Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Пречистване от слуз

пречистване от слуз

Слузта в тялото ни се образува най-вече от консумацията на животински храни (мляко, яйца, месо, кашкавал….), от храни богати на изкуствени съставки или транс-мазнини, или Е-та, храни, неприсъщи за човешкото хранене, а такива заливат пазара ни на повече от 80%. Дали имаме слуз в тялото ни разбираме с лекота ако:
* сутрин се събуждаме с топка храчки в гърлото ни
* носът ни е пълен със сополки
* имаме вагинални течения
* гнойни пъпки по кожата…
Тоест, в момента, в който започнем да натрупваме слуз, тялото ни се опитва да я изведе по всякакъв възможен начин – чрез кожата (циреи, акне), очите (гурелчета), ушите (отит…), носа (хрема, запушен нос), гърлото (храчки), дихателните пътища (кашлица, простудни заболявания). Или вдигаме температура, заради стремежа на тялото ни да се избави от всичката слуз, натрупвана от злоупотреби в храненето.

Пречистването от слуз става с помощта на хряна. Сокът (или кашата) от хрян има много силно и мощно действие, съдържа силни етерични масла и фитонциди, благодарение на които качествено се унищожават микробите и трайно се разреждат слузните отлагания в организма. Рязкото му и мощно действие е добре да се омекоти с лимонов сок или друг кисел сок – сок от клюква, малина, касис… Ето как се приготвя сместа:

150 грама корен от хрян
сокът от 2-3 лимона (или същото количество друг кисел сок)

пречистване от слуз

Хрянът се настъргва и се добавя лимоновия сок като се разбърква добре до образуването на каша. Приема се 1 чаена лъжичка от сместа на гладно 2 пъти на ден. Не дразни лигавицата на храносмилателната система, пикочния мехур и бъбреците.

Кашата от хрян и лимонов сок също така притежава силно пикочогонно действие – добре е за хора с отоци, воднянка, и тези, които са склонни да задържат течности.

Ако е трудно да се приема горната смес, настърганият хрян може да се смеси с мед, но медът се води, че подхранва гъбичките, тъй че може и да не е много подходяща тази комбинация.

78 comments

1 Radula { 05.26.09 at 18:18 }

Мер, а колко дни се приема от тази каша и колко пъти на ден по една лъжичка преди ядене? Благодаря ти!
Превъзходно е това! 🙂

2 Катя { 05.26.09 at 19:04 }

Мер, имаш ли наблюдения колко време може да се съхранява сместта?
Благодаря предварително, хубава вечер!

3 mer { 05.26.09 at 19:36 }

Не е указано точно с каква продължителност да се приема, според мен е нормално да е както всички подобни методи – обикновено между 2 седмици до 1 месец. Аз ще го правя минимум 2 седмици, но по-важно е да се следим как се изменят симптомите – мисля, че е добре да се прави докато симптомите напълно изчезнат – и без това в тези дози няма противопоказания. Ако разбера нещо по-точно или различно от това, ще пиша пак.
Приема се 2 пъти на ден на гладно – това съм го пропуснала (благодаря, ще добавя).

Приготвената смес може да се ползва до 1 седмица, ако се съхранява в хладилник. Но аз бих си правила по-малко, например 1/2 или 1/4, по-често, за да е по-прясна и свежа. Все пак с по-дългото престояване лимоновият сок съвсем си губи лечебните свойства.

4 титан { 06.01.09 at 21:55 }

Пише се Указано, а не Оказано :)) Ще я пробвам тази рецепта , не че имам слуз ама за всеки случай :)) Благодаря ви .. чудех се само дали сместа не трябва да престои поне 2 дни да се смеси добре хряна с лимоновия сок ?? Мер , много си готина 🙂 Влюбих се виртуално в теб :))

5 mer { 06.02.09 at 1:08 }

Благодаря за поправката :), редактирах я.
Сместа корено се променя след като изминат 1-2 дена от приготвянето й, но не съм срещала изискване да престоява преди прием. Аз приготвям известно количество, което ми стига за 5-6 дена и го пия още веднага след приготвянето. Към 4-5ти ден сместа става с много изразен мирис и вкус на хрян.

6 axim { 06.04.09 at 16:04 }

Здравеите.Мер аз отново имам питане.Доста е важно да знам дали мога да давам тази смес на 4годишно дете???????Или да намаля дозата??2?

7 mer { 06.05.09 at 0:03 }

Аксим, не съм срещала по-специална информация за това дали е противопоказно за деца. Със сигурност ако се дава, ще е добре да се намали поне на половина дозата, но може би трябва да се посъветваш с някой по-запознат. Ако срещна нещо ще пиша пак.

8 Петя Иванова { 06.05.09 at 16:53 }

Здравей отново, Мер,
Исках да те питам по това време на годината може ли да се намери хрян и ако да, откъде си взимаш в Пловдив?
Поздрави!

9 mer { 06.08.09 at 23:45 }

Здравей, Петя,
има сега хрян, аз го взимам от градината на баба ми, но съм виждала и на Четвъртък пазара – трябва да гледаш по внимателно по сергиите, защото малко трудно се забелязва. Или попитай, хората ще те упътят на коя сергия може би има :).

10 Петя Иванова { 06.09.09 at 22:12 }

Благодаря,Мер,
ще потърся по-настоятелно!

11 Красимира { 06.13.09 at 21:46 }

Здравей Мер,
аз отскоро идвам на йога ,и много ми харесва.Днес си направих за първи път клизма ,но много ме заболя след това главата ,моля те да ми пишеш (ако разбира се имаш възможност)дали е нормално това.
Благодаря ти!!

12 mer { 06.13.09 at 23:58 }

Красимира, при всички пречистващи процедури тялото ни реагира строго индивидуално, не е изключено да се наблюдава и такава реакция. Последствията до голяма степен зависят и от това, в каква степен сме интоксикирани, благоприятна и спокойна ли е била средата, докато изпълняваме процедурата, отпуснати ли сме и др.

13 Красимира { 06.14.09 at 12:12 }

Благодаря ти Мер!

14 Мая { 06.21.09 at 17:40 }

Бърз въпрос – тези 150 грама хрян в настърган вид какво количество са (лъжици, чаши и т.н.)?

Сърдечни поздрави! 🙂

15 mer { 06.21.09 at 19:59 }

Мая, тогава, когато аз си правих пречистването от слуз, нямах кантарче и си правех на око сместа. Правих я за 2-3 дена – настъргвах 1 коренче и добавях сока на 1 лимон (колкото да покрие настъргания хрян). Лимонът понякога идваше повече, но повече лимонов сок е винаги добре :). В случая може би е по-важна дозата която приемаме – 1 чаена лъжичка 2-3 пъти на ден. Иначе ако не може да измерим, може да процедираме така – настъргваме коренчетата хрян, които имаме и покриваме с лимонов сок.

Нека някой друг ако има точен отговор на твоя въпрос да сподели :).

16 Мая { 06.22.09 at 13:32 }

Благодаря, Мария 🙂
И аз реших да направя така – по чувство…
Малко е шашкащ първоначално силният вкус на хряна, но мога да кажа, че няколко секунди след това даже ми хареса 🙂
Дори ми подейства много ободряващо 🙂
Междувременно намерих интересен кратък материал тук – http://www.dar-center.com/article/?article=879

Отново поздрави!
Мая

17 Mamiha { 06.24.09 at 23:07 }

Здравейте на всички!
Поздравления за страхотния сайт, много неща научих от тук и от вас.
Започнах и аз с прочистването с хрян, и на мен не ми се вижда неприятно. Имам малко проблем и със задържането на течности и мисля, че определено има напредък в това отношение, откакто започнах с хряна, преди 3 дена. Исках да попитам дали знаете след колко време може да се повтори това прочистване, веднъж годишно ли се прави или може и по-често?
Благодаря и поздрави на всички!
Мила

18 mer { 06.25.09 at 0:24 }

Мамиха, може и по-често, например подходящо е на 2-3 месеца за по 1-2 седмици да го правиш, но също зависи и от това как се чувстваш :).

19 Радостка { 06.25.09 at 9:09 }

Добро утро на всички!(: Желая да споделя аз как намерих хрян в сезона,когато не се продава по пазарите.Бях решена твърдо да открия ,за да започна процедурата.Започнах да разпитвам по масите на пазара и една жена ми предложи да ми донесе.На по-следващият ден го имах.Дерзайте!Дори и за малките неща.
След няколко дни ,след като започна процедурата за прочистване от слуз ще споделя с вас (:
С пожелание за един прекрасен ден изпълнен с музика и усмихнати лица!

20 Mamiha { 06.25.09 at 22:32 }

Благодаря ти, mer. Редовно ще го правя (стига да намирам хрян), определено чувствам някои подобрения, след като го започнах. Благодарности отново и поздрави!

21 Elfinsoul { 07.16.09 at 12:29 }

За хората от Пловдив,хрян вчера си намерих от Четвъртък пазара,но е скрит,трябва да се пита по масите.Който има интерес да каже,ще споделя точно от коя маса го намерих 🙂
Поздрави и Усмивки 🙂

22 Atanassia { 07.16.09 at 21:36 }

Hrqn ima pri edin dqdo na 4etvurtuk pazara. sergiqta my e to4no okolo vodata

23 4edeto { 07.16.09 at 21:59 }

Има и в Пикадили, където се теглят плодовете.

24 lenny_pld { 08.01.09 at 8:30 }

Поздравления за сайта!
Elfinsoul, аз имам питане – от коя маса намираш хряна на Четвъртък пазара?
Благодаря!
Успехи на всички – пишещи, четящи, надникващи:)))

25 Вики { 09.18.09 at 11:43 }

Здравейте, аз съм на вълна за пробване на всичко и в момента се опитвам да мина на суровоядство. Имам от доста време проблеми с постоянно запушен нос и това ми се стори като добра идея. Проблемът е, че който е измислил яденето на хрян с лимон на гладно, трябва да бъде застрелян, после наръган в окото (усмивка). Практиката на това предизвиква толкова сурова реакция, че е трудно за описване, но лесно за представяне, тъй като всеки е имал подобна случка. Стомашни болки са болки за умиране. Та, моят съвет е силно против тази практика. Също така малко мисъл преди пробването на нещо няма да е излишна.

