Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Съвети за укрепване на здравето

укрепване на здравето1. Хранете се редовно. Слушайте вътрешният си глас – кога има нужда от храна, вода, почивка.
2. Стимулиращите средства като чай, кафе, тютюн, газирани напитки, разхлабващи лекарства са опасни.
3. Не яжте през нощта и не лягайте да спите през деня. Това предизвиква запек и нервни разстройства.
4. Ако се колебаете или не – не яжте. Ако се съмнявате дали да отидете до тоалетната или не – идете! Даже и най-малкия позив за ходене по нужда не трябва да се пренебрегва. Това е златният ключ към здравето, щастието и дългия живот!
5. Яжте бавно и не поемайте вода по време на ядене.
Жаждата да се задоволява само след като мине един час след ядене.
6. Хубаво дъвчете всеки залък, за да си осигурите здрави зъби, редовен стомах, да нямате запек и последствията му.
7. Не докосвайте пържени, преварени, стари, много горещи, много студени и тежки храни.
8. Яжте само когато сте в настроение. Никога не яжте и не пийте, ако около вас е мръсно и сте в мрачно настроение.
9. След ядене се разходете и нежно масажирайте с ръка корема си. Така се осигурява добро храносмилане и перисталтика.
10. Грижете се за душевното си здраве и покой. Постига се чрез Йога. То е по-важно отколкото яденето. Осигурява ви сила, енергия, щастие, дълъг живот.
11. Никога не мързелувайте, отделяйте време за АСАНИ. Те ще ви осигурят здраве и дълъг живот.
Само здравето може да ви даде истинско щастие.
Няма ли здраве – няма благополучие, спокойствие, щастие.
12. Като изпълнявате АСАНИ, бъдете вътрешно спокойни и жизнерадостни, дръжте устните затворени, не правете грешки, за това в група е по-добре. Това ще ви осигури здраве, красота и дълъг живот.
13. Ако не правите АСАНИ – не яжте. Това да е вашия девиз!

69 comments

1 prolog { 05.05.09 at 11:20 }

страхотна снимка !!! 🙂

2 Александър { 05.05.09 at 22:43 }

А да попитам приемането на вода(или други напитки) по време на ядене до какво води, понеже съм чувал противоречиви мнения по въпроса?

3 Валя { 05.05.09 at 22:59 }

Мисля,че приемането на вода по време на хранене води до разреждане и „измиване“ на храносмилателните сокове от стомаха.Ако храносмилателните ензими са от киселинен характер и те преминат в дванадесетопръстника води до ерозия на лигавичната повърхност,тъй като средата в дванадесетопръстното черво е основна.

4 mer { 05.06.09 at 0:01 }

А също да добавя, че като се разредят храносмилателните сокове от водата, храната по-трудно и бавно се смила. Престоява ненужно дълго време в стомаха, тялото трябва отново да си набави нужните ензими (което при повечето хора е почти невъзможно), започва ферментация и загниване в стомаха от престояващите там хранителни остатъци…

5 Христо Дешев { 05.06.09 at 1:00 }

„Ако не правите АСАНИ – не яжте. Това да е вашия девиз!“

Много ми хареса това! Аз си имам проблеми с теглото и това звучи като интересен начин да се самоизлъжеш да поспортуваш или ако не спортуваш – да не изядеш нещо непредвидено.

Някой има ли линк с подробна информация за това, че не трябва да се пие вода по време на хранене? И аз съм го мяркал в йога книги, но е било само споменавано без обяснения. Ще съм благодарен към статия за прекарване на стомашни ензими в дванадесетопръстника или прекалено престояване на храна в стомаха.

Поздрави,
Христо

6 Александър { 05.06.09 at 2:00 }

Благодаря много за информацията! Изглежда точно изпиването на няколко чаши кола или нещо друго всеки ден на обяд е доста вероятната причина за меко казано лошите и неприятни усещания в стомаха след хранене. Всъщност днес опитах без да пия нищо и ми е доста трудно, страшно много ожаднявам и ми става сухо, но предполагам е въпрос на навик и ще го преодолея…

7 Radula { 05.06.09 at 3:48 }

Аз от дълги години не мога да пия вода по време на хранене. Но за сметка на това, не мога да започна да ям, без да изпия поне 1 чаша вода. След хранене също не пия. Знам, че и преди това не е много препоръчително, обаче така се чувствам най-добре. Опитвала съм да не пия вода преди хранене, не ми е добре. Поне засега този си навик няма да го изкоренявам, не ми идва от вътре…

8 Milen { 05.06.09 at 7:17 }

Прочетох нещо интересно, което има логика и в двата случая. За жалост няма точно становище, полезно ли е в крайна сметка да се пие вода преди и по време на хранене или не. Според много медии, консумирането на вода по време на ядене води до разреждане на стомашните киселини, което от своя страна довежда до недостатъчно добро преваряване на храната.

От страна на опозицията обаче, друга група изследвания твърдят, че приемане на вода в нормални количества 8 унции или около 100-200гр преди хранене, съкръщават обема на поеманата храна с около 16%, което от своя страна води до намаляване на калориите и разбира се регулира телесната маса. Пак според опозицията, както листата на 2 дървета от един вид са абсолютно различни, така са и стомасите на хората. При всеки индивид, под въздействие на огромна редица от фактори, се развива един от 4те вида стомаси – грамофонна фуния, J-образен, J-образен с повишен ляв край, както и U-образен. Направено е било изследване със овесена каша, смесена с бисмут (хим. съединение рефлектиране при рентген). Та при различните стомаси се е наблюдавало различно ниво на стомашните киселини. Ако те са в по-големи количества, консумацията на вода е дори препоръчителна. Ако са в средни количества – не пречи, и ако са в по-ниски дози – консумацията на вода води до понежена стомашна активност.

Въпроса е само как да определим, кой вид стомах сме и какви са количествата стом. киселина, които изработваме при хранене.

За повече инфо, ползвайте линка:
http://www.oldandsold.com/articles07/eat-20.shtml

9 mer { 05.06.09 at 9:51 }

До колкото знам е ок, ако пием вода преди хранене, но трябва да мине малко време – поне 10тина минути.
При мен се случва така – никога не пия вода преди, по време или след хранене, но когато ям салата, овкусена от някой друг, в която е сложена сол (а аз по принцип ям без сол) и след салатата ми се пие страшно много вода. Тогава пия, но определено ми става тежко.

