Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Мисията възможна: работливи черва

работливи черва, лениви черва, дебело червоПрекарани часове в тоалетната, в опити да изхвърлим поне малка част от ненужните хранителни остатъци, посещения веднъж на 3, 5 или 7 дена, придружено с болки и неистови напъни, мечти за всекидневно работливи черва и т.н., ако всичко това ви е познато, може по-долните идеи да се окажат подходящи и полезни.

Знаете ли, че в идеалния случай трябва да посещаваме тоалетната по „голямата нужда“ всяка сутрин и 1-2 часа след всяко по-стабилно хранене (обяд, вечеря). Това е в идеалния случай. Смята се, че за да нямаме запек е достатъчно да посещаваме тоалетната всяка сутрин. Това е също добре, но съществува мнение, че дори и тогава е твърде вероятно да имаме проблем с червата си. Все по-често се среща проблема с нередовните черва, а това води до почти всички останали здравословни проблеми. Остатъчната хранителна маса е добре да се изхвърля редовно, защото престоявайки в червата ни, започва да загнива и да ферментира, отделените газове и вещества са отровни и лесно преминават обратно в кръвообращението и така се разпространяват по цялото ни тяло. В следствие на това може да се появи главоболие, да имаме нечиста, акнеична кожа, екземи, а ако с години положението е такова се нарушават функциите на редица органи. Всичко в тялото ни е свързано. Пиейки хапчета и лаксативи за разхлабване, проблемът се разрешава временно, но спирайки ги е почти сигурно, че скоро ще се върне. И всъщност по този начин не лекуваме червата си от тяхната ленивост, а притъпяваме сигнала, че нещо не е наред с начина ни на хранене или на живот може би.
Лаксативите и разхлабващите билки не са полезни за организма ни, особено приемани хронично. Добре е да променим малко диетата си, да открием метода и начина, който ще действа за нас, за да имаме редовни черва.

Ето и няколко идеи (със сигурност има още доста):

* чаша-две гореща вода сутрин на гладно – не мога да не сложа тази идея на първо място, сравнена с всичко останало, тази действа почти безотказно. Първите 2-3 дни може да не се наблюдават резултати, но това не бива да ни отказва. Пиенето на топла вода сутрин не притежава единствено това предимство, а също:

отмива всички остатъци по храносмилателната ни система, престояли и загнили цяла нощ, особено добре изчиства от натрупани мазнини по лигавицата и стените и така се подобрява храносмилането,

горещата вода унищожава вредни микроорганизми,

разтваря шлаки и пречиства кръвта,

привежда в добър вид храносмилателната ни система и така по-пълноценно ще се абсорбират и полезните вещества от последващата храна.

* лимонов сок със зехтин в съотношение 1:1 – тази комбинация действа благотворно на черния дроб като стимулира отделянето на жлъчка, така каналчетата на черния дроб се изчистват, жлъчния мехур също се отървава от застояла жлъчка, песъчинки и други вредни натрупвания. Отделената жлъчка стимулира по естествен начин перисталтиката на червата и така се предизвиква тяхната редовност. Освен това лимоновия сок притежава силно пречистващо действие и спомага за разтварянето на шлаките в организма ни, а също и стимулира тяхното изхвърляне. Не на последно място – тонизира, богат е на витамин С, зарежда ни с енергия, зехтинът също има жлъчегонно действие и е благотворен за ставите и сухожилията ни, зарежда ни с омега мастни киселини…

* чаша ленена напитка – в посочената статия е описано как може да се направи и да се ползва, ето още един начин – 1-2 лъжици смляно ленено семе заливаме от вечерта с повечко вода. На сутринта прецеждаме и пием. Може да овкусим с малко мед и лимон (лимонът никога не е излишен). Слузестите вещества в ленената вода спомагат за лекото движение на съдържанието в червата ни. Този метод при някои хора не действа.

закуска от плодове* закуска от плодове – по принцип това е идеалната закуска за всички ни, не само за тези, които имат лениви черва. Плодовете ни зареждат с много ензими, витамини, дават ни нужната чиста енергия, тонизират и хидратират….. Някои плодове действат в насока разхлабващо, други – запичащо (дюля, нар, дренки, череши – тях избягвайте в началото…). В групата на разхлабващите плодове влизат диня, пъпеш, круша, сини сливи, ябълка, грозде и други.