26 Angie { 09.19.09 at 16:26 }

Вики, защо не пробваш само с лимон? Един приятел, който се занимава с йога от над 30 години, използва само лимона, не хряна.. За отпушване на нос мога да ти препоръчам и една древна йогийска практика- „джала нети“, която се състои в това да си прочистваш носа с топла, леко подсолена вода. Може пък това да се окаже достатъчно, за да реши проблема със запушения ти нос..

27 Angie { 10.27.09 at 11:40 }

Искам да споделя, че си купих един хрян и всяка сутрин си рязох по малко парче, което заедно с един лимон слагах в сокоизтисквачката. Въобще не го намирам неприятно на вкус. Обаче хряна свърши, и реших да продължа както ме посъветва мой приятел- само с лимон. От може би седмица или 10 дена сутрин на гладно пия сока от 1 лимон. Вярно, че всяка сутрин си правя нети, но и преди , когато си правех само нети, нямаше ефект върху слузта (която имам единствено сутрин, независимо дали носа ми е запушен или не). Тъй че аз забелязвам подобрение, и ще продължа в този дух.

28 jivko { 11.11.09 at 11:40 }

Zdr! Mer kak stava poemaneto za6toto tolkova mi zalutq, 4e svqt mi se zavi 🙂 izpih edna laji4ka s edna 4a6a voda. Tova pravilno li e ?

29 mer { 11.13.09 at 12:50 }

Живко, по-добре го прекарвай със съвсем малко вода, защото му се разреждат свойствата, ако е с повече. Аз дори не пия вода, а само сместа. В началото е неприятно, но след това чак започва да ти харесва :).

30 Buku (от форума) { 11.14.09 at 10:11 }

Здравей, Мер!
Напоследък имам голям проблем с тая слуз :(. От повече от месец съм спряла всички възможни млечни, през октомври направих 3 чернодробни прочиствания и ми се струва, че се получиха доста добре, но преди седмица изкарах на крака някакъв мини-грип. Държа ме точно два дена, но след това като се почна една хрема, едни плюнки, храчки (с извинение)… Промивам си синусите с подсолена вода по 2-3 пъти на ден, отпуска ме за половин час и след това пак вадя 2 пакета кърпички! Все едно организмът ми е задръстен от слуз… Само че просто не ми е ясно откъде е дошла, след като съм с относително изчистено черво и черен дроб, не ям слузообразуващи храни, от няколко дена дори съм само на плодове и сокове – и пак изхвърлям слуз като за световно! Вчера се запасих с хрян и май ще опитам тая рецепта като крайна мярка. Малко ми е чувствителен стомаха, така че се чудя дали да не му сложа и мед. Някакви други съвети за допълнително засилване на ефекта?
Благодаря предварително!

31 mer { 11.15.09 at 0:43 }

Вики, това може да е криза на изчистване, спри да се бориш с проблема със слузта и я остави да излиза – може би така трябва. Обикновено някой като премине на суровоядство и започне да прави гладувания или пречиствания го спохождат дни на изчистване. При много хора се получават подобни реакции. Но е хубаво да направиш и това пречистване от слуз с хряна – така ще помогнеш за по-доброто й отделяне от тялото. Направи го както трябва и по-продължително. Ако ти е трудно да приемаш сместа, може да добавиш малко мед, но съвсем малко. Хубаво е и че си правиш промивки на носа със солена вода, това е добре да се прави от време на време дори да нямаме хрема или запушен нос.
Но нека и някой друг да сподели мнение!
Успех ти желая!

32 Buku (от форума) { 11.16.09 at 23:23 }

Здравейте!
Пробвах рецептата и трябва да ви кажа, че ефектът е потресаващ :). Точно два дни пия хряна и вече видимо и осезаемо ми намаляха разходите за носни кърпички! Наистина има някакво слузогонно действие, не знам как, но страшно помага – горещо го препоръчвам на всички!
Е, сместа не е приятна на вкус, но се свиква – пък и все си е по-добре от лекарствата! 😉
Благодаря много, Мер, поздрави! 🙂

33 maita { 12.02.09 at 0:14 }

Здравейте,
от няколко дни с интерес чета сайта и точно това ме интересува в момента – проблема със слузта. Още утре отивам да си купя хрянче. Бях забравила за този метод, още преди 10тина години съм го пробвала, но забравеното старо ще ми помогне.
Успех на всички 🙂

34 Kris { 01.06.10 at 12:42 }

@ Вики
Здравей Вики, и аз имах същия проблем. Тотално смених начина си на хранене преди около месец, и 2 седмици след като бях започнала да се храня основно с плодове, зеленчуци и ядки (преди това ядях само боклуци), започна една хрема…..няма думи да опиша. Беше ми странно, защото не се чувствах болна, нямах температура, не ме болеше гърлото. Изкарах така около седмица, след което изведнъж спря :)) Сега всяка сутрин се събуждам с полипи в носа си…..но ще си карам така още известно време, за да видим дали ще ми мине.
Явно е трябвало да се изчистим от нещо…..знам ли

