Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Боядисани портокали?!?!

боядисани ръце

Пия много фреш от портокали тия зимни месеци. И купувам по много портокали от най-различни места и количества. Последния път купих 11 килограма от една сергия, отидох в къщи, изцедих 3 портокала и какво да видя. Ръката ми се беше оцветила в наситено розово. Направената снимка е след старателно измиване със сапун. И друг път са ми се оцветявали ръцете, но едва в леко оранжево. Защо тези портокали са боядисвани и каква е тази боя?

Една от най-вероятните причини е, че са ги понапръскали малко с някаква боя с цел да изглеждат по-привлекателни. Понеже не ми се искаше всеки път да си боядисвам ръцете в цвят, който трудно се маха, ги измих. Напълних мивката с вода и много сода и изсипах вътре портокалите. След 15 мин. водата вече беше оцветена в розово. Изплакнах ги добре и след това вече нямах този проблем.
Но въпросът си остава – безопасна ли е тази боя и ако някой има повече инфо може да сподели. На мен лично не ми се вярва да е безопасна като се има предвид, че червените бои Е120, Е122, Е123, Е124, Е127, Е129, които се ползват в сладкарските изделия най-често, са всъщност опасни и забранени в много страни. В България все още не. И децата на България си похапват разни червени близалки и бонбони… Но това вече отива в друга тема.

12 comments

1 Иван Йонков { 02.01.09 at 16:46 }

Аз наистина не мога да разбера как може такова безхаберие от страна на държавите и особено България към всички отрови дето са по пазарите. Особено Е-тата при доказани канцерогенни ефекти и хиляди други и съвсем нищо не се прави!!!

2 mer { 02.01.09 at 19:56 }

Наистина, държавата трябва да се погрижи. За жалост нашата държава не се грижи за много неща. Но се чудя, дали ще дойде ден, когато самите хора ще осъзнаят тази вреда и ще започнат да бойкотират вредните храни и тези пълни с опасни Е-та (това чак започва да се превръща в някакъв блян при мен).

Мен лично най-много ме притеснява факта, че самите майки (лели, баби, роднини) доброволно и с насърчение предлагат на малките си децата близалки, чипсове и долнокачествени сладкарски изделия. Децата няма как да знаят какво има в тях. Няма как да знаят, че всъщност това е мъртва, изкуствена храна, доставяща никакви полезни съставки, а само вреда и отрова. Вярно е, не всеки има време да се рови, да чете и да открива кое и защо е вредно, но поне малко от малко. Всяка майка иска най-доброто за детето си, нали! Ами да започне от най-добрата храна, а след това козметика, дрехи и играчки. Защото всъщност храната става част от нас и определя нашата вътрешна хармония.

3 Александър { 02.28.09 at 2:07 }

Не е само в България такова положението…уча в момента в Италия и оня ден отивам до супермаркета да си напазарувам и си купих една „македония“ в консерва, което е всъщност нещо като плодова салата и като се прибрах понеже винаги като си купувам нещо му хвърлям един поглед на съдържанието и какво да видя: „праскови, круши, ананас, грозде, череши оцветени с Е127, в различно количество“!!!! Ще ги видим тия дни как са на вкус оцветените череши…направо много е зле положението с храната ни…

4 Мира { 03.09.09 at 0:54 }

Да, и аз много се чудя – въобще на кой са му нужни оцветени череши или портокали. И много се дразня когато съм решила да си купя нещо иначе хубаво и открия в съдържанието оцветител.

5 Нели Кузманова { 12.14.09 at 17:44 }

Безсилна:Датата е 14.12.2009г! Изминала е цяла година от датата на първата публикация за наличието на боядисани портокали в търговската мрежа(при това,както се оказва,не само у нас),но…промяна ,уви,няма!
Преди няколко дни купих портокали с прекрасен външен вид и приемлива цена(0,99лв/кг) от магазин от веригата „Промаркет“,намиращ се на бул.“Ерусалим“,срещу автобусната спирка „бл.41″ в жк.“Младост1“ в София.Преди консумация ги измих и …ръцете ми почервеняха(точно както пише в първата публикация на тази тема -от31 януари,2009г)! Със същата покупка („на далавера“) ми се похвали и моя приятелка,живееща в жк“Надежда 2″,макар и не е направена в магазин на „Промаркет“. За мен това е достатъчно,за да си направя логичния извод,че поне цяла София(ако не и цяла България)са заринати с боядисани червени портокали!И пак нищо!
Е,то това, „ЧЕРВЕНОТО“,изглежда е наистина неизтребимо и присъства във всички аспекти на живота ни!Няма ли кой да ни помогне! Хора,реагирайте,крещете,избиват ни!Няма ли някакви контролни органи в тая така наречена държава?!

6 Мартин Гурбанов { 01.27.10 at 20:10 }

Здравейте, аз съм на 19 години и съм много разтревожен за положението в България. Израснал съм на село и съм ял само качествени храни. После се преместих в Русе и сега заедно с баща ми се опитваме да намерим начин да се храним здравословно в тази държава. Искам да ви попитам какво е положението с нормалните портокали (оранжевите) те също ли са боядисани и до колко са здравословни. Чувал съм, че бананите се пръскат с етелин за да узреят.

Поздравления за хубавия блог!

7 valentingn { 01.28.10 at 20:57 }

Преди време с насмешка приемах разкази от препатили хора. Вече и на мен ми дойде на главата да ми стане лошо от шопска салата от пресен пипер с вкус на нафта и пресни краставици с вкус на алабаш. Ако не са красиви няма да ги купим а да хващаме пътя за село ни е малко рано. Лятото е лесно да се намери „ставаща“ храна но зимата даже GIMEL не виждам вече

8 Киро { 05.06.12 at 21:14 }

Едни приятели се занимаваха с производство на прясно изцедени сокове и ми бяха казали че на борасата откъдето купували на едро плодовете, видяли едно корито с някаква течност вътре и там се пускали портокалите и излизали идеално оранжеви. Те са поискали ако може не боядисани, тъй като нямало да се продават, но не са се съгласили. Та според мен всички в Бг са боядисани, но с какво точно незнам.

9 mirela { 06.12.12 at 11:18 }

аз купувам зелен4уци и плодоже независимо от ван6ниа вид дайе обратното колкто са по нереални по зле така 4е избираите а не бадете елементарни

10 Mari { 06.12.12 at 19:01 }

Уау, Мирела….

11 B.B. { 06.20.12 at 10:54 }

Мега проста и неграмотна е тази „mirela“. Не те ли е срам да пишеш толкова неграмотно?!?

12 ZZ { 11.23.13 at 20:26 }

Здравей mer,
Как избираш плодовете и зеленчуците,когато пазаруваш?И по-точно от къде пазаруваш?Имам още няколко въпроса,но не знам дали мястото е тук…

Leave a Comment