Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Опити за веге кисело мляко

ядково кисело млякоТия дни съм на вълна експерименти с направата на домашно ядково кисело мляко (зърнено или соево). Първото ми кисело мляко беше от кайсиеви ядки. Опитът беше успешен. Резултатът – киселко и леко горчиво мляко с доста силен и екстравагантен вкус и мирис на кайсиеви ядки (леко горчиво, защото около 40 % от кайсиевите ядки са горчиви). Жаки и Петя са обяснили как се прави. Технологията е доста лесна и проста. Състои се в следното:

* направа на ядково мляко
* подквасване при определени условия

1) Как да си направим ядково (соево, зърнено) мляко:
накисваме ядките, зърната, соята във повечко вода за 10-12 часа. Отцеждаме водата, промиваме добре с чиста вода и ги слагаме в блендер. Доливаме с няколко чаши топла вода (около 45 градуса) и блендираме за минута-две, докато млякото стане фино. Прецеждаме през тензух или фина цедка (с цедка става много бавно). И така получаваме топло мляко (ще наричам прясно мляко по-долу). Нужно е да бъде топло за целите на подквасването.

2) Как да подквасим:
така приготвеното топло прясно мляко доливаме в бурканчета. В купичка слагаме няколко лъжици готово соево кисело мляко (от магазина закупено) и добавяме малко от прясното мляко, колкото да разбъркаме и разредим закваската (разбъркваме много добре – да няма парцалчета, но това може и да не е критично важно). Разсипваме закваската в бурканчетата и отново разбъркваме добре. Млякото трябва да е все още топло. Пълните бурканчета затваряме и увиваме в дебели дрехи или одеяла, за да запазят температурата си. Важно е подквасването да се извършва на постоянна температура от около 42 градуса. За целта може и да пъхнем във фурна (поддържаща ниски температури) включена на минималните градуси (ако температурата е по-висока може да открехнем вратичката). И така оставяме за няколко часа (първия път не засякох колко време съм го оставила да се подквасва, но може би някъде около 6-7 часа).

И воала – имаме си кисело мляко. Ще се отдели цвик, но количеството му зависи от това колко гъсто прясно мляко сме направили.

А как направих кайсиевото кисело мляко – по гореописания метод, но с 2 разлики. След накисването на кайсиевите ядки ги обелих от кафявата им ципа. И след блендирането, не прецедих млякото, а го оставих така гъсто. Крайния резултат не беше фино кисело мляко, но и така много ми хареса. Който не обича горчиви кайсиеви ядки, може би ще предпочете бадемово кисело мляко. Другият път ще пробвам и с него и ще споделя :). В момента заквасвам соево мляко и ако се получи ще пиша пак.

А сега ето какво направих с първото си домашно кайсиево кисело мляко. Естествено първо направих таратор, мммм колко хубав беше само – 2 дена ядох все това (ще пусна рецептата тези дни). Също си направих и изсушени тиквички, заляти с кисело мляко с чесън и копър (ммммм, отново много вкусно). Също не пропуснах да пробвам и любимата си комбинация – кисело мляко с мед (и орехи). Въобще, оползотворих го както си му е реда. И се почувствах като дете тия дни.

ядково кисело мляко

23 comments

1 Victoria { 06.27.09 at 0:19 }

Zvuchi dosta interesno!
Mer, sita ti e mnogo interesen i tezi dni samo nego cheta. Tai kato za men povecheto ot ideite sa novi imam i dosta vaprosi. Izvinaivai che ti hvarliam navednaj tolkova material za pisane!
1. Vav vsichki recepti pishe che iadkite se nakisvat vav voda. Tova s kakva cel se pravi? Na niakoi mesta se chaka da pokalnat no primerno zashto se kisnat orehi i bademi?
2. Znaesh li kak e na angliiski ‘elda’? Neshto ne mojah da go nameria po online rechnicite a jiveia v US.
3. Mojesh li da mi kajesh markata na tvoia food processor? Moiat e dosta malak i nemoshten i mislia che smilane na iadki shte go zatrudni…
4. Na niakolko mesta projetoh za tai nar. ‘jiten rejim’. Kolko vreme se pravi i kakvo predstavliava? Mojesh li da pratish malko poveche info?