35 Atanassia { 01.07.10 at 10:09 }

nali ne e problem ako pravim hrqna na sok, v sokoiztiskvachkata, zashtoto az hrqna na kasha ne moga da go qm, oshte na 1-ta lujichka i sum povurnala 🙂

36 диана { 01.12.10 at 14:28 }

хрян няма. от софия съм. обиколих всички по-големи вериги магазини като била, кауфланд, сба, фантастико… ходих и на пазара, където ми казаха, че по това време на годината нямало. та откъде го намирате този хрян?

37 бистра { 01.20.10 at 8:55 }

диана, вчера си взех хрян от пазара на лозенец (на черни връх) – голямата сергия пред входа на магазин европа. а друг път ми се е случвало, като търся нещо необичайно (цвекло през лятото), да помоля продавачите на пазара да ми купят от борсата специално за мен мъничко

38 sidewinder { 03.10.10 at 17:24 }

Здравейте на всички,
Сайтът наистина е чудесен. Мер дава много добър пример на хората, поздравления.
Ще дам и аз един стар, изпитан способ за пречистване от токсини на целия организъм:

На гладно взимаме една лъжица олио и започваме да жабуркаме около 10 мин. Правим всевдо преглъщания, като внимаваме да не глътнем от вече токсичната течност в устата ни. След като минат 10 мин., изплюваме в тоалетната и си измиваме зъбите.

Понеже устната кухина е силно кръвоснабдена, олиото контактува с лигавицата и абсорбира отровите. Човешкият организъм има способността да отделя и чрез слянката, освен по традиционния начин.

39 бате Бино { 04.02.10 at 17:57 }

Отлично сме запознати с този метод и тук, колега 🙂
Само дето не се използва какво да е олио , не се правят точно „жабурения и псевдо преглъщания “ и процесът не трае 10 мин . 🙂

40 4edeto { 04.03.10 at 17:16 }

sidewinder, страхотно е, че знаеш методас, за повече информация, описан е в сайта 🙂

41 Kami { 05.14.10 at 14:22 }

Mer, вчера си приготвих сместа и днес вече два пъти съм я приела.Имам следния въпрос:тъй като не мога да я задържа в устата си и да я дъвча направо я гълтам.Има ли проблем за този начин на приемане:-)
Иначе за протокола се чувствам страхотно:-)

42 mer { 05.15.10 at 15:45 }

Ками, няма проблем, даже и аз направо я гълтам, попадне ли в стомаха ще си действа по предназначение.

43 Kami { 05.15.10 at 17:33 }

Mer, благодаря!Днес успях да сдъвча кашата.Както четох във форума, наистина само за един ден се промени вкуса и не пари толкова.Но щом става и без да я дъвча…няма да се тормозя, че първия ден е направо страшно:-)
Да попитам и междудругото от 1м.спрях млечните, гледам поне 60% от храната да е сурова…но много пъпки започнаха да ми излизат(само по лицето)…дали е възможно и като реакция на прочистване.Дано сега с хрянът да се пооправят.Четох някъде, че сокът от хрян леко разреден се използва и за заличаване на белези от акне.И това ще пробвам, че аз и не съм от тези дето ги оставят да си стоят просто така на лицето:-)

44 usmiv4eto { 06.01.10 at 16:38 }

Boahhhhhhhhh otpu6iha mi se sinysite samo dokato go rendosvah a sega me zabolq stomaha oh dano da pomogne i da izlqze vsi4kata slyz!!! A normalno li e da te boli stomah? I nqkoi moje li da mi spoedeli koi hrani sa sluzoobrazyva6ti? Blagodarq predvaritelno

45 geri { 06.10.10 at 18:35 }

Доколкото знам млечните храни предимно образуват слуз, но във форума прочех, че същото се отнася и за семената.

46 mer { 06.11.10 at 11:29 }

Сладките храни също образуват слуз, например сушените плодове, много сладките плодове (например банани)….
Ками това с акнето наистина може да е реакция на прочистване, но също може да са се засилили ако прекалено много сладки храни консумираш – наблюдавай какво ядеш, променяй това онова и ще установиш.

47 Iva { 02.15.11 at 2:25 }

Здравейте!А можем ли да заместим хряна с някой др.продукт за пречистване,например джинджер или ……,защото аз съм в чужбина и тук не продават пресен хрян.Продават го като сос с горчица,майонеза и консерванти.

