Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Лъжливите „здравословни“ храни

В главите ни съществуват някакви криворазбрани истини за здравословния начин на хранене, с които продължаваме да си живеем и се самозалъгваме, че храната ни е полезна за нас и децата ни. Какво точно имам в предвид? Ето пример – преди година-две бях убедена, че киселото мляко, сиренето и кашкавала са много полезни. Те заемаха основна част в менюто ми. И тогава все се чудих защо имам лениви черва и силно акнеична кожа. Толкова силно ми влияеше рекламите и общоразпространената информация, че въобще не подлагах под въпрос дали те не са причина за това ми състояние. Причините ги търсих във външните дразнители (замърсен въздух, неподходяща козметика), отколкото да се замисля, какво вкарвам в тялото си. Та ето някои храни, които се водят от медиите и болшинството хора за полезни и дори се приемат умишлено в повече, заради предполагаемата полезност (само на кратко ще ги спомена, понеже всяка една заслужава да й се обърне внимание в отделна тема).

* прясно мляко, за да си набавим калций за нас и децата ни – една статия от многото и най-вече коментарите към нея ясно указват защо е вредно прясното мляко. А рекламите с добавения калций са просто смешни за по-образованите хора. Доказано е, че всички изкуствено добавени витамини и минерали към храните и като таблетки, не се усвояват от организма ни и дори се разбират от него като нещо чуждо и непознато и дори утежняват работата на черния ни дроб. Освен това млякото е пастьоризирано (и много често се вари и участва в термично обработени ястия и десерти) и полезният калций вече преминава в неорганичен и така само уврежда кръвонсните съдове и органи.

* протеините в животинските продукти – високо протеиновите диети водят до деминерализация на тялото ни, тоест с по-високата консумация на животински продукти (месо, мляко, млечни), губим много повече калций, желязо, магнезий и други минерали, отколкото може да си набавим по естествен път. Това е най-малката причина поради която е добре да не предприемаме протеинови диети. Доказано е, че в днешно време хората консумираме доста над необходимото количество протеини, а това води до доста сериозни болести и неразположения.

* маргарин с фибри – маргаринът представлява хидрогенирани растителни мазнини или транс-мазнини, които се възприемат много трудно от организма ни, запушват артериите, и дори свързват маргарина със сърдечно-съдови болести. Не го предпочитайте само защото е от растителен произход, не го предпочитайте само защото се води за по-малко калоричен, не го включвайте в здравословното си меню. А за маргарина с фибри – отново маркетингов трик – всеки знае какво са фибрите, те са баластните вещества, които остават след разграждането на храната и преминавайки през чревния тракт завличат със себе си слуз, утайки и токсини и затова са много полезни. Фибри има в плодовете и зеленчуците, в зърнените храни и други, но фибри няма в извлечените мазнини, било то и растителни.

* закуски от овесени ядки, заляти с прясно мляко

* „засупи глада“ – чаша с порция зеленчуци – няма нищо полезно в този микс (или може би само сушените зеленчуци и то само ако са изсушени качествено, в което се съмнявам) дори напротив – от всичкото това количество сол, транс мазнини и многото на брой Е-та, по-скоро трайно тровим организма си, запушваме артериите си, утежняваме нелеката работа на черния си дроб и т.н.

* кремчета от нишесте и кисели – още не осъзнавам кой е позволил това подобие на храна да служи като част от захранващото меню на бебенцата и да продължава с години да присъства в менюто в детските градини и училищата. Дори в къщи през ден правим за детето си от тях и добавяме в него бисквити и корнфлейкс, за да ги направим по-хранителни. Нишестето запушва нежните тъкани в черния дроб и действа като лепило, което слепва нечистотиите и така спомага за образуването на чернодробни и жлъчни камъни.

* прясна, свежа, хрупкава салата (до тук добре), полята с купешки салатни сосове и дресинги – защо съчетаваме нещо толкова полезно, с нещо толкова вредно, и очакваме след това всичко да ни е наред, дори така обилно поливаме с тях салатите си, че ползите са даже отрицателни. Огромния брой Е-та, мазнините и консервантите (ако четем етикетите), веднага ще ни убедят в тяхната вреда. Дори една от веригите за бързо хранене, разпространена в цял свят (без да споменавам името й), започна да предлага в менюто си салати, за да „уравновеси“ останалата част от крайно вредното си меню и това е добре, но сосът към тях е всъщност не по-малко вреден от хамбургерите им (салата – 50 калории, сос – 300 калории).

* ежедневното кафе сутрин и следобед – кафето е много бавно разградимо, образува лош дъх, силно подкиселява организма ни, а от тук: в стремежа си да запазим нивото на РН (което е леко алкално), тялото започва да черпи минерали от запасите си и с течение на времето костите стават чупливи, появява се недостиг на полезните хранителни вещества, липсва ни очакваната енергия. Може да пием кафе, но всеки ден, сутрин и следобед – идва малко в повече. Не се ли запитваме защо няколко часа след като пием кафе, губим енергичността си, чувстваме отпадналост и сънливост. Това е защото кафето първоначално дава максимум енергия, заради кофеина в него, но след няколко часа работа на забързани обороти и дългата борба в разграждане му и обработката, организма буквално остава без сили. Дори има връзка между прекомерната употреба на кафе и рака, най-вече заради факта, че киселият организъм предразполага развитието на ракови клетки.

* черен пълнозърнест хляб – голям процент от този хляб се прави от бяло брашно с добавени оцветители, които да имитират по-тъмно брашно. В повечето хлебопекарни се приема като суровина само бяло брашно, а се произвеждат няколко вида хляб. Най-вероятно това не се отнася за всички марки, но истината е, че много се спекулира и в тази сфера. Другата причина, поради която стандартния хляб не е полезен, е, че има термично обработена мая, набухватели, консерванти и подобрители. Защо ли вече хлябът не се прави както едно време, поне тогава не са се използвали толкова изкуствени вредни добавки.

* натурален сок – натуралните сокове се правят от изгнили, развалени, червиви плодове, всичко се мели без даже да се мият, след това се добавят вода, захар, аромати, пулпата се добавя изкуствено (в соковете с парченца плодове). А и най-малкото дори и да са направени качествено, соковете в кутия не могат да ни дадат нищо полезно. Това е, защото всеки прясно изстискан сок губи полезните си качества (витамини и ензими най-вече) минути след направата му. Какво тогава остава в съхранен в кутия сок, траещ година дори.

* кетчуп и лютеница – вече производството на тези любими на всички храни до там се е променило, че дялът на истинските качествени съставки е доста намалял… иначе нямаше да бъдат толкова евтини. (И тук да вметна – Как може да сте сигурни? – направете си домашна лютеница по истинска рецепта и изчислете себестойността й (освен продуктите, не забравяйте и водата, енергията за термичната обработка, труда). Добавете към нея печелбата на производителя, печалбата на търговеца на едро и печалбата за този на дребно. Първо, прилича ли по вкус и вид домашната лютеница с купешката? И получавате ли 2 лева за буркан лютеница – надали.) Производството на кетчуп е съвсем добило изкуствени измерения – бои, аромати, нишесте, и стари партиди кетчуп и лютеница.

* разтворимо кафе с витамини от група В – не стига, че разтворимото кафе е по-вредно и от еспресото, но и няма никакви ползи от изкуственодобавените витамини, още повече, че заливаме кафето с гореща вода. Това е маркетингов трик, който да накара хората да си мислят, че това кафе е вече по-полезно от останалите марки разтворимо кафе.

* салам с орехи – отново маркетингов трик, като доста се набляга на полезността на орехите. И хората се бият в гърдите, че си купуват полезен салам. Саламите и колбасите като цяло са възможно най-лошия избор на желанието ни да консумираме месо. Дори отдавна се знае за връзката между прекомерната консумация на колбаси с развитието на ракови клетки.

* консерви – консервираната храна, било то растителна или животинска, е всъщност канцерогенна, поради метода на консервиране – особено това се отнася за риби, меса, пастети.

* шоколад с мляко – особено с това се спекулира, за да се продава шоколад за радост и „здраве“ на малките деца. Шоколадът е полезен и то много, но само когато е суров, вегански, истински шоколад, с истински съставки (ето един такъв). Всичките шоколади, които се продават в търговската мрежа (в България) са всъщност вредни (ако оставим настрани евентуалното удоволствие от консумацията, което е също важно). Захар, сухо мляко, хидрогенирани мазнини, Е-та, консерванти, сгъстители, печено какао на прах – това са само малка част от пълния набор изграждащи ги вредни съставки. По едно време се говореше, че шоколадът е полезен за зъбите и знаете ли, всъщност наистина е така, но никой не уточнява, че само истинския суров шоколад е полезен за тях, както и за цялото ни физическо и емоционално тяло.

Със сигурност има още много примери за заблуждаващи храни. Ядем ги всеки ден, мислейки, че са полезни за нас, а всъщност истината е съвсем друга. Но рано или късно сами ще достигнем до изводите, коя храна е добра за нас и коя не, като се наблюдаваме малко по-обстойно и повече подлагаме на съмнение.

113 comments

1 radosti { 05.11.09 at 15:19 }

Супер статия:))) Смятам да запаметя много добре фактите, че когато обяснявам на своите
приятели и близки, че се хранят с боклуци, да бъда по-описателна и точна:)))

2 Деси { 05.11.09 at 17:36 }

Статията наистина е много интересна! Позволявам си единствено по едно еспресо дневно и по малко качествени протеини. Като доста активен човек имам нужда от тях. Останалите неща са меко казано боклуци!

3 Меги { 05.12.09 at 15:07 }

Мисля, че мога да кажа 2 хубави думи за шоколада в търговската мрежа – има една марка, която се намира по бензиностанции и супермаркети и която за мен е ОК (не е суров шоколад) – вариант 85% какао – какао, какаово масло, нерафинирана захар, соев лецитин и 99% кака – какао, какаово масло, соев лецитин 🙂
По-рядко се среща една марка за диабетици – 75% какао – какао, каково масло, фруктоза, соев лецитин.

Много ме яд обаче на надписите „пълнозърнест хляб“, когато хлябът в опаковката съдържа някакво нищожно количество пълнозърнесто брашно. Те наистина откровенно заблуждават потребителите (макар който е свикнал да чете етикети, да може да си направи изводи). На свекърва ми й баха препоръчали пълнозърнест хляб заради здравословен проблем и жената купуваше според написаното на опаквката, а като го погледнах – ужас, в този конкретно даже и пълнозърнесто брашно нямаше!. Надявам се скоро и за това да има регулация, както забраниха да се пише „мед“ на всичко, което не е 100% пчелен мед и гледам, че се спазва.

4 Слънчоглед { 05.12.09 at 17:19 }

Най-много се смях на разтворимото кафе с витамини и салама с орехи. Не живея в Б-я и не бях чувала за тях, но само заглавието е способно вече да ме откаже от употребата им!:)

5 talita { 05.13.09 at 0:24 }

Много интересна тема и много ме вълнува!!!
Аз най-много не понасям рекламата за Nesquik, където децата казват колко е полезно млякото и как трябва да се пие дори и да не го обичат много. И майките донасят мляко с Nesquik и се радват, че правят нещо добро за децата си. Все пак в Nesquik има важни „витамини“ и „минерали“, необходими за да растат децата ни здрави… Чак ми е чудно ние, че и нашите майки и баби, как сме пораснали без „полезните качества“ на вълшебното какао. Просто е отвратително как лъжат хората!

6 Христо Дешев { 05.13.09 at 0:46 }

Моята „любима“ реклама е на Kinder, където една майка с тъпче децата с шоколад:

Бащата: Не прекаляваме ли с шоколада?
Майката: Но това е млечен шоколад Kinder. Алабала, много полезен, алабала.

Ужас и безумие…

7 bili78 { 05.14.09 at 15:05 }

Лошото е, че децата ни много се впечатляват от реклами и ги приемат за чиста монета. Моя син е на 5 години и знае наизуст рекламите, които му харесват. А когато идем в супера, ми слага в кошницата все „полезни“ продукти, чиито реклами е гледал. Дори на мен ми препоръчва какво да си купя. Мисли, че непременно трябва да изяжда по едно Данонино на ден, защото го препоръчва динозавъра Дино и е пълно с полезни за децата неща.

