Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Натурален ябълков оцет

ябълков оцетВсеки сам може да си направи превъзходен ябълков оцет. Рецептата за най-полезния оцет е една от най-лесните за изпълнение. Ще предложа 2 варианта:

Необходими продукти:
много сладки ябълки

Начин на приготвяне:
Ябълките се измиват и се почистват от дръжките и изгнили и червясали части. Не се белят и сърцевината не се отстранява, както и семките. С подходящ уред се смилат на ситно, ако нямате може да се рендосат (колкото по-ситно толкова по-добре). Оставят се в голям съд в зависимост от количеството (трилитров буркан, бидон…) на топло за около 40 дни. Съдът не се затваря плътно, може да се покрие отвора с марля или тензух, трябва да има достъп до въздух. Всеки ден се разбърква.

Готовата смес се прецежда през тензух и получения оцет се оставя още 30-40 дни да престои и да се утаи. Най-полезния оцет е този, който се консумира с утайката, но ако искате да получите бистър оцет след утаяването може с помощта на тънък маркуч да извлечете само бистрата част и да налеете в бутилки. Оцета почти винаги ще образува оцетна гъба, това е част от процеса на ферментация, колкото по-дълго отлежава, толкова по-кисел ще става.

2-ри вариант:
сладки ябълки
малко мед
чиста (филтрирана) вода на око

Приготвя се по гореописания метод с тази разлика, че се добавя подсладена с мед вода. Тази рецепта е подходяща за по-студени дни или когато ползваме по-кисели ябълки.

Ако имаме оцетна гъба от предишен натурален ябълков оцет, може да а добавим в новия. Или да сипем малко от стария оцет – така ще се ускори процеса.

Приложения:
Оцета има хиляди приложения, ето някои от тях:
* в кулинарията – за овкусяване на салати, за приготвяне на сосове и маринати
* за пиене – сутрин (а и не само) е много полезно да се пие следната напитка
чаша леко топла вода + 1-2 лъжици оцет + мед
или
чаша леко топъл билков чай + 1-2 лъжици оцет + мед
* при болки в корема, гадене, повръщане, разтройство – приема се 1 лъжица оцет
* обливане на косата за блясък с оцетена вода
* за масажиране на тялото
* в козметиката – лосиони за лице най-вече
* за сваляне на излишни килограми
* компреси с оцет
* за почистване на прозорци, котлен камък, фаянс
* за освежаване, омекотяване и запазване на цвета на тъкани, килими, дрехи

54 comments

1 Безименна { 09.06.09 at 21:15 }

Много е вкусен!!!! Без оцет, чая не е толкова хубав, усеща се плътност във вкуса, а и аромата на чая се усеща повече. Разреден с вода става и за тоник за лицето :)…. без него просто незнам как ще я карам :)…. Използвам го непрекъснато :)…

2 Валентин Георгиев { 09.07.09 at 13:25 }

Преди доста години мислех да правя оцет. Живея в панелен блок в апартамент и някак не ми се връзва сам да си правя. Желанието е едно, практиката друго. Нищо не се споменава за температурата на която се съхранява буркана, нищо за адската смрадня на гнилоч изпълваща целия апартамент :). Ако някой е от Варна с удоволствие ще купя готов оцет от неговия, за да си спестя вмирисването на жилището.

3 mer { 09.13.09 at 21:35 }

Сега правя оцет в 3литров буркан, покрит е с марля, в действителност не мирише в стаята от него, в кухнята стои, гости идват, питам ги, нищо не усещат. Мирише чак като си приближа носа до гърлото на буркана, но вероятно ако е повече количеството несъмнено ще мирише.
Добре е да е на тъмно и на топло. Така по-добре ще заври и оцета ще стане бързо и качествено.
Също да добавя, че оцета привлича дребни мушички с название оцедарки, обикновено ако се прави навън. Този в кухнята още няма оцедарки.

4 Андрей { 10.16.09 at 5:31 }

Здравейте!
Какъв е смисъла от използванено на мед в продукт получен чрез ферментация?

