Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Food Inc.

food inc.Още един филм, след който на храната си ще гледате по малко по-различен начин.
През последните 50 години яденето ни се е променило повече отколкото през последните 10 000. Но образите, с които ни продават храната, още са образи от аграрна Америка. Отивате в супермаркета и виждате фермери, дървената ограда, силоза, селската къща и зелената трева. Все същите пасторални фантазии.

В съвременния супермаркет има средно около 47 000 продукта. Там няма сезони. Целогодишно има домати от другия край на света, откъснати още зелени, обгазени с етилен, за да узреят. Да, изглежда като домат, но това е по-скоро въображаем домат, т.е. това е идеята за домат.

Вече няма кокали на щанда за месо. Спусната е завеса между нас и мястото, откъдето идва храната ни. Индустрията не иска вие да знаете какво наистина ядете, защото ако знаехте, може и да ви се отяде. Ако се върнете по пътя на тези опаковани в найлон парчета месо, откривате съвсем различна действителност. Действителността е фабрика. Не ферма. Фабрика.

Месото се обработва от огромни международни корпорации, които нямат почти нищо общо с ранчото и фермера. Сега храната ни идва от огромни конвейери, където се малтретират както животните, така и работниците. А храната е станала много по-опасна, но това нарочно остава потулено. Има малка група международни корпорации, които контролират цялата хранителна система. Контролират храната от семената до супермаркета. Не става въпрос само за това какво ядем. Става въпрос за това какво ни е позволено да говорим и да знаем. Не само здравето ни е изложено на риск. Компаниите не искат фермерите да говорят. Те не искат тази история да се разчува.

Всичко е наука. Сметнали са го. Ако можеш да отгледаш пиле за 49 дни, защо ти е такова, което се отглежда за 3 месеца? Това са повече пари в джоба ти. Тези пилета не виждат дневна светлина. Почти през цялото време са на тъмно. Тук е гнусно. Навсякъде има прах. Пълно е с фекалии. Това не е фермерство. Това е серийно производство- като заводски конвейер. Започвате с пиленце и след 7 седмици получавате 2,5 кг пиле. Костите и вътрешните им органи не смогват на бързия растеж. Много от пилетата тук правят по няколко крачки и се тръшват на земята. Просто не могат да носят тежестта си. Това е нормално. В храната им се слагат антибиотици, които, разбира се изяждаме с пилето. Бактериите стават резистентни и антибиотиците вече не действат. Когато в помещенията е тъмно, пилетата се отпускат. Не се съпротивляват толкова, когато ги хващат. Няма значение дали пилетата са болни. Всички пилета се обработват в завода.

Голяма част от индустриалната храна е просто хитро преработена царевица. Царевицата завладя света по много начини. Тя е забележително растение. Преди 100 години американските фермери добивали около 200 кг на декар. Днес и 2000 кг не са проблем. Това е удивително постижение, за което трябва да благодарим на селекционерите, на производителите на изкуствени торове и на пестициди. Произвеждаме много царевица, затова измислиха какво да я правим. Сега конструираме храните си. Знаем какво да направим, за да имаме дадено качество – вкус, аромат. Сглобяваме парчетата и конструираме нови храни, които не се развалят в хладилника, не гранясват. Разбира се, най-големият напредък в последните години беше високофруктозният царевичен сироп. Предполагам, че ако погледнете по рафтовете на супермаркетите 90% от стоките съдържат царевица или соя, обикновено и двете. Царевични продукти: кетчуп, сирене, кексчета, батерии, фъстъчено масло, крекери, дресинг, кока кола, желе, подсладител сироп, сок, въглища, бебешки пелени, ибупрофен, месо, бързи храни. Царевицата е страхотна суровина. Вземете това огромно зърно нишесте, разбийте го и го пренаредете. Можете да си направите високофруктозен сироп, ксантанова гума, малтодекстрин, диглицериди и аскорбинова киселина. Всички неясни вещества на преработената храна – забележително е колко от тях се правят от царевица. И, освен това, с нея може да храните животни. Царевицата е основна част от хранителните смеси – пилета, прасета, добитък – каквото си искате. Все по-често даваме царевица и на риби-тилапия, сьомга от развъдник.
Учим рибата да яде царевица. Фактът, че имаме толкова много евтина царевица, ни позволява да понижим цената на месото. Кравите са еволюирали, за да ядат трева, а не зърно. А ние ги храним със зърно, защото то е много евтино и от него наддават бързо. Диетата с много зърно води до киселиноустойчиви бактерии E. coli. Това са по-вредни щамове на E. coli. Животните са затънали до глезените в тор, по цял ден. Щом едната крава го има, и другите го прихващат. Когато отидат в кланицата, кожите им са покрити с тор. И ако в кланицата се колят по 400 животни на час, как пазиш месото, за да не се замърси с тор? Така месото се замърсява с тор. И никому неизвестната бактерия влиза в системата за храни….
(откъси от филма Food Inc.)