8 Мария { 05.18.09 at 12:52 }

Много отдавна не консумирам подобни боклуци и за мен е загадка защо ни ги представят като „много полезни“. Лошото е, че близките и познатите ми ме гледат като извънземно и ми се смеят за това, че преди да купя нещо по 1/2 час съм четяла съдържанието, или че понякога си пека сама дори и хляба. Смятат ме за манячка и това схващане е насадено от производителите. Мисля, че към статията е важно да се добави, че купувайки полуфабрикати, чипсове, кейкове, шоколади, джусове, клобаси и др. съдржащи обозначенията „подобрители“, „стабилизатори“, „консерванти“, Е1234, Е5678, и най-разни други „Е“та е равнослино на това да купим и изядем продукт, на който е обозначено „канцерогенна отрова“

9 Птиченце { 05.18.09 at 14:45 }

Аз много се дразня на една реклама на натурални сокове, в която майката слага плодове в количката, а децата зад гърба й ги вадят и слагат „натуралните“ сокове.
Изключително неприятна и нагла реклама!

10 mer { 05.19.09 at 0:18 }

Мария, така е наистина, хората все още възприемат необходимостта да искаме да знаем какво точно ще сложим в тялото си с продуктите, които купуваме, за нещо ексцентрично. А всъщност точно това е нормално да се прави, тоест да се четат винаги етикетите. Вярвам, че много скоро почти всеки ще започне да го прави.
Птиченце, и мен тази реклама много ме дразни и ми се струва доста нагла най-вече заради факта, че тези които са я измислили ни принизяват до доста невежи хора и сякаш сме коне с капаци. Рекламите като цяло се опитват да ни вкарат в някакви коловози, но все повече няма да им се отдава.

11 benato { 05.19.09 at 9:44 }

И аз като ги видя тези реклами и побеснявам направо,толкова е пошло и долно да заблуждаваш деца и невежи хора и то в интерес на пълния джоб.Та само парите ли са на този свят?

12 Мария { 05.20.09 at 12:18 }

Мер, Птиченче,

и аз смятам тези реклами за меко казано безобразни с оглед на това, че „удрят“ точно по най-болезненото място, ако мога така да се изразя – децата. Все още не съм майка, но се поставям на мястото на родител, чието дете плаче и иска да пие сок, който е много по-сладък и ароматен от домашно приготвения и за който е гледало по телевизията, че е много полезен, а това чудовище майка му нарочно не му дава, за да го накаже… Или пък го кара да яде плодове с мед след като от екрана щастливите дечица си хапват здравословния млечен шоколад. Чудя се дали да не алармирам Комисията за защита на потрбителите…

13 Птиченце { 05.20.09 at 22:17 }

Тук искам да цитирам част от книгата на Василена Доткова „Близо до бебето“, където има много точни изследвания и коментар по темата с рекламите и как въздействат върху децата.
“ Телевизията не развива децата, но пък определено от малки ги подготвя да станат добри консуматори. Маркетингът, насочен към възрастовата група 0-3 години, през последните години се превръща в супер индустрия на стойност милиарди долари и в нея са ангажирани специализирани рекламни фирми, детски психолози и големи компании, заинтересовани за инвестират в потребителска лоялност със солидни основи. Веднага щом започне да вижда, бебето става консуматор и всички ключови етапи от развитието му са белязани от имена на брандове. Проучвания сочат, че децата са чувствителни към брандове още на 18-месечна възраст, на 2 години вече искат да им се купуват неща от определена марка, като я назоват с името й (…) Абсолютно невъзможно е да се обясни на едно неотдавна проговорило дете, че нещо, показвано по телевизията, е реклама, целяща да му продаде определен продукт. Няма как да го убедиш. че нещата от рекламата може в действителност да не са такива, за каквито се представят. Това прави децата особено уязвими към насочената към тях реклама и има държави, в които тя изобщо не е позволена.“

14 mer { 05.20.09 at 23:00 }

Напълно съм съгласна, за съжаление парите водят и управляват света и да се алармира, всичко бързо ще се потули след като са дадени купища пари, но не се знае може – не пречи да се пробва.

Тази книга ми е много любима, още в началото побързах да си я купя. Благодаря за цитата. Няма да забравя как една майка се опитваше да купи на 4 годишното си момченце някакви маратонки и то и каза „мамо, те и Найкито имат хубави маратонки“.

15 Ina { 05.27.09 at 12:45 }

Здравейте, прекрасна статия. Благодаря! Разбира се, могат да се изброят още множество „полезни“ храни. Лошото е, че не само ни залива някаква пошла реклама, но и педиатрите препоръчват всякакви невъзможни хранителни комбинации. Съвсем наскоро педиатърка, която дори посещава курсовете по йога препоръча да се прави попарка с хляб и мляко на бебето!!!

16 Jeni { 05.27.09 at 19:49 }

То не са само рекламите ами и бабите 🙂 Педиатрите също дават безумни съвети и изобщо не си осъвременяват информацията.
В Англия мисля, че забраниха излъчването на реклами за вредни храни когато се излъчва програма за децата.
Ние сме решили като се преместим в нашия апартамент да не купуваме тв или ако вземем да е пуснат само на NG, Discovery и Animal Planet.
Иначе хапваме една лютеница, която е 5-6лв за буркан така, че има и не чак толкова лоши.

Може ли линкове към твърдението, че добавените витамини не се усвояват?

17 radosti { 05.27.09 at 20:06 }

Има филм на английски „The truth about the vitamins“- но там изследваха, това, че вземането на витамини на хапчета води до здравословни проблеми…Филмът може да го намериш в kolibka.com
А за рекламите и децата – децата под 4 год. не различават рекламата от останалите ТВ програми! А децата под 8 год- не разбират, смисълът на рекламата – да ги убеди да купят нещо! Нищо чудно, че много деца отказват да ядат това, което не са го видяли по ТВ;(

18 Jeni { 05.27.09 at 20:52 }

“А за рекламите и децата – децата под 4 год. не различават рекламата от останалите ТВ програми! “
Изобщо не съм съгласна! Ти имаш ли дете? Моето като почнат рекламите веднага се обръща към тв-то. Другите неща изобщо не ги гледа, нито им обръща внимание, а на рекламите даже от другата стая може да дойде, за да ги гледа. Има някои, които са и любими и чак ах-ка на тях. Детето ми е на 1г и 2м.

19 radosti { 05.27.09 at 22:10 }

Jeni, нямам детенце:) Но тези изводи и изследвания са направени от медийни експерти. Може би музиката от рекламата е причината, поради която децата ти да ги разпознават:)

20 mer { 05.27.09 at 22:42 }

Всички малки деца са луди по рекламите – моите 2ма племеника, сега на 3, но като бяха малки, дори още не можеха да ходят и като зяпнат в тия реклами (и наистина зяпват веднага щом започнат рекламите, зарязват всичко останало) – предполагам, че това е така, защото рекламите са винаги по-цветни, бързо се сменя картината и най-вече заради озвучаването (шумни, мелодични…). А единият ми племенник (тогава беше на малко по-малко от 2 години) като видеше рекламата на киндер шоколадите и сочеше с пръст и викаше – искам това.

Жени, добре сте решили за телевизията. Даже от година насам и аз почти не гледам, то и време нямам. В Англия добре са решили – нашите трябва да взимат пример от тях.

Ина, това с педиатрите и мен все още много ме учудва – не знам какво са учили, но явно храненето в медицинското образование не е застъпено, а това е голям пропуск.

21 radosti { 05.27.09 at 23:16 }

Нещо май, не ми преподават както трябва ;Р

22 Jeni { 05.27.09 at 23:26 }

Явно ти преподават хора без деца :)) Ама то нормално. Доста неща са написани от хора дето идея си нямат за какво пишат 🙂 Рекламите са си тотален хит сред всички бебета. Кой знае и какви скрити послания има в тях..

23 Трендафила { 05.30.09 at 11:55 }

аз щях да получа инфаркт като видях рекламата на кафето! ужас и безумие..колко било полезно и колко антиоксиданти съдържало!..то съдържа ама що никои не каже всички други вредни ефекти от него!
а за пулнозърнестото и фитнес Нестле ..на 30г съдържа 8г захар! егати ще ни направят диабетици!

24 Миленчо { 06.22.09 at 1:54 }

Аз от година съм студент… От тогава горе-долу не гледам телевизия – реших да си спестя тази глупост, и съм много щастлив че го направих!

Колкото до рекламите – как няма да привличат вниманието на децата, всяка реклама е поне на два пъти по-високо ниво от предването или филма който е вървял преди нея… Добре че повечето нови телевизори имат възможност за „автоматична настройка нивото на звука“, та успяват да позаглушат шумните реклами. Колкото до проучванията на въпросните „медийни експерти“ – името им говори достатъчно за предназначението им… Тия проучвания трябва да са направени от психолози и други, които имат връзка с децата.

Сега по темата :] Не бива да забравяме, че това което купуваме от магазина, въпреки че не е написано „Е“ на него, задължително ще е полезно, или че поне няма да е вредно… Пример давам с месето – от година насам ми се налага като ми се хапва да си купувам такова от магазина, не от домашни и други малки производители, поради простата причина че не се намира… Започвам с пилешкото – приказвах с един приятел готвач (отскоро и инженер в хранително-вкусовата промишленост), който ми изреди 5 различни вредни химикала които присъстват във въпросното пилешко месо – такъв за задържане на водата, за крехкавост, за трайност и не знам още какво… Отделно че въпросните източници на това месо са на хормонална диета, анаболи, стероиди и не знам още какво… Такова пиле, метнато на скарата, освен странното му „поведение“, нито има същия аромат, нито същия вкус на домашното. И си мислим че ядем пилешко… Колбасите въобще не искам да ги коментирам, това важи и за всички останали храни – колкото по-ситно са смляни, толкова по-съмнителен е състава им. Лютеницата е цялата бъкана с нишесте…

Нещо пропуснато – „киселото“ мляко – от близкия супер успях да си купя от всички кисели млека дето се продават там по една кофичка. Не повече от 2-3 бяха тия, дето поне имаха вкус на истинско кисело мляко… Гаранция има и още нещо, за което си мислех да пиша в началото на коментара, ама докато му дойде реда…

25 Nora { 07.19.09 at 16:40 }

Статията е много интересна и полезна.И аз бих искала малко повече инфо относно добавените витамини и минерали.Това означава ли че няма нищо полезно в бирената мая,пробиотиците,пребиотиците,водораслите,мастните киселини,лененно масло и т.н. като хранителни добавки????
Някой може ли да препоръча качествен ‘проверен’ хляб?

26 Elfinsoul { 07.21.09 at 10:59 }

Качествения хляб е този,който можеш сам да си направиш в къщи,има по магазините вече машини за хляб,само изсипваш съставките и след няколко часа имаш хлябче,може всякакви ядки да му слагаш и каквото си искаш брашно,става чудесно 🙂 А иначе от известните марки,досега хубав хляб не съм срещала,в някой малки села има такъв който си го правят там и понякога е доста сполучлив….но в големите градове,уви 🙁

27 RoughBoy { 07.31.09 at 19:01 }

Имам само един въпрос към този който е писал статията.Бебетата кърмачета и децата до определена възраст също ли не трябва да консумират мляко..може би трябва да се хранят с някакви „природосъобразни“ заместители…. Хора не прекалявайте и не изпадайте в крайности..Защото в един момент се получава така, че човек мисли само за храната си и как да се направи на по природо съобразен специалист….А според мен това води до затъпяване и то много има много по важни неща в живота отколкото да мислиш всеки един момент каква по специална храна да сложиш в устата си…. То като чета тук всичко се отрича..Слушал съм какви ли не щуротии хората не били месоядни, а в праисторическите времена като са живеели в пещери какво са яли мюсли ли хахахах
Човекът винаги е бил месояден и винаги е бил бозайник… така че някой да ми отрича млякото да вземе да прочете малко повече… и кой го кара да си купува пастиоризирано ако не знаете да ви открехна продава се сурово мляко има хора в България които се занимават с животновътство и отглежат „непотребните“ според някои от вас животни.. Та точно тези животни дават истинското мляко такова коментирай а не тези в магазините там е ясно че не става за консумация.. А по въроса за месото в него има незаменими аминокиселини които ги няма в нито един растителен продукт богат ма протеини и белтъчини нито соята която е с най много белтък нито нахут боб…и т.н. оставям ви да расмислите.:)

28 Angie { 07.31.09 at 21:22 }

RoughBoy, а дали не си ти този, който не е чел достатъчно?! Давали сме доста външни линкове, погледни. Няма да ти попречи в крайна сметка, никой не иска от теб да станеш вегетарианец. Но пък не си мисли че тези, които не ядат месо, нещо им има. Ако имаше, както се твърди, незаменими аминокиселини, се чудя защо брамините в Индия са поколения наред и стотици години вегетарианци, и нищо им няма, и са най-висшата каста… Аз лично съм вегетарианка по рождение, имам и приятели които като мен не са яли месо, и сме си напълно здрави, образовани и хубави. Това само по себе си поставя под съмнение „незаменимостта“ на въпросните аминокиселини, а да си призная соя почти не ям, а като дете пък такова нещо въобще и не познавах. Тъй че..

