Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Семинар за климатичните промени

еко веге семинар в софия
Докато политиците в Копенхаген умуват как да се справят с глобалното затопляне, арктическият лед ще се стопи.

Нужни са спешни мерки, и то сега!

Какво ще кажете, ако ключът към решението на този проблем е в … чинията на всеки от нас!?!

Фактите:

– според доклада на ООН „Дългата сянка на животновъдството” от 2006 год. животновъдният сектор произвежда повече парникови газове от всички коли и камиони на света

– според последни данни на Worldwatch Institute вече повече от 50% от всички парникови емисии с антропогенен произход са свързани с животновъдството

На 12 декември – Международният ден за борба с измененията на климата – ви каним на екологичен семинар, на който ще ви запознаем с тези и други факти, свързани с глобалното затопляне. Ще ви предложим и най-разнообразни решения – във вид на вкусни вегетариански блюда и сборници с рецепти, по които да си ги приготвяте.

Елате, научете повече и направете своя съзнателен избор!

Кога: 12 декември (събота) от 16 часа

Къде: Зала Мусала
Математически факултет на СУ
бул. „Джеймс Баучър” 5
(до семинарията)

EcoVege.org – сайт за екология и вегетарианство

32 comments

1 Treat { 12.07.09 at 10:19 }

Всичко това са измислици, разберете го най-после. За обслужване на корпоративни интереси и печалба. Също както и „свинския грип“. Температурата на Земята сеповишава от повишената слънчева активност. Вижте и този филм „История одного обмана – глобалное потепление“

2 mer { 12.07.09 at 11:58 }

Животновъдството не само е виновно за намаляване на ценни ресурси на Земята (зърно, вода, кислород), но и белите дробове на планетата се унищожават само и само да се насадят посеви за изхранването на животните. Помислете само колко красиви, вековни, хилядолетни гори се изсичат всяка секунда, заради това едни хора да ядат месо (което е просто една чревоугодна нужда). Ако и това не може да предизвика световен интерес, само се замислете за цялото насилие, болка, малтретиране и извращение, което се прилага върху селскостопанските животни. Ако не знае някой за това, то е защото или не иска да прогледне и да отвори съзнанието си или още не му е попаднала подходящата информация. А информация много, филми много, статии още повече….

Всичко е комплексно. Кой печели от това да не се яде месо или да се намали животновъдството? Всъщност, аз и моите деца много ще спечелим, защото ще живеем на едно по-добро, по-чисто и по-красиво място.

3 renka { 12.07.09 at 13:16 }

Много добра идея, надявам се да се разпространи достатъчно бързо и да се съберат доста хора.
След това можем да се включим и към бдението за действие, което организират на моста на влюбените от 17.30 часа, отново по същия повод 😉

4 Симеон { 12.07.09 at 17:34 }

Treat, имам чувството че не осъзнаваш, че никой от хората, които съзнателно са взели решение да спрат да се хранят с месо са го направили за да „служат“ на някакви корпоративни конспирационни интереси. Избора им е продиктуван от личното им предпочитание да живеят един по-чист, спокоен и хармоничен живот. Интересно, как когато нещо премине в информационното пространство на „масата“ веднага започват да се въдят конспирационни теоритици. Ако сте виждали как се отглеждат животни в „лагери на смъртта“, или сте попадали на кадри от кланици ще се уплашите от смъртта и насилието в тях.

P.S. Гения на 20 век, и човека отговорен за модерната научна мисъл – Алберт Айнщайн сам е потвърдил, че „нищо няма да увеличи повече шансовете за оцеляване на човешкия род на земята от преминаването на вегетарианска диета“. Как да спориш с човека развил теорията на относителността?

