Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Суров хляб

bread

Ето как може да си направим хляб, който е толкова полезен и вкусен. Необходими са ни равни количества от:

покълнали зърна по наш избор – пшеница, лимец, елда, ръж, киноа, просо и др.

ядки по наш избор, предварително накиснати във вода за 6 часа

Съставките се мелят до получаване на по-грубо „брашно“. Оформя се хлебче, което трябва да се консумира до 2 дена (съхранява се в хладилник). Може да разнообразим вкуса като добавим по желание сушени подправки, сусам, чесън или лук, шарена сол и др. По желание може да изсушим хлебчетата във фурна на 50 градуса за няколко часа. За целта се оформят по-плоски хлебчета. Така имат вид на кракери и могат да се съхраняват по дълго време.

С този хляб отлично си набавяме всички незаменими аминокиселини.

bread

17 comments

1 Злати Гочев { 10.12.09 at 12:16 }

Имам един въпрос – след като покълнат продуктите, подсушават ли се преди смилане? И с какво е най-удобно да се смелят?

2 mer { 10.17.09 at 0:24 }

Ако имаш подходящ блендер или кухненски робот ще се смелят добре без да се подсушават. Също става добре и с месомелачка.

3 Елис { 12.22.09 at 1:06 }

Здравейте!
Изглежда страхотно!
Имам само един въпрос – къде мога да прочета всичко необходимо за покълването?
Благодаря!

4 Мари { 12.22.09 at 10:59 }
5 Елис { 12.23.09 at 2:17 }

Благодаря

6 Силвана { 04.24.10 at 22:02 }

Здравейте!Всичко изглежда страхотно!Преди няколко месеца открих сайта и много ми допадна.Вече пробвах няколко рецепти и са направо невероятни.Бих искала да попитам каква ви е мощноста на блендерите ,тъй като искам да си купя и се чудя колко мощен трябва да бъде.
Благодаря!

7 mer { 04.26.10 at 15:14 }

Най-добре си вземи най-мощния, който може да намериш на бг пазара. Мисля че вече има и от 1000 вата. Но за смилането на сухи съставки, по-добре да се ползва не блендер-каната, купата на кухненския робот. Иначе блендера се затормозява доста при бъркането на сухи съставки.

8 Силвана { 04.28.10 at 0:13 }

Мер,благодаря за отговора!

9 наталия { 11.12.10 at 17:12 }

Намира ли се в мрежата ленено брашно или се мели при домашни условия.

10 tania { 11.14.10 at 21:09 }

interesuva me ot kade moga da si kupja hubav blender?Blagodarja predvaritelno

11 Вери { 11.17.10 at 1:35 }

Наталия, лена си го мели ти непосредствено преди консумация.

12 Цветана { 01.27.12 at 17:46 }

По какъв начин смилате лененото семе? Пробвах в блендер,малък,но не се получава. Пробвала съм и с мелничка за подправки и пак не успях

13 mer { 01.27.12 at 22:45 }

Аз смилам в кафемелачка и се получава доста добре.

14 Lemur_sky { 01.28.12 at 15:57 }

На смилането – като може би най-важната операция, следва да се обърне особено внимание, не само от механична гледна точка, но и от езотерична – която в случая е и по-важната. Винаги невидимото води видимото. Ако някой се стреми да приготви чиста храна във всички аспекти – като използването на високо витални храни, каквито са кълновете от различни семена, добре е да държи сметка, че борави преди всичко с живи същества. Самите семена са живи, а какво остава, когато те вече са покълнали. И следствие на това всяко въздействие с уреди и инструменти които не се намират в естествено състояние в природата – като нож, ножове на ел. уреди – /тук също важно – убийствено влияние оказват и бързите обороти на машинките – подобно на високочестотното поле в микровълновите печки, така и високите обороти на кухненските машини унищожават виталните енергии на живите кълнове и семена/, допринасят за понижаване на качеството и обезмисляне на стремежа. Ще посоча най-добрият метод за разкъсване на подобни живи организми, а всеки по отделно ще намери начин и метод да се доближи до природния модел. Примера е даден от Георги Изворски и е следния: когато една ябълка, за да се изяде, първо зе разреже с нож, тя ипитва стрес и болка, защото върху нея се оказва насилие с несъществуващи в природата инструменти. Но когато човешки зъби нарушат нейната цялост, тогава това въздействие не е стрес за нея, а е един едва ли не естествен процес, с който тя се жертва за по-висше същество. По същия начин и живите кълнове изпитват неблагоприятни усещания, при обработка с метални инструменти. Близки до природата материали са дървото, порцелана, глинените съдове, стъклото. И в този аспект, всеки според разбирането, въображението, възможностите си и преди всичко слушайки вътрешното си усещане, може да реши какви уреди за смилане би могъл да използва.

15 mer { 01.31.12 at 18:03 }

Lemur_sky, и аз съм на това мнение. Всички методи в приготвянето на храната са измислени най-вече от глезотия и чревоугодничество. И ако искаме да вземем от храната най-ценното е добре да я хапнем така, както ни е дала природата.

16 Ирка { 10.02.14 at 13:13 }

В природата има колкото вулканично стъкло, толкова и самородни метали, така че какъв е проблемът с металните инструменти, не разбирам?!?!?

17 Nicky { 09.27.15 at 22:09 }

Моля ви за съвет, какъв къхненски робот да си взема за да нямам проблеми с меленето на покълнало жито. Благодаря предварително

Leave a Comment