10 Христо Дешев { 05.06.09 at 20:50 }

mer, това за яденето без сол звучи много интересно. Дали ще видим скоро статия за отказване или поне намаляването на приема на сол? 😉

Христо

11 Milen { 05.07.09 at 3:21 }

Христо, предлагам ти да опиташ със хималайска, келтска или в крае случай морска сол (да си я мелиш сам.) Първите 2 вида със сигурност имат много повече минерали, и според мен а и доста мои познати, тя повече „засища“. И аз съм така като теб (предполагам), когато става дума за готварска сол – на вкус, но готвя ли с морска, тогава съм в норми 🙂

М/у другото наскоро четох статия (не е шега) в която си пише, че солта е полезна. Ест. не съветват в статията да я ближем като овцете, но си имаше доста причини това да е така.

12 Radula { 05.07.09 at 4:23 }

И аз съм попадала да информация, че тялото ни има нужда от сол и не трябва изцяло да се отказваме от нея.
В момента консумирам кафява сол – примес на морска сол с разни семена (лен, коноп, слънчоглед, тиква, кориандър) . Доволна съм от нея. Вече обикновена сол не мога да ям, много ми накъртва, не се чувствам добре от нея. По малко хималайска/морска/кафява от време на време, мисля, че е ок 🙂

13 mer { 05.07.09 at 20:47 }

На мен също ми е попадала информация, че солта задържа токсините и тялото по-трудно ги изхвърля (най-вероятно се дължи на повишената осмоза, засмукване в посока навътре, а не отдаването навън). Някъде беше обяснено много добре, но сега не мога да го възпроизведа и не помня къде точно беше.

14 mer { 05.07.09 at 20:51 }

Засега си правя сама „кафява“сол – смилам морска сол на ситно и отделно смилам на брашно всякакви семена под ръка (най-вече слънчоглед, тиква, куркума, лен). И накрая всичко смесвам добре, ако искате да трае по-дълго – трябва да се изсуши на слънце за 1 ден или да се дехидрира малко, иначе маслата от семената лесно гранясват.

15 radosti { 05.07.09 at 20:56 }

А какво ще кажете за Lo Salt ?

16 mer { 05.07.09 at 22:47 }

Lo Salt-а мисля беше натриева с калиева сол в съотношение 50:50, или 40:60, или 30:70. Или се лъжа?! Ако е така, по-добре е от натриевата, но не е по-добре от другите по-горе коментирани.

17 radosti { 05.07.09 at 23:52 }

Eто: http://biozona.eu/index.php?main_page=product_info&products_id=41ZZ
Значи кафявата сол (морска+подправки) е по-добрият вариант, така ли?

18 radosti { 05.07.09 at 23:58 }

Мер, да разбирам ли, че калият не е препоръчителен? И защо?

19 Galq { 05.08.09 at 14:26 }

От години използвам само морска сол. Но всичката е внос от Тунис или Израел. Живея в Стара Загора – аз ли бъркам или българска сол не се продава по магазините. Последната която купих ми се стори доста съмнителна. Някой има ли информация за състава й.

20 mer { 05.09.09 at 0:07 }

Аз си мислех, че морската сол в магазините е от солниците в Поморие – не е ли така.
А за калиевата трябва да прочета повече, че още не съм много добре запозната, но тя не е ли изкуствено създадена – KCl. Ако е така – предпочитам да не я приемам.

21 radosti { 05.09.09 at 6:53 }

…нищо чудно да има нещо изкуствено, защото доста я рекламират:) Това е сайтът на фирмата http://losalt.hit.bg/

22 Валя { 05.09.09 at 8:53 }

От няколко дни си мисля, да подигна въпроса за калиевата сол,но видях,че вече сте го направили.Чела съм в книгите на Малахов,че калиевата сол е за предпочитане пред натриевата,затова още преди години съм си купувала калиева,има я в Метро,предполагам,че и в здравословните магазини би трябвало да я има.

23 Меги { 05.11.09 at 12:44 }

Ох, много ми се иска да можех да спазвам тези съвети и известно време можех, но когато имаш бебе, ядеш не когато си гладен, а когато имаш време за това, и винаги е набързо, защото бебето не те оставя да яденш бавно и спокойно, да не говорим за приготвянето на храната; спиш, не когато ти се спи, а когато бебето спи, същото важи и за всиякакви други нужди – когато може, а не когато ти се иска или налага…. Хубавото е че е до време все пак – не е цял живот 😉

24 mer { 05.12.09 at 1:47 }

Щастието да сме обградени от любовта на едно бебенце е много повече от това дали съумяваме да спазваме съвети за здравословен живот :). Тъй че Меги, продължавай да се наслаждаваш на твоята рожба….. а за останалото ще му дойде времето, когато трябва :).

