Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Житен режим

Ако напоследък прекаляваме с храната, или искаме да пречистим тялото си, или сме емоционално обременени, или искаме да преоткрием себе си, или да почувстваме фините неща около нас, значи е дошло време за житния режим. Той пречиства тялото и душата ни, изостря сетивата ни, прави ни спокойни, чувствителни и уравновесени.
Житният режим продължава 10 дни. За провеждането му са ни необходими на ден 100 г жито (най-добре лимец), 3 ябълки и 9 ореха. Житото е специално – за покълване – тъй като само то е цялото зърно.

От вечерта заливаме 100те грама жито със студена, топла или вряла вода (взависимост колко омекнало го искаме) и така престоява цяла нощ. Ако искаме да омекне повече го слагаме в термос. На сутринта прецеждаме житото, с водата, ако е студена, поливаме цветята. Разделяме го на 3 части за закуска, обед и вечеря. Ябълките и орехите ядем, когато пожелаем, но не повече от указаното количество. Ако си намерим био ябълки най-добре и който иска може да си ги изяжда целите – със семките и обелките. Може да се пие само преварена вода, най-добре протиева или жива вода, може да си налеем вода от някое планинско изворче, така и Дънов препоръчва.
И така 10 дена. Ако на някой му се стори много трудно за изпълнение може да разнообразява с чай от билки – жълт кантарион, коприва, мащерка и преварена вода. Чаят може да е овкусен с малко мед и лимон. Ако се появят стомашни болки от житото, тогава то може да се свари за 10 мин с цел да омекне и след това да се смели.
Преди да започнем режима трябва да очистим червата си от съдържанието им. Това става като 2-3 дена преди това пием чай от сена или друг с разхлабващо действие. Това е важно, за да има по-бърз и пълноценен ефект самия режим. Ако не го направим обикновено се наблюдава разхлабване на втория третия ден. Също може преди започване на режима да си прочистим червата с клизми с вода и сол например (на 1 литър вода се слага 1 лъжица сол).

С меда не бива да прекаляваме – максимум 1 лъжица на ден. Това е важно, защото медът рязко повишава кръвната захар, след което повишение бързо следва рязък спад. Това води до разтреперване, чувство за силен глад, топли вълни. След което взимаме още лъжици мед и така се получава затворен кръг.
Докато ядем, трябва да дъвчем много – 99 пъти. Да дъвчем докато храната в устата ни стане на течност. Така задействаме много центрове в тялото ни и се предизвиква перисталтика на червата, а и организма ни ще изразходва изключително малко енергия за обработката й. Така ще получим максимум енергия. По този начин е добре да се храним не само по време на житния режим, а по принцип винаги.
При някои хора се наблюдава криза към средата на житния режим. Тази криза се изразява в колебания, безсилие, изкушения и ако тогава не се откажете, то след това става по-лесно и приятно. Не е добре да се прави, когато ще извършваме силен физически труд – все пак това е един вид гладуване. Добре е да си почиваме, да прекарваме повече време на слънце и на чист въздух, да не се натоварваме с лоши мисли и проблеми.
На 10тия ден от режима трябва да направим захранване с ангелска супа. Тя се приготвя като във вода се сваряват 1-2 цели картофи (след сваряването могат да се раздробят в супичката) и след това се овкуси с черен пипер, магданоз и лимонов сок (да не се слага сол, защото тя носи много вреда на тялото). Към ангелската супа в последствие може да се добавя цял морков или цяла глава лук. Така се яде 2 дена и след това към храната постепенно се включват различни пресни плодове и зеленчуци и чак тогава се преминава към други храни. Най-важното е – не бива да се преяжда. Не само при захранването, но и по принцип никога – това е първоизточника на всички злини.

Според книгата на Светозар Няголов „Хранене, пост и житен режим“, ето какво значение има в кой ден от седмицата ще го започнем:
*неделя – той се свързва със Слънцето, Духът и Светлината в живота и тогава е много подходящо да чете и проучва Библията. После ще завърши във вторник, ден на борба, в която активно ще участва умът на човека.
*понеделник – човек ще се свърже с развитието на своята душа, ще възприеме любовта в сърцето си и ще пречисти всичко около себе си. Ще завърши в сряда – денят на Природата, с която човек трябва да се свърже.
*вторник – човек ще работи активно за развитието на своя ум и придобиване на положително
знание за живота. Целта му ще се постигне само с воюване и чистене от човешките наслоявания – от отрицателните човешки мисли, които пречат много за придобиване на знанието. Режимът ще завърши в четвъртък – ден на благородството и развитието на човешката личност чрез волята.
*сряда – най-добре, защото влизаме в лечебницата на природата за 10 дни и завършваме в петък – деня, в който е създаден човекът. Тогава, ако искаме да постигнем нещо в живота си, трябва усилено да работим за развитието на сърцето си и животът ни да стане напълно съзнателен. Целта ни ще бъде постигната с усилена умствена работа и системни сериозни
занимания.
*четвъртък – ние ще проявим своята воля, ще придобием сила, с която ще превъзмогнем мъчнотиите, изпречили се в пътя на живота ни. Сами ще решаваме въпросите и ще работим за собственото си развитие. Режимът ще завърши в събота – деня на Бога, към когото трябва да насочим целият наш личен и съзнателен живот.
*петък – ние ще се свържем с живото Слово Божие – изявената Божия Любов на Земята, което ще ни озари със своята светлина и ще стане господар на нашата съдба, на нашия 18
живот. Това може да се постигне само при пълно проявление на Божията Любов. Режимът ще завърши в неделя – ден на Духа, науката, изобретенията и прогреса в живота, ден на постоянно веселие и непреривна вътрешна радост.
*събота – ние се свързваме с Бога, вечното начало на Живота, на всичко, което съществува във Вселената, ден на Природата, която ни заобикаля и която постоянно ни учи. От нея ще разберем как да почиваме като служим на всички наши приятели. Така ще стигнем в съзнанието си до идеята, че сме родени на Земята, за да бъдем разумни същества. Режимът ще завърши в понеделник, когато ще направим вътрешна връзка с душата си – с Бога, нашия Велик Баща, чрез Любовта, която Той е вложил в нас, като очистим ума, сърцето и волята си от посторонните човешки неща и поставим чистотата за основа на нашия живот – първото правило за влизането ни в Божествения свят.

А ето и какво значение има житния режим, започнат през различните периоди в годината:

Когато правим Житен режим за пречистване на разсип на Луната и Слънцето се намира в знака Овен – от 22 март до 22 април, тогава ние се очистваме от нашите низши чувства, желания и страсти, от животинското в себе си, през което сме преминали в миналата епоха. Така ще придобием една мекота, разположение и ще престанем да се караме с хората и няма да проявяваме повече насилие над околните. Това е особено полезно за младите приятели, които имат много силни неизживени чувства и малко опитност в живота. Те ще престанат да бъдат толкова резки, прями в посочване на отрицателните качества на околните, ще намалят своята импулсивност, която често им пречи в живота. Ще дойдат до съзнание, че не само те могат да бъдат водачи на хората, но и други могат да изпълняват тази длъжност.
Ако Житният режим се прави при нова Луна, тогава човек ще усили волята си, но едновременно с това желанията и чувствата си, но те ще бъдат стерилизирани и омекотени, доведени до една разумност, необходима при сегашното ни развитие. Изобщо житото, през което текат ангелските сокове, в нашето развитие въздейства пряко на сърцето, като го облагородява и дава финес на чувствата.

От 22 април до 22 май, когато Слънцето преминава през знака Телец и правим Житен режим при разсип на Луната, той ще помогне на човека да се освободи от ненужните наслоявания и тлъстини, да усили дълбокото си дишане, да развие гласа си – да пее и музицира. Ще развие упоритост и настойчивост – изчерпателност във всяка работа, която ще върши с голяма любов.
При нова Луна се разбива търпение и мълчаливо съпротивление срещу всяко насилие, придружено с постоянна и неизменна любов. Новите идеи, които мъчно възприема и някои са непонятни, ще започне да ги помни и разбира и постоянно да ги прилага в живота. Постепенно ще стане горещ приемник и проповедник на новите идеи.

От 22 май до 22 юни Слънцето преминава през знака Близнаци и ако правим Житен режим при разсип на Луната, ще се активизираме да учим и търсим новото навсякъде в проявите на живота, да намираме причините и разбираме каузалността, с която природата постоянно работи. Така човек ще намали значително своята променливостта и ще престане да се разочарова от неуспехите в живота си.
При нова Луна човек ще придобие много добри вътрешни условия за учене и разбиране на знанията, които получава и методите за тяхното правилно използване. Той може да стане преподавател, да намери всички източници на знание, които дълго време е търсил, или да си обясни някои интересуващи го факти. В неговата душа ще се събуди силно желания да ходи, обикаля и проучва природата и живота на хората в страната и чужбина. Ще развие своя обективен ум, с който ще започне правилно да се справя с всичките материални противоречия, които се явяват в пътя му. Ще започне успешно да се справя с всички ненужни желания и наивността, която често проявява, и ще престане да греши от прибързани действия.

От 22 юни до 22 юли Слънцето преминава през знака Рак— вратата на живота. Когато Житният режим се прави при разсип на Луната, човек ще се задълбочи в тайните на съзиданието на живота и обществото, като започне от първата негова клетка – семейството. Ще разбие силни духовни и психически качества, които ще го доведат до пряка връзка с невидимия свят. Така човек ще стане носител на един красив, скрит дълбоко в него вътрешен живот, крайно чувствителен към външните и особено към вътрешните постоянни промени. Ще има голяма привързаност към своя дом, в който ще си създаде една силна аура, под влиянието на която стаята му ще бъде най-хубавото му място за работа, отмора, за трансформиране на всички отрицателни състояния, придобити от външния достъп с хората.
При нова Луна чрез Житния режим човек с пълно упование може да трасира един духовен път, насочен към Бога. Той лесно ще се приспособява към всички лоши външни условия, ще придобие сдържаност, мекота и постоянна благодарност.

От 22 юли до 22 август Слънцето преминава през зодиакалния знак Лъв. Житният режим, направен при разсип на Луната ще помогне на човека да облагороди и омекоти сърцето си и ако е болно, да го излекува. Той ще придобие ангелски характер и ще започне щедро да дава от времето, парите, знанието си, без да мисли за себе си. Може да стане много добър оратор и разпространител на новите идеи, като прояви едно духовно обаяние, чрез което силно ще въздейства на хората.
При нова Луна Житния режим дава на човека смелост и сили за постигане на целите му. Той ще намали гордостта и омекоти достойнството си, които му пречат и го спъват в живота. непрекъснато ще търси истината и светлината на Живота, в които постоянно ще се движи.

От 22 август до 22 септември Слънцето преминава през зодиакалния знак Дева. Житният режим, направен при разсип на Луната, помага на човек да се приспособи много добре към знанието – да учи с голяма лекота, да го придобива с леснота. Ще може лесно да усвоява чужди езици, ще започне да се изразява красиво и правилно и може да развие поетична и писателска дарба. Ще стане носител на голяма външна и дълбока вътрешна чистота, такава каквато притежават ангелите и тогава ще се свърже с тях. Тази чистота ще го освободи от болезнените му състояния, през които минава – от отровите и напояванията в червата му.
При нова Луна Житния режим дава на човек възможност да намери най-правилния път за учене и придобиване на външно и вътрешно знание. Да защити някоя теза, да се издигне в науката на по-висока степен. Да постигне главно научни резултати от задачите, които си е поставил.

От 22 септември до 22 октомври Слънцето преминава през зодиакалния знак Везни. Когато Житният режим се прави при разсип на Луната човек подобрява музикалните, артистичните или художествени дарби и способности, които притежава, като намира вътрешната връзка на нещата и стига до Любовта — най-важния фактор за създаване на красиви форми и отношения в изкуствата и живота. Ще подобри хармонията и разбирателството в семейството и чрез ред и порядък да създаде уют в дома. При нова Луна Житният режим дава на човек възможност за големи постижения в музиката, изкуството, художеството, за придобиване на външна и вътрешна красота, чрез светли мисли, топли чувства и благородни постъпки.

