Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Живата храна

Това са откъси от книгата на Вадим Зеланд „Създател на реалността“. Коя е човешката храна, защо храната ни разболява, как да изчистим тялото си и да не боледуваме и как да се храним правилно за максимум енергия и здраве – прочетете, за да разберете.

Главната, ако не и единствената причина за дефицита на свободна енергия, е прозаичното задръстване с шлаки на организма, което плюс всичко друго е източник и първопричина за всички болести.

Човешкото тяло съхранява в себе си частици от загиналите клетки, белтъчна и мастна маса – с нея са затлачени междуклетъчните пространства и буквално са натъпкани лимфните и кръвоносните съдове. Този боклук пречи на нормалното функциониране на организма – той не позволява на клетките да „контактуват”, намалявайки силата на електрическите сигнали, които те си предават.
А причината е елементарна – неправилното хранене. Но да се каже това, значи нищо да не се каже. Тук, както често става, въпросът не е в знанията, а в информираността. Обичайните щампи скриват същността на знанието, като оставят на повърхността безпочвени измислици. Обикновено всичко се свежда до това, че еди-какво си е вредно да се яде. С това по правило сведенията за здравословното хранене се изчерпват. Съществува и теория, че могат да ни спасят диетите и специално разработените хранителни добавки.
Но дали всичко е толкова сложно? Някой прави изследвания, друг разработва сложни схеми за хранене, произвежда хитроумни препарати – общо взето, в действие е цяла индустрия. Досещате ли се кой има полза от това? Разнообразните заблуждения са безброй, но полза никаква. Дори строгото вегетарианство няма да помогне, ако не се познават и не се спазват принципите на правилното хранене. А те всъщност са много прости и са разработени не от светила на науката, а от самата природа със сертификат за качество от Бога.
Първо, както следва от физиологията му, човек не е месоядно същество. Но дори това не е толкова важно. Главното е, че храносмилането ни е устроено по особен начин: за да се усвоят правилно, продуктите трябва да постъпват поотделно, последователно, без да се смесват. Ако това правило се нарушава, храната не се смила и загнива, замърсявайки и отравяйки целия организъм. И най-сетне, продуктите, преминали топлинна обработка, са наистина екстремално натоварване за организма, тъй като почти всичко ценно в тях е унищожено. В природата нито едно живо същество не си готви храната на огън. Кулинарията се е появила сравнително скоро, а храносмилателната система се е оформяла милиони години.
Странно нещо: хората прилежно спазват външната хигиена, а за вътрешната малцина се замислят. Междувременно в човешкото тяло се намира цял склад от боклуци – те не се виждат, но тежат няколко (понякога десетки) килограма. Отделителните системи не успяват да се справят с отпадъците и организмът е принуден да складира тази мръсотия, където може. Вследствие на това тялото започва бързо да се замърсява и заприличва на стара тоалетна чиния, която никога не са чистили. Организмът има огромни резерви, ето защо човек се изхитря понякога да живее до 70, че и повече години. Всичко обаче си има край. Още по средата на жизнения си път човек започва да изпитва последиците от замърсяването: болести, наднормено тегло, вялост, пък и силите вече не са същите и всичко не е така, както е било преди, в младостта.
Цялата работа е там, че енергийното тяло на човека реагира на замърсяването на неговата „канализация”. Чакрите се запушват, енергийните канали се стесняват, енергийният поток се превръща в тъничко ручейче и всичко това довежда до загуба на жизнена сила. На свой ред отслабването на енергетиката води до патологични нарушения на физическото тяло. Получава се затворен, порочен кръг. Ако не владеете собственото си тяло, как ще владеете реалността?
А можете да си върнете предишната бодрост и дори да бъдете толкова здрави, колкото никога не сте били! Но за тази цел е необходимо да превърнете мъртвата кухия в жива. Какво имате – печки, тенджери, тигани? Ако искате да освободите тялото си от боклука и да добавите към свободното си време много часове, които преди губехте около печката, скоро всички тези приспособления за умъртвяване на продуктите ще изчезнат от кухнята ви.
Вероятно на някого думите ми ще му се сторят шокиращи. Какво пък, никой никого не принуждава. Само подреждам фактите. Заслужава ли храната, с която сте свикнали, вашето здраве, енергията и живота ви? Има един поговорка, която обикновено се произнася със съжаление: „Ако младостта знаеше, а старостта можеше.” Във ваша власт е да стане така, че да остане само младостта, която и ще знае, и ще може.
Първото, от което трябва да се започне, е да изчистите „санитарния фаянс” – особено черния си дроб. Как се прави това, е описано в множество книги. Защо е прието да се спазва външната хигиена, а вътрешната – не? Нима защото мръсотията се вижда само отвън? Вътрешната хигиена ще се поддържа от самия организъм, ако преминете към правилно хранене. Това трябва да се прави постепенно, на няколко етапа: последователно хранене, разделно, отказване от редица продукти и най-сетне суровоядство. Ако изведнъж преминете само към естествени продукти, бихте могли да не издържите рязката промяна, пък и на организма му е нужно време да се пренастрои.
Необходимо е постепенно да изключите много продукти от менюто си. Това преди всичко са зърнените храни, изделията от бяло брашно, хлябът с мая, млякото, консервите. В тях няма нищо ценно. Например всички полезни вещества в зърнените храни се намират в техния зародиш и в обвивката им. Бялото брашно се получава чрез очистване на пшеничните зърна от обвивката и зародиша им. Така всичко ценно се изхвърля, а остава само мъртва материя, състояща се основно от нишесте. Природата е предвидила тази безжизнена част от зърното като строителен материал, нещо като бъчва с мазнини за зародиша. Сетне в брашното прибавят изкуствени витамини, т.е. химия.
Да се храните с изделия от бяло брашно, е все едно да си купите нишесте и да го лапате с лъжици. Черният дроб се задръства с мазутоподобна маса, нишестето се натрупва в организма като слуз, стените на червата се облагат с налепи. Освен това зърнените храни съдържат лошо 6алансиран белтък. Колкото и странно да ви звучи, по-добре се хранете с месо, отколкото с каши и макарони. А в млякото се съдържа казеин, благодарение на който на животните им растат рога и копита. В организма на човека млякото се превръща в ксерогел – нещо като туткал.
В крайна сметка в менюто ви трябва да останат само естествени продукти: пресни, замразени или сушени плодове и зеленчуци, морски водорасли, ядки, семена, мед. И никаква топлинна обработка – всичко да е в суров вид. (Не причислявайте към ядките фъстъците – това е бобово растение, и то не особено полезно.) Но резкият преход от обичайните продукти към сурови плодове и зеленчуци няма да доведе до нищо хубаво. На организма е нужно време, за да свикне и да се преустрои. Затова преходът трябва да се прави постепенно, намалявайки в менюто частта на варената растителна храна и увеличавайки суровата. Ако човек цял живот е употребявал предимно обработена храна, микрофлората му се е приспособила именно към такова меню. По принцип резкият преход е възможен, но за онези, които са достатъчно здрави.
Голяма част от нашето меню се състои от семена – зърнени, бобови и други. Семената се състоят от полуфабрикати – консервирани строителни материали, основно нишесте, белтъчини и мазнини. Освен това в състава им влизат инхибитори – вещества, които затрудняват храносмилането.
Когато семената покълнат, в тях стават резки промени: инхибиторите се унищожават, нишестето се превръща в малцова захар, белтъчините – в аминокиселини, а мазнините – в мастни киселини. Същото става в организма при храносмилането. Излиза, че голяма част от работата в покълналите семена вече е извършена. Нещо повече, в тях се синтезират полезни вещества и се мобилизират резерви, за да се насочи цялата енергия за развитие на растението. Консервираните и дремещите сили на семената се съживяват и се освобождава колосален потенциал за раждането на новия живот.