25 Безименна { 05.25.09 at 17:42 }

Медитация върху процеса хранене
Храненето като биологична функция е толкова древно, колкото и самият живот. Независимо от тази огромна опитност ние като че ли не умеем да се “храним правилно”. Случва се по-време на обяд или вечеря да четем вестник, да водим анга¬жиращи вниманието ни разговори, да гледаме телевизия, да се храним „на крак“ и дори да вършим някаква друга дей¬ност. По този начин доброволно разбалансирваме психич¬ния процес, свързан с физиологичната функцията хранене, с което нанасяме на организма си вреди, които рано или късно могат да се проявят като стомашно-чревни нарушения, нервни разстрой¬ства и други, пряко или косвено свързани с нервната дейност или храносмилателните органи болестни състояния.
Необходимо е да се знае, че физиологичният процес хране¬не е пряко свързан с дейността на нервната система. Ангажи¬рането на съзнанието с друга усилена дейност, както и отри¬цателните емоции довеждат до смущения в кръвообращение¬то в коремната област. Освен това се получава и верига от разнообразни, свързани помежду си промени в дейността на жлезите с вътрешна секреция – ензимната верига.
Човек не трябва да се храни във възбудено състояние. Необходимо е храната да се поема бавно със съзнателна кон¬центрация върху усещанията на езика и небцето. Съзнанието трябва непрекъснато да следи какво става в устата. Ангажи¬рането му със следи от минала психична дейност нарушава процеса на правилно хранене.
Медитативното хранене е средство за борба със затлъстява¬нето. Апетитът представлява обратна рецепторна биологична връзка, с помощта на която се управляват процеса на приемане и обработване на на хранителните вещества. При един на¬пълно оптимизиран организъм приемането на храна се опре¬деля от нуждите на организма. От тази гледна точка лакомството или липсата на апетит трябва да се разглеждат като нарушения на регулаторните функции на вегетативната нервна система. За подобни нарушения способствуват гладуването (дори когато се провежда за отслабване), консумацията на алкохол, невротичните състояния, силните емоции и др.
Известно е, че състоянието на наситеност при храненето се управлява не само от поетото количество храна, но и от про¬тичащите в нервната система процеси. По време на хранене рецепторите в езика и небцето изпращат до нервната система специфични импулси, носещи информация за характера на поеманата храна. В съответствие с това се управлява отделя¬нето на слюнка и на специфични за различните храни ензими. Ангажирането на съзнанието с друга психична дейност въз¬препятствува управлението на хранителния процес. Не е случаен фактът, че при силно изразени емоционални състояния организмът може да откаже приемането на всякаква храна. По време на храненето е необходимо езикът да бъде в допир продължително време със сдъвканата храна. По този начин се удължава времето за подаване на информация към нервна¬та система относно характера на внасяните продукти, което значително облекчава регулаторните й функции. Неосъзнатото бързане при хранене, е по всяка вероятност наследство от жи¬вотинския период на съществуване.
Храненето е изключително сложен нервно-рефлекторен про¬цес. Правилното хранене се определя не само от вида и коли¬чеството на храната, но и от умението ни да се храним. Пра¬вилното хранене съдържа елементи от изкуството. Омекотяването на психичния фон с определени жестове, елегантност на позата- и особен начин на подреждане на приборите е. пряко свързано с естетичното възпитание на личността. Храненето трябва да се извършва в приятна и спокойна обстановка. При¬борите за хранене трябва така да са подредени, че да позволяват удобно използуване. Добре е, ако подреждането им съз¬дава усещане за балансираност. Добрата домакиня с нейното умение да създава приятна обстановка твърде много доприна¬ся за правилното протичане на процеса на храненето в семей¬ството. Желателно е вечер, ако това е възможно, цялото семейство да се храни едновременно. Фразите „Приятен апетит“, „Да ви е сладко“ и т. н. внасят атмосфера на спокойствие и приятност. По време на хранене всеки трябва да изостави проблемите си.
Със съзнателен самоконтрол върху процеса на хранене е възможно да се повиши психичната устойчивост на личността. 🙂

26 mer { 05.26.09 at 0:37 }

Безименна, благодаря ти 🙂

27 бате Бино { 07.03.09 at 15:27 }

Здравейте. Там по 3-та точка – да не се спи през деня- има и други аргументи „ЗА“. Според китайската традиционна медицина си е направо задължително да спиш следобед и китайците масово и здраво подремвали. Според Аюрведа (която е доста близка до Китайската) подремване от по половин час е препоръчително за типовете „вата“, които по-бързо се уморяват. Другите, които държат здраво по природа – да ,за тях не е препоръчително. Но така или иначе -никой не говори за 2ч. сън!
Аз съм преобладаваща „вата“ и при мен това действа. Даже и запек не получавам :))

28 Мари { 07.15.09 at 12:37 }

Здравейте пак.Търсих, търсих из нета и пак при вас дойдох – симпатяги сте, супер позитивни и евентуално запознати с това, за което ще ви питам.Естествено мястото може да не е добре улучено, но не намерих друго, все пак е свързан въпроса ми с една супер полезна храна – лененото масло.Много се изписа, залети сме с информация но когато дойде време да се опита на живо няма наблизо човек, който да каже дали е читаво.Купувам от едно „много хубаво“, но не знам защо, от внушение или страх или не знам какво ми се струва, че нагарча, въпреки най високата технология на производство и съвсем добрата цена от 22 лв за 250 мл. Как да разбера дали е читаво и дали мога да продължа да го употребявам???????Т.е ако някой знае какъв трябва да е нормалния вкус, моля много моля да ми обясни. Много благодаря

29 mer { 07.17.09 at 23:15 }

Мари, лененото масло е наистина нагарчащо и много странно на вкус. На мен хич не ми допада, затова единствено си хапвам натрошено ленено семе (натрошено непосредствено преди консумация). Не всеки харесва лененото олио и по-принцип при него е доста трудно да се запазят полезните свойства. Най-малкото трябва да е в тъмна стъклена бутилка, но дори и така да е при отварянето навлиза въздук, който също му влияе неблаготворно за съжаление.

30 бате Бино { 07.19.09 at 15:03 }

Малее ,Мари ,ти си богато момиче – 22лв за 250 мл. Идвай при мен ,аз ще ти давам едно кило ленено семе за 10 лв. ( Защото ще го купувам за 3 лв) :))

Сега сериозно : Оня ден прочетох в „Ултрапревенцията“ на М.Хаймън , ще ти цитирам, “ Дори и в САЩ независимите изследвания периодично показват, че много от витамините и добавките не съдържат количествата ИЛИ ДОРИ СЪСТАВКИТЕ,които са описани на етикета “

Трябва да се знае от всеки: ДОБАВКИТЕ НЕ СЕ КОНТРОЛИРАТ ОТ НИКОГО ! Ако случайно сте добри в радиестезията -работите с махало,с багети, с мастар … 🙂 това ми се струва единствения способ за проверка, друг няма.

И не трябва де се ловим на прапагандата ,че те го преработвали така, че да се усвоява по-добре, че било по-концентрирано,по-хубаво… от колкото ако си го откъснем от дървото..
Питам ги – защо Гинкото трябва да го купувам на капсули , а не да си правя чай от листата му, които набирам безплатно от Морската градина? Казват ми ,че не се усвоявало по този начин…

Аз също употребявам, както Мер е описала.