От 22 октомври до 22 ноември Слънцето преминава през зодиакалния знак Скорпион. Житният режим направен при разсип на Луната помага на човек да се лекува от някои свои недъзи, главно в половата област, да въздейства с ума си на низшето и животинско атавистично състояние и го замести със силна привързаност към окултните тайни науки.Така той може да има добри постижения като астролог, хиромант, графолог и др. Това са богати възможности за стимулиране и правилно насочване на ума по пътя на еволюцията и правилното човешко развитие.
При нова Луна Житният режим помага на човек да се бори с противоречията и мъчнотиите в живота си и винаги да излиза победител. Но тъй като животът не е борба, а разумно използване на благоприятните условия, при които се намира даден човек, то той трябва да се бори със собствените си недъзи и низши прояви, да се справи с ада в себе си. Никога да не проявява насилието като метод за постижение, защото целият ад е изграден само от насилие и когато човек, съзнателно или несъзнателно прояви насилието, то той поканва целия ад на гости у дома си.

От 22 ноември до 22 декември Слънцето преминава през зодиакалния знак Стрелец. Житният режим направен при разсип на Луната помага на човек да придобие една ясна представа за идеите, които го вълнуват, и ще намери най-правилния начин за тяхното приложение в живота. Ще развие благородството, мекотата и послушанието, чрез които качества ще влезе във връзка с ангелската мъдрост, която коренно ще промени живота му и ще улесни пребиваването му на Земята. Така човек попада под покрива на Всевишнаго и винаги е запазен от силите на небето – от Бялото Братство.
При нова Луна Житният режим помага на човек да реализира някои духовни идеи, да се издигне в религията и братството чрез вътрешно самоусъвършенстване. Да прояви благородството и справедливостта във всички области на живота.

От 22 декември до 22 януари Слънцето преминава през зодиакалния знак Козирог. Житният режим, направен при разсип на Луната, помага на човек да очисти съзнанието си от много ненужни отрицателни мисли: съмнения, подозрения, ревност, скъперничество.
Да изработи един светъл ум, носител на новите идеи, като изостави бъркотиите на човешкия порядък, които дотогава са заемали първо място в неговия обективен ум. Да подчини човешката правда на Божествения промисъл, който ще му покаже какво представлява Божията Правда, която, като дойде на Земята, ще създаде в миниатюр царството Божие.
При пълнене на Луната Житният режим помага на човек да постигне високите си желания и намерения, отправени към ръководството в човешкия порядък. Човек може да стане директор, министър, управник на държавата. Но в духовно отношение той трябва да стане цар на себе си – на своите мисли и чувства и постъпки и така да бъде неуязвим за човешкия порядък и неговите закони.

Във всички тези знаци, през които Слънцето минава в продължение на една година, ние сме развили съответни качества в миналите епохи и сега полагаме изпит при ликвидацията на века, за да види Небето и ние докъде сме стигнали в своето развитие. Понеже сега сме в епохата на Водолея, епохата на планетата Уран и Божествената мъдрост, най-правилно е да правим Житния режим при разсипа на Луната през месец февруари, да се очистим от всичките неправди, които носим в света, да възстановим хармонията на пълното единство на силите в организма ни и да влезем в новите условия на разумния живот – на Любовта, Мира, Братството и Хармонията между народите. Голямото пресяване, през което човечеството минава, ще създаде благоприятни условия за идването на Шеста светеща раса на Любовта, при която хората ще излязат от сегашния порочен живот, ще възкръснат в доброто и любовта и ще посеят новите семена на хармонията, музиката и красотата по лицето на цялата Земя.

110 comments

1 Radula { 10.28.08 at 16:26 }

Уау… какво прекрасно духовно пътуване е този житен режим!!! Невероятно!! Човек се чувства извисен само като чете тази статия, представям си като направи и пречистването… Благодаря ви!!!

2 Атанасия { 12.06.08 at 9:22 }

zdraveite. Mer imam zapitvame. Ako sega iskam da napravq jitniq rejim moje li, ili trqbva da 4akam da doide fevruari? Zashtoto 4etoh nqkude, 4e se pravi prez fevruari.

3 mer { 12.08.08 at 10:47 }

Житен режим може да се прави по всяко време. Дори има такова становище, че е най-добре да се прави всеки месец или най-малкото веднъж на всеки сезон. Естествено най-важното условие е да се прави тогава, когато човек е готов за това – необходимо е да се появи желание, а не с насилие да се започва. То става от самосебе си – идва ден, в който те осенява мисълта, че е време да започнеш режима и дори изпитваш щастие при тази мисъл. И затова добре е да се прави толкова дни, колкото се чустваш конфортно, а не да се прилага насилие само и само да се продължи 10 дена.
А наистина има дни през февруари специално за житен режим – тогава е много добре да се прави, защото природата се пробужда, енергиите са много специални, много хора го правят по едно и също време, изчистваме тялото си от зимните празници и се подготвяме за пролетните леки дни и още много други причини.

4 Ани { 01.20.09 at 12:35 }

Здравейте,100гр.жито сурово ли или 100гр.варено

5 Атанасия { 01.20.09 at 15:57 }

100гр сурово жито го измиваш хубаво и после с вряла вода го накисваш да стои цяла нощ. На сутринта изпиваш на гладно житната вода, а след това си разделяш житото на 3 равни части за целия ден. Така знам, че се прави, мер да ме поправи ако греша.

6 mer { 01.21.09 at 1:24 }

Има 4 варианта на приготвяне на житото, като изборът на вариант зависи от здравината на зъбите и стомаха. Ако ни е трудно да сдъвкваме житото от дадена точка, избираме по-долния вариант.

1. Сурово жито, единствено измито добре – това е за хора, които имат здрави зъби и могат без проблем да сдъвчат добре житото.

2. Сурово жито, накиснато за 1 нощ в студена вода

3. Така както го е описала Атанасия – може с вряла, може и с топла вода – от това ще зависи доколко ще е омекнало житото

4. Сварено за 5-10 мин. жито – това е компромисен вариант за хора, които имат проблеми със зъбите и стомаха. При някои хора се получават болки в стомаха докато ядат жито.

Аз лично предпочитам да го правя с жито, което е накиснато в студена или леко топла вода за 1 нощ. 3тия и 4тия вариант на приготвяне малко или много убиват полезността на житото.

7 Атанасия { 02.08.09 at 12:11 }

Здравейте искам да попитам има ли желаещи да правим житния режим? Започва сега на 11.02 и приключва на 20.02. Четох в един сайт,че е хубаво на 11.02 сутринта да си направим прочистване на червата, преди да започнем. Ще се радвам ако правим заедно режима и си споделяме тук как ни се отразява! Поздрави.

8 mer { 02.08.09 at 21:07 }

Аз и мой колега също мислим да започнем житния режим в сряда. Вярно е, че трябва да си прочистим червата преди да започнем – това може да направим или с разхлабващи чайчета или с клизми – аз сигурно ще пия чай от майчин лист. Хубаво е повече хора да го направим по едно и също време. Така енергията е по-силна.

9 Лина { 02.10.09 at 14:49 }

Здрасти Мер,

Как си?
Аз вече съм шести ден на житния режим и като цяло ми действа добре. Нямам оплаквания или неудобства, не ми се яде много /само, ако съм около хора, които хапват и ми замирише на нещо любимо, но се въздържам/. По принцип не закусвам и ми е много трудно да ям каквото и да е в часовете до 12.00 на обяд освен плод, за това разделям житото на две, слагам част от орехите и малко мед и го консумирам за обяд и вечеря; ябълките ям между тези яденета. Не знам – правилно ли е или не, ще разчитам на съвет от тебе.
За момента съм свалила 3 килограма, за което съм много щастлива 🙂 и ми се ще да ги запазя и след захаранването /тепърва ме чакат още 5кг за сваляне/- някакви идеи за това, съвети, предложения?? 🙂
Иначе много съм се запалила по суровоядството и след края на житния режим мисля да мина на него с поне 80% от храната ми, все още мисля, че ще ми е трудно да се откажа от някои неща. Няма да е проблем, защото от доста години съм вегетарянка /но не от здравословните, за жалост 🙁 / и от началото на тази година веган. Ще ми се да остана веган/суровоядец, но не знам как ще се лиша завинаги от сиренце /умирам за шопската салата/. Ти как успя, прехода лесен ли беше?

Усмивки,
Лина 🙂

10 Атанасия { 02.10.09 at 15:55 }

Здравей Лина. Аз също от утре почвам житния режим! Надявам се да проявя моят типичен инат/ Теле съм : / и да устоя на всичко, което ме изкушава!!! Надявам се и в следващите дни да продължиш да ни информираш, както и Мер, както и аз. Да си споделим как ни се отразява режима. Междудругото аз ще го правя за първи път. Успех!!!

11 Атанасия { 02.10.09 at 22:52 }

Мер по време на житния режим може ли да пием кафе или чай с мед, ако ходим на кафе с приятелки???

12 mer { 02.11.09 at 0:18 }

Браво на теб, Лина! 6 дена са много добро постижение – на мен ми беше доста трудно първия път (преди година) за 5 дена и не толкова заради глада, а самото еднообразие от вкусове, на 3тия ден едва успявах да изям и 1/3 от житото и ябълките. Утре го започвам и ще видим как ще е този път. И аз смятам да си го разделя на 2 части, защото по принцип режимът ми на хранене е подобен на твоя, и мисля, че така е добре също (не би трябвало да е проблем).

За свалянето на килограми по себе си и по колегите смея да твърдя, че ако преминеш на 80 или 90 % сурова храна и останалите 10-20% да е от здравословно сготвена храна дори, постепенно излишните килограми ще се свалят от само себе си, но без да се преяжда. Естествено да не се консумира бяла захар, бяло брашно и натриева сол (като цяло по-малко сол). Може след известно време, когато се почувстваш готова, да направиш и плодовия режим на Лидия Ковачева и така ще свалиш още доста килограми. След като не консумираш вече животински храни, следващата стъпка е да намалиш консумацията на храна с изкуствени добавки, хидрогенирани и транс мазнини, консерви, да изключиш слънчогледовото рафинирано олио и да избягваш пърженето.

При мен прехода стана бързо и лесно тъй като преди това бях правила няколко пречиствания на черния дроб. Заради тези пречиствания 1 или 2 седмици по време на подготовката не ядох животински храни (т.е. сирене и кашкавал и т.н. – месо не консумирах по принцип), та през тези седмици на подготовка ми беше много трудно да ям каква да е салата без сирене. Но след второ третото пречистване явно свикнах да ям салата без сирене и осъзнах, че всъщност не ми е проблем въобще да го откажа. Реално при мен много ми помогна богатото ми въображение. Тогава много ясно си представях в детайли какво причиняват животинските продукти на тялото ми и какво се случва с кравичките по света, за да ям аз някакво си сирене (което дори се оказа менте, пълно с гадости, от последните събития в БГ). В млечните продукти има вещества и хормони, които ни карат да се пристрастяваме към тях и да искаме още и още. Когато тялото ни се изчисти от тях, усещаме как сме се освободили и от желанието за този вкус. И повярвай ми – аз обожавах сирене, кашкавал и най-вече кисело мляко. На ден изяждах по 1-2 кофички кисело мляко с мед. Направо бях луда по тази комбинация, а сега не съм хапнала кисело мляко от май месец миналата година (като го погледна в магазина веднага си представям колко нишесте и други гадости са му сложили, за да е толкова гъсто и трайно). И това не се случва с някакви агонии на тялото ми или луди желания, които подтискам – просто съжалявам, че другите хора не знаят истината за днешното кисело мляко и си го купуват мислейки го за полезно.

Но съм далече от идеята, че всички трябва да възприемат моите виждания, но мечтая всички малко по-осъзнато да започнат да се хранят.

Ати, кафе не е добре да се пие, може само билков чай, най-добре от коприва. Кафето пречи на пречистването на организма и носи доста вреда. Ако ти липсва събуждащия му ефект, пий зелен чай, той също ободрява. А ако излизаш на кафе с приятели, пий чай с мед и лимон, но може да си носиш истински мед с теб (втечнен) в някакво много малко бурканче, тъй като меда в онези малките опаковки в повечето случаи е разреден с глюкоза.