48 leo { 03.23.11 at 22:45 }

Статията е тотално сбъркана още в началото.
Натрупванията в мукозните мембрани са естествена защитна реакция на организма срещу ифекциозни агенти бактерии вируси ,прах ,замърсители ,и интоксиканти .
За да е ясно защо се получава натрупване и да се пристъпи към успокояване на организма е нужно да се вземат комплексни мерки като изследване на организма за скрити гнойни огнища (които са основен фактор в изострянето на отговора на организмът )
Основната среда в която живеете :Запрашеност на помещения тютюнопушене токсични агенти и пр може да изострят симптомите.
Може да започнете с зъбният си статус като всеки гранулом е потенциално огнище на животозастрашаваща инфекция
След като изключите най основните фактори в околната среда като токсини пушене алергии и пр независещи от вас може да пристъпите кум пълно ревю на здравословният си статус .
Не ликвидирайте мукозните течности преди да сте установили основната първопричина за проблема ви с подобни „ИЛАЧИ “ защото мукозните мембрани отделят и ще отделят докато има причинител а те са последната врата спираща инфекцията тотално да влезе в организмът ви така че може и да си направите меешка услуга ако изострите съществуващо възаление
В основни линии без да се разпростирам Алергените които са сезонни ,Замърсени помещения в които се живее ,излагане на токсични агенти прах и чатици а вредно действие действат на мембраните .
основни фактори които ще допринесат за намаляване на проблемите ви са оправете си зъбите
закалете си организмът ,
правилно и балансирано хранете тялото си
Н едопускайте системна дехидратация -пийте по 2 3 литра дневно вода (чиста
спортувайте системно и натоварвайте комплексно групите мускули
Дайте си достатъчен сън и избягвайте абсолщтно тютюн ,прах и токсични алергени по възможност .
Така че сутрешното натрупване е знак че още сте тъка а ако спре натрупването ви лошо

49 Стефан { 06.24.11 at 21:48 }

Мила Мер,

Днес пробвах твоята рецепта, ама нямах лимонов сок и настъргах морков, сложих олио и ябълков оцет, не съм го оставял да престоява и никакви чаени лъжички, направо с голямата лъжица си го изядох докато беше прясно. Какви ефекти да очаквам?

50 дора { 08.06.11 at 23:13 }

leo и останалите с наклонност към нападение, преувеличаване или ненужна негативност: тук не е мястото за такива вибрации. говорете истината си, но омекотявайте думите си с мир, моля ви.
ние ви обичаме, обичайте се и вие! 🙂

мер: божествен сайт. namaste 🙂
аз боледувах от ангина няколко дни, така че имам повод да пробвам това пречистване сега и ще пиша резултатите.

мир и любов за всички 🙂

51 Корина { 10.06.11 at 13:45 }

Здравейте,
Надявам се да ми помогнете със съвет. Трябва за известен период от време за изключа слузоотелящите продукти от менюто си за млечните и местните изобщо дори не говоря:) Но също така знам, че сред зърнените, бобовите и зеленчуковите кълнове също има такива, които отделят слуз в организма. Можете ли да ми ги кажете всички? Ще съм ви благодарна. Снощи ядох пшеничени кълнове и от сутринта не мога да изчистя носа:)

52 mer { 10.06.11 at 19:02 }

Всички храни, които съдържат глутен, са слузообразуващи – пшеница, ръж, овес. Всички рафинирани храни, силно третираните, „белите отрови“, много сладките плодове (банани, фурми, сушени плодове), някои ферментирали храни, меда, хранителната мая, всички храни с мая и сода, готвената храна. Може би пропускам нещо. Като подсладител е най-добре да се ползва стевия. От кълновете мисля, че само зърнените са слузообразуващи.

53 Корина { 10.06.11 at 20:09 }

Мер,
Благодаря ти! Надявам се, ако се сетиш още нещо да го напишеш.

54 Елеонора { 10.07.11 at 12:12 }

Здравейте!АЗ също започнах от вчера,засега се чувствам добре.Разбрах обаче,че е желателно да не се прави по време на цикъл,за да не се стресира организма допълнително.Най-добре било да се пие 2-3 дни,да се почине 2-3 дни и тогава да се продължи с пиене на течност за по-продължителен период.Целта била малко да се подготви организма,да не е много стресово.Аз лично го правя за първи път и мисля да го карам по усет.Снощи взех една лъжичка,ама излапах и една голяма купа салата с черна и бяла ряпа/не съм яла такова нещо изобщо досега/ и тъй като бях уморена и в цикъл ме стегна главата зверски,а през нощта ставах около пет пъти по малка нужда/въпреки,че вечерта изпих не повече от половин литър течности/.Не пих хапче за главоболието обаче и сутринта си бях добре.Може да беше някакъв очистителен и ефект или просто стечение на обстоятелствата.Щ епродължавам.

55 a4o { 02.08.12 at 1:21 }

zdr kade moga da namera hrian

56 mildo { 02.11.12 at 23:03 }

Mer kupih si burkanche nastargan hrqbo tam e pure..oshte ne sam go otvoril,no iskah da pitam dali shte ima sashtiq effect kato s prqsno nastargan?

57 mer { 02.12.12 at 22:13 }

Ачо, хрян има по пазарите, особено есента и зимата. mildo, не съм пробвала (и не съм чела за) пюре от хрян, но би трябвало да има подобен ефект, макар и може би частичен. Зависи и дали няма някакви нежелани добавки в пюрето, виж съдържанието и ако е така, не трябва да се използва с лечебна цел.

