Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Хранителна левкоцитоза или какво се случва, когато си хапваме готвено

levkocitoza

Преди много години, учените открили процес или явление в човешкото тяло, появяващ се винаги при приемането на храна. Процесът бил следния – когато човек започне да се храни кръвта му започва да се насища с левкоцити, същото, което се случва и когато сме болни или сме прихванали някой вирус. Нарекли са го хранителна левкоцитоза.

В началото учените си мислили, че това е явно нормално явление, след като се наблюдава винаги. Но с по-задълбочени наблюдения и изследвания се установило, че това НЕ се случва, когато човек се храни със сурова растителна храна.
Когато се храним с термично обработена храна, тялото ни реагира така както би реагирало на вирус, на чужди тела, на нещо вредно и непознато. С попадането на такава храна в организма ни, той започва да атакува храносмилателната система с левкоцити
~ с цел „да се пребори, с нещото, което е попаднало там“ и защото
~ „белите кръвни телца пренасят ензими от ензимните резервоари на тялото и се придвижват към храносмилателната система, за да подпомогнат смилането на готвената храна“.
Това води до силно изтощение на имунната система и до значителен стрес на целия организъм. Положението се влошава значително, когато преяждаме с термично обработена храна. Ето едно доказателство за всичко това – подремва ли ви се след като похапнете сладко сладко с някоя манджичка, придружена с 3 филии хляб или със солидна порция фетучини с прошуто и сос болонезе или с 5 вида сирена. Това е защото тялото ни започва да влага неимоверни усилия в разграждането на всички видоизменени от високата температура вещества. И колкото и изискано да звучи дадено ястие, сготвено ли е над 90 градуса, то вече става вредно и неестествено за нашия организъм. Критичната температура за различните хранителни продукти е различна като варира около 90 градуса – температура, над която храната вече става даже канцерогенна. Още по-лошо е когато пържим или печем в мазнина, тогава се образува токсинът акриламид, който е един от виновниците за почти всички възпаления в тялото ни.

Следва да се досетим, че когато сме болни не е добре да се храним с нищо, което е термично обработено, тъй като още повече затрудняваме и забавяме оздравителния процес. В такива периоди е по-подходящо да приемаме прясноизцедени сокове и плодове, богати на витамин С – кивита, лимони, ягоди, чушки, домати и други.

При консумацията на сурова храна или такава, която е приготвена по принципите на суровоядството, хранителна левкоцитоза не се наблюдава. Затова е необходимо минимум 70 % от менюто ни да е сурова храна, а когато обядваме или вечеряме да започваме винаги с прясна салата. Така поне подготвяме организма си за храносмилане, внасяме известно количество ензими със суровите зеленчуци и левкоцитозата или не се проявява, или е в много по-малка степен.

Ензимният дефицит и системната консумация с термично обработена храна води до хронична умора, бързо състаряване, апатия, понижаване на имунната система, цялостен здравословен дисбаланс и едни от главните причини за почти всички болести. За хората е изключително трудно да се откажат от готвената храна, но ако се намали до поне 20 % от менюто ни това ще подобри значително здравето ни.

levkocitoza

Нека обобщим начините как да намалим ефекта хранителна левкоцитоза:

* поне 70% от менюто ни да е съставено от пресни плодове и зеленчуци
* обяда ни или вечерята да започват със свежа салата, а закуската може с пресен плод
* да приемаме допълнително хранителни ензими докато се храним (вече се продават на много места)
* по-често да си приготвяме кълнове, които да добавяме към ежедневното ни меню
* ако например не сме суровоядци, може да предприемем следното – всеки месец за 5-7 дена да преминаваме изцяло на растителна храна (суровоядство) – така хем ще заздравим организма си, хем ще го пречистим и ще му дадем възможност да си възстанови ензимните запаси.

Открих и тази статия на български, в която има още информация.

18 comments

1 Radost { 02.19.09 at 17:19 }

Здравей, искам да те попитам за съвет. От доста време се интересувам от суровоядство, правила съм гладувания, и бях повече от 3 години на суровоядство (почти).
След това забременях и ядох ан воля каквото се сетих, след раждането ми беше много трудно да се върна към правилният начин на хранене и мина доста време, през което правих какви ли не глупости. Последствия имам и на лицето и на тялото. Имам акне-разацеа, камък (1см) в жлъчката, омазнен черен дроб, и запек. Сега се чувствам готова да се върна към моят път, но пак съм бременна. Искам да дам на бъдещото си дете само чиста храна, но се чудя дали няма да е много драстично, ако скоча дирекнто на суровоядство, не толкова за мен, а по-скоро отделените токсинид а не отидат към детето. Какво би ме посъветвала в моят случай?