Покълналите семена притежават лечебни и биостимулиращи свойства. Не бих могъл да ги изброя – тук има всичко. Преди всичко витамини и микроелементи, подобряване обмяната на веществата, изчистване на организма, укрепване на имунитета, повишаване на работоспособността и излекуване на множество болести. Покълналите семена имат всичко, което предвидливо е заложила в тях природата за развитие на новия живот и за оцеляване в агресивна среда. Те са прекрасно балансирана, лесно усвоима храна и едновременно ефикасно лекарство.
В менюто си можете да включите покълнали семена от пшеница, царевица, различни видове фасул и нахут. Технологията на приготвянето им е много проста. От вечерта ги поставяте в сито или цедка, промивате ги и ги покривате с мокра марля. Сутринта ще видите жива храна. Царевицата и фасулът (за предпочитане е червеният – по-полезен е) е необходимо да се накиснат за едно денонощие и след това да престоят под марля също толкова време или по-дълго, като от време на време ги промивате.
Пшеницата и царевицата могат да се ядат сурови. Пшеничените кълнове притежават изключителни лечебни свойства. Трябва да се сдъвкват добре (поне по две супени лъжици дневно), но ако в устата ви се образува нещо като дъвка, значи този сорт не е подходящ и се налага да потърсите друг. За съжаление бобовите кълнове нямат приятен вкус в суров вид. Изсипете ги в гореща вода и след като кипне, ги отстранете от огъня. За нахута е достатъчно да го залеете с кипяща вода и да го оставите десетина минути да престои.
Суровоядството е наука за храненето за хората на третото хилядолетие – за цивилизацията от третата вълна. Най-известният пропагандатор на суровоядството е Аршавир Тер-Ованесян (Атеров). В книгата му „Суровоядството или новият свят, свободен от болести, пороци и отрови“, издадена в Техеран, са представени основните принципи на суровоядството. Атеров изгубва първите си две деца от тежки заболявания и след това отглежда третото си дете – дъщеря, изключително със сурова храна. Тя пораства като невероятно здраво момиче.
Ето какво пише той в книгата си: „Дъщеря ми скоро ще навърши седем години, но никога не е слагала в уста дори късче дегенерирана храна. Здравето й е върхът на съвършенството. Сега виждам колко по-лесно е да възпиташ стотина деца суровоядци, отколкото едно – гастроном. Никога не ми се налага да се тревожа за детски заболявания като простуда и хрема, разстройство и запек или пък дали днес детето е яло достатъчно или не. Дъщеричката ми е весела като птичка и винаги има възможност да си вземе от масата, каквото й се яде. Тя играе, пее и танцува неуморно по цял ден, без сълзи и капризи, без плач и крясъци и не причинява никакво безпокойство на околните. Точно в осем вечерта тя си ляга и след като няколко минути си попее, затваря очи и спи непробудно до шест сутринта. Не си спомняме случай още от първите месеци на живота й, когато се е събудила през нощта. Сънят й е толкова дълбок и здрав, че никакъв шум или движение не могат да я събудят.”
След всичко казано дотук няма съмнение, че храненето със сготвена храна нанася чудовищна вреда на организма. А предимствата, които човек получава, когато премине към суровоядство, най-добре формулира един от последователите на натуралното хранене Николай Курдюмов. Ето какво пише той:
„1. Не можеш да се разболееш от възпаления и простуди. Грипът преминава практически незабелязано. Изключват се и изчезват буквално всички психосоматични страдания (разстройства на органите, ставни заболявания, болки – защото всички органи се изчистват и подмладяват). Имунитетът се повишава от изкуствения минимум до естественото си нормално състояние — можеш три часа да лежиш в снега или да подскачаш само по бански при минус 18°С и нищо няма да ти стане! И всичко това без специално закаляване!
2. Изключително висока чувствителност към вредните вещества със силна реакция, дори може би болезнена, но същевременно тялото мощно и бързо ги изхвърля и обезврежда и практически няма последици от отравянето.
3. Тук спада и силната хранителна издръжливост: ако се налага да се ядат необичайни или недобре смилаеми вещества, всичко лесно се смила и обезврежда без последици. Филтрите с един замах обработват всичко.
4. Усвояването на храната е с една степен по-високо. Тоест коефициентът на усвояване. „Преялият” суровоядец (т.е. преминал кризата на осемте месеца) се нахранва с три ябълки или две краставици. Насища се от горска зеленина, листата на плодните дръвчета, филизите на лозата – всичко става за храна. Оттук:
5. Уникално усещане за независимост от обстоятелствата. Без да произнасяме високопарни речи за единството с природата, но каквото и да се случи, където и да се окажеш – дори в гората, – винаги ще бъдеш сит без никакви пари, ще оцелееш.
6. Вкусово усещане не само с езика и очите, а с цялото тяло. То одобрява или не одобрява храната и сигнализира с желание, равнодушие или отхвърляне. Усещане за ситост: то е обективно, идва от тялото, затова нямаш възможност да преядеш. Пък и е много трудно да преядеш със сурови продукти.
7. Усещане за глад: след „кризата” практически няма такова. Няма я неврозата, която наричаме апетит. Има разбиране – аха, мога да се нахраня. Ако си се увлякъл и си забравил ден или два – нищо. Спомнил си си – нахранил си се, добре. Оттук:
8. „Ефектът на камилата” – способност изобщо да не се яде ден, два или три, без да се изгуби комфорт и издръжливост. Храниш се един път на ден – супер. Същото е и с пиенето, дори при големи физически натоварвания.
9. В резюме: нормална физическа издръжливост. Тичането е приятно. Можеш да тичаш няколко часа и да не се чувстваш изморен. Изобщо не се изморяваш, нямаш желание да поседнеш или полегнеш. Много по-висок КПД на живота. И пак без специални тренировки.
10. Умствената издръжливост при всякакво натоварване е също толкова висока. Умът е ясен и кристално чист. Паметта работи идеално. Мисленето е толкова ясно, че полагаш изпити почти без подготовка и ученето престава да бъде проблем.
11. Потребността от сън се ограничава до 6 часа. Лесно се понася липсата на сън. Например на 60 години караш кола три денонощия без прекъсване и без отслабване на самоконтрола и вниманието. Събуждаш се леко, бодър и радостен.
12. Силен интерес към живота. Настроението е спокойно, радостно. Неприятностите само те активизират. Висока степен на стабилност: практически не можеш да се скараш – нищо не те дразни, всичко възприемаш съзнателно.
13. Няма натрапливи състояния – не тялото те управлява, а ти го управляваш. Ставаш господар на всички негови потребности, включително сексуалните. При суровоядството просто няма зависимост от алкохола. А и да е имало – минава.
14. Повишава се контролът и сътрудничеството с тялото: започваш по-лесно да го управляваш и да решаваш, а тялото става възпитано, обучено и послушно. Представете си колко по-големи са възможностите ви за живот.”
Мога да добавя от свое име, че проблемът с външността, който безпокои мнозина, автоматично отпада, защото тялото си връща изначалната си природна красота. А за възрастните времето се връща – могат да отпишат двайсетина годинки и да отложат за неопределен срок края на купона, наречен живот. А за това се изисква само и единствено да промените начина си на хранене!
Новият начин на живот ще повиши енергията на намерението ви толкова, че в един прекрасен ден ще можете да си кажете: аз наистина владея тялото и реалността си. И това не са просто думи, а напълно конкретно усещане. Буквално ще почувствате, че сте способни да формирате слоя на своя свят. Това ще бъде поразително органично усещане за координация: каквото и да става, моето намерение се реализира, всичко върви натам и всичко е както трябва.