29 leyla { 07.31.09 at 23:45 }

RoughBoy излагаш се, но няма да тръгна да ти обяснявам, ясно е, че е безсмислено.
Тук и в другите статии всичко е обяснено, но за тези който четат, а не за закостенялите мозъци промити с рекламна агитация изричащти клонирани думички.

30 Radula { 08.01.09 at 0:30 }

Ох, писна ми от невежество!!!!!!!

Абе момче, ти прочел ли си всичко, което сме писали?? Захващаш се за една дума и пишеш глупави коментари. (Друг път изобщо не си губи времето да пишеш и не се занимавай с нас.) Кой някъде е казал, че бебетата и малките деца не трябва да приемат майчино мляко????? А ако мислиш, че имат нужда да пият от кърмата на други видове, няма да коментирам……. Нито ще коментирам, че хората били месоядни, да те пуснем в гората тогава, щом се сравняваш с пещерняците. Много са ми странни някои хора – все едно живеят в пещера и знаят какво е. А уж се водим „цивилизовани“. Толкова сме изостанали в мисленето, че ме е срам.

Днес съм в особено настроение, добре че не се срещаме на живо….

31 бате Бино { 08.03.09 at 21:25 }

Я да взема и аз да се включа по моя си начин 🙂

Виждам, че е проникнал нов елемент, който наистина има известна подготовка най-вероятно от вестник „Уикенд“ , “ Трета младост“ или пък „Чук-чук “ . За съжаление ,форумът е на малко по-високо ниво 🙂
Ръфбой ,( а и другите ,които регулярно ще се появяват след теб 🙂 ) прав си ,че храненето не е всичко, но ТОЗИ форум засяга и него. Не си мисли ,че се занимаваме само с това по цял ден и нямаме други интереси. Лично аз имам публикации и чета в аудиофилския форум -бгаудиоклуб, в „направи си сам“ , за тунинги на автомобили , по антиглобализма… ит.н.( По икономическите форуми не пиша, защото не ми е интересно, макар ,че това ми е специалността)

Понеже се имаш за „натурален“ месоядец, ако обичаш ,хвърли поглед тук:

http://www.youtube.com/watch?v=VIjanhKqVC4

Ако изпиташ приятна възбуда и устата ти се пълни със слюнка при вида на кадрите, при които един нормален хищник би изпитал точно това, всички тук ще те признаем за месоядец .

А тук ще видиш как става така ,че млякото на кравите ,предназначено за ТЕХНИТЕ дечица , се озовава на НАШИТЕ рафтове. И какво причинява това на майката-крава,както и за детето- теле. Чудна „положителна“ енергия се концентрира в промишленото мляко. Айде , недей, че ще си купуваш всеки ден домашно мляко, нека говорим реално – за промишленото.
(Трябва да поназнайваш инглиш обаче )

http://www.youtube.com/watch?v=c0M3dxFz9aw&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=SBBFTpTMUbc&feature=fvw

За „незаменимите“ аминокиселини , които трябвало да дойдат „отвън“ ,вероятно не си чул още :
откриха ,че организма си ги произвежда сам ! Д-р Углов и неговия екип. Углов освен всичко друго е и най-възрастния практикуващ хирург – оперира на 100 г. възраст. (Може да му се вярва )
( Но това не го пише в “ Уикенд “ и „Папарак“ , – за съжаление )
Това обяснява как например хора ,хранещи се 50 години САМО с портокали , доживяват в прекрасно здраве до стотака. А другите с „балансираното “ хранене ….
Вероятно скоро ще открият,( което няма да е изгодно за всички,разбира се 🙂 че човешкия организъм може да си произвежда сам много повече от това ,което се смята засега за възможно.

32 silversmith { 08.04.09 at 2:23 }

Привет на всички,сайтът ви е много интересен.Аз съм от много скоро вегетарианец -1месец и затова не уточнявам точно какъв тип,това което ме изненада обаче е лекотата с която се случи -четох,четох,умувах и отведнъж спрях месото,всички млечни продукти -ех само за тях ми беше жал че се сбогуваме,но като разбрах и те колко са „полезни „няма как.Благодарение на вашия сайт -да ви се похваля този 1 месец съм на 100% сурова храна-с едно изключение печени гъбки в един ресторант и се чувстам перфектно.Направо се чудя как може такъв рязък преход да мине така лесно и въобще да не ми липсват храните ,които откаэах.В началото ми се струваше че е някаква едва ли не крайност суровоядството и започнах малко като експеримент за 5-10 дена а то се оказа нещо лесно -поне за сега и ми се отразява много добре.Е,не съм толкова самонадеян да си мисля ,че ще остана на 90-100% сурова храна-целта ми ще е 60-70% ,мисля ,че като за начало ще е много добре.Много съм въодушевен -това все пак е голяма промяна,обаче ми се налага да водя досадни разговори с близки и познати -знаят ,че съм отказал месото само,ако знаеха че 1 месец съм на сурова храна сигурно ще ме обявят за някакъв сектант,трябва да търся съмишленици,че ми омръэна да се обяснявам.Е стига съм се хвалил,да кажа нещо и по темата аз бях изумен като разбрах колко безскрупулно ни лъжат и манипулират с храните ,то не че не съм го знаел и преди ,но като почнах да чета и да се интересувам -ужас то не са аспартами,цикламати,глутамати,хидрогенизирани мазнини „много полезни“ флуорни съединения в пастите за зъби,генно-модифицирани -така обичах царевица ,а сега направо се чудя с нея,че семената май основно идват от USA а там я знаем каква е,и прочие боклуци ,няма да ги опитам повече.Същевременно някои наистина добри продукти не се допускат на пазара или се ограничават максимално-сещам се например за стевията-превъэходна билка и много ниско калориен подсладител-оказа се ,че е изтеглена от аптеките ,имало директива от ЕС ,не било нещо си доказано за нея,пълни глупости,как няма да я спрат като е конкуренция на изкуствените подсладители ,а с тях трудно можеш да се пребориш.В САЩ се продава,но само като хр.добавка и кой знае защо е забранено да пише на опаковката че е също много полезен подсладител,докато в Япония стевията държи към 40-50% от пазара на подсладители ,явно там здравия разум е надделял ,поне за това.Та така,който иска се интересува,образова ,вижда какво се предлага по магазините и решава за себе си как ще я кара-важното е че има алтернатива стига човек да го поиска.Това е от мен ,че се уморих да пиша,пък ще гледам де се включвам тук-там в някоя тема,макар че са ми беднички знанията и опита.Поздрави на всички и много се радвам ,че ви има.

33 Radula { 08.04.09 at 3:00 }

Ех, silversmith, както се казва на чист английски език: you made my day! :)) Толкова, толкова се радвам за теб!!!! И най-вече – поздравления!! За волята и осъзнатостта!! Може и във форума да се включиш, там доста неща се разискват и би черпил също много информация!

34 Андрей { 08.04.09 at 5:17 }

Хора, като се дразните от рекламите, защо не сменяте канала или спирате звука. Аз така правя въпреки, че жената хленчи, но найстина ми е писнало от тях. Само плиткоумни предавания и зарибяващи реклами по тези ТВ-та.
Със здраве!

35 mer { 08.04.09 at 13:54 }

Телевизията манипулира доста, не само рекламите, но и новините и реалити-шоутата и т.н. Отдавна не се гледа вече от все повече хора като цяло.

silversmith, много си прав за всичко, благодаря ти, че сподели мнението си. За стевията и аз се чудя как успяват да забраняват и ограничават употребата й, то си е цяла конспирация, но и не само за нея де – ей много са силни тия….

36 Nora { 08.12.09 at 11:59 }

Извинете ме за наглостта,но така и не получих отговор на моите въпроси затова си позволявам да направя copy paste на поста си:

Статията е много интересна и полезна.И аз бих искала малко повече инфо относно добавените витамини и минерали.Това означава ли че няма нищо полезно в бирената мая,пробиотиците,пребиотиците,водораслите,мастните киселини,лененно масло и т.н. като хранителни добавки????
Някой може ли да препоръча качествен ‘проверен’ хляб?

И само да споделя нещо с вас,което много ме човърка отвътре.Имам бебе на 6 месеца,което още не съм почнала да захранвам,но възнамерявам да го направя много внимателно и да не му давам всякакви боклуци(солетки,бисквитки,зрънчо,вафли,саламчета,готови храни,натурални сокове….пържено,всякакви храни бъкани с химии и т.н. и т.н.),но всички около мен ми казват и как ще го спасиш от всичко,което го заобикаля,особено като тръгне на ясла,градина или като отиде на рожден ден…даже ми обясняват,че според тях всички тези вредни и отровни храни ще бъдат още по-вредни и отровни за него някой ден,защото ще е много пазен и изнежен….

37 mer { 08.17.09 at 11:01 }

Нора, храните, които изброяваш са все полезни, мастните киселини са полезни, когато са ненаситени (намират се в студено-пресованите растителни масла, ядките и семената); бирената мая е полезна, но е противопоказна за кандида и гъбични заболявания; всички те са храна, независимо дали са опаковани в капсули (макар, че състава на самите капсули не е от най-добрия).
Аз лично не съм попаднала на качествен хляб досега (единствено си правя изсушени крекери от покълнали семена и ядки), може би наистина е най-добре да си правиш сама хляб, какъвто сама решиш – рецепти има много. Ето една споделена рецепта – https://www.zemianazaem.com/?p=24#comment-10233.

Много хубаво си решила да захранваш бебето си без боклучави храни, колкото по-късно навлезнат в менюто, толкова по-добре. Вярно е, че в детските градини храната е под всякаква критика. Не мисля, че дедето ако яде пълноценна, питателна и здравословна храна ще стане изнежено, дори напротив. Обикновено дечица, които ядат предимно боклуци, като хапнат нещо истинско (например плодове) им действат остро и разхлабващо – и от там се появява предположението, че има алергия към плода или че не е подходяща храна, което е доста плиткоумно.

38 Андрей { 08.18.09 at 5:10 }

Здравейте!
Знам, че не е точно по темата, но все пак реших да пусна този линк тук.
В статията се обяснява колко е вредно едно нещо, с което ние всички сме свикнали – ТОАЛЕТНАТА ЧИНИЯ.
http://squat.beinsa.info/squat_or_sit.pdf

Mer, ако сметнеш за уместно, публикувай тази информация като отделна статия.
Поздрави!

39 Dari Hristova { 08.20.09 at 9:55 }

страхотна статия:)!! наскоро лично изпитах негативните ефекти на млечните продукти. опитвайки се да намаля консумацията на месо, увеличих тази на млякото, сиренето и кашкавала. В последствие напълнях и се сдобих с акне, каквото не съм имала от 5 години:/ когато спрях да поемам млечни продукти, лицето ми веднага се изчисти, а освен това се чувствам и много по-добре:)) за съжаление преди месец кухненският ни робот се повреди и не мога да изпробвам ядковите млеко. но съм решила тези дни да си купя блендер и непременно ще си направя от алтернативните млекца:Д
благодаря за чудесния сайт!!