5 Angie { 12.07.09 at 17:53 }

Не опира само до това, дали хората ще ядат месо или не, но и колко ще го ядат, и какво друго и кога ще ядат. Не може да искаме да имаме всичко целогодишно, а нещастните хорица от бедните страни да ни го произвеждат, или да живеят в полята на Испания при условия още по-мизерни от тези в собствените им страни. Акцента трябва да бъде върху отношенията на хората към хората. Всеки заклет месоядец ще ти каже, че животните са създадени, за да служат на човека. И спора ще свърши до там. Но човека не е създаден да слугува на човека. Живеем в свят, който вече не толерира робството, но все още съзнателно или не поощряваме икономическото робство. Според мен основния акцент трябва да бъде отношението на нас към себеподобните и към бъдещите поколения. Това минава през основно преразглеждане на консумацията ни. Намаление на консумацията на месо в полза на отглеждане на земеделска култура (но не интензивно производство), за да може и другите да имат какво да ядат. Според мен по-успешна камбания би била не тази, която казва: „трябва да станете вегетарианци, защото…“, а тази, която казва : „всички знаем, че имаме проблем. начини за разрешаване:….“ и вегетарианството просто ще си дойде на мястото като една от възможните мерки за действие. Също така аз лично ако дойда на един такъв семинар, и накрая някой ми предложи рецепти за готвене…направо ще съм си загубила времето. Защото това е най-лесното, което може да бъде предложено, и не ми трябва майстор- готвач за да ми го каже. Но, един специалист по земеделието, един специалист по околна среда, един специалист по човешки права, един специалист инжинер, е те такива хора биха ми били по-интересни, които да дойдат с конкретни предложения и идеи, зад които да се обединят повече хора. Не искам да бъда разбрана погрешно- аз искам този семинар да бъде успешен, и затова намирам, че изчерпването на предложенията със сборник с рецепти е доста лековато за такова начинание.

6 kriss { 12.07.09 at 18:37 }

Angie – тези който не са се замислили как се хранят – и защо би било добре да се откажат от месо и мляко и т.н. , няма как да се замсилят за нещо още по сериозно . Аз имам чувството , че химиите в мозъка ни ни пречат да разсъждаваме трезво – ч

7 пчеларчо { 12.07.09 at 19:13 }

Когато модерната медицина в този вид капитулира официално ,тогава ще оправят и другите неща

8 kobretta { 12.08.09 at 17:46 }

kriss, подкрепям те. Напоследък и на мен ми се върти из главата това, че „химиите в мозъка ни ни пречат да разсъждаваме трезво“.

9 Angie { 12.08.09 at 18:54 }

Вие нали не искате да кажете, че всички, които ядат месо, са глупаци и нямат никакво отношение към опазване на околната среда?!

10 sunny { 12.08.09 at 19:41 }

Срещата в Копенхаген е нещо страхотно. Дано бъде резултатна. Но дори и така да е може би няма да бъде достатъчно. Промяната към по- добро трябва да започне от нас самите, от отделния човек- всеки трябва да се замисли какво може да направи и как да помогне. Свикнали сме да казваме, че от нас не зависи нищо. А не е така- ние сме хората. Всеки един от нас.
През пролетта от общината засадиха пред блока в градинката 10- 15 дръвчета. Но до там- само ги засадиха. Мъжа ми и аз през вечер ходехме да ги поливаме- е, не успяхме да спасим всички, но четири дръвчета оцеляха. През това време съседите мърмореха- какво се занимавате, да дойдат тия от общината да си ги поливат, за пет пари работа не могат да свършат, дет` се вика… Сигурно в техните очи /на съседите/ сме били ама и будалите. А така не може. В тоя блок са 54 семейства- по една бутилка вода от семейство, и то не всеки ден, е била необходима, за да се спасят всички дръвчета. Но докато си мислим, че все другите трябва да ни свършат работата, няма да се оправим.
И така- мисля, че промяната трябва да започне вътре в нас- това къде да си изхвърлим билетчето от автобуса, да използваме водата по- пестеливо /за дръвчетата например използвахме водата, с която си мием зеленчуците, нямате представа колко вода се хаби само за марулята за днешната салата!!/- все ей такива дреболии, но от малките неща се започва.
Сега бабите дето ни се смееха през лятото, подскачат около нашите дръвчета, окопават ги, пощипват ги- значи, радват им се. Даже в края на лятото и носеха по някоя бутилчица вода…А това мене ме кара да ликувам.

11 М&М { 12.09.09 at 1:06 }

Мога да кажа на всички които ядат месо, че ако го намалят определено ще усетят разликата.Не си мислите, че с месо се оцелява, единственото в природата което може да ядете сурово са плодове/зеленчуци/ядки!Ако още не ви се струва логично само си помислете ако трябва да оцелявате в природата дали ще убиете животно и най-вече как ще го сготвите ако нямате огън…не можете нали?!Лично аз, не съм за изцяло отказване от месо, млечни продукти, защото понякога в храната която ям се съдържат и такива неща, но поне го ограничете до колкото е възможно!