* зеленолисти или сок от зеленолисти, особено от зърнени поници – сокът от житени поници е вече много популярен и известен със своите лечебни свойства. Ето тук може да прочетете малко по-подробно.

* кълнове – консумацията на повече кълнове лекува всякакви неразположения, може да са както покълнали зърна, така и поници от тях. Кълновете оказват благотворно влияние върху стените на дебелото черво, но и не само. Ето как да си направим кълнове.

* прясно смлян суров сусам или лен – фибрите от тези семена действат много благотворно на перисталтиката. Поръсвайте салатите, влагайте го в десерти, вариантите са много.

позата – тоалетните чинии се смятат за основната причина по-голяма част от населението в развитите страни да страдат от болести на дебелото черво. Естествената поза е клекналата – а не седналата – така по естествен начин се предизвиква изпразване на червата. Причината е, че в клекнало положение бедрата притискат дебелото черво и помагат на мускулите на коремната стена, за по-лесно и бързо изхождане. Ето още по-подробна информация в тази страхотна статия.

работливи черва* спорт – това май е излишно да се споменава, тъй като е пределно ясно, че: активни ли сме физически и нашите органи стават активни и супер-функциониращи. Да бягаме, да практикуваме йога или да танцуваме – все е прекрасно и много благотворно за цялостното ни здраве.

Това са малко идеи от гледна точка на храненето. Съществуват и други предполагаеми причини за ленивите черва, които се основат на база на нашите мисли и характер. Според Луиз Хей начина, по който се възприемаме, както и определени черти от характера ни, оказват влияние върху здравето ни. Ето какво тя определя като причина за запека:
„Отказ да се освободим от старите идеи. Затъване в миналото. Понякога скъперничество.“
нов начин на мислене:
„Освобождавайки се от миналото, давам възможност на новото, свежото и жизненото да навлязат в мен. Позволявам на живота да протича през мен.“
Затова, ако горното се отнася за нас, трябва да се опитаме да направим промяна в начина си на мислене, може да повтаряме мислено или на глас всеки ден горната мисъл или подобна на нея, която ще е по-близка до нашата същност.

Но преди всичко и може би най-важното е да съумеем да преливаме от щастие всеки ден.

42 comments

1 vasilena { 11.06.09 at 10:50 }

Чудесна статия,Мер :)Всичко,което пишеш е толкова вдъхновяващо 😉

2 Нади { 11.06.09 at 16:59 }

Внимание: четох статия в която пише че горещата вода предизвиква рак на гърлото. Изследванията са направени в Англия къде чаят е традиция.

3 Нади { 11.06.09 at 17:01 }

Дригите неща си знаем че са си полезни, но не знам защо ми се върти в главата че и с ленено семе не трябва да се прекалява.
Може всеки ден да се използва различен вариант и така от всичко по-малко, но и полезно.

4 rima { 11.12.09 at 16:50 }

Мер, чакам с нетърпение да разкажеш за опита си с уринови клизми 😛 когато можеш 🙂

5 mer { 11.13.09 at 12:48 }

Нади, с лененото семе не бива да се прекалява, защото съдържа минимални количества цианид в обвивката си. Но количествата споменати по-горе са доста малки и няма за какво да се притесняваме.
Рима, може във форума да споделя, когато имам време :).

6 rima { 11.15.09 at 14:32 }

Ами стана ми болна тема напоследък, благодаря! 🙂 😛

7 Фил { 11.16.09 at 17:13 }

Много добър ефект се получава и със собствено изпечен хляб с пълнозърнесто брашно, ленено семе, и белен слънчоглед. Аз лично нямам проблем, но жена ми и тъщата са много доволни от ефекта. Първоначално купих пълнозърнесто брашно от мелница, но се оказа че отделят зародиша и част от триците. За това аз си го направих сам като купих пщеница и я смлях на фуражомелка. Получи се много ситен грис смесен с брашно. За мое учудване се получава нормално тесто, което втасва много добре и става вкусен хляб.