5 mer { 10.16.09 at 22:32 }

По принцип стандартната рецепта за оцета е със захар, сладостта на захарта спомага ферментацията, защото бактериите се привличат от сладичко (същото е и с виното, ако гроздето не е сладко, се добавя допълнително захар). Понеже захарта се изключва като цяло от менюто ни, може да се замести с мед. В най-добрия случай е удачно да се ползват сладки ябълки, за да не се добавя нищо.

6 усхбдфи { 12.12.09 at 0:55 }

На 1 литър вода, 100 грама мед ли се слага? Колко часа да чакам хлорираната вода да се изчисти? Защо не трябва дръжките на ябълките да се слагат както и изгнилите части?

7 Neda { 12.21.09 at 22:23 }

Аз си правя ябълков оцет ежегодно по втория вариант с мед и го държа в банята -2х3 литра. Не мирише. Вярно, че събира дрозофили, но те не са чак толкова много и не им обръщаме внимание. А оцета става супер. Вълшебно е 1 лъжица от оцета и 1 лъжичка мед в чаша вода сутрин на гладно или през разтоварващи дни без никаква друга храна за 24 или 36 часа. Плодовия оцет доставя алкални елементи /нищо, че има кисел вкус!/ на тялото и заедно с глюкозата от меда помага на организма да се справи с ацидозата, /понякога и кетоза/ …. изхвърляйки токсините от дълбините на всички тъкани.
Благодаря за хубавата статия и рецепти!

8 Neda { 12.21.09 at 22:35 }

Смисълът да се прави с мед , а не със захар е, че в меда има освен глюкоза и фруктоза, също витамини и микроелементи, и много други вещества с растителен произход , взависимост от това от какви растения е събиран меда. Всички тези вещества си остават в оцета, някои претърпяват превръщания, в резултат от ферментацията, но принципно меда обогатява оцета с полезни вещества, така като и ферментацията го обогатява.

9 галина { 03.17.10 at 20:45 }

Здравейте група,
Аз за първи път ще се опитам да направя ябълков оцет. Много се надявам, че ще се получи. В момента пия сутрин смес от ябълков оцет, мед и вода за висок холестерол. Дано успея да се справя с лошите резултати.

10 Константина { 06.09.10 at 16:46 }

Здравейте група ,
И аз обичам ябълковия оцет ,но до сега ползвам от магазина ,като чета рецептите вижда ми се лесно,мисля и аз да си направя домашен , но не ми стана ясно ,колко ябълки ,колко вода и мед ,например за три литров буркан ,благодаря предварително,

11 Гергана { 10.14.10 at 12:58 }

А защо въобще трябва да се слага някакъв подсладител, ако се направи само с ябълки и вода няма ли да стане? Според мен това ще е оцет в най- чистата си форма.

12 izaura { 10.15.10 at 2:43 }

С подсладител ще стане по хубав оцет. Ферментационните дрожди ядат захар и акат въглероден двуокис и алкохол. След определени дни няма да има помен от сладкия вкус в течността. Микроорганизмите си имат собствени изисквания които трябва да се спазват ако искаме да се получи нещо добро. Добавянето на мед вместо захар за по добра ферментация може да убие дрождите, понеже в меда има и антисептични вещества.
С мъжа ми правим вино всяка година и следим със захаромер кога процента е станал от 23 процента до нула. По някога даже тази година се наложи да купим френски ферментационни дрожди понеже гроздето е твърде лошо.

13 Аквадар { 11.08.10 at 20:38 }

Здравейте!
Ще ви предложа примерна пропорция за витаминозен ябълков оцет.
4кг. ябълки
5л. вода
500 гр. мед или захар
няколко шепи шипки.
Ябълките се нарязват на ситно или се настъргват и се поставят в празна 10л. туба от минерална вода. Във водата се разтваря медът или захарта и се изсипва в тубата. Шипките ако са пресни се нарязват по на две или ако са сухи се разтрошават и се прибавят. Всичко това се бърка докато мине бурната ферментация и се разбърква сутрин и вечер. За да не влизат винарки се държи капачката полу-затворена, но не и напълно за да не гръмне. След това се прецежда и се прелива в по-малък съд, където се оставя да протече тихата ферментация. Когато и това стане, се прелива внимателно без да се размъти или се източва с маркуче в бутилки. Шипките ги прибавям по три причини: 1 – обогатяват оцета с витамин С; 2 – дават му по-особен аромат и 3 – леко го оцветяват. Мисля, че това е всичко.

