Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Поредното чернодробно пречистване

билирубинови камъни

Ето как премина поредното мое чернодробно пречистване. Този път го направих много нестандартно (не съветвам никой да прави същото) – просто исках да проверя една моя теория.

Денят за процедурата избрах да е „Две Тръби“ (9ти срещу 10ти март). Подготвих се не много сериозно, консумирах добро количество ябълки и цвекло и сокове от тях. И понеже достатъчно дълго време консумирам предимно сурова растителна храна предположих, че това ще е достатъчно. И още нещо ще уточня, за да стане по-ясно защо така съм действала. Днес и вчера (понеделник и вторник) бях на работа – първа смяна, от 6 до 14 часа.

И така, ето как протече всичко. В понеделник отидох на работа, изпих няколко чаши чай с мед, като една от тях беше чай с разхлабващо действие. Към 11 часа изядох ябълка и половина (с цел още да омекотя черния дроб). Когато се прибрах изядох 1 малка салата от айсберг с листа мента, зехтин и чист ябълков оцет. Към 16 часа чаят ми подейства и празните черва вече бяха на лице. След това излязох, понеже трябваше да свърша нещо и се прибрах към 19 часа. Трябваше да свърша още някакви дребни неща и благополучно седнах чак в 20 часа, за да си загрявам областта на черния дроб, като същевременно си потопих краката в много топла вода (също много препоръчително за тази процедура). Около 1 час постоях така и след това за 5 минути загрях на водна баня зехтина и сока от грейпфрут с лимон (с цел да се стоплят леко – до температурата на тялото). И около 21 ч. започнах да пия на големи гълтоци зехтина и сока, като ги редувах и от време на време си почивах. Определено не е приятно изживяване, но ми е много по-неприятно да пия лекарства ;). Този път дори не осъзнах, че съм изпила около 180 мг зехтин със 150 мг сок. Към 22 ч. отидох да си легна, като продължих да си загрявам дроба. Към 00 ч се събудих от силно прилошаване. Станах и отидох в тоалетната. Чувствах се доста зле, но може би както всеки се чувства преди да повръща. Та и аз започнах да повръщам – мазна жълта течност с някакви черни парченца. Усещах силен горчив вкус, примесен с вкус на зехтин. Докато повръщах ми беше много гадно и всеки път си казвам в тези моменти, че това пречистване ще ми е за последно. Но когато вече нямаше какво да повръщам, станах измих се и се почувствах много добре. Направо ми „светна“. Легнах си обратно в леглото, но този път без загряващата възглавница. Спах спокойно до 5 часа, когато ми звънна телефона, за да ставам за работа. Чувствах се добре, малко спящо, но добре.
На работата към 8 часа пих билков чай с лек разхлабващ ефект, за да принудя червата си да изхвърлят цялото токсично съдържание, отделяно от дроба през нощта. Така замествам английската сол с разхлабващ билков чай, понеже ми е много неприятна на вкус и ми се струва, че не е много полезна. Нямах възможност да си приготвя прясноизцеден сок от ябълки и цвекло за съжаление, но при тези условия се налага да мина и без него. Към 10 ч. изядох една ябълка и половина, с цел нейните чудотворни фибри да избутат по пътя си всякакви застояли в някой кът камъни и песъчинки. Това би трябвало да се извърши от салатата Метличка (зеле с моркови), но избрах да я оставя за по-късно. С ябълката целя 2 неща – сокът й ще промие малко тъканите на черния дроб, а фибрите ще изчистят червата.

В 14,30 се прибрах и почти веднага чаят ми подейства. Отидох до тоалетна и от мен излезнаха около 10-15 маслено зелени камъка, с размери около 1/2 см, примесени с жълта лепкава маса, някакви нишки, конци. (снимка най-горе не е правена от мен, но камъните изглеждаха по същия начин) След половин час последва още едно разхлабване като излязоха още толкова като количество камъни, слуз и лепкава маса. Почти бях сигурна, че вече съм изхвърлила всичките гадни неща в червата ми и дори се зачудих дали да си правя клизма. И добре, че си направих.

Първата (около 15.30) беше с вода и 1 лъжица сол. Целях да изкарам остатъците в червата ми, ако има такива. И за мое най-голямо учудване имаше още много за изхвърляне. С тази клизма излизаха още камъни с нещо като жълти слузести тъкани, пясъци и т.н. С втората клизма от вода и сол изхвърлих почти чиста прозрачна вода. И чак след това реших да направя 3та клизма с урина, която да ми изчисти и заздрави стените на дебелото черво. Направих стандартните неща – свещ за 1 минута, полежах на дясната страна за около 10тина минути (с цел добре да накисна възходящата част и сляпото черво). След това полежах по гръб още 10тина минути и станах. Понеже не усещах нужда да ходя до тоалетна, започнах да си приготвям салатата от зеле и моркови, прегледах няколко сайта и така измина около 1 час.

Все още не усещах нужда да отивам до тоалетна (това е защото вкарах малко количество урина – около 300 мг) и затова реших да й помогна да излезе. Направих свещ за 2 минути с цел всичко да отиде в напречния дял на дебелото черво. След това легнах на лявата страна, за да може съдържанието да премине в низходящия дял на червото. Имаше къркорения, които подсказваха за движението в червата. След около 5 минути станах и малко след това отидох до тоалетна. Тъй като червата ми се накиснаха доста дълго време – около час, мислех, че ще изхвърля мръсотия и чернилка (както е ставало и преди с уриновите клизми), но всъщност течността, която излезна, беше бистра и чиста. И това много ме зарадва.
След това пълноценно изчистване преминах към по приятното – да си хапна с удоволствие салатата, подправена с лимонов сок, зехтин и листа мента.
И с нея завърших цялата процедура.

Лично за мен си доказах физиологията на това пречистване и това, че ако спазвам ключовите моменти, всичко ще протече като по учебник. Не съветвам никого да прави същото – само споделям.

96 comments

1 Radula { 03.11.09 at 0:53 }

Ех, Мер, много полезно!! Такива подробни описания са най-доброто, което може да получи неподготвеният и/или незнаещият :).

2 Лина { 03.16.09 at 12:23 }

Мер,
и аз тази събота направих прочистването, общо взето както и ти си го направила, с малкото изключение, че изпих зехтина и лимона на веднъж /не са ми много приятни на вкус и за това по добре наведнъж/. Стана ми малко лошо, но успях да заспя без да ставам през нощта. На сутринта не се чувствах много добре и пих английска сол, за да ми се изчистят червата…. Няма да навализам в детайли /ти си описала доста добре последвалите процедури/, но общо взето доста зелени топчета излязоха… След това се чувствам много добре… направо летя!
Другия месец пак…
Още веднъж огромно благодаря за прекрасния ти сайт! 🙂

3 Neli { 03.17.09 at 9:04 }

Мер,
Тази неделя също направих прочистването, доста зелини топчета излязоха.Вчера не се чуствах мхого добре, но днес се чувствам много добре(както отдавна не съм се чувствала).
Благодаря Ви за подробните описания! Може би нямаше да успея без тях!

4 Кети { 03.18.09 at 17:53 }

Здравейте!
Аз също опитах прочистването за първи път на 7ми март, но изглежда нещо не съм улучила. Направих абсолютно всичко, което съветваш ти, Малахов, както и преподавателя ми по йога (в общи линии нещата се припокриват). Не зная защо нищо не се получи… мисля си, че имам някакъв страх, който не мога да превъзмогна. Моля ви, ако имате идеи как да преодолея този страх споделете мнения. Страшно много искам да успея и зная, че има много какво да изчистя от себе си.

5 mer { 03.18.09 at 19:19 }

При повечето хора първият път не излизат камъни. Това е защото организма им има нужда от повече омекотяване. Вторият път обикновено вече има резултати. При мой познат се случи същото – направи го за първи път и нищо не излезна, но не се отказа и в следващите пъти излизаха много.
А за страха е важно да го няма, когато се прави това пречистване, защото притесненията и страхът стягат цялото тяло и най-вече черния дроб. Когато сме стегнати нищо няма да се отдели от нас. Ако твърдо си решила да продължиш да го правиш, трябва дословно да извършиш подготовката. Само тогава няма да има никакви проблеми. Пиенето на много ябълков сок, чай с мед, храненето само с растителни храни и загряването на черния дроб са в повечето случаи от основно значение. Има хора, които без проблем правят процедурата без подготовка дори, но всеки е различен и затова не бива да се водим от 1 опит, а от много опити на най-различни хора. И в началото е важно да правим всичко както трябва.
Неприятното, което може да ти се случи е да ставаш 1-2 пъти през нощта и да ти се гади, да ти е лошо или да повръщаш, но това не е страшно (всеки е боледувал и е повръщал) за около 15 минути преминава. Но това се случва на малко хора (на мен например).
Не знам дали някой може да ти помогне да преодолееш този страх освен ти самата. Успех!

