Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Мисията възможна: no more депресия и стрес

стрес и депресияПреди известно време получих писмо с молба да споделя програма против депресия и стрес. Това ме наведе на мисълта за нова статия, в която да споделя идеи, които лично за мен доведоха до раздялата почти завинаги с тези 2 състояния на духа. Със сигурност това не са единствените начини (а и надали някой би могъл да опише всичките), както и за всеки човек тези идеи ще дават различни резултати.

1. Чиста суровата растителна храна – колкото е по-голям процентът на консумираната такава храна, толкова повече ни се променят настроенията към по-положителни. Това е така, защото всяка една храна се разгражда на вещества, които влияят на нашите хормони и жлези, а те са пряко отговорни за емоционалното ни състояние. Приемайки храна с животински произход, поемаме висока доза стрес (акумулиран в месото най-вече) и животински хормони (присъстващи и в млечните храни). Това води до промени в нашия хормонален баланс, и съответно до пикове в емоциите ни, най-вече негативните. Суровите плодове и зеленчуци доставят ценни витамини и минерали на всяка наша клетка, като така лекува тялото ни и го пречиства от токсини. Удивителен е фактът, че всеки, който се е докоснал до суровоядството, описва един и същи краен ефект – преливане от щастие без особена причина за това.

2. Детоксикация – когато се освободим от ненужните токсини, натрупвани в органите ни с години, тогава се освобождаваме и от голяма доза причинители на стреса и депресията. Отровите в тялото ни директно стресират нашите клетки, а това неминуемо се отразява и на нашите настроения. С няколко детоксикиращи практики лесно може да установим положителната промяна. Най-бързо подобрение ще настъпи след като си направим прочистване на дебелото черво и черния дроб.

3. Йога, или любим наш спорт (танци, тенис, разходки….) – всеки спорт, който ни носи наслада, не само че ни зарежда с положителни емоции, не само че ни разтоварва, но и изгаря вредни натрупани токсини (които са в пряка връзка с депресиите и стреса). Също така докато спортуваме освобождаваме съзнанието си от ежедневните проблеми и така даваме почивка на умът ни от натрапчиви мисли за това-онова. Спортът, любимото ни хоби, ходенето пеш могат да ни подействат като доза медитация. Йога регулира работата на жлезите с вътрешна секреция, балансира ни както физически така и емоционално.

4. Пранаяма и медитация – пранаяма е съвкупност от разнообразни техники за съзнателно дишане. Когато дишаме бавно и дълбоко (с корема, гърдите и чак до ключицата) тогава започва да ни обзема спокойствие и релакс. Затова човек като се паникьоса, му казват: „Дишай дълбоко“ :), но това не винаги е достатъчно. Най-лесния начин да понижим нивата на стрес и напрежение за броени минути е да седнем на края на стол с изправен гръб, да вдишаме дълбоко, правим кратко задържане на дъха, издишваме възможно по-дълго време, задържаме за малко и след това пак вдишваме бавно и дълбоко. Ето пример: вдишваме за 3 секунди, задържаме за 3 секунди, издишваме за 6, задържаме – 3. Медитирането и мантруването ни успокояват, регулират работата на органите ни и жлезите с вътрешна секреция и имат лечебен ефект.

жълт кантарион, стрес и депресия5. Жълт кантарион – тази популярна билка е известна най-вече като мощен анти-депресант:
– силно регенериращо действие върху нервната система
– действа балансиращо на тъканите
– добро влияние при депресия, безпокойство, безсъние и раздразнителност
Подобно действие има и корен от дилянка (валериана).

6. Стресът и депресиите сами си ги създаваме – когато променим отношението си към света и разберем, че се самостресираме от доста маловажни неща, то тогава и стресът ни напуска. Да помислим за 5 минути – кое ни стресира и дали то е по-важно от нашето собствено щастие и здраве. Ако не сме здрави и преливащи от щастие, то тогава кариерата ни (например) би ли била от значение. Всички сме равни и никой не е над нас. Всички сме божествени същества и притежаваме силата да бъдем такива каквито искаме. Само трябва да го осъзнаем и да го повярваме.
Да храним тялото си с положителни емоции, мисли и чувства е от огромно значение. Звучи малко клиширано, но е доста вярно, всеки опитал да проумее това, е спечелил. И обратното – присъствието на предимно негативни мисли и негативна нагласа, трови тялото ни и ни разболява. Затова нека по-често си подаряваме приятни емоции – от време на време може да се поглезим с релаксиращ масаж, да се потопим в билкова ароматна вана, или пък да се излежаваме на слънце цял ден, разходка из природата.