14 ваня { 01.01.11 at 17:28 }

Здравйте,аз пия ябълков оцет от около месец,поръчвам си го от интернет,и съм много доволна,ползвам го за отслабване и за косата и има ефект.А що се отнася до правенето в къщи аз пробвах,но много мирише и се събират много мушици,а и като си сметна май по-евтино ми излиза да си го купувам.

15 ваня { 01.01.11 at 17:31 }

А ето и сайта от,който си го купувам
http://applevinegar.run-bg.com/

16 Palma { 02.24.11 at 0:39 }

Здравейте, опитах се да си направя ябълков оцет 5кг , 1кг захар и литър вода. Ферментацията започна бързо, всичко изглеждаше нормално, но не знам защо се получи ябълково вино. Изчаках го около 40 дни. След това го прецедих в стъклени буркани. От тогава са изминали вече 3 месеца и все още е вино. Дали съм объркала нещо или трябва да мине повече време докато стане виното на оцет?

17 mela { 02.24.11 at 18:30 }

получило се е вино, защото захарността е била висока. Когато захахарта е ниска ще вкисне и ще стане оцет

18 Palma { 02.24.11 at 20:26 }

Какво да направя сега, това вино може ли да стане на оцет?

19 zigzag { 02.25.11 at 0:52 }

Palma,може би няма да стане напълно оцет,но е идеално за мариноване на месо,ако консумирате.Особено пилешкото става много вкусно ако се маринова с това вино-оцет плюс подправки за едно денонощие.

20 Аквадар { 03.03.11 at 13:02 }

Palma, трябва ти оцетна гъба ( за да стане по-бързо ), но може и без нея. Добави по малко вода на всеки буркан ( 10-20% ) и ги дръж на тъмно и топло, като не са плътно затворени. Успех!

21 Асен { 03.06.11 at 12:42 }

И на мен нещо май ми е станал повече на вино. Като го опитам не е много кисело. Иначе е приятно, но си мисля, че оцета би трябвало да е по-киселичък. Нищо ще чакам още, дано ми излезе късмета! Сложил съм го ноември – може би още му е рано?

22 Стефка { 06.03.11 at 11:59 }

Подарявам оцетни гъби!Който има интерес да пише на e-mail за повече информация и връзка!

23 Стефка { 06.03.11 at 12:01 }

E-mail ми е -stefka_grigorova@abv.bg

24 Станимир { 06.28.11 at 10:55 }

Много качествен оцет се получава, като почистените от дръжки и гнилоти ябълки се смелят със сокоизстисквачка. Добре е да се измери захарносста на получения сок с обикновен домашен захаромер. Не бива захарността да е повече от 12 единици, защото в противен случай може да се получи вино. Високата захарност се намалява с прибавяне на трапезна изворна вода. Така приготвения сок се налива в какъв да е съд , покрива се с тензух, почиства се от евентуални капки от сока за да не се привличат пчели и оси и се поставя на топло. След трийсетина дни би трябвало да е готов. Ако не е изчаква се още няколко дни. Гъбата- ако се е образувала такава не бива да се оставя дълго време, защото се храни с оцета и намалява количеството му.

25 Гинка { 08.31.11 at 13:17 }

Здравейте,

Идеята са домашно приготвен оцет определено е много добра. Все пак, за тези които по една или друга причина избират вариант да си го купят, силно препоръчвам оцета на д-р Тасков: http://qbulkov-ocet-zdrave.site11.com/index.html

Бъдете здрави!

26 Ани { 09.22.11 at 13:14 }

Правя си ябълков оцет, престоя известно време и днес като го разбърквах намерих вътре нещо, приличащо на размекната салфетка или тензух, като ленти изглежда.
Аз направих моята проба по 2 начина – единият е със сокоизстисквачка, а другият първо на парчета нарязах ябълките, а след няколко дни ги пасирах с пасатор. После смесих всичко. Но нямаше никакви едри частици.

27 mer { 09.28.11 at 22:04 }

Нормално е ябълкови оцет да започне да образува оцетна гъба, която в началото прилича на лигава ципа, но с времето се удебелява. Оставя се вътре в оцета до готовност и може да се използва за направата на нов оцет – с нея се ускорява процеса.

28 Ани { 10.25.11 at 13:12 }

Прецедих моя оцет и съм изненадана колко количество стана, загубата на обем е доста малка.
Сега прецедения оцет го държа в същият съд и пак покрит с тензух, не знам дали така трябва.
След няколко дни стоене хвана малък белезникав слой отгоре – трябва ли да го махам, а също има ли нужда от разбъркване?

29 Bruno { 10.30.11 at 2:49 }

Страхотна рецепта!

30 mer { 10.31.11 at 19:49 }

Ани, добре си направила, само тази ципа, която се образува отгоре е новата оцетна гъба – не я махай и не разбърквай. Единствено не е добре ако по повърхността започнат да се появява плесен, но не би трябвало ако температурата и захарността са подходящите.

31 СТОЯНОВА { 02.03.12 at 16:31 }

АЗ СИ НАПРАВИХ ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ ОТ ЧИСТИ,НЕПЪСКАНИ И НЕТОРЕНИ ЯБЪЛКИ ОТ БАНКЯ,ОТ ДВОРА МИ,СТАНА ПРЕВЪЗХОДЕН!КОЛИЧЕСТВОТО МИ Е МНОГО,ГОТОВА СЪМ ДА ДАМ НЯКОМУ!
ОКАЗВА СЕ МНОГО ПОЛЕЗЕН,ТРЯБВА САМО ПОСТОЯНСТВО!0898 905 676 СТОЯНОВА

32 Крис { 02.24.12 at 16:28 }

получих вагинални гъбички от домашен оцет

33 Янко { 06.03.12 at 21:23 }

Със сокоистисквачка отделете сока от ябълките оставете го на топло в стъклен съд покрит с тензух и след 60 дни имате ЧИСТ ИСТИНСКИ ябълков оцет!!! Ако са много сладки разредете с малко вода.Ябълковия сок се е превърнал в страхотен ябълков оцет!!!Прецедете го ако ви изглежда малко гнусен и мътен!!! Успеха е гарантиран и никога няма да го правите със захар мед и други салтанати!!!!

34 Стелиан { 06.08.12 at 14:59 }

И при мен имаше проблем с ферментацията на ябълковия оцет. Въпреки, че го правих точно според рецептите, крайния продукт упорито се превръщаше в ябълково вино и така няколко години подред. Понеже съм пчелар забелязах, че медения сироп с който подхранвам пчелите, когато престои по-дълго време в хранилките без да е изконсумиран вкисва. Стигнах до заключението, че съществено важен момент при оцетно-киселата ферментация е да има колкото се може по-голяма повърхност и достъп до въздух! Сега правя много хубав оцет, като материала го изсипвам в голям и широк леген, който го покривам отгоре с платно или стари вестници, колкото да не се праши. Трябва да се има в предвид, че изпарението в този случай е по-голямо и не трябва да се държи прекалено дълго, за да не се „стопи“ оцета 😉

35 doktora { 10.31.12 at 16:15 }

И аз си направих и вече е кисел и леко мътен.Но, гъбата отгоре има малки червейчета и всички са живи.Имаше мушици-естествено!,когато зрееше и дали те ги снесоха?!Става дума за виненки.Какво да правя?дали става за консумация?Червейчетата са само в бялата гъба-оцета е чист.Много ще ме е яд,ако трябва да го хвърля!

36 Биска { 01.12.13 at 0:11 }

Здравей Мер,
при първия вариант не споменаваш вода. Само ябълки ли се слагат в буркана?
Благодаря!