13 Radula { 02.11.09 at 10:22 }

Мили хора, аз от днес също започвам прочистване с вас, но колкото и да ми се искаше да е житния режим, тялото ми жадува за плодове и не мога да се накарам точно сега да го правя него, затова започвам на Л. Ковачева пак.
И този път съм решила, за да мога да издържа повече дни евентуално, да не си давам строго 800 гр. плодове ограничение, но няма и да прекалявам.
Ще се радвам да следя отзивите ви от житния режим. И аз ще споделям.
Желая ви прекрасни и светли разтоварващи дни! 🙂

14 Атанасия { 02.11.09 at 10:37 }

Мер, вчера вечерта започнах да правя шанката, но ще си призная без бой,че след 3-та чаша солена вода ми стана толкова лошо, че се отказах. Много ми се доповръща, замая ми се главата и въобще като цяло не се почувствах добре. След като си легнах все още усещах как водата „бушуваше„ в корема ми. На сутринта чак почувствах нужда да отида до тоалетната. След това ядох от храната за захранване. Да ти кажа незнам дали пак ще опитам това пречистване, но искам сега да пробвам клизмите, но както ти ме посъветва, ще изчакам края на житния режим. И аз започнах от днес. Успех.!

15 Лина { 02.11.09 at 13:36 }

Привет пак от мен, в ден седми!
Да си призная и аз вече едвам ям житото, не ми е много лесно с този еднообразен вкус. Крепят ме и ме мотивират единствено резултатите, иначе отдавна да съм се отказала, бих предпочела да съм на ябълки само, но и така е добре.
Странното е, че сутрин се събуждам с запушен нос и доста болезнено гърло, но мисля, че това е от очистителния процес или поне се надявам. Иначе като тонус съм добре и само правя планове какво от рецептите на Мер ще сготвя като започна пак да се храня 🙂 . Със сигурност ще пробвам пицата и ще правя много от банановия пай /Мер, всички които са го опитвали са меко казано възхитени/
Колкото до другото, да ям 20% готвена храна- имам предвид по скоро боб, леща, картофи /няма ли някоя суровоядска рецепта и за тях?/ и такива неща. Във всички случай ще се въздържам от мляко и млечни продуки.
Толкова за сега, успех и на вас,
Лина 🙂

16 Radula { 02.11.09 at 14:40 }

Има и суровоядски вариант за бобовите (за картоф не съм сигурна). В повечето кюфтенца и разни други рецепти Мер е писала – май едните бяха кюфтенца (или хлебчета?) от покълнала леща с още нещо. Трябва да прегледаме пак рецептите 🙂 Но като се оставят да покълнат и се сложат подправки и други семена и зеленчуци, става перфектно.
И знаете ли, ще споделя нещо, което наблюдавам, че ми се случва, и съм много щастлива. Не помня кой и къде беше писал за това, че му е трудно да се откаже от някаква храна и много му се прияжда това и онова. Кой не е е сблъсквал с това?! Но, ето какво забелязвам. От едно известно време усещам, че не само желая, но и някак съм готова и узряла да стана изцяло или почти изцяло суровоядка. Ключът при мен е, че си казах, че няма да се упреквам, ако ям и готвена храна, ако много ми се прияде. В мига, в който си го казах, умът ми сякаш се успокои и ме остави и мен на мира. Колкото повече свобода си давам, толкова по-малко ям готвена храна. Самото ми тяло усеща колко превъзходно се чувства като е на сурова храна и си я иска. Второто много важно нещо е, че се старая да пия зелено нектарче всеки ден, или поне през ден, най-много през два, като наистина нямам време да мия старателно листа (Иначе то става за 30 сек точно). Колкото повече пия от тази фантастична напитка, толкова по-малко желания имам за каквато и да било храна. Просто ми дава ВСИЧКО, от което се нуждае организмът ми. Нямам силни пориви за сладко дори, което преди време ми беше проблем. Но когато ми се яде нещо шоколадово, си правя само суровоядски неща, най-бързото, от които е един смачкан на пюре банан с какао на вкус и смлени ядки по избор – много бързо и много вкусно.
Споделям тези неща, защото може дас а от полза за някой. Пийте повече зелени смутита и няма да имате проблем според мен с желанията за определени храни.
Някъде стана въпрос и за блендерите в БГ – моят е Philips и си го купих от Технополис. Обясних им какво търся и казах, че искам най-мощният. Много съм доволна засега.
Успех на всички!! Изпращам ви много любов!

17 mer { 02.11.09 at 17:18 }

Момичета, страхотни сте! Много се радвам, че споделяме и си помагаме взаимно!

Лина, ако чувстваш, че с насилие изпълняваш житния режим, по-добре го прекъсни. Това е такъв режим, който е желателно да се изпълнява с удоволствие. Но пък ти остават само 3 дена, които може малко да разнообразиш с прецедени прясноизтискани сокове – от ябълки, моркови, цвекло, зеле, цитруси. Въпреки, че това е извън рамките на житния режим, според мен може да си го позволим за малко разнообразие. Но соковете трябва задължително да прецедим, за да не попада в тялото ни пулпата, която понякога е слузообразуваща, а самият режим ще ни изчисти от слузта в организма ни. Със соковете ще помогнеш на тялото ти да се изчисти още по-добре.

Лично според мен, освен пречистващия и разтоварващ ефект на режима, съществува и един друг аспект: да ни се покаже, че човек има нужда от толкова малко храна, че простичката и скромна храна ни извисява духовно, помага ни да унищожим чревоугодните си и вредни навици, успокоява съзнанието ни от мислите: „какво ще ям довечера, какви продукти да купя за утре, какво пък сега да готвя…“. Така освободени, бихме могли повече да творим, съзерцаваме, да премахнем от мислите си ежедневните проблеми, да се отдадем на отдавна забравено любимо хоби, да обърнем повече внимание на себе си, на любимите хора, на цветята, да засадим подправики в сандъче и да мечтаем.
Сега се надявам да изкарам докрай режима, за да си покажа, че волята и духът ми са по-силни от чревоугодните желания на тялото ми.

Радула, много се радвам, че и ти се присъединяваш към нас. Благодаря ти, че сподели за твоите наблюдения и суровоядни преживявания, определено е полезно за всички ни. За мен суровоядството е най-натуралната и здравословна форма на хранене и се надявам повече хора да започнат да се хранят по-често по този начин, за да са здрави и красиви (далече съм от мисълта за 100 % суровоядство). И наистина покълнала леща и соя е много добре да се консумират, но някои сортове боб не са полезни да се ядат покълнали. Досега не съм срещнала рецепта, която да замества манджичките от леща, боб и фасул, тъй че ако на някой са му любими нека си ги хапва от време на време.

Ати, не знаех, че си решила да правиш Шанката. Съжалявам, че не се е получило. Ти направи ли подготовката дословно, при мен имаше подобен ефект първия път, но тогава даже въобще не бях правила подготовката. Това пречистване е много сериозно и най-малкия пропуск може да доведе до усложнения.
И аз от днес започнах житния режим, тъй че успех на всички ни!

18 mer { 02.11.09 at 17:49 }

Днес разбрах, че водата от накисването на житото трябва да се използва за поливане на цветята, а не да се пие. Мисля, че така наистина е по-логично и по-правилно.

Ати, сега като препрочетох коментарите си мисля, че не сме се разбрали взаимно:

…….(коментари от Пречистване на черния дроб със зехтин и лимон (редактирана версия))
# mer:
Може и да са достатъчни, но може и да не са, зависи от много неща. Ако искаш се пробвай, но по-добре отложи уриновите клизми до след житния режим, тогава ще си много много по-изчистена. А преди него може да си направиш с вода и сол, хем да видиш как е като цяло, ако до сега не си си правила сама клизми.
# Атанасия:
Ок. Мер, благодаря ти, че си толкова търпелива и отговаряш на всичките ми въпроси. 🙂
това пречистване с вода и сол, кога трябва да го направя- вторник вечерта или рано сутринта в сряда?……..

В изречението с удебеления шрифт имам предвид да се направи клизма с вода и сол, а не пречистване с вода и сол и би трябвало да звучи така: А преди него може да си направиш (клизма) с вода и сол, хем да видиш как е като цяло, ако до сега не си си правила сама клизми.
Тъй като говоря за клизма в предното изречение и си мислех, че е ясно така написаното. Но ще се опитам повече да не се получават двусмислия. Извинявай ако съм предизвикала проблем с това объркване.

19 Атанасия { 02.11.09 at 18:51 }

Няма проблеми Мер!

20 Puh { 02.11.09 at 19:35 }

здравейте
много ми се искаше да започна режимът днес обаче жито за покълване ще ми даставят чак утре искам да питам понеже от понеделник съм на чай и ябълки дали в петък мога спокойно да премина на житния режим или мислите е неправилно твърдо съм решила че искам да мина през него но дали е удачно да е по този начин

21 axim { 02.11.09 at 23:03 }

Добра вечер и от мен.И аз днес започнах житеният режим на Дънов.За сега всичко е такова каквото го очаквах.Но аз все пак имам известен опит с гладуването на П.Брек и Ковачева.Имам един въпрос които доста ме измъчи.Прерових целият нет за имформация по темата и забелязах че препоръките за житото което се ползва се разделя на две.Едните препоръчват жито за кълнове а другите грухано жито.Лично аз въсприех идеята да постя с грухано жито след прочит на една статия от весника на Бялото братство.И така да се върнем на въпроса.Тук има ли достатъчно просветлен член на братството или човек достатъчно знаещ които да ми каже кое е правилното жито за ядене????
Пожелавам мир на всички и успех в духовното и физическо израстване.

22 mer { 02.11.09 at 23:06 }

Здравей, Puh!
Понеже периодът ти на ябълки и чай не е много дълъг според мен може плавно да преминеш към житния режим.
Утре може да хапнеш малко по-разнообразни плодове и зеленчуци, като например моркови, цитруси. А в петък да минеш на житния режим, но с по-малко жито, например 30-40 грама, в събота 50-70 грама и чак след това 100 гр. Много е важно да дъвчеш житото много дълго време преди да преглътнеш. Това е от основно значение при такъв преход (старателното сдъвкване си е важно по принцип винаги). Успех!

23 mer { 02.11.09 at 23:08 }

Axim, познавам човек, който е по-запознат и ще го питам за това.

24 Puh { 02.12.09 at 11:35 }

Благодаря Мер в моя случай от кога да си броя първи ден на житния режим – от момента в който го вкарам като преходно или от момента в който деня ми е изцяло житен

axim мисля логиката за житото за кълновете е че то е „живо“ и когато ги киснем във вода стартира процес на покълване който го пълни самото зрънце с много много полезни неща които ние като хапнем пък „съживяват“ нашето тяло
нямам претенциите да съм компетентна по въпроса това е моя лична логика която съм си изградила вследствие на прочетените материали
мисля че ако режимът се спазва с цел очистване на организма и душата би трябвало да се прави с такова жито
ако целта е само отслабване няма значение какво ще е житото

25 Лина { 02.12.09 at 13:44 }

Привет Мер,
Добре съм, благодаря ти 🙂 . В събота и неделя ще започна захранването със супата. Въпроса ми е следният, през тези първи два дни само супа ли е яде или може да започнем да вкючваме и други плодове /зеленчуци/? А през следващите 3 оставащи дни – трябва ли да ям от супата или бавно да започна вече да се захранвам със салати, сокове и други неща?

Кога мога да включа вече хлебчета /от твойте, разбира се/ и по твърди неща?

26 axim { 02.12.09 at 15:16 }

Здравеите отново.Пух имено за това питам.Лично по моя логика която не натрапвам на никого когато житото започне да покълва енергията му отива в стремежа му за растеж и веществата които ние търсим в този пост вече са видо променени да не кажа и липсващи.Всъщност този пост според мен не е свързан с отслабване и физически промени на тялото.По скоро е даден зада спрем забързаното си ежедневие и да се замислим.Да се попитаме дали живеем правилно дали.Няма да ви отекчавам с въпросите които предполагам всеки един от постещите си задава в момента…..Всъщност според мен това е подготовка за идващата пролет пренастроика на сетивата….
Мир на всичките ви пожелавам .

