Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Соево мляко с орехи (за закуска)

соево кисело мляко с орехи Ето една от любимите рецепти на Диляна, която ми изпрати днес :).
1 купичка със соево кисело мляко
орехи, накиснати във вода за няколко часа
1-2 лъжици овесени трици
няколко сушени сини сливи, предварително накиснати във вода докато омекнат
малко мед (или кленов сироп)

Сушените сливи се нарязват на парченца, орехите се натрошават и всичко се разбърква в купичка. Посипете с още орехи отгоре (колкото повече, толкова повече, май обичаше да казва Мечо Пух).

соево кисело мляко с орехи

15 comments

1 Nadya { 06.25.09 at 14:12 }

Привет Mer,
Бих желала да попитам теб, както и всички приятели, от къде се снабдявате с соево кисело мляко, или сами си го приготвяте ?
Ако си го приготвяте сами, може ли някой да изпрати рецепта как да си направим соево кисело мляко в домашни условия?
Рецептата изглежда много апетитна, както и хранителна. Благоаря ви за страхотната идея за такова прекрсно съчетаване на питателни и апетитни храни.

2 mer { 06.25.09 at 17:15 }

Соево кисело мляко (както и соево прясно мляко) вече се продава почти навсякъде – има го в големите вериги магазини, както и във веригите за здравословни храни. Има различни марки и вкусове.
Но може и сами да си го направим – ще публикувам рецептата :).

3 Jaki { 06.26.09 at 3:45 }

Изглежда прекрасно и много вкусно!!!
Приятели,днес си заквасих бадемово кисело мляко,изненадах се от чудесния вкус.

4 mer { 06.27.09 at 0:25 }

Жаки, зареждам тогава бадемите още сега :). А ти обели ли ги преди това или няма нужда.

5 Jaki { 06.28.09 at 23:52 }

Мер,не ги беля,но после прецеждам млякото с торбичка за ядкови млека.и понякога слагам агар-агар да се сгъсти малко,и после заквасвам.
Започнах да си правя вс.ден различни ядкови млека,утре съм на лешниково-обожавам ги всичките,вие сте ми стимул да експериментирам.Благодаря ви за страхотните рецепти и тук и форума,когато влизам не пропускам да ги добавя в рецептурника ми:))))

6 Nat { 07.19.09 at 9:35 }

Аз пробвах да си направя соево вчера, оставих го да се изстуди и днес го дегустирах, но нещо ми се догади, освен накисната соя и вода друго слагате ли? Млякото от кашу чудничко ми се получи, а това защо така незнам. Да не би пък да имам някаква непоносимост към соя?!?

7 Андрей { 07.24.09 at 5:47 }

А като използвате СОЕВО МЛЯКО, да Ви е известно, че соята е много вредна?!
А да не говорим, че 90% от соята е ГЕННОМОДИФИЦИРАНА – потенциално опасна с неизвестни резултати.

8 Андрей { 07.24.09 at 6:26 }
9 бате Бино { 07.25.09 at 11:02 }

Андрей, соята е един от продуктите,за които се спори. Ако ровиш, ще намериш много „за“ и много „против“ . Напоследък наистина като чели повече „против“.. А както е тръгнало,скоро всичко ще ни генномодифицират .:) Утре-другиден ,когато храната вземе да недостига ( заради площите ангажирани за животновъдство,биогориво,…) това ще им е силен довод – Давайте да модифицираме,че останахме без вечеря ..

Нат, за вкусно соево мляко технологията е доста по-сложна. Имам честта да познавам българският изобретател на соево мляко, един чичо- гений ,живеещ във Варна.От 1996 го подкокоросвам да подшушне как го прави, но оня не ще. Лошото е че нито го пуска в продажба ,нито дава рецептата. Аз съм пил десетки видове соеви млека -по-точно – всяко такова, което ми се е изпречвало пред очите по Европа и Англия . ( Нищо че коремът винаги ми се е бунтувал, соевото мляко е по-трудно усвояемо и не на всички стомаси се отразява добре) Трябва да призная ,че нито едно от тези млека не е било и на 30% така вкусно ,както на този моя познат( Христо Христов се казва) Той му добавя и разни други неща и става фантазия. А и по-леко за стомаха е.Ако някой е мераклия ,ще ви дам координати ,ако можете да го склоните.. Освен това ,той иска да го пусне в продажба ,но все не може да улучи подходящи ортаци ( поне така казва) ,защото самият той не е бизнесмен . За съжаление не всичко ,което достига до широката публика е най-доброто 🙂

10 Jaki { 07.25.09 at 22:26 }

Откакто започнах да експериментирам с различни зърнени и ядкови млека,установих че най-добре ми понасят от бадеми,кашу,лешници.Кис.мляко от соя беше първото веге такова,което опитах.Но и на мен ми става тежко от соята и вече си правя само ядкови.

11 Nat { 07.26.09 at 18:26 }

Благодаря ви, дано г-н Христов намери своя ортак най-после, а дотогава твърдо си оставам на ядкови млека. Успокоих се все пак, не е у мен проблема… (то вече толкова алергии станаха, че….)

12 New { 07.27.09 at 0:55 }

Jaki, opisala li si niakade v tozi site receptite za yadkovi kiseli mleka? Ako da, kade?

13 Андрей { 07.27.09 at 7:25 }

Бате Бино, ровил съм се по нета и зная, че мненията и резултатите от различните изследвания са доста противоречиви и взаймно се отхвърлят. Соевите кълнове и сос беше редовна част от менюто ми, до скоро. Но след като разбрах какъв огромен бизнес е, и най-вече кой е основен играч в него – Монсанто, придпочитам да не правя експерименти със себе си. Въпрос на избор. Написах предишния коментар, по причина на това, че тук тя се приема на 100% за полезна храна, което всъщност не е точно така. Добре е хората да знаят и всеки да решава за себе си. Това е.

14 mer { 08.04.09 at 1:51 }

По принцип суровоядците не консумират соя под каквато и да е форма, поради многото нейни недостатъци, дори неистово я избягват.

И аз не съм й фен, но всеки избира сам.

New, ето къде Жаки е описала как си прави кисело мляко – https://www.zemianazaem.com/?p=207.

15 Prolet { 12.18.10 at 0:12 }

ami az vse pka ne razbrah receprata za soevoto prqsno mlqko!molq da mi q napi6ete.Blagodarq Vi! 🙂

Leave a Comment