57 comments

1 Radula { 12.18.08 at 6:51 }

Мили хора, не знам дали тук му е мястото на това, но много ми се прииска да споделя с вас едно вдъхновяващо клипче за суровоядството – потвърждение на всичко, което Мер пише за този начин на хранене, и просто много интересна история за едно цяло семейство суровоядци. Надявам се да ви ви е полезно и интересно: http://www.youtube.com/watch?v=ZXmR13gKpdg&feature=related (На английски език е, дано разбирате!)

2 Radula { 12.18.08 at 7:14 }

После може да хвърлите око и на интервюто с майката на Валя – също много, много интересно!! http://www.youtube.com/watch?v=wzQrN-P1VsY&feature=related

3 mer { 12.29.08 at 23:29 }

Благодаря ти, Радула, за полезните линкове, които винаги ни предоставяш. Гледах ги и наистина са много интересни. Не бях запозната със семейната им история въпреки, че имам книгата на Виктория Бутенко – Green for life. Затова ми е известно за чудодейната сила на зелените смутита („нектари“), но филмчетата ме надъхаха още повече.
И другия филм – “Диета за една нова Америка” – е невероятен. Гледах няколко части, ще гледам всичките, когато ми остане повече свободно време. Жалко, че качеството не е много добро.

4 Radula { 12.31.08 at 0:59 }

Мер, благодаря ти и аз, че откликваш! Много се радвам, че са ти харесали клипчетата, наистина историята на сем. Бутенко е невероятна и както сама казваш „надъхваща“! 🙂 А „Диетата..“ толкова съм търсила по-добро качество, но така и не открих. Ако попадна на по-добро, веднага ще споделя!
И тъй като е почти 31.12.2008, да пожелая на всички една много прекрасна нова година, пълна с по-осъзнати, по-мъдри избори в личен и глобален план, за един по-красив, мирен и хармоничен свят!! Много любов за всички и между всички обитатели на планетата ни!!

5 dolphin { 12.06.09 at 18:14 }

Здравейте мили приятели! Винаги ви чета с удоволствие, защото носите невероятен положителен заряд със споделените знания, опит и емоции! Благодаря, че ви има и че мога да съм с вас!
Не знам дали тук му е мястото, но много бих искала да споделя нещо с вас. Когато прочетох първата книга на Вадим Зеланд “Създател на реалността”, намерих отговор на много мои въпроси. Винаги интуитивно съм усещала, че това е правилният начин – да се храниш със сто процентова жива храна. Всички ние знаем, че на практика това, особено в началото, е доста сложно начинание. Въпреки това аз, като всеки един от вас намерих начин и започнах малко по малко да го практикувам, докато стигнах до 80 %. Направих и прочистване на дебело черво и черен дроб. Чувствах се невероятно. Така се случи, че през цялото това време не ходех на работа, почивах и си създавах благоприятна положителна настройка. В един прекрасен момент трябваше да тръгна отново на работа. Бях се подготвила, осигурявах си сурова храна и изведнъж дойде провала – съвсем ненадейно. Ще ви спестя подробностите, но в край на сметка стигнах до лекар поради болки в стомаха, непрекъснато подуване на корема, газове и т.н. Диагнозата на лекаря е колит, който аз знаех, че имам, но се надявах да излекувам, а и докато си бях в къщи нямах никакъв проблем. Все още не съм си купила купчината лекарства, които трябва да пия, мразя ги, надявам се да успея да се справя така, засега се опитвам със сок от ябълки и крем супа от моркови, но не зная много неща. Естестено, както ще се досетите, лекарят ми забрани всички сурови храни, всички плодове, зеленчуци и ядки! Всичко, което обичам! Торещо ми препоръча варено и печено месо!
Ако някой е попадал в подобна ситуация или може да помогне, ще съм безкрайно благодарна.
Пожелавам на всички много, много здраве и хармония!