40 Андрей { 08.20.09 at 12:33 }

Той е на 108, но щял да живее до 400
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2293611

41 peco { 08.29.09 at 8:23 }

А овесените ядки защо са вредни ? сега какво да закусвам 🙁

42 Nora { 08.30.09 at 8:05 }

Ресо не самите овесени ядки…а млякото.
Наскоро говорих с г-н Михайл Христов Христов-сециалист по хранене и диетика,който също обясни,че смисъл от прием на прясно мляко при възрастни няма,но ме убеждаваше,че в киселото има страшно много полезни неща и не трябва да отпада от менюто.

43 Nora { 08.30.09 at 8:17 }

mer,от написаното от теб разбирам,че хранителните добавки са нещо хубаво за организма и ако не помогнат поне не биха му навредили,макар че знам,че пробиотиците например се приемат само,ако човек има нужда от тях(ако се е лекувал с лекарства и т.н.).Също и че количеството на омега 3 и омега 6 мастни киселини е различен при всеки организъм(в зависимост от това,което яде,а и омега 6 има много повече в храните),а балансът между тях е много важен,така че едва ли има някой,който би изчислил с тичност на кой колко и от кой вид му е нужно.Дано сте ме разбрали,че го обясних доста лаически.
Водорасли никога не съм приемала….нямам проверен източник.
Тъй като кърмя пия често бирена мая(препоръчаха ми сома,тъй като не мога да си намеря прясна,ако някой има идея дали мога да си взема от някаде в Пловдив,нека сподели,ще съм му много благодарна).Пиех и бг.лактогонене чай,но напоследък спрях-маята е на таблетки и почнах да се съмнявам,но определено ми действаше добре,а и кърмата ми намаля…..
Вие по принцип приемате ли някакви добавки и какви?А мислите ли,че можем да си набавим абсолютно всичко необходимо само от храната.Например вие като Суровоядци от къде си набавяте омега 3,като не ядете риба???????????

44 Radula { 08.30.09 at 14:17 }

Виктория Бутенко, която е отделила доста време в проучване на зеленолистните зеленчуци по повод прословутите зелени смутита, казва, че в тях има абсолютно всички витамини и елементи, необходими за човешкия организъм (а и не само за човешкия, който има кучета, знае, че те често ядат треви). Та, в това число, специално обърна внимание, че съдържат и омега 3-6-9. Единственият витамин, който липсва при тях, това е В12.
Природата е един много висш разум. Тя с всичко необходимо ни снабдява. 🙂

45 mer { 08.31.09 at 16:17 }

peco, до колкото знам суровоядството отрича ползването на зърнените ядки в този им вид, в който се продават масово, понеже те са мъртва храна (за да станат такива са обработени при високи температури – накисване, пресоване….). Но ти не ги спирай, щом ги хапваш с удоволствие. Иначе за млякото няма 2 мнения по този въпрос.
Мисълта е много важна когато се храним, никога не бива да ядем нещо мислейки си: „Оле, това е вредно може и да ми навреди“, защото така със сигурност ще ни навреди.

Нора, за омегата – ще добавя към това което Радула е написала – сусам, ленено семе, покълнали ядки и семена, и техните студено пресовани масла – тиквено, сусамено, конопено, орехово, зехтин, рапица…… От месец насам поръсвам всяка една салата с натрошено ленено семе и сусам (непосредствено преди консумирането). Едно че ми е мнооооого вкусно и второ, че забелязвам някои положителни промени. Дори повече сусам слагам. Така както едно време поръсвах с натрошено сирене всяка една салата, сега я поръсвам с натрошен сусам 🙂 и понякога натрошени ядки.

Засега добавки не приемам – не обичам да пия такива, макар че ми се иска, от време на време взимам водорасли на прах (не на капсули, че ми е трудно да ги пия), но още не съм открила любима комбинация с тях, много силно ми миришат.
Не отричам ползата от хранителни добавки, но ми се струват ненужно скъпи, а и понякога се съмнявам в качествеността на повечето от тях. Затова ям натурални храни в по-естествено състояние особено последните няколко месеца.

Хапвай повече био зеленолисти и нищо няма да ти липсва :).

46 Nora { 09.03.09 at 18:40 }

Възхищавам се на всички вас,направо ме смайвате,всеки ден за малкото време ,което имам научавам по нещо ново-полезне,здравословнно и много ценно.Благодоаря ви,че ви има.Съжелявам,че все питам и питам,но аз съм си такава…питанка,не се заяждам а просто търся истини(и моето място някъде измежду вас).Благодарение на вас за сравнително кратко време промених доста хранителните си навици(в добра насока),не са супер,но са много по-добри от преди.За сега това е голямо постижение за мен(както преди време като спрях цигарите,junk foods,пържено,консерванти и т.н. и т.н.)Знам че има още много за изглаждане и за някои това не е нищо,но на този етап аз съм доволна от себе си.
Преди време бях питала по повод храните откъде си ги набавяте точно с цел био.Иначе Radula е права като казва че всичко необходимо го има по пазарите,здравословните магазини и здравословните щандове по големите магазини,но не са био.А за съжеление нито аз,нито съпругът ми имаме село,или познати който да отглеждат каквито и да е култури.За това моля ви давайте съвети и кажете от къде пазарувате.
А и кажете моля ви кои са зеленолистни зеленчуци,аз знам само спанак,марули,някои видове зеле,коприва,лапад……..а и също не трябва ли да не се прекалява с тях заради нитратите?

47 Nora { 09.03.09 at 18:42 }

Извинявам се за последния въпрос-сетих се,че има доста изброени зеленолистни зеленчуци при зеленото нектарче 😉

48 kiki { 09.14.09 at 18:57 }

Трябва да забранят рекламите!И ние като коне с капаци продължаваме да вярваме!И продължаваме да се тъпчем с боклуци (уж здравословни)! Докато не станем отровени разплути зомбита!

49 Nora { 09.17.09 at 16:46 }

Напоследък като гледам рекламите осъзнавам,че няма нито една свястна и хубава реклама,за нещо наистина добро.
А някой напреднал с био храните,би ли споделил от къде пазарува?

50 бате Бино { 09.24.09 at 14:35 }

Вярно е а и по-лошо ще става 🙂 Био-храните са хубаво нещо , ако наистина са био, само че там проблема е както при добавките : това ,което е на етикета не се знае дали е и вътре. За тези неща ,както знаем ,контрол няма ,което е манна небесна за хищните корпорации.
Донякъде можем ние сами да си направим храните „Био“ ,както е описала Мер – с накисването на зеленчуците и плодовете в солена вода. Сега, на 4ти септ. на семинара на д-р Рем Панасевич в Киев ,който се проведе само на руски специално заради мен( иначе се провежда на украински,) д-р Панасевич каза, че до 80 % от отровите се отстраняват при този способ, като това е измерено лабораторно. Само че той каза разтворът да бъде съвсем леко солен .
Д-р Рем Панасевич-Свирский е извънредно интересна личност – йога вече 35 г., суровоядец , лекуващ безлекарствено ( хранене ,билки …) доста болести, патентовал някое и друго цярче ,като например ембрионалната терапия и терапията против варикоза ( разширени вени)
Имам записан семинара, ако някой е любопитен, мога да го предоставя.

51 Nora { 09.24.09 at 16:33 }

Да,идеята е страхотна,а каква сол да се използва или няма значение???А плодовете/зеленчуците не поемат ли от нея,аз например не добавям предимно заради бебето,защото не му давам сол и ме е страх.Пък и тези,които се белят(например краставици,картофи и т.н )ги кисна обелени .А до колкото знам и времето е различно,чела съм че картофите е добре да се киснат 24 часа…

52 лейла { 09.24.09 at 16:35 }

Аз, мейла ми е в профила, когато имаш време.

53 Nora { 09.29.09 at 17:39 }

Има ли някой ,който да ми отговори на въпросите,Мер,Бате Бино кажи повче за метода с водата?

54 mer { 10.05.09 at 17:02 }

Нора, предполагам, че Бате Бино е имал предвид тази статия – https://www.zemianazaem.com/?p=129.
Но той казва, че разтворът трябва да е леко солен – тогава няма опастност от поемане на сол от накиснатите неща. Може да ги накисваш за около 5 минутки, особено зеленолистите. За картофите и краставиците не знам със сигурност как и по-колко да се киснат, аз бих ги държала в раствора необелени.
Но все пак нека и Бате Бино разясни по-добре от мен.

55 Nora { 10.07.09 at 10:53 }

Мерси mer,аз все още се чудя дали да добавям сол,по колко и за колко време.А за тези който се белят,може би е добра идея да се киснат първо малко необелени.
За сега кисна само във вода заради бебо.
Но нека бате Бино да се включи да разясни и обясни по подробно.

56 бате Бино { 10.07.09 at 13:28 }

Благодаря ,че ме карате да се чувствам „авторитетно“ ! Възможно е да ме надценявате, но не се сърдя, защото знам ,че е от добри чувства 🙂 🙂
Нормално е всеки да се позовава на някой.. 🙂 Аз се позовавам в тоя случай на д-р Свирский,защото го усетих,че се задълбочава в нещата и лично проверява съвсем обективно – с апаратура. ( По точно , някакъв негов колега- д-р Шатров бил голям маняк на гледането през добър и скъп микроскоп и постоянно изследвал това -онова за вредност и полезност и заедно после го коментирали ) Трябва да си прослушам пак записа на семинара , но засега си спомням,че водата трябва да бъде съвсем леко солена – едва да се усеща на вкус солта. И да стоят по 15-20 мин. Но нямаше чак толкова подробности – кой плод колко да стои и точната доза на сол и вода, вероятно не е фатално. Ще прослушам и ще пиша.

57 бате Бино { 10.07.09 at 13:33 }

Аа, сетих се и друго. Тези двамата правили и друг експеримент.Взели китайски рози ,засадили ги и почнали да ги поливат с различна вода. ( загрята и изстудена)
Първо поливали с вода от микровълнова печка – розата умряла за няколко дни. После поливали с вода ,загрята на електрически котлон и накрая поливали с вода,загрята на газов котлон. (тоест на огън) Розите се чувствали много по-добре с тази последната вода. (това беше ново и за мен)

58 Андрей { 10.14.09 at 11:13 }

Знам, че повечето го знаете и сте го надживели, но за останалите:

ПОРАЖЕНИЯ ОТ ЧИПСА
http://tq-jenata.com/index.php?option=com_content&view=article&id=153:porajeniq-ot-chipsa&catid=1:hrana-dieta&Itemid=12

Акриламид – скрита отрова
http://zdrave.rozali.com/zaboliavaniia-zdrave/p794.html

59 Ana { 10.22.09 at 22:21 }

Vie za evidence-based-medicine chuvali li ste?tova za zabavlenie li go pishete ili ima i fakti koito da go podkrepqt?

60 mer { 10.22.09 at 22:42 }

За кое от всичкото имаш предвид.

61 Трапезица { 10.22.09 at 23:35 }

Поздравления за хубавия сайт!
Вие правите света по-добър ( колкото и клиширно да звучи)
Бъдете благословени 🙂

62 Nora { 10.23.09 at 23:20 }

бате Бино прослуша ли записа от семинара,че мъжа ми вече ще ме изхвърли от нас,само купи с накиснати плодове и зеленчуци целодневно :-)-сутрин,обед,след обед,вечер на всякъде вода.Аз първо мия с топла вода,после кисна в студена,но не слагам сол…така или иначе тези,които се белят ги мия с топла вода,после беля и тогава ги кисна…знам ли и аз.
А зеленолистните дали е добре да се мият и те първо с топла,или направо със студена,че съдържат много нитрати и не е добре да се загряват???

63 Nora { 11.06.09 at 15:20 }

Бате Бино,къде се загуби?

64 титан { 11.07.09 at 11:52 }

Интересна тема, по-горе четох за рекламите …но според мен те са предназначени за „плебеите , париите “ в нашето общество. Защо се дразните , едно общество има нужда от всякакви хора , хора , които не мислят , а правят това, което им се каже. Това е доста удобно за управляващите и затова си затварят очите и позволяват такива глупости да вървят в ефир. В цял свят е така. След като сте стигнали до определено ниво на развитие не би трябвало да се интересувате от тези неща. За вас е важно личното усъвършенстване и това на вашите деца. Така да ги възпитате , че да различават боклука от ценното , че да създават ценно и да живеят достойно. Да ги научите да се предпазват от управляващите и от системата като цяло , да бъдат наблюдаващи и да извличат само полза от нея.
Хората , които са достигнали високо ниво на духовно развитие не гледат ТВ , не четат вестници , информират се по други канали , където информацията не е изкривена в ничия полза.

