Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Обливане с ледена вода

обливане с ледена водаТази „техника“ ми бе подшушната от моя учител по йога и от известно време насам я прилагам и в действителност е много приятна и ползотворна. Представлява следното: след като си вземем душ и почистим цялото си тяло като крайна процедура се обливаме с ледена вода. За целта още като влезем в банята си приготвяме пълен съд със студена вода, може да добавим и кубчета лед към нея, за да я изстудим още повече (но това е подходящо за по-напредналите). Добре е водата да престои неподвижна поне 10-тина минути, за да се успокои съвсем. Когато сме вече изкъпани и чистички взимаме съда с вода и наведнъж и от раз изливаме водата върху нас.

За пръв път направих процедурата като облях цялото си тяло, но е препоръчително да се започне първо с обливане само на краката и постепенно нивото да се вдига. Но процедурата не свършва до тук – след обливането може да подскочим около 60-100 пъти, подскоците са по-скоро само с петите (тоест пръстите на краката са на земята, а само отлепваме петички – целта е да се създадат леки, резки тръсвания на тялото). Това се прави, за да се засили кръвообращението и лимфопотока. След това може да оставим тялото да изсъхне само без да обтриваме с кърпа.

Какво постигаме с прилагането на тази процедура:

* балансираме енергиите в нас (Ин и Ян)
* ставаме устойчиви на резките температурни промени – по-леко понасяме летните жеги и студените зимни дни.
* каляваме тялото си
* чувстваме се тонизирани и пълни с енергия, но и в същото време спокойни и балансирани

24 comments

1 vasilena { 07.06.09 at 20:00 }

Mer,винаги споделяш с нас страхотни неща 🙂

2 бате Бино { 07.06.09 at 21:14 }

Супер е ледената вода, но да се има пред вид ,че превъзбужда „вата“. Затова „ватовите“ като мен по внимателната със студените процедури,особено зимата.
Моржуването например е противопоказано за вата,макар за другите два типа е супер.

3 vasilena { 07.07.09 at 0:31 }

Бате Бино,аз как да разбера към кой тип спадам?

4 Слънчоглед { 07.07.09 at 0:41 }

Да, преди доста често го практикувах, но май напоследък не съм се сещала. Само не разбрах, защо е толкова важно водата да е неподвижна? Аз например се обливах с вода от душа (просто преди да изляза преминавах постепенно до възможно най-студена вода, до която мога да издържа) и пак се чувствах чудесно.

5 mer { 07.07.09 at 10:43 }

Това е заради енергиите Ин и Ян. Течащата вода от душа е Ян, а неподвижната вода от съда е с Ин енергия. Така балансираме тези две енергии в нас. А и ефекта е доста различен. И двата начина съм пробвала (да се обливам със студена вода от душа и така събрана в съд) и усещанията са много различни :).

Василена, има аюрведични тестове (като този например – http://www.ayurvedabg.com/test.php – може да си го свалиш), на които като отговорим може да разберем каква конституция сме. Има много по-подробни от този. Например в книгата Съзнателно хранене на Казънс има няколко теста, доста подробни :). Но има и други книги за аюрведа с подобни тестове. Но нека и бате Бино да ти отговори.

6 бате Бино { 07.07.09 at 15:05 }

Благодаря ,Мер.
Василенке, привет,хубаво ,че се интересуваш,ще ти бъде много от полза.
Разбирането кой е твоят тип, се явява „необходимо недостатъчно условие “ :)) .
Тестове има много, но какво следва като вече знаеш ,че си например „вата“ ? ( Съдейки по снимката ти – фино, нежно телосложение -вероятна „вата“ )
Това е 1 % от свършената работа..
Останалите 99 % са да се запознаеш със всичко, което балансира твоята „вата“ и всичко ,което я превъзбужда и спъва здравето. Това значи – подходящите за твоят тип : хранене, спане, натоварване, лечебни средства, емоции, секс и т.н. е доста различно от подходящите … за комшийката ,която е кафа. Материята като цяло ,освен че е много важна да се знае, е и доста интересна.
Малахов навсякъде говори, че оздравителните процедури трябва да се съгласуват с тези ,той ги нарича „жизнени принципи“ или „индивидуални конституции“ – вата,пита,кафа. Не ги ли съгласуваш , може да има сериозен проблем. Например гладуване на вода за „вата“- оптимум 7 дни.Максимум 12-15. Докато кафа може да гладува на вода спокойно и 45 дни !