6 Андрей { 12.07.09 at 12:00 }

dolphin, а какви са „малките подробности“? Често в тях се крият големите разлики и причини.
Между другото аз също имах колит до преди 2.5 години. Имаше болка преди да отида до тоалетната, както и 2 сериозни пристъпа, втория завършил в болница.
С постепенното наблягане на по-естествена храна и избягване на силно преработената, мога да кажа, че от тогава съм нямал сериозни проблеми.
Някои от суровите храни дразнят прекалено много чарвата(мисля, че зелето е едно от тях) и ще е добре да ги избягваш в началото.

7 roman_soldier { 12.08.09 at 6:54 }

Здравейте,
Колита е сериозно заболяване, възпаление на червата, може да е предизвикано от бактерии. Може да сте се заразили от някои бактерии, присъстващи в суровата храна, което е много вероятно. Много разко сте минали на 100% сурова храна, трябвало е постепенно като се наблюдавате. Не зная какви пречиствания сте си правили, но това също може да е причина да се промени чревната ви флора. Трябва да се подхожда внимателно като се наблюдаваме и не се подаваме на емоции. Зеленчуците може да си ги запарвате, като така се запазват доста от витамините и ензимите. Трябва да пиете много вода 6-8 чаши на ден за да се предпазите от запек. Яжте пълнозърнест хляб, варете си овесени ядки и прибавяйте 1-2 лъжици трици. Можете да ядете сушене плодове, като стафиди, кайсии, сини сливи. От ядките прочетох че са подходящи бадемите. Също зелени листа са позволени, но се наблюдавайте от кои храни получавате газове и подуване. Семена от копър са за колит, болки и против газове.
Домашно приготвено кисело мляко с живи бактерии, помага много за въстановяването на флората, също и домашно кисело зеле, но зависи дали ви понася.
Следвай съветите на лекаря, защото колита може да доведе до по сериозни заболявания.
Благословение и изцеление!

8 benato { 12.08.09 at 11:50 }

Когато организма е свикнал на лека,сурова храна,едно рязко включване на друга храна,особенно месо и млечни,със сигурност провокира кризи,различни за различния индивид и то тежки! Решението е няколко дена на сок,после внимателно захранване и всичко ще си е по старо му.
Ако решиш да косумираш месо или млечни,захранването трябва да е като на бебе,по някоя лъжичка на ден.
Тялото не търпи насилие и резки промени,надявам се да се оправиш бързо и да си по внимателна 🙂
Лекар не е излекувал гастрит до сега,само поттискат симптомите.

9 mer { 12.08.09 at 14:53 }

За колита прочети тези 2 статии – http://www.dar-center.com/section/?section=254
Аз съм съгласна с почти всичко (сложих линка, за да не се повтарям със статията) и също не смятам, че е добре да се яде месо. Дори ще нанесе повече вреда. Когато хапваш зеленчуци добавяй зелени подправки – копър, кориандър…. те помагат за намаляването на подуванията и понижават образуването на газове. Добре е е да повишиш приема на меки фибри – добро действие имат семената от живовляк – псилиум хуск, продава се в здравословните магазини. Ако ядеш груби зеленчуци – по-добре ги направи на пара или ако и плодовете не ти понасят – ги пасирай на кремчета. Не съчетавай много храни, не смесвай плодове с други храни, храни се малко по-разделно. Още много съвети могат да се дадат, но прочети горните 2 статии и ако имаш въпроси, питай.
Успех и здраве!

10 dolphin { 12.10.09 at 13:15 }

Сърдечно ви благодаря на всички! Желая ви здраве, благополучие и хармония!

11 cvinter { 02.10.10 at 17:22 }

Аз съм суровоядец от 4 години. Започнах на 50 когато бях 107кг/182см с високо кръвно и всички кръвни/уринни изследвания бяха много зле. Имах постоянно газове, стомаха/ корема ме боляха често, кожата ми миришеше лошо, но най-важното, че не ми ставаше нито с чужда жена, а камо ли с моята. А, фокуса на здравето е половата система. Няма такъв номер- болен пък го вдига, здрав а не го вдига. Започнах пробно последователно хранене за 14 дена, без никакъв алкохол, само сурови плодове и зеленчуци, главно български,без никакви подправки, ядки и кълнове и 3% от теглото вода на ден. Водата си наливах от проверени високопланински извори или Денин-изворна. Ядях 3 пъти най-много на ден, понякога и без вечеря. Никакъв глад. При първия газ спирах да ям След то се научих да слушам стомаха си. Ядях смо един вид храна. Примерно- закуска 3 ябалки златна превасходна.Време между 7 и 9 . Обед 12/14 150 гр. сурови лешници. Вечеря 17/18 2-3 домата и 1-2 краставици, малко лук и магданос. Вода пиех така: плодове- след 30мин. Леки зеленчуци-30мин, кореноплодни, ядки,кълнове-2/3часа.Още на 10 ден кръвното започна да се държи нормално. На 3 месец бях 15кг по-малко. Правих една седмица клизми всеки ден след 20.00 със сребърна вода и после започнах след всяко ядене да гълтам по 1/2 кафена лъжица пречистен фин речен пясък/морски също ще свъши работа/, които си бях набавил от един чист извор високо в Родопите. Стоях прав по 5мин(6 сеанса) в парна баня 1 път седмично.След 8 месеца спрях на 78/80 кг, изследванията ми са идеални, кожата, дори и изпотен мирише приятно, издръжлив съм на големи физически натоварвания и го вдигам , когато си поискам и със собствената жена. Не съм зависим от храната, а тя е главния наркотик. Най-големите наркодилари не са от Колумбия, а хранителноВКУСОВИТЕ и фармацефтични барони. За мен водата и храната са лекарството което ни оздравява. Лекарствата са само болкоуспокояващи. Клиентът/пациента/ не трабва бързо да мре за да може по-дълго да се използува неговото невежество и МЪРЗЕЛ. Самата система не е важна. Важен е крайния резултат. А, на Вашия доктор му теглете от мен една….. Направете си изследване за ПХ на кръвта. Здраво 735/745. Ако е под 7 явно се храните стабилно с тежки мазнини-кашкавал, сирене Американците разправят, че то е по- важно от захарта. Е, дано да съм ви бил полезен. То в края на краищата само от вас сте зависима

12 mer { 02.10.10 at 18:49 }

cvinter, благодаря ти най-сърдечно, че сподели, такива лични успехи винаги успяват силно да ме развълнуват.