27 mer { 02.13.09 at 2:01 }

Лина, според мен отпостването е добре да протече така:
В събота и неделя да си продължиш житния режим, т.е. може да ядеш жито, ябълки, мед, орехи, но на обяд и на вечеря да хапваш и от ангелската супа (заедно със житото). В неделя може да добавиш и моркови към супата. В дните след това може да ядеш от горните неща, като започнеш постепенно да добавяш и нови храни, като например разнообразни зеленчуци на пара, зелени нектарчета, различни плодове. Избирай това, което ти подсказва интуицията. Като основно правило е да не се преяжда. След този режим стомахът се свива до нормалния размер и ако започнем да преяждаме ще почувстваме огромен дискомфорт. Някъде четох, че след житния режим трябва 1 седмица да се ядат само варени храни или на пара, но аз не съм съгласна много с това, но ако искаш ти може да се съобразиш (не разбирам защо трябва да се ядат само варени зеленчуци при положение, че 10 дена сме яли сурови ябълки, сурови орехи и сурово или почти сурово жито. Аз например след захранването с ангелската супа, постепенно въвеждам малки салати и плодове. А колкото до суровите хлебчета, мисля че може още от понеделник да си ги приготвяш, тъй като са от покълнали зърна и ядки и други напълно здравословни добавки (направи си първо тези, които са от покълнали зърна и ядки и след това може да пробваш другите). Дори още в неделя може да си направиш хляб от смлени покълнали житени зърна и орехи, като добавиш малко зехтин и сухи подправки.

Puh, не знам дали има значение в този случай от кой ден ще го броиш, може би по-основно значение ще има в кой ден го завършваш (аз например успявам да изяждам само 50 грама жито на ден и явно така ще ми протече житния режим). Прочети за всеки ден от започването и завършването на житния режим какво значение има и си харесай ден, в който би искала да го завършиш (за всеки ден има различно описание и различни резултати).

Axim, още не съм говорила с моя познат за житния режим, но ще пиша веднага щом разбера. Досега и аз разсъждавах като Puh, но от всичко прочетено днес и аз съм на кантар в мнението си. И двете имат много логика и от много четене и мислене достигнах до следния извод: според мен е добре да изберем цялото зърно и да го киснем или в много топла вода или само за няколко часа (3-4) така и в двата случая няма да успее да покълне, така хем поемаме и обелката (люспата) на зърното, която има голямо значение за перисталтиката на червата ни. Имам предвид, че ако киснем житото във вряла вода, както оригинално е посочено, и груханото и цялото зърно няма да покълнат очевидно. Но явно, както е упоменато навсякъде, Дънов е ползвал грухано жито и сигурно има причина, но все още не разбирам каква енергия остава в него след като е олющено и се залива с вряла вода. Това все още ме обърква и съм наясно, че нещо липсва в знанията ми, за да осъзная този тънък момент. Може би в следващите коментари постепенно ще го разгадаем :).
Много ми харесват разсъжденията ти за целите на житния режим. Ако и други хора споделят какви са техните виждания, мисли, чувства за и по време на житния режим, мисля ще е много полезно за всички ни.

Пожелавам си на мен и на вас чисти мисли и безгранична любов до края на режима, а и след това!

28 Лина { 02.13.09 at 12:04 }

Страхотна си Мер,
Благодаря ти! 🙂

29 axim { 02.13.09 at 14:50 }

Добър ви ден.Права си Мер дано има повече хора които да споделят защо всъщност правят поста.Лично аз бях исправен пред една диалема и за това го предприех.От една година се занимавам с гладолечение и исчистване на организма.Бях дебел 140кг при ръст 187см.Болен от подагра и ред съпътващи заболявания като раширени вени и кръвно а все пак съм мъж на 33г……Та взех се аз в ръце спрях тотално алкохола месото и млечните.Сега тежа 92кг и се чувствам великолепно.Припомних си как съм се чувствал когато бях на 20хахахахахх.Но се исправи сянката на старите ми навици.По празниците прекалих с мазното /това ми беше любимата храна преди/и чипса….Резолтата незакъсня получих тромба на единият крак…За това и предприех поста зада си дам ясна сметка кои съм и какво искам от живота също така наи сетне да проумея че път назад няма ….Всъщност има но тои минава през болницата….
Колкото за темата какво жито да исползваме тя малко прилича на темата за кокошката и яицето.Според мен важното е да е жито пък какво ще да е..И естествено извисяването на душата защото за мен този пост наистина има по скоро духовно значение отколкото разтоварващо…Успех на всички на мен и прегръщам с две ръце идеята тук да споделяме резултатите до този момент от пост.Лично аз свалих за 3 дена 1кгно това го очаквах.Чувствам се нормално дори главоболието ме отпусна.Сега съм исправен пред диалемата дали да си разреша пиенето на чаи или да продължа само приемането на преварена вода както го е описал Учителя.Всъщност в пощи всички фороми никои не е засегнал момента за водата а това е важен момент .
Аз малко се поовлякох.Лек ден от мен и дано всички почувстваме дъхът на Бога с много имена.

30 Pathfinder { 02.13.09 at 15:37 }

Здравете приятели,
Случайно попаднах на сайта Ви.
Приветствам ви за изпълняването на житния режим.
Ето тук на този сайт има също много хора ,които го следват.
http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=6145&pid=82205&st=0&#entry82205
По мое усещане житото за покълване е по-подходящо. Така е описано от двама ученици на Дънов . Първият е Боян Боев и може да се вземе за напълно достоверен източник, защото е бил един от най-приближените и най-предани ученици на Дънов.
Другият е Светлозар Нягулов . От него има една много хубава книжка „Хранене, пост и житен режим според Учителя“ – има я по книжарниците за езотерична литература/Елрид, Астея и др./ – там много подробно и ясно е обяснено.
Относно приготвянето му – аз слагам жито за покълване в термос за през нощта и го заливам с вода – не е повече от 60 о, така се запазват полезните вещества.
Когато за лечебни цели се пие само водата на житото , то грухано жито е най-добрия вариант, защото от него във водата по-лесно се отделят полезните вещества.
Преди Коледа направих режима след новолуние и още на 5тия ден една много объркана ситуация ми се разреши. Помислих,че е случайно, но после прочетох, че и при други хора се е получавало при провеждане на режима и то определено след новолуние. Поръзтърсих се и открих ,че самия Дънов го споменава.
Важно е да не забравяме духовната страна на режима – чисти мисли , чисти постъпки, положителни емоции
Успех на всички !

31 pepi { 02.14.09 at 16:45 }

Moмичета чудесни сте! Аз съм на житния режим за първи път, с голямо желание от 11. Днес ми е 4-ти ден и се чуствам спокойна, ведра, изпълнена с оптимизъм. Искам да го правя всеки месец. Дано да успея. Успех и на вас. Много ви харесвам сайта и веднага правя рецептите.

32 mer { 02.14.09 at 17:33 }

Здравей, Пепи. Радвам се, че и ти се присъедини.
И на мен ми е 4-ти ден и за мое учудване до сега преминава много лесно и въобще не изпитвам глад или изтощение (сравнявам го с първия ми житен режим). Дори за днес бях помолена да направя солидно количество бонбони (от суровоядните) и тези дни всяка вечер ги майсторих, но не ме изкушаваха, както очаквах. И аз се чувствам много спокойна и леко усмихната.

Pathfinder, благодаря ти за полезната информация, и дори си мисля, ако имам и аз някакъв проблем, ще предприемам частични житни режими.

Axim, много ти благодаря, че сподели твоята борба за здраве с нас. Мечтата ми е и моите роднини да осъзнаят проблемите си и да придобият частичка от твоята воля и решимост. На някои здравословното състояние не е никак за завиждане, но явно те самите не искат да са здрави и в добра форма. Но всеки сам си е отговорен за себе си. Това което си постигнал е направо невероятно и се надявам да е вдъхновение за много други.
Говорих с моя познат и той ми каза, че житото е добре да е за покълване, т.е. цяло зърно, а когато кълнът е мъничък, едва забележим, тогава енергията си остава в зърното.
Навсякъде се изписват различни неща за това и онова и ми се струва, че част от философията на Дънов пристига до нас с изменения. Ако е така е много жалко.
Аз пия чай с лимонов сок, но билките си брах сама от връх Преспа в Родопите и се надявам да са много чисти. А колкото до водата, най-добре да е от някой планински извор, тъй като тогава тя е жива, с добра структура и много чиста. Четох, че Дънов препоръчва дори един специален извор от Рила, но май ще ни е трудно да се сдобием с такава вода. Понеже ежедневието ми е такова, че не винаги мога да пия специална вода, някой път се налага да пия и минерална, за съжаление.
До скоро!

33 axim { 02.14.09 at 19:41 }

Здравеите търсещи.Лично аз за мои срам пия вода от чешмата но преварена.Съжелявам но неуспях да се здобия сдруга вода макар че ми се искаше.Пепи благодаря за саита които си посочил много ми е полезен и вече съм горт член на форома…..
Бихте ли споделили как се чувствате.Днес ми е 4ден и казано честно всичко ми е доста отпуснато.Леко ме боли глава и ми се върти свят но това го очаквах.
При днидневните гладувания които предприемам няма чак такива усещания.Наи интересното е ч екожата ми стана много суха и се зачервява от студа и водата.
Вие как сте приятели?

34 pepi { 02.14.09 at 20:57 }

благодаря Мер, радвам се за това,че има хора, от които мога да се уча. аз харесах най-много житото, което покълна, вареното не е така вкусно, а 24 часа накиснатото е твърдичко. надявам се че не е проблем употребата на 1-2 чаени лъж. мед, някъде четох, че може да се употребява до 3 суп. лъж.

35 mer { 02.14.09 at 22:25 }

Да, може мед да се яде, дори някъде се казва, че може неограничено количество, но има вероятност бързо да ни се покачи кръвната захар и да почувстваме безсилие или виене на свят. При мен стана така първия път, то може и да не е било от меда, но тогава наистина прекалявах с него. Сега аз ям по-малко мед и ми е много по-лесно. 3 лъжици не ми се струва много.

Аксим, при мен няма подобни на твоите резултати, но при всеки е различно. Сега нямам изразена някаква промяна във физическото ми състояние, но може и да се промени това в следващите дни. Първият път, когато направих житния режим към 4ти и 5ти ден ми беше много зле. Но това ми беше първата пречистваща процедура и явно съм имала много токсини. Затова на 5тия ден спрях, но не е трябвало.

36 Puh { 02.18.09 at 16:23 }

а бихте ли споделили как приключвате житния пост кога какво включвате като храна – в смисъл на 10 и 11 ден жито ябълки орехи вода и ангелска супа.тя замества житото на обяд и вечеря или заедно със житото се хапва?
благодаря предварително

37 axim { 02.18.09 at 22:37 }

и аз това щях да питам.Как точно ще се захраним след поста?Спираме житото и минаваме на ангелска супа с различна комбинация от плодове и зеленчуци???????
Нещо неми е ясно.Захраването по Ковачева ми се вижда наи добро но тук е непроложимо комаи…….Които знае нещо по въпроса да го сподели моля.