Препоръчвам ти една лека книжка на Малахов – “ Четирите кръвни групи и индивидуалната конституция“ ,струва 5 лв. , има я в момента. ( Там той ги прави смешни тези, дето казват, че имало мръзка между храненето и кръвните групи.Тоест, за кръвни групи не се говори там.)
Ако ти стане интересно , има и по-задълбочени книжки за Аюрведа, например „Тайните на Аюрведа за здраве и дълголетие“ на Питър Анселмо и д-р Зжеймс Брукс или каквото вече докопаш от книжарниците .
Но Малахов задължително.

7 бате Бино { 07.07.09 at 15:15 }

Забравих,прочети и в темата за цветния прашец, вчера нахвърлих малко теми за размисъл в тази връзка. Като цяло – познаването на тези „индивидуални конституции“ ,освен всичко друго, ще ти даде И много информация за хората . Ще можеш само като видиш един човек, да си наясно с голяма част от чертите на характера му. А това вече е чиста ПСИХОЛОГИЯ, а досега не съм срещал образована жена,която да не се увлича от психологията :))

8 vasilena { 07.08.09 at 19:40 }

Мер,бате Бино,много ви благодаря за информацията:)

9 Валя { 07.08.09 at 21:28 }

Мер, много е хубав сайта,който си дала за Аюрведа,ще го разгледам най-подробно,благодаря ти ! Точно днес си правих тест от книгата на Малахов – „Златни правила на храненето“ и за мое учудване се оказа, че съм вата-пита /вятър-жлъч/.До сега си мислех,че съм само вата,но този вариант май е по-добър с преобладаването на две доши.Всъщност теста който си правих мисля,че не е най-добрия вариант /предполагам,че има и по-подробни тестове/,ще пробвам този от сайта за Аюрведа,който Мер предостави.
Бате Бино,благодаря и на теб за това,че ме подсети за книгата „Четирите кръвни групи и индивидуалната конституция“-това е липсващото звено при мен във веригата за здравословно хранене в съответствие с индивидуалната конституция. Малахов във всичките си книги пише за хранене и храни уравновесяващи дошите,но някакси е хаотично,когато четеш трябва да си водиш записки,а в тази книга се надявам да е по-систематизирано написаното от него.

10 leyla { 07.09.09 at 14:19 }

Аз пък не знам за ин и ян или за аюрведа типовете, но съм чувала (не мога да се сетя къде), че 2 минути обливане с студена вода така тонизират тялото,че се равнявали на 2 часа разходка. Казвам го това ако имате мързелив ден, просто използвайте студената вода на вашия душ и може би последствията няма да са толкова :)))))

11 бате Бино { 07.09.09 at 19:02 }

Leyla, много си сладка когато препоръчваш неща, за които само си чувала 🙂
Искаш да догониш политиците ни май.. :))
Мани ги тях, те са напред, нямат стигане :))

Ще те черпя 12 фреша и 20 компота ако задържиш усмивката си при 2 мин. студено обливане през зимата.( тогава водата е около 13 градуса) Каня те специално във Варна. Има и свидетели.

Бате Бино е бил и при – 161 градуса, но газообразна среда. Когато става въпрос за течност обаче, нали си учила физика, усещането за студ е доста по-силно ако не си трениран.

12 Eli { 07.11.09 at 17:43 }

Здравейте! Чета от време на време книгите на Дънов, той казва че студената вода стресира организма, най добре е да са къпем със вода близка до температурата на тялото. Но, не искам да натрапвам мнението си, само съм го чела.

13 leyla { 07.11.09 at 18:37 }

Аз затова не давам източници, та всеки да си прецени за себе си. Аз не съм го правила, а политик не ща да ставам:)))
п.п. А защо пък трябва да си усмихнат? Явно не е много приятна процедурата.