6 Кети { 03.23.09 at 15:43 }

Благодаря ти за отговора!
Вече си започнах подготовката за следващото прочистване. Има само още нещо, което ме мъчи. Мога ли да правя такова, а и други прочиствания ако съм бременна. Все още май не съм, но се стараем 🙂 мога ли да навредя на процеса по някакъв начин?

7 Radula { 03.23.09 at 18:01 }

Скъпа Кети, аз знам, че е много полезно (че дори задължително) жената (но ако мъжът се присъедини още по-добре) да направи пречиствания преди да забременее. Според моето скромно мнение, най-добре ще е първо пречистванията, и тогава да продължите с опитите! 🙂 Успех!!

8 benato { 03.23.09 at 19:37 }

Ако си бременна,край с прочистванията. И жена ми искаше много,но уви оказа се,че Марти ще става батко 🙂 и така само аз го правя.

9 Кети { 03.24.09 at 11:24 }

Аха… много благодаря! Значи чакам да ми дойде, за да съм сигурна, че не съм и тогава… Предполагам, че същото важи и за гладуванията, и за житния режим… Въобще освен да ям целесъобразно мога ли да правя нещо друго от описаните тук неща?

10 mer { 03.24.09 at 22:18 }

Бенато, Кети, много се радвам за вас, страхотни новини :).
През бременността е по-добре да се съсредоточим върху пълноценното и здравословно хранене, пречистванията не са подходящи, особено през първите 3 месеца. Наистина, както и Радула пише, жените, решили да стават майки, правят подготовка за това – пречиствания и приемане на чиста, органична и витаминозна храна (за 2-3 месеца например). Кети, ако сега още не си бременна, може да направиш няколко кратки пречиствания, например:
* 3-5 дневен плодово-чаен режим
* за 1 или 2 дена сокотерапия (приемане единствено на всякакви прясноизцедени сокове)
* пречистване на дебелото черво за няколко дена (това може да се прави заедно режима или сокотерапията)
* за 3-5 дни житен режим
Избери си това, което ще ти е най-приятно :).

11 Radula { 03.25.09 at 3:32 }

Бенато, честито!!! 🙂

12 axim { 03.25.09 at 6:59 }

Честито и от мен.Децата са наи хубавото нещо на този свят.Да сте живи и здрави и всички ще стискаме палци за едно нормално и естествено раждане.От личен опит препоръчвма ако сте от София екипите на 2градцка болница.Отделението е след основен ремонт и все още нямат зарази от трихомони.Съпругата ми ражда там……
Успех.

13 Валя { 03.25.09 at 10:38 }

Може ли да ми обясните каква тояно е ролята на зехтина и лимоновия сок и какви трябва да са количествата? Благодаря ви предварително.

14 Кети { 03.25.09 at 10:55 }

Много ви благодаря за съветите! Честито и от мен на вече сигурните в резултата – безпроблемно бременеене и ДА КЪРМИТЕ!
Що се отнася до зехтина и лимоновия сок, до колкото зная зехтина помага за размекването и разтварянето на натрупаните шлаки, а лимоновият сок, който е кисел помага за тяхното „измитане“… другото хубаво на сока е, че прави пиенето на зехтин далеч по-поносимо. Дано не бъркам…

15 benato { 03.25.09 at 19:30 }

Благодаря ви от сърце! 🙂 Дано Господ да помага и всичко да е нормално.

16 mer { 03.25.09 at 22:25 }

Количеството зехтин зависи от самите нас, колко сме способни да изпием и кой пореден път ни е. По принцип е между 150 и 300 мл зехтин и още толкова сок. Препоръчва се, когато ни е за първи път да пием малката доза (150 мл), втория път да увеличим дозата (200 мл) и така докато стигнем до 300 мл. Досега най-много съм успявала да изпия до 200 мл.

И зехтина и лимона имат силно жлъчегонно действие – предизвикват интензивно отделяне на жлъчка от черния дроб, силно свиване на жлъчния мехур, максимално разширяване на всички жлъчни канали. Тези 3 ефекта са с основна важност. Така по пътя на жлъчката се откъртват всички нечистотии, „камъни“ и затлачвания. Когато нагряваме областта на черния дроб, топлината също разширява пътищата и освен това голяма част от камъните се омекотяват или дори стопяват (предимно са изградени от холестерин). Като се има предвид този принцип на пречистване, са изработени и други методи за постигане на този ефект – например, приемане на треви със силно жлъчегонно действие, магнезий, сорбит…

17 Milena { 04.03.09 at 23:51 }

Zdraveite,

Blagodaria vi za spodelenia opit.
Az sashto sam si pravela mnogo pati prechistvania na chernia drob po opisania nachin s tazi razlika che:
1) kolichestvoto na zehtina i na limonovia sok triabva da e 1:1 t.e. 150 ml zehtin & 150 ml sok koito se smesvat i se vzemat malko predi 22 chassa.
2) Mnogo e vajno da ne se hodi na raboto v denia v koito se zapochva procedurata i nai-veche na sledvashtia ten. Organizma ima nujda ot pochivka i spokoistvie i nai-veche chernia drob kadeto se „skladirvat“ mnogo tejki i otrizatelni emozii. Chovek e mnogo po-chuvstvitelen i se drazni mnogo po-barzo prez tozi period (kakto i prez gladuvaneto). Zatova e po-dobre chovek da e sam sas sebe si. Tazi procedura e tejka i naistina triabva da se dade neobhodimoto na organizma za da raboti optimalno v nasokata kam koiato go podvejdame…
3) Moiata lekarka koiato lekuva po metoda na auyrveda, tia predlaga naprimer prez zialata sedmiza predi denia na prechistvaneto da se pie po 1 lt limonov sok ili ot greipfurt. Tova podgotvia kanalchetata na zjachkata da se otvoriat i prechistvaneto preminava po lek nachin. Az lichno sam go izpitala i naprimer vmesto limonov sok, go zamestvam sas sok ot greipfurt (rozof)!!!
Nadiavam se che spodelenia opit moje da vi e ot polza,
Badete jivi i zdravi,
Milena

18 Rashko Zaykov { 04.05.09 at 12:09 }

Zdravejte,prijateli!Poneje perioda e dobar za pro4istvane na 4ernija drob,davam VI savet,VAJNITE USLOVIJA sa zagrjavane celija den na mestoto kadeto e droba,daje sled pieneto na zehtina,prodaljavame nagrjavaneto.Mnogo sokove da se pijat,osnovno ot morkovi s jabalki,moje da dobavite kombinacija,marulja i spanak,s tjah soka e oste popolezen i vlijae oste popolojitelno,zarejda droba s energija.Tova si e moe dostijenie vav praktikata mi.Kogato piete zehtina,probvajte vashija model na vkus,edin ste VI e vkusen drug ne.Saveta mi e probvajte maslata ot,repica,tikva,konop,len,koriandar,mislja,4e ot rapica ste VI dopadne.Savetvam VI da tarsite ot BULDARA-dovolen sam ottjah.Znaja,4e sa presovani studeno i se spazvat tehnologi4nite iziskvanija.Dobre nagrjavajte,opitvajte se da ste spokojni denja,i oste edna tankost VI davam,daje i sutrinta sled toaletnata kato napravite klizma,opitajte predi da zapo4nete da piete zehtina,naprimer okolo 17h napravete oste edna klizma.Sutrinta na drugija den nepropuskajte sled toaletnata otnovo klizma.USPEH VI jelaja!!!Molja izpolzvajte savetite mi,te sa ot opit i v meditacija mi se davat mnogo verni nesta,koito prilagam napraktika,ste VI gi davam ako iskate.