П.П – много хубав сайт :)!

12 valentin { 12.09.09 at 3:02 }

Има какво да се научи на този семинар. На всяка подобна сбирка присъстват многознайковци, които обясняват бавно и тежко някаква абсурдна теза. В Африка е горещо, защото има много слонове зебри и други животни. Има едни ужасяващи филми за животновъдните ферми, където кравите никога не виждат трева. В името на бързата печалба, измъчват животните с генно модифицирана царевица и соя от семената на Монсанто. Тук в България може да имаме полза от глобалното затопляне с по ниски сметки за ток зимата 🙂

13 Боряна { 12.09.09 at 11:52 }

Много пушилка се вдига покрай тази среща, но току-що прочетох, че имало някакъв предварително подготвен таен документ, изтекъл в пресата – http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2626611.
Ще видим как ще се развият преговорите, но промяната трябва да започне в нас самите. Колкото повече хора приемат присърце каузата за възстановяване на равновесието в природата и отказ от мъченията на животни за всякакви цели, то в един момент и управляващите може да прихванат, знам ли… И дано по-скоро хората престанат да бъдат движени от алчност и да проявяват жестокост.

14 kriss { 12.09.09 at 19:42 }

Използваш собствени думи – не глупави – хората не се делят на глупави и умни. Има условия и в нас и извън нас, който ни подтикват да взимаме определени решения. Доста святи линчости са споделили , че който иска да достигне някакво просветление трябва да се откаж от пороците си – един от тях е да убиваме безразсъдно животните и да консумираме пътта им.
А честно казано – още преди да спра да консумирам месо, стигнах до извода , че се възхищавам от вегетарианците . Едни от най красивите жени който съм виждала са по рождение вегетарианки … /малко се отплеснах /

15 Angie { 12.10.09 at 15:13 }

Благодаря, Крис! Аз съм вегетарианка по рождение! И добре, че съм хубава, защото пък въобще не съм скромна :))))
Струва ми се доста нереалистично да си мислим, че изведнъж всички ще станат вегетарианци и хоп- глобалното затопляне ще спре. Закъсняхме, това е. И затова трябват и други мерки. После, не искаме да караме коли на бензин и нафта, и не искаме да горим дървета за отопление, нали? Пък то ако гениите инжинери които работят по алтернативните методи за осигуряване с енергия (те ще открият топлата вода но с много технологии и за повечко пари, отколкото навремето хората са им трябвали, ама нейсе), са и вегетарианци- още по-добре!

16 Trichko { 12.13.09 at 15:24 }

Извинете, но глобално заъопляне няма. Всичко това са само глобални лъжи с цел събиране на още пари от нас. Има доста информация за това защо и как искат да ни излъжат.

Това разбира се не изключва да сме чисти отвън и отвътре :).

17 Vladokan { 12.14.09 at 1:24 }

Проблемът е сериозен и някои страни са по-засегнати, а други по-плавно вървят към сериозните кризи. Това, че разни политици още не са в час и от неудобство отиват да преговарят като запознати по климата и само мислят за търговия, не значи че няма изменение на климата и глобално затопляне.

18 Trichko { 12.14.09 at 3:57 }

Климатични промени има и винаги е имало. Но не и глобално затопляне. Има една шепа учени, които защитават тази идея и доста други, които казват, че не е вярно. Освен това хакери изкараха малко имейли на някои от учените, които твърдят, че има и там се говори за промяна на цифри и прикриване на истината.

Не твърдя, че не замърсяваме земята. Целта на пропагандиращите глобално затопляне е да се наложи данък за СО2, което е абсурдно, защото равнищата му всъщност не са завишени.

Разбира се колкото по-голяма е една лъжа, толкова по трудно е да накараш някого да повярва, че това е лъжа. КАто митовете за млякото, протеините и куп други неща. 🙂

19 пчеларчо { 12.14.09 at 9:57 }

Може и да няма !? Вярно е ,че има повишена слънчева активност . Чудно ми е тогава защо климатичните промени се ускориха с началото на индустриалната революция? Никога досега не е имало в историята на земята толкова рязко изменение на температурите! Може би е имало такава промяна ,но в рамките на хиляди години, а ние го усещаме само за 50-100 години!!Защо е така?