65 Дако { 11.10.09 at 0:52 }

Nora, ако наистина искаш да консумирате качествена храна, трябва да си я произвеждате. И моят съвет е да започнете с малко и да трупате опит. Не е толкова невъчможно, както звучи.

Например какво пречи да си посееш малка нивичка с Лимец? Или плодни (включително ядкови) дървета? Разбира се трябва малко земя да си вземете, дори да не живеете в ня, да е близо до вас.

И като гледам, какви усилия полагаш за храната, мисля че с половината ще отгледаш достатъчно за 2 семейства 😉 и поне знаеш, какво ядеш.

Погледни книгите за Анастасия http://jivdom.info/knigi.htm Това за мен е най- добрият вариант, но не е за всеки.

66 mer { 11.10.09 at 2:20 }

Дако, за тази идея съм с 2 ръце, благодаря ти, че я спомена.

67 valentin { 11.10.09 at 4:35 }

Специално за Nora:
Никога не си и помисляй да си намериш прясна бирена мая. Мой съученик е технолог в бирения завод във Варна. помолих го да ми гребне от казана една двулитрова бутилка мая.
От години си правя класация за топ 10 най противни хранителни вещества и това си разделя второто място начело със сока от бамя.Направих грешката да изпия 50 грама бирена мая (приличащо на гъста боза вещество ) миришеща на тиня, на нещо стояло и загнивало в бъчва. От малък имам влечение към храните чудо. В която и таблица да се загледаме, бирената мая държи първенство по витаамини Б. следвана от говежди черен дроб. Като ми замирише на второто блюдо бягам от кухнята а от първото в тоалетната. Успешно може да се третира запек с течна бирена мая.

68 dolphin { 11.10.09 at 11:43 }

Простете невежеството ми, но срещам много противоречиви сведения относно полезността на един типичен български продукт – киселото зеле. В много статии се изтъкват полезните му качества. От друга страна, всички знаем как се приготвя кисело зеле – сурово зеле се залива със солен разтвор, претака се докато кислородът си свърши работата и т.н. Същевременно зелето не се подлага на термична обработка, но дали все още е жива храна??? Кой знае?

69 mer { 11.10.09 at 13:44 }

Киселото зеле е много полезна храна, заради богатството му от ферменти и полезни бактерии, органичен калий, и много други минерали и витамини. Единствено преди употреба е добре да се накисне във вода, за да се отстрани голямото количество сол в него и да не се готви, а да се хапва на салата с (лют) червен пипер например и малко студенопресовано масло :). И е много вкусно.

70 Деяна { 11.11.09 at 15:49 }

Какво ще кажете за маслините- сурова храна ли са или не според вас? /Изключвам маслините, които се продават в бурканчета или във вакуумни пласмасови опаковки, тъй като на тях си пише, че съдържат консерванти или са стерилизирани/. Като търсих инфо относно начина на приготвянето им- пише, че се осоляват за известен период от време, за да станат добри на вкус- иначе са горчиви и за друга обработка не става въпрос. Излиза, че стават за суровоядци май /стига да се обезсолят/?

71 Nora { 11.30.09 at 12:59 }

Дако: мерси за идеята,но за сега нямам тази възможност,нито финансова,нито пък време а и може би след по-малко от година вече няма да живеем в Бг.
За това искам да намеря най-доброто решение сега.Нямаме въчможност за много био продукти,а и в Пловдив няма голям избор и за това се насочих към кисненето….макар че като се замисля и водата колко е зле.Ние сме с кана Брита,но пък не мога всичко да кисна с такава вода,че не му излиза края,то кълнове,бобови,зърнени……Май правя по зле с тази чешмяна вода,знам ли вече ще се побъркам.
Но принципно си мечтая да живея в къща с двор и да си гледам много неща.
М/у другото преди 8 години посях 2 ореха и има да ги закам още дълго,дълго….може би за внуците ;-)))

72 Lara { 12.10.09 at 1:11 }

Ето един цитат от Уикипедия, който може да послужи за отговор на скептиците, които смятат, че млякото е суперполезно: „Лактозата е дизахарид, състоящ се от две молекули на монозахаридите β-D-галактоза и β-D-глюкоза, свързани чрез β1-4 гликозидна връзка. Лактозата е 2-8% от сухото вещество в млякото. Наименованието идва от латинската дума за мляко и наставката „-оза“, използвана за наименование на захари. При младите бозайници от чревните вируси се отделя ензим, наречен лактаза (β1-4 дизахаридаза), който разделя молекулата на двете ѝ съставни за абсорбция.По принцип с израстването на младите животни производството на лактаза постепенно затихва и те вече не могат да усвояват лактозата. Това вероятно е адаптационен механизъм за предизвикване на отбиването на малките. Тази загуба на лактаза при узряване е също и нормалната особеност при повечето възрастни хора.“ Това е обяснението на въпроса защо за бебетата млякото е полезно, а за възрастните – не. Нека спорещите попитат който и да е лекар по въпроса и той ще му отговори, че след 3-годишна възраст човешкият организъм престава да произвежда лактаза, поради което млякото вече не може да се усвоява пълноценно, всичко останало е само велика реклама по медиите – все пак да не забравяме колко милиарди се влагат в млечната промишленост. Моят отговор е: да, за бебетата млякото наистина е полезно, но защото си имат ензим, с който да го разграждат!

73 Mr.Milcho { 12.29.09 at 21:46 }

Прекрасно. Всичко написано е така, но за да се презпази човек от вредните храни ,които се предлагат в търговската мрежа, трябва много да е чел и да е наясно с материала. Организма на човека е великолепна машина и успява да поправи нанесените от невежества щети, но до време.После идват болестите, за да ни покажат, че сме нарушири природните закони и ако не се поправим, душата напуска унищоженото тяло. Това е. И да ви кажа нещо простичко…Не купувайте и не яжте храни със срок на годност повече от ТРИ ДНИ… и внимаваите с количествата, защото дозата прави отровата! Дори и кислорода който дишаме, предозиран е отровен! Пазете се.

74 kalinaMalina { 01.01.10 at 20:02 }

Здравейте всички, аз искам да попитам при йогите за какво мляко става въпрос – прясно или кисело, защото те горещо го препоръчват като сатвична храна, даже имат млечни дни в седмицата?! Защото ако става въпрос за прясното мляко и най-големия теоритик да ми изскочи насреща с „неоспорими доказателства“ срещу прясното мляко няма да му повярвам… Иначе от хуманитарна гледна точка млякото , купено от магазина е наистина ужасно!

75 mer { 01.04.10 at 18:04 }

Това почитание на млякото го има и в аюрведа, смята се за свещена храна, но само когато е от крава, отношението към която е коренно различно от индустриално отглежданите кравички. В Индия кравата е на почит. Когато някой иска да ползва нейното мляко й се моли да ги дари с такова. Един вид отношението към животното е съвсем различно от общоприетото в нашия свят. Тук, дори и в България вече гледаме на селскостопанските животни с много цинично око, едва ли не те са нещо бездушно. Къде вече има отглеждани крави или телета с чувство на уважение или загриженост. Докато отношението не се промени, млякото ще е отрова. Млякото се смята за сатвично само от добре гледана и почитана крава и с благодарност издоено (дори не се пастьоризира, че иначе става съвсем безполезно).
Не съм добре запозната с аюрведа, но някой ми беше разказал, че млякото е по-благотворно да се приема вечер, когато луната господства на небето, а не по светлите часове – тогава (през деня) имало още по-силна невъзприемчивост от организма ни.

76 Жени { 01.06.10 at 22:28 }

Аа, сетих се и друго. Тези двамата правили и друг експеримент.Взели китайски рози ,засадили ги и почнали да ги поливат с различна вода. ( загрята и изстудена)
Първо поливали с вода от микровълнова печка – розата умряла за няколко дни. После поливали с вода ,загрята на електрически котлон и накрая поливали с вода,загрята на газов котлон. (тоест на огън) Розите се чувствали много по-добре с тази последната вода. (това беше ново и за мен)

77 бате Бино { 01.07.10 at 0:57 }

Жени ми е копнала от поста 🙂 Вероятно се е впечатлила.

Норче , тук по-малко влизам в сайта , повече творя по форума. До колкото знам ,тук няма начин да те уведомят за нов отговор и ми е трудно да следя развоят на събитията… 🙂
За семинара , не съм го прослушал още , но с радост мога да ти го изпратя , той е интересен целият, ако знаеш руски . Има и други ценности в него ,ще бъде събитие за теб, сигурен съм. А и ви спестявам едно ходене до Киев. 🙂
( Само на катаджиите по магистралата поне 100 лв съм дал , а пък за целият ми маршрут по Украйна – към 350 лв най-малко, тия хора игричката ми разказаха. )
Материалът е общо към 180 мб ,разпределен в няколко файла, най-големият е с големина 57 мб. По скайп ще мога да ти ги засиля ,там ограничение нали няма?
ще черпиш един фреш и толкоз 🙂

78 Tsveti Hristova { 01.08.10 at 9:37 }

Tsveti
Blagodaria vi za tozi sait!Naistina polezna i dobre podnesena informacia.Triabva da ima povece takiva saitove.
Ot niakolko dni otvariam samo i edinstveno „Zemia na zaem“.Ne mi se iska da prekasvam da ceta statiiite i forumite.Niakoi dori gi preprocitam po niakolko pati i pak mi e interesno.
Az rabotia kato rehabilitator v Kuwait ot 8 godini.Vazduhat tuka e zamarsen,otdelno prez opredelerni meseci ima piasacni buri.
V poslednite niakolko godini vse boleduvam,ne minava grip,ili virus,koito da me podmine.Rabotia i s deca,koeto oste povece uslojniava situatciata,zastoto te cesto boleduvat.Minalata godina se razboliah seriozno i otkriha nesto kato hemangiom v diasnoto mi oko.Cesto se cuvstvam bez tonus i umorena.
Az sam slaba i dosta podvijna,no hraneneto mi e ujasno.Sutrin obiknoveno zakusvam kroasan s dve caski kafe(ujas),iam predimno pilesko(tuka svinsko niama) i riba.Plodove i zelencutci iam,no mai kato cialo ne se hrania zdravoslovno.
Naposledak imam i dosta lenivi cerva.Triabvase da napravia nesto,triabvase da pocna da osaznavam,ce zdraveto mi zavisi ot mene.
Vapreki ce sam medicinski rabotnik,az ne viarvam na oficialnata medicina.
Vasiat sait mi doide kato manna nebesna.
Edin den izkarah samo na plodovi i zelencukovi sokove,sled rovene v saiat vi.Cuvstvah se super,sutrinta pocnah s portokalov fres,za obiad morkovi i cerveno cveklo,za veceria pak sastoto.Ne e cak tolkova trudno i ste se opitam da uvelica dnite na sokove.
Sega mnogo isklam da pocna da pravia klizmite za izcistvane i da ne stane parvia pat,ste probvam pak dokato stane.V Kuwait obace irigatori niama,nali e musulmanska strana,tezi nesta ne se tacat.I kak da se izcistvam togava. Predlojete nesto.
Tuka liatoto e ujasno goresto,temperaturite dostigat poniakoga i do 48 gradusa.Suho i tejko.Taka ce vegetirame na klimatik okolo 6 meseca v godinata.Navan e 48,v kasti okolo 20 grdausa.Ogromen stes za organizma i nisto cudno ,ce boleduvam.
Ako moje da mi pomognete s niakakva programa kato za nacalo za zakaliavane na organizma,tezi cesti gripove mi sasipvat imunntata sistema.
Niama da spiram da vi ceta.Pisete,publikuvaite,ima koi da vi cete i doprinasiate mnogo polza.Blagodaria vi!