19 Observer { 04.06.09 at 1:18 }

зехтина съдържа концентрирана слънчева енергия и също така поглъща киселини от нервната система, тоест влиянието е и вътрешно и дори да не се прави с лимонов сок в големи количества по една лъжица сутрин и вечер на гладно също спомага. мен сутрин ми е действал даже тонизиращо:)

20 Rashko Zaykov { 04.06.09 at 9:23 }

To4no taka e,zatova nagladno vseki den upotrebjavame poglatka zehtin ili studenopresovanite masla.S limon e samo kogato 4istim droba,za da go aktivirame.

21 Rashko Zaykov { 04.06.09 at 9:34 }

Milena,sega pro4etoh pimoto ti,da,moje i potozi na4in sas smesvane,no e podobre otdelno,vajno e da se aktivira rabotata na droba maximalno.Ne e dobre da se pie zehtina s limona sled 19h,zastoto se narushava rabotata na droba,toj ne e aktiven sled 19h i rezultata ne e maximalen.S 4erven grejpfrut sasto moje.Pravilno,se zapo4va sedmica predi denja podgotovka s piene na sokovete kazani ot VAS,sasto i sokove ot morkovi i jabalki,potozi na4in kanal4etata se podgotvjat,zapo4va izmivaneto im,a razshirjavaneto,za da preminat kama4etata i utajkite stava s nagrjavaneto.Vajen e mislovnija proces,tihi,spokojni,s uverenost v polojitelnija rezultat,dale4 ot rabota,hora,no ako moje ako ne abstrahirame se i 4istim.Svetlina i radost po patja VI!

22 Валя { 04.07.09 at 16:15 }

Време е за пречистване на черния дроб.Аз ще го направя тази вечер.Има ли други желаещи….за пречистване? Пълнолунието е на 9 април!

23 Кети { 04.08.09 at 13:06 }

Аз вече знам, че не съм бременна 🙁 (този месец:)) и и аз ще опитам повторно прочистване, но в петък, за да мога да се „радвам на резултати“ в събота…

24 Стефан Стефанов { 04.08.09 at 17:10 }

Здравейте,

На последния Екадаши за пръв път направих очистването на черния дроб. Мина много леко, но изкарах огромно количество камъни, повечето от които, с диаметър между един и два сантиметра…Меко казано е, че бях в шок…Само големите камъни бяха повече от двадесет…Не че са приятна гледка, но точно поради това може е вдъхновяващо да кача снимка тук, за да видят всички какви чудеса носим у себе си години наред и да вземат мерки овреме…Само, че не зная, как и откъде мога да кача снимка…Няма да спра дотук и тази пролет ще направя още поне две очиствания – сигурно има още доста “материал”, ако съдя по количествата, излезли досега…За протокола, не ям месо от години, но съм любител на сладкото и доскоро бях страстен пушач…

25 Валя { 04.08.09 at 22:30 }

Здравейте.Снощи си правих прочистване на черния дроб,но не знам как да приема резултата от 3 камъчета,колкото леща/след клизми от 2 литра/:като неуспешен опит или като чист сегмент на черния дроб.Повече съм склонна да го приема като неуспешен опит….,затова и тази вечер съм на зехтин и лимон При предишното ми прочистване на 7 март и аз бях в шок, както Стефан ,а сега-нищо….,а може би трябва да се радвам.Мер, искам да те питам ти правила ли си такова двойно пречистване?

26 Neli { 04.13.09 at 10:57 }

На 11.04.2009 си направих отново прочистване на черния дроб излязоха много зелени“камъни“, може би повече от първия път.

27 Кети { 04.13.09 at 22:03 }

И аз да докладвам… Направих прочистването в събота, вместо в петък както бях планирала, но целия петък топлих дроба и пих чайче от майчин лист. В събота сутринта пих сок от цвекло и лимон, защото ябълките ми бяха свършили, ядох салата на обяд и пак пих чайче от майчин лист, вечерта се паркирах на дивана, отворих си любимия сайт 🙂 за вдъхновение и засмуках зехтинец с лимонче. Пих го около 2 часа и през цялото време топлих дроба, после си легнах с hot water bottle-а. Не се надявах на кой знае какви резултати след първия ми неуспешен опит. Сутринта изкарах всичко, но нямаше камъни… малко по-късно – към 11 пак ходих до тоалетна и гледам някакви зелени неща… сетих се, че нищо подобно не съм яла и… урааааааааааааааа… изкарах 20тина камъка с размер бобови зърна, но знам че има и още. Въпроса ми е кога най-скоро ще е добре да повторя прочистването. Иначе е страхотно… настроението ми е невероятно, енергията също. Страхотно е след всичката теория, която изчетох и всичките вече 8 месечни промени да видя резултата, да ВИДЯ, че всичко е така, както до сега само вярвах, че е… А това, че има с кой да го споделя е още по-прекрасно. Благодаря ви за съветите!

28 Камелия { 04.13.09 at 23:16 }

Кети, здравей. Много се радвам, че си успяла 🙂 Изпращам ти едно голямо БРАВО за ентусиазма !
Добре е пречистванията да се правят март, април, май и юни ( това е по-добрият вариант, но може и през есента ). Така че следващите 2 месеца можеш да продължиш. По-силен резултат ще имаш по време на пълнолуние ( силата на Луната не бива да се подценява ), а през май се пада в събота, което е доста удобно.
Пожелавам ти успех 🙂

29 Камелия { 04.13.09 at 23:30 }

Като допълнение бих написала, че е добре да се правят 4 пречиствания пролетно време ( едно след друго ), тъй като черния дроб има 4 дяла ( независими един от друг ) и при всяко пречистване се пречиства само един от дяловете. Така че ако едната година решите да си направите 4 пречиствания, на следващата не ги съкращавайте, ами отново си направете 4. Също така и периодът – март, април, май и юни – е много важен, защото тогава черния дроб е силен и позволява очистване, в противен случай може да стане допълнително изтощаване. Това важи за всички пречиствания – правят се в периодите, когато органите са силни ( за тази цел може да използваме и лунен календар ) , иначе може да ги доунищожиме.

30 Radula { 04.14.09 at 0:00 }

Камелия, много полезна информация споделяш – мерси от мен! 🙂

31 Камелия { 04.14.09 at 0:06 }

Пак заповядай 🙂
Хубаво е когато взаимно си помагаме и дообогатяваме 🙂

32 Валя { 04.14.09 at 10:36 }

Камелия, с удоволствие прочетох коментарите ти .Радвам се ,че има такива хора в този сайт-ЗНАЕЩИ и разбиращи.Възхищавам се на младите ,които пишат в сайта за пречиствания и се хранят здравословно.

33 Николай Иванов { 04.17.09 at 15:27 }

Объркал сам датата на пълнолунието. Пропуснах пълнолунието, може ли да направя процедурата тази сабота 18.април(разпадаща се луна). ; от седмица се подготвям с ябълков сок, сутрин лимон и зехтин и лека вегетарианска храна. Благодаря предварително

34 Валя { 04.17.09 at 17:00 }

От днес луната е във фаза последна четвърт до 24 април,така че спокойно можеш да си направиш пречистването.Ако бях аз щях да го направя на 23 или 24 април,тогава са по-благоприятни дни и организма изразходва по-малко енергия при пречистването,но ако имаш неудобства да го правиш в средата на седмицата и сега може.Успех!!!

35 talita { 04.17.09 at 17:32 }

Аз мисля да си направя чернодробно пречистване на 25ти, защото нямам възможност през седмицата. Как мислите, дали ще са отминали благоприятните дни 23ти – 24ти за които ни разказа Валя?

36 Валя { 04.17.09 at 18:10 }

Здравей, Талита.Спокойно можеш да направиш пречистването и на 25-ти.Организма тогава е максимално разширен и течните среди са в посока отвътре навън ,което улеснява пречистването.След новолуние на 25-ти ,течностите в организма променят посоката си-отвън навътре,като максимума на стегнат организъм е края на първа фаза,след което започва пак обратния процес-разширение.С две думи в 1-ва и 3-та фаза на луната организма се свива и всичко с което се масажирате попива в тялото,тези периоди се използват за вкарване, насищането му с витамини,минерали и др.През 2-ра и 4-та фаза е обратния процес,тялото се разширява и това се използва за пречистване,за изкарване на шлаки от организма,като максимума на разширение е в края на тези фази .Дано да съм била полезна!

37 Анелия { 04.19.09 at 14:18 }

Здравейте,
Много се изненадах, като разбрах, че камъни може да има и в друго освен в бъбреците. За черния дроб пия едни билкови прахчета (не знам точно какви), имат голям ефект, но за съжаление ефектът трае само седмица.
Всеки ли може да прави това „прочистване“ за което говорите?
И ако да, на кои дати е добре да го направя?
Предварително благодаря.