8 rima { 11.18.09 at 19:55 }

Фил, къде я намери тази фуражомелка? От доста време се каня да си направя такова брашно, само фуражомелка ми трябва 🙂

Иначе пълнозърнест хляб съм си месила с брашно от магазина, но си правех квас – брашно с вода престоява, като се разбърква от време на време и се храни с още брашно с вода за няколко дни започва да шупти на балони.
Върши същата работа като маята, но по-бавно втасва и ако се изпусне момента, хляба може да стане по-кисел. Иначе този квас е много полезен и участва в рецептите на Петър Димков като селски квас 🙂

9 rima { 11.19.09 at 10:46 }

„# Нади:
6 ноември, 2009 в 16:59

Внимание: четох статия в която пише че горещата вода предизвиква рак на гърлото. Изследванията са направени в Англия къде чаят е традиция.“

Ах, колко сладко! 🙂
Нади, гореща вода и чай не е едно и също!
Все едно да кажем – земята е кръгла и на нея има живот. Марс също е кръгал, следователно и на него има живот! Или, ако на Марс има живот, това е защото е кръгал… :)))
Нещо за любимия черен чай не се ли споменава в тези изследвания!!

10 Лейла { 11.19.09 at 17:08 }

Фил след топлинна преработка лененото семе си губи всичката полезност, трябва да се консумира само сурово за да е полезно.

11 darinapro { 11.20.09 at 12:18 }

Аз се избавих от този проблем след качествено прочистване на дебелото черво с клизми по Уокър – описано е в книгите на Малахов. Методът е следният: 20 дни по схема клизми с преварена вода (не от бойлера) и лимонов сок.

12 BIBI { 11.20.09 at 16:12 }

ЗДРАВЕЙТЕ.
До преди 1 1/2 години бях активен пушач и исках да ги откажа, но все се двуомях по причина на мързеливите черва. Все си мислех,че като спра да пуша проблема ще ми се увеличи. Но си намерих разрешение:
Всяка сутрин си смесвам : 5 ч.л. овесени трици
1 с.л.пектин на прах
1 с.л.смляно ленено семе
на върха на ч.л.канела
1 ч.л. мед
Всичко това заливам с около 300 грама гореща вода и изчаквам 2-3 часа.
Това си приготвям за обяд, а закусвам с ябълки и се 1увствам прекрасно.
Ходя в тоалетна всяка сутрин без проблем Сега мисля да добавя и смлян сусам, та затова тръгнах да търся нещо за инфо, та попаднах на този прекрасен сайт.

13 Александър { 11.20.09 at 22:15 }

rima, рак на гърлото се получава, когато се приемат редовно много горещи течности, без значение дали това е чай, вода или нещо друго…така че примерът ти с Марс, който е кръгАл, не е особено уместен 😀

14 rima { 11.22.09 at 12:43 }

Това инфо от къде е за горещите течности, докзано ли е?

15 Александър { 12.09.09 at 11:33 }

Знам го от един приятел, който завършва ветеринария, тъй че конкретен източник не мога да ти дам…въпреки това горещата вода има много добър ефект и това не мисля, че трябва да ни притеснява, все пак не става дума за вряла вода…

16 radosti { 01.22.10 at 4:55 }

Mer, кога през деня да пия лимонов сок със зехтин, колко дена подред и в какво количество? Искам да си прочистя черния дроб, но без стрес…:)

17 mer { 01.24.10 at 3:03 }

Обикновено сместа се пие сутрин на гладно, половин-един час след ставане. Не повече от сока от 2 лимона и още толкова зехтин. Това може да се прави всеки ден в продължение на 1 месец, след това може да се спре за известно време и пак да се поднови. Някои хора го практикуват с години. Няма противопоказания. Една позната имаше червени петна по цялата си кожа (изглеждаха много страшно), които изчезнаха само с едноседмично приемане на тази смес всяка сутрин, но тя продължи да го прави за 1 месец.
Освен това пий всеки ден и сок от цвекло + зелена ябълка + морков. Той също ще донесе много ползи.