79 бате Бино { 01.08.10 at 13:20 }

Здрасти , Цвети ,
как лъха на доброта и сърдечност от поста ти ! Аз няма надълго и широко да философствам, мисля че ти имаш вече интуицията – нещо не ти се отразява добре на мястото ,където си в момента. ( хората са много различни – на някои не им мигва окото ни от студ,ни от жега , ни от бацили, но други са чувствителни по природа, съвсем нормално е )
Ако си такава ,каквато ми се струва – чувствителна душа , твърде е възможно цялата обстановка там да ти се отразява силно негативно и това да е главната причина за много неща. Явявайки се силна доминанта , тази обстановка ще изисква сериозни усилия от твоя страна за преодоляване на болежките. Но щом си преценила, че стоенето там си струва цената , ако може да отдиференцираш до колко неразположенията ти се дължат на външните и доколко на „вътрешни “ фактори .
Защото ако самото стоене там се явява причината ( което е доста вероятно), нали знаеш – всяко оздравяване е неустойчиво , ако не се работи по отстраняване на причината . 🙂

80 Neda { 01.08.10 at 14:37 }

Мисля, че трябва съд за такива реклами на „здравославни продукти. Само като видя рекламата на маргарин Калиакра, който „съдържа незаменими мастни киселини…..Всеки ден Калиакра, всеки ден развитие…..“ Ужасно се чувствам като гледам тази отвратително лъжлива реклама. Та маргарина е една от най-големите отрови за децата…. Наистина искам държава, в която да има съд и наказание за такъв тип лъжи, но за съжаление производителите на такъв род боклуци се явяват и едни от най-големите данъкоплатци с огромните си обороти и държавата ги толерира ,…… и не ги контролира….., а даже дават на децата в училище филии с бял хляб намазан с маргарин-„здравословната закуска“ в училище…… Много, много тъжно ми става от това….

81 кристиан { 01.08.10 at 16:05 }

Доколкото съм запознат маргарина влиза в употреба по времето на Наполеон Бонаперт,и то точно във връзка с неговата армия,като евтин заместител на калоричната храна.Много ми е чудно как може да сме такива необразовани телета ,че да продължава почти всяко семейство да го копува…лошото е, че не е само така с маргарина.Въобще пълна липса на култура и то във всякакъв аспект.

82 Neda { 01.08.10 at 18:48 }

При производството на маргарин се внася водород и се разрушават двойните връзки между въглеродните атоми във въглеродната верига на ненаситените мастни киселини. При този процес от течни те се превръщат в твърди при стайна температура. В органичната химия съществува понятието стереоизомерия на веществата-т. е. пространствена изомерия, или иначе казано, разлики в начина на подреждане на атомите в молекулата. /Независимо че химичната формула, молекулната маса на веществата е една и съща и името на веществото е едно и също/ . Геометричната изомерия е вид пространствена изомерия на веществата , която се изразява в различно разположение на атоми или функционални групи спрямо главната въглеродна верига. Когато атомите са разположени от едната страна на въглеродната верига се наблюдават цис-изомери, а когато са разположени симетрично от двете страни се образуват транс-изомери. При хидрогенирането на мазнини се разрушават двойните връзки във въглеродната верига на ненаситените мастни киселини и на тези места се прикрепват водородни атоми, като пространствените варианти са два-водородните атоми да се прикрепят от едната страна на въглеродната верига /цис-/ или да са симетрично разположени от двете страни на съществувалата преди двойна връзка /транс-/. Хидрогенирането на мазнини по хим. път дава равни количества цис -и транс- изомери. В живите организми се срещат цис-изомери на мастните киселини. Транс-изомерите не са свойствени за организмите. Те имат различна пространствена структура и поведение и са необработваеми за ензимите. Освен всичко това, транс – изомерите имат и разлики във физичните свойства-температурата на топене при тях е по- висока, а температурата на кипене по-ниска в сравнение с цис-изомерите. Тези разлики довеждат до много други несъответствия в метаболизма и затрудняват обмяната на Всички мазнини в организма, което причинява редица заболявания и затлъстяване. Това е така, защото в живата природа процесите са ензимни, а ензимите и техните субстрати се разпознават по строго пространствено съвпадение на молекулите, както за дадена ключалка приляга и отключва само верният ключ. Затова е важно каква точно е пространствената стуктура на всяка молекула постъпваща в организма. Въведени веднъж в мастната тъкан, транс- мазнините много много трудно могат да бъдат отново изведени и метаболизирани, защото тяхната несвойствена пространствена структура затруднява всички ензимни процеси в клетките и в целия организъм.

Не вярвайте на реклама на маргарин от който се “отслабва”, и е много здравословен защото е без холестерол!!! Даже имал и “фибри”!!

Разказвам тези химични обяснения, защото мисля, че колкото повече и различна информация намират хората по всякакви въпроси на храненето /и на молекулно ниво/, толкова по-лесно ще избират с какво да се хранят, макар че е много трудно да избегнеш всички храни, в които са заложени “бомби”……..

Транс-мазнини природно се срещат при някои микроорганизми, вкл. и някои от чревната микрофлора на преживните животни. Кравето и всяко друго масло от преживни животни съдържа около 4-5 % транс мазнини, тъй като метаболизмът на тези тревопасни е силно зависим от микроорганизмите в техния стомашно-чревен тракт, които, микроорганизми, синтезират транс-изомери на мастните киселини.

83 valentingn { 01.09.10 at 3:33 }

Обичам домашна питка изпечена от някой близък кулинар. И така моя позната е майстор сладкар и пече най вкусната питка на света. Поинтересувах се от рецептата и състава.
Важно място заема маргарина и опитите ми да го заменя със зехтин или друга екзотична псевдо полезна мазнина завършиха с провал. Някой храни се употребяват от хората не от невежество а от логично решение взето в ежедневието. Никога не би ми хрумнало да си намажа филията с Калиакра или Томи но в забъркването на питката се явява необходимото зло 🙂

84 кристиан { 01.09.10 at 12:16 }

Струва ми се ,че бях попитал Неда какво е бъдещето развитие на плодовете и зеленчуците,тъй като ми се струва че е доста компетентна,не знам аз ли не успях да побликувам или просто ми е изчезнал коментара.

85 Neda { 01.09.10 at 13:21 }

Кристияне, твоят въпрос и моят отговор са изчезнали…. не знам защо…..

Все пак да уточня, че отговорът ми беше относно неясноти от химична и биохимична гл. точка за маргарина и транс-мазнините. За плодовете наистина не разбирам какво искаш да кажеш с това-„Какво е бъдещото развитие на плодовете и зеленчуците?“

86 кристиан { 01.09.10 at 14:18 }

Какви плодове и зеленчуци очакваш да ядем за в бъдеще,пластмасови,гумени или водни.

87 Neda { 01.09.10 at 15:28 }

Е-хехе….. не съм компетентна. Съжалявам. Отговорът се крие в някои елементи от развитието на медицината, фармацията и политиката… , влошаването на образованието на учениците, които рядко си четат и ЗНАЯТ уроците по химия и биология….и затова могат да вярват на всяка лъжлива реклама за маргарин, например…. и могат лесно да бъдат послушни потребители…..на всичко….

88 mer { 01.09.10 at 18:10 }

Неда, много ти благодаря, че често отделяш време да обясняваш по-подробно и в детайли. За някои хора такива обяснения наистина са важни и полезни.
За плодовете и зеленчуците – истинските се познават, те са вкусни, имат аромат и са нито водни, нито гумени, а такива каквито си ги спомняме от нашето детство. Защото преди 25 години е имало повече истински зарзавати, отколкото сега. По-често трябва да си купуваме сезонни плодове и зеленчуци, защото останалите са просто изкуствено отглеждани.

89 кристиан { 01.09.10 at 19:11 }

Скъпа Мер,аз в основното училище съм ходил на доста бригади,и горе-долу помня какво беше преди 25-30 години(въпреки че съм брал ябълки големи колкото консервен буркан,представи как са ги правили)…но сега вече нямам вяра на нищо,че затова ми беше интересно какви са бъдещите очаквания в генното инжинерство,защото има сортове от който може да ти фръкне шапката и по нищо няма да разбереш,че са мутанти.

90 Neda { 01.09.10 at 22:39 }

Мер, ти пишеш и споделяш толкова много и хубави неща. Благодаря! Ще се радвам ако моите писания могат да бъдат полезни за някого и най-вече ако са добре разбираеми.

Аз не смятам, че мутациите са нещо необичайно за естествения ход на природните процеси. Еволюцията и видообразуването се базират на случайни мутации като са започнали от бактерии и синьозелени водорасли….. до човека ….. Естественият отборът е този, който затвръждава мутацията, ако е полезна или я отхвърля, ако е вредна…та в този смисъл видообразуването никога не спира и мутации и други видове генетична изменчивост винаги е имало и ще има, ако има живи организми и това постоянно се случва в природата независимо от човека. Изменчивостта е основно свойство на живота. Ммилиони години, генетичните изменения не са били пагубни за консуматорите на мутиралите и новопоявяващи се нови видове растения.
Отборът на сортове растения, който правил човека откакто умее да ги култивира също прилича на природния естествен отбор. Човекът винаги е избирал по-едрите, по-сочните или по-ароматните плодове за да си набави семена… и в това няма нищо лошо и така е било хилядолетия. Така от дивата киселица се е получила след хилядолетна селекция домашната ябълка. Още Александър Велики е финансирал проучвания на чуждестранни видове ябълки /от Казахстан ./ и кръстосването им с европейските ябълки за да бъдат открити нови летни, зимни, сладки или кисели, червени, жълти и зелени плодове на ябълки. Когато обаче дълго време се провежда отбор само по един признак, то останалите признаци могат да се влошат. И май така става напоследък с плодовете и зеленчуците-селектират се само по големина и тежина, предполагам. ..и никой не го е грижа за аромата, да речем …
Ролята на плодовете е да привличат животните с аромат, вкус и хранителност. Най-вкусните имат по-голям шанс да бъдат навреме изядени и животните да помогнат за разпространяването на семената им на възможно по-голямо разстояние. За това колокото по-диви са плодовете, по-ярко оцветени са те, по.ароматни и по-вкусни, за да предизвикат по-голям интерес у животните.. При култивираните растения няма конкуренция с други растителни видове и плодовете малко по-малко се изменят-човекът прави отбор по съвсем други признаци.
За генна модификация няма да говоря, защото тя е резултат от смесване на гени от различни биологични видове-дори между растения и животни, което е абсолютно противоестествено и може да доведе до много големи изменения в протеините на тези генномодифицирани организми и изобщо целия метаболизъм. Природата не разрешава смесване на гени от различни биологични видове и за това естествено кръстосване се осъществява само вътре в рамките на вида или между много близкородствени видове. Ако все пак такива „неразрешени“ размножавания се осъществят /между кон и магаре например/, то поколението винаги е стерилно.

Ако семената на плодовете, които ядем покълнват, поникват и се развиват нормално и дават жизнеспособни семена сигурно са “ истински“…. ??

За това плодовете ще бъдат такива, каквито са потребителите-ако всички избират да купуват големите ябълки, а не дребните, -ябълките ще стават все по-големи…..
ако всеки купува червени ябълки и никой не купи жълти и зелени, ябълките ще стават все по-червени…..

91 mer { 01.10.10 at 0:23 }

Цвети, благодаря ти и много се радвам, че тук ти харесва.
Хубаво е, че си решила да си правиш дни на сокове, соколечението е много мощен режим за очистване, лечение и имуностимулатор.
За пречистване на дебелото черво може да пробваш с Шанка пракшаланата. Тя пречиства целия стомашен тракт, няма същото действие като клизмите, но е доста добра алтернатива, при положение, че второто за сега не можеш да правиш.
За работливи черва прочети тази статия. По принцип като минеш за 1 седмица на сурова растителна храна те изведнъж стават много работливи и използват случая да изхвърлят всичко, което са задържали дълго време. След това постепенно премини на 70-80% суровоядство и вече няма да имаш никога проблеми. Сутрин за закуска например яж плодове, преди това пий чаша топла вода. На обяд салата и на вечеря вече сама си избери, но до 7 най-късно, след това недей да ядеш, че на тялото не му остава време да си свърши работата както трябва.
Успех ти желая!

Някой е казал (звучи нещо подобно) – „който владее семената – владее света“! Добре ще е да запазим древните сортове, те са най-лечебни за нас. Монсанто започва да патентова живи организми (по принцип не е разрешено това или поне до сега) – семената. А това е повече от страшно.