Blagodaria ti predvaritelno!

2 mer { 06.27.09 at 0:41 }

Виктория с радост ще ти отговоря на въпросите:

1. Ядките се киснат с 2 главни цели
– да се съживят – ензимите в тях да се активират и така стават още по-полезни
– да се изхвърлят с водата вещества, наречени инхибитори – ето тук може да погледнеш малко по-подробно – https://www.zemianazaem.com/?p=26

2. Елда на английски е Buckwheat

3. Щом си в Щатите горещо ти препоръчвам K-tec (http://www.blendtec.com/) или Vita-mix (http://www.vita-mix.com/). И двата са страхотни и всеки суровоядец в Щатите си има задължително единия или другия. Скъпи са, но си заслужават парите. Аз имам първия и въобще не съм съжалявала, че съм си го взела – супер мощен е и дори прави брашна от всякакви зърна и ядки. Мисля, че по възможности и двата се препокриват.

4. Ето статия за житния режим – https://www.zemianazaem.com/?p=21 – но иначе може да се прави толкова често, колкото сами преценим, няма ограничения за него.

Дано отговорите ми са задоволителни, ако има нещо неразбрано, пиши пак :).
Всичко най-слънчево 🙂

3 Victoria { 06.30.09 at 0:45 }

Mer, blagodaria ti mnogo za podrobnite otgovori. Niamam tarpenie da probvam niakoi ot receptite i prechistvaniata.

4 Меги { 07.16.09 at 14:56 }

Не ми се получи този път киселото мляко. И преди съм имала неуспехи, но като цял добре се е получавало. Най-често съм правила от кашу и бадеми, и двете много добре са ставали понякога – гъсти, кисело-сладки, чудни за сосове.
Различното този път беше, че смесих кашу и бадеми, прецедих (преди никога не съм го правила), ползвах специална закваска на прах (вемсто суровадката от краве кисело мляко), и май сложих повече вода от нужното… Но, ще си го хапнем на таратор 🙂

5 mer { 07.17.09 at 23:09 }

Меги, каква е тази закваска на прах и къде се продава, мисля че не съм виждала или поне не съм я забелязвала. Благодаря ти.

6 Меги { 07.20.09 at 11:46 }

Мер, ето оттук взех закваската: http://mlm.daflorn.com/Starter-cultures.category
Най-вероятно е култивирана върху краве мляко, но не съм питала (не съм строг веган).

7 4in4ila { 07.29.09 at 15:41 }

Аз може ли да споделя една рецепта за салата от пресни тиквички.Става разкошна!
Измиваме добре няколко тиквички и започваме да ги режем с белачката за картофи на дълги ленти.Правим следната смес-2сл мед,сока от 1 лимон,сол,копър,чесън,студено пресовано масло /в моя случай зехтин/.Поливат се тиквичките и така престояват около два часа.Бон апети от мен,надявам се да съм била полезна.

8 Андрей { 08.05.09 at 6:43 }

Здравей 4in4ila!
Дали ще стане добре ако вместо тиквички ползваме патладжани?
Благодаря!

9 4edeto { 10.05.09 at 18:18 }

Здравейте!
Подквасих си соево мляко и стана, кисело по вкус наподобява кравето, но е доста рядко. Може ли някой с повече опит да разкаже, как се постига по-голяма гъстота и в какви рецепти се използва, защото вкуса му натурално е малко специфичен.
Поздрави!

10 Nora { 11.03.09 at 17:37 }

А може ли да си направим сурово ядково/соево мляко и да го стоплим в купа с топла/хладка водичка?Защото аз съм с кана Брита,а в нея не бива да се сипва топла вода.
И да питам от къде да намеря соево кисело мляко,Мер?Много търсих,но никъде не намерих…то е ок ,ако подквасваме соево мляко,а какво да използваме,ако подквасваме ядково?

