

Желязото, знаете е важно да приемаме. Ако имаме недостиг на желязо страдаме от анемия и други здравословни проблеми, като например главоболие, виене на свят, апатия, депресия, умора, безсилие, намалена способност за концентрация, загуба на коса и др. В разнообразното меню на суровоядеца няма недостиг на желязо, но ето някои неща, които трябва да знаете, а и които биха били полезни за хора, които не са суровоядци.

Чудесни източници на желязо са /естествено, нетермично обработени/:
* сушена мащерка
* куркума
* коприва
* сушени кайсии
* сушени плодове
* тъмнозелени листни зеленчуци и подправки – различни видове марули, спанак, магданоз, кервиз, кориандър, босилек, листа от глухарче
* соя, соево сирене /тофу/
* тиквено семе
* ядки
* кафяви водорасли /келп/
* леща, най-добре покълнала
* фасул, боб, грах
* брюкселско зеле
* броколи
* цвекло
* праз
* чесън, лук
* зърнени храни, най-добре покълнали – жито, овес, просо, елда
* киноа
* сусам
* пчелни продукти – мед, пчелно млечице и пчелен прашец

Списъкът никак не е малък, а и всичко изброено съдържа доста голям процент желязо. Много важно, което трябва да се знае е, че за да се усвои желязото от организма ни трябва да се приема заедно с него и добро количество витамин С. Затова когато си правите салата от горните храни винаги ги овкусявайте обилно с лимонов и портокалов сок. Много подходящ за тази цел е този дресинг. Освен това може да изпивате чаша прясно изцеден портокалов сок. Други вещества, които спомагат усвояването на желязото са мед, кобалт и манган. Потърсете кои храни ги съдържат и ги комбинирайте с гореизброените.

Веществата, които пречат за усвояването на желязото са танините в кафето и черния чай, оксалатите и високия прием на млечни храни. Кафето не само пречи на усвояването на желязото, а и на много други елементи като калция например. Освен това калция също пречи за усвояването му.

Сокът от цвекло е най-добрия сок за образуване на кръв и подобряване на нейния състав. Съдържанието на желязо в него не е много, но въпреки това той участва във възпроизвеждането на червени кръвни телца. Затова той е много подходящ да се приема от анемични хора и жени по време на менструация, но и не само тогава. Чудесно ще е ако всеки започне да пие сок от моркови и цвекло с една лъжичка студенопресовано масло.

3 comments

1 Radula { 11.23.08 at 23:54 }

Просто прекрасно, Мер! Благодарим ти! 🙂 🙂 🙂

2 анна гълъбова { 09.16.11 at 10:07 }

Здравейте на всички ,които пишете в този прекрасен сайт!
Много се радвам ,че го открих и че има хора, като Мер който да обединяват.
С интерес чета всичко което е писано ,а то е доста и постоянно се уча.
Ние сме петчленно семейство и одавна се опитваме да се храним със здрашословни храни, но ми беше трудно да има разнообразие .Сега от както чета всичко тук ми е доста по лесно.
Не зная само как да се регистрирам!

3 trancie { 07.20.12 at 15:07 }

Благодаря за полезната информация, Мер!
А вярно ли е, че желязото се усвоява по-лесно от месни храни?
От малка имам желязодефицитна анемия и все са ме хранили с месо поради това 🙂 От около година съм оволактовегетарианец, няма особена разлика по отношение на анемията. Но трябва повече да се съобразявам със списъка 🙂

Leave a Comment