20 Trichko { 12.15.09 at 15:13 }

Всъщност имаме ли ясна представа за климатичните промени в миналото? Освен това можем ли по един симптом да тълкуваме за цялата етимология на заболяването. Както при всичко друго климата на Земята се влияе от комплексни фактори, най-общо да кажем от самата Земя, от слънцето и от човешката дейност, който е най-малкия. Скоро излезе откритието, че всъщност най-вече слънцето влияе за образуването на облаците и за цялостния климат на Земята, в зависимост от активността му, което пък е в пряка връзка с космическата радиация, която достига до нас. От друга страна е глобалното замъгляване(global dimming), което се причинява пак от човешката дейност и в голяма степен от самолетите и заедно с парниковия ефект поддържат някакъв баланс на земята.

Добре, значи не можем да вземем само един фактор и да кажем това е. Парников ефект има. Но каква част е вода и каква част наистина е СО2? Има доста противоречия по въпроса. Има доста противоречия и за това каква част от този СО2 е от човешка дейност и каква от самата Земя. Според данните, ако СО2 стане по-малко това няма да е добре за флората на земята и в миналото е бил повече.. далеч в миналото когато растителността е била най-буйна. Тоест по-добре да помислим как да не унищожаваме горите, а не как да намалим СО2, сякаш.

Все пак вината за глобалното затопляне я струпват на СО2. Ама разбира се трябва да се постараем да не мърсим земята и всъщност имаме възможност за това. Например чиста енергия от възвръщаеми източници, коли на чисто гориво и много други неща.. Но всички опити в това отношение за момента се спират, заради петролевите интереси.. или нечии други. Глобални промени в климата има, но ако имаше глобално затопляне сега нямаше да е толкова студено и в Африка нямаше да вали сняг :).

21 Trichko { 12.15.09 at 15:40 }

Интересно клипче 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=wuj_tlRRQdQ

22 пчеларчо { 12.15.09 at 22:01 }

Има доказателства за промените в миналото на климата. Разни учени дълбаят (сондират) надолу леда и там по слоевете изследват газовете. до колко това е истина ,не знам. Обаче такива промени до сега не е имало. Че СО2 е виновник за промяната на температурата ми звучи много съмнително. Факторите са много и комплексни ,но според мен са виновни хората и това е не е правилния процес в природното развитие.,,Например чиста енергия от възвръщаеми източници, коли на чисто гориво и много други неща..,, Аз не мисля ,че това е възможно ! ИЛИ -ИЛИ , Така не става , хем да сме скромни и хуманни ,хем да сме модерни. Ако все пак човечество се запази за напред ,то ще е много различно. Логиката може да се ползва и по друг начин освен да се експлоатира природата. Клипчето е интересно,но доколко да му вярвам на онзи чичко ,на кого да вярвам не знам вече?? Все пак лелката си е права за мен ! Тя вижда промените с очите си и не иска това да се случва както никога досега!

23 пчеларчо { 12.15.09 at 22:06 }

Отново тези СО2 емисии се използват с икономическа цел както всичко друго в капитализма. Причините не са там . Прав си за това!

24 lola { 12.15.09 at 22:23 }

глобално затопляне…хехехе

25 dani { 12.17.09 at 20:17 }

Радвам се, че някои реагират на съобщението, макар и неадекватно. Драги читатели, позаинтересувайте се първо от всички научни изследвания по темата, вижте сателитните снимки, чуйте последните новини за всички бедствия: суши, наводнения, хиляди потънали острови само в последните една, две години и т.н. Отворете очите си, отпушете ушите си и чуйте. Ако заравяте главите си в пясъка или виждате не по-далеч от носа си, няма нищо да се промени! Проблемът съществува, той е много сериозен и трябва да положим максимални усилия за спасяване на живота на планетата ЗЕМЯ.

26 Андрей { 12.18.09 at 6:19 }

Малка поправка. Не става въпрос за спасяването на живота на земята, а за живота на част от хората. Всъщност самите хора(аз и ти) сме причина(може би) за този проблем. Каква ирония само…

27 Trichko { 12.20.09 at 0:05 }

Именно защото сме се заинтересували, смеем да твърдим, че глобалното затопляне е глупост и пълна лъжа. Всички бедствия, които споменавате не са увеличили размерите и броя си. Острови потъват и се появявяват нови и така е ставало винаги. Малко повечко трябва почетете. Нужно ли е да се поддавате на манипулациите.