18 roman_soldier { 01.31.10 at 8:05 }

Предимства на фибрите
Ние всички знаем предимствата на фибри! Фибрите не само подобряват здравето, но също намаляват риска за някои хронични заболявания. Така например, фибрите предотвратяват запек (увеличават теглото и размера на изпражненията и ги омекотяват), хемороиди, дивертикулозис, рак на дебелото черво и особено на рак на гърдата. В допълнение, фибрите могат да спомогнат за намаляване на LDL холестерол (на лошия холестерол) и общия холестерол, следователно намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това, фибрите могат да помогнат за по-ниски нива на кръвната захар, което спомага за по-доброто управление на диабета, също и за регулиране на теглото.
Видове фибри: разтворими фибри и неразтворими фибри
И двата вида разтворими и неразтворими фибри са неусвоими, не се абсорбират в кръвния поток. Те не са източник на енергия и се изхвърлят от организма ни. Разтворимите фибри образуват гел (желе), когато се смесат с течност, Неразтворимите фибри минават през червата ни до голяма степен непокътнати.
Неразтворими фибри – Функции на неразтворимите фибри
– предвижват храната през червата
– контролират и балансират рН (киселинността) в червата
Предимства на неразтворими фибри
– насърчаване на редовното движение на червата и предотвратяването на запек
– предвижват токсичните отпадъци през дебелото черво за по кратко време
– помогат за предотвратяване на рак на дебелото черво чрез запазване на оптимално рН в червата
Хранителни източници на неразтворими фибри
– бобови разтения като зелен боб, грах, тъмно зелени листни зеленчуци, сух боб, леща
– обвивката (кора) на плодовете и зеленчуците, ябълки, круши, ягоди, боровинки и др.
– пълнозърнести продукти, пшеница, овес, царевица трици, семена и ядки
Разтворими фибри – Функции на разтворимите фибри
– обвързват се с мастните киселини
– удължават времето на изпразване на стомаха, така че захарта се освобождава и усвоява по-бавно
Предимства на разтворими на фибри
– намаляване на LDL холестерол (на лошия холестерол) и общия холестерол, следователно намаляват риска от сърдечни заболявания
– регулират кръвната захар при хора с диабет
Хранителни източници на разтворими фибри
– овесени ядки, овесени трици
– сух боб, грах, ечемик, булгур, кафяв ориз, пшеничени трици
– ядки, ленено семе и други
– плодове като ябълки и портокали
– зеленчуци като моркови, краставици, тиквички, домати, целина и др.
– псилиум хъск (Psyllium husk)
Средната диета съдържа 75% неразтворими фибри и 25% разтворими фибри. При вземане на решение за избора на храна, не се притеснявайте за избора на конкретен вид фибри. Много храни като овесени ядки, овесени трици, псилиум люспи и ленени семена са богати на неразтворими и разтворими фибри. Приемането на достатъчно фибри е по-важно! Препоръчителният прием на фибри е 20-25 гр. за жени и 30-35 гр. за мъже на ден. Ако се храните с поне 5 порции плодове и зеленчуци, както и най-малко 6 порции зърнени продукти средно на ден (най-малко 3 от които са пълнозърнести), вие отговаряте на изискванията за приемане на дневната доза от фибри.
Няколко примери за съдържанието на фибри:
Овесени ядки – 1 купичка 3.98 гр.
Пълнозърнест хляб – 1 филийка 2 гр.
Пълноценни спагети – 1 купичка 6.3 гр.
Кафяв ориз – 1 купичка 3.5 гр.
Ечемик – 1 купичка 13.6 гр.
Елда – 1 купичка 4.54 гр.
Ръж – 1/3 купичка 8.22 гр.
Царевица – 1 купичка 4.6 гр.
Ябълка – средна по размер 5 гр.
Банан – среден по размер 4.0 гр.
Боровинки – 1 купичка 3.92 гр.
Портокал – голям 4.42 гр.
Круша – голяма 5.02 гр.
Ягоди – 1 купичка 3.82 гр.
Малини – 1 купичка 8.36 гр.
Постепенно увеличавайте приема на фибри! И така включвайте в храната овесени ядки, ечемик, пълно зърнест хляб, кафяв ориз, сух боб, грах, леща, ядки, плодове и зеленчуци.
Благословение и успех!
Прочетете цялата статия на сайт: http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/

19 roman_soldier { 01.31.10 at 18:36 }

Здравейте,
Най важното за червата не само да се изчистят от шлаки, но и да се захранят и с добри бактерии, които ги има в домашно приготвеното кисело мляко и киселото зеле.
Най лесният и добър начин за прочистване е да изпиете сутрин 2 чаши зелева чорба (сока или чорбата на киселото зеле).
Трябва да обърнете внимание и на фибрите. Липсата на достатъчно фибри в храната и полезни бактерии е причина за констипация.
Рецепта за бързо приготвяне на кисело зеле:
Нарежете една зелка на ситно, намачкайте зелето, така че та си пусне малко от сока. Залейте с преварена вода (изчакайте да изтине водата и тогава) така че да се покрие и малко повече. Сложете морска сол, 30 гр на 1 кг. препоръчват. Аз слагам повече и пробвам на вкус. Прибавете 1 чаша саламура от сирене и може и 2 лъжици кисело мляко. Бактериите за същите. Сложете съда на топло. Разбърквайте от време на време. След 3 дни е почти готово и можете да ядете. А след 5 дни е чудесно!
Благословение и изцеление!
http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/

20 benato { 02.01.10 at 16:59 }

Саламурата от сирене не е за препоръчване,тя е животинска. 😉

21 Mariyana { 04.19.10 at 18:33 }

Не съм сигурна дали информацията ми е вярна, но съм чувала. че лененото семе не бива да се залива с вряла вода, защото отдея някои вредни вещества. НЕ съм проучвала въпроса, но ако някой има информация, нека сподели.