38 Анелия { 04.19.09 at 14:19 }

(ефектите, които съм забелязала от прахчетата са 3 – изчезва акнето, отоците на лицето и в тялото, и намалява холестерола)

39 bili78 { 04.23.09 at 15:53 }

И аз да питам – всеки ли може да прави това пречистване? Аз имам заболяване на щитовидната жлеза и не знам как ще ми се отрази. Чувала съм, че по принцип гладуването е противопоказно за подобни проблеми.

40 mer { 04.24.09 at 16:54 }

bili78, досега не съм чувала да има несъвместимост с щитовидни заболявания, но трябва пак да се провери за по-сигурно. За всеки случай, няма да давам съвети, ако разбера повече ще пиша пак.

41 Anito { 06.01.09 at 16:51 }

Здравейте,
научих за този сайт едва от вчера и трябва да кажа, че е направо страхотен!!!
Аз съм правила чернодробно пречистване преди няколко месеца и наистина имаше резултат. сега ми се иска отново да опитам, но имам няколко питанки и се надявам да можете да ми отговорите.
На първо място, вредно ли е да се прави пречистване по време на цикъл? Вредят клизмите по някакъв начин по време на цикъл?
Някой чувал ли е за клизма с отвара от пелин и препоръчвате ли я?
Тези въпроси се въртят в главата ми и ми се иска да ги изясня преди да започна 😉
Благодаря ви предварително

42 mer { 06.02.09 at 1:15 }

Ани ще пиша до 2 дена по твоите въпроси – искам да проверя нещо, а сега не ми достига времето. Същевременно може някой друг да се включи също :).

43 mer { 06.05.09 at 0:31 }

Ани,
клизми с чай от пелин се правят, но се започва първо с по-слаба отвара и след това малко се усилва, но не много – на 1 литър 1 супена лъжица от билката.
А за това дали може да се правят клизми по време на цикъл – не съм срещала някакви противопоказания, най-вероятно всичко зависи от това дали ще се чувстваме комфортно. Съжалявам, че не мога да бъда по-конкретна.

44 Радостка { 06.05.09 at 11:14 }

Здравейте!Възхитена съм от всички,които участват тук и най-вече на създателката на страницата.Старателно се подготвям в момента за 7 юни.С удоволствие ще прочистя черният си дроб.Съпруга ми снощи ми казва:,,Внимавай,да не си направиш някаква беля“.Аз му отговорих,че правя всичко по план -разумно,че това се практикува от векове и ,че никой не е пострадал -дори в болница няма приети-(: (: (:
Винаги е странна реакцията на околните.Аз затова си и мълча /както съветваше Лидия Ковачева/
Понеже ходя на работа и няма как да си нося тук сокоизтисквачката,ставам сутрин в 5.00 ,обелвам ябълките,през това време на котлона завира водата с лайка за клизмата.Продължавам със сокоизтисквачката,изпивам чаша със сок от ябълки и цвекло.Зная за окислението с въздуха,но няма как -пълня шише от литър,което вземам с мен.Важно е да се напълни до горе-да няма въздух.Пия един билков чай у дома,жабуря със зехтин ,докато гладя дрешките си за деня или простирам и подобни,така че не усещам как минава времето.На работа нищо не казвам,защото се сещате за коментарите.Пия си сока и съм кротка.(: Слушам бг музика.И чакам с нетърпение утрото на 07.06.Мисля да го направя с 200 мл.зехтин и 200 мл. лимонов сок.Аз тежа 60 кг.
До понеделник-тогава ще споделим резултатите.

45 Angie { 06.05.09 at 17:11 }

Успех, Радостка! Аз за съжаление ще пропусна… в сряда установих че е трябвало да пия по 2 литра ябълков сок на ден, а аз бях пила по чаша до две. Проблема със зелените ябълки е, че няма откъде да ги намеря био, а не-био са третирани 🙁

46 бате Бино { 06.06.09 at 9:46 }

Здравейте ,
Моля, по-опитните в прочистването на черния дроб да дадат мнение !
Не знам дали съм успял да прочистя.
Съмнението идва от подозрително“гладкото“ изпълнение.. почти пълната липса на гадене или друго неприятно чувство. За втори път ми беше снощи.Проведох го по същият начин както и първия път.
( Първият беше преди 1,5 г. „организирано“ – в съотв. здравен център по метода на Семенова. Методът е сходен,разликата е че не се яде в съответния ден , правят се повече клизми и се приемат специални билкови прахчета в деня на прочистване, както и специални добавки за по-бързо възстановяване на дроба – след това. )
Та След завършване изпиването на „коктейла“ имах лееко гадене , само след половин час ме разхлаби и посетих тоалетната. След това спокойно мина нощта ,само дето чувах къркорене от посока на стомаха горе.Мислех си ,че нищо не е станало,защото протече прекалено „гладко“ , а първият път, помня, много ми беше прилошало, ходих два пъти при доктора да го питам дали е нормално да ми е така гадно.
Сутринта днес, пак нямах никакви позиви за изхождане, направих клизма и излезе две шепи нещо като светла почва, като парцали ,еднородно, без мирис. Камъни нямаше.Почувствах се добре. Освен това , не чувствам никаква отпадналост.
Вероятно това да е било ,което съм изчистил? Би трябвало, иначе няма откъде да се вземе, целият хр. тракт беше изчистен напълно.. ? . ( Предният път излязоха пак същите неща, но в по-голямо количество.)
А дали е възможно да има „степени“ в процеса на успеваемост?
Ще се радвам да дадете мнение. благодаря.

47 Радостка { 06.08.09 at 17:02 }

Успешен 7 юни!!!Всичко премина много добре с въпросната процедура.След като изпих зехтина и лимоновия сок не беше много весело,но когато поставих лютият пипер на езика се получи нещо интересно-мислите бяха съсредоточени върху усещането от лютинкото.Дори ми беше смешно-наистина.Хареса ми/без малко да вечерям с лют червен пипер/.Лявата ноздра беше добре уплътнена с памуче,а езичето покрито с приятно парлив вкус.Това ми хареса най-много.И дишане-коремно.Диафрагмата надолу,нагоре.
Камъчета имаше-зелени-ле-ле с размери 2 см. и доста ситнички като глава на карфица и по-едри .
Добре ,че се сетих да направя още 2 клизми-падаха допълнително камъчета/пластелинови-зелени и бледо жълти/Най-голямото ми камъче 2 см. падна с втората клизма.Иначе сутринта към 5.00 беше позивът ми за тоалентна.Тогава излязоха ситните камъчета около 20 на брой.
Чувствах се нормално-без страх,без болки,без прилошаване .Единствено леко по-особено усещане в очакване,въпреки,че миналото лято преболедувах от токсичен хепатит.
Не се страхувайте.Правите си единствено добро.
Нека сме по-здрави,по-красиви и по-секси дори!!!

48 mer { 06.08.09 at 23:16 }

Радостка, много се радвам, че всичко е минало толкова добре. Бате Бино и при теб всичко е супер. Това наистина е добър ефект на прочистване. Нищо, че не ти е прилошавало – при доста хора всичко минава повече от добре (без гадене и прилошаване) и резултатите са също добри, просто на всеки влияе различно тази процедура. Ако го повториш след няколко седмици може би ще имаш излезнали повече камъни, а може и да ти е чисто вече дробчето и нищо да не излезне. Казват, че когато в 2 поредни пъти нищо не излезе, значи дробът ни е чист. Почти всички мои познати, които са го правили, не са усетили гадене и прилошавания (а само при мен – дори си мислех, че не правя нещо както трябва, но се успокоих след това, като разбрах, че при някои и това се случва).

А за степените на успеваемост – ако направим всичко както си е написано винаги ще имаме успех, независимо дали изкараме камъни по 2 сантиметра или шепа песъчинки – промиването е било на 100 %. Но ако нещо пропуснем от подготовката може и да не стане, това вече е неуспех, който се дължи на тези пропуски.

49 бате Бино { 06.09.09 at 1:48 }

Благодаря. Ще го направя пак. Ама не като Франк Синатра –
( „Направих го по свой начин..“ ) а както му е редът. :))

50 бате Бино { 07.06.09 at 12:27 }

Здравейте.Съвсем накратко.Вчера пак чистих дроба. Даже се увлякох в пиенето на зехтина -поне 300 мл съм изпил. Днес обаче нещо ме наболява дроба, дали е допустимо?