А това долното – за първи път чета нещо подобно, защо се прави, с каква цел, благодаря ти за отговора предварително :).
„и после започнах след всяко ядене да гълтам по 1/2 кафена лъжица пречистен фин речен пясък/морски също ще свъши работа/, които си бях набавил от един чист извор високо в Родопите“

13 cvinter { 02.10.10 at 19:44 }

mer/когато животните се хранят те/и хишници и тревопасни/ гълтат пясък. Където има много пясък там въздухът е най-чист. С пясък 1 моя братовчедка така добре изпразни казана за буклук/дебелото черво/, а нито хидроколон терапия, нито клизми всеки ден не и помогаха да се справи със запека/достигала е до 5 дена/. Но, като се оправи, след 3 дневно поемане на пясък непосредствено след храната, пак започна да си грухти ,както си знае, и махалото ще се върне в обратна посока. Та целта е изхвърляне на буклука. Оправим ли си храносмилането и водопиенето – всичко се оправя. Целият трик не е да отслабнеш. Това го умее всеки тъпак. Номерът е да се храниш, а не да ядеш. Грухтенето всеки го умее.

14 Gubka { 04.14.10 at 15:08 }

Много вдъхновяваща статия, а и коментарите я допълват страхотно. Мисля че от всички неща които съм изчела думите на Зеланд най- добре попадат в целта и описват същината на суровоядството – един страхотен начин на живот! Аз съм още в самото начало, много се радвам, че сте тук и пишете такива интересни неща!

15 Мария { 08.09.10 at 11:26 }

Здравейте,
Въпросът ми е, маслините и киселото зеле позволени ли са?
Благодаря Ви предварително.

16 Вери { 08.09.10 at 11:36 }

Суровоядството не е диета, за да има забранени и позволени неща. Това е начин на живот.
Конкретно на въпроса: маслини и кисело зеле- да, може.

17 cvinter { 08.17.10 at 15:54 }

Вери:
9 август, 2010 в 11:36

Суровоядството не е диета, за да има забранени и позволени неща. Това е начин на живот.
Абсолютно ВЯРНО, а за маслини и кисело зеле… НЕ.
1. Маслините не са българска храна.Трябва да се яде това, което расте на наша почва и е поливано с наша ВОДА. Който е гледал The great secret of the water, знае за какво говоря.
2. Прясно зеле ДА, но само салата от зеле и след това не се яде и пие нищо за 2-3 часа.
3. Сок то прясно зале – идеално средство за пречистване, особено на червата. Да сте ЗДРАВИ, докато сте ЖИВИ, пък сетне…….майната му

18 Мария { 08.18.10 at 9:57 }

Евангелие на мира от есеите

http://buditeli.blog.bg/drugi/2010/08/06/evangelie-na-mira-ot-eseite.587447

„Aко вие приемате жи­ва храна, тя ви изпълва с живот, но ако убивате своята хра­на, мъртвата храна ще убие и вас. Животът произлиза са­мо от живот, а смъртта винаги произхожда от смърт. Всяко нещо, което убива храната ви, убива също и телата ви. Затова не приемайте за храна нищо, което е било разру­шено от огън, студ или вода.“
Ако спазваме правилата от „Евангелие на мира от есеите“ бихме могли да използваме маслините и киселото зеле за храна, освен ако не са разрушени с вода, което не знам какво означава.

19 Вери { 08.18.10 at 20:28 }

Ах, кой казва, че киселото зеле е вредно и несуровоядско? Няма нищо такова. Много е полезно. Има инфо в нета.

За храната според географската ширина е абсолютно неприложимо. Особено в днешно време, когато има такава миграция на хора. Пък и е малко спорно каква част от Гърция е гръцка или българска. 😉

20 Petko { 08.18.10 at 23:12 }

За киселото зеле съм съгласен, че става за ядене, но трябва да го измием добре от солта.
Аз му казвам хранене, според географския регион. Но не в тесен смисъл – пловдивско или пък само бг храна, а по-скоро храна, расла на Балканите. Не ангажирам никого с това, мое мнение си е. Ядем турски лешници, което е супер. Качеството е много добро и не са от Египет или Испания. В смисъл, че по близо = по-добре 😉
И не само лешници. Плодовете и зеленчуците от селата около Пловдив лятото. Е, зимата цитрусите няма как. Но тук в БГ смея да твърдя, че има начин да се храним с поне 50-60% регионални храни 🙂

21 Вери { 08.19.10 at 3:29 }

Аз съм винаги ЗА регионалното, където и да живее човек. Естествено, че ще предпочета това, което се отглежда в провинцията, където живея пред щатското, дори и да е био.

22 Мария { 08.19.10 at 13:48 }

Благодаря за коментарите.По въпроса за регионалното хранене всичко е ясно. Ядем си нашите български плодове и зеленчуци, а от Балканите се снабдяваме с тези, които липсват в България.
Това, което ме притеснява е начина на приготвяне. Ако сложим на зелето вода и сол и то стане кисело, ако сложим саламура на маслините, ако си приготвим по същия начин солени краставички или туршия, тази храна жива ли е? Склонна съм да мисля,че е жива.
Все пак не използваме огън и лед.
http://buditeli.blog.bg/drugi/2010/08/19/svetovna-konspiraciia-sreshtu-zdraveto.593218
Още информация за храненето.

23 cvinter { 08.23.10 at 13:41 }

Petko:
18 август, 2010 в 23:12

За киселото зеле съм съгласен, че става за ядене, но трябва да го измием добре от солта.

Много неща стават за ЯДЕНЕ. но въпроса е дали стават за ХРАНЕНЕ.Всяко нещо, което не се яде СУРОВО не става за хранене. Знам го, изпитал съм го.

24 Вери { 08.23.10 at 22:59 }

Е да, ама киселото зеле е сурово.

25 cvinter { 08.24.10 at 10:02 }

Какво му е суровото. Прясното зеле кисело ли е . Това (киселото зеле) вече е обработен продукт. А изхождайки от принципа за най-малкото усилие: Нещо което ще го изям за 15 мин. да му отделям време и енергия с часове и дни- за мен е безсмислено. Но, всеки си решава сам. Масово народа се самоубива на принципа: Ами ВКУСНО ми е . Ами ГУСТО им е на докторите и фармацефтите.

26 Вери { 08.25.10 at 2:28 }

Ами когато не си наясно с технологията и полезността, по-добре замълчи.
И да е обработено, не е топлинно. Т.е. сурово е.
Дори и да отделяш енергия за направата на нещо, ако е положителна, още по-добре. Не виждам нищо лошо в това. 🙂
Киселото зеле няма как да те убие. :))))

27 cvinter { 08.25.10 at 9:48 }

Благодаря за съвета, но не си спомням да съм го искал. А, това, че „не виждаш нищо лошо в това“ ми е ясно. Всички гледат, но малцина ВИЖДАТ.