31 Мари { 07.19.09 at 18:34 }

🙂 Мале я, ще ти отговоря. Много често – поне 5 пъти на ден се кахъря, че не разбирам нищо от химия – едно време ни учеха разни скучни неща, които едва ли биха ни били потребни сега, ако изобщо си ги припомним де 😉 Защото се къпем в океан от информация и или приемаме всичко на доверие или горе долу гледаме да сравним с един два източника за да проверим достоверността. Понякога нямаме кой знае колко варианти. Лененото семе ще си го купувам от магазина, знам му цената 😉 ;), налага се прием и на семе и на ленено масло. Ако можеше само семенцата да свършат работа щеше да е супер. А че е супер скъпо е вярно, но казват, че на българския пазар било най доброто, не си мисли че приемам всичко на доверие, Бино, о, напротив, гледам разпитвам, понякога ходя и в лабораториите да следя дали в процеса на добиване всичко е наред и т. н :)))добре де без последното, но много бих искала. Гледам етикета на бутилчицата – изцяло на български, а маслото било английско, гледам да не се замислям понякога, защото наистина ще се побъркам. Всъщност трябва ми качествено и по-евтино ленено масло, ти какво би ми предложил?

32 бате Бино { 07.19.09 at 19:48 }

Мари, аз изключително приветствам подход като твоя , моят подход към нещата ( не само към ленените масла) е същият!
Но специално за добавките,просто няма как да ти свърши работа.Също и за пчелния прашец ,за меда ,абе за повечето неща. Трябва твой близък роднина да е производителят, за да ти даде чат-пат информация.
Няма как НИКОЙ да ти препоръча добавка, включително и аз. Продуктът не се контролира- това не е лекарство. А щом нещо не се контролира…, ти виждаш какво става у нас. А и не само у нас, ония също захитряха..

( Ти си малка вероятно, но хората от моето поколение си спомнят, когато в тази държава навремето имаше закон и контрол ,да кажем до 1989 г. ,винаги когато съм се прибирал от дискотека в 5 ч. сутринта ,навред пред хранителните магазини ,които ги отваряха в 7 , ей тъй – на тротоара си стояха нопокътнати разтоварени десетина каси с кисело мляко и 5-6 каси с прясно. Никой не ги пазеше. Нито едно бурканче не е липсвало ,колкото пъти и да съм минавал. Представи си сега какво би станало .. :)) )

Всичко може да ти пъхнат вътре, въпрос на съвест е, а както знаем, у търговците тя е в недостиг още от времето на древните гърци, където на търговците е забранявано да участват на олимпиади, както и че са имали един и същ бог ,наред с крадците и лихварите.

Аз ти дадох мъдър съвет, който можеш да използваш за всички въпроси, които се сетиш , но на теб не ти се стори достатъчно сериозно. Не пренебрегвай махалото, прочети малко радиестезия . Един от най-великите гении за всички времена – Константин Циолковски, (изобретателят на ракетния двигател и още куп др. неща ) го е използвал постоянно.
Има една друга лечителка- физик ,дето нашумя – Людмила Пучко – там става въпрос за торсионни полета,вибрационни редове , биолокация …аз даже не мога да вдяна за какво става въпрос , има 3 -4 тухли издадени,можеш да надзърнеш – там се работи само с махало ! И много други авторитети го използват.
С махалото можеш не само ленено семе да си избереш, ами и храна, оздравителна методика , мъж за една вечер 🙂 – всичко! Трябва практика обаче от няколко месеца, не става хайде -хоп.
( Аз още не съм се научил)
Така че ,щом си падаш по научния подход, като мен, научи радиестезията , пък после ще научиш и нас 🙂

33 бате Бино { 07.19.09 at 19:54 }

Така че , за химията не съжалявай, захващай радиестезията.
Нали знаеш – “ Не назначавай инженер-химик да ти приготви чаша с кафе “ 🙂

34 Мари { 07.19.09 at 22:07 }

Ами, не съм го взела насериозно, просто съм пропуснала този ред, сега го видях и се сещам,че съм виждала да го практикуват и хора, завършили хуманитарна медицина, осъзнали впоследствие ограничеността и и т.н, не знаех че се нарича така. Въпросът е, че ми трябва сега, нямам време да се обучавам месеци на това, има и още стотина неща, за които ми трябва пак време …

35 Angie { 07.19.09 at 22:56 }

Хехей, бате Бино, като трябваше да решавам какво да уча, точно с махалото се взе решението. Не съжалявам, и сега като погледна назад, това беше най-подходящия избор, въпреки че самия избор беше ограничен.. 🙂
За лененото семе само да прибавя, че трябва да се посмели преди консумация, иначе не се усвоявало от огранизма (което всъщност не е трудно да се установи на следващия ден). Една позната-лекарка, си зобва по 3 капсулки ленено семе, продават в аптеките за по 30 и кусур лева, и сподели, че се чуства пълна с енергия и вечер не и се спира да работи. И аз имам такова (Barleans мисля че се казва фирмата), но често го забравям. Не виждам защо да давам 30 лева като мога да дам 5, и да си купя на „Балчо“..

36 mer { 07.19.09 at 23:11 }

Вече на Барлийнс лененото масло се намира за 16 лева в здравословния магазин до фото Пинк в Пловдив (и не е с изтекъл срок на годност 🙂 ), а 2 са за 29 лева.

37 Nora { 07.20.09 at 17:53 }

mer къде се намира фото пинк и знаеш ли дали само там го има,дали ще го има в Мазазин „Път към здраве“ на ул „Опълченска“ и ул.“Никола Алабджиев“ ?
А то лененето масло на Барлийнс май беше само на капсули,нали така?Аз предпочитам течно,уж се усвоява по-добре от организма и е по-еко,ама….знае ли човек,пък и доста соленичко излиза.Май найстина е по-добре да се взима на семена едно пакетче от 250-300гр е 1-1.5лв. не е скъпо,ама какво количество трябва да приемаме на ден?Аз пробвах така на семена,но няма с какво да си го меля,а с хаванчето…нищо не се получава и сега и лененото семе и сусама си ги хапвам така и за съжаление така си и излизат та май няма много,много смисъл

38 Radula { 07.20.09 at 21:00 }

Норче, кафемелачка нямаш ли? Само така се мелят тези семена. Ако нямаш, продават едни мънички, не са скъпи. Моята преди години си я купих от Технополис за 20-ина лева май… Максимум 30 да е била. Ленено семе най-добре от пазара си купи, по-евтино е от малките разфасовки по магазините, или от въпросната борса (беше станало дума за нея някъде), щом си от Плд.

39 mer { 07.20.09 at 23:09 }

Това масло на капсулите май го има само в този здравословен магазин, който е в пресечката на главната, която е срещу бар Каменица или клуб Леро. И аз скоро си взех кафемелачка – най-евтината в Технополис беше 31 лева, върши добра работа.