37 Използвайте тези рецепти, за да нямате липса на витамини! { 12.26.13 at 10:06 }

[…] салата. В нея можете да добавяте чист зехтин и натурален ябълков оцет на […]

38 фаянс магазин { 03.12.14 at 14:04 }

Забелязала съм че зимният сезон ,много оцет в моят дом не се употребява, освен за лещата някои си сипват.Може би летният сезон с всичките тези песни салатки които има започва и оцетът да се ползва.За мен е много важно той да бъде висококачествен. Но не знаех, че може и винаги да образува оцетна гъба, тъй като това е част от процеса на ферментация, колкото по-дълго отлежава, толкова по-кисел ще става той както добре ни пишете и вие.Е силно се надявам, чак толкова да не седи вкъщи понеже ако видя, че има гъба веднага ще го изхвърля.Благодаря ви за интересната статия.

39 silvia { 05.07.14 at 1:15 }

Zdraveite!Na moja ocet koto prigotvix minalata godina prez oktomvri-noemvri,taka se zabludix islozix malko kolichestvo jabalki i mn.poveche voda.Dnes go probvax,pocti ne e kisel,no e bistar i ima njakakva matilka na danoto.Ako sega mu sloza jabalki i zaxar,i gi zaleja s tazi technost ,dali shte stane ocet!Blagodaja!Technosta e kam 16 litra.

40 христо марков { 08.25.14 at 12:34 }

Тази година реших да оползотворя ябълките, които капят и покливат цялата ми градина и се получи фантастичен оцет! Преди това разпитах подробно в махалата. На първо място – в никакъв случай не слагайте мед – получав асе ябълково вина, защото медът вдиг асилно захарността, а има и антиферментиращи свойства. При по-киселичк иябълки прибавете захар, около 200-300 гр. на 4-5 кг. ябълки, но я разтоворете предвалително във вода, водата трябва да е преварена. За по-бърза ферментация добавете и малко обикновен оцет от магазина. Ябълките ги поизчистих и след това с пасатора ги смлях, дабавих оцета и сладката вода и покрих с марля в голям буркан , който разклащах, разбивах 2-3 пъти на ден, после го прецедих и стана фантастичен оцет, при това доста ароматен! Всичко правих на око просто да опитам, а се получи.След като прецедите готовия продукт го сипвате в стъклени бутилка и го държите на тъмно.

41 приятел { 09.03.14 at 21:34 }

Този оцет е лек за всякакви костно-ставни проблеми, дори и за слаби зъби. Редуват се по 1 седмица прясно изцеден сок от лимон и 1 седмица ябълков оцет докато се излекува скелета. На 2 месеца се прави почивка и се вземат алкализиращи храни, които да възстановят леко променения киселинен баланс.

42 nina nikolova { 09.10.14 at 22:11 }

И аз искам да направя,рецепти много и не зная на коя да се спра

43 Лили { 09.27.14 at 19:39 }

Благодаря за статията. Реших и аз да пробвам с домашен оцет. Направих всичко по рецептата, изчаках около 2 седмици и прецедих и изхвърлих ябълките. Но явно съм избързала защото ябълките не бяха паднали на дъното. Какво ще ме посъветвате сега? Ккаво да правя със сока – който е леко сладък, леко кисъл?

44 Диана { 10.02.14 at 12:14 }

Привет господин Христо Марков. Искам да ви попитам къде съхранявахте буркана с ябълките и горе-долу за колко дни стана ферментацията? И ябълките до края на ферментацията ли стоят в буркана или ги отделяте след 10-12 дни и само течността продължава да ферментира? Благодаря ви предварително!

45 Анна { 10.14.14 at 13:41 }

Здравейте! Много моля за вашия съвет. Нарязах и по4истих 5 кг ябълки, разделих ги по равно в 3 пласмасови бутилки от минерална вода ( общо с обем 30 л.) залях ги с 5 л. топла вода + 2кг. захар ( рецепта от една приятелка) – разпределих сладката течност в трите бутилки (всяка е с вместимост по 10 л. ) и долях още вода до 10 см. под гърлото на бутилката с цел да не изкипи материала. Но в една от бутилките ми направи впечетление, 4е сока се то4и като лига, незнам как може да се отстрани този проблем. Надъавам се да не е проблем, но ме безкои това, 4е досега не съм имала такова явление. Много моля за вашия съвет. Благодаря ви предварително!