14 savelia { 07.14.09 at 14:05 }

Доста често се цитира Малахов и се обръщате кък Малахов.Наскоро попаднах на книгата – Ошибки системьI Малахова. Не се доверявайте сляпо на всичко, което пише.Аз самата имам доста от неговите книги и следвам неговите препоръки – но сега се замислям дали всичко това е съвсем правилно.Книгата може да се свали от тук:
http://www.alleng.ru/d/hlth2/hlth2_012.htm

15 бате Бино { 07.19.09 at 14:22 }

Здрасти, Савелия,
Мисля,че мога да дам компенеттно мнение по твоите „страхове“ от Малахов 🙂
По принцип си напълно права за сляпото доверяване , не бива ,не само към Малахов, а и към когото и да е . ( Запазил съм си информациите за най- големия мошеник на всички времена, знаеш го – евреинът Мадоф ,който открадна 50 млрд долара от най- различни организации и физически лица. Как успя? Ами просто – вярваха му сляпо 🙂 )

После – излязъл Малахов , излязла и книгата „Грешки в системата на Малахов“ . Сигурно си забелязала , че няма теза ,на която да не е противопоставена контратеза. Самият Хегел казва – теза + антитеза = синтез . ( Само че той го казва по друг повод ..)
Даже ако се замислиш , изложи някаква теза, после ще направиш една среща с определен човек, ще поговорите,ще се почерпите, ще ти обещае някакви сериозни облаги – за теб и за семейството ти, ще реши редица твои затруднения … при условие че си промениш тезата в някаква степен.. Как ти се струва , дали е възможно? Аз лично не мога да гарантирам за себе си, .. Мисля,че много малко хора не биха помръднали от тезата си при определени обстоятелства.

Това общо, сега конкретно. Ето Алексей Фалеев издал „Критика на Малахов“ . Следващият ще издаде “ Критики на Алексей Фалеев“ . Знаеш ли , като се замисля ,това бих могъл да бъда и аз 🙂 Ама не защото съм на страната на Малахов ( в случая ) , а защото веднага виждам и аз някои странности в книгата пък на Фалеев :))

Сега ,едва ли някой от нас ще я изчете цялата книга от 300 стр на руски, но аз за няколко минути диагонално прочитане , забелязаха достатъчно „пукнатини“ . Представяй си ,ако взема да я прочета цялата :)) ( Между другото аз я знам тази книга и от преди , надзъртал съм по някоя минута)

ето какво казва „критикът“ Фалеев :
1. ………..Хочу подчеркнуть, что лечение должен проводить только квалифицированный врач, который может всесторонне оценить все проблемы организма. Не стоит заниматься самолечением даже по самым лучшим книгам. “ квалифициран доктор, който да може да оцени ВСЕСТРАННО всички проблеми на организма. .. “
Категорично заявявам : Такъв доктор просто няма !! Защо няма? Защото- ФАКТ : само в ЕДНА човешка клетка се извършват повече и по-сложни химически реакции от колкото във всички химични заводи в света !! Даже и 100 живота не са достатъчни за един доктор, да придобие и най-малката компетентост в тази връзка.

2. “ Наши наблюдения говорят о том, что если даже проводить правильное клизмение, то результаты часто бывают отрицательные, ведущие к запорам, дисбактериозам, дискинезиям кишечника.“ Какво значи това ? Къде авторът е наблюдавал ПРАВИЛНО изпълнени клизмени процедури? Такива не се извърщват по болнизците или почивните станции. Значи някой му е разказвал, ама кое как е направил… къде правилно,къде неправилно…
ЧЕСТО това воело до запек, и тн……. Интересно , в школите на Семенова ( където аз съм бил два пъти )
ГОДИШНО ПО 4000- 6000 човека ПРАВЯТ ТЕЗИ ПРОЦЕДУРИ .Повечето от тези хора , се връщат по няколко пъти да изкарват курса на прочистване ( не че не са имали подобрение, просто не могат да се мобилизират в дом. условия ,говорил съм с тях) Ако имаха някакви усложнения ,щяха ли да се връщат пак ? Защо не чух ПОНЕ ЗА ЕДИН случай на влошаване ? Съгласен съм – може в 0,1 % от случаите да има някакъв проблем, но това не значи “ ЧЕСТО“, както го е казал Фалеев. После ако се има за обективен, да каже какво има предвид под „често “ ,има си проценти ,дробни числа и т.н. вероятно е учил математика..

3. “ Сразу отметим очевидные ошибки: во-первых, зачем снимать с трубки наконечник, окунать его в масло, а потом вводить в кишечник только трубку, без наконечника,“ –
Ето още един „умник“ ,който си мисли че с логическо мислене може да си обясни целия свят… Не всичко се обяснява с логика, една част от нещата изискват ПРАКТИКА. Веднага си личи ,че Фалеев , не е правил НИТО една клизма през живота си. ( Прекрасно е да отричаш нещо, но направи ли поне един опит да се докоснеш до това нещо ?
( Въпросът ми е към Фалеев :))
Ако беше направил 20 клизми с наконечник, и 5 клизми без него ,веднага щеше да си направи самокритика. Наконечникът травмира прохода,защото е твърда и ПРАВА тръбичка, която на всичко отгоре е и тясна. Ако беше от някакъв гъвкав материал,който да следва анатомичните извивки , а и да е по-широка – за по-бързо вливане – тогава съм съгласен, но такъв накрайник още не съм видял, по причина,че и производителите на накрайници също никога не са ги употребявали !! :)))
Така че ,никаква „очевидна грешка“ не е това.