38 mer { 02.19.09 at 2:44 }

Захранването в общи линии е добре да протече така:
* на 10тия ден менюто ни е отново жито, мед, орехи и ябълки, но на обяд и вечеря си правим ангелската супа (вода, 1 цял картоф, черен пипер, магданоз) и я ядем заедно с житото (както ядем супа с филия хляб, но в този случай хлябът е заместен с жито)
* 11тия ден е както 10тия, но към ангелската супа може да добавим 1 глава лук и 1 морков
* 12тия ден може да е като 11 като към супата добавим други зеленчуци, а ако искаме вместо супа може да пробваме да хапнем малка салата.
* след това захранването може да е както при гладуването на Лидия Ковачева – т.е. постепенно първо да въведем в менюто си най-различни плодове и зеленчуци, след това ядки, бобови, студено пресовани масла и чак тогава животински храни (първо млечните и след това месото). Това е може би най-щадящото захранване. В повечето случаи е достатъчно да се спазят 3-4 дена.
Тук захранването зависи от това как си чувстваме храносмилателната система при консумацията на храните – ако хапнем прясна салата и от нея почувстваме дискомфорт, тогава по-добре да хапнем зеленчуци на пара).
Аз самата ще изпълня това захранване за 10тия и 11тия ден и на 12тия ще си приготвя салата и понеже не ям животински храни няма какво да ги мисля.
По-важното е да не се преяжда и да не се ядат неестествени храни.

39 Puh { 02.19.09 at 10:43 }

благодаря още веднъж а житото(визирам суровото жито от поста) на кой ден напълно го спирате

40 mer { 02.19.09 at 14:41 }

Житото може да се спре след 2-3 ден, но колкото по-дълго време се яде толкова по-добре. Някои хора го ядат всеки ден и това е страхотно. То ни дава толкова много енергия и полезни вещества, и витамини…

41 Puh { 02.19.09 at 16:40 }

благодаря мер за търпението което проявяваш към глупавите ми въпроси 🙂

42 mer { 02.20.09 at 13:21 }

Няма глупави въпроси – всеки един води към малко или голямо откритие :).

43 axim { 02.20.09 at 15:11 }

Добър ден на всички търсещи.Аз съм в края на житният режим.Резолтатите за мен са следните.Отслабнал съм с 3кг и си дадох доста ясна преценка за досегашният ми живот.Страшно полезен ми беше този пост.Радвам се че го предприех и благоприятно завърших.Мисля че скоро ще направя и още един.
Мер,много ти благодаря за цените насоки и съвети.Страхотна си.Лично аз имам още доста въпроси и ще се престраша да ти задам някои от тях макар че комаи в тази тема неим е мястото….
Първият ми въпрос по скоро не е въпрос а молба.Би ли споделила с нас седмичното си меню.Лично аз съм си изградил следното седмично миню.В понеделник съм на глад.Вторник захранвам с плодове и вечерта съм на зеленчуци.В сряда си позволявам на обяд зърнени и на вечеря.И след това става мазалото.Казано на греховен жарго.Става ми тотално объркване.Опитвам се да спазвам някои насоки и от разделното хранене….
Четвъртак наблягам на млечните и в петък се чувствам доста истощен.В петък пак съм на зърнени и салати а за събота и неделя направо неми се говори…..Там е тоталното объркване…..
За това наи искрената ми молба е ако можеш да споделиш опита си на тази тема и да дадеш напътствия в изграждането на едно здравословно и разнообразно меню.
Също така ще те замоля да ни кажеш от къде пазаруваш част от нещата които ползваш в рецептите си??
Още веднъж се извинявам за дългото ми писмо и това че няма много общо с темата.
Лек ден на всички.

44 Атанасия { 02.20.09 at 15:34 }

axim sujalqvam, no bih iskala da ti napravq zabelejka. Vuv vsqko edno tvoe pismo namiram neimoverno mnogo pravopisni greshki. Napravih si truda da prebroq kolko sa v tova pismo. 11. Mislq 4e sa dosta. Molq te zasrami se.

45 axim { 02.20.09 at 22:42 }

Срамувам се и то доста.Съжелявам.В младите си години се бях отдал прекалено много на спорта и учението го бях тотално занамарил…….но,поне пиша на кирилица а не на маимуница…..мда…..и моят правопис мисля няма нищо общо с темата……

46 mer { 02.21.09 at 2:38 }

Аксим, много се радвам, че успешно приключваш житния режим и с добри резултати. И на мен ми беше полезен и ще го правя още – особено през зимните месеци. От физическата страна и аз свалих 3-4 кг и коремчето ми стана плоско :). Сега съм 49 кг и се чувствам много добре. Не съм изтощена или отпаднала (за разлика от първия ми житен режим). Дори в неделя плувах доста и очаквах да остана без сили, но сгреших. Сега ме е налегнало едно спокойствие, рядко срещано при мен :).
Не се притеснявай да питаш, аз, ако мога и доколкото мога, с удоволствие ще отговарям.
Ето какво мисля по твоя въпрос, но сам прецени дали е правилно за теб:
Много е добре, че в понеделник си избрал да гладуваш. За всички ни е подходящо веднъж на седмица да дадем почивка на организма си от постоянното храносмилане. Освен на вода може някой от понеделниците да си на прясноизцедени сокове, или чай, или вода с лимонов сок. Хем ще внесеш разнообразие, хем ще придобиеш различни ползи. Само да спомена, че когато гладуваме със сокове, те трябва да са прецедени, тъй като пулпата отприщва чувството на глад. Когато гладуваме за 1 ден няма нужда да правим пълното захранване – достатъчно е на следващия ден да се храним с по-лека храна и да не преяждаме.
Според мен не е добре да спазваш специални хранения в точно определени дни. Да речем, че в понеделник гладуваш, във вторник се храниш със сурова растителна храна, и след това яж каквото си искаш (стига да е здравословно и да не преяждаш). Например, няма смисъл точно в четвъртък да наблягаш на млечните. Просто яж млечни, когато ти се яде. Мисля, че когато се спазват стриктно правила относно храненето, психиката ни се изморява и започва да ни кара да преяждаме и да се нахвърляме на какво ли не. Аз също съм имала такива моменти и Радула е описала подобен ефект – просто трябва да освободим съзнанието си от твърди и продължителни правила и забрани и всичко ще започне да става от самосебе си. Ако 70% от менюто ти е растителна сурова храна всичко ще бъде просто перфектно. Прави си много салати, поръсвай ги със семена и кълнове, овкусявай ги с различни дресинги (като например описаните в този сайт) – с тях салатите стават неустоимо вкусни (аз лично мога да ги ям цял живот). Намери полезната храна, която ти доставя удоволствие (много е важно да се храним с удоволствие). И така ще стане в последствие, че само понеделник ще ти е фиксиран за гладуване, а в останалите дни ще си хапваш вкусни полезни храни без да се ограничаваш в кой ден какво. Всичко това най-вероятно няма да стане от раз, а постепенно. Зареди хладилника и шкафовете си само с полезни храни, отърви се от всички лоши. Така със сигурност поне във вкъщи ще си хапваш здравословно. Понеже не познавам по-детайлно хранителните ти навици, затова пиша малко по-общо.

Само да добавя, че спортуването е много важно. То унищожава всякаква вредност и токсичност от неправилната храна. Тялото ни обича да го раздвижваме. Дори да ядем перфектната храна, ще сме зле ако се залежим.

Един мой познат горе долу премина през подобни на твоите промени. Беше 103 кг, сега е 80 (на 35 години), отърва се от много здравословни проблеми (писала съм за него в сайта). Та той сега е веган и яде големи количества плодове и зеленчуци и здравето му е перфектно. Например на 1 ядене яде 1 кг ябълки или изяжда огромна салата от цвекло, моркови и зеле, или салати от варени картофи с лук, или домати краставици. Въобще големи количества. Чувства се много по-добре от преди. Не спазва някакви специални схеми на хранене.

А колкото до моето меню – аз съм просто суровоядка. Храня се изключително разнообразно, доколкото ми го позволява българския пазар. Разбира се, на 99.9 % не консумирам животински храни (месо хич). Единствените дни, които се опитвам да спазвам са дните Екадаши – тогава правя гладувания на сокове най-вече. Може и ти да избереш тогава да гладуваш, защото в тези дни организма ни си го изисква и му е необходимо да не го товарим (и е по-лесно да се изпълни). През останалите дни не спазвам някаква схема, приготвям си това, което ми се яде. Спазването на схеми и диети действа демотивиращо на психиката и тялото ни. От опит съм се убедила в това. Но за всеки може да е различно.

Пазарувам от най-различни места, понеже няма такова, където да се продава абсолютно всичко, което ми трябва. В София има много повече възможности за пазаруване, докато в Пловдив е по-ограничено – например тук нямаме магазин, в който да се продават био храни. Тук там се намират, но не е богат изборът. Ако те интересува нещо специално, което не можеш да намериш питай. Ето в тази тема сме обсъдили малко магазините – https://www.zemianazaem.com/?p=68.
Поздрави :).

47 Деси { 02.21.09 at 12:39 }

Здравей Мер! Много хубаво си обяснила всичко за менюто, но след като си суровоядка от толкова време защо е необходимо да се правят пречистващи дни след като всичката храна, която по принцип консумираш е сурова и сама по себе си супер пречистваща? Аз например тази седмица направих един плодов ден, като накрая завърших с бадемово-бананов шейк. Следващият ден ми беше на житни кълнове, мед, орехи и ябълки. Почувствах се много добре, ваобще не ми беше гладно и отслабнах с 1кг т.е.сега съм 54кг при ръст 172см. Страхувам се да провеждам повече разтоварващи дни, защото не искам да отслабвам повече, спортувам всеки ден, ходя и на фитнес и ако огранича храната ще се стопя. Ти как се справяш с това, не отслабваш ли много?

48 mer { 02.22.09 at 2:40 }

Когато гладувам по 1-2 дена не отслабвам. Ако гладувам повече тогава смъквам няколко килограма, което не ме притеснява, защото до сега не съм падала под допустимия минимум (лятото бях 45 кг при ръст 165, сега съм 50). Аз обичам да си хапвам вкусотийки и понякога неусетно преяждам, а не винаги мога редовно да спортувам. Та затова и понякога имам нужда от разтоварване и почивка от храносмилане.
Ти добре се грижиш за здравето си и ако не изпитваш нужда от гладувания или разтоварване, няма нужда да ги правиш. Още повече че спортуваш, което е страхотно.

Според мен, кратките гладувания са нещо като профилактика за здраве. Общоукрепващи са и имуностимулиращи. А и заради околната среда, винаги има нужда нещо да се изчисти. Водата, въздуха, почвата не са така чисти както ни се иска. Поради тези и други причини изпитвам нужда от време на време да гладувам или да се пречиствам. Гладуването също така има и духовен израз, а също тренира ума и духа да са над нуждите на тялото.

49 axim { 02.22.09 at 8:08 }

Благодаря Мер за бързият отговор.Доста ме накара да се замисля за днвената ми разкладка.Комаи си права че така по скоро си измъчвам психиката но проблема идва от там дали получавам всички нужни вещества в оргънизма си.Сега например съм се вманичил на тема омега 6 която уж се получава само от тлъстата риба.А аз като вегетерянец от 1г не вкусвам риба и месо.За това и се опитвам да си водя режима но казано честно несе получава.хехехехеххееех…
моита слабост са мазните храни…Наи искрено ти благодаря и ти предлагам да отвориш една тема за въпроси и отговори защото ако нямаш нищо против още доста неща ще те питам като по старша в тези начинания…
Първото нещо е препоръчаи ми четиво натема суровоядство и по скоро меню и рецепти??
Лек ден на всички

50 Деси { 02.22.09 at 17:49 }

Здравей Ахим! Въпросът ти не е към мен, но на на тема суровоядство има страшно много информация в интернет. Напиши само raw recipes и ще видиш какво ще излезе. Има много сайтове за суровоядство и форуми, но на английски. Ако разбираш няма да ти е проблем. Относно тези омега 6 мисля, че имаш в предвид омега 3, те се съдържат в тлъстите риби като съомга и скумрия. Аз си ги хапвам редовно, но ако си веган в лененото семе и в орехите ги има в изобилие.

51 Атанасия { 02.22.09 at 22:14 }

Мер имам един въпрос- четох в един форум, където има хора правещи житния режим, та те споделят,че си правят житото като го смесват с ябълките,орехите и меда. Та въпроса ми е може ли така или всичко трябва да се яде по- отделно?

52 mer { 02.23.09 at 18:15 }

Ати, може да се смесват и да се мелят в различни комбинации, дори чрез съчетанието на орехите с житото си набавяме 8те незаменими аминокиселини.