40 бате Бино { 07.21.09 at 12:13 }

Мари, голяма част от „стотината неща“ ,за които ти трябва време, може да се окажат излишни или неподходящи, а да са ти от полза „други 100 неща “ , така че времето за което ще научиш махалото ,може да ти спести 100 пъти повече време за нещо за което да кажеш : “ Абе нещо май не се получава, оня бате Бино май беше прав .. “ :)))
Леко се шегувам, нали разбираш .

41 бате Бино { 07.21.09 at 12:28 }

Анджи, много се съмнявам ,цялата тази огромна енергия при твоята лекарка да идва само от три капсули на ден. Аз купища подобни илачи съм изгълтал и не съм усетил нещо кой знае какво ( то не е задължително да се усети веднага или изобщо да се усети , то да не е стимулант ) Доброто здраве не е задължително да се олицетворява от “ не спира да работи“ , че скоро може да се наложи да поспре :)))
Ти я поразпитай малко ,може да се окаже ,че се е „посприятелила“ малко с някой атрактивен пациент и от там да й идва усърдието за работа , особено „вечер“ , както разказва … :)))))

42 Angie { 07.21.09 at 17:33 }

Хаха, бате Бино, ама тя е гинеколожка :)) Може и да е променила и нещо друго в начина си на живот, но идеята беше, че лененото семе и се отразява много добре.

43 Нади { 08.12.09 at 16:05 }

Привет, на всички !!!
Хубано си пишете за солта и лененото масло, но какво означава това – Да изпълняванете АСАНИ ! Къде да прочета за него ?????

44 бате Бино { 08.17.09 at 0:32 }

Абе тези АСАНИ не може да нямат нещо общо със „ХАСАН“ ? Сигурно там, дето пише за Хасан..

45 mer { 08.17.09 at 10:05 }

Нади, асаните са термин от йогата и значи поза на тялото – http://en.wikipedia.org/wiki/Asana.
http://www.yoga108.info/yoga/asana.html
http://www.yoga108.info/meditation_yoga/yoga_asana.html

46 Nora { 08.20.09 at 20:02 }

Еее Бате Бино,много си…хапещ,не всеки знае какво са Асани.Правиш впечатление,че си умен и интелигентен и имаш невероятно чувство за хумор,от това,което понякога може да изкара човек извън нерви.;-)))

За водата знам,че е добре да не се пие поне 1 час преди ядене,по време на ядене и поне 1 час след това.Интересно ми е обаче,коя вода е ‘най-добра’ за пиене.По принцип дестилираната вода е най-чистата,но има много противоречиви мнения по въпроса дали е добра за пиене,някои казват,че не съдържа необходимите минерали и т.н.Някои препоръчват изворна,други пък минерална с ниска минерализация,която да се сменя на 2-3 месеца…(изворна,минерална,изворна,минерална………..още една тъпа бг реклама)Споделете моля ви вашето мнение.

47 Nora { 08.20.09 at 21:00 }

Забравих,че имам да задам още някое въпросче 🙂
Едното е свързано с чая-на много места казват,че той е много полезен,че е добре да се пие всеки ден,особенно зеления,който съдържа много антиоксиданти,чая от ехинацея,танинови чайове и т.н. А тук се отричат чайовете!?!!
Другото е за солта-чувала съм,че хималайската сол е ок,но никога не съм пробвала.
А инача знам,че е добре да се приема морска йодирана сол.
Баща ми ми е разказвал как навремето като е бил дете,леля ми го будела много рано сутрин като ходили на море,за да дишат йодни изпарения.

48 бате Бино { 08.30.09 at 23:00 }

Норче, тук много сме писали из темите – за водата , за солта, за чая, общо взето – все спорни теми. Впрочем , тези, дето пишат,че черния чай е добър, са от „ония“ авторитети ,дето казват, че и месото и млякото , и шоколада( фабричния) са полезни ,глад повече от половин ден не бива , а пък със спортуването да внимаваме , че не било много полезно .. : ) Свикнали сме им 🙂

За водата – моето мнение е – изворна ,слабо минерална, но не от тези в бутилките .При тях има нещо смущаващо , прекалено стерилни са , а и не знаеш кой какво ти налива в тях. Някои ме критикуват, че често съм се съмнявал.. Доверието остана в 20ти век. 21ви век е век на парите и комерса . Много ще патим ако сляпо се доверяваме на всичко. Аз лично отидох в нашето ХЕИ , почерпих служителката,която отговаря за проверките на чешмите и получих информация от къде мога да си наливам. Отивам и си наливам като пич.

Да ти благодаря и за комплиментите . Много умело , подобно на добър политик си се изразила 🙂 А по отношение на хумора ми , винаги преценявам към кого и колко 🙂
Но понякога , разбираш, случаят е такъв ,че те засърбява езика :))
Поне съм чистосърдечен.
Но ако забелязваш , и доста често хваля ближните , когато съм впечатлен нещо . 🙂
Често отделям по час и половина за да пусна добър пост – на добър български , с добра доза информативност, със закачливост, освен да е полезно , да е и интересно . Правя го за вас и в някаква степен и за мен самия. 🙂

49 Nora { 08.31.09 at 7:52 }

Е Бате Бино бива ли така,аз комплименти ти правя,а ти ме обиждаш,казвайки ми,че съм се изразила като политик(а що е това“ добър политик“… 😉
Много ми допада чувството ти за хумор(типа),а и е винаги на място.Просто на дали всеки го разбира и сигурно се обиждат хората понякога,колкото и да си чистосърдечен.Но аз те разбирам и това ми допада.
Много ви се радвам и ви се възхищавам,за това което сте и правите!!!
Дори понякога се чувствам някак малка,глупава и невзрачна със знанията и уменията си,и начина си на живот пред вас.Но всичко с времето си и умерено докато всеки достигне златната среда за себе си,без крайности(поне според мен).А друг път се чувствам някак горда(не в лошия смисъл,а по скоро като доволна от себе си) и радостна от това,което съм направила с живота си до тук(и не говоря за кариера или за пари,а за това,че водя един все по добър начин на живот)особено като се огледам и виждам как живеят околните.Радвам се и на малките постижения и те значат много за мен.

