Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Натурална хигиена

Натуралната хигиена е начин да поддържаш или поне да си върнеш здравето.

Като за начало, натуралната хигиена не приема идеята, че някой (доктор) или нещо (субстанция) може да излекува човек. Разбира се, симптомите могат да бъдат потиснати и това може да спасява животи в екстремни ситуации, така че ще е малоумие да нападаме модерната медицина, но можем да си позволим да подложим на силна критика предозирането с нейните медикаменти. В натуралната хигиена се вярва, че най-добрият доктор е соматичният инстинкт на нашето собствено тяло, ние просто губим контакт с него, както и вярата ни в оздравяването. Когато са болни, повечето диви животни, просто си почиват и гладуват, докато се възстановят. Ние не. Защо? 1) защото искаме да сме ефективни работници и използваме лекарства, които да потиснат симптомите и да ни направят „годни“ за бачкане по 8 часа на ден, отново. 2) капитализма ни кара да се стремим към непрекъснато съревнование и работа, така че няма време за почивка (освен през отпуските и ваканциите, когато харчим много пари в стремеж към кратка релаксация).

Може да се каже, че има само една причина за болестите – токсемия. Това е пренасищането на тялото с токсини, т.е. токсичните субстанции в тялото. Има два вида токсини, ендогенни – такива, които са нормални и карат тялото да функционира нормално, вторите са ексогенни, идващи отвън – храна, въздух, вода…

В нормални условия нашето тяло има виталността, т.е. жизнената сила да се справи с тези токсини, изхвърляйки ги чрез отделителни органи и потните жлези. Но ако живеем по антибиологичен начин, или започва да ни липсва жизнена сила, тогава инстинктите на нашето тяло попадат в здравна криза, често погрешно наречена болест. Когато сме изтощени се чувстваме слаби, защото жизнената сила може да бъде измерена само, когато я изразходим. Но когато същата тази енергия се използва за прочистване на тялото, тогава повече не можем да я използваме за други дейности. Чувстваме се уморени и искаме да си починем или спим. Много често, ще искаме да опитаме да потиснем тези чувства на отпадналост, което е голяма грешка, в резултат ще дойдат нови симптоми, такива като болка, течащ нос, главоболия, треска (през която тялото изгаря токсините!) и т.н. … чрез вземане на медикаменти. Или някой приятел или член на семейството ще си помисли, че се нуждаем от енергия и ще ни даде нещо за ядене, което е също грешно. Или ще изпием някоя енергийна напитка или нещо пълно с кофеин и много захар, като кафе или шоколад, за да се почувстваме възбудени (което не е прилив на истинската енергия, от която се нуждаем). И какво се случва? Спираме процеса по елиминирането на токсините, което нашето собствено тяло извършва, когато симптомите на тази елиминация свършат, ние си мислим, че сме излекувани. В действителност, нивото на токсини в организма остава твърде високо и тялото трябва да се адаптира към него, за да оцелее, така то увеличава нивото си на токсинна толерантност. Когато и това ново ниво на толерантност бъде достигнато, ако токсините не бъдат елиминирани, се появява нова здравна криза („болест“). Ако решим да я потиснем отново чрез силни лекарства, тогава след нов цикъл: нивото на токсемия и нивото на токсинна толерантност отново се покачват и нашата жизнена сила отново се редуцира повече и повече, докато не премине от малка здравна криза в хронично заболяване, което не е нещо повече от продължителна здравна криза. Ние можем да се излекуваме от хроничните болести, но ако продължаваме да атакуваме симптомите, вместо да даваме шанс на тялото си само да свърши работата си по пълното елиминиране на външните токсини, цикълът може да продължи и от хронично заболяване да преминем към дегенеративно заболяване.

Може би веднага ще попитате, ами микробите и болестите предавани по въздушно-капков път и т.н.? Ами те не е задължително да са наши врагове. Но когато има пренасищане с токсини в тялото, тогава микробите се привличат от него и отиват да се хранят от тези токсини в него. Погледнете какво се случва в гората – болно или отсечени дърво веднага се покрива с гъби и лишеи, които започват да го „оглозгат“, здравите дървета наоколо не показват същите симптоми. Или друг пример – ако имате мръсна кофа пълна с боклук, веднага ще дойдат мухите, които да накацат и се хранят от сметта. Само измийте и почистете кофата и мухите веднага ще отлетят. Мухите не произвеждат сметта, а просто биват привлечени от нея. Същото е с нас, нека тялото ни бъде чисто и микробите няма да бъдат привлечени от него. И нека оставим имунната си система сама да го прочиства.