22 е4о_me4o { 04.20.10 at 10:24 }

Искам да ви попитам по време на прочистването на дебелото черво трябва ли да се пият пробиотици? Какво ще кажете за тези:
http://www.bio-milk.com/index.php?lang=bg
Може ли да са в сух вид с извлечена лактоза и жив лактобацил без да е използвана химия? Какви ще препоръчате вие?

23 Petko { 04.23.10 at 18:24 }

Правил съм два пъти схемата с прочистването на дебелото черво с уринови клизми. Не съм пил пробиотици, нито пък други добавки. И не препоръчвам. Чревната флора, ако изобщо е нарушена, ще се възстанови бързо сама. Щом се храним с жива природна храна, проблеми няма да се появят 😉

24 Betty { 08.31.10 at 8:18 }

Благодаря за чудесната информация!Сайтът е страхотен, информацията полезна и впечатляваща.Пожелавам ви вдъхновението ,желанието и любовта да не ви напускат!Слънчево настроение и безброй усмивки!:)

25 Az { 09.22.11 at 6:12 }

аз намерих интересна статия за зелената хума и псилиума и се чувствам длъжна да споделя http://plamenshopov.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/04/23/zelena-huma-glina-psilium-i-detoksikaciia-prochistvane-na-or.533428

26 Violeta S. { 03.09.12 at 18:19 }

Здравейте,
моля споделете ваши наблюдения между гастрита и суровоядството.
От месеци време се храня предимно , но не изцяло, с растителна сурова храна, но противно на очакванията ми от седмица перисталтиката ми се забави, а от дни имам болки в стомаха (Гастритът ми е хроничен) . Някой имал ли е подобни проблеми и как ги преодоля? Благодаря 🙂

27 Georgi_D { 03.10.12 at 4:24 }

Храниш ли се също с достатъчно пълнозърнести храни, те са воденичният камък в храносмилането, на всяко хранене трябва да ги приемаш: всякакви кълнове, варено жито – не от груханата пшеница, а цели зърна, или други житни, кафяв ориз или друг пълнозърнест, пълнозърнест хляб – сама да си правиш или някой истински, като Слънце-Луна, и други вариации на пълнозърнести – крекери и т.н. Важното е да има достатъчно фибри от цели зърна, не олющени и белички. Друг вид фибри са да ядеш ябълки, круши и др. небелени и със семките, краставици небелени и др., но сега не им е сезон и в кората имат доста пестициди, така че по-нататък, а и да си сигурно къде и как са отгледани. Яж плодовете и зеленчуците по-зеленички, не узрели, особено презрели, това е най-лесната храна за храносмилане и помага на перисталтиката, сега пак не е сезон, но напролет по-зеленки и възкиселички, като ти закрепне стомаха може по-узрели. Ако някога ядеш по-тежки ястия след това хапни по-незрели плодове и зеленчуци, помагат за по-бързо храносмилане и изчистване. Повече движение, разходки, спортуване. Може да потърсиш и други алтернативни начини, при по увредено здраве само хранате не може да лекува, може да помогне или спре развитието, и то само докато се спазва това хранене.

28 Georgi_D { 03.10.12 at 4:43 }

Само да добавя и дъвчи повече, най-вече ориза и житните, не се ли обработят с достатъчно слюнка не се смилат и усвояват нормално.

29 Lilka { 03.10.12 at 20:02 }

Виолета, много добре се отразява на гастрита и проблемното храносмилане гълтането на гладно малко студено пресовано кокосово масло. Може и три пъти на ден, ако имаш възможност и няма проблем от предозиране. Суровия тахана е другото средство за облекчаване на гастрита и храносмилателни проблеми, най-добре да се приема неподсладен, натурален на гладно.

