Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

„Печени“ тиквени семки

тиквени семки

Това, както може би се досещате, не са печени тиквени семки. Преди често си правих такива – нали знаете – измиваме семките, овалваме ги в брашно и сол и хоп, за десетина минути в парти грила или фурната. От година не бях правила и изведнъж ми хрумна да си направя, но този път изсушени. А брашното и солта замених с нещо по-здравословно и много приятно.

белени тиквени семки
около 1 с.л. ленено семе, смляно на брашно
около 1 с.л. сусам, смлян на брашно
който иска може да поръси с щипка морска сол (в случая не съм ползвала)

Накисваме семките във вода за няколко часа или за през нощта. Изцеждаме ги добре от водата. Разстиламе ги в тавичка и поръсваме с лененото и сусамовото брашно (така както са мокри). Количествата на брашната не са точни, зависи от количеството на семките. Добре е да ги разстелим по-рехаво, за да не се налага да ги разбъркваме (при междинни разбърквания сусама и лененото семе се отронват от семките). Изсушаваме на около 45 градуса за 3-5 часа. Може да ги похапваме още топли – тогава са по-меки и много ароматни, или като изстинат – тогава стават хрупкави.

тиквени семки

8 comments

1 Весела { 03.03.09 at 19:45 }

какъв уред използваш за смилане на сусам и различни видове зърна на брашно

2 mer { 03.03.09 at 20:09 }

Моят блендер е много мощен и успява да смели всичко на брашно (в България го няма). Но също може да се смелят успешно с кафемелачка – всякакви ядки и семена, просто количеството е ограничено.

3 Мишика { 02.11.10 at 21:07 }

„Изсушаваме на около 45 градуса за 3-5 часа.“ – леле! Има ли по-енергоспестяващ начин за сушене?

4 amazonian { 02.13.10 at 14:20 }

Купи си сушилня от Метро – много е икономична, нищо че се пуска за 6-8 часа, разходът е стотинки.

5 4edeto { 02.15.10 at 18:49 }

Мишика, ако си пуснеш печката на 40-50 градуса енергията, която ще израходиш не е много, защото уреда загрява фурната до този градус и термостата изключва, когато подне температурата под зададените градуси пак се вкл. Това обаче изобщо не е продължително във времето, защото да поддържаш 40 градуса израходва в пъти по-малко ел. енергия, отколкото да подържаш 200 – 250 градуса. Затова не се притеснявай!

6 Катя { 02.21.10 at 14:09 }

Тиквените семки стават много вкусни. По-добри са от печените.

7 Stef { 01.31.11 at 1:29 }

Днес пробвах тази лесна и вкусна рецептичка, останахме очаровани вкъщи! Тъй като имах малко излишни накиснати слънчогледови семки, добавих шепа и от тях – стана супер вкусно 🙂 Спокойно се замества нещото за гризкане пред телевизора с тези печени семки 🙂 Благодаря за идеята 🙂

8 тони { 01.12.13 at 14:23 }

изпичам тиквените семки и ги смилам с кафе мелачката заедно с обивката и след това ги консумирам като подправка или друго.Вредно ли етова?

Leave a Comment