58 Виолета { 02.20.12 at 19:29 }

Благодаря за информацията, Мер, а и на всички споделили опита си тук!
Днес е трети ден, откакто приемам гореупоменатата кашичка, но след тази сутрин не усещам миризми и вкус(всъщност само солено). Нормално ли е? Все едно съм болна от настинка или грип. За носа е ясно, че е почти запушен. На някой случвало ли му се е?

59 Krisi { 03.12.12 at 12:18 }

Здравейте.Днес си направих кашата,но коренчето ми се стори прекалено меко и не пусна никакъв сок.Това нормално ли е?Освен нова бих искала да попитам корена бели ли се или само се измива,аз го обелих преди да го настържа?
Благодаря предварително.

60 mer { 04.14.12 at 13:09 }

Криси, корените на хряна са толкова „дървени“, че не пускат почти никакъв сок, поне тези, които аз съм ползвала. Ако се измие добре от почвата, може да не се бели.

Виолета, на мен не ми се е случвало и не съм срещала в литературата подобни последствия.

61 Tez { 04.17.12 at 16:31 }

От около месец открих този сайт и при всяка възможност го посещавам като черпя различна информация. Но много неща сте писали и описали, че няма прочитане. Аз също от години все ме тегли към по-прост и природен начин на живот. Впечетлена съм от много неща описани от тук, та започнах първо с промяна в храненето си. Почти месец съм изключила всички рафинирани, термично обработвани, млечни /почти/ храни. От време на млеме ориз-кафяв и риба, но рядко. Основно на плодове, зеленчуци, сокове, салати, хляб си правя вкъщи на машина пълнозърнест /знам, че и брашното не е много стока/, но така крачка по крачка. Сутрин се жабуря от около 10дни със зехтин – по точно- допадна ми режимът на Петко от неговия дневник- та сутрин поддържам такъв един старт на деня. После вече съм всеки ден на работа и там си хапвам предимно плодове, накиснати ядки, а вечер салати и кълнове. Но винаги изникват въпроси: от около три дни изпитвам тежест в областта на черния дроб. Та се чудя може ли да е някаква реакция? Не смея да предприема кой знае какво. Днес изпих чай от майчин лист и поизпраних дебелото си черво, но тежест все още има. Мисля да пробвам с някоя и друга клизма. Ако някой пише или предполага какво е ще съм благодарна.

62 Володя { 10.02.12 at 20:54 }

Мили хора, животът ни не е даден да изразходваме половината си време и др. безценни ресурси за подбор и приготвяне на специални храни!…
Всеки може да да започне с изпиване на 3 литра вода на ден. На литър вода се добавя 1/2 (половин) чаена лъжичка сол (морска, тибетска, калиева…). Пие се до 30 мин. преди хранене и след 30 мин след хранене…
Първите положителни резултати ще почувствате след 2-3 денонощия, а значително подобряване на здравето – след 3 – 4 седмици…
По-подробно – в книгите на д-р Батманджелидж – http://www.water-cure.com или нещо подобно беше името на страницата му… Преведени са и на български.

63 Николай { 10.08.12 at 19:21 }

За всички които желаят да изчистят слузта препоръчвам корен от ружа. Но искам да знаете ,че слузта ни е необходима също така, затова не го правете в горещите сезони а само в късна есен и зима. Успех на всички!

64 Силвия { 12.30.12 at 14:49 }

Хрянът джинджъра ли е? Как е на английски? Благодаря

65 flo { 02.07.13 at 20:23 }

здравейте,след като изчетох всички коментари и се поинтересувах допълнително ,реших да споделя прочетеното…този метод ,наред с предимствата си е противопоказен проблеми с щитовидната жлеза…затова внимателно 🙂

66 Галина { 02.08.13 at 22:08 }

Значи наистина,ако човек има проблеми с щитовидната жлеза не трябва да се приема

67 Димитър Смилянов { 03.02.13 at 14:16 }

„Дали имаме слуз в тялото ни…“ Едва ли има човек, който няма слуз в тялото си…
Ето един цитат оттук – http://is.gd/UKIubt:
„Слузта се произвежда от тялото, за смазване и защита на мембраните на храносмилателния тракт, дихателните пътища, пикочните и репродуктивните пътища срещу дразнители и замърсители или канцерогенни съединения. Някои киселинно формиращите храни, са склонни да увеличат производството на слуз в организма.
Тялото използва слузта, като естествена защита срещу киселините, като ги премахва и елиминира от тялото.“

68 Димитър Смилянов { 03.02.13 at 14:23 }

@Силвия, джинджъра (на английски „ginger“, на български „исиот“) не е хрян (на английски „horseradish“).

69 iliana kostova { 03.21.13 at 21:19 }

niamam

70 iliana kostova { 03.21.13 at 21:19 }

gladuvane

71 Dima { 09.05.13 at 1:39 }

Здравейте,
Навъртам се наоколо толкова често, колкото имам възможност, т.е. не много често. С голямо съжаление споделям този факт, защото това прекрасно местенце идеално ми импонира. (Мер, великолепна сте!)