Аксим, наистина, както пише Деси, в лененото семе и орехите има много омега. Групата на омега мастните киселини (3,6,9) може да се открие и в студено пресованите масла, сусама, в някои зеленолисти зеленчуци. Важно е всички те да се консумират в сурово състояние, тъй като омега мастните киселини са чувствителни на висока температура, окисляване и светлина. Затова например маслата трябва да са задължително студено пресовани, в тъмни стъклени бутилки и плътно затворени. Ако ядем риба, с цел да си набавим омега-3,6,9, добре е да е обработена щадящо – леко сварена, леко запечена, почти сурова или сурова (както я ядат японците – в суши например).

В следващи статии ще се опитам да публикувам информация за книгите, и да организирам по някакъв начин въпроси-отговори :).

53 Nova { 02.24.09 at 11:26 }

Здравейте на всички!
Днес ми е 7-ми ден на житния режим. Правя го за първи път, мои приятели ме запалиха. Разбрах за режима в неделя и нямах много време да се ровя из Интернет за мнения и препоръки, а задължително исках да почна в сряда. Аз вероятно съм най- възрастната във форума – на 54 години съм. Хранителните ми навици са отвратителни, съвсем честно го казвам. По принцип в семейството ядем предимно пилешко месо и риба /по един път средно/, доста плодове и зеленчуци – с това свършват добрите неща. Лично аз ям и повечко сладки и тестени храни. След навлизане в критическата възраст, качих 20кг., но още по- лошо е, че започнаха да ме болят колената. С две думи, трябваше нещо да направя и да продължа да правя. Много ми се иска да споделя доста интимен факт, който ме притеснява – след 5-тия ден започнах да отделям доста газове и често тичам до тоалетната, а тя е на един етаж по- горе. Ако знаех, че ще стане така, щях да си планирам отпуска. Казвам това, за да го имат предвид други, започващи режима – може и при тях да се появи този проблем. И още нещо – накиснатото жито вкисва бързо, първия ден не бях сложила порцията за вечерта в хладилник и се наложи да варя нова доза, за да има какво да ям.
Иначе се чуствам добре, вече не ми се яде, като гледам другите. Не съм отслабнала повече от 2-3кг., после ще мисля за килограмите, които задължително трябва да сваля.

54 mer { 02.24.09 at 19:30 }

Nova, благодаря ти, че сподели с нас!
Наистина много различни ефекти може да се наблюдават по време на пречистващи режими и процедури. При мен подобен ефект се наблюдаваше, когато направих двуседмична подготовка за първото ми пречистване на черния дроб – но при всеки е различно.
И само да спомена, че за житния режим е важно да не запазваме днешното жито за следващия ден, а да си приготвим ново. В случай, че остане, добре е да го дадем на някой по-гладен от нас или на птичките.

55 Nova { 02.25.09 at 8:34 }

Здравейте!
Много ми са интересни разискванията относно какво трябва да е житото или водата. Не забравяйте кога е писана книгата и какви са били тогава условията на живот. Записано е изворна вода, защото тогава по селата /а и градовете / рядко е имало чещми, а кладенчовата вода не се знае каква е била. От там и нуждата да се преварява :-). Учението на Дънов е поврат в навиците на хората – както виждате, учил ги е да не изхвърлят боклуците, а да ги заравят, да не ядат развалена храна /тогава не е имало хладилници/, а да я дадат на птици или животни……Та по този повод ми се струва, че режимът трябва да се чете през очите на човек от 21век. Mer, не се засягай, но не ми се струва много разумно да дадеш вкиснато жито /а то ще стане такова на следващия ден/ на някой по- гладен от нас. Виж, врабче може да го клъвне, ако е в малко населено место, но в голям град има да си стои там, където е оставено и да замърси допълнително околността.

56 mer { 02.28.09 at 0:40 }

Аксим, беше ме помолил да ти препоръчам книги – виж тези, прочети описанията и прецени коя ще ти допадне – като за начало много подходящи са на Гайдурков и Казънс. На мен всички много ми харесват и често благославям авторите им :).

57 Puh { 03.04.09 at 9:26 }

здравейте и аз да споделя за моя житен пост
днес е моят 8 ден чувствам се от прекрасно по-прекрасно още два дена и ще включа ангелската супа – направо не ги усетих как минаха тези дни
имах критичен ден – събота – 4 ден – но просто се успокоих с мислите че това е нормално а и тук някой сподели че може да има такъв ден. явно навиците се опитаха да ме подлъжат да се уплаша и да прекъсна но устоях.не беше нещо кой знае какво-малко отпадналост за около половин час леки болки от страната на черния дроб малко дискомфорт при хапването на обедната порция жито но с повече вода на следващия ден нямаше и помен от неприятните усещания и се радвам че устоях
като цяло бях излючително спокойна не съм изпитвала отрицателни чувства нито ме ядосваха неща които друг път ме пращат в облаците
храната на другите в семейството и готвенето не ме изкушаваха изобщо
просто за всяко нещо си казвах ето това е поредното изпитание да видим сега как ще се справя
отслабнала съм – по дрехити си виждам но се надявам да кача когато започна захранването
не ми е лошо не съм безжизнена и отпаднала – което ме радва много и ми е даказателство че всичко е наред и съм на правилен път
житото само първия ден накиснах с гореща вода защото незнаех като вкус как ще ми понесе но на втория – накиснато в студена повече ми хареса правих различни комбинации- жито орехи мед ,жито орехи,ябълки мед,жито орихи ябълка мед
определено жито- орехи ми е най-вкусно ябълките отделно хапвам а мед разтварям във вода и пия или в/у нарязана ябълка
определено ще запазя житото като част от ежедневното ми меню
направих добро изчистване на ценностната си система

мер колко пъти в годината е хубаво да се прави този пост или може всеки месец

извинете за дългия пост
исках да споделя хубавото което изпитвам в момента с хора които ще разбират за какво говоря
приятен и изпълнен с положителни емоции ден ви пожелавам

58 mer { 03.04.09 at 10:25 }

Puh, благодаря ти за дългия пост :). Много е полезно и интересно всичко, което споделяш с нас.

Житния режим е добре да се прави най-малко веднъж в годината, но по-добре е да се прави веднъж на всеки сезон, а най-добре е да се прави ВСЕКИ МЕСЕЦ. Понеже и на мен много ми харесаха резултатите от режима, а и самия режим, и аз реших да го правя по-често – веднъж на месец или два. Но най-вероятно ще го редувам с плодово-чаения режим на Лидия Ковачева.

И на мен жито с орехи ми беше най-вкусно и ябълките хапвах между другото. По-странното беше, че се наяждах с много малко – на ден изяждах около1/3 от житото и 1 ябълка. Житото, което преценях, че няма да мога да изям, го давах на мой колега. И всъщност за 10 дена ми стигна по-малко от 500 грама жито. Не се чувствах отпаднала. Но пиех билков чай – така бях решила още преди да започна режима – тъй че това може би оказа влияние. Само лошото е, че вода пия много трудно и понякога почти я забравям.

59 Puh { 03.04.09 at 13:50 }

мер и аз водата напоследък- преди плодовото и сега житното разтоварване -я бях позабравила но сега си слагам сутрин на бюрото едно шише 1,5л и чашка и така докато съм на работа го изпивам
количеството жито си го хапвах всичкото не ми е оставало
чай билков с мед съм пила 3-4 пъти когато излизах на среща с приятелки
забравих да споделя че първите 2-3 дена и кафето сутрин си пиех но след това дори сега хич не ми се пие и не съм правила
а и не ме заболява главата (както преди да започна режима) ако не пийнех кафе сутрин – навици какво да се прави
за редуването и аз днес точно това мислех как да ги съчетавам едва чакам да излязат черешите за един такъв разноварващ с черешки- много ги обичам най-любимите са ми
дори като бременна в периода с черешите задължително хапвах по палавин килограм на ден
с динята съм по същия начин
много се радвам че ви открих защото наистина имах нужда да намеря стимул да се върна към този начин на хранене
две години в които си позволих да хапвам и доста боклуци са много и вече е време пак да обърна внимание на нещата които вкарвам в организма си и от които той се чувства добре а това неминуемо се отразява и на духа

60 Anubis { 03.04.09 at 17:19 }

Здравейте,дами!И господа,разбира се:)

Тук всеки,който хареса сайта и публикуваните материали започва с похвали и комплименти,но всички вече са ме изпреварили с хубавите неща за казване и аз просто мога да кажа „Нямам думи!“:)
Наистина всичко тук е написано толкова достъпно и лесно усвоимо и най-важното :от ЛИЧЕН опит,точно което аз ценя най-много,в която и да е информация.

От скоро съм чист вегетарианец,а правя опити и веган/суровоядец да ставам.Нямам някакви особени проблеми,освен синузит,но без главоболие,който си го имам от много малка и чат-пат проблем с кожата,но съвсем лек.Но смятам да предотвратя бъдещи заболявания и това наложи тотален обрат в начина ми на живот и поглед към света.Но по-важния стимул да се променя е просто любовта ми към Природата и искам да бъда колкото се може по-близо до нея.Чистотата на тялото отвътре наистина изчиства и духовните качества.

Избрах да започна Житния режим в периода между 22-ри Март и 22-ри Април и мисля,че всичко ще бъде наред,защото започвам с огромно желание,даже направо нетърпение.;)Това ми е първото гладуване.

Ще ви държа в течение,и без друго този блог и сайта за лунния календар са първите неща,които отварям сутрин:)))))
Поздрави и до скоро!

61 Rashko Zaykov { 03.04.09 at 18:46 }

Moja savet kam vsi4ki e –- predi vseki rejim ili iz4istvane, ili kakvoto i da bilo vav vrazka s podobrjavane zdraveto, oformjane tjaloto, ili da tragnem po duhovnija pat e osobenno vajno vatreshnoto iz4istvane, osobenno na debeloto 4ervo, ina4e tova, koeto trjabva da iz4istim se vrasta otnovo v NAS i rezultatite ne sa osobenno dobri, no ako ne jelaete ili ne ste gotovi po-dobre pravete rejimite, shte ima efekt, i shte se podgotvite za ,,VATRESHNOTO IZ4ISTVANE, za da osashtestvim nasheto patuvane iz prekrasnata NI vselena. USPEH na VSI4KI v na4inanijata!!!!

62 veni { 03.05.09 at 11:16 }

ако си пушач какво правиш

63 benato { 03.05.09 at 12:42 }

Отказваш ги 🙂 и поемаш по нов път,чети хубави книги и се надъхвай. Успех!

64 Vasilena { 03.09.09 at 13:21 }

Здравейте на всички.Казвам се Василена и съм на 26.
Много се радвам,че попаднах на този саит :)Имам въпрос към Мер.Днес ми е 1ви ден от режима на Лидия Ковачева,смятам да до направя 10 или 14 дни(но 14 не съм правила досега и ще видим),иначе го спазвам периодично от 6-7 години насам.Много се запалих по вашия житен режим и въпросът ми към Мер е:колко време след приключването на захранването по Л.Ковачева мога да направя житния режим?

65 mer { 03.09.09 at 15:17 }

Здравей, Василена.
Всичко зависи от това как се чувстваш след режима на Лидия Ковачева. Но моят съвет е да не бързаш и да си дадеш време между двата – около месец. А ако наистина искаш да ги направиш почти едно след друго, може да започнеш житния режим, когато се захраниш с зърнените храни.

Всичко опира до личните усещания, но не е добре да се минава от гладуването на плодове и чай директно на житен режим.
Всичко добро!

66 Maria { 03.10.09 at 20:38 }

Хей, прегледах периодите в статията, но не видях нищо за сегашния. Сега подходящо ли е да се започне и ако да – в кой ден? Кога е „разсипът на луната“? Освен това искам да попитам в какъв ред се прави подготовката – колко дни суровоядство, кога се прави клизма с урина и прочее.