Също така не е добре да разчитаме на техники като ходене на масажи, минерални или кални бани, лечебни масажи и т.н. Ако се правят рядко и когато се чувстваме здрави, тогава могат да бъдат забавни и приятни. Но никога не трябва да се прилагат, когато тялото боледува. Защо? Защото тялото използва своята енергия да се адаптира към нови и стресиращи ситуации на повишена температура или влажност, така отново енергията се пренасочва от елиминиране на токсините към адаптиране към нови условия.

Какво да се прави тогава?

– Почивка: пълна почивка от психическо, умствено, психологическо, физическо, сексуално натоварване, както тялото, така и сетивата трябва да си починат

– Пост и гладуване: храносмилането и отделянето също отнемат много енергия, така че за да не пренасочваме енергията по елиминиране на токсините към храносмилане и отделяне, трябва да се храним само с леки храни, затова най-доброто е пълен пост или лечебно гладуване

Приемане колкото се може по-малко на източниците на токсини, т.е. отрови като:

– цигари, алкохол, кафе, чай и други наркотици
– химически продукти – парфюми, кремове, афтър-шейв лосиони, сапуни, дезодоранти, шампоани
– рафинирани и готвени храни, особено пържени или затоплени в микровълнова
– кола, лимонада и други подсладени и газирани напитки, дори плодови сокове, ако не сте си ги направили сами и консумирали веднага (заради окисляването)

Най-сериозно внимание трябва да се обърне на храната. Яжте сурова растителна храна! Когато сготвите храна, молекулярната структура на нещата, които ядете се променя, появяват се нови молекули, които често не могат да се използват и дори не могат да се отделят от тялото, ако нашето тяло не разполага с правилните ензими за това. Ако не можете да минете изцяло на суровоядски режим, поне се опитайте да готвите на пара, вместо да използвате по-деструктивни начини на термична обработка на храната. Яжте колкото се може повече сурови плодове и зеленчуци, по възможност органични.

Редувайте периоди на почивка и сън с такива на упражнения, но без да се претоварвате, особено ако не сте в добра кондиция.

Контактът с природата е важен. Ходете боси или поне се разхождайте сред живата природа. Прекарвайте достатъчно време на слънце, по възможност голи, не в най-големите жеги през деня, разбира се. Къпете се с чиста вода, не плувайте в басейни, заради хлорирането на водата.

Ако се чувствате здрави можете да си отдадете на парти и да прекалявате с някои неща. Не е лошо да се отдадете на удоволствията от време на време. Просто трябва да отделяте време на тялото си да се възстанови след това. Не бъдете монаси, а живейте по здравословен начин, доколкото можете.

източник

12 comments

1 Александър { 06.23.09 at 2:56 }

A защо и чаят се счита за отрова и източник на токсини??

2 mer { 06.23.09 at 10:39 }

Най-вероятно авторът е имал предвид черния чай, но нека той да си каже ако прочете въпросът ти :).

3 веганархист { 06.23.09 at 23:58 }

Под чай имам предвид такъв, който се прави от чаеното растение, а не запарени местни билки. Не само черният чай съдържа много кофеин и може да се пристрастиш към него, както към кафето и цигарите. Има хора, които не могат да се разсънят сутрин без да пият зелен чай. Приемането на зелен чай може да има същите ефекти като кафето. Ако имаш здравна криза може да се пие билков чай, но черен/зелен/червен чай – само когато си здрав и не бива да се прекалява.

4 Angie { 06.24.09 at 23:25 }

Не съм съвсем съгласна с неправенето на масажи, ако човек е болен. Но, разбира се, много зависи този, който прави масажа, доколко знае какъв е проблема и какво точно да прави.

5 бате Бино { 06.25.09 at 13:53 }

Много добре е синтезирано всичко в този обем. Отлично,даже много добре ! 🙂

6 Evia { 06.30.09 at 17:38 }

Здравейте, а какво не е наред със зеления чай? Защо да го избягваме?

7 Petia { 10.06.09 at 17:05 }

Здравейте,

С какво може да се замени шампоанът ако спрем да използваме тези, които се продават?