2 mer { 02.20.09 at 11:49 }

Здравей, Радост!
Аз не съм най-компетентния човек, който може да отговори на въпроса ти. Но ще споделя това, което мисля за правилно в случая (и на този етап от развитието си), а ти си свободна да се съгласиш или не.

По време на бременност не е добре да се предприемат прочистващи процедури, или гладолечения, или някакви режими. Повечето от тях са много драстични. Достатъчно е, майката да се храни с полезни и здравословни храни и да избягва вредните такива. Може да не се преминава на 100 % суровоядство, дори сега най-вероятно не е момента за такъв преход. Но ако менюто ти е съставено от около 60-70% сурови храни, това ще е много добре за теб и за бебенцето.
Просто яж повече био плодове и зеленчуци, семена, ядки и пий много плодови и зеленчукови фрешове. Всички тези храни ще доставят на малкото същество толкова много полезни вещества. Не се притеснявай, че тази храна може да има пречистващ ефект и че отделените токсини ще засегнат бебето. Човешкия организъм е съвършен, не би позволил такова нещо. Тези отделени токсини ще бъдат насочени към отделителната система, дебелото черво, кожата и ще се изхвърлят чрез урината, фекалиите, потта. За това е важно да оправиш ленивите си черва и да пиеш повече течности – вода, сокове, чай.
По важно е правилно да се прецени кои са полезните и вредните храни. Ако обичаш да ядеш сирене, то поне да е качествено. Киселото и прясното мляко, което се продава в магазините, не би ни доставило нищо полезно. Ако искаш да ядеш месо, поне да не е кренвирши, салами, шунки (всякакви колбаси), пастети. Животинските храни може да представляват до 20-30 % от менюто ти. Някои бременни жени си мислят, че те (животинските храни) трябва да са основната храна, но според мен си нанасят повече вреда от колкото полза. Добре е да се избягват храни в лъскави опаковки (вафли, чипс, всякакви снаксове, долнопробни сладкарски изделия), да се четат етикетите и тези с многото Е-та да се избягват. Добре е да не се ползват сухите бульони, сухите супи, дресингите в опаковки (всеки може да си направи пресни дресинги за салати). Пърженото да се избягва. Студено пресованите масла да изместят олиото, маргарина. Въобще могат да се направят много малки, но съществени и лесни промени в менюто ни, което да се превърне в абсолютна полезност за нас и за детето ни, без да е задължително да преминаваме към по-крайни течения в храненето и да се подлагаме на лишения.
Пречистващите процедури и преходи може да се отложат до след периода на кърмене.
Но като, че ли най-важна е мярката. Не е добре да се прекалява с никоя храна било то полезна, а още повече с животинска или вредна храна. Когато преяждаме или прекаляваме с консумацията на каквато и да е храна, тогава най-много тровим организма си. Тъй че нека си се храним умерено, с усмивка и добро настроение (без мисли на угризение и опасения от натравяния).
Май прекалих малко с писането, но това е защото не познавам менюто ти и затова пиша по-общо. Желая ти здраве и спокойствие на теб и най-вече на мъничето.

3 Radost { 04.02.09 at 11:32 }

Благодаря ти много, доста обстойно и подробно.
И аз мисля така да направя, а като родя ще направя това прочистване на черният дроб, много ми допада,
Ще чета и пиша пак 🙂
Благодаря ти.

4 ely angacheva { 05.02.09 at 23:55 }

Съгласна съм с всичко което прочетох. Но за съжаление не мога да стана 100 % суровоядка. Опитвам се да се храня здравословно. Месо почти не консумирам и това са пиле и риба. Но постни храни обожавам. Но за съжаление повечето претърпяват термична обработка. А за свежа салатка умирам. Но да си призная като чета „трябва да се консумират много плодове и зеленчуци“ се замислям какво всъщност ядем. А вие замисляте ли се какво всъщност продават по пазарите. Всички плодове и зеленчуци достатъчно чисти ли са ? Та те са пълни с нитрати. Особенно тези които се предлагат напролет. Направо съм ужасена. Преди години знам, че не можеше да се продава стока без тя да е изследвана за нитрати. А сега от както сме в ЕС това не само, че не е задължително, но то изобщо не се прави. А био зеленчуци и плодове от къде можем да си купим ? Дори и да ни предложат, ние как можем да сме сигурни, че те наистина са такива. Ще кажете “ цената е определяща“ но и това не е гаранция. Дано не ме линчувате за това мое писание. Но с радост ще приема всякакви съвети за успокоение на душата ми.