67 mer { 03.10.09 at 21:10 }

Здравей, Мария!
Утре е много подходящо да се започне режима, тъй като е сряда след пълнолуние.
Житния режим, когато и да се почне, все е добре. Някои казват, че е подходящо да се прави първата сряда след пълнолуние, а други около 22 число на всеки месец.
Но мисля, че е по-важно да се съобразяваме с вътрешното си усещане.
Един или 2 дена преди да започнеш е добре да си изчистиш червата с чай с разхлабващо действие, а с клизма още по-добре. Клизма с урина може след края на режима да си правиш.

68 дороти { 03.10.09 at 23:47 }

Мер,с удоволствие чета всичко написано от теб.

Аз вече правих режима през февруари и се чувствам невероятно,утре пак го почвам.
Имам обаче малък проблем,през повечето време се храня здравословно.предпочитам суровата храна,ям само риба/сурова сьомга/много плодове и зеленчуци,но понякога /рядко/ми се иска да се натъпча със всичко и не мога да се въздържа /после ме е яд.

Моля те кажи ми ти как се справяш?И още нещо имала ли си проблеми с цикъла след смяната на режима си?На мен този месец не ми дойде,бях на плодове 21дена,после житен,нещо се оставих изведнъж без мазнини.

Ще се радвам да ми отговориш,а и някой друг ,ако има същите проблеми.

69 mer { 03.11.09 at 15:59 }

Здравей, Дороти!
Преди няколко месеца по-често ми се случваше да изпитвам желание да се натъпча с боклучава храна. Но колкото по-дълго време се храня по този начин, толкова по рядко се сещам за останалата (имитация на) храна. Например около 1 година не бях хапвала вафла или сникърс или нещо подобно и онзи ден един колега си беше взел и аз си отгризнах малко – беше ми интересно как ще ми се стори на вкус – горе долу вкусно беше, но не ме впечатли така както преди (а преди ядох всеки ден или през ден). Нужно е да дадем време на клетките ни да забравят тези вещества, този „вкус“ – така е и с всяка една храна – клетките „имат памет“ и когато достатъчно дълго не им доставяме от дадено нещо, те го забравят, а от там и на нас не ни се яде. Иначе, имам дни, в които имам голям апетит и обикновено преяждам с хубава храна, което си е също толкова вредно. Но тези дни са все по-рядко и са по-скоро през зимата.

До сега не съм имала проблем с цикъла, но аз не съм правила гладувания повече от 12 дена. Дори от както се храня предимно със сурова храна, стана много по-редовен и безболезнен. (Не съм добре запозната с половата система, затова няма да давам предположения) причините може да са много, но наистина е препоръчително да си почиваме между режимите, за да дадем време на тялото ни да си свърши максимално добре работата. Но всичко е индивидуално, само едно е сигурно – всичко прекалено е вредно. Хубавите неща стават бавно, но за сметка на това качествено :).

70 дороти { 03.11.09 at 18:31 }

Благодаря ти ,Мер!

Прочетох те два пъти,всеки път като ми се /дотъпче/ще те препрочитам/в интерес на истината и на мен ми се случва все по рядко да се „тъпча“/.

Ти по колко пъти на ден се храниш?

Желая на всички лек житен режим.На мен днес ми е 1ви ден.

71 mer { 03.11.09 at 19:29 }

Грубо казано се храня 2 пъти на ден – на обед около 12-13 и вечер около 18 часа. В останалото време може да пия билков чай (обикновено сутрин), прясноизцедени сокове (аз ги възприемам като храна, защото много ме засищат), или хапвам някой плод. Обедното хранене ми е или салата (или нещо от рецептите, публикувани тук) или голяма порция плодове (особено още малко като започнат да узряват българските плодове – не мога да им се наситя). Често зеленото смути замества едното хранене, защото е също много засищащо.
Успех с житния режим – и на теб да ти е лек и приятен най-вече!

72 дороти { 03.12.09 at 21:24 }

Здравейте,

Мер,мерси за разясненията.И аз се храня така.

Зачетох се по подробно в житния режим,ами че аз си пия водата от житото не я изливам в цветята,каква е презумцията на това действие не открих?

73 mer { 03.13.09 at 0:14 }

Когато накисваме зърна или семена, или ядки във вода, те започват да отделят инхибитори (вещества, които ги предпазват от разлагане в почвата, за да могат на пролет да покълнат). Тази вода от накиснатото жито е стимулираща за растенията, но за нас не е добра. Мисля, че Дънов е съветвал да се пие водата, когато житото е било варено или накиснато във вряла вода. Това знам, но може и да не съм права.

74 pepi { 03.14.09 at 21:56 }

Здравейте, всички сте стряашно зареждащи. Питам се след като сме изкарали 10- дневния режим добре ли е всеки месец по 3 дни по пълнолуние да се минава на него или си е 10 дни винаги. Забелязах, че режимът е страхотен, има резултати в личностната ми нагласа въобще, но захранването ме побърква. Нямам схема за него и се увличам точно по сладки неща, които знам ,че са вредни и точно тях иска мозъка ми. Направо е кофти как го осъзнавам и не мога да си влияя волево да се огранича. Затова моля ви дайте примерно меню за излизане от режима безаварийно :). много сте готини и все така да има здравословни рецепти.

75 mer { 03.14.09 at 23:48 }

Да, житния режим може да се прави толкова дни колкото ни е приятно, особено ако го правим редовно всеки месец. Може да е повече от 10 дни, може и по-малко. Колкото повече толкова по-добре, но 3 дни, направени с желание и както трябва, е също много добре.
Захранването наистина е понякога много по-трудно от самия режим. Общо казано то може да протече така:
10ти и 11ти ден – на обяд и/или вечеря захранваме с ангелска супа, като през деня отново си хапваме жито, орехи и ябълки.
12ти и 13ти ден – добавяме към менюто си пресни/сварени на пара зеленчуци, може освен ябълка да си хапваме и други плодове. Ако много ни се хапва нещо сладко, може да изберем натурални фурми или други сушени плодове (те почти винаги задоволяват желанието ни за нещо сладко)
14ти и т.н. много постепенно преминаваме към обичайното ни меню като вредните храни и месото ги отлагаме колкото можем по-дълго.
Някъде се препоръчва колкото дни сме правили режима, толкова дни да се захранваме предимно със зеленчуци, приготвени на пара, като си ядем и нещата от самия режим. Но това е по-скоро подходящо за хора, които са избрали да правят режима със сварено жито или жито, накиснато във вряла вода.

76 Radula { 03.15.09 at 0:21 }

Мер, а ти ядеш ли ангелска супа? И от втория (12-ти и нататък) ден сурови зеленчуци и плодове ли си започваш да ядеш? Нали всички сме тръгнали към суровоядството, ще е полезно да споделиш! 😉 И ме извини, ако вече някой те е питал, и си отговорила, бая са станали коментарите, и точно в този час на денонощието не ми се четат отначало.. 🙂

77 mer { 03.15.09 at 9:26 }

Не съм писала досега точно за това :).
Първият ден ям ангелска супа, колкото да изпълня самия режим – сигурно има някакво важно значение, което още не съм разбрала. А след това хапвам пресни плодове и зеленчуци като в началото си правя салати от най-много 2 зеленчука или си правя рецептите с малко на брой съставки. През житния режим се храним изключително просто и ако се нахраним изведнъж със салата от 15 вида съставки (зеленчуци, подправки, дресинг), малко ще претоварим стомаха си и ще се чуди какво му се случва. Но от всичко най-важно е да не се преяжда, защото това най-много затормозява организма ни, а на мен самата ми е наистина трудно да спазя това, но успявам за сега.

78 pepi { 03.15.09 at 10:04 }

Благодаря за отговора Mer, при 3- дневния режим ми е по- леко захранването и го приемам по- добре от 10- дневния. Надявам се че правя макар и малко за организма си, с което да го тонизирам, и даже се замислям дали само веднъж месечно да го правя или и на пълнолуние и на новолуние. Наистина волята се тренира след завършване на режима, изпуснеш ли му края няма никакъв смисъл от него.

79 Radula { 03.15.09 at 10:45 }

Мерси много, Мер! Май всички го имаме този проблем с преяждането, уви…:)

80 benato { 03.15.09 at 11:06 }

Житния режим се понася много добре,ако нямаш кандида,ако имаш,просто храниш гъбите с гултените,меда и ябълките. Това е лично мое мнение и не ангажирам никой с него. Най-лесния тест е сутрин на гладно да се изплюете в прозрачна чаша,пълна с вода,да изчакате от 15 до 30 мин.Ако имате гъби,ще започнат да се провлачват нишки надолу по чашата и водата ще стане с нишки почти цялата и на дъното ще се утаят бели парченца.

81 benato { 03.15.09 at 11:09 }

Ако нямате кандида,слюнката ще си плува отгоре.

82 Radula { 03.15.09 at 11:14 }

Ооооо, за първи път чувам за тази кандида…. И ако имаме, как може да се изчистим от нея? Всъщност, ясно е, че с пречиствания, но кои точно са най-подходящи? Направо ме наплаши с тези гъби… хихи

83 benato { 03.15.09 at 12:51 }

Може да прочете тук: http://www.nanocom-bg.com/test/index.php?option=com_content&task=view&id=168&Itemid=34
Разгледай целия сайт,не обръщай внимание на тяхните продукти,естествено,че гледат да си ги продадът.

84 pepi { 03.15.09 at 17:15 }

Благодаря за инфото, но аз имам точно този проблем . Периодично се появява и сега по време на режима се обостри. Ужас, аз така или иначе си ям мед и ядки и пшеница, просто няма как, дори само на плодове да си пак си имат захари. Знам, че няма излекуване от тях, само периоди на затишие.

85 benato { 03.15.09 at 18:46 }

Има лечение,купи си „Преодолей кандида“ на др. Уолтър Ласт, „Лечение на всички болести“ на Хулда Кларк Или пък иди на йога при Рашко,той е много,много напред с „материала“ 🙂 Става въпрос за обезпаразитяване на организма. Има много методи,зависи от здравословното състояние и поносимоста.

86 benato { 03.15.09 at 18:56 }

Най-малкото можеш да пробваш с цитросепт.
http://www.citroseptbg.com/home.html

87 mer { 03.15.09 at 19:08 }

И аз не съм запозната с тази кандида. Но съм се изчиствала от паразити по няколко начина (по съвети на Рашко), ще споделя в следваща статия. А утре ще направя теста описан от Бенато.

88 pepi { 03.15.09 at 19:46 }

Благодаря момичета, опитвах с цитросепт, искам да науча повече за този метод за обезпаразитяване. Лека вечер на всички.

89 benato { 03.15.09 at 19:48 }

Само да спомена,че водата трябва да е със стайна температура,за окончателен резултат се гледа след час,най добре. По принцип тази гъба се разраства след антибиотици,иначе си вирее в точното съотношение заедно с другите полезни бактерии.Затова е важно при лечение да се взимат пробиотици,за да заемат мястото на убитите гъби,иначе те пак прорастват.

90 дороти { 03.15.09 at 20:24 }

Здравейте и от мен!

Бенато тая гъба по какъв начин влиза в човешкия организъм?Само по гореописания начин ли се разбира за нея?Други симптоми няма ли?

Мер,чувала ли си нещо за гълтане на маслинени костилки ,те пречиствали черния дроб,днес научих тази подробност.
Иначе аз съм 5ти ден житен режим и се чувствам невероятно,но и аз предпочитам,ако може никога да не го свършвам,че захранването и на мен ми куца.

Дайте съвети как се борите с лакомията и преяждането,моля ви.,често ли ви се случва или веднъж два пъти на месец?
На мен все по рядко,ама го има,а не го искам.
Поздрави на всички

91 Весела { 03.16.09 at 11:35 }

Днес сутринта си направих посочения тест и за мое съжаление се оказа, че имам кандида. Поразтърсих се в интернет и намерих книга за борба с кандида, която още днес ще си купя от Пингвините. Преди два-три месеца си купих от сайта жива вода зеп про, който би трябвало де е убил всички паразити в организма ми, но явно не се е получило. Иначе уреда действа чрез прокарване на ниско честотен ток по тялото /нищо не се усеща/. Темата за паразитите много ме вълнува, тъй като имам две кучета и постоянно търся методи за превенция, така че ще бъда много благодарна ако споделите начини за предпазване, а също така и обезпаразитяване. Предварително благодаря!

