Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Мляко с канела

мляко с канела

Страхотно съчетание от аромати и вкусове:

1 чаша кайсиеви ядки, накиснати във вода за няколко часа
1/2 чаша кашу, също накиснати във вода
1 лъжица сусам, смлян на брашно
1 – 2 лъжици мед
щипка канела
около 1 литър вода

В блендер слагаме ядките, меда и водата и пасираме на пълни обороти около 1 минута – зависи от мощността на блендера (може да има нужда ядките да се смелят отделно предварително и след това да се добави водата). Когато млякото е готово, прецеждаме през фина цедка или торбичка от тензух и подслаждаме с мед ако преди това не сме сложили. Сипваме в чаша, поръсваме с канела и се наслаждаваме…

мляко с канела

7 comments

1 Angie { 06.16.09 at 19:00 }

Здравей Мер,
продава се един уред, който прави ядково мляко- soy milk maker. Съседката ми имаше такъв уред и веднъж пих мляко от нахут от нея. Обаче цената му е сериозна- специално при мен съм го виждала за 180-190 евро, през Амазон идва по-евтино, но пак си е цифра. Доколкото знам остатъчния продукт се яде. Запозната ли си с този тип уред и ако да, като как можеш да сравниш твоята технология, описана в тази рецепта, и въпросния soy milk maker? А аз ще се възползвам от покана за чаша бадемово мляко от едни познати с такъв уред, и после ще си направя такова по твоята рецепта, и ще доложа резултат…но мисля че няма да е скоро..Поздрави!

2 mer { 06.17.09 at 16:37 }

Анджи, много ще се радвам да доложиш резултатите, когато и да стане това. Иначе не съм чувала за този уред, дори не знаех, че съществува специален уред за правене на мляко, единствено знам за уред за правене на кисело (ядково) мляко.

3 Tedi { 06.06.10 at 16:43 }

Аз ползвам за правене на мляко от ядки най -обикновена сокоизтисквачка SAECO от 50лв. Има приставки за смилане на ядки и миксер. А в миксера има цедка, в която се слагат ядките, слага се вода и за няколко секунди млякото е готово.Извън цедката е млякото, а вътре в цедката е гъстата смес от ядките, която ползвам за дресинг за салати Много лесно и удобно 🙂

4 Maria { 05.06.11 at 2:01 }

Angie, mer, имам такъв soy milk maker. Много е удобен за правене на соево мляко, но го подгрява, ако не се лъжа на 90 градуса.

5 mer { 05.09.11 at 23:46 }

Преди известно време ползвах един такъв уред и знам, че имат опция да не се подгрява водата. Това подгряване е необходимо, когато се прави соево, оризово или мляко от овесени ядки. Но ако се прави от семена и накиснати ядки, няма нужда водата да се загрява, в случая се получава студено мляко.

6 Kalisi { 09.27.11 at 19:40 }

Здравейте,поздрави за сайта! Бих искала да попитам по-опитните,може ли да се дава ядково мляко на 2годишно дете,до сега не е яла ядки и и направих такова мляко,но от слънчогледови семки 2 фурми и парче банан..много и хареса и на следващия ден и направих пак,но май я разхлабва защото веднага след това пълни памперса.

7 mer { 09.28.11 at 21:43 }

Слънчоглед и семена могат да се дават на деца, само ядките понякога са проблемни. А за разхлабването – това по-скоро е положителна реакция – да се приема като изчистване на организма. До 2-3 пъти на ден изхождане е нормално, дори желателно. Още по-добре е ако слънчогледа се накисне предварително за повече от 4 часа, за да покълне и повиши полезността си.

Leave a Comment