7. Заявяваме на себе си, че отсега нататък ще сме единствено на положителна вълна – просто си казваме и дори може да си напишем на един лист някои от следните заявления:

„Аз преливам от щастие всеки миг от моя живот.“
Животът ми е пълен с приятни и полезни преживявания“.
„Аз съм спокоен, уравновесен и блажен, уважавам се и се приемам такъв какъвто съм.“

Според Луиз Хей е най-добре да си казваме такъв вид заявления, гледайки се в огледало.

8. Заменяме думичката ТРЯБВА с БИХ МОГЪЛ. Установено е че постоянното присъствие на ТРЯБВА в речника ни и в мислите ни създава високи нива на стрес. Трупането на задължения, неспазени обещания и куп желания също ни притиска в ъгъла.

9. Когато сме тъжни и без настроение може да се опитаме за 10-15 минути да се усмихваме насила. В началото ни е трудно и усмивката е изкуствена, но след известно време глупаво хилене, нещо започва да се променя в нас. Норбеков съветва да правим това упражнение винаги, когато искаме да излезем от негативното ни състояние. И наистина промяната не закъснява.

10. Любов. Всички имаме нужда да се обграждаме с любов и да раздаваме любов. Колкото повече раздаваме, толкова повече получаваме.  Любовта лекува, омиротворява, съживява, сътворява….

Ще позволим ли депресията да надделее – в никакъв случай :).

16 comments

1 Нако { 03.15.10 at 18:10 }

Супер! Кратко и ясно. По често такива статии да се виждат 😉

… само да вметна, ще е добре да се добави и нещо за рибеното масло, или друг източник на Омега 3.

2 Таб { 03.15.10 at 18:18 }

Във „Food Matters“ обясниха, че силен антидепресант са високите дози ниацин или Витамин B3. Съдържа се в пълнозърнестите храни, аспержите, морските водорасли, авокадото, ядките, доматите, броколито, морковите, фурмите, сладките картофи.

3 Иван { 03.16.10 at 3:37 }

Само да кажа, че жените които използват провитозачатъчни в никакъв случай да не приемат жълт кантарион, тъй като намалява ефекта им!!!

4 Таб { 03.16.10 at 17:51 }

Иван, хубаво предупреждаваш, но аз бих ги посъветвала изобщо да престанат да взимат тия хормонални боклуци.

5 Elena { 03.16.10 at 18:51 }

Много хубава статия, поздравления, Мер! 🙂

Иии много слънчеви и усмихнати дни!

6 Гери { 03.19.10 at 15:44 }

Здравей Мер,
За мен е огромно удоволствие да чета статиите ти. \Продължавай да ни радваш с писанията си. Позитивизма, който лъха от думите те, е уникално заразителен.
Много хубав ден!

7 svetla { 03.24.10 at 2:05 }

Здравейте! Преди време попаднах в интернет на един разказ, който много ми хареса. Може би някой от вас също го е чел, но реших да го споделя, защото според мен в него се съдържа някакъв вид формула, и то доста проста, срещу депресия и лошо настроение. Съчетан с правилната (естествено сурова :)) храна и другите описани от Мер неща, този метод наистина действа 🙂
Ето го и разказа:
„Джери винаги бе в добро настроение. Винаги, когато някой го попиташе как е, отговаряше: По-добре от това не може да бъде. Един ден отидох при него и му зададох въпроса: Не разбирам, никой не може да бъде позитивен целия ден, как успяваш? Джери се усмихна: Всяка сутрин се събуждам и си казвам: днес имаш два избора – добро или лошо настроение. Винаги избирам доброто настроение. Всеки път като се случи нещо лошо си казвам: имаш два избора – да бъдеш жертва или да се учиш от ситуацията. Винаги избирам да се уча. Когато дойде някой при мен и почне да ми се оплаква, имам два избора – да слушам оплакванията му или да му изтъкна позитивната страна на живота. Винаги избирам позитивната страна. Но това не всеки път e така лесно, казах му аз. Напротив, лесно е, отвърна Джери, всичко в живота се върти около избора. Всеки път, когато решаваш нещо, всичко е въпрос на избор. Решаваш как ще реагираш в дадена ситуация. Решаваш как другите ще влияят на твоето настроение. Избираш добро или лошо настроение. Избираш как ще протече живота ти.
И наистина, всеки ден имаш избор – да се наслаждаваш на живота или да го мразиш. Единственото нещо, което си е само твое и което никой не може да ти отнеме, е твоето настроение. А от това зависи всичко в живота да е по-лесно.“