Н.Семенова, по чиято методика аз действам, е добавила към методиката допълнително и 20 бр. тъмни стафиди ,които се сдъвкват добре и изпиват заедно с последната порция зехтин. Сигурно има някакво значение.

51 mer { 07.06.09 at 12:40 }

Ако те боли дроба, продължи и днес да го нагряваш за известно време – на мен така ми мина, че 3 дена ме боля и на 3тия го нагрях за половин час и всичко се оправи :).
А това със стафидите за първи път го чувам – описано ли е защо се прави, защото аз не се сещам каква може да е ползата от тях :).

52 бате Бино { 07.09.09 at 19:15 }

Здрасти,Мер
Късно те прочетох, иначе щях да те послушам. Не знам каква е цаката как да проверявам кога имам отговор, без да влизам във всяка тема подред, че пиша в различни теми.

Това със стафидите е нововъведение в методиката на Семенова, аз както знаете ,действам по нея. Там всичко е проверено в практиката от хиляди хора годишно в общо към 10-те школи ,които действат по нейната методика и още една дузина, които я копират. Щом е добавено, значи има полза, но каква точно, мога да разбера, като се обадя на доктор Клешньов в Крим. Подпомага по някакъв начин.

53 Radula { 07.09.09 at 22:36 }

Бате Бино, отляво, под „Приятели“ има „Последни Коментари“ и се изписва кой е коментирал и по коя статия 😉

54 mer { 07.10.09 at 10:07 }

Също най-долу в сайта има Коментари (RSS) – като се абонираш за коментарите ще ти излизат всички, а тези които не си прочел ще са маркирани :).

55 ева { 07.16.09 at 13:27 }

здравейте на всички!Живея в Португалия и миналата година се оперирах–махнах жльчка пьлна с камьни.Пьрвите шест месеца бяха добре но след това усещах тежест болки от черния дроб.Сменях храни,ту утихваше ту се увеличаваше.И стигнах до заключението че трябва да си прочистя церния дроб.
Само незнам как да постьпя.Мога ли да започна тази процедура описана по горе.Благодаря ви

56 mer { 07.17.09 at 22:51 }

Здравей, Ева!
Знае се, че няма проблеми да се направи пречистването при отстранена жлъчка, дори Малахов е препоръчително. Но нека се направи по точно описания начин, без нито един компромис. По-принцип ако сменим менюто си с поне 80 % сурова растителна храна почти сигурно е, че проблемите с дроба ще отшумят (но неразположението също може да е от приемане на медикаменти или стрес).

57 ева { 07.19.09 at 18:48 }

здравей Мер!Как правите клизмата с урина?Благодаря

58 mer { 07.19.09 at 19:08 }

Ева, погледни тази статия – https://www.zemianazaem.com/?p=149. От нея може би ще ти стане ясно. Ако имаш въпроси питай пак :).

59 Андрей { 07.27.09 at 6:45 }

Здравейте на всички!
Поздравления на създателите на сайта! Има доста какво да се научи и сподели тук.
От известно време практикувам периодични гладувания на вода( диетите на Ковачева и други подобни немогат да се нарекът гладуване според мен). Който ги е правил знае какво излиза на 6-7 ден при правене на клизма. Въпреки това не съм убеден, че черния дроб успява да се очисти добре от холестериновите камъни (поне аз не съм такива в излизащия катран). Затова съм решил да направя и отделно очистване само на него. Проблема ми идва от това, че неуспявам да намеря кисели ябълки, за зелени да не говорим. Там където живея, търговците просто не ги предлагат.
Въпроса ми: Може ли ябълковия сок да се замести с друг подобен, гроздов например? Или към сладък ябълков сок да се добави нищо – лимон или ябълков оцет?
Предварително Благодаря на всеки, който ми даде съвет!

60 Ananda { 07.27.09 at 8:52 }

Здравей Андрей,
Ще споделя с теб личния си опит, тъй като и аз имах същия проблем с намирането на подходящи ябълки и приготвянето на ябълков сок. Мисля че най-добрия вариант е действително да употребяваме прясно приготвен ябълков сок. Аз обаче нямах такава възможност. В продължение на две седмица пих сок от лимон и портокал, в който добавях стуедно пресовано масло ( единия ден зехтин, следвашия сусамово масло, следващие ден орехово масло), пчелен мед, водорасли на прах и карамфил на прах. Този шейк се приготвя като изчездаш 1 портокал, 1 лимон, и добавяш към тях поне 3 с.л зехтин или масло, 1 или 2 сл. пчелен мед, малко карамфил и водораслите са по желание. Аз ги добвях тъйкато те са с високо съдържание на хлорофил, който има кръвообразуващ ефект, което рефлектира върху прочистването на черния дроб. Също няколко последователни дни преди пречистването пих и запарка от т.нар смес Inka, подсладена с пчелен мед ( тя съдържа екстракт от цикория, която има жлъчегонно действие) . Както знаем пчелния мед има омекотяващо действие върху черния дроб. Бих моглда да ти препоръчам ако може да си приготвяш и сок от червено цвекло и моркови, той много добре ще се отрази на черния дроб и ще засили омекотяването. Лично аз пих такива сокове 2 седмици преди прочистването като не съм си правила сок от ябълки и успях да изхвърля доста голямо количесто камъчета, а това ми беше първото прочистване. Така че мисля че цитрусовите сокове ( може да се добави и грейпфрут ) примесени с масла са една добра алтернатива .
Надявам се да съм ти била полезна

61 Андрей { 07.28.09 at 9:14 }

Здравей Ananda!
Аз успях да намеря някакви съвсем леко кисели ябълки. Смятам да използвам тях. Така също ще добава и сока препоръчан от теб. С изключение на карамфила и тази Inka имам всичко останало. Имам и една смеска от 10-ина български билки за камъни и други проблеми с черния дроб и жлъчката. Ще включа малко чай и от тях.
Надявам се резултата да си струва разходите и усилията.
Още веднъж – Благодаря за рецептата Ananda!

62 Ananda { 07.28.09 at 11:57 }

Андрей, аз също ти благодаря. Ще споедлиш после какъв е бил резултата.
Не забравяй и нагряването на черния дроб. Това е също много важен елемент от цялата процедура по прочистването 🙂

63 Андрей { 08.10.09 at 9:55 }

Здравей отново Ananda! Здравейте и на другите посещаващи този сайт!
Миналата седмица направих първото си пречистване на черния дроб. Основно ползвах метода описан в този сайт както и препоръките от един друг подобен метод. Иначе казано ходих на сауна няколко дена преди очистването, а деня преди него си взех гореща вана. Това го препоръчват с цел допълнително омекотяване на организма.
Очистването го правих в събота 08.08.2009, 2 дена след пълнолуние. Просто не бях готов на 06.08., а и се падаше през седмицата. Деня мина сравнително спокойно. До 18:30 бях свършил всички приготовления – изтискал и изпил малко над 2.5 литра ябълков сок+цвекло. Така също преди това пих и сок от 1 портокал, 1 лимон, 2 лъжици зехтин Extra Vergin и 1 лъжица мед. Направих клизма на обяд и втора към 17 часа. От 19 до към 20:30 изпих по 200мл сок от лимон и зехтин. Към 22 – 23 имаше малко гадене, но черния пипер и дишането помогнаха. Към 3 сутринта ходих до тоалетната. Камъни нямаше. После заспах. Към 7:30 си направих клизма. Излезе само 1 камъче малко по-голямо от грахово зърно. Към 10 си направих втора клизма. Камъни нямаше. После си направих 1 литър ябълков сок. На обяд изядох 1 праскова а малко по-късно и салата Метличка.
Малко съм разочарован от този единствен камък който излезе. Прочетох тук, че било възможно и нищо да не излезе първият път. Но все пак положих доста усилия миналата седмица и очаквах повече. Успоредно с това започнах и чистене на дебелото чарво. Налагаше се да ставам в 6 часа всяка сутрин за да уснея да направя клизмите и да приготвя сок за през деня. А ранното ставане не е от най-любимите ми занимания. По принцип съв тип СОВА.
Оставих камъчето на един лист с идеята да го снимам по-късно. Когато го погледнах след няколко часа то беше запачнало да се разтапя. А тъй като аз провеждам периодични водни гладувания е твърде възможно част от камъните да се разтапят и излизат заедно със жлъчния сок. Иначе откъде изват всичките тия гадости в червата при приемането само на чиста изворна вода?!
Последното гладуване беше съвсем скоро, преди 3 седмици и продължи 25 дена на вода. Всъщност в момента съм във втората фаза на захранването когато се позволяват и пресни сокове от сурови зеленчуци или могат да се ядат няправо зеленчуци и безсоли салати от тях. Първата фаза на захранването е пиенето на пресни сокове от плодове без скорбяла, а ако продължителността на гладуването не е била повече от 2 седмици и перисталтиката на червата не е спирала може и направо да се ядат плодовете. Всъщност тази 1 фаза на захранване е това, което Ковачева нарича гладуване.
Обратно към черния дроб. Няколко часа след изяждането на салатата Метличка, урината ми потъмня почти до червено. Зная, че има тест за състоянието на чарвата, черния дроб и бъбреците с лъжичка сок от цвекло и ако има промяна в цвета на урината това не говори добро за тях. От друга страна количеството на цвеклото в салатата беше между 100 и 150 грама. При пиенето на сок от ябълки и цвекло през седмицата нямаше такова оцветяване, даже беше бистра и прозрачна като вода. Незнам какво да мисля. Някой може ли да изкаже мнение?
Та накратко това беше първото чистене на дроба. Ще го повторя след 2 месеца, нямам възможност по-рано. Но мисля, че по-важното е да намаля приемането на животинска храна и особено готвена до минимум.
Благадаря отново Ananda!
От здраве да не се отървете!