От досегашния си опит – дълги години суровоядно веганство и практикуване на пълно гладуване, смятам че мога да ви дам приятелски съвет относно илачите, които използвате, за да се „излекувате“ от това-онова. Консумирайте от всичко по малко и редовно. И ако следвате няколкото простички правила написани по-долу, едва ли ще са ви нужни „лекарства“.
• Използвайте хряна и исиота/джинджифила като подправки в „живото“ си меню.
• Използвайте прясно изцеден лимонов сок всеки ден, като задължително започнете деня с него.
• Ако дългите гладувания не ви понасят и ви изтощават (това определено не е за всеки), опитайте в определен ден от седмицата да пиете само изворна вода, колкото ви се пие, но не се наливайте.
• Правете веднъж-дваж в годината т.нар. соково разтоварване, толкова дълго, колкото усетите че ви е необходимо.
• Хранете се основно с „жива“ храна – зеленолистни и всички други зеленчуци, корени, покълнали семена и поници, накиснати ядки, не много сладки плодове. Ако дадете приоритет на тази храна, ще се учудите колко голямо е разнообразието ѝ.
• Пийте „жива“ изворна вода. Според мен тя трябва да е основата на хранителните пирамиди.
• Запознайте се добре със супер храните и покълването на семена и ежедневно ги използвайте.
• Запознайте се с маслата и ароматерапията.
• Приготвяйте козметиката си, почистващите и перилни препарати у дома. Няма нужда да изпитвате себе си и природата.
• Вземете пример от Мер и бъдете активни, ангажирани. Поддържайте някакъв сериозен интерес в живота си.

Настинките, ангината, заразяването с грипен вирус говорят за не добре поддържан организъм и слаба имунна защита. Дългогодишните растителноядни суровоядци, хранещи се простичко и разумно, никога не боледуват, нямат и „обичайните“ неразположения.
Отправям тези няколко съвета главно към онези от вас, които се лутат на границата на промяната. Няма нищо страшно и драстично в този начин на живот. А и от десетилетия напълно отпаднаха притесненията относно снабдяването на организма с калций, кобаламин, протеини, незаменими мастни киселини и т.н. Важно е да дадете време на мозъка си да свикне с промените, защото негова и основна задача е да изпраща „правилните“ импулси към всички органи. При някои хора промяната започва от деня, в които са прочели някой бестселър за природосъобразно хранене, а при други след известно време. НЕ ПРАВЕТЕ НИЩО НАСИЛА! Четете подходяща литература, образовайте се. Посещавайте такива прекрасни места като този сайт, като не забравяте, че ги създават хората от които имате нужда.

От две десетилетия водя този начин на живот, не поради здравословен проблем, а по убеждение. Пожелавам на всеки да вземе най-доброто решение в живота си.

Намерете своя собствен път и вървете щастливи по него.

72 майр { 04.21.14 at 13:31 }

бях всичкоядка , имах целулит по цялото си тяло от мозъка до петите
започнах лечение с олио терапия всекидневно ни по няколко пъти на ден
тук искам да кажя , че аз неработя защото един зает човек не би могъл да го направи ако му се случи това което ще ви опиша .
Та така след 2,3 месеца 0лио терапия , което подсилвах като слагах в олиото ситно настърган чесън , лук и люто попявиха се възпалеиия едно след друго , последвани с тески , болки и мнооого неприятни усещания , но аз продължих . отвориха се канали към края на венците и от там започна да изтича всичко възможно ужасна гледка и още по ужасно усещане , изтича вече 5 ти месец и не спира . Вследствие на това хората ми казваха ,,ти се стопи направо , какво става с теб ,, Да. Промених фигурата си , изглади и се избистри лицето ми. Целулита изчезва с всяка минута . Става мнооого бавно , но резултата е невероятен . Сега изтича слуз , мнооого слуз , която същевременно освобождава тялото ми .
след олиото дезинфикцирах устата винаги с вода за уста .
Исползвах само съвети от интернет , които изключително точно ме водиха в парвилна посока !

73 майр { 04.21.14 at 13:35 }

В сремежа си да бъда полезна с опита си съм допусна правописни грешки , за което моля да ме извените . Интернета ми прекъсва и от бързина така се случва ……

74 Румяна { 06.20.14 at 11:43 }

Здравейте!
Прочетох статията, както и коментарите към нея, с много голям интерес. И тъй като не съм компетентна по темата, а виждам че тук пишат хора, които са изчели много и са запознати много добре с материята, бих искала да задам въпрос. Той е свързан с друга рецепта с хрян, която срещнах на друго място в интернет. Рецептата е следната: 125гр. настърган хрян се смесват с три смлени лимона (заедно с кората, почистени само от семките), добавят се три лъжици мед. Сместа се съхранява в стъклен буркан в хладилник и се приема в продължение на три седмици, по 1 чаена лъжичка два пъти дневно по време на хранене. Ефектът от рецептата е обявен като намаляване теглото и обиколката на талията и ханша в следствие на подобряване функцията на храносмилателната система и диуретичните свойства на хряна.
И като отчетем факта, че върху теглото оказват влияние един куп други фактори (като правилно хранене, активно движение и т.н.), както и това, че чудодейно средство за отслябване няма, все пак бих искала да попитам – ако предположим, че рецептата цели наистина коригиране на теглото, то правилно ли е приемането на сместа по време на хранене, както е записано, тъй като в настоящата статия, а и във всички коментари след това, пише че за слузоотделянето сместа се приема преди хранене.