92 Neda { 01.10.10 at 18:34 }

Цвети, сигурна съм, че ктова, което ти пише Мер ще ти помогне много. Плодовете и зеленината винаги радват тялото, колкото и да са въздействани. Трябва да се измиват винаги много добре.
Всъщност, културните сортове растения, ако се размножават със семена за 1-2 поколения се връщат към дивия тип. Природата е помислила и за това! Има си защитни генетични механизми да пази оригиналния си генофонд и да не го дава толкова лесно. Огромна мъдрост е заключена във всяко живо тяло.
За това повечето сортове се размножават безполово-с присадки/ашладисване/ на дървета или със семена от т. нар „чисти линии“ /рецесивни естествени гени/, които производителите купуват ежегодно за едногодишните култури, , за да не се разпаднат признаците на сортовете в следващото поколение . Най-вероятно нещо такова се патентова, не знам, ужас ..Дано да не е генни модификации…..не трябва да се разрешава подобно нещо!

93 val { 01.10.10 at 20:05 }

Моя отговор за Цвети откъде да си намери повече информация е изчезнал.

94 mer { 01.10.10 at 23:56 }

Вал, на 8 имаше малък проблем със сайта и са изчезнали няколко коментара, 3 или 4, за което много съжалявам, надявам се повече това да не се повтори. Твоят тогава ли го писа, или сега, защото ако не е тогава, значи се е появил друг проблем, за който трябва да потърся разрешение.

95 Данаил { 01.11.10 at 16:18 }

Здравейте. От три дена изчезна форума. Някой знае ли нещо? 🙂

96 zigzag { 01.11.10 at 18:45 }
97 Данаил { 01.11.10 at 19:25 }

mersi 🙂

98 Таня { 01.12.10 at 11:22 }

Радвам се, че има толкова млади хора, които мислят по този начин. Още Хипократ е казал „Храната е нашето лекарство и лекарството е нашата храна“. Днес плодовете и зеленчуците са загубили 50% стойността си. Всички сте чували за хранителната пирамида и ето нещо за това.
По-високо в хранителната пирамида се намират плодовете и зеленчуците. Пет порции – това е ежедневната норма за прием. Плодовете и зеленчуците следва да бъдат разнообразни и да се употребяват равномерно в течение на целия ден. Тази хранителна схема е продиктувана от свойствата на самите витамини. Например витамин С е много нестабилен. Приемайки голямо количество от него сутринта, към обяд организмът може да изпита недостиг от него. Ето защо плодовете и зеленчуците трябва да се консумират равномерно през целия ден. Има още едни момент, оказващ влияние на организма. Много важно е да се знае произходът на продукта, къде и как се отглежда. Не е тайна, че много домакинства в стремежа си за повишаване на добив използват всякакви, в това число недопустими методи за отглеждане на растенията. В резултат на това продуктите на земеделието са наситени с вредни вещества и употребата им в храните носи вреда на организма. В големите стопанства, където се обработват големи площи за увеличаване на добива се използват минерални торове. Колкото по-интензивно е самото производство, толкова по-малко полезни вещества остават в почвата и съответно по-малко в растенията. Фермерът получава пари според теглото на морковите, които произвежда, а не за количеството магнезий в тях. Продукцията на такъв „земеделец” първо не съдържа нужните витамини и микроелементи и второ съдържа вредни за нас вещества. Най-добре е да се консумират плодове и зеленчуци, отгледани в малки частни стопанства.
Мер, ще ми бъде много интересно да ми пишеш какво ти е мнението за този сайт http://www.nutrilite.com
Предварително благодаря
С голямо уважение към всички осъзнали че набавянето на качествена храна ще става все по-трудно, но за жалост хората не четат и изобщо не се интерисуват че задравето им зависи точно от нея.
Таня

99 Таня { 01.12.10 at 11:31 }

А за това какво ще кажете!
– Защо морето не мирише? – попита синът ми.
Разхождайки се в Ялта, ние дишахме морски въздух и ………. Усещахме, лек специфичен мирис на химия.
„Стерилизацията на морето по плажовете в края на курортния сезон, съдейки по всичко, мина успешно. И миризмата на хлор никого не безпокои. Нашият „просветен” народ, отдавна живее по принципа, втълпен му от рекламата- „чистота на всяка цена”. Даже с цената на живота си!
Страна на наивните
Кой наш производител, може да си позволи да върти рекламите по телевизията няколко пъти на ден и то дълго време? Само онзи, който има западен инвеститор може да присъства в домовете ни, чрез екрана, всеки ден. Колкото повече пари се вложат в рекламата, толкова повече хората се „хващат на въдицата” и купувайки продуктите, плащат неговата реклама.
Но това е само половин победа. Друго е лошото. По отношение на рекламите се появява такова масово невежество, като нито логиката, нито елементарните познания получени в училище, не могат да се противопоставят на агресивността насаждана от продуктите. Не се говори за елементарно внимание и съобразителност. Никой не забелязва, че нито един производител не рекламира хигиенната и екологична безопасност на перилните прахове.
Дали те изчистват само петната от дрехите ни, или и нас от земята?

„Чистоте, ведущая к смерти”
Kare Rossik – терапевт по биологически обратна връзка, треньор по йога

Достатъчно е да се знае химията, на ниво седми клас, където се казва: фосфатните съединения, присъстващи във всички продаване и рекламирани прахове за пране, ги правят разрушаващи и опасни за здравето и живота на всеки, който се докосва до тях.
В Америка и след това в Европа вече повече от 20 години се отказаха от някои марки прахове, разпространени в нашите страни. В Полша например, правителството даде тригодишен срок за преход на производствата от фосфатни към безфосфатни прахове. Хлорът и фосфатите, използвани в миещите и почистващи средства, попадайки във водата, убиват или видоизменят на генетическо ниво всичко живо.
Извадка от статия в „Киевские ведомости”
„В съвременните прахове за пране се съдържа женският хормон естроген. Изхвърляйки отпадъчните води в реките, се получава при 60% от рибите вместо мъжки полови органи се развиват женски.”
Вече се признава, че фосфатните миещи средства влияят опасно на бременните жени. Но за съжаление, нашите лекари не забелязват тези факти, обясняват усложненията при раждане и дефектите на новородените с общата екологическа обстановка.
Още през 60-те години на миналия век, започнаха изследвания за вредното влияние на фосфатите, както в западните, така и в социалистическите държави. Изводите и на двете групи изследователи съвпадаха напълно. Само, че на запад, учените успяха да променят законодателството и да се стигне да забрана на фосфатните прахове, а при нас, тези факти се скриха.
Дружното мълчание на лекари, учени, биолози, еколози – продължава и до сега.
Когато фосфора от праха за пране попадне в реките, езерата и язовирите, предизвиква масова гибел на рибата. Ние пием тази вода и поемаме върху себе си биологическия ефект на фосфатните прахове.
Доза отрова получаваме и чрез кожата, даже от изплакнатите добре дрехи, защото фосфата не мое да се изплакне, той е запресован в тъканите. Получаваме фосфати и от питейната вода, рибата, плодовете, млякото, които на свой ред също са отровени вече от фосфатната вода. И този процес продължава, никой не го контролира, не се ограничава производството и продажбата на тази отрова.
Ето няколко предимства на безфосфатните прахове за пране:
1. Може да се пере и в хладка и в топла вода – икономии на ток – равно на пари.
2. Не е задължително да се търка или да се пуска дълга програма. Достатъчно е де се обърнат няколко пъти и малко време – икономия на ток – равно на пари
3. Не е необходимо да се плакнат 5-6 пъти, както при обикновените прахове. Достатъчно е само 2 пъти – икономия на вода и ток – равно на пари
4. Технологията на производството на безфосфатни прахове позволява неговото качество да става по-добро с времето, да не „остарява” и сроковете за годност са много дълги
5. Праховете се разтварят и не отделят прах от дрехите при съхнене, т.е. не могат да попаднат в дихателните органи.
6. Не се изсушава кожата, ноктите, а обратно – омекотява кожата и лекува рани и екземи
Ето един експеримент проведен в Латвия.
Избрали 67 различни средства за пране и 51 за миене на съдове, произведени в 18 страни, които се продават по рафтовете на Латвия.
Експертите от Хидроекологичния институт на Латвийския университет оценили праховете по съдържание на фосфор, оцветители, ароматизирани вещества, избелители, необходимата дозировка, наличие на упътване и т.н. Те издали списък с приятели на природата и вредни. Но се установило, че под едно и също име се крият различни прахове. Например – количеството фосфати в прах Ариел е различен в зависимост от това, къде е произведен. Например произведен от Полша, нивото на фосфати е няколко пъти по-високо в сравнение с произведения в Скандинавия, а в Швейцарския Ариел нямал въобще опасни съединения.
Лозунга на „зелените”:”Перете бельото, а не морето.”
Защо тровите Вашето семейство?
Тази информация може да ви шокира, вие може да се разсърдите, но може би ще ви застави да направите няколко големи изменения в живота Ви.
Много от нас знаят, че трябва да предпазваме очите си, да не пием, да пазим децата от много химични средства в домовете си. Но отровата постъпва по други пътища – ние дишаме изпаренията, продуктите са по кожата и се поемат повече отколкото можем да си представим. Токсичните химикали попадат в организма, даже при докосване на предмети, върху които са нанесени.
70 000 нови химикали са открити по време на Втората световна война в резултат на изследвания във военно-химическите лаборатории. Ние сме първото поколение, което отрасна с толкова екстремално високи нива на химикали в нашия дом. Ние отраснахме, купувайки ги в магазините и щом се продават, значи са безопасни.
Защо не се прави нещо от правителството?
Има опити в тази посока, в повечето страни по света, но икономическите интереси побеждават. ЕПА заявява, че нивото на токсични химикали в домовете ни(от средствата за почистване до личната хигиена) са 2-5 пъти по-високи от колкото навън и 3 пъти повече са причина за рак, отколкото замърсената атмосфера. Идентифицирани са около 150 химикали, свързани с алергии, вродени дефекти, рак и психически отклонения.
На конференция в Торонто се говори, че жените домакини са с 55% повече застрашени от рак, в сравнение с жените работещи навън от дома. Ако жените са подложени на такъв голям риск, как са децата?
Малките деца живеят в много опасна среда. Играят на пода, дишат замърсен въздух, и понеже имунната им система не е до край развита, те не могат да отфилтрират токсичните вещества. Много от обикновените домашни химикали са известни като причина за вродени дефекти, генетически изменения в следващите поколения.
Какво може да направи човек осъзнал тази опасност? – бъдете информиран потребител. Има алтернатива! Помислете, и преди 60 години, когато нямаше химикали, домовете ни бяха чисти, и дрехите, и тялото, и косата…..
Огледайте Вашия дом и ще видите, че токсичните бомби са разположени навсякъде.
Кухнята – там прекарваме доста време

Формалдихид – използва се широко в почистващите средства, за лична хигиена, козметиката, омекотителите и в създаването на материали в хартиената продукция. Той може да стане причина за рак, болки в главата, депресии, болки в ставите, проблеми със съня и т.н.

Хлор – в почистващите средства, продуктите за миене на съдове, в перилните продукти.
Един научен работник ще работи с хлор само с предпазни ръкавици и маска.
Амоняк – това е отрова, но се използва днес във всички почистващи средства. Той разтваря мазнините, но действа на кожата и е причина за възпаления, червенини и химични изгаряния. При вдишване попада в дихателната система и е опасен при болни от астма и други. Ако амоняка се смеси с избелител – резултата от въздействието на парите може да бъде СМЪРТ.
Да, на тези опаковки е написано „Внимание!” Опасно!”. Но ако тези бутилки могат да навредят на семейството ми, какво тогава правят в моя дом?

Освежители за въздух
Вие не усещате неприятния аромат, защото ароматизатора изпуска агент, притъпяващ нервните импулси или покрива Вашият носов канал с тънка маслена пелена. Могат да се съдържат токсични химикали, като methoxychlor(метоксихлор), пестициди които превъзбуждат нервната система. Също така – нафталин, формалдехид – депресанти на централната нервна система.