28 Вери { 08.25.10 at 10:01 }

Тук няма съвет, а уточняване.
Празни приказки, отново. Нищо съществено…
Така и не се разбра защо киселото зеле е вредно и несурово…Ти явно си от виждащите, cvinter. Голям напредък.

29 Мария { 08.30.10 at 12:13 }

Да, киселота зеле е обработено и обработката не е топлнна, но има ферментация. Ферментацията вредна ли е?

http://buditeli.blog.bg/drugi/2010/06/24/srebroto-lekuva.566740
информация за антибактериалните свойства на среброто

30 Вери { 08.31.10 at 4:11 }

Не, не е вредна.
За мен не е вредна.
За който е вредна, да не консумира.

31 cvinter { 08.31.10 at 15:09 }

Ами да всеки може да яде ферментирало грозде(джибри),ябалки ,банани, киви и други плодове и зеленчуци и накрая да изкара я вино я ракия за кеф на докторите и особено на фармацефтите. Наздраве. Иначе ферментацията е гниене и надуване, но кой знае може да има и друг вид ферментация за която не съм чувал.

32 Вери { 08.31.10 at 16:15 }

Тук не става дума за: ферментирало грозде(джибри),ябалки ,банани, киви и други плодове и зеленчуци и накрая да изкара я вино я ракия.
А от зеленчуци не знаех, че става ракия и вино. :)))))))))
Който се интересува, може да прочете за полезността на киселото зеле. Иначе всеки е свободен да разтяга локуми и да си запълва свободното време.

33 Neda { 08.31.10 at 18:52 }

Ферментацията при киселото зеле и др. туршии е на основата на млечно-кисели бактерии и много съществено се различава от джибрите, които ферментират с дрожди. Същите млечно- кисели микроорганизми се развиват в червата на здрави индивиди, хранещи се със растителна храна. Качествено кисело зеле и туршия трябва да са кисели от наличие главно на млечна киселина, а не на оцетна киселина, която е продукт на дрожди. За да остават киселото зеле и туршиите хрупкави и здрави без да са осолени прекалено много/с малки количества морска сол и да не станат на каша, трябва да се слагат заедно със зелето диви трънки, диви круши или др. стипчиви и тръпчиви плодове-напр. райска ябълка и др.. или оцет направен от такива плодове. Те съдържат вещества наречени най-общо флавоноиди-катехини, антоциани и други подобни/полифеноли/, които възпрепятстват развитието на дрожди и разни други микроорганизми различни от млечно киселите. Естествено местообитание на Млечно-киселите бактерии са листата, стъблата и изобщо всички части на растенията и те нормално присъстват в зелето и в др. туршии. флавоноидните полифеноли потискат млечо-киселите бактерии само в много, много високи концентрации, които са практически недостижими в кисело зеле и туршия с прибавени трънки или райски ябълки, както са недостижими и при обичайно хранене с плодове и зеленчуци, но съществено потискат „лошата“ микрофлора.
Вместо много сол, райска ябълка, кора от нар , трънки и др. подобни ще предпази туршиите от разваляне и ще позволи нормално /по-безсолно/ развитие на анаеробни млечно-кисели микроорганизми, които с жизнената си дейност обогатяват продукта./както това се случва в червата/
Млечно-киселата ферментация обогатява зеленчуците с млечна киселина, която е важна за здравето на чревната микрофлора, както и с витамин В12 /плюс др. В-витамини./

34 Вери { 08.31.10 at 20:03 }

Благодаря ти, Неда, за търпението да обясниш! 🙂

35 Neda { 08.31.10 at 21:16 }

Ще се радвам, ако обяснението се окаже полезно на някого. Бъдете здрави 🙂

36 Мария { 09.01.10 at 9:33 }

Благодаря на всички, които взеха участие в дискусията за киселото зеле и туршиите и на Неда за изчерпателността. Определено обяснението е полезно за мен.

37 cvinter { 09.01.10 at 11:39 }

Неда, много добро обяснение, но масово не го правят така.
Масовото кисело зеле се косумира:
1. Кисело зеле с олио и червен пипер+ракия
2.Кисело зеле със свинско+кървавица, ако се намира наблизо.
И 1. е вредно, а особено 2.
3. Никой суровоядец, а особено натурист не би отделил време и енергия за да си прави кисело зеле.
ДА СТЕ ЗДРАВИ, ДОКАТО СТЕ ЖИВИ.

38 Вери { 09.01.10 at 11:43 }

По т.3 си в голяма грешка. Това, че ти не го правиш, не значи, че и другите следват твоя пример.
Прибавям към колекцията ми бисери: „Никой суровоядец, а особено натурист не би отделил време и енергия за да си прави кисело зеле.“
Другите 2 са:
Тоя дето не е на вода не знам колко си дни, не се обича.
Пък тоя дето не прави пречиствания, не е никакъв суровоядец.

39 Мария { 09.01.10 at 15:21 }

Намерих още информация.