8 кристиан { 03.24.10 at 11:28 }

Баба ми Ирина почина на 93г.,отраснала е сираче,беше неграмотна-не можеше да пише и чете,цял живот е била домакиня,отгледала е две деца и три е загубила,след това е гледала четерима внуци,не беше суровоядка или веганка,пийваше си ракийка и винце….НО беше много вярваща и набожна,постеше два пъти в седмицата,а за другите официални пости да неговорим,тази жена незнаеше какво е да те боли глава,тя хапче през живота си не е пила(накрая си замина спокойно в сънят си от изнемощяване)……за какъв избор говорим,какви йоги и тем подобни самовнушения…..ние просто сме празни,защото усещаме че животът ни отива напразно и става безмислен,все повече сме информирани и стваме все по-объркани…и естествено с празните ни мозъци, се надяваме нещо да ни повлияе положително….я храната,я йога….и т.н.Стигнахме или по-точно,до тук ни докараха че незнаем кои сме ,и постоянно се мъчим да измислим нещо ново с което ,още повече да се отдалечаваме един от друг,а най-тъжното е че въобще неможем да осъзнаем какво става със самите нас и как поне малко да се мотивираме .Трябва да повярвате,както баба ми вярваше и абсолютно нищо друго не я интересуваше……тогава вече ще имате шанс да стъпите здраво на земята и спокойно да се будите сутрин,докато не се осъзнае че се въртим в кръг от който само смърта може да ни отърве….няма да се будите спокойно….това е то просто един обикновен живот и нищо повече……и все пак бог ни е оставил надеждата че някога всичко ще се оправи,естествено не от нас,ние просто трябва да сме спокойни че всичко ще си дойде на мястото.

9 mer { 03.24.10 at 12:45 }

Светле, много красив разказ, благодаря ти :).
Преди време и на мен ми попадна една приказка, която постоянно ми изниква в съзнанието при кофти ситуации. Ето я:

Имало едно време един африкански крал. Той имал много близък приятел, с когото израстнали заедно и били неразделни. Този приятел имал един доста странен навик. Винаги, каквото и да се случи в неговия живот, независимо дали добро или лошо – той казвал:

– И в това има нещо добро!

Един ден двамата отишли заедно на лов. Приятелят приготвил пушките, заредил и подал на краля. Но явно объркал нещо с едната от тях. И когато кралят стрелял, пушката гръмнала настрани и отнесла палеца на дясната му ръка. Приятелят наблюдавал случващото се и верен на навика си, отново изрекъл:

– И в това има нещо добро!

Но този път разгневеният крал не издържал и се развикал:

– Какви ги говориш?! Не виждаш ли, че ми се откъсна пръста?! В това няма нищо добро!

И веднага щом се прибрали, наредил на хората си да го затворят в тъмницата…

Минало се около година време и един ден кралят решил отново да иде на лов. Събрал малка група от хората си и тръгнали. Но този път избрал една много опасна местност. И станало така, че попаднали в плен на канибали, които след като ги заловили, вързали ръцете и краката им и ги завлекли в своето селище. Вечерта се събрало цялото племе, донесли дърва и наклали голям огън, с намерение да ги опекат и изядат за вечеря. Но когато доближили краля до огъня забелязали, че палецът на едната му ръка липсва. А те били много суеверни и никога не ядяли човек, на когото нещо му липсва. Затова отвързали краля и го пуснали да си върви. Но другите му хора не могли да се спасят…

Когато се прибрал в двореца, той се замислил дълбоко за случилото се. Осъзнал на какво дължи живота си. Сетил се за приятеля си, който вече цяла година бил в затвора по негово нареждане. Тогава станал, отишъл при него в килията, освободил го и му казал:

– Ти беше прав, приятелю! Наистина се оказа, че има нещо добро в това, че палецът ми се откъсна тогава…

И след като му разказал премеждието си, проплакал:

– Чувствам се много виновен сега пред теб. Моля те, да ми простиш! Зная, че това, което направих с теб, беше много лошо…

– Не! – усмихнал се приятелят – И в това има нещо добро!

– Но какво говориш, как така? Кое му е доброто на това, че стоя в продължение на цяла една година в затвора?