50 Nora { 08.31.09 at 16:07 }

Забравих да спомена,че ние вкъщи пием вода от кана Брита

51 бате Бино { 09.23.09 at 3:56 }

Норче ,според мен много философски и мъдро си се изразила.
( Не за каната Брита, а в по-горния ти пост ) 🙂

52 Nora { 09.29.09 at 17:41 }

Бате Бино,кажи моля те от къде си наливаш вода…макар че много се съмнявам,че има хубава изворна вода

53 monika { 10.04.09 at 14:25 }

За водата:
Вътрешно съм убедена, че най-хубавата вода за пиене е тази, престояла 2-3 деннощия с кремък (вид силициев камък). Питам и разпитвам съвременниците си как и къде да открия този камък, но никой не знае. Помня, дядо и преди много години палеше огъня с 2 камъчета, но него днес го няма, баща ми също не се сеща къде да го намерим този кремък. Казват, по бреговете на реките и на морето, но като не съм сигурна не смея да опитам.
Попитайте и вие ваши близки възрастни хора – може пък някой да знае…

54 бате Бино { 10.06.09 at 0:18 }

Хубаво е човек да има някакви вътрешни убеждения , ама когато има прибори за обективно измерване на всичките показатели на водата, че даже и на нейната енергетика , дали да залагаме само на „вътрешните“ ни убеждения ?

“ не е нужна вярата,която премества планини , когато има техническата възможност да се премести планина “ 🙂

55 бате Бино { 10.06.09 at 0:24 }

Норче , благодаря за доверието, но там,откъдето аз наливам, не се знае дали е най-доброто място. ПРосто приложих тактиката,за която някъде разказах – отидох в Хеи ,почерпих служителката ,която отговаря за измерванията на водите , тя ми каза кои чешми с изворна вода са добри и слабоминерални – във Варна те са няколко , предполагам,че и в другите градове ще е подобно. Та аз си избрах да пълня от Аладжа-Манастир. Смятам, че е добра и продължавам да пълня от там.

56 4edeto { 10.06.09 at 16:59 }

към бате Бино!
Здравей бате Бино, често чета постовете ти, някак си ме респектират и ми харесват. Забелязвам, че често споменаваш руски семинари или пък големи руски имена свързани със здравословния начин на живот. Искам да те питам дали си чувал за Бутейко и Сапалова. Питам те, защото сестра ми ходи при някакъв човек, който е обучава в техника на дишане от Бутейко. Сестра ми живее в Гърция, там се провежда и обучението. Този човек лекува всичко. Като се започне от астма, която лекува за седмица, рак – за около 3 месеца, вителиго – за пет години и т.н. Интересно ми е дали в България има подобни хора. Техниката, както ми е обяснявала сестра ми се състои в вдишване на 1/3 от нармалното количество въздух и бавното му издишване. В провеждания курс им казват да си представят, че имат хартийка м/у носа и устата, която не трябва да „трепти“ при вдишване и издишване. като цяло е доста трудно и в началото човек има чувството, че се дави, но е изключително здравословно. ако имаш повече инфо относно темата, моля те да споделиш.
Поздрави!

57 Nora { 10.07.09 at 10:48 }

бате Бино,идеята е супер,трябва и аз да го направя…или по-добре да пратя мъжа ми 😉
А аз защо си мислих ,че си от Пловдив?!?!?

58 бате Бино { 10.07.09 at 13:08 }

Норче, понеже повечето от членовете тук са от Пловдив, затова си решила ,че и аз съм в тази група.

Чедето, благодаря за похвалите.
Наистина , ориентиран съм на изток в последно време 🙂 Русия ,Украйна. Не е по политически причини 🙂 просто си има няколко фактора ,които си оказват значението. Първо , общуването и четенето на руски ми е много по-лесно от това на английски. (Че даже напоследък и от немски) Второ, като прочета за някоя интересна и ценна личност, мога веднага да я посетя лично ( по-близко, по-достъпно и по-евтино излиза) . Така се оказах и при Олга Елисеева в Москва, и в школата на Семенова в Крим, и при д-р Свирский сега в Киев, и при д-р Владимир Кривонос ( ама и те си имат едни фамилии 🙂 ) предната година в Украйна , и т.н. Трето , на изток матрицата още не ги е хванала така здраво за гушите и все още се използват ЛЕГАЛНО най-различни методи за лечение, нещо което у нас например вече е минало. ( За справка – в чл.166 от Закона за здравето изрично са опоменати НЯКОЛКОТО метода за неконвенционално лечение ,които се допускат за използване. Всички други извън изброените са НЕЗАКОННИ.
“ неконвенционални“ са тези, които не се преподават в медицинските колежи.Точка. Тоест -ако реша да лекувам с пиявици ,с водороден прекис , със студ , със смях …. и т.н – няма да мога , дори да имам невероятни успехи,защото – извън закона съм) Между другото -неконвенционалните методи не се допуска да се рекламират по какъвто и да е начин. (Чл. 169. Забраняват се всички форми на реклама на неконвенционални методи, включително свързването им с дейности по профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация. )
Колко благородно и хуманно от страна на държавата – „разрешаваме ви , но няма да се рекламирате“
И как пациентите ще разберат за нас ?
“ Ами ваш проблем си е, ние сме силните ,така сме решили.“ Ако не знаете – това е Демокрация !

Четвърто , общуването със западноевропейци винаги ми е било мъчително и странно. Няма да разбера и свикна вероятно никога с техните приоритети – студенина, дистанцираност,изкуственост,пресметливост,надменност.
На запад е немислимо да попаднеш на доктор от рода на д-р Хрущев от Евпатория ,който ( без никакви протекции, просто ей тъй,след позвъняване) да те приеме ,да ти отдели 4 часа !! за да ти обяснява как преглежда и как лекува ,да те почерпи с чай и ядки и да не ти вземе нито един лев. ПРи това ,осъзнавайки че съм чужденец, който я се появи пак някой ден, я не .. !!! Тази година пак бях при него , стоях 3 часа , прави ми половин час компютърна диагностика ( с апарат за 45000 долара) ,както и лечение ( този апарат и лекува) говорихме си още за какво ли не и накрая като питах колко струва , той каза обидено : “ Нищо не струва,защото не вярвате“
(Позволих си да се усъмня в препоръката му ,че мога ОТ РАЗ да почна 15 дневно гладуване на вода….. )