5 mer { 05.03.09 at 1:40 }

За всичко си права. Всеки от нас си е задавал или му е задаван този въпрос (за нитратите) поне веднъж.
Наистина производството вече много злоупотребява с изкуствените торове, пестицидите и отровите за паразити. Но… нека се има предвид и факта, че в животинските продукти нивото на отрови е десетки пъти завишено. Те също не са хранени с био фураж и се знае, че в мазнините им (и месото) вредните вещества се натрупват в много по-голяма концентрация. Отделно, че им се дават антибиотици и хормони (за да има по-големи пилешки бутчета…). И като цяло вредата от животинските продукти е несравнима с вредата от нитратите в плодовете и зеленчуците. Рибата например натрупва в себе си голямо ниво на отрови от реката или морето. И то толкова много, че би притеснило всеки, само ако знаеше. Вече реките и моретата са се превърнали в сметища и отходни канали на какво ли не.

Ели, дори да си 80 % суровоядка, пак е страхотно. Всеки ако можеше да се храни поне със 70-80 % сурова храна, то аптеките и болниците биха били празни.
Готвената храна е мъртва храна, човек ако яде предимно готвена храна, отива до хладилника и търси още нещо. Но не защото стомаха му е празен, а защото тялото не е получило необходимите хранителни вещества (витамини, микроелементи…) и затова търси още нещо. А на суровоядеца му стига и един фреш или едно смути и се засища.

Обикновено всеядните хора изпадат в паника, ако са гладни и не получат на момента порцията си готвена храна. Ти им предлагаш банан, ядки, сок…. те се мръщят и си търсят манджата. А това е толкова ограничаващо. Може би не всеки е така. Но повечето хора около мен са така. И толкова им се чудя на паниката, която ги обзема…. И отговора обикновено е: „само салата ли да ям“ или „е, сега точно банан ли да ям“ или „искаш, да ме заболи още повече корема ли“….

6 mer { 05.03.09 at 1:48 }

Най-малката добра промяна (и толкова лесна), която човек може да направи за себе си, е да започва обяда и вечерята си с порция свежа салата (нямам предвид млечна или руска). Така ще подготви тялото си за храносмилане като се зареди с ензими. А също може да приема и допълнителни ензими с всяко хранене.

7 radosti { 05.03.09 at 11:55 }

И аз понякога съм си мислела за това, че не приемам чисти плодове и зеленчуци, особено като се информирах и за ГМХ (и по зле ще става). Но като помисли човек няма друга алтернатива в големия град, а и щом човек пак се прочиства и енергитизира с тях, значи все пак са полезни и ще бъдеш по-здрав, ако се храниш с тях, отколкото с храна в опаковка;) Еly, върви стъпка по стъпка, дори понякога можеш да се връщаш стъпка назад, важното е, че си на верния път! Поздрави:)

8 mer { 05.03.09 at 15:16 }

Почти винаги има стъпки назад (даже това си има и термин – ЙО-ЙО ефект). Но с времето тези стъпки назад се случват все по-рядко и накрая съвсем избледняват и се забравят. Добре е, да не се самообвиняваме за каквото и да е.

Вярвате ли ми, че познавам хора, които не ядат плодове и зеленчуци в прясно състояние (или съставляват едва 10% от менюто им). И не искат и да чуят за тях – а имат диабет и са с наднормено тегло, и пият хапчета, и разхлабителни и т.н. И си мислят, че изходът е само лекарства и болници…. По никакъв начин не може да им се въздейства. Такива хора могат да се обявят за зависими (да не се окаже, че пристрастяването към храната е много по-лошо от пристрастяването към наркотици).

9 alex_borisov { 04.17.10 at 13:53 }

Всичко е точно така. И не се притеснявайте за нитратите.Те са опасни само ако станат нитрити.Такива нитрити в организма на веган ,не може да се образуват.

10 Лина { 07.25.10 at 13:14 }

Значи ли тогава,че е вредно да се ядът и сварени зеленчуци-като броколи,картофи,грах,царевица,боб и т.н.??Нали тях не можем да ги ядем сурови!

11 Таб { 07.25.10 at 15:37 }

Лина, грахът се яде покълнал, броколито сурово си има вкус на обикновено зеле, млечната царевица си е съвсем наред сурова. Не всички бобови са подходящи за сурова консумация, защото някои от тях са токсични. Същото съм чувала и за картофите, въпреки че сокът от сурови картофи се използва за лечение на артрит. Не е хубава и прекомерната консумация на сурови кръстоцветни – може да предизвика проблем с щитовидната жлеза.
Точно пък вредни готвените на пара или само сварени зеленчуци не са. Стават вредни ако се гарнират с разни „екстри“ – олио, запръжки, сосове и т.н.