– Ако НЕ бях в затвора, щях да бъда с теб при канибалите! И вероятно сега нямаше да съм жив… – бил отговорът.
източник – jenite.net

10 Zloqd { 03.24.10 at 22:44 }

Действително от всяка житейска ситуация може да се извлече ако не удовлетворение то поне поука. Човек трябва да е доволен, че не му се е наложило да научи това по някакъв още по-труден начин (винаги има и такъв вариант).
Това е речта на Стив Джобс пред дипломиращи се студенти http://vbox7.com/play:457eef73
Има примери и с други известни личности – за сега се сещам само за Хулио Иглесиас – бил е футболист до момента в който счупва крак и тогава открил, че може да пее.

11 RAMPA { 03.31.10 at 9:25 }

Думите „трябва“ и „бързо“ открай време ме напрягат и сковават и съм се договорил с познатите и приятелите си да не ги употребяваме, когато общуваме помежду си. Добър начин за поддържане на спокойствие и свежа ведрина на тялото и духа е когато сме сами или с приятели,да въведем отпадане на ограниченията във всеки смисъл на думата, да оставим за час – два – три тялото само да изхвърли напрежението навън – било с танц, викове, пеене, хвърляне на предмети, оригване, подскачане, тичане, барабанене върху някакъв предмет и какво ли още не. Външно това прилича малко на идиотщина, но ефектът е феноменален – след „терапията“се чувствате спокойни, отпуснати, приятно уморени и ви е удобно да обитавате света, или по-точно казано, вече не ви пука ТОЛКОВА за света. Ефекта се запазва за 2 – 3 дена, така че два пъти седмично е идеална практика. Препоръчвам.

12 Жаки { 04.03.10 at 0:44 }

Чудесна статия Мер! Точка 10 ми е любима:))Любовта е най-високата възможна вибрация,и ни повдига както нищо друго.Всичко да правим с любов,да гледаме с любов на всичко и всички(най-вече на нас самите:)-тогава всичко става красиво…Да правим това което обичаме,да се срещаме с хора с които ни е искренно приятно,любима книга,любима музика,да сме заобиколени от красиви вещи…и да се освободим от всичко ненужно-„детоксикация на нашия свят и ежедневие“-не само чрез храната,но и мислите,чуствата,обкръжението.
Трябва да издигнем вибрациите си,и така издигаме и хората около нас,всички си взаимодействаме и често някой емоции и чуства ни се придават,те не са всъщност наши.Гледайте слънцето и четете „заветът на слънчевите лъчи“на Учителя.Ето и нещо с което искам да ви влея малко вдъхновение на Д.Улф:
My life is a gift!
May my days be fulfilling,
And my nights be thrilling.
May every venture,
Become an adventure.
May I walk the land,
And play in the sand.
May I sail the oceans,
And drink magical potions.
May I splash and have fun,
Under an endless summer sun.
May I hear the violins,
In soft,warm winds.
May I dance to flutes,
And taste exotic fruits.
May my heart overflow,
Everywhere I go.
May my limits be tested,
And my best day be bested.
May my moments of glory,
Be retold in a story.
May my life be blessed,
And good fortune be my guest.
Have the Best Day Ever! :))