Иначе, какво да ти кажа, толкова много методи са в употреба понастоящем, че със сигурност няма човек на земята ,който да може да направи сравнителен анализ , просто трябва да може да живее поне да кажем 800 години , за да има време да изучи в дълбочина всеки от тях,да наблюдава излекуваните ДЪЛГОСРОЧНО ,че да го сравни с останалите методи..
Дишането по принцип е малко тъмна Индия.. ( и гнила Дания) 🙂
Йогите до колкото знам дишат дълбоко и бавно, докато ето Бутейко (той е защитил дисертация на тази тема)препоръчва плиткото дишане. В Крим като бях,там пък дишахме по Стрелникова -плитко и учестено ,правят се и особени движения с ръце. Холотропно дишане, „дишане на щастието“ за което говори Малахов…
Специално за Бутейко, не знам къде у нас се практикува. За самият метод ,сега на семинара в Киев ,д-р Свирски ,който е йога от 35 г разказа за този метод ,но какво точно, ще трябва да си прослушам пак семинара,имам го записан. Имаше някакви резерви, но не че не върши работа, а че върши ,но само при някои хора. Ако те интересува по-подробно за самия метод,можеш да пишеш на Свирски, той ще се радва да отговори .(Естествено ,едва ли ще знае къде у нас може да се практикува.)
Но щом сестра ти се обучава там в Гърция, това е супер – тъкмо ще разкаже какви са резултатите по нея и по околните , а пък като иска , да вземе някой сертификат и да почне да прави обучения у нас, хем ще изкара лев. Нали така направи наш Иван -, избра една ( от многото) екзотична система -ТЕС ,изучи се, издаде книжле за 20 лв (когато същият обем книжленца струваха 3-4лв) и почна
славно организиране на семинари по 50 лв. Тя може да пробва и на 80 лв. Ето ти и идея за бизнес ! И да не забравиш да почерпиш . 🙂

59 kasi { 10.15.09 at 20:12 }

Zdraveite! Razbrah, 4e urinata e mnogo le4ebna. Pravq si klizmi s neq, no moje li nqkoi da mi kaje kak i po kolko se priema vytre6no i kakvi bolesti lekuva? Blagodarq

60 mer { 10.17.09 at 0:49 }

Каси, по-добре си вземи книжката на Малахов – Уринотерапия. Могат да се изброят много болежки, но по-важно е да се разбере, в какво се крие лечебната сила на уринотерапията. За количеството за вътрешно приемане се смята за добре да се изпива всичката отделена през деня урина.

61 Калина { 11.01.09 at 22:59 }

Качественото ленено олио НЕ нагарча!!!! Има специфичен орехов вкус, който бихте усетили ако опитате ПРЯСНО смляно семе. Ако нагарча, то е защото се е окислило поради неспазена технология на производство или съхранение. Окисленото ленено олио е канцерогено. Качественото ленено олио е едно от най-полезните, но за да се усвоява трябва да се консумира смесено с протейни (най-добре извара), т.к. то не е водо-разтворимо.
По принцип лененото олио на Barleans е много с много качествено производство, но и то ако горчи не е съхранявано коректно. Доколо се усвояват капсулите е спорно…а за цената всеки си преценява.

Качествена и безопасна алтернатива е смилането на няколко лъжици ленено семе в кафемелачка НЕПОСРЕДСТВЕНО преди консумацията. Да се яде разбъркано с извара или изцедено кисело мляко,за да се усвои.

Повече информация за ползите от лененото семе има в книгата на доктор Йоанна Будвиг „Ракът – проблемът и решението“, но дори и да не прочетете тази книга и да не търсите повече информация по въпроса, апелирам да не консумирате ленено олио ако то горчи.

62 Nora { 11.03.09 at 17:51 }

Момичета и момчета,купих си аз кафемелачка,меля здраво и хапвам семена всякакви.А от няколко дни разбирам,че лененото семе съдържало цианид,който е отровен…направо онемях.Честно да си кажа се стеснах и притесних,че съм и кърмачка.Аз си хапвах всеки ден поне по 2-3 лъжички….и сега направо не знам какво да правя,явно това едно от нещата поради,които се препоръчва лененото масло.
А м/у другото Мер,къде е този магазин,за който постоянно говориш до фото Пинк????????

63 Nora { 12.03.09 at 14:14 }

Намерих го най-после това прословуто фото,не го знаех този магазин,мерси….
А какво ще ме посъветвате за лененото семе,как да го приемам…

