Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Сезонът на гроздето

сок от грозде

На границата на лятото и есента сме, а пазарите изобилстват от плодове и зеленчуци. Там може да намерим почти всички летни плодове и зеленчуци, които са застъпени вече и от есенните – все още има пъпеши и дини, боровинки и малини, къпини, праскови… Гроздето е един типичен плод растящ на границата на 2 сезона, изключително вкусен, полезен и много-функционален. За повечето хора това е плода на виното, за доста други – на ракията, също и стафидите, за мен това е плода на гроздовия сок. Последните дни започвам сутрините си с чаша-две прясно изцеден сок от грозде. Не само, че е вкусен, но и изключително полезен:

* гроздова захар – това е вид захар, в която трябва да се преобразуват всички видове захари, преди да се усвоят от кръвта (например нишестето може да се усвои единствено след преобразуването му в гроздова захар). Поради тази причина, гроздовия сок е изключително лесен за разграждане и усвояване, а така се пестят силите на организма и се облекчава храносмилането.

* богато е на почти всички витамини от групата В

* минерални вещества – съдържа калий, натрий, магнезий, желязо, фосфорна и силициева киселина. Поради високото си съдържание на минерални вещества, лечението с гроздов сок донякъде е аналогично на лечението с минерална вода

* оцветяващи и дъбилни вещества, пектин, етерични масла

* гроздовия сок действа диуретично, разрежда съдържанието на червата (лекува запек), разрежда слузта в тялото ни, стимулира секрецията на храносмилателните жлези

* предизвиква прилив на кръв в кожата, подобрява дишането на кожата и цялостното й състояние

* увеличава хемоглобина в кръвта, количеството на еритроцитите, подобрява функциите на кръвотворните органи

Сокът от грозде се прави също толкова лесно колкото и сок от ябълка, дори по-лесно. Чепките се раздробяват и се прекарват през сокоизстисквачка. От 1 средно голяма чепка грозде излизат минимум 2 водни чаши сок. Още един начин – блендираме гроздето и пожелание може да го прецедим през марля или тензух. Друго предимство е икономическата страна – в момента за малко пари получаваме вкусна чаша фреш. Ако си направим сок от грозде със семките, дори става още по-полезен, тъй като гроздовите семки са богати на омега мастни киселини, но и не само.

6 comments

1 ablena13 { 09.27.09 at 15:27 }

Привет Mer,
А от семките не ти ли се блокира сокоизстиквачката. Преди години продаваха сокоизстиквачки с приставка за цок от грозде. Аз правила като диета за прочистване само с грозде десет дни и ефекта беше поразителен
Хубав ден

2 mer { 09.27.09 at 22:32 }

Моята сокоизстисквачка е много стара и българска, не ми се блокира и добре минават семки и дръжки дори. Но се убедих, че най-вкусно и полезно става с блендер с наноцедка – бързо, лесно, както за приготвянето, така и за почистването.

3 geri { 08.18.10 at 18:45 }

Преди малко направих сокче от грозде и няколко малки ябълки. Излезе като количество изключително много или поне така ми се струва, понеже не очаквах чак толкова. След като го разредих с вода стигна около 750 мл. На вкус е много свеж, приятно съм изненадана, досега не си бях правила и непременно ще опитам пак 🙂 .

4 Маргарита { 10.01.12 at 17:58 }

А аз толкова много грозде прекарах през сокоизстисквачката, за да получа една водна чаша гроздов сок, от тъмното грозде, така се изненадах на „две водни чаши сок“ от средно голяма чепка… не виждам как ще стане това просто, освен ако не говорим за различен сорт грозде… много любопитно ми стана наистина – две водни чаши сок…

5 Тheodora { 10.02.12 at 17:34 }

OХ, това грозде… по 2.5 кг на закуска ми идват перфектно ^_^

6 Ani R { 01.04.13 at 10:35 }

Бабата на моята баба е била знахарка.Баба ми ми разказваше,че като млада я заболели бъбреците и й казали да яде 40 дни само бяло грозде.Няма да забравя как ми казваше,че чакала с нетърпение да се приберат от гроздобер с кошниците,за да грабне и да яде. Никога повече не е имала подобен проблем през живота си.Тя почина на 93 години.
Хората едно време са знаели за лечебния глад и са го ползвали като метод на лечение,а не за стопяване на колограми.

Leave a Comment