Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Кюфтенца от гъбки и орехи

кюфтенца от гъбки и орехи

Тази комбинация е наистина страхотна и лесна за изпълнение и няма нищо общо с кюфтенца, освен формата. Може да си ги хапвате самостоятелно или със салата, а може и с хумус, варианти хиляди.

2 чаши орехи, накиснати във вода
около 150-200 грама гъби (печурки, кладница, сърнела…), количеството варира според вкуса ви
3 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
1 ч.л. майорана или риган, или и двете
1 ч.л. розмарин
щипка морска сол пожелание

Слага се всичко в блендера или кухненския робот. Бърка се до смилане на съставките, но не много фино, по-добре ако е на гранули. И след това може да изберем някое от следните решения:
* може да хапваме веднага, като върху зелени листа от маруля сложим част от сместа и навием на руло (или готовите рула да пъхнем в кутия и да занесем на работата си)
* оформим нещо като кюфтенца и за 2 часа поизсушим във фурната на 48 градуса най-много и след това хапнем така както са топли с гарнитура от настъргани моркови например
Получената смес или изсушените кюфтенца може да се съхраняват в хладилник до 2-3 дена. Подправките може да са както сушени, така и пресни листа. Сушените са по-малко ароматни, но ако изсушаваме сместа, те предостатъчно си пускат аромата.

кюфтенца от гъбки и орехи

11 comments

1 Anubis { 03.11.09 at 2:13 }

Мер,това изглежда много апетитно,но нещо не съм разбрала : гъбите сурови,могат ли да се ядат?Защото варианта с ролцата от маруля повече ми допадат и не искам да ги суша във фурната.Обаче все си мислех,че гъбите трябва непременно да са готвени…

Поздрави 😉

2 Radula { 03.11.09 at 8:04 }

Някои хора ги слагат по салатите си сурови. Вкусни са, могат да се ядат сурови. Аз лично ги харесвам. Скъпа Анубис, въпросът ти не е отправен към мен, надявам се нямаш против, че и аз отговарям.. 🙂 Поздрави!

3 Anubis { 03.11.09 at 15:24 }

Здравей,Радула 🙂

Много се радвам за отговора,въпросът беше към Мер,защото сайта е неин,пък и още никой не се беше включил по темата,за да питам общо участниците.За мен няма значение кой ми отговаря,важна е информацията 😉

Слънчев и положителен ден от мен!

4 mer { 03.11.09 at 16:07 }

Много е хубаво, ако всички, които имат опит, знания и желание, да отговарят на каквито и да е въпроси, без да се колебаят. Така всички се обогатяваме 🙂
Наистина в суровоядството е възприето да се ядат сурови гъби, а например в Италия е много разпространено да се слагат сурови гъби на готовата пица, салата или паста, а и не само там. В български ресторанти също предлагат салати със сурови гъби.

5 Петя { 03.11.09 at 17:18 }

Точно имам гъбки и орехи, които е крайно време да се употребят, орехите са 100 грама, май е само около 1 чаша, дано се получи добре, че гъбите са повече – 150гр. Накиснах орехите още преди час, водата е станала кафява гледам… колко време трябва да ги кисна? Мисля да ги изсуша, това на снимката отгоре макови семена ли са? Много ми допада как аранжирате и комбинирате нещата на снимките и гледам да наподобя максимално 🙂

6 mer { 03.11.09 at 19:17 }

Сигурно и 100 грама ще са достатъчни; по принцип е добре да се накисват орехите за повечко часа, но ако нямаш време и 1 час е ок; наистина, поръсени са с макови семена :).

7 Вери { 05.06.09 at 12:08 }

От 2 седмици им се каня на тези кюфтенца. Вчера най- сетне ги направих. Прибавих и сок от 1/2 лимон. Престарах се малко с блендера, сместа си стана фина. Та всъщност защо пиша…исках да споделя, че става чуден пастет. Мъжът ми каза, че съм му припомнила за едновремешния свински пастет. :)))))))))) Много вкусно се получи.

8 Radula { 05.06.09 at 19:10 }

Вери, този сайт „Магията на суровата храна“ на теб и мъжът ти ли е? Прекрасен е!! 🙂 Рецептата за кокосовия сладолед ще я пробвам в най-скоро време :)))

9 Вери { 05.07.09 at 3:47 }

Има още много работа по него / сайта /. 😉 Благодаря ти, Радула!

10 Radula { 05.07.09 at 4:18 }

Разкошен е!!! Вторият ми любим суров сайт на български! 🙂

11 Мая { 02.05.12 at 13:47 }

Страхотна рецепта!! Резултатът беше много апетитен 🙂
Бих предложила eдинствено добавка за по-свеж вкус – за гарнитура салата от кромид лук 🙂

Leave a Comment