Кисело зеле за подобряване на чревната флора и укрепване на имунната система

Лечебни свойства
Суровото кисело зеле е изключително здравословно. То е отличен източник на витамин С, лактобацили, както и други хранителни вещества. Въпреки това, ниското рН и изобилие от иначе здравословни лактобацили може да причини разстройство на червата при хора, които не са свикнали да ядат кисели храни. В такива случаи е препоръчително да се яде малки количества всеки ден, докато храносмилателната система на човека се адаптира. Изследванията показват, че ферментиралото зеле е дори по-здравословно от суровите зеленчуци. То е с повишено ниво на противоракови агенти, като isothiocyanates.
Вече е известно, че запазването на кисело зеле в анаеробна (без достъп на кислород) среда (в саламура) води до предпазване на витамин С от окисление.
Киселото зеле е също източник на биогенните амини, като например тирамин, които могат да причинят неблагоприятни реакции при чувствителни хора и трябва да бъдем внимателни и по малко да увеличаваме приема. Можем да получим “die-off” реакция. Това е реакция от умирането на вредни бактерии и микроорганизми в червата при което се отделят токсини. Можем да получим главоболие, прилошаване или други симптоми. Отново напомням, по малко да увеличаваме приема. Киселото зеле е източник на различни съединения за борба против раковите заболявания, включително изотиоцианат (isothiocyanate) и сулфорафан (sulphoraphane).
Киселият зелев сок (зелевата чорба) се отличава с високи лечебни свойства; неговата консумация се препоръчва при превенцията на грип, като гастро регулатор за различни стомашно-чревни проблеми, от диария до запек, язви, бронхит и различни други храносмилателни и дихателни заболявания и нарушения, анемия, но също е много популярно, като основно средство за защита срещу махмурлук, тъй като не само прогонва главоболие, но също така неутрализира действието на алкохола в стомаха и чревната лигавица и почиства черния дроб.
С киселият зелев сок (зелевата чорба) можем да си прочистим червата сутрин преди закуска, като изпием 1-2 чаши, ако вие е много солено трябва да я разредете с вода.
Храносмилателни предимства
Кисело зеле е една от малкото храни, които съдържат Lactobacilli plantarum бактерии. L. planatarum е много доминираща разновидност (щам) на здравословни бактерии, които спомагат на храносмилателната система по следните начини: стимулират имунната система чрез увеличаване на антителата, които се борят с инфекциозни болести, спомагат за потискането на патогенните организми, включително E.coli, Salmonella и нездравословния свръх растеж на кандида (гноеродни бактерии), създават антиоксиданти като глутатион (glutathione) и dismustase, които премахват свободните радикали, които са ракови предшественици, превръщат трудните за възприемане от млякото съставки, като лактоза (дизахариди) в по-лесно смилаема млечна киселина. Те неутрализират анти хранителните вещества открити в много храни, включително phytic aсid (киселина) намерена във всички зърна и трипсин-инхибитори (trypsin-inhibitors) в соята и освен това генерират нови хранителни вещества, включително и омега-3 мастни киселини, за подпомагане на храносмилането и следи от GTF chromium минерал. Тези различни свойства са най-добрите научно доказани причини за това, което е известно от лоялните потребители в продължение на хилядолетия, кисело зеле лекува стомашно неразположение и е най-добрата естествена физиологична среда за стомаха. Много източници на сурови ферментирали храни са полезни на храносмилателната система чрез увеличаване на здравословната флора в стомашно-чревния тракт или чрез създаване на среда, подходяща за тяхното размножаване. Кисело зеле и сока на киселото зеле са традиционни народни средства за запек. Ферментацията всъщност увеличава хранителните стойности на зелето, особено с витамин С. Ферментиралите храни улесняват разпределението и усвояването на протеините. Те имат успокояващ ефект върху нервната система. Ползите от киселото зеле и сока от кисело зеле са признати за поколения напред. В някои семейства от южната част на Германия, децата са хранени със сурово зеле два пъти седмично за да се поддържа чревната им флора. Днес се смята, че тези благоприятни предимства се дължат на високия процент на млечна киселина в кисело зеле и сока от кисело зеле, които естествено подкрепят храносмилателните процеси, поддържат чревната флора и повишават чувството ни за благополучие.
Едно скорошно проучване на Американския център за ракови изследвания е установило, че киселото зеле е много ефективно за предотвратяване и лечение на рак на гърдата.
Процес на ферментация
Получава се при ферментация на нарязано бяло зеле в солен разтвор от млечнокисели бактерии, включително Leuconostoc, Lactobacillus и Pediococcus. Отличителният кисел вкус е резултат от млечна киселина, която се отделя, когато бактериите ферментират захарите в зелето.
Не е необходима специална култура за млечнокиселите бактерии, тъй като тези бактерии вече присъстват в сурово зеле. Може да използваме само някои начини да ускорим процеса. Гнилостни бактерии също присъстват и може да придадат на киселото зеле лигав и мек вкус, когато температурата на ферментация е твърде висока. Ферментационният процес минава през три фази. В първата фаза, анаеробни бактерии, като Klebsiella и Enterobacter водят процеса на ферментация и създаването на кисела среда, която благоприятства следващите бактерии. Вторият етап започва в киселинна среда, която е благоприятна за бактерии, като Leuconostoc mesenteroides и други Leuconostoc spp, които вземат надмощие. В третата фаза, различни видове Lactobacillus, включително L. brevis и L. plantarum, ферментират останалите захари и способстват за по-нататъшно понижаване на рН.
Правилно приготвеното кисело зеле може да бъде съхранено дълго време при подходяща температура. Лигавото кисело зеле с прекалено мека консистенция и промяна на цвета не е добро за консумация.

40 cvinter { 09.01.10 at 19:09 }

Граждани храносмилатери, късове месо и кокали с паспорти, коремномислещи, Вие победихте. Сбогом и майната Ви.

41 todforex { 09.01.10 at 20:42 }

???????????

42 ЛиР { 09.01.10 at 21:16 }

cvinter, как да разберем, че пясъка вече е свършил своята работа? С каква продължителност приблизително е добре да се взима той? Благодаря предварително!

43 Neda { 09.02.10 at 9:05 }

Благодаря, Мария, много интересно особено частта за микробиологията на киселото зеле. 🙂

44 Мария { 09.02.10 at 11:12 }

Cvinter, не търсим победа на всяка цена, а истината. Вегетарианците сме благи хора, трябва да поработиш в тази област.

45 ZIGZAG { 09.05.10 at 0:05 }

cvinter,груб си,но предполагам,защото си разочарован.Но това не е място за суровоядци,въпреки афишираността си.Този сайт и форума са пример за човешка му работа-изопачаване на идеята.Както всеки път в човешката история.Едва ли във форума има суровоядци.Активните потребители търсят ителектуална изява и всеки дърпа към собствената си правота.Много си хлопат устата,против скука и нервност,има и на всяка „манджа мерудия“.Няколко показват снобизъм с възмовностите си да купуват скъпи добавки или „суперхрани“,други ги влече търговийката.Някой са слабички и консумират месо,но отбрано,други яйца,но не от проскубани кокошки.Доста се опитват да обвържат йога със суровоядството.Това е просто сайт в който става въпрос за поемане на храна,също и за сране-интелектуално най-вече.Но определено не е място за суровоядци,просто говорилня около храненето.Да се надяваме на по-добри времена!