64 mer { 08.10.09 at 21:37 }

Ананда, даваш много полезни идеи, благодаря ти.

Андрей, много ти благодаря за това, че споделяш и ни държиш в течение :).
Според Шчадилов може ябълковия сок да се замени с леко топла вода с мед. Медът също омекотява камъните. Пие се сутрин на гладно една, две чаши, на обед, вечер, въобще доста често, предполагам, че ще е още по-добре ако се пие подходящ билков чай с мед (например като твоята комбинация от билки).

Когато урината ни се оцветява в червено след като сме яли червено цвекло, означава, че имаме пропускливост на дебелото черво, което значи, че на места здравината и целоста на лигавицата са нарушени. Когато пием сок от червено цвекло не се получава така, защото сокът не достига до дебелото черво.
Преди и при мен се получаваше така и то доста силно се оцвеятаваше, но след като направих доста клизми с урина (преди година), спря да се оцветява. Сега мисля, че пак се оцветява, но много леко.
Тези гладувания са много дълги, завиждам ти на волята и последователността. Ако не е неудобно да попитам – от какви здравословни проблеми искаш да се оттървеш и има ли подобрение след гладуванията. Разбира се, може да не пишеш въобще за това.
За животинската и готвената храна добре си решил да я намалиш, ако постигнеш 80 % ще е много добре, с теб сме и знай, само хубави неща ще ти се случат.

Мои познати също не изхвърлиха камъни първия път, но на втория, третия не могат да смогнат с отделянето :). А може да си от малкото щастливци, които просто нямат, също да спомена – това, че видимо няма камъни, не означава, че дроба не се е изчистил, пак се е изчистил добре, но не по очаквания начин.

65 бате Бино { 08.13.09 at 16:47 }

Здраво гладуваш, колега , поздравявам те. Ако случайно знаеш каква доша си по Аюрведа, сподели и това. Би трябвало да си кафа, че за вата като мен такива срокове са екстремални.

66 Андрей { 08.14.09 at 9:27 }

Бате Бино, според тестовате, които съм правил съм по-скоро Пита(жлъч). А правя дълги гладувания(над 21 дена), по причина на това, че някъде след този период организма не само се чисти, но и започва да се регенерира до колкото е възможно. Изяжда болните тъкани и т.н. Поне така пише по книгите, които съм чел. Ще пиша малко повече но-надолу.
Здравей Мер!
Благотаря ти за съвета! Ще си го запиша и ще добавя и него към останаллите сокове, които пя при подготовката за следващото пречистване.
Питаш какви са здравословните ми проблеми. Моята история е доста дълга. Ще опитам да я разкажа на кратко и ще се спра на най-важните моменти за да не ви досаждам прекалено много. Всичко започна преди 5 години. Бях подложен на стрес за около месец. Всъщност приех някои дребни проблеми прекалено сериозно. Постепенно се появи мигрена. Която стана редовна. След месец и нещо започна да ми се вие свят. Губех координация. А една сутрин се събудих и тялото ми трепереше. Не беше от студ. Още при появата на първите от горните симптоми тръгнах по лекари. Обиколих почти всички софийски болници. Започна се с пиенето на торби с лекарства. Така минаха около 6 месеца. Имаше дни със страшно главоболие, когато освен да лежа не можех да правя нищо друго. С идването на зимата проблемите леко затихнаха. През зимата направих нова глупост. Пих голямо количество студено безалкохолно. На 2 пъти по около 2 литра. Бях се престрастил към колата. След първия и особено след втория път се появи кашлица и болки в гърдите. Покрай студеното време проблема се увеличи. Тръгнах по лекаpи и отново започнах да влача торби с лекарства. Този път здраво антибиотици. След 3 месеца без промяна една пулмоложка ми откри повишена хламидia в кръвта i рече, че имам пневмония. Изписа ми още по-силни антибиотици за 1.5 месеца. За това време почти уби хламидята, но и аз не се чувствах много жив. Но симптомите си останаха същите – кашлица, храчки, болки в гърдите. Между временно фирмата майка в чийто филиал в БГ работех фалира. Трябваше да търся друга работа. Реших да е в чужбина и няколко месеца по-късно заминах за южна Корея и все още съм тук. Тук проблемите продължиха. Торбите c лекарства също. Изследвания – ренгенови снимки, скенери, кръвни проби, лежане по болници. Диагноза и резултат – нулеви. От климатицияте и различния климат настивах 2 пъти седмично. Често имах главоболие. Единствения ми приятел беше Аспирин-а. През отпуските се влачех по лекари и в БГ. Така минаха 2 години. Последното което вземах беше пречистена сяра с пчелен мед, която майка ми ми изпрати. От тогава проблемите с гърдите почти не са се обаждали.
Между времеменно се появиха нови със чарвата. Една сутрин през 1 година тук се събудих със сuлни болки в корема. Беше събота и работеше само спещното. Платих по 3-ната тарифа(спешното е платено тук). НИщо не откриха. Дадоха ми някакви сиропчета и ме пратиха вкъщи. Година по-късно историята с корема се повтори. Но този път с разстройство и кръв. Направиха ми колоноскопия, гастроенрероскопия, скенер. Резултат – колит. Лежах 4 дена в болницата на сустема. Никаква храна и вода. На изписването попитах доктора какво да променя в храненето си. Отговорът беше, че нищо не е нужно да променям. В този момент разбрах, че той просто не иска да ме изпусне като клиент. За изследванията и 4 дена в болницата платих почти 1000$. Добър бизнес е това, нали!!! На третия път сигурно щияха да ме режат. тук начина на готвене прави храната доста агресивна и мъртва. почти вричко минава през огъня и му се добавя убийствено количество лют пипер. от тогава започнах старателно да я избягвам всеки път когато мога. и 2 години след това, червата не са се обаждали.
Между временно започнаха да се появяват разни странни възпаления, обриви, зачервявания. Постоянно тичах ту при един ту при друг лекар. Хапчета всемах почти нон стоп. Пробваха какво ли не на мен. Нищо не откриха, нищо не ми действаше.
Преди година се появи нов проблем. След 2 яденета на печено мазно месо със лютив сос се появиза болки в дясното подребрие. Там някъде където се намира жлъчката. След 2 ексографа, 1 скенер, гастроентероскопия, колоноскопия, торби със хапчета, иглотерапия при китайски лекар и пак лекарства, ходене при корейски лекар + някакви билки за 200$ резултата е 0! Нито диагноза нито резултат.
Бях напълно отчаян.
Ще продилja в друг пост по-късно, че горното стана огромно.
Със здраве!

