Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Спагети от тиквички

спагети

1 млада тиквичка, нарязана на тънки ивички

за доматения сос:
5-7 сушени домата, накиснати във вода за 1-2 часа
1/2 чаша орехи, накиснати предварително във вода
1 скилидка чесън или стрък зелен чесън
1/4 чаша зехтин
няколко стръка магданоз или листа босилек
1 фурма (не е задължителна)
малко вода или лимонов сок

спагети

Съставките за соса се слагат в блендер или кухненски робот без водата. Ако е твърде суха сместа може да се добави малко вода или лимонов сок. Сушените домати са доста солени и затова е по-добре да не се добавя допълнително сол (дори може да смените няколко пъти водата на доматите, в която се киснат, с цел да изхвърлите излишната сол).
Аранжиране: в чиния сложете спагетите от тиквички, отгоре соса, поръсете с нарязани на ситно листа босилек или копър, или с прясно смлени сусамови семена.

спагети

Може да добавите и маслинова тапенада, или паста, или маслини нарязани на шайби, става още по-страхотно на вкус.

спагети

14 comments

1 Деси { 03.03.09 at 19:32 }

С какъв уред може да се постигне този ефект на нарязване на тиквичката? Предполагам, че ако ги настържем на стъргало няма да е същото.

2 mer { 03.03.09 at 20:20 }

Визуално няма да е същото, но на вкус надали ще се различава – единствената разлика може би ще е, че тиквичката ще пусне повече вода.
Аз съм ползвала спирализатор за зеленчуци, но в БГ не знам дали се продава нещо подобно. От рекламите на ws teleshop мисля, че рекламираха ренде с подобен ефект, но не съм много сигурна. Струва ми се, че лесно може тиквичката да се нареже с формата на фетучини с помощта на белачка – на тънки филийки и след това с ножа да се разделят на ивички.

3 Деси { 03.04.09 at 9:02 }

Благодаря Мер! Това с белачката е идея.

4 kris { 03.11.09 at 8:08 }

Здравей mer – може би ще ти прозвучи глупаво въпросът ми ,, но ми е интересно защо се слагат само сушени домати ?

5 mer { 03.11.09 at 16:13 }

Те имат много силен аромат, също придават вид и вкус на доматено пюре. Но подобни сосове винаги може да разредим с 1 пресен домат (също става много хубаво). Всички рецепти са с много варианти, тази е една от многото :).

6 neli { 04.08.09 at 21:49 }

Много вкусна рецепта

7 Anypet { 09.25.09 at 17:30 }

Здравейте, Момичета!
Страхотен сайт! Вече успях да го препоръчам на приятелки!
Окончателно ме спечелихте за суровоядството, след като след курса по сударшан крия в последните месеци организмът ми отхвърля месото и консервантите без никакво усилия.
Много вкусно изглежда тази рецепта! Отивам да я сготвя..
Специално за тази рецепта си купих този фамозен уред за белене на тънки ивички – можете да го намерите в Кауфланд, последно там го намерих на цена от около 3,50 лв. Нещо такова…
Специални поздрави!
Anypet

8 BIBI { 11.27.09 at 10:09 }

Здравейте.
Снощи пробвах спагетите, но понеже аз не мога да не добавя нещо от себе си, та сложих нарязани пресни печурки, 1/2 шепа житни кълнове и 5-6 сурови бадеми. Стана невероятна вкусотия.Тази вечер мисля пак това да си сготвя,А моите хора в къщи нека си ядат спагети с кайми и сосове. Те не знаят какво изпускат. А и тези суровоядци, които още не са пробвали да знаят, че страшно много изпускат, ако не си я направят тази рецепта.
Ей, хора мислех,че ще ми е много-много трудно да измислям какво да си хапвам , а то се оказа,че има толкова много идеи.Изказвам поредната благодарност за сайта. От две седмици се ровя из него и не мога да се откъсна.

9 lilka { 11.28.09 at 16:35 }

Здравейте !
Така ми се прияде като гледах тези снимки, че страшно ми се прииска да си хапна нещо подобно. Но използвах каквото имах в къщи: настъргани на лентички тиква, камбичка, червено цвекло за основа вместо спагети. Имам ренде „бьорнер“ с него направих лентичките.

Соса: една шепа сушени домати – моите са чери и са дребни, 4 ореха, използвах водата в която се киснаха за малко доматите, защото ги съхранявам в зехтин, малко сол,1 пресен домат, целина, голяма скилидка чесън. Всичко това го пасирах с пасатор, залях зеленчуците отгоре поръсих кълнове от : леща, люцерна,репички,жито, ръж, отгледани у дома.
А какво ядене падна… Изядох почти две порции, втората просто не можах да я изям до край :-)) Голяма вкуснотия!!!

10 марианна { 05.07.10 at 2:41 }

здравей Мер,
Аз чета сайта ти с интерес и е много вдъхновяващ, защото не е назидателен, а напротив. Бих искала да те попитам от къде е спирализатора ти и ако е от САЩ, как се нарича на английски – искам да го поръчам на мой приятел, който е там.
Благодаря ти много.

11 марианна { 05.07.10 at 11:44 }

Също така се сети да те попитам, какво полезно би ме посъветвала да си поръчам от САЩ, което мога да приложа при суровоядството?
Пак благодаря!

12 mer { 05.07.10 at 22:35 }

Ето малко снимки на това изобретение – saladacco spiral slicer
http://www.google.bg/images?q=saladacco%20spiral%20slicer&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=bg&tab=wi
Иначе от щатите може да ти донесат сурово какаово и кокосово масло, сурово какао, спирулина въобще доста superfoods.

13 Вери { 05.08.10 at 18:03 }

Чиа; хранителна мая; мака, лукума, мескит на прах.

14 istodi { 01.22.13 at 21:07 }

А тиквичката сурова или леко задушена?

Leave a Comment