12 Кристиан Тодоров { 12.07.10 at 1:19 }

Мисля,че е добре и зеленчуците и плодовете да са с ясен произход – на отглеждане,съхранение,регион и т.н … с една дума ORGANIC

13 Елеонора { 07.19.11 at 12:39 }

Здравейте!

Поздравления за сайта Мер!
Аз отскоро обръщам внимание на това,с което се храня.Чувствам се прекрасно.Заминавам за около две седмици на планина и море/на хотел и после на палатка/,където няма да мога да си приготвям храна – няма условия за това.Моля дайте съвет как да се справя,да си занеса ли определени храни,които не изискват специални грижи и то време на време да хапвам…Страх ме е да не се почувстам отново уморена,без енергия,със запек…
Към момента хапвам следното – предимно салатки,варен ориз,пълнозърнест хляб с квас,зърнени,варен боб,леща,рядко малко месце,трици предимно от био магазини…
Благодаря предварително!

14 mer { 07.27.11 at 11:29 }

Здравей Елеонора,
и аз бях на планина и море, та затова сега отговарям. Вече късно за отговор, но все пак ще напиша малко идеи. В България хубавото е, че през лятото почти навсякъде се продават плодове. Ако мислиш, че енергията може да ти падне или да имаш проблеми с червата си, може да си вземеш с теб ензими и да ги приемаш с всяко хранене. Когато ходя на планина взимам си сушени плодове, ядки и сушени зеленчуци и един буркан сос песто. То и много не ми се яде като съм в планината. Иначе последно като бях на море взех с мен 1 касетка домати и много добре ми се отрази да похапна на плажа по обед домат с хималайска сол, без да го режа. Купувах си праскови и пъпеш. В тази жега плодовете са най-добрия избор. Имах и 1 торба орехи и ги чупех на плажа, той беше един див и не-многолюден, приказен. Може предварително да си направиш изсушени крекери, които ще ти стигнат за двете седмици.

15 Елеонора { 07.29.11 at 20:59 }

Мер,благодаря за отговора.
Имам време да се подготвя преди почивката!

16 Милена { 07.19.12 at 16:06 }

Като чета коментарите се обнадеждавам, че все повече хора обръщат внимание на здравето си и търсят начин да се избавят от комерсиализацията. Малко по малко моя режим преминава към вегетарианство. За суровоядство мисля и го правя, храня се с много плодове, салати. Претърпях неуспех с крекерите 🙂 и домашните кълнове, но мисля че самата аз още не бях готова и за тях. Както се казва, промените трябва да са постепенни, за да не се претоварим. Месо почти не ям, рядко може да се случи да е повече от 2 пъти месечно и то ако сме навън. В къщи не готвя месо от доста време. Още ми е трудно да се откажем от млечните продукти, но поне млякото което взимаме е домашно, квася го или пък малката го пие прясно. Вървим по пътя бавно и постепенно, понякога както казах се присещам за разни храни, но дори сладоледа на детето се прави в къщи – от мляко и плодове. Следваща крачка е да й го правя с ядково мляко и плодове 🙂 , което така или иначе пие незамразено.
Най-трудно ще ми е да се откажа от нахута, боба, лещата и ориза по познатия им вкус. Като цяло винаги съм предпочитала постна храна и да откажа месото не ми е проблем. Риба последните 7 месеца не ям, защото съм бременна и знам колко токсични вещества включително живак съдържа. И благодарение на този режим, в началото на 7-ми месец съм само с 3 килограма отгоре, нямам запек както с първата бременност и определено не ми липсват някой вредни храни 🙂
След раждането ще направя и няколко детоксикации, а до тогава, целта ми е да съм спряла съвсем месото, и млечните да са още по-минимизирани.

17 mifree { 10.25.12 at 15:58 }

Не знам, тук ли му е мястото, но един въпрос: До колко са съвместими ябълките с тахан?(на мен ми е приятен вкусът от ябълки с тахан)

18 Мария { 02.09.13 at 21:45 }

аз също съм бивша суровоядка:))) и точно по тази логика избрах продуктите на АкваСорс! за готвения тип хранене няма по-добри продукти на пазара! напълно компенсират всичките ни цивилизационни глупотевини и глезотийки!:) е, разбира се, че е къде-къде по-добре да не се поддава човек на лакомията, ноооо:))) и ензимите на АкваСорс са най-добрите на пазара! опитайте:) не правя реклама, защото съм вече в АкваСорс, а по обратната логика – аз съм в АкваСорс, защото са най-доброто:) поздравления за статията!

Leave a Comment