4. При отсутствии в пище жиров в пищеварительном процессе не участвуют желчные кислоты. Желчный пузырь бездействует, содержимое его загустевает, и в нем могут начаться процессы кристаллизации. Тоест- трябва постоянно да се приема мазно ,за да може да не се образуват кристали в жлъчката. Не съм доктор, вярвам,че е така, но трябва да се има предвид че в човешката еволюция от многостотин хиляди години ГЛАДЪТ Е БИЛ ПО-СКОРО ПРАКТИКА , ОТКОЛКОТО ИЗКЛЮЧЕНИЕ – това никой не може да оспори. И щом е така, значи не би трябвало да остане човек със здрава жлъчка ,неговата сметка.. Тя щеше да е постоянно болна , да се предаде еволюционно в гените на поколенията, които също щяха да са масово с препълнени с камъни жлъчки ,и ние щяхме да сме се родили със същите тези хронично болни жлъчки.. Нещо не се вързва..

5. Кстати, раз уж речь зашла о йоге, то упомяну, что в традиционной хатха-йоге нет никаких указаний на вегетарианство. – Тука нека Петко да се включи ,след като се посмее от сърце.. :)) и да разкаже дали за йога е безразлично да си хищник. 🙂

6 „.Попутно замечу, что термин „шлак“ порожден популярной литературой – в медицине подобного термина не существует. Правильнее говорить о конечных продуктах обмена веществ в организме человека.

Никаких других шлаков в организме нет – только эти конечные продукты обмена веществ.“ Значи термин “ ШЛАКА“ в медицината няма, ставало въпрос за нормални продукти на обмяната “ ………… Това оставям без коментар. :)) Колегите са достатъчно напред да преценят…

7. Голодание. Малахов против Малахова.

„Я испробовал на себе все виды голодания. Голодал и по 40, и по 20, и по 14, и по 7 суток. И пришел к выводу: если человек правильно питается, нет никакой необходимости устраивать продолжительные голодания, потому что переносить их все-таки нелегко, да и выход из них требует большой силы воли, чтоб не сорваться и не наброситься на еду.“
– Тука авторът иска да направи смешен Малахов, че той първо гладувал като глупак няколко десетки пъти , пък после установил,че ако се храниш правилно ,нямало нужда от гладуване…. Аз съм съгласен , но нека някой да ми каже как в НАШИ ДНИ това може да стане на практика – да ядеш здравословни и екологични храни , ама и да имаш и семейство, ама да ходиш и на работа, ама и да пишеш във форума .. :)) Такъв вариант, е възможен за определени хора по планините,които си произвеждат сами всичко. Но какъв процент са те ??

8. „У жителей Арктики обмен веществ выше на 15-20%, чем у жителей тропиков. Причина этого, как предполагают исследователи, заключается в составе национальных диет.
Иными словами, в холодном климате без белковой пищи (мясо, рыба, птица, яйца) не выжить!“
Изследователите „ПРЕДПОЛАГАЛИ“ че за да оживееш в студен климат, не може да не ядеш меса.( Защото ескимосите ядели…) Възможно е да е вярно, но доводът е посредствен. – НЕ САМО храната е това,което отличава ескимосите от нас. Те пият и друга вода, (както много мъдро е забелязал и П.Димков,който също се е усъмнил,че не само заради месото ескимосите са в добро здраве ) ,стрес вероятно – никакъв, а самият студ – първо че държи настрана купища бацили и паразити, второ – сам по себе си калява организма . ( Друг изследовател като нищо ще намери връзка между здравето на ескимосите и привичката им да си сменят жените ..:))

Мисля че е достатъчно ,за 10 мин. прочит на “ Грешките на Малахов“ намерихме 8 грешки на самият автор – А. Фалеев :)))
Ами ако я прочетем цялата… ?