46 Таб { 09.05.10 at 19:59 }

Зигзаг, форумите са главно за чесане на езиците против скука. Ако някой е тръгнал из уеб пространството да търси истински неща, то той много жестоко се е излъгал. Пък яйцата и месото не са продукти изключвани от суровоядците. Друг е въпроса, че никой от сайта не смее да ги консумира сурови и това е разбираемо като се има предвид качеството на хранителните продукти на пазара. Пък и не всеки има село и ни се налага да взимаме яйца от 19-20 ст./бр. (от баш проскубани кокошки);)

47 ZIGZAG { 09.05.10 at 20:59 }

Аз ли бъркам? „Кои сме ние суровоядците

Суровоядството е начин на живот. Ето накратко кои сме ние, а в статиите се описва по-подробно защо сме такива:

*** Ние се храним само със сурова растителна храна. Това ще рече, че храната не я обработваме термично, не я варим, пържим, печем. Така тя запазва всички ензими, ферменти, витамини и минерали. При термичната обработка всички те се губят, умират, дори някои вещества в храната се превръщат в отрова.
*** Ние не се храним с никакви животински продукти – месо, яйца, млечни продукти, хранителни добавки от животински произход (желатин, казеин, албумин …).
*** Грижа ни е за животните, затова не се храним с месо и животински продукти, не си купуваме дрехи и обувки, направени от животни.
*** Вярваме, че ако не се отглеждаха толкова много селскостопански животни, проблемът със световния глад нямаше да съществува. За изхранването на 1 прасе, крава или теле отиват толкова много ресурси, само си го представете.
*** Вярваме, че човек е това, което яде. Да – доказано е, че храната, която слагаш в устата си влияе не само на здравословното, но и на емоционалното състояние и на характера като цяло. Все пак в момента, в който сложим нещо в устата си, то влиза в нашата храносмилателна система, в кръвта ни и по нея достига до всички органи и системи – става част от нас.“

48 Таб { 09.05.10 at 21:07 }

Има различни течения в суровоядството. Това горното не знам за кое от тях се отнася, но по принцип не е редно да се представя като единственото истинско суровоядство. Просто в сайта подробна информация липсва, което е грешка. Тук става въпрос по-скоро за стриктно веганство.

49 desi82 { 09.06.10 at 21:49 }

Хора, съвсем се изумихте! Да спорите за някакво си кисело зеле дали е полезно или не! Ами който иска да си го хапва!
Зигзаг, и Мер консумира добавки като водорасли и суперхрани. Това означава ли че и тя е сноб? Освен това и ги продава! И къде според теб е проблема в това?
Ако на някой не му харесва сайта, форума и потребителите които, пишат в него просто да не влиза и да не чете! Никой никого не кара на сила! Не е ли така?

50 Вери { 09.06.10 at 23:51 }

С кълновете е същата работа, Деси. Който иска, да си ги хапва. Човек, сблъскал се с количество литература на тема Суровоядство, не би се съмнявал в полезността на кълновете стига да му понасят.

51 ZIGZAG { 09.07.10 at 0:46 }

Сноб е черта от характера.Не познавам Мер,но не ме притеснява с рекламна търговска цел дори в собсвения си сайт,за което уважение!desi82,ще ти кажа точно къде е проблема.“Ако на някой не му харесва сайта, форума и потребителите които, пишат в него просто да не влиза и да не чете!“-това изказване подхожда на малко момиченце към обидили го приятелки.Потребителите които не са съмишленици на суровоядството и не примат възгледите му,както и начина на живот не трябва да влизат в сайта и форума и да разтягат локуми!Не върви на място което е заявено,че е за суровоядци да се чувстват комфортно всички останали,без суровоядците!

52 desi82 { 09.07.10 at 6:42 }

Вери, аз по-горе визирах Цвинтер за киселото зеле, но няма значение. Прекалено краен е! А правилно приготвеното кисело зеле е наистина полезна сурова храна. Кълновете са друга тема на разговор.
Зигзаг, аз трудно мога да се разсърдя на някого, но ми направи впечатление изказването ти, че който си купува суперхрани е сноб. С това само не съм съгласна.

53 Ortodoksalen_A { 09.10.10 at 14:13 }

Любител съм на зелевите сърми от листи от кисело зеле. Когато ги ям не ми дреме дали зелето е полезно или не, а се наслаждавам на вкуса. Същото важи за зелевата салата (ферментирало ) с червен пипер и праз лук.
Уважаван от мен лекар, автор на здравословни книги в USA с милионен тираж е отделил специална глава за ферментиралото зеле. Той твърди че е полезно но на картинките е посочил червеното зеле и броколито.
Зигзаг медали за суровоядство не раздават. Ако можеш да обработваш сурова храна и от това се чувстваш добре. моля продължавай докато се почувстваш зле !
Проблем на супер храните и всякаквите търговски хранителни добавки е тяхната старост и непрясност. Представляват дехидратирани мумии стимуланти. При промотирането им в търговска оферта се посочва полезният им ефект в прясно състояние и с наблюдения за местното население. Същите изводи изобщо не важат за праховете продавани в пластмасови вакумирани опаковки, радиоактивно облъчени, стоели месеци полиетиленови чували на бората в Китай, докато се сети някой да ги купи и разфасова, налепвайки етикети RAW FOODS .
И какво ще правим сега и има ли решение?
За добавките има, не ги купуваме стари и сушени а цели и пресни. Ако няма такива просто не купуваме !!!!

54 Таб { 09.10.10 at 16:08 }

Човек спокойно може да живее и без кисело зеле. Аз лично го мразя и въобще не го ям. Не знам защо сте го превърнали в такъв въпрос въобще.
А Аноректика е абсолютно прав за т.н. супер храни. Крайно време е да спрем с екзотиката и да се вгледаме в това, което нашата собствена природа ни предлага. Предполагам ще се учудите от това колко супер храни растат съвсем спокойно пред блока ви. Но не са полезни от гледна точка на бизнеса. Аз ако бях умен бизнесмен щях да се сетя да продавам, например, изсушен бъз в страните, където не расте. Сами видяхте какъв ефект имаше рекламата на киселото мляко при японците, въпреки че азиатските млечнокисели продукти не се различават особено по състав.

55 Вери { 09.10.10 at 19:59 }

Защото въпросът беше дали киселото зеле е полезно от към ферментация и дали е сурово, а не дали трябва да се яде.
Странни сте ми. Като не обичате нещо, не го яжте.
Но да почнете да вадите от 9 кладенеца вода…

56 Програми златна възраст { 01.13.14 at 13:12 }

Лично аз вярвам доста в това, че ако се храним здравословно ще бъдем доста по здрави и щастливи.Важното е да намерим продуктите които нашият организъм приема с добро.В някои в тях се синтезират полезни вещества и се мобилизират резерви, за да се насочи цялата енергия за развитие на растението,което е страхотно, хубаво е да знаем някои подробности,които са свързани с растенията които ни заобикалят. Консервираните и дремещите сили на семената се съживяват ако са с правилната храна поднесени на нашият организъм.Благодаря за статията дано пак ни пишете.

57 Rock { 04.01.17 at 4:14 }

It’s always a relief when someone with obvious expsrtiee answers. Thanks!

Leave a Comment