11 Nora { 11.03.09 at 17:42 }

Забравих да питам още 2 неща(нали съм си питанка)
1.Каква трябва да е соята,нужно ли е да е от зелената?
2.Имаше някъде рецепта за сметана(аз не съм суровоядка и искам да я ползвам за готвене ,дали ще замести заквасената сметана?)

12 Useless { 05.19.10 at 15:02 }

Чудесни и полезни статии имате! Поздравления!

Ще ми кажете ли долу горе пропорциите сурови ядки-вода? Тоест от 100 гр. суров орех, колко мляко се получава? Досега не съм правила подобен експеримент, може би и и никога не съм била фен на прясното мляко. Макар, че киселото е друго нещо просто :))

13 Tedi { 06.06.10 at 14:41 }

Здравейте, много ми хареса идеята за кисело мяко от ядки и реших да пробвам.
Накиснах за една нощ орехи на сутринта с кухненския робот ги разбих с една чаена чаша топла вода, получи се млякото и беше много вкусно, но… Имах кисело мляко „Пършевица“ отделих малко от ореховото мляко, забърках го с 2 лъжички от готовото кисело мляко и получената смес добавих и разбърках с ореховото мляко, след това завих с одеяло и след 3 часа го отворих но не беше станало нищо. Дали е заради закваската? Темперетурата на ядковото мляко колко трябва да е по топло ли.? Моето беше с телесна темперетура, нормално топло, потопих си пръста и ми се стори добре. Чудя се къде бъркам 🙁 От Пловдив съм, знае ли някой от къде тук мога да си намеря закваска за кисело с мляко ( искам да съм сигурна че съдържа лактобацили) ? А мога ли да ползвам за закваска от готовите пробиотици от аптеките, които са на хапчета?

14 Tedi { 06.08.10 at 22:19 }

Втори път неуспешен- този път с фъстъчено мляко, и кисело мляко ‘Фибела’ за закваска. Много искам да си направя мляко, има ли някой който успешно е направил този вид кисело мляко да сподели. И става ли така гъсто както обикновеното кисело мляко? Благодаря предварително 😉

15 mer { 06.09.10 at 10:55 }

Теди, и на мен не ми се получаваше всеки път. Много е специфично това с температурата. Задължително трябва да се запази постоянна и топла. Аз само веднъж преди доста време ползвах закваска от краве кисело мляко, но до колкото знам и при тях нещата са много съмнителни – тоест не с всякакво може да се закваси (с повечето не може защото са менте). Ползвала съм и соево, но отново много зависи от марката. Статията написах, когато имах успешен опит, но сега не мога да се сетя с каква марка заквасвах. Опитите с направата на соево кисело мляко ми бяха неуспешни. Иначе температурата трябва да се усеща топличка на допир – към 42 градуса.
Пробвах и с пробиотици на прах, но съвсем неуспешно беше – но може би пак зависи от марката. С фъстъчено мисля, че съвсем няма да стане, те са друга порода ядки – пък знам ли може и да бъркам.
След няколко неуспешни опита съвсем се отказах, но открих друг вариант с който да си правим таратор и родопска закуска, ще напиша рецептата тия дни. И така съвсем се отказах от тези опити. Ако някой иска да пробва нека да ползва слънчогледови семена, обелени и накиснати за 1 ден, без прецеждане – евтини са и мисля, че с тях е много вероятно да стане, аз няма да пробвам, защото не ми се иска да ползвам соево или краве кисело мляко.
Опита, описан в статията (с кайсиевите ядки) се получи доста успешен – гъстичко, с отделен цвик на дъното, киселко…. но след това никога не успях да докарам същия резултат. Но нека и друг да пише ако има успех.

Useless, чак сега виждам коментара ти – съотношението за ядково мляко е обикновено 1:4 или 1:5 (ядки:вода), но за направата на ядково кисело мляко, аз бих ползвала съотношение 1:3 или по малко. Ако ползваш орехи или други меки ядки (кашу, слънчоглед) може да се пропусне прецеждането.