92 mer { 03.17.09 at 0:44 }

Дороти, чувала съм, че е полезно да се гълтат маслиновите костилки, но не знаех за какво са полезни. Това е интересно.
Иначе, наистина е трудно да не се преяжда, когато си заобиколен от вкусни неща. Преди много преяждах и то най-вече, защото си приготвях все големи порции салати и ястия (и за да не ги хвърлям ги изяждах целите), но вече не се надценявам и си правя малки порции. Освен това обикновено преяждах, когато ми е скучно или няма какво да правя. В момента в който си ангажирам съзнанието с любимо хоби, или работа, или нещо много интересно, забравям за храната и дори мога да не се сетя цял ден за нея, а и не съм гладна. Когато пък съм гладна, а не трябва да ям (например късно вечер), си приготвям прясноизцеден сок или чай и това ми е достатъчно, за да залъжа глада. Преди години, когато трябваше да сваля 10 килограма (а изпитвах постоянен глад), правех следното – когато почувствах глад правех 20-30 коремни преси и глада ми минаваше. Сигурно звучи странно, но това за мен действаше.
Имам дни, в които много ми се яде и си ям (може би веднъж на месец). Не се ограничавам, може би защото знам, че няма да е за дълго този период и наистина не е.

Весела, тия дни ще публикувам статия за борба с паразитите.

93 дороти { 03.17.09 at 8:21 }

Благодаря ти ,Мер!

Стана ми по леко на душата,а пък и то всичко си е до настройка,мозъка е невероятно нещо и стига да имаме желание можем всичко.

Това с малките порции и аз го правя,и се храня с малки прибори и бавно,все пак вместимоста на стомаха е колкото десният ни юмрук.

Успешен и усмихнат ден на всички

94 Radula { 03.17.09 at 13:01 }

И аз имам кандида 🙁 След като си направих теста с водата, се зарових в сайта, който Бенато даде и се зачетох в тази статия http://nanocom-bg.com/test/index.php?option=com_content&view=article&id=326%3A––––&catid=19&Itemid=31&lang=bg
Това, което най-много ме радва е, че тези микроби и гъби могат да се излекуват като минеш на растително хранене!! Но пък, казват, че не е сигурно дали ще е достатъчно. Всичко, което Мер препоръчва като пречиствания и хранителен режим са супер за борба с паразитите. Така че се успокоих. Ще направя дълго отлаганото прочистване на червата и оттам на всичко, които се сетя, хихи. Мер, с нетърпение очаквам и статията ти за паразитите!
И като си разсъждавам по темата, стигнах до извода, че няма защо толкова да се шашкам за тези гъби. Всички суровоядци (особено дългогодишни), за които съм чела или съм се информирала нямат никакви проблеми или оплаквания. Така че, отговорът е лесен! 🙂

95 Шпльонк { 03.17.09 at 15:15 }

За кандидата и аз се стреснах от теста с чашата. Днес си взех Цитросепт и за почнах да пия – ще видим какво ще стане. Помагало и за прочистването, така че дано не е проблем, че е паралелно с житния пост. На сайта пише, че е препоръчително да се комбинира с пробиотици – може би е добре да се понаучи нещо повече и за тях, аз освен киселото мляко (ама качественото) друг не знам.

96 Radula { 03.17.09 at 17:50 }

И аз току що си купих Цитросепт. Ще ги атакувам гъбите с него, с хранене и с прочиствания! 🙂

97 Деси { 03.17.09 at 18:42 }

Погледнете в този сайт: http://www.healingnaturallybybee.com Този сайт има информация специално за лечение на кандида, но се различава от суровоядната диета. Препоръчват се качествени протеини и натурални мазнини, малко въглехидрати, а също така накисването на семената, ядките и зърнените. На мен съветите ми изглеждат логично, защото кандидата расте от простите въглехидрати. Изчистващи храни са кокосовото масло, олиото от риган, чесъна, ферментиралите зеленчуци.

98 Radula { 03.18.09 at 1:17 }

Засега някак вътрешно усещам, че суровата диета е най-добрата против всички болести, паразити и каквото и да било. Просто най-добре ще се отрази. От всички видео-та, които съм изгледала за суровоядци, от нещата, които споделят, от всичко, което Мер пише и споделя…. и от някакъв вътрешен усет… засега минавам само на сурово, заедно с Цитросепта и след 2 седмици пак ще си направя теста с водата. После ще пътувам и не знам дали ще мога само сурово да ям, но като се върна продължавам. И ще ви споделям, ако има напредък с гъбите 🙂 Деси, ако решиш да следваш този модел от сайта, ще се радвам да споделиш как ти се отразява, а ако и ти решиш да си на сурово, ще видим как е при всеки! 🙂

99 Деси { 03.18.09 at 9:17 }

Здравей Радула! Цялата тази работа с теста ми се вижда доста съмнителна пък на мен. Днес го направих и наполовина беше паднала надолу, но ваобще не се стряскам, защото всичко това е много относително. Например аз си направих и теста с въпросите и се оказа, че аз нямам никакви симптоми, каквите се описват. Иначе миналото лято си излекувах хроничната вагиналната кандида/следствие употреба на контрацептиви/ с пробиотици и коластра и от тогава нямам никакви проблеми, сега след седмица на сурови храни се чувствам супер. Аз сега продължавам да си хапвам качествени протеини, но те са 10%от менюто ми. Останалите 90% са сурови храни и така ми харесва, нямам намерение да следвам тази диета в сайта, защото не мога да ям толкова много протеини и мазнини, но някои от съветите за накисване на семената, ядките и зърната се препокриват с този сайт. Според мен ако намаш вагинални гъбички няма от какво да се притесняваш, по принцип кандидата си живее в човешкия организъм просто някои храни я карат да се разраства.

100 Radula { 03.18.09 at 14:40 }

Скъпа Деси, благодаря ти за споделеното! Винаги е полезно като обменяме опит! Нямам никакви гъбички, но наистина малко повече се стреснах. Така и така съм решила, ще съм си на сурова храна и ще приемам цитросепт. И аз го карам повече на вътрешен усет и мисля, че всичко ще си е в нормата. 🙂

101 mer { 03.18.09 at 16:07 }

Суровоядството наистина лекува тялото ни, в повечето случаи оздравителния процес е по-бавен, но качествен. И на мен този тест ми е положителен, може и да имам кандида, но въобще не го мисля (все пак имам още един проблем, от който не мога да се избавя, но го отдавам на това, че е от много години – от 12-13 годишна възраст, и се иска време). Житният режим ме кара да се чувствам превъзходно и това е по-важно за мен. Страхотно е да черпим опит един от друг и да споделяме (за което съм много благодарна на всички ви).

Важното е да не си въобразим, че сме болни от нещо, че тогава наистина е по-вероятно да се разболеем. Положителната мисъл и настройка са по-важни от всичко. Има опити, и то сполучливи, за лечение на болести само с мисълта, въображението и ефекта плацебо. Доказано е, че мисълта ни действа като заповед на клетките и органите ни… но вече навлизам в друга тема :).

102 Шпльонк { 03.20.09 at 3:25 }

ОК, изкарах 7 дни на житния режим. На обяд се захраних със супичката. После изядох 4 варени яйца. Току-що изпих две бири. Въпрос: Колко часа живот ми остават?

103 benato { 03.20.09 at 9:26 }

Може би нищо няма да ти стане,но и нищо не си постигнала.явно още не си готова за преход към натурална храна и пречиствания. Започни постепенно да променяш храненето и навиците си,не се насилвай и чети книги за да се надъхваш.
Както се казва,всеки може да гладува,но захранването е 100 пъти по важно!

104 Ксения { 03.26.09 at 19:36 }

Здравейте! И аз се записвам за житния режим. Току-що залях житото с топла водица и от утре започвам цялостното си възстановяване :Р
Приятни одухотворени 10 дни на всички решили се 🙂

105 ваня { 03.30.09 at 14:16 }

Започнах от днес ! Първият ми ЖИТЕН РЕЖИМ !
И съм много позитивно настроена !
Дали може да ми кажете какво символизира житния режим проведен от днес ?
И колко килограма се свалят по принцип .
Знам , че не е диета , правя го за прочистването и на духа , и на тялото , но неминуемо ще се
отрази и на килограмите .
Много ми се иска през всичките 10 дни да съм така усмихната и уверена …

Благодаря ви за позитивизма , който струи от този сайт !!!

106 mer { 03.31.09 at 0:21 }

Здравей, Ваня.
Горе в самата статия пише за всеки ден от седмицата. В случая за понеделник е:
“ *понеделник – човек ще се свърже с развитието на своята душа, ще възприеме любовта в сърцето си и ще пречисти всичко около себе си. Ще завърши в сряда – денят на Природата, с която човек трябва да се свърже.“
Иначе, килограмите са твърде индивидуални, на всеки различно му се отразява. Аз свалям около 4-5 килограма за 10 дневен режим.
Желая ти много лек и приятен режим :).

107 Anubis { 03.31.09 at 19:38 }

Привет на всички 🙂
Моят Житен режим започна на 18-ти,сряда и завърши в петък на 27-ми март.Хапвах си цялото жито,но общо взето все по различен начин го приготвях,един път стана с по-топла вода и кисна 4-5 часа,друг път цяла вечер със студена вода…Просто един с един ден не си приличаха,дано не съм объркала работата ;)Обаче всеки път го смесвах с орехите и меда.
Не съм превишавала количеството мед и ябълките,но орехите ги увеличих малко след седмия ден,защото от началото на режима бях 49 и до седмия ден станах 44.6 кг и се уплаших,че смъквам много.На 10-я ден направих супичката,на 11-я добавих морков и лук и до 12-ти ден,неделя ,си карах по план график,както е дадено тук.Обаче на 22-ри се падаше единия ден Екадаши и цял ден бях само на вода,но към 7 вечерта нещо ми призля и си направих сок от ябълките + намазани 3-4 цели ореха с малко мед,и това беше.Без житце този ден.
Днес си мислех,че понеже хванах и двете фази,разсип и новолуние,една дългогодишна житейска ситуация се разплете и приключи с гръм и трясък в неделя на 22-ри точно.Мина доста болезнено и още ме втриса,но цялата тази деседневка ме разтърси много силно като цяло-духовно,физически,емоционално…Просто-пълно пречистване.
Аз бях на суровоядство една седмица преди това,сега пак съм и така смятам да продължавам и се чувствам перфектно.;)Спрях захранването на 13-я ден,вечерта си направих салата от китайско зеле и малко доматчета,а сега си хапвам от вкусотиите,публикувани тук. :)иначе съм вегетарианец от доста време.
Смятам да прилагам Житния режим всеки сезон,отразява ми се перфектно на всички нива.
Успех на всички! 😉

108 Observer { 04.06.09 at 1:56 }

за житния режим – аз предпочитам накиснато от вечерта във студена вода жито за покълване, на сутринта водата се излива и се ние хубаво. Имало е случаи да ми остават от 100 грама и да не го изяждам всичкото и да не ми се яде много.
За вареното жито съм срещал от Дънов в смисъл да е само за дена, на другия ден ново да се прави, ако е останало, може да го даваме за птичките.
Хубаво е поста да започва след пълнолуние – на разпад на луната – период за чистене.
Житния режим помага и за съзнанието, не само за здравето.
Успех!

109 Observer { 04.06.09 at 2:00 }

тази година пробвах един специален сорт жито спелта или камут – дълги и големи зърна, по диетични магазини предполагам че може да го има или в Биомага в София на площад Журналист, мога да потърся и контакт на фирмата, която разпространява.
Вкуса му е приятен и не е трудно да се дъвчи, поне за мен е сравнително меко. Има различни сортове пшеница – някои са по твърди, други фуражни, а за спелтата или камута разбрах че е още от Египет!

110 mer { 04.27.09 at 0:31 }

Темата е заключена за повече коментари. Ако желаете да споделите нещо с нас или да запитате, може да го направите във форума в раздел Гладолечение и режими.