64 roman_soldier { 12.05.09 at 20:10 }

pH или Пе Ха-то на нашия организъм е много важно да бъде в нормални граници. pH е съотношението на позитивно заредените йони(кисилинни) и негативно заредените йони(алкални). Когато е 7.0 нашия организъм е неутрален, нито киселинен, нито алкален. Ако е 6.0 е киселинен. Тази среда е бедна на кислород. Какво става в киселинната среда? Това е среда в която спокойно си живеят вредните бактерии, вредни микроорганизми, Кандида бактерии и Гнойно инфекцизионни бактерии и вируси разбира се. Склонни сме да се разболяваме от най безобидни болести до най сериозни. В алкална среда тези бацили не могат да живееят. Храната с която се храним и водата която пием определя каква е средата в нашия организъм. Различните видове зеленчуци и плодове се различават, а някои например като лимона, който е киселинен когато се приеме спомага за алкализирането на средата.
Така че, независимо дали сме суровоядци или вегитарианци, имайки предвид химическите торове с които се тори почвата е добре да знаем какво ни е pH. To се измерва с pH лентички в урината рано сутрин. Киселините от тялото се изхвърлят чрез урината. Мерете си pH редовно. Между другото зелената хума спомага за алкализиране на средата. Хората, които са болни от рак, язва, гастрит и други, Кандида бактерии, вируси, които често се разболяват от грип и настинки, които се оплакват от постоянна умора често имат киселинна среда. Нормалните здрави клетки са алкални, а раковите клетки са киселинни. Много изследвания са доказали, че рак, кандида и вируси не могат да оцелеят в алкална среда. Раковите клетки не могат да оцелеят в алкална среда, богата на кислород. При рН 7,4 раковите клетки са в летаргия и при рН от 8,5 нагоре, раковите клетки те умират. Когато тялото е киселинно може също да има тенденция към гастрит, язва, склонност към диария и / или запек, кожни проблеми, артрит и други.
Кръвта трябва да бъде слабо алкална 7.35-7.45. Ако храната, която приемаме създава киселинна среда на тялото, това се отразява и на кръвта и тялото се опитва да балансира pH. Koгато това е проблем, различни минерали се вземат от много важни органи за да неутрализират киселините и те да се изхвърлят от тялото. От това организма започва да страда и това доста често не се забелязва с години и но често довежда до сериозни болести. Ако pH на урината е между 6.0-6.5 сутрин рано и 6.5-7.0 вечер преди вечеря нашето тяло се намира в сравнително добро състояние. pH теста на урината ни показва как нашето тяло се освобождава от киселините и как асимилира полезните минерали като калций, магнезий, калий и натрий. Тези минерали играят ролята на буфери, които подържат pH баланса на тялото. Ako кисилинността ни е много висока за продължително време, трябва да се храним само с зеленчуци, плодове, да пием минерална вода и да се откажем от бял хляб, червено месо, газирани напитки, черен чай, кафе, алкохол и захар. Медикаментите създават силно киселинна среда. За да си възстановим здравето трябва да приемаме 80% алкално формираща среда храни и 20% киселинно формираща среда храни.
Следва списък на храните според средата, която създават:
Силно алкални: зеленчукови сокове, магданоз, суров спанак, броколи, листа на целина, чесън, сушени смокини и стафиди, билкови чайове и вода с лимонов сок, а от подсладителите стивия.
Алкални: Моркови, зелен боб, лима боб, цвекло, маруля, тиквички, фурми, касис, грозде, киви, круши, папая, бадеми, лешници, зелен чай, оризов сок, сироп от клен.
Ниско алкални: аспержи, царевица, гъби, лук, зеле, грах, цветно зеле, листа на ряпа, картофи, олио, соя, тофу, кокосов орех, вишни, домати, портокали, череши, ананас, авокадо, грейфрут, манго, ягоди, лимони, диня, леща, сладка царевица, див ориз, просо, коноа, каша(гречка), мляко от соя, козе мляко, козе сирене, краве масло, суроватка или натурални протеини за спортисти, зехтин, олио от ленено семе, рапично олио, непреработен мед, сурова захар.
Ниско киселинни: фасул, готвен спанак, сладки картофи, тъмни боровинки, червени боровинки, сливи, банани, преработени плодови сокови, ръжен хляб, черен хляб, овес, кафяв ориз, черен дроб, дреболии месо, стриди, пълноценно мляко, масло, кисело мляко, сирене, сладолед, сметана, тиква, сусам, слънчогледови семки, слънчогледово олио, маргарин, мас, бяла захар, преработен мед, какао.
Киселинни: нейви фасул, пинто фасул, компоти, бял ориз, бял хляб, спагети, макарони, фиде, бисквити, риба, пиле, агнешко, пуешко, яйца, твърдо сирене, ядки пекан и пиштун, кашу, вино, газирани напитки, млечен шоколад, кафява захар, моласа, конфитюр, майонеза, горчица, оцет.
Силно кисилинни: туршии, говеждо, телешко, раци, консерви туна и сардина, топено сирене, орехи, фастъци, черен чай, кафе, бира, ликьор.
Създаването на добра среда в организма води до повишаване на имунната ни защита, а от там до изцеление от много болести.
Извадки от различни статии публикувани на интернет, редактирал Пламен Шопов
Благословение!

65 roman_soldier { 12.05.09 at 20:17 }

Не си пийте урината, тя създава още по килинна среда, която е супер за всички вредни бактерии и вируси, а освен това може да има бацили които след това да се разпространят и други части на тялото и органи.

66 Zloqd { 12.05.09 at 23:34 }

Навремето когато си проведох уринотерапия ползвах този източник http://www.hps-online.com/hindiasutra.htm
Книгата на Малахов съм я чел и ми се струва доста безогледно написана, защото съм забелязал, че в различните часове на денонощието урината има различен състав: в 2-3 часа през ноща е съвсем бистра липсва всякакъв вкус и въздействието е много слабо. Оптималното е към 5 часа. Когато се случеше да закъснея и да я взема към 7 вече е наситена и горчи

67 бате Бино { 01.07.10 at 1:08 }

Калинче , много хубаво си го написала. Аз понеже също всеки ден употребявам смляно ленено семе , се интересувам какво би трябвало да е количеството на киселото мляко ? Колкото да се смесят ли ?
Освен това ,аз го приемам винаги по време на ядене , където присъстват и протеини – да кажем боб или пък орехи (ям ги с ябълки). В този случай не трябва да се разтваря в кисело мляко,предполагам?

68 мария { 09.18.11 at 23:58 }

Не знам дали тук е мястото, но имам нужда от съвет и реших, че тук е най-подходящото място да го поискам. В момента съм и още около месец се очертава да бъда в такава ситуация, че на работното ми място ще ми е необходима много умствена и психическа енергия. Освен това имам и други ангажименти и се очертава около 12-14 часа на ден да съм все заета – ще ми е необходима добра памет и отлична концентрация при малко сън. Не пия кафе и се храня основно със сурова храна. Чудих се може ли да ме посъветвате за подходящи храни или режими, за да бъда за по-дълъг период от време в добра форма – както споменах – с отлична концентрация и добра памет:) и как мога да привикна към по-малко сън:)
Много благодаря!

69 Vessela { 02.16.13 at 19:13 }

Здравей, Мер. Преди няколко дена открих твоите публикации и съм много щастлива. Винаги съм се стремяла към здравословния начин на живот, но тук това е доста трудно (аз живея и уча във Великобритания). Плодовете и зеленчуците нямат вкус и се внасят от различни далечни страни, има еко магазини, но те са изключително скъпи. Все пак се справям, купувам си чия, киноа. Пия много вода и ям главно броколи, аспержи, цвекло – всички зеленчуци, които се произвеждат тук. Въпросът ми към тази статия е по-скоро за Асаните. Ходя в йога класове, но тук това е изключително скъпо и мога да си позволя само веднъж седмично. Гледам всеки ден да правя комплексите сама, но правя доста грешки, тъй като още не съм свикнала да се справям без учител. Много ли е вредно това и как би ме посъветвала да избягвам грешките. Мислиш ли, че с времето ще започна да се справям плавно?
Целувки и поздрави от Единбург,
Веси

Leave a Comment