8 бате Бино { 10.07.09 at 13:49 }

Може с хума , с яйце(по-добре домашно). Аз лично съм ги пробвал. В момента ме мързи обаче и карам с шампоан.
Но вероятно други фактори ,са по-важни от това ,с какво точно си миеш косата , ако съдя по бащата на един приятел .Той е на 77 г , има хубава гъста бяла коса ,с перчем, и цял живот си е миел косата с каквото има на мивката – прах за пране и веро . Това съвсем сериозно.

9 Petia { 10.07.09 at 16:07 }

Благодаря за отговора,
Сайтът е много интересен и е пълен с купища информация. За първи път срещам хора, които се интересуват от тези теми и имат толкова опит със всякакви пречиствания и експериментират толкова много и са натрупали много информация по здравословни теми. Доста е трудно да се придържаш към природосъобразен начин на хранене и живот в настоящите условия – затова се опитвам да правя каквото мога. Аз съм по-скоро предпазлива в опитите за пречистване – не мога да гладувам понеже съм слаба и ми е трудно да пропускам ядене – единствения път когато сам правила опит да гладувам бе6е преди 6-7 години когато издържах някъде към 4-5 дена и през цялото време си представях храна и какво ще ям после:) Идеално би било ако има някой, който да може да ми каже какво да правя и от какво имам нужда:) Но такъв специалист за съжаление няма и всеки трябва да налучква сам за себе си….което пък изисква да си много информиран във всякакви области и да се познаваш много добре себе си – но то пък за това цял живот няма да ти стигне….

10 mer { 10.09.09 at 22:19 }

Петя, освен с хума, косата може да се мие и с боракс, с последвало изплакване с лимонтозу. Аз съм пробвала и става добре, но на 4-5тия път изпитвам нужда да се измия и с нещо пенещо (за съжаление).

Наистина, винаги съм смятала, че човек е способен да бъде най-добрия доктор за себе си. Наистина се иска малко повече четене, но това е само за няколко месеца, а след това си се знаеш за цял живот. Също и когато вяраваме на усещанията си и шестото чувство, тогава лесно отговаряме на много въпроси – така както знаеш, Петя, че гладуването не е подходящо за теб. Тогава най-вероятно наистина не е добре да гладуваш, а например да преминеш на 80 % суровоядство, или да спортуваш повече (танци), за да ти се разгори вътрешния огън, който пък ще засили апетита ти към полезни храни и така ще оптимизираш теглото ти. Или пък че трябва да хапваш повече пикантни храни….. има доста тънкости, в началото не ги знаем, но като се наблюдаваме малко по-обстойно започваме да ги разбираме. Мисля, че аюрведа ще отговори на много твои въпроси.

11 Petia { 10.13.09 at 14:41 }

Много благодаря за отговора Mer:) А също така и за препоръките. Успяла си да разбереш към какво съм се насочила и от какво се интересувам, което говори за добре развита интуиция или за това, че си се научила да анализираш много успешно ситуации и хора
(явно е в резултат на опита, който си натрупала докато търсиш кое е добро за теб:) Мисля, че имам нужда от пречистване, но трябва да го направя по някакъв хитър начин, така че да не губя килограми ( аз съм висока 175см и тежа 55кг, така че не ми се ще нищо да свалям а само да се пречистя). Прочетох статиите в сайта за пречистването и те ме вдъхновиха:) Засега ще опитам да гладувам по 1 ден в седмицата а по нататък планирам и някое 5 дневно гладуване:) Колкото до аюрведа – там имам много да уча. Аз миналата година бях на аюрведически готварски курс и ми беше много интересно. Оттогава си купувам по някоя книжка в тая насока но някак си им липсва дълбочина. Ще продължавам да черпя вдъхновение от твоя сайт, на който много се радвам че попаднах

12 mer { 10.17.09 at 0:04 }

За пречистванията – има и други методи за пречиствания освен пълното гладуване. Може би добре ще ти се отрази гладуване за 1 ден всяка седмица. Само ще добавя още някои идеи за качествена детоксикация:
* преминаване на 100% сурова био храна за 2-4 седмици
* детоксикация със сокове – приемане единствено на бистри сокове, без пулпата, чай и вода за няколко дена, може и за 1 – сокове от ябълка, моркови, зелени листа, цвекло, грозде, нар, цитруси…..
* двуседмичен курс за пречистване на дебелото черво, черния дроб, антипаразитното….. описани са в раздел „пречистване на духа и тялото“
* пречистване на лимфата – 3 дни се пият само сокове от лимон, портокал и грейпфрут
Има още доста пречиствания, но тези са едни от основните и по-лесните за приложение.
Успех!

Leave a Comment