Изводът какъв е ? „Не бой се ,че не знаеш, бой се че не учиш “ – казват арабите . Когато натрупаме достатъчно теория и практика , ще можем лесно да се ориентираме кой прав и кой крив и да си съставим СОБСТВЕНАТА оздравителна програма.

Тезата беше много добре зададена от Савелия ,дано да съм дал и аз добри доводи :))

16 mer { 07.19.09 at 15:49 }

Няма да дам мнение дали в книгите на Малахов има грешки или не. Чета, избирам какво мога да приложа за себе си, прилагам го – ако ми допада и ми действа благотворно, продължавам, ако ли не – казвам си не е за мен и го оставям. И така е с всичко и всеки – много рядко някой вярва сляпо на каквото и да е – вярва на това, което му е близко до разбиранията и на това, за което интуицията му подсказва, че е добро.
Например дълго време не исках да правя клизма, но четох, гледах, изучавах и щом почувствах и разбрах и си представих детайлно механизма на прилагане и на действие, чак тогава реших, че без притеснения, дори с желание, съм готова за лечебната клизма. И така се случи с почти всичко, което съм чела в книгите (независимо на кой).

Факт е, че в книгите на Малахов много добре се обяснява защо всъщност тези методи лекуват – а не просто пий това и това и ще ти се пречисти едикакво си. Той много разбираемо обяснява защо всъщност тези съставки и тази процедура лекуват и пречистват, което всъщност за мен е и най-ценното в тях. Също разяснява анатомията и болестите по начин, по който надали някой няма да разбере. И точно за това книгите са не само информативни, но и образователни, увлекателни и много интересни.

Естествено той не е единствения, но в България мисля неговите книги са и най-достъпни, другите все още не се превеждат и издават за съжаление.

За поливането с ледена вода може да го прави всеки, на който му се струва примамливо като идея – но ако с първия опит не се почувстваме добре – никой няма да ни застави да го правим пак. Някой път си струва да се пробва дори веднъж. Аз съм влюбена в това обливане. Междудругото по света съществува лечение с ледена вода (нещо като моржуването, но с цел лечение на болести).

17 Безименна { 09.06.09 at 21:28 }

Това обливане и УНИКАЛНО! Чувствам се устойчива, пълна с енергия, силна и балансирана!!! Невероятно е!!!

18 Rashko Zaykov { 09.06.09 at 22:46 }

Мили приятели,много разсьждавате,смесихте много книги,виждания,моля ВИ,опитайте,ако нямате сьрде1ни проблеми,зарейете,вата,пита,капха,Малахов,или какво ли не,всичко при Малахов е верно,понейе следва системата ЙОГА,и я е разбрал правилно,за обливането това което пише Мимето,моля следвайте и резултатите Вие кажете-супер,ако несте готови започнете с обливане до коленете,после до пьпа,после понагоре,кога,,,,зависи от ВАС.Тук се закаляваме,хармонизираме,зареждаме се с енергия,няма да знаем какво е болест,все с усмивка ,положително настроени кьм света.Оставя се да постои това време,за да смени поляритета си и балансира и НАс,даже е хубаво да сте стьпили в леген с глина,или земя.Желая ВИ да сте мьдри,да усетите какво е МИР,Любов,Тишина!

19 brunobanani { 09.15.09 at 10:21 }

Здравейте,
послушах съвета на Мимето и Рашко и от около седмица пробвам техниката.
Заега не съм стигнал до там да слагам кубчета лед … стига ми и студената вода от душа в 10-литрова кофичка. Мога да ви кажа, че критични са първите 3 секунди от обливането, когато тялото инстиктивно се свива, но след това с приищата маса от вода ти става дори топло. Подскачането на пръсти с потропване на петички е също много добра практика както за баланс и координация (първите 2-пъти доста залитах напред назад) така и за прасците и коремните мускули. След това наистина не ти трябва хавлия – просто всичко след студената вода ти се струва топло.

Аз и по принцип избягвам да се увивам дълго в халати като стара баба и предпочитам една друга практика за подсушаване, която сега също е пробвам за последните капки по тялото след лекия тръс 🙂 Значи с малка хавлия но по-грубичка … като едновремешните много енергично и отривисто отъркване на цялото тяло до зачервяване на кожата. Така също се подобрява кръвообръщението и направо светиш като излезеш от банята и си приятно затоплен.

20 е4о { 11.05.09 at 20:49 }

Понеже не открих друга тема за водата, ще попитам тук: коя според вас е най-добрата вода за пиене – изворна, филтрирана или дестилирана?

