Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Няколко начина да измием качествено плодовете и зеленчуците си

измиване

Преди да направим свежи и хрупкави салати или ароматни смутита и сокове, добре е да измием и почистим хубаво плодовете и зеленчуците. По тях може да има остатъци от химикали от неорганично земеделие: хербициди, пестициди, листни изкуствени торове; може да са покрити с восък или да са приютили паразити, бактерии и техните ларви и яйца. Едно е сигурно – ние искаме да хапваме плодове и зеленчуци, освободени от целия този багаж. Ето как да направим това:

* сол – потопете ги в силен воден разтвор на сол за десетина минути. Ако има живи организми по тях, то след тази процедура няма да са много живи. Това е много подходящо за зеленолисти зеленчуци като спанак, коприва, киселец, рукола, зелени подправки и други. Най-накрая изплакнете с чиста вода.
* сода – разтворете 1 чаша сода в няколко литра вода и с нея измийте зарзавата.
* гореща вода – за десетина секунди потопете плодовете и зеленчуците, освен най-крехките, в гореща вода, като последвате с измиване със студена вода. Това измиване е особено подходящо за плодове, покрити с восък.
* лимонов сок – в няколко литра вода прибавете сока на 1-2 лимона. В получения разтвор накиснете за няколко минути плодовете и зеленчуците. Към лимоновата вода може да добавите и няколко лъжици сол за още по-добро измиване.
* истински ябълков оцет – също както с лимоновия сок.

измиване

Ако искате да измиете наведнъж по-голямо количество плодове и зеленчуци, може да направите горните разтвори или в голям съд или директно в мивката – измийте я с био препарат или със сода, запушете я, напълнете я с вода и добавете лимонов сок, сол, сода или ябълков оцет. Накиснете вътре всичко за 10тина минути. Тръкнете всяко с ръце, ако има нужда, махнете запушалката и изплакнете с течаща вода. Така ще имате скърцащи от чистота и освежени плодове и зеленчуци.

12 comments

1 jul { 04.02.09 at 11:32 }

това наистина е много полезно.Благодаря

2 Nora { 09.03.09 at 17:19 }

А какво ще кажете за зеленолистните?Не е ли добре да се киснат далго време във вода?

3 mer { 09.03.09 at 23:15 }

Ако се прекали с времето за накисването им във вода може да се влоши качеството им – първоначално се съживяват, а след това започват да губят съставки, които преминават във водата (както когато си правим чай).

4 Nora { 09.04.09 at 17:36 }

Ясно…както и като се правят задушени зеленчуци….но заедно с ченните съставки предполагам,че и химикали преминават във водата.А какво ще рече,ако се прекали(колко горе долу е нормално).Пък и не е ли по-добре да ги ядем с малко по-лошо качество,отколкото с нитрати?
Исках да попитам какво точно ще рече истински оцет и от къде да си купя?Проверих в няколко магазина-няма.По интернет намерих в някои от био магазините струва 7-8 лв.,ама трябва и доставка….
А,сетих се и още нещо,каква сол е добре да използваме?

5 mer { 09.13.09 at 21:54 }

Накисват се най-много 10тина минутки, но пак зависи и какво е добавено във водата.
Истински оцет най-добре сама да си направиш или някой познат да ти даде – такъв не се продава по магазините.
Сол – най-добре хималайска, но може и морска.

6 вили { 10.22.10 at 22:23 }

Здравейте,
Имам у дома огромно количество морска сол и смятам да я използвам за измиването, само искам да попитам има ли значение съотношението вода:сол, да не би прекалено соления разтвор да развали по-бързо храната….

7 Estera { 01.28.11 at 1:43 }

Здравейте!

А къде има на сайта рецепти за био продукти за почистване на дома. Благодаря!

8 Йо { 01.31.11 at 18:04 }

Здравей Estera!
Ето линка към сайта, за който питаш. http://www.bioslunceluna.com/shop/

В него има голямо богатство от био храни, козметики, препарати и т.н.

9 veselina { 04.05.12 at 15:04 }

Naistina polezni syveti kato se ima predvid, che otvsqkyde veche ni trovqt i che zelenite produkti sa pylni s kakvi li ne himikali, kakto i po4vite, vyzduha, vodite..

10 Elena { 01.07.13 at 17:06 }

Аз дезинфикцирам плодовете и зеленчуците със озонатор.Уред пройзвеждащ озон естествения окислител в природата

11 ану ра 33 { 12.04.16 at 20:10 }

зеленчуци и плодове – миене на течаща, топла вода с търкане от всички страни, за около 20 секунди всеки. После киснене максимално 15 минути в едно от предложенията, написани в статията.
Оцетен разтвор – при половин литър вода (не много студена) около 7-8 капки.
ябълков оцет – много хора го правят и го продават по пазарите, за около 2 лева за 500 мл.
Солен разтвор – при половин литър вода (хладка) около 5-6 щипки сол.
С посочените природни методи се унищожават огромно количество вредни вещества, включително нитратите и всички подобни намаляват с до 70%.

НЕ МИЙТЕ ХРАНАТА С ХИМИЧЕСКИ ПРЕПАРАТИ (препарат за съдове, сапун), защото химикалите влизат за 5-6 секунди !!!

12 Vivian { 03.22.18 at 21:30 }

Здравейте,
Преди да ги накиснете в който и да е разтвор от горе изброените,обелвате ли ги и режете ли краищата им(краставици,моркови и т.н.)?

Leave a Comment