If you crave for happiness and success,anticipate these with enthusiasm!
Дейвид Улф в книгата си The sunfood diet има част посветена специално за причините от негативните мисли.
1. Задържани емоции и подтисната любов в миналото или настоящето.Много от нас не са получили достатъчно любов от един или двамата родители в детството и носим тази липса в нас.Други живеят в настоящето с подтисната любов или такава която е с условия.За да обърнем ситуацията, трябва да започнем с прошка на който ни е наранил.Да задържаме в себе си рани от миналото е безмислено ако искаме да имаме щастливо и успешно бъдеще.Започваме да сме възприемчиви повече за обичта на околните като станем по-обичливи ние самите и като изразяваме тази любов безусловно.
2. Търпим деструктивна критика в миналото или настоящето.Да се асоциираме с трези които отправят критиката разваля атмосферата на нашия живот.Трябва да се отделим и да спрем да се асоциираме от тези хора които ни карат да се чувстваме по-ниско от това което сме-това е абсолютно задължително за да имаме отлично здраве.Тези модели на деструктивна критика влизат в мозъка ни,но има начин да се справим с това,чрез „Закона на заместването“ на Браян Трейси(преписвам го дословно на англ.):
The Law of Substitution: This is one of the most important of all mental laws.It is an extension of the Law of Control.It states that your Conscious Mind can hold only one thought at a time,and that you can substitute one thought for another.This „crowding out“principle allows you to deliberately replace a negative thought with a positive thought.In so doing,you take control of your emotional life.This law is your key for happiness,to a positive mental attitude and to personal liberation.It can change your relationships,your conversations,and the predominant content of your conscious mind.Your conscious mind is never empty;it is always occupied with something.By using this Law,you can replace any negative or fearful thought that may be troubling you.“ Сътбата е в нашите ръце,в нашия ум-подържайте красиви мисли;грижете се за мислите си като за красива градина,бъдете весели и щастливи като подържате и отглеждате весели и щастливи мисли.
Марк Хансен е казъл: Не само го мислете,а го напишете(Don’t just think it,ink it).По този начин се освобождавате от всичко таено във вас.
Джеймс Алън в книгата си „As you think“ казва: „Промяна в начина на хранене няма да помогне на тези,които не променят мислите си.Но когато нашите мисли са чисти,ние повече не желаем нечиста храна.“
Не забравяйте -най-важното от всичко–вашият неограничен потенциал-е с вас във всеки момент.
Тренирайте мислите си,великите мисли водят до велики резултати,красивите мисли водят до красив живот и т.н.
Причина 3 (Д.Улф): Прием на прекалено мн.киселинни и богати на фосфор храни(или недостатъчен прием на алкални и богати на калции,магнезии).Месни продукти,зърнени,ядки.Приемът на ядки трябва да се балансира,чрез зеленолистни.
4: Прекален прием на готвени храни.Това ограбва енергията ни,а когато имаме енергия сме щастливи.
5: Липса на Омега 3.Конопено и ленено семе съдържат тези и се усвояват чудесно когато се консумират заедно с кокосово масло.
6:Липс ана аминокиселината триптофан.намираща се в конопеното семе,тиквени семки,полен,спирулина,водораслите,годжи,мака,какао.Когато е нагрят даден продукт той губи тази аминокоиселина.Месо и риба които ги съдържат ги губят при готвенето.

1 рецепта на Д.Улф против депресия:
Голямо количество на закуска всички видове берита(колкото чаши искате).Така за 5-6 седмици.Само това до към 12 часа. Може и през деня когато пожелаете.Те връщат тялото в баланс.Избягвайте сушени плодове и прости въглехидрати като печени и пържени картофи,ориз, хляб,бисквити,кексове и т.н. Вит.В12 и DHA също спомагат при депресия.

Еми това е от мен за сега.
Моето лично мнение-гледайте слънцето и всичко ще ви се подреди:))
ЦЕЛУВКИ НА ВСИЧКИ И ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!

13 Вери { 04.03.10 at 8:51 }

Благодаря, Жаки, за споделеното! Беше ми много интересно!

14 Gubka { 04.14.10 at 15:46 }

Прекрасна статия!!!!.Аз бих добавила, че обикновено депресията освен следствие си има и причина. Когато нещо ме притеснява, спирам оглеждам се и се опитвам да поправя дефкта, отговорен за лошото настроение. На принципа – Правя каквото мога, пък да става каквото ще, важното е да съм направила всичко възможно по силите ми. Силни положителни вибрации и енергия черпя от вярата в природната огранизация на нашия свят и по – дълбоката енергийна организация на цялата ни Вселена. Вярата, че ние малки човеци, просто приемайки сурова храна, можем да настроим тялото си, както радио, за кристално приемане и предаване на енергия, без смущения, тази вяра ми вдъхва много позитивизъм.

15 Яна { 05.10.10 at 16:35 }

Хихихи, знаех си аз че не случайно ми се е припил чай от жълт кантарион! 🙂

Благодаря за статийката.

16 roman_soldier { 11.27.10 at 6:21 }

Здравейте,
Д-р Батманжелидж обяснява в книгите си „Ти не си болен, а просто жаден“, „Водата лекува, лекарствата убиват,“ как безсолната диета и обезводняването на тялото (дехидрация) може да причини стрес, депресия и други психически отклонения. Кафето, кока колата (поради наличието на кофеин), безалкохолните напитки и алкохолът дехидратират тялото. Липсата на сол в организма допринася за опустошително намаляване на водата в нашия организъм, което води до множество проблеми.
Прочетете цялата статия на: http://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2010/03/blog-post_23.html
Благословение и изцеление ви желая!

Leave a Comment