Почистващи продукти за печки
Това са едни от най-токсичните продукти. Те са опасни не само за вас, а и за повърхността на вашата печка – Al, Hr, оцветените повърхности, пластмаса и др. Освен това лесно се възпламеняват. Похарчени са милиарди долари за да се рекламират такива продукти, но не са похарчени за да се предупредят хората и да се даде алтернатива. Най-голямата опасност е за кожата, от изпаренията за очите, ние вдишваме тази отрова и тя се разнася из цялата кухня. А след това включваме печката и готвим здравословна храна.
Полиращи продукти за мебели
Фенол – предизвиква рак. Ако попадне върху кожата предизвиква белене, зачервяване, възпаление. Даже малко количество фенол, попаднало вътре в организма, може да бъде причина за конвулсии, студена пот, кома, смърт.
В други се съдържа керосин, амоняк, нафта и др.
Къде играят децата ви? Вдишват ли този въздух?
Дезинфектатори
Фенол или крезол – водят до парализ на нервните окончания, влияят на стомаха, централната нервна система. Даже и при добра вентилация, може да минат години, преди да изчезнат напълно.
Пестициди
В САЩ отравянето от пестициди е на второ място. Отрови за мравки, мишки. Средства срещу хлебарките, мухите, комарите. Те са устойчиви, не се разлагат и могат да останат във въздуха 30 години. Могат да доведат до паралич, безплодие, спад на имунната система, кръвоизливи в мозъка и т.н.
Диазинон(diazinon)
Хлорпирифос( chlorpyritos)

Шампоани – съдържат пестициди и Линдан

Продукти за грижа за животните – шампоани, дезодоранти, почистващи

Прах за пране
Носите дрехите си цял ден и го поемате чрез кожата. След това спим и чрез бельото поемаме още повече химикали, вдишваме изпаренията и праха.
Прах за пране е един от първите продукти, които хората са длъжни да променят, защото химикалите в тях са най-голяма част от нашият живот.
Фосфор, enzymes, нафталин, фенол. Опасен ингредиент – NTA или sodium nitrilotriacetate – признати като причина за рак

Омекотители – оставят тънка маслена пелена, която не се изпира. Така се премахва статичното електричество.
Когато използвате такива продукти, вие директно поставяте на кожата си амоняк, компонент на нефта и много силни синтетични ароматизатори. Този състав прави дрехите лесно запалими, запушва носа и сълзене на очите.
Белини – хлор – отрова, ако ги изпиете може да повреди кожата и очите.
През 1990год. В САЩ, в закона за чистота на въздуха, хлорът бил внесен в списъка на опасните замърсявания, а също така нормите на въздействие на хлорът на работното място се регулират с федерални закони.
Миещите средства с хлор в съдомиалните и пералните машини, могат да замърсят въздуха във вашият дом, чрез изпарението, когато се отваря вратата на машината. При пране, хлорът се смесва със замърсяванията по дрехите и произвежда токсични, органични химикали. Хлорът е опасен даже при съхранение в дома. Когато се поставят ароматически вещества, за да се убие миризмата на хлора, се получават съединения, които също могат да бъдат опасни. Хлорът започва да се произвежда в началото на 20 век. Използва се като отровно вещество по време на Първата световна война. Другите му названия – хипохлорид, солна киселина, хлорен водород.

Прахове за пране: това е химия, с която се сблъскваме ежедневно. Затова най-често за тях се пита – Наистина ли са толкова вредни за здравето?
Основно действащите компоненти в праховете са ПАВ(повърхностно активните вещества). Попадайки в организма те разрушават живите клетки, като увреждат важни биохимични процеси. При експерименти върху животни е установено, че ПАВ нарушават обмена на белтъчини, мазнини и въглехидрати. Особено агресивни са анионовите ПАВ. Те са способни да предизвикат грубо нарушение на имунитета, развитие на алергии, поражения на мозъка, стомаха. Заради това в страните от Западна Европа са въведени ограничения за използването на ПАВ. Наличието на фосфати довежда до по-интензивно проникване на ПАВ през неповредената, здрава кожа. Те спомагат за изсушаване на кожата, по-активно разрушаване на клетъчната мембрана, снижават предпазната функция на кожата. ПАВ проникват в кожата, влизат в кръвта и се разпространяват в целия организъм. Това променя свойствата на кръвта и снижава имунитета. Изплакване с гореща вода 10 пъти, не води до пълно освобождаване на дрехите от ПАВ. Колкото е по-сложна и пухкава структурата на влакната, толкова повече ПАВ полепва. Средно около 4 седмици остава в тъканите. Така сме подложени на постоянна интоксикация. Освен това фосфатите се явяват голяма опасност за обкръжаващата ни среза. Попада във водоеми и започва да действа върху водораслите. Те растат не с дни, а с часове.
Трябва да изплакваме дрехите само с гореща вода(минимум 50-60 градуса), защото хладката вода практически не изплаква фосфати и ПАВ. Не трябва да сте дълго време в помещението пазете ръцете си от контакт, не сушете в стаята.
Върху опаковката трябва да бъде написано съдържанието в кутията. Косвено може да се съди за наличието на ПАВ по пяната при прането. Колкото повече ПАВ, толкова повече пяна. Един от най-разпространените митове е, че колкото повече пяна има, пере по-добре.
В много страни още преди 20-25 години са взети решения и са преминали към безфосфатни перилни препарати. Действат закони, които забраняват фосфатите или са регламентирани до не повече от 12%. Даже шампоаните за автомобили са безфосфатни.
В Белгия около 80% от праховете не съдържат фосфати, в Дания – 54%, Финландия и Швеция – 40%, Франция – 30%, Великобритания и Испания – 25%, Германия и Португалия – 15%. В Япония още през 1986г. изцяло е премахнато съдържанието на фосфати. Такива закони действат в Корея, Тайван, Тайланд, Хонконг, ЮАР. В САЩ повече от 1/3 от щатовете.
За щастие на пазара вече се появиха екологично чисти прахове с ниско съдържание на ПАВ, а фосфатните, ензимните и хлорни добавки въобще отсъстват. Техните миещи свойства, даже са по-добри, в сравнение с праховете с високо съдържание на ПАВ, а негативното въздействие върху организма, практически отсъства. Освен това, безфосфатните миещи средства, значително опростяват процеса на пране. Замърсяванията се измиват от тъканите с помощта на своеобразно”молекулярно пране”, даже без механично триене, едно преобръщане в повечето случаи е достатъчно за постигането на отличен ефект. След обработки с такива прахове, почти не остават химични частици, като отпада необходимостта от много изплаквания.
Ние днес, заедно с Вас, се явяваме информационни носители и пред нас лежи огромната отговорност, в какво състояние предаваме нашата земя и нашите гени на своите потомци!

С уважение
Таня

100 бате Бино { 01.12.10 at 14:08 }

Благодарим за информацията,Таня ! На който му пука , ще си направи изводите. НА онези с девиза “ Няма да живеем с орлите… “ и “ Все от нещо се умира , я си живей живота!.“ няма какво да пожелаем. Тях и в уранова мина да настаниш , пак ще ти кажат, че нищо не им пречи „да се чувстват прекрасно “ .

Има ли практически препоръки как да се ориентираме кой от препаратите е с по-малко отрови ? Индекси явно няма, процентното съдържание също не го пишат. Или твое проучване по въпроса например за безфосфатните прахове за пране? Кои марки, къде произведени… ?

101 кристиан { 01.12.10 at 15:01 }

Аз бих препоръчал на Мер,или който може,да се направи сайт „ЗА БОГА БРАТЯ,НЕ КОПУВАЙТЕ“…само така можем да повлияем на системата,който има връзки с медийте може да помогне.Да се привлекат компетентни хора ,за да обясняват и аргументират останалата маса(за съжаление тя наистина е масовка)….Някой ако желае може да ме допълни.

102 Таня { 01.12.10 at 17:00 }

към бате Бино и други които ги интерисува, аз лично пера със SA8, ако ви интерисува повече на емейл tanias@abv.bg отворена за въпроси
а за тези бате Бино за урановата мина много си прав, но всеки си избира сам не можеш да ги убедиш
а към Кристиан, мисля че ние трябва сами да направим своя избор, медиите публикуват това което им изнася страшно много пари се печелят, след наркотиците, фармацефтиката е на 2 място по печалба дори ги изпреварват вече, а за сайта „за бога братя не купувайте“ с много информация за вредите върху здравето ни мисля, че е добра идея

103 Neda { 01.12.10 at 22:59 }

Още преди повече от 10 години /може би повече от 12?/ една реклама на прах за пране ме впечатли доста силно. Тя гласеше-„Тема-без фосфати“- с гласа на Камен Воденичаров. Тя показваше как праха изтъргва замърсяванията като ренде /или нещо такова, не помня точно/, без пяна. И казваше, че щади околната среда. Нямаше време в броените рекламни секунди да казва нищо друго….
И сега този прах се развива в посока опазване на околната среда. Днес Обаче , в рекламите му вече изобщо не става дума за фосфати, екология и т. н. Това е много, много жалко, защото , „Тема- без фосфати“ явно не е предизвикала никакъв интерес у зрителите, оказала се е неудачна реклама, за “ мъдрото просветеното бг общество“.
Тъжно…, какво друго да кажа…?
Мисля, че Тема /Фикосота синтез/ са едни от пионерите в Бг, но не съм точно запозната с всичките продукти и т. н.

104 бате Бино { 01.18.10 at 1:07 }

Дааа , „Тема “ без фосфати не се тачи , но „олио без холестерол “ , „маргарин с фибри“ и „кафе с витамини“ – вървят като топъл хляб 🙂

105 benato { 01.18.10 at 11:02 }

А салама с витамини къде го забравихте? 🙂

106 Таня { 01.19.10 at 11:34 }

grazhdani.eu/text_peticija_gmo.html на този сайт моля подкрепете петицията за забрана на ГМО направете го

107 Арманд { 01.29.10 at 21:45 }

Има нещо, което бих искал да вметна – ако искаш да си обективна, специално за кафето, можеше да споменеш, че едно кафе на ден (например еспресо) не само не е вредно, а се смята, че може и да е полезно за кръвоносната система, за пикочо-половата система, за нервната система, а и като цяло подобрява настроението заради серотонина. Естествено не трябва да се пие на гладно и да не се прекалява с количеството.

108 valentingn { 01.30.10 at 14:31 }

По някога трябва да се решават приoритети дали вкусното или полезното. Много неща вече се знаят от хората но не се прилагат. Често избирайки вкусното, приятното на езика си припомняме за болката от симптомите на няккава храна.
На здравия човек не му пречи да консумира каквото си поиска. Струва ми се, че сме прецакани от природата с различни болежки, ензимни недостатъци, алергии и други неприятни недостатъци. Твърде много са факторите за вземане на решение.
Можем да разчитаме само и единствено на вътрешното си усещане. Многото четене на форуми и книжлета дава само някаква обща представа за нещата.

109 katanja { 03.05.10 at 16:54 }

Това, че ядем фалшиви храни, не значи, че домашните такива са лоши, нали?
Тогава къде е проблема?

110 Таб { 03.06.10 at 1:11 }

Едно от най-мъдрите мнения по въпроса, които съм чувала беше „Не ям нещо, името на което не мога да разчета“. Става въпрос именно за всички химически съединения в състава на продукти, които четем по етикетите. Едно е ясно – колкото по-преработена е една храна, толкова е по-вредна. За съжаление, съвремнието понякога ни поставя в безизходица – или ядеш, или оставаш гладен. Организмите ни са в способност да се справят с определено количество вредни съставки, така че в краен случай няма да умрем ако прибегнем към лъскавите опаковки. Важното е това да не ни се превръща в навик и основна храна, както е при голям процент от хората.
Що се отнася до вътрешното усещане, то не лъже почти на 100%, само че човек трябва да е вече достатъчно свикнал на чиста и сурова храна. Чак тогава ставаш доста чувствителен към всички неестествени съставки, което понякога може да бъде и доста мъчително.

111 бате Бино { 04.02.10 at 18:29 }

Точно така.

112 Кажи, баба, “No, thank you!” | Blogatstvo.com { 02.08.11 at 13:53 }

[…] Лъжливите “здравословни” храни […]

113 mer { 02.19.11 at 17:38 }

Темата е заключена за повече коментари. Ако някой има въпроси или желае да научи повече може да направи това в http://forum.zemianazaem.com/.