21 mer { 11.13.09 at 13:01 }

https://www.zemianazaem.com/soul_body/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0/ – ето тук сме обсъждали малко водата. Но аз лично съм за чиста изворна вода – тя за мен е най-живата и заредена вода (но нямам предвид бутилираната, а тази която сами си наливаме от планинско изворче). Дистилираната може да пием от време на време или когато правим гладувания и пречиствания. А филтрираната също е вариант, но не се води жива вода, а просто по-чиста.

22 swi { 05.14.10 at 21:14 }

Здравейте,
Искам и аз да изкажа мнение и размисли по темата 🙂
Та и аз съм го чувал отдавна този метод със студената вода, особено често практикуван е от йогите. И освен че тонизира изключително добре, също така (до колкото съм чел…и усетил по някакъв начин) подобрява кръвообръщението.
Винаги съм го правил директно от душа, но след като прочетох тук, реших да пробвам с неподвижна вода и наистина усещането е доста по-различно. Страхотно е, действа ми добре и мисля да си го правя… дори и да не е всеки път 🙂

23 Raya { 05.17.11 at 1:48 }

Здравейте, исках и аз да споделя мойте занения относно студения душ. Практикувам го макар и не всяка ранна сутрин както би трябвало, но това което знам аз, се различава малко от това което е написано.
Та Ishnaan е хидротерапия практикувана от Йоги за отваряне на капилярите, подобряване на кръвообръщението и стимулиране на жлезите. Започва се с обливане на стъпалта (с душа до колко аз знам и само студена вода), докато ги масажираш едно в друго, продължава се с краката до колената и след това ръцете, които също масажираш докато свикнат със студената вода. Важно е да не подлагаш под студената струя бедрата, половите органи и задната част на главата, лицето може даже е задължително. Също има значение къде и колко дълго се обливаш като на пример 5 см над китката съответства на сърцето, китката на черния дроб, възглавничките на пръстите на мозъка и т.н. Студения душ трае около 12-15 минути и наистина казват, че е равен на 1 час йога 🙂 Когато го комбинираме с „нормалния“ душ винаги започваме и завършваме със студена вода. Аз започнах да го правя през зимата и е имало моменти, в който тяло ми трепери, но усещам студената вода като гореща. Предполагам е заяото наистина си беше студено и не бях свикнала, но чувството след това наистина е прекрасно затова го препоръчвам на всеки.
Та моята версия е от учителя ми по Кондалини йога ( в Холандия) и книгата на Yogi Bhajan.
Поздравления Мер! сайта ти е много полезен и вдъхновяваш 🙂

24 Хлапето-от-Тибет { 07.05.11 at 10:31 }

Това е незаменима процедура, за пръв път научих от нея от йогата Венцислав Евтимов, но който се интересува и все още се колебае може да погледне примерно книгата на Пол Брег „Изграждане на мощна нервна система“. Не съм чел всички коментари по темата, но това, че някои си бил вата, друг пита.. или еди какво си, едва ли е от голямо значение. Аз определено съм вата, но нямам никакъв проблем с това, особено зимата ледените душове действат много ободряващо и закаляващо – като съм на вилата в планината си оставям една кофа с разтопен сняг и на сутринта се образуват скрежчета. Тази заскрежена вода, когато се разтрива в кожата – започва да поруменява, кръвообращението се подобрява, дишането става дълбоко и ритмично. След това не ползвам хавлия, а леки пляскания или обтривания с длани по цялото тяло за няколко минути. Някои казват, че било хубаво да се смесва студена с топла и накрая да се завършва със студена, аз обаче използвам само ледена и ми действа страхотно, дори и като съм в апартамента – направо от душа. След горещ или топъл душ примерно винаги се чувствам ленив и отпуснат като парцал. А и хората, които се къпят с гореща вода, ако след това излязат на студено или попаднат на течение, има вероятност да хванат минингит или да се простудят.. като при практикуване на ледени душове всякакви настинки и простудни заболявания са почти невъзможни, ако се съчетва със здравословно хранене, асани… Естествено, ако човек започне да злоупотребява (особено зимата) с очистителни процедури като кунджала, клизми, шанка праксалама е много вероятно да се простуди дори и без да се калява със студ. Който не е свикнал, първоначално може да започне с хладка вода и то само краката и ръцете и така постепенно цялото тяло, струва си.

Leave a Comment