Нора, твоите пък коментари съвсем съм пропуснала. Много се извинявам, спомням си че ги прочетох с намерението да отговоря по-късно и след това съм забравила явно). Сигурно вече няма смисъл от отговор, но все пак ще напиша – соево кисело мляко има в големите супермаркети, но най-добре да се пита някой от персонала къде е точно, също и в здравословните магазини. Моя опит със соя беше неуспешен, ползвах бяла соя, може пък със зелена да стане по-добре. Водата може да се загрее след филтрирането на котлона, на 1ва степен, да стане леко топла.
„““2.Имаше някъде рецепта за сметана(аз не съм суровоядка и искам да я ползвам за готвене ,дали ще замести заквасената сметана?)“““
Мисля, че няма да има много смисъл да се ползва суровоядска сметана за готвене, резултатът няма да е същия, но може да ползваш растителна сметана (продават се готови в магазините).

16 desi82 { 06.09.10 at 15:31 }

Много хубаво за таратор е слънчогледовото кисело мляко. Но аз го направих от покълнал слънчоглед и реювеяк- 1:1. Блендирах и го оставих на топло за цял ден. Много вкусен таратор стана.

17 Андрей { 06.10.10 at 9:29 }

Здравейте!
Аз също имах доста провали да правя ядково/зърнено кисело мляко, но му хванах цаката!
Обикновено ползвам следните съставки, покълнали слънчогледови семки, покълнала елда.
Слагам ги в блендера с малко вода и пасирам. Млякото не го цедя. Слагам го така в чиния и добавям още малко вода докато стане с консистенцията на не много рядка кашица. След това го държа във фурната при 45-50 градуса за около 3 часа.
От както го правя по този начин, не съм се провалял.
Ако имам био прясно краве мляко, добавям и от него 5-10-на процента. Вкуса се подобрява значително. Но с само с горните съставки е доста вкусно и не издържа повече от 1-2 дена.
По здрави!

18 Андрей { 06.10.10 at 9:35 }

За първата закваска ползвам обикновено кисело мляко от Бългагия. Пробвах 2-3, който се кълняха, че се без консерванти и с живи бактерии и се спрях на 2 от тях.

19 Краси { 01.05.11 at 16:03 }

Да се похваля и аз с първия си успешен опит за кисело мляко. Направих го с 1 чаша бадеми, които прецедих и от 1 чаша слънчоглед, който оставих в сместа. Получи се точно един буркан от 700 мл. Загрях получена смес на водна баня до към 45 градуса и после заквасих със закваска на http://www.daflorn.com/starter-cultures.html. Оставих затворения буркан на парното за около 12-13 часа – стана страхотно.

20 Elena { 02.03.11 at 13:30 }

Здравейте с интерес чета вашите коментари за получените ви млека.Аз не съм вегетарианка,но темата ме заинтересува.Направих опит(и) с различни добавки.Вие споделяте доста неща,но бих искала да попитам за вкусовите качества на млякото.Тези които опитах са малко блуткави на вкус.Вие слагате ли им нещо ,например захар за подслаждане.И другият ми въпрос е какъв вкус търсите на млякото или аромат,или предпочитате то да си е с натуралния вкус и всеги да си добавя каквото пожелае.
Благодаря на всички

PS: за Теди ,в Пловдив също има офис на фирмата , която са посочили (http://www.daflorn.com/starter-cultures.html).Може да си взимаш от там

21 Румяна { 05.10.13 at 12:57 }

Здравей! Много ми се иска да пробвам рецептата, но откъде да намеря „готово соево кисело мляко (от магазина закупено) “ за закваска? В кой магазин в София се продава такова?

22 vania atanassova { 01.03.15 at 17:14 }

И аз като Румяна питам :от къде мога да закупя веганско КИСЕЛО мляко?“Строг Веган съм.

23 El Valentine { 02.28.16 at 13:10 }

единственото което ми липсва откакто съм веган е киселото мляко и по-скоро – здравословните бактерии в него. Та искам да попитам следното – може ли ядково мляко да се закваси с домашно кисело мляко? Или ще стане буламач?

Leave a Comment