Благодаря предварително на всички отзовали се и хубав ден от мен!

75 Николай { 10.13.15 at 21:41 }

Моя опит: За първи път като си правих такава сме явно хряна беше супер пресен и сочен и ми течаха сълзите докато го мелих на чопъра. Ефект имаше уникален. Имам нещо като синузит ли не знам какво и пречистването на синусите беше яко. Няма да се впускам в подробности. След това съм си купувал пак да правя но хряна е стар (на такъв съм попада) и ефекта е – почти го няма.
Това е от мен.

76 Петя { 10.16.15 at 11:11 }

Здравейте,
Искам само да попитам, може ли да заменим хряна с джинджифил?

Извинявам се, ако повтарям вече зададен въпросвъпрос, който съм изпуснала.

77 Petia Tutundjian { 04.08.16 at 12:07 }

Може ли да се използва хрян на прах?

78 капчин { 05.17.19 at 10:34 }

Oтносно Офертата за финансиране

/Oфертатя е действителна в течение на 30 дни от деня на изпращането и, в случей на настъпване на значителни изменения тя подлежи на актуализация/

Уважаеми г-жо,Уважаеми г-не,
При финансиране на стоките или услугите ви изпращаме следната информационна оферта. която е действителна при издаване на Акредитив /L/C/ Или Гаранции /L/G/ в приемлив формат и приемливо банково учреждение.

1.ФИНАНСИРАНЕ НА ВНОС

Ако осъществявате внос на стоки или услуги, можем да предложим,
възможност за внос на стоки или услуги с отложено плащане в срок 90 или 180 или 350 дни в зависимост от Вашите потребности и изисквавия под следващите проценти, които се дават на клиентите от водещите български банки.

1.9 % до 2.3 % отложен плащане до 90 дни /в евро/
2,4 % до 3.3 % плащане до 180 дни /в евро/
3.9 % до 5.3 % плащане до 360 дни /в евро/
2.4 % до 3.2 % плащане до 360 дни при 12 еднакви еземесечни вноски /индексация в евро/

Във вашето банково учреждение откривате в наша полза Акредитив или Гаранция с отложен платеж. А за вашите стоки или услуги ние ще заплатим при представяне на Ваше име, а вие ще заплатите при изтичане на уговорения срок в съответствие с Вашите ботребности.

Предложение

Изисквайте от Вашия доставчик цената с намаляване при авансово плащане / при представяне, защото ние заплащаме вместо Вас точно по този начин/

2.ФИНАНСИРАНЕ НА ИЗНОС

Ако вие осъществявате износ то ние можем да ви предложим възможност за износ на стоките или услугите с отложено плащане за срок от 90 или 160 или 360 дни или Вие можете да направете предложение на Вашия партньор /Купувач в съответствие с неговите потрепности.

За Вашите стоки или услуги ще Ви заплатим при представяне изискване на Вашия партьор /Вашия купувач остава само да открие в наша полза Акридитив или Банкова гаранция с отложено плащане в съответсвие с неговите нужди.

Събирането на финансите ще зависи от банкта на партьора /купувача и от реалните условия на финансовия пазар, при което тези събирания Вие ще можете или да ги включите в цената на Вашите стоки/услуги, или да ги включите в отделна позиция.

3. ДОЛГОСРОЧНО ФИНАНСИРАНЕ

Долгосрочното финансиране представлява срок от 2-10 год, с акредитив (L/C/ или гаранция (L/G/ в приемлива форма и издадена от приемлева банка,

-За условията на това финансиране страните се договарят отделно

-Събирането на финансирането ще зависи от банката, държавата, срока на финансиране и реалните условия на финансовия пазар

Минималната сума на финансиране представлява 100000 ЕВРО а максималната 30,000,000 ЕВРО.

В продължение на последните 20 години нащата компания стабилно присъства на търговско-финансовите пазари в Югоизточна Европа. Ние се надяваме, че нашият опит ще ви помогне да намерите решение. отговарящи на вашите на Вашите най-високи изисквания и нужди при финансирането.

За да Ви изпратим конкретна финансова оферта ние се нуждаем от по-подребна информация от проекто-конструкцията на Вашата схема, сделка. а така също в SWIFT- кода и пълния адрес на банковото учеждение и др.

Ние разчитаме на установяване с Вас плодотворно сътрудничество.

С уважение,

Коста Капчин

ООО ″КААВ

“Капчин – Аврамов”

Коста Николов Капчин

ул.″Атанас Далчев″, №7

София, България

Моб.: + (359) 0877498636

E-mail: kaav@abv.bg

kkapchin@yahoo.com

Skype – kostakapchin

Leave a Comment