67 бате Бино { 08.17.09 at 1:05 }

Мале, какви са тия патологии, бе Андро ? Ти си се измъчил. Ама довърши статията ,после ще задаваме въпроси. Ти там, да те посъветвам, виж каква е традицията при готвенето на храната – лютият пипер не е чак толкова лош, но ако слагат натриев глутамат навсякъде ,както в китайската кухня ,тогава много лошо. Аз като разбрах ,че китайците го ръгат в големи количества във всичките си манджи и съм спрял да ям по китайски ресторанти.Даже имало такъв синдром : „Синдромм на китайския ресторант“
Значи ,съвсем честно , преди година и нещо за последен път ядох в такова ресторантче, намира се точно на базарчето до Лесотехническия , София, – хапнах сладко някакви пръжки на обед, а през нощта се събуждам и ми е толкова гадно,че се уплаших ,че ще умра ,излязох от хотелската стая и се запътих към фоаето ,викам си – ако стане нещо, поне да ме видят хора и да помогнат. Ужас. За втори път в живота ми се догажда така от храна. ( Първият беше във Варшава през 90-та ,когато се събудих за да повръщам ,след като бях вечерял сладки зелеви сърми – с каймица и захар.На гости бях,да не обидя домакинята.. Да внимавате с полската кухня, там дори и супата подслаждат. )

68 Андрей { 08.17.09 at 9:41 }

Здравейте отново!
Та както казах, след горната история бях на ръба на отчаянието. Всичките ми усилия да си реша проблемите оставаха без резултат, а последните се увеличаваха постоянно. Почти на всеки 6-12 месеца се появяваше нов проблем, който се добавяше към предишните. Чувствах, че има нещо дълбоко объркано и погрешно, което никой не успяваше да види или просто не му беше финансово изгодно. Както казах похарчих огромни суми. Навсякъде се бърках дълбоко с надеждата, че нещо ще се оправи. Кой иска да изпусне такава риба?! Покрай четенето на разни книги „Конспирациата срещу здравето“ на Атанас Гълъбов, „Златните правила на храненето“ на Малахов и ровенето по нета, попаднах на няколко книги за гладуването. Първата, на Столешников, прочетох преди повече от година. В началото това ми се стори доста крайно и даже опасно. Но с напредване на проблемите и отчаянието ми, започнах да приемам нещата по-сериозно. Прочетох още няколко книги или части от тях на Шелтън, Ангел Ангелов, Лидия Ковачева. Основно ползвам тази на Столешников. Според мен той е от хората, които най-добре е описал самия процес на гладуването и е обяснил в подробности какво, как и защо се случва. Защо трябва да правите това или не трябва да правите онова. Обосновава всяка стъпка. Другите книги ми звучат малко като „Ода за гладуването“. А Лидия Ковачева малко се отдалечава от темата според мен.
Какви са резултатите?
Ами иска ми се да кажа – „Прекрасни“! Но уви, не е точно така. Практикувам го от началото на 2009. До сега съм прогладувал общо 50 дена на вода (включително влизането в гладуване) – съответно 8, 17 и 25 дена. Излизането, което е също много важно е 2 или 3 етапно като всеки етап би трябвал да е поне колкото времето на вода.
Това, което ми се е случило до сега е сериозното изхвърляне на токсини, чрез клизмите и повръщанията, урината, изпотяването. Изхвърлянето на песъчинки с урината при първото гладуване. Подобряване на зрението, но уви с временен ефект. Това е загадка на която не съм намерил отговора. Известно подобряване на цялостното ми здравословно състояние. Загуба на 21 кг от теглото (23%).
Мисля, че да се гладува прериодично е добре, но още по-добре е и да не се замърсява организма. А животинската и готвената храна цапат здраво! За 1 месец вегетарианство и суровоядство при захранването свалих допълнително 2-3 кг. А за 2 дена на частично готвена храна си ги възвърнах с лихвите! А за солта, глутамата и другите отрови да не говоря. Солта задъжа водата. Освен това всички добавки и овкусители, първо те тровят директно, второ заедно с готвенето правят храната по-вкусна и водят до преяждане.
Вчера ядох китайско(нямаше много къде да бягам). Следващити няколко часа се чувствах като отровен. Даже и днес продължава да ми е солено в устата.
Та това е в общи линии. Продължавам с гладуванията и чистенето. Животинската храна ще се стремя да я намаля до 10%(максимум 2 пъти седмично), а готвената до 5% (1 седмично). Основният ми проблем е неразбирането от страна на роднините и най-вече на жена ми. Тук животинската храна се боготвори, в частност мазното печено месо. Та се налагам доста да обяснявам.
Благодаря за съветите и подкрепата!
Със здраве!

69 mer { 08.17.09 at 12:36 }

Андрей, историята ти е впечатляваща. Благодаря ти, че я сподели с нас.
Относно гладуванията, не се знае със сигурност кога ще се почувстваш добре – например при Пол Брег настъпва изчистване от живака чак след много много предишни гладувания.

Аз съм „пита“ също и съм преценила, че на мен най-добре ми се отразяват соколеченията, тоест приемане единствено на прясно изцедени сокове без фибрите за 10, 20, 30 или 100 дни (последното е подходящо за хора с повечко килца). Соковете не само спомагат за изхвърлянето на токсините, но и лекуват, особено зеленчуковите. Ако сметнеш, че гладуванията на вода, не ти докарват необходимите резултати, пробвай и гладувания на сокове – може пък от тях да дойдат чудесата.

Нагласата също е много важна, да е положителна – не мисли за болестите, а мисли за това как всяка клетка ти се изчиства и ти благодари, и всяка тъкан се обновява и ти се изпълваш с енергия, здраве и красота…. сияеш…
някои хора дори се лекуват изцяло на ниво психика, енергия и позитивни мисли…

Винаги роднините ни дърпат малко или много назад (понякога и напред :)), но като им заявиш ясно, че това го правиш с цел лечение, би трябвало да уважат твоя избор. Ако се интересуват защо го правиш препоръчай им литература, която да ги информира. Малко вероятно е да я прочетат де…. Аз обяснявах в началото, но вече не ми се налага, явно свикнаха :).

70 Андрей { 08.18.09 at 9:50 }

Здравей Mer!
Имам един въпрос. Какъв разхлабващ чай ползваш?
Трябва да си изчиствам червата преди всяко гладуване, а не искам да пия английска сол.
Благодаря!

71 mer { 08.18.09 at 11:24 }

По принцип има готови смески за разхлабване в пакетчета, но понеже от тях ме боли много корема вече си правя чай от майчин лист, зърнастец и липа (последното е за вкус, може да го замениш с мента или лайка или друг любим, но не трябва да запича, шипката например запича). Знам, че също разхлабващо действа и сок от рози или сладко от рози, но в тях пък има захар. Английската сол е по-добре да се избягва.

72 Атанасия { 08.20.09 at 14:36 }

Мер, може да ви прозвучи малко смешно, но какво е пита и как да разберем ние какво сме?

73 Андрей { 08.21.09 at 5:58 }

Атанасия, пробвай тук:
http://www.ayurvedabg.com/test.php

74 Атанасия { 08.21.09 at 7:28 }

Андрей, много ти благодаря, после като стана малко по-свободна ще си го направя.

75 Атанасия { 08.21.09 at 14:20 }

Аз съм КАПХА, как трябва да се храня и какво гладуване е най-доброто за мен???

76 mer { 08.21.09 at 16:44 }

Ати, ами то е малко дългичко затова другата седмица може би ще трябва да напиша статия за основните доши и храненето. Но ако не ти се чака – има много книжки за аюрведа, в които е описано доста подробно. Една такава, за която се сещам, е на Казънс – Съзнателно хранене, част 1.

77 Атанасия { 08.21.09 at 17:23 }

Благодаря ти Мер за информацията, но питах не отдавна за книгите на Казънс, в книжарниците на Главната и в нито една от тях не бяха чували за него. Ти от къде си си ги взимала твоите???

78 Стефан Стефанов { 08.22.09 at 14:58 }

Здравей, Анастасия,

Двата тома на Казънс на два пъти купих от голямата книжарница на „Хеликон“ в София, на „Патриарх Евтимий“ и „Витошка“ – имаха ги преди 20-на дни. Ако си от София или имаш път насам, можеш да ги купиш оттам. Книгата е може би най-доброто, обширно и концентрирано знание в материята, с много-много рецепти. Успех.

79 бате Бино { 08.27.09 at 12:42 }

Начални и достатъчни познания по Аюрведа : “ Четирите кръвни групи и индивидуалната конституция“ – Г.Малахов.
Има я .Струва 5 лв.

