Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Ладийки от гуакамоле и кълнове

гуакамоле

Преди години имах честта да работя с готвачи – мексиканци. Те често забъркваха нещо а ла мексиканско, което обикновено беше толкова пикантно, че трудно можех дори да опитам. Но веднъж направиха нещо, което ме грабна още от първата лъжица и разбрах след това, че всъщност е гуакамоле (чух за първи път тогава). И това се оказа най-вкусното гуакамоле, което някога съм хапвала. Сега се опитах пак да се доближа до него, но пак не успях – този път прекалих с доматите. Основните съставки са авокадото, доматите, лука и лимоновия сок, останалото е по ваша преценка:

1 голямо УЗРЯЛО авокадо (или 2 средно големи)
1 малък домат
1 малка глава по-сладникав лук
1 скилидка чесън пожелание,
а по добре:
1 стрък зелен чесън
сокът от 1/2 лимон
няколко стръка магданоз (а който обича – листа кориандър)
щипка лют червен пипер, който може да понесе
щипка морска сол, пожелание

Всичко се наситнява на малки кубченца или се накълцва с блендер на ситно, но не и на каша. Обикновено качественото гуакамоле не е кремообразно, а по скоро със структура от различими малки парченца. Когато нарежем авокадото, го заливаме с лимоновия сок, за да остане свежо зелено. Винаги трябва да използвате узряло авокадо. То е меко на пипане и лесно би се намазало на филия например. Презрялото старо авокадо ще познаете по тъмните черни петна и черни нишки, които образува.

гуакамоле

Как да консумирате гуакамолето:
* взимате лъжицата и директно го излапвате
* може да намазвате върху любимите си сухари или сурови хлебчета
* може да загребвате с листа от цикория или резени краставичка, тиквичка, чушка…
* може да сервирате като допълнение към салати или други основни ястия
* бихте могли да пробвате следното страхотно предястие – нарязвате картофи на по-дебели шайби, приготвяте за 5-10 минути на пара, докато са още топли нареждате в чиния и върху всяка шайба слагате лъжица от гуакамолето – едно невероятно вкусно, оригинално, бързо и лесно решение за посрещане на гости например.

гуакамоле

Ладийката от снимката е от разполовен лист от зеле (savoy cabbage – на етикета на български пише зеле абсолют), може да ползвате и други подходящи за тази цел листа – цикория, малки зелеви листа, млади листа от китайско зеле… В добавка сложих и кълнове от люцерна и лук. Те никога не са излишни.

гуакамоле

2 comments

1 Radula { 12.16.08 at 0:42 }

Лелее, колко прекрасно изглеждат тези ладийки!!!! Толкова са естетични всички рецепти, просто прекрасно!! И аз съм яла гуакамоле и наистина е много вкусно!! Но аз лично го предпочитам без лук и чесън, със сигурност ще пробвам да си направя! 🙂

2 Петя { 03.06.09 at 1:15 }

Направих си гуакамолето за вечеря, обичам лютичко и си ползвах стар чесън една скилидка, чили вместо лют червен пипер, кориандър и магданоз, но всички подправки сухи, че нямах свежи листа, увих готовото гуакамоле в зелеви листа като ролце – намерих си от абсолютното зеле в един магазин и си купих да го пробвам таман и него. 🙂

Невероятно вкусно и толкова лесно за изпълнение, много благодаря, Мер! 🙂

Leave a Comment