30 Violeta S. { 03.14.12 at 15:00 }

Georgi_D, Lilka , благодаря ви за ценните съвети. От няколко дни хапвам салата от червно цвекло и ябълки (видях я в Слънце и Луна и се сетих да си правя и аз) и ми действа страхотно. Не знам как не се бях сетила по-рано за този невероятен зеленчук (цвеклото)! Болките в стомаха преминаха, може би е било моментно неразположение.
Не бях чувала, че тахана действа така, благодаря!!

31 Violeta S. { 03.14.12 at 15:06 }

Имам още един въпрос – знаете ли къде в София се продава суров небелен слънчоглед (за поници)? Търсих в няколко биомаг-а и на пазара, но не намерих.
Благодаря!

32 Georgi_D { 03.14.12 at 23:31 }

http://www.spiralata.net/kn_bul/dimkov_kune.zip тази книжка може да ти обясни някои работи, за слънчогледа попитай по-добре във форума.

33 Violeta S. { 03.15.12 at 14:14 }

Georgi_D, много ти благодаря за книгата! Отдавна се интересувам от книгите Петър Димков, това ще ми е интересно 🙂

34 рима { 03.19.12 at 12:01 }

Моите черва дълго време бяха напълно заспали. Толкова дълго, че когато се научих на някой фатки, като пиене сутрин на гореща вода, ми стана странно, че се размърдаха. По едно време успях почти нормално да ги подкарам да работят, обаче – проблем!
Навикът, който би трябвало да се изгради в детството, не се получава в по зряла възраст при мен. И сега ми е все още странно, че ми се движат червата. Което ми създава други ситуации – смут, ако не ми е абсолютно чист терена сутрин. Примерно ако съм на гости или някъде с други хора, червата спират да се движат.
Някой с подобни ефекти?

35 Елеонора { 03.20.12 at 14:47 }

И аз съм така.От лятото на миналата година почнах да се храня здравословно и включих повече зеленчуци и плодове, и докато хапвах повече сурово се отървах от дългогодишен запек.През зимата обаче включих повече готвено и отново се налага да вземам билка за разхлабване вечер.Аз също при стрес,пътуване или пренощуване на друго място отново се запичам,да не говорим като ходя по планински хижи и палатки…Но аз си знам вече и си нося капсулки с билка,за да съм сигурна,че ще отида до тоалетна…

36 рима { 03.28.12 at 8:23 }

Попаднах на една книжка на Неумивакин за кислородната вода и други средства и методи на изчистване. Човекът обяснява подробно как важното е да се изчисти не друго, а възходящия дял на дебелото черво, което той смята, че с клизми не може да стане със същия успех, както с хидроколон терапия. И обяснява подробно за хидроколона, за билкови смеси, които трябва да се ползват и други неща, като следене на налягането и температурата в органа по време на процедурата, за които тук не съм забелязала някой да говори, докато си рекламира метода..! След това се прави процедура задължително по изчистване на черния дроб – също с много вещина обяснена от автора. Та, възможно е да не сме постигнали достатъчна чистота и с това да се обяснява състоянието. Взех да се замислям за хидроколон от вчера, примерно в някоя клиника, където паралелно правят и изследвания..

37 пенчо { 04.18.12 at 20:14 }

До № 28 – рима– – За хидроколон-терапия, може би мястото е Детокс център в София – http://www.detoxcenter.eu/ . Една процедура е 100 лв., три – 200 лв.

38 рима { 04.21.12 at 9:21 }

мерси, Пенчо! 🙂

39 az { 11.30.12 at 22:08 }

rak na gurloto se xvashta ot frenska lubov, ako e bolen muga ot toia virys.

40 MGeorgieva { 10.17.14 at 21:52 }

Здравейте! Имам следния проблем: правя си хляб с брашно, сода, вода, олио и оцет. Пробвах да сложа слънчогледови семки, но за съжаление след като го разрязах (след изпичането) се оказа, че семките са зеленясали. Посъветваха ме да изпека семките предварително, но и това не помогна – получи се същия ефект. Имате ли представа на какво може да се дължи? Хубав ден! 🙂

41 ЗЛАТКА КУШЕЛИЕВА { 12.26.15 at 20:12 }

ПРЕКРАСНИ СТЕ, този сайт е невероятен, много полезни неща човек научава.
Обожавам природосъобразен начин на живот и всички тези съвети ми допадат..
Благодаря , че ви има

42 Irena { 03.05.18 at 23:44 }

Искам да попитам дали мога да пия топла вода сутрин въпреки хемороидите или трябва първо тях да излекувам?

Leave a Comment