80 jumil { 10.26.09 at 21:23 }

Moля ви, споделете мога ли през тези 5 подготвителни за пречистването на черния дроб дни да правя и клизми? Питам, понеже се претиснявам да не би така да се изхвърлят полезните вещества от сока, въпреки че клизмите ги правя вечер и гледам преди това поне 3 часа да не съм пила сок.

81 бате Бино { 10.27.09 at 19:55 }

И може и трябва ! 🙂
(Според Надежда Семенова , призната за най-голям теоретик и практик в тая област)

82 Деяна { 11.10.09 at 1:54 }

Поздрави на всички. Отскоро чета, още по-отскоро практикувам 90% суровоядство /8-9 месеца/, в събота си про4истих за първи път 4ерния дроб. Ползите са осезаеми, няма да коментирам. За мен пътят нататък е ясен. Много бих се радвала, ако някой от вас сподели практика с деца- някакви по-безобидни, но все пак ефективни на4ини за про4истване на организма, както и справяне с грижовните роднини, които смятат, 4е съм меко казано ‘за връзване’. За да не ме из4етете и вие със съмнение, ще споделя, 4е имам детенце на 4 г. с здравословни проблеми- епилепсия /медикаментозно овладяна/ и проблеми от аутисти4ния спектър, както и с храносмилането- които към момента имат зна4ително подобрение. След много из4етени статии. коментари, книги и не си спомням още какво, както и след проведените върху мен ‘експерименти’, твърдо съм убедена, 4е това е правилният на4ин на действие. Обнадеждена съм и от резултатите върху детето, въпреки 4е засега съм успяла да въведа 4асти4но суровоядство /което страхотно му допада и отказва категори4но всякакви манджи/ и приемане на хума в много ограни4ено коли4ество, но затова пък ежедневно. Но има още много какво да се желае. Отворена съм за всякакви съвети!

83 mer { 11.10.09 at 2:18 }

Деяна, много се радвам, че си загрижена по този начин за здравето си и това на детето ти. И аз вярвам, че това е правилната посока. Тъй като съм малко запозната с епилепсията и аутизмът, не мога да дам никакви препоръки в момента, но ще се позаинтересувам и ако открия нещо ще споделя тук. Надявам се някой по-компетентен да сподели също мнение. Успех и до скоро.

п.п. суровоядството, особено био суровоядството, води до чудеса :).

84 steli4ka { 03.14.11 at 17:42 }

Да се похваля и аз. На 13.03.2011 – първия ден от втора четвърт на луната двамата с приятеля ми направихме чернодробното пречистване. Датата избрахме най-вече съобразно нашите ангажименти – да е почивен ден. И при двамата мина леко. При него не изглезнаха камъни – при мен 30-тина тъмно зелени пластелинчета с неправилна форма (като тези от снимката в началото) с размери от зърно на леща до голямо бобово зърно и се чувствам доста весела.

85 zloradi { 03.17.11 at 16:54 }

Искам да попитам може ли да се прави чернодробно пречистване на хора, които са прекарали хипатит преди повече от 10г.

86 petia { 03.17.11 at 18:10 }

Аз лично съм боледувала от хепатит А като дете и от хепатит Б преди 10 години и вече трета година правя чернодробното пречистване с доста добър резултат. Първият път беше ужасно, повръщах цяла нощ, на следващата година опитах пак през пролетта, получи се, направих от март до май три поредни пречиствания с много добър резултат, нямаш представа какво излезе от мен, миналата пролет започнах от март и направих две поредни – март и април, отново имаше резултат, но не в такива огромни количества, като предния път. тази година го правя пак – в момента трае подготавката ми със плодове и зеленчуци сурови на сок, на пълнолунието 19-ти ще правя самото пречистване. При мен се получава добре, важното е стриктно да се спазват всички процедури, суровоядство, без месо и млечни 1 седмица, клизми, загряване и т.н. Самата процедура е доста натоварваща за дроба, правили ли сте изследване на чернодробните показатели?

87 Андрей { 03.18.11 at 7:49 }

И аз така petia. В Събота чернодробно, а в неделя Шанка.

88 Maya { 05.27.11 at 10:22 }

Здравейте,

Попаднах на този блог случайно, търсейки малко повече информация за суровоядството. С много от нещата съм съгласна, с други не. Винаги съм се стремяла да живея здравословно, но за суровядството може би не съм дорасла. И така, докато четях темите в блога, в мен се зароди един въпрос. Защо въпреки начина по който се храните от организма (и по-точно черният дроб) се отделят такива гадости?

Благодаря!

89 mer { 05.28.11 at 11:58 }

За съжаление храната, която се консумира масово е отглеждана с пестициди и изкуствени торове. Отделно от това, черния ни дроб може да е насъбрал ненужни вещества още от детството ни. С чернодробните пречиствания се избавяме от излишния багаж, насъбран от години. Ако се храним с чиста био растителна храна и мислите ни са добри, бавно и постепенно ще пречистим тялото си и няма да има нужда се правят такива процедури. Но някои избират този варинат в зависимост от това, колко бързо искат да се излекуват и какви здравословни проблеми имат. Това е по-добър избор от лекарствата и болниците.
Поздрави!

90 веси { 06.22.11 at 20:16 }

Здравейте
Намирам се в чужбина ,по точно в Египет,и вчера прекарах тежка жлъчна криза,и от многото инжекций ,май накрая ми сложиха някакъв опият подобие на –“морофина“,дано не звуча смешно и несериозно ,ама още съм омагиосана.
Та въпроса ми е допустимо ли е да правя чернодробно прочистване ,или да изчакам няколко дена,като се има в предвид ,че отказах всякаква химия да пия ?!

91 ками { 08.13.11 at 18:25 }

Радвам се, че попаднах в този сайт. Прочетох около една трета от мненията, въпросите и отговорите, дано не съм пропуснала и важното във връзка с моя въпрос … Ето го и него:
Претърпях жлъчна операция преди 8-9 години и сега нямам жлъчен мехур. 3-4 години преди операцията, съм правила прочистване на жлъчката, съшо с лимон и зехтин и още – някаква билка. Изкарах камъни, които напълниха цял буркан от сладко (от високите).
Искам периодично да си правя чернодробни прочиствания. Но, проблемът е, че не съм сигурна дали мога да ги правя, след като нямам жлъчка. Някой наясно ли е с този проблем?

92 mer { 08.14.11 at 0:16 }

Ками, Малахов твърди, че няма проблеми да се прави това чернодробно пречистване за хора без жлъчка. Ако искаш прочети му книгата за чернодробно пречистване. Други хора като теб (с отстранена жлъчка) също са писали, че няма проблем. Но ще те посъветвам да направиш много добра подготовка. Успех!

93 Gerrie { 08.19.11 at 23:25 }

Искам да попитам относно изхвърлените камъни:
– При прочистването отделените камъни са такива каквито ги познаваме (твърди и здрави) или наподобяват „желирани топчета“, или при прочистването се изхвърля и от двата вида?
Откриха ми камъни (голям брой като мъниста) в жлъчката в 4-ти месец от бременността ми, които със сигурност не съм имала година и половина преди това (знам го от профилактичен преглед). И сега се чудя тези камъни които се виждат на ехографа дали са така наречените желирани топчета или са твърди камъни образувани от по-високите нива на билирубина ми и хормоните от бременността. Казват, че тези камъни са с размерите от 4 до 6мм и единственото което ме притеснява да направя прочистването е някой камък да не запуши жлъчен канал и да направя беля.

94 mer { 08.23.11 at 16:31 }

От 4-6 мм не е проблем да се изкарат камъни, доста хора са изкарвали камъни по-големи от 2 см, но само ако подготовката и самата процедура се направят както трябва.

95 христина { 09.20.11 at 16:24 }

И аз го направих за 1 път и се получи.Боли ме обаче дроба и сега се чудя какво да правя,по-точно кога да повторя.Малахов казва през 1 месец,а в нета срещам че може и след седмица две-какво да правя?Наболява ме и то всеки ден.Не допускам,че нещо е увредено,просто няма от какво,при това хр.ми навици са отлични…,както и задравето
ми…Ако може ме посъветвайте.Благодаря и Светлина!
Ако някой иска детайлни указания за процедурата ще му пиша.
E-mail: euro_m@abv.bg-това е верния !

96 mer { 09.30.11 at 18:50 }

Тази тема е затворена за повече коментари. За споделяне и въпроси посетете форума – http://forum.zemianazaem.com/. Благодаря!