Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Подхранващо масло с витамин Е

подхранващо маслоПрибирам се от дълга ваканция (извинявам се за отсъствието си тук и при първа възможност ще пиша в коментарите) и бързам да споделя с вас това невероятно масло за подхранване и регенериране на кожата ни, особено полезно в случай, че малко сме прекалили със слънчевите бани.

20 мл кокосово масло* (може да се замени с масло от пшеничен зародиш, какаово масло*, бадемово…)
5-10 капсули витамин Е
5 капки лавандулово етерично масло или 2-3 капки розово масло**

Всичко се смесва в подходящо стъклено шишенце (за предпочитане от тъмно стъкло). С това масло може да масажираме цялото си тяло. Добре е да си правим малко количество или такова, че да уползотворим в близките 2-3 седмици.

Подходящо е за след дълги излежавания на слънцето, за възстановяване на драскотини, пигментации по кожата, рани, белези от акне и всякакви други неравности и нарушавания целостта на кожата.

Ето един по-съкратен вариант за експресно подхранване на кожата ни. Взимаме няколко капсулки витамин Е, внимателно разкъсваме желатиновата обвивка и дирекно масажираме маслото върху кожата си.

* Трябва да се има предвид, че при по-ниски температури кокосовото и какаовото масло са твърди масла (под 30 градуса), затова ако е лято може да ги налеем в шишенце, но ако си приготвяме маслата в друг сезон е по-подходящо да ги съхраняваме в малко бурканче или друг стъклен съд с широко гърло – ще се получи нещо като по-твърд крем, който при допир с кожата ни се топи и попива бързо.

** Това масло е също подходящо и за бременни, НО с тази разлика, че трябва да се изключат етеричните масла и да се намали концентрацията на витамин Е (например 5 капсули вместо 10). Особено подходящо е за масажиране на кожата в областта на корема, ханша и бедрата.

4 comments

1 canat { 08.04.09 at 15:48 }

а този витамин Е натурален ли е? От какво го извличат?

2 mer { 08.05.09 at 11:18 }

И този витамин е изкуствено създаден, макар, че е извлечен от храната (поне така се твърди), но все още не ми е попаднала информация за това как е произведен. По принцип няма нищо по-хубаво от естествените растителни източници на витамини. Както с всички витамини не бива да се прекалява и с този.

3 Neda { 08.18.09 at 15:46 }

Витамин Е на перлички от аптеката е синтетичен, или поне аз не съм чувала да е натурален. Този витамин, когато е синтетичен се образува в две форми- оптични изомери-ляво- и дясно- въртяща форма. Това са термини от химията. Живите организми използват само дясно-въртящята форма, т. нар. D-алфа-токоферол. При химичен синтез се получават равни количества от двата оптични изомера. Това означава, че половината от количеството вит Е в перлички не може да се използва от организма и е необходимо да се изхвърли или трансформира. Тъй като е мастно разтворим витамин, не бива да се прекалява с него, защото отстраняването на ненужните форми и количества е по-трудно./ Витамин С също има оптични изомери и ако се взима синтетичен на таблетки, половината от количеството е неудобна за използване от организма форма на аскорбиновата киселина, но тя е водноразтворима и се елиминира лесно./ Маслото от пшеничен зародиш е един от най-богатите натурални източници на витамин Е. И като се хапва вътрешно и се масажира външно, нещата са си на място. Весело лята на всички!
За любителите на химията ето някои допълнения:

Проблемът за оптичните изомери на уж напълно натуралните добавки не се дискутира често, въпреки че е важен. Всяка молекула има определена пространствена структура и произтичащо от нея пространствено поведение. Оптични изомери има при вещества, съдържащи асиметричен въглероден атом-т. е. въглероден атом, при който всичките валентности са свързани с различни атоми, функционални групи или остатъци и не може да се намери ос на симетрия на молекулата спрямо него. Огледалният образ на молекулите на такива вещества не може да стане пространствено идентичен с оригинала чрез просто завъртане в пространството. Наричат се оптични изомери. Такива вещества имат оптична активност-когато през тях премине поляризирана светлина /такава преминала през вода напр./, те имат свойството да променят ъгъла на поляризация. Вариантите са 2-наляво,/лявовъртящи молекули/ или на дясно /дясновъртящи/ , защото ъгълът е равнинна фигура. Ако в разтвора броят на лявовъртящите молекули е равен на дясновъртящите, ъгълът на поляризация в крайна сметка остава непроменен.
Това е от особена важност за живите организми, защото при тях процесите са ензимни, а всеки ензим и неговият субстрат се свързват в абсолютно точно пространствено съвпадение на принципа “ключ-ключалка”. При смес от лявовъртящи и дясновъртящи молекули , в ензимния процес ще участва само “оригиналът” , а неговият огледален образ няма да съвпадне пространствено с ензима, защото не може да стане идентичен с него чрез просто завъртане в пространството. Изисква се допълнителен разход на енергия за трансформация , или организмът не трансформира, а направо елиминира ненужните форми. При силен дефицит вероятно се задвижват активно и механизмите на трансформация. Синтетичната химия винаги произвежда двата вида молекули в равни количества-нарича се рацемична смес, която е оптически неактивна /не променя ъгъла на поляризация на светлината/ и 50% от нея се явява неизползваема за организма /или по-трудно използваема?/. Но както се казва, не може нещата да са само бели или само черни…..

4 marinec { 12.08.13 at 0:17 }

А чували ли сте за ОБЛЕПИХА. Та маслото от него има си естествен витамин Е и А и други.И ми е странно че не е много известно в България и дори повече е разпространено като декоративен храст :). Има невероятни лечебни свойства за кожа ,особено за изгаряния. оставам всеки сам да си набави информация за него в нета има доста и то най много в руските сайтове ,че те там от плодовете му и сладки и компот правят. Аз го приемам и вътрешно и външно .

Leave a Comment