28 Vladokan { 12.21.09 at 0:06 }

Над 270 видове растения и животни изчезват от Земята ни с всеки изминал ден

29 пчеларчо { 12.22.09 at 23:29 }

Trichko,значи всичко е наред според теб ?

30 Trichko { 12.29.09 at 9:15 }

Дефинирай наред 🙂

31 бате Бино { 12.31.09 at 2:54 }

Драги мои , темата за тъй нареченото „глобално затопляне “ не е така проста ,колкото изглежда на пръв поглед за някои. Първосигналната реакция , която целят да предизвикат е ясна : “ Ооо , да , лошо, подкрепям усилията в тази посока … и т.н. “
Дори и интелигентни хора биха се подвели. ( това е и целта)

Но темата, разгледана и анализирана в комплекс с други събития,и то – във времето , нещата си идват на мястото. Просто трябва малко подготовка.
( Да оставим настрана, че ако нещо се толерира от световния елит , винаги трябва да се съмняваме в „благородните“ цели .. 🙂 )
/ Благородните метали не винаги се използват за благородни цели / 🙂

Какви са целите ? Ще ви бъде интересно предполагам :

Съглашението в Копенхаген установи структурата на глобално правителство

Автор: Пол Джоузеф Уотсън

Въпреки че окончателното споразумение в Копенхаген е смятано за провал – както от масмедиите, така и от скептиците за климатичните промени – в действителност то установява рамката (структурата) на едно глобално правителство, което ще контролира парите за климата чрез данъци за емисиите CO2 – точно както беше предречено от лорд Монктън. Монктън обяви, че главната цел на (срещата в) Копенхаген е да “осигури механизма, структурата и преди всичко средствата за глобалното управление”. ……….

……..Предисторията… В резолюцията от 1991-ва, приета от „елитния“ Club of Rome, се очертава схемата как човечеството ще бъде нарочено за враг. Цитат от доклада „Първата глобална революция“:

“In searching for a new enemy to unite us, we came up with the idea that pollution, the threat of global warming, water shortages, famine and the like would fit the bill. All these dangers are caused by human intervention, and it is only through changed attitudes and behavior that they can be overcome. The real enemy then, is humanity itself.” (Превод: „В търсене на нов враг, който да ни обедини, ни хрумна идеята, че замърсяването, опасността от глобално затопляне, засушаването, недостигът на храни и тем подобни ще свършат работа. Всички тези опасности се причиняват от човешката дейност, която може да бъде преодоляна само чрез смяна на нагласите и поведението. Излиза, че истинският враг е самото човечество.“)……….
…….Глобалистите са упорити и все така грубо ще си проправят пътя напред – не защото екологичната среда е на крачка от гибел, а защото плановете за глобално правителство бяха изложени като на сергия и все повече хора разбират истинските намерения зад измамата, наречена глобално затопляне………
……….А пък Ед Бегли, един от водещите американски пропагандатори на глобалната лъжа, изпуска нервите си в ефир и продължава да мечтае как държавата ще гласува закон, според който във всеки дом трябва да има само екологични уреди – като държавата трябвало да си гласува правото да влиза по домовете и да прави проверки………
…………Не може в тема за “Климатгейт” да не стане дума за Ал Гор – месията на глобално прегряващата религия. Три новини за десерт. Първата е видеоклип – запис от дискусия в щатския Конгрес, където гуруто на глобалната измама за пореден път лъже, че ВИЕ и въглеродният диоксид (храната на растенията!) сте врагове на планетата. Депутатът Стив Скализ обаче е печен тип и няколко минути умело върти мошеника на шиш, като не се оставя да бъде баламосван с клишета и празни приказки. Диалогът е като от високобюджетна съдебна драма – несъмнено ще се хареса на разбиращите английски………..
………………..Ал Гор е рекламното лице на индустрия за милиарди: според “загрижения масон” Гор, човекът е “виновен” за глобалното затопляне, заради което трябва да плаща данък CO2 (алтернативата е да спре да издишва въглероден диоксид), като хората са поощрявани чрез апокалиптични страхове да купуват “екологични” коли, домакински уреди, вредни електрически крушки, налагани диктаторски от Европейския съюз… За учените, подкрепящи корпоративната и “човеколюбива” теория на Гор, има финансови средства в изобилие…………..
……………………….

Автор: виконт Кристофър Монктън

Ето го резултатът: Тези „специалисти“ по климата говорят празни приказки – но тези празнословия са всичко, което е нужно на „елитната политика“, за да предложи неизбрано глобално правителство през декември в Копенхаген. Там ще си гласуват небивали права да контролират досегашните свободни пазари, да таксуват богатите държави и всичките им парични преводи, да регулират икономиката и екологията на всички държави, както и да конфискуват или отменят всички патенти и права върху интелектуална собственост. Тази малка, но задружна клика от климатолози, която измисли и се възползва от мита за „глобалното затопляне“ – говорим именно за измама – толкова безцеремонно е подправяла данните за температурите, че сега, по техните собствени думи се оказва, че от 1980-та насам температурата на сушата уж се е повишила два пъти повече от тази на океаните.

Да не заемам място, това е малка част, за повечко разгледайте

http://www.ivanstamenov.com/?p=755
http://www.ivanstamenov.com/?p=684
http://www.ivanstamenov.com/?p=637

,както и останалите публикации по Климатгейт. ( в дясно са разделите)

32 amazonian { 12.31.09 at 3:24 }

Даже и ако приемем, че изводите за глобалното затопляне са съмнителни, елементарната логика подсказва, че систематичната промяна на състава на въздуха – примерно бавното, но непрекъснато повищаване на относителното съдържание на CO2 в продължение не на десетилетия, а на столетия, няма как да не се отрази на глобалната екосистема и на съставляващите я по-малки системи. Емисиите на въглероден двуокис са се увеличили с 30% само за 6-7 години. Но едва половината от изхвърленото количество действително остава във въздуха. Останалата част се поема от така наречените „естествени резервоари“ – водните басейни на планетата (преди всичко морета и океани), почвата, растенията. Това дълго време се считаше за нещо положително, но някой запитва ли се какво става с тези „резервоари“, когато поемат повишено количество от този газ? Отговорът за водните басейни и за почвата е – „повишаване на киселинността“. Учените регистрират много бавно, но неотклонно понижаване на pH на повърхностните води на океана за последните десетилетия, това се отразява и на по-дълбоките слоеве. Един от ефектите на едно, дори и леко, понижаване на pH на водата е понижаването на минералното й съдържание, особено по отношение на калция (по-голямото количество въглена киселина, образувана от взаимодействието на въглероден двуокис и вода, „извлича“ минералите от състава на водата под формата на соли). Това засяга морските организми, които се нуждаят от калций.
Разбира се, винаги ще се намери кой да каже „това е преувеличено, това са измислици“. Но всяка екосистема и всеки организъм в нея са се развивали в продържение на стотици хиляди години в определени граници на параметрите на средата. Най-малкото наивно е да се мисли, че промяната на тези параметри ще остави живота в океаните, а и извън тях, незасегнат. Коралите и черупчестите организми, които се нуждаят от повече калций, са извежду първите „жертви“ – но те са в основата на цяла хранителна верига и кой може да каже кога слабото намаляване на популациите им ще се превърне в масово измиране и какви ще бъдат верижните реакции.
Друг ефект от повишеното съдържание на CO2 във въздуха е повишаването на киселинността на почвите и подпочвените води, което се отразява на водата, която пием и на земеделските култури, които консумираме.
Климатгейт не доказва нищо, в крайна сметка. Това, че някой иска да се възползва от тенденциите на момента, не е нещо ново и не опровергава фактите. Що се отнася до свободния пазар, бате Бино би трябвало да знае, че нищо не е съвършено, включително и пазара и нека да не си правим от него фетиш, на който да се кланяме подобно на предишните такива фетиши. Потърсете „market failure“ и „public goods“ в гуглето. Пазарът е средство, не е цел и когато не работи, трябва да се търсят начини за коригирането му.
От друга страна, искам да обърна внимание и на това, че 50% е преувеличена цифра, ако говорим за приноса на емисиите от страна на животновъдството. Някъде около 20% са оценките, които съм срещала. Съгласна съм, че всеки трябва да помисли и за своята „въглеродна следа“, като отказът от консумация на месо е само един вариант. Но не трябва това да се съпровожда с агресивност по отношение на другите, които не са вегетарианци. Има и други начини – да не ползваме найлонови торбички, да залесяваме. Това е въпрос на личен избор.

Leave a Comment