46 Даниел { 11.03.14 at 10:55 }

За всички които се чудят дали да изхвърлят „белезникавата“ ципа, гъба или изобщо мътната субстанция в ябълковия оцет: http://www.kombasteda.com/vinegar-mother-meaning

47 Лия { 12.08.14 at 14:06 }

Трета година си правя ябълков оцет сама. Смилам ябълките с машинка за месо. Слагам ги в бидон, покривам отвора с тензух и го оставям на топло. Не слагам вода и захар. След около месец го пробвам, ако ми се стори достатъчно кисел го прецеждам, връщам материала обратно в бидона, слагам още смлени ябълки и отново го оставям. Зимата по- бавно ферментира, но на мен това не ми пречи защото имам готов с който ще изкарам до следващата партида. Гъбата никога не я изхвърлям. Когато го ползвам винаги разклащам бутилката, за да разбия майката която се е утаила на дъното. Сутрин цялото семейство пием на гладно по една супена лъжица оцет разтворен в чаша вода. Месец и половина откакто започнахме да го пием забелязахме, че тлъстините в коремната област започнаха бързо да се стопяват. Аз имах проблем с мускулите на краката понеже не съм от любителите на спорта. Вече ги нямам и съм склонна да мисля, че оцета е причината. Не слагайте вода и захар и няма как да не ви стане оцета. Това е най- простата и най- естествената ферментация на света. Успех!

48 Neli { 12.25.14 at 22:30 }

Az sashto si pravq ocet po receptaa na edna kolejka-5 kg qbalki,5 litra voda i 500 gr.zahar.qbalkite gi smilam s mashina za kaima.Sled 60 dni oceta e gotov.

49 Tatyana Todorova { 01.04.15 at 0:23 }

Lia, tvoiata rezepta mi haresa, no ne razbrah kade slaga6 gabata i za kakvo ia polzva6?

50 Лина { 02.19.15 at 23:23 }

Страхотно полезна информация намерих тук, но и малко объркваща. Започнах днес да правя оцета, но не ми в ясно от толкова много рецепти и препоръки, качеството на оцета ще се влоши ли, ако използвам само прецеден сок. Също ако се добавя захар или мед не се ли променя крайният продукт. Иска ми се оцета, който правя да е възможно най-полезен, и не мога да преценя кой вариант ще ми даде този резултат. Може ли някой да ми помогне със съвет.

51 Anito { 08.30.15 at 13:20 }

Пазете си оцетната гъба (така наречената майка) и следващия път ще получите по-добри резултати и значително по-бързо

http://www.osata.eu/recepti/sosove/domashen-yabalkov-otset/html/

52 Работа от вкъщи { 11.28.15 at 10:26 }

Малко са сигурните и доказани начини човек да изкрава пари
от вкъщи по интернет. Но все пак има няколко световни сайта, които предлагатподобно нещо.
Един от тях е UpWork (бившия oDesk). Написа сме няколко статии по темата, които се надяваме да ви бъдат от полза.

53 М.Недкова { 08.18.20 at 0:51 }

:Много моля ако може някой да ми отговори на въпроса.
След ферментацията на дребно нарязани ябълкси в оцет, а не в алкохол и след прецеждането на оцета те запазиха структурата си и не станаха на каша.Овкусяват чая и даже кафето без подсладители. Какво съдържат освен фибри ? Пробиотици ? А въглехидратите и захарите не са ли станали на оцетна киселина ? На специален хранителен режим съм, имам нужда от фибри, затова ми е жал. . да ги изхвърля. Защо да не ги добавям към супа вместо оцет ?

54 М.Недкова { 08.18.20 at 0:51 }

:Много моля ако може някой да ми отговори на въпроса.
След ферментацията на дребно нарязани ябълкси в оцет, а не в алкохол и след прецеждането на оцета те запазиха структурата си и не станаха на каша.Овкусяват чая и даже кафето без подсладители. Какво съдържат освен фибри ? Пробиотици ? А въглехидратите и захарите не са ли станали на оцетна киселина ? На специален хранителен режим съм, имам нужда от фибри, затова ми е жал. . да ги изхвърля. Защо да не ги добавям към супа вместо оцет ?

Leave a Comment