трейлър в youtube

22 comments

1 пчеларчо { 12.09.09 at 17:07 }

Мер, ,,страхотен,, материал !
Честно да си кажа тоз филм го знам ,но нарочно не го гледам,знам какво ще ми кажат. Вече нищо не ме изненадва ,затова търся алтернатива още сега. Хората няма да се променят от корен за една ,две или 10 години както ни се иска. Никой няма да спре да яде пържолка и ей така да я замени с кълнове . Освен болестта ,само тя може да накара дебилите да се замислят . Тези които не ги интересува за животните или природата ,неразбирайки ,че са едно цяло ,една обща биосфера. Точно те се замислят само когато личният интерес е засегнат ,а това се случва само когато са болни . Така,че да се тровят . И без това ,ако всички минат на кълнове и зеленчуци и немодифицирана храна ,ще настъпи глад. Това е невъзможно ,не че не ми се иска!
Преди време,когато започнах да се осъзнавам и да се чудя къде съм ,беше в Англия във една фабрика за месо . Работих там година и половина преди да напусна . Познавам този бизнес ,правех експорта на цялата фабрика,а той е тонове смялно месо в час .Воня на кръв и смлени тъкани и чичковци които гонят надник. Нещата са по сложни отколкото изглеждат .

2 Боряна { 12.09.09 at 17:34 }

Гледах филма, макар да предполагах за какво става дума. Така ще е, докато хората са алчни до безкрайност и разглеждат всичко от „бизнес“ и „политическа“ гледна точка, т. е. как могат да направят повечко парици, сякаш ще си ги носят в гроба… Верно е, че са сложни нещата, като цяло системата ни е сбъркана и само ако отделните брънки, всеки един от нас започне да се осъзнава и да прави нещо по въпроса за животните и земята, само тогава ще могат да бъдат преобърнати нещата. Само не знам дали ще стигне времето за това…

3 Иван { 12.10.09 at 1:05 }

Права си за системата – много е сбъркана. За съжаление и повечето хора са такива – сбъркани. Фалшива е не само храната, а и живота ни, опитвайки се вечно да нагодим света, така че да ни е по-удобно. Времето ще поправи всичко за пореден път. Просто ще ни изтрие от планетата, да не я грозим повече.

4 андон { 12.12.09 at 20:39 }

Туко що гледах филма няма нищо ,което може да ме изненада. За пореден път виждаме как жаждата за пари на някй хората надминава всички граници, без да се интересуватт от това какво причиняват останалите, до колко болести могат да доведат действията им.

5 николай { 12.12.09 at 21:22 }

и кво от тва?

6 Боряна { 12.15.09 at 19:02 }

Много от т’ва, ама няма тук да се обясняваме…

7 valentin { 12.21.09 at 2:54 }

Очаквам да пуснат и втора серия скоро. Пропуснаха сьомгата от ферми, кочините с прасета и многото пестициди в зърнените култури за любителите на екзотиката.
Пропуснаха и токсичните мандарини, нитратната маруля и мечтите на скучаещите хора за био, еко и органик. Хората на планетата са много и имат нужда от храна. Като гледам колко са зле финансово българските фермери от домашните си стопанства с 2 крави и 5 кози, явно единствения начин за производство на храна е този от филма.

8 Анелина { 01.07.10 at 13:25 }

И какво да ядеме в крайна сметка, на фотосинтеза ли да караме. Дори да сме вегетарианци, тези плодове и зеленчуци се хранят от почвата, а почвите са замърсени навсякъде.????

9 Tanya { 01.16.10 at 2:06 }

Tozi film e potersavash, kakto i niakoi drugi shte vi preporucham da gledate:

Bad Seed (Loshi Semena) za genetichno modifitzirani zurna ot Bio-himichnite firmi.
Tova e nai strahnoto da dopusnem v Bulgaria firmi kato Monsanto koito sa zavladiali sveta. Kajete NE na genetichno modifitziranite hrani kato ne gi kupuvate i iziskvate etiketa v magazinite da pokazva dali imat produkti ot genetichen proizhod. GMO etiket se iziskva navsiakude v Evropa!

Food Matters (Hranitelni problemi) Tova e mnogo dobur dokumentalen film sushto koito shte vi razkrie istinata za vitaminite koito sa ni lugali tolkova godini che ne sa dobri, a likivat s chimio terapia raka! Mnogo dobur film koito iziskava deistvie ot nasha strana da promenim nachina si na mislene i zapochnem da ne se doveriavame ne samo na framatziata no i na doktorite!

10 Людмил { 01.17.10 at 1:10 }

Истината е, че това е плод на една система, която трябва да си отиде. И да се опитваме да я прекрояваме и да я променяме е БЕЗСМИСЛЕНО.
Единственият правилен избор е човек да отглежда сