Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Начало на връзката ни с природните енергии, изразено в народните традиции

материал, предоставен от Рашко Зайков – председател на йога клуб Амрита – гр. Пловдив

Йога подпомага идеята за реализиране на благородната цел – постигане на Освобождение. Не да се освободим от това или онова управление, а да постигнем истинска свобода, което значи творческа реализация, здраве, свобода в избора, постигане на всички идеи, сливането ни с Великия Космос, но как? Чрез реализиране баланса между нашата мини планета с Вселенските планети. Всеки миг те се подреждат в определен порядък, който е абсолютен баланс, ако можем и ние да успеем да се наредим в тази хармония ще постигнем всичко изброено по-горе. Как да го постигнем? Чрез мъдрото знание. Как да достигнем до него? Чрез практикуване на Йога. Ако разберем връзката на народните традиции с хармонията в природата ще си помогнем да завибрираме с Великата Вселенска енергия и да постигнем вътрешната си хармония и мир.

Коледа 25 Декември

Докато Игнажден се приема за начало на коледните празници, то същинският празник – Коледа 25ти – съвпада с периода на зимното слънцестоене. Връзката му с този повратен момент в природата определя богатството на празничната обредност и мястото му в народния календар. Коледа е най-богатия в обредно отношение зимен празник и един от най-големите годишни празници, фиксиращ началото на новата слънчева година, изобилства с гадания, предсказания, магически обреди, действия и практики, прогонващи и предпазващи магически действия, които са за осигуряването на стопанското и семейно благополучие. Празничната обредност включва и деня преди Коледа, 24 декември, известен и с названията малка Коледа, суха Коледа и т.н. Най-характерния обичай на този ден е обхождането на всички домове от група деца, момченца от 6 до 12 годишна възраст, наричани коледарчета. Този ден минава главно в приготовления за бъднивечерската трапеза. Тя е много тържествена и се кади – нарича се Бъдни вечер или Кадена вечер. Приготвят се специални обредни хлябове. Основно е изискването за чистотата на месачката, облечена празнично тя извършва необходимите действия тържествено, съпровождайки ги с изричане на благословии за здраве и плодородие. Бъднивечерските хлябове са три основни групи, в зависимост от формата, целта и украсата – имат важно значение. Трапезата се приготвя по следния начин – на земята се слага слама, отгоре се слага чувал за жито и върху него се постила домашно тъкана покривка. Върху така приготвената трапеза се подреждат най-често 9 задължително постни ястия. Стремежът е на трапезата да има от всичко което се произвежда в стопанството. Задължителен елемент е окадяването на трапезата и помещенията с тамян от най-възрастния мъж. Обредността изисква вечерята да започва рано, не се става по време на ядене, може да става само стопанката, но да ходи приведена. Първия залък момите слагат под възглавниците си и от съня съдят за момъка. От това как гори бъдникът зависи годината, за това се изисква да гори цяла нощ с хубав пламък.
От полунощ до сутринта обикалят коледарите. Коледарската песен и благословията са Вербална магия. На Коледа не се извършват почти никакви обреди. Обреден характер има само общото хоро. С Коледа се свързва и това, че от този празник започват така наречените Мръсни дни – Мръсници (ударението е на Ъ) – некръстени дни, 12 дни на брой, до Йорданов ден. Тогава се явяват караконджули и други зли и нечисти сили, които се мъчат да пакостят на хората. Има редица неща, които предпазват тези дни от тях: да не се излиза от вечерта до утрото по улиците; да не се къпем, или ако се къпем, водата трябва да се прикади; всеки да запали поне веднъж печката или да сложи дърво в нея и да разбърка жарта.

„И разбрах за ПРЕДЕЛА ВЕЛИК, в него и двете форми се коренят!“

Коледа – празник на ПРЕДЕЛА в годишното движение на космическата енергия и е центърът на цялата празнична система. Рождество Христово по същество е празник на основата на Християнството, тъй като с него се отдава почит към появата на Бога, преди Той да е започнал своята изява на земята. Това в известна степен съвпада с идеята за ПРЕДЕЛА в движението на вечната енергия и е основата за същинската изява на ИН и ЯН през годината.
От другата страна Младенецът е момче – ЯН, чийто рожден ден е основата, от която той ще започне пътя на възходящата си активност, точно както и свръх жизнения ЯН от момента на ПРЕДЕЛА. Денят за честване на Рождество Христово е 25.12, то е числото на небето, защото се получава от сбора на нечетните негови цифри 1+3+5+7+9=25. От позицията на 3те Велики сили пък Небето е Предел за човека.
За да се разбере момента на Предела в движението на енергията, което ще ни даде ключ към детайлното разбиране, не само на Коледа и нейните празнични действия, но и на всички народни празници, е необходимо да сме съвсем наясно с взаимоотношението между ИН и ЯН. Отрицателната, тъмната, женската страна е ИН, а положителната, светлата, мъжката страна – ЯН. Когато ИН намалява ЯН се увеличава. Това е така, но в света е заключен един неуловим смисъл. Всяко намаляване на едната сила всъщност е намаляване на нейната активност, като израз на нейната външна проява, за сметка на нейната жизненост, като израз на вътрешната й основа. Явно е, че след момента на апогей активността постепенно затихва. То не става веднага, има си няколко момента – начало, среда и край, като всеки момент е по няколко дни и така се получават магическите числа – при ЯН активността 5 и 10, при ИН активността 6 и 12. Момента на Предела е изразен чрез Коледа и Сурваки, съответно чрез коледарите и сурвакарите. Ако трапезата подредена на Бъдни вечер се приравни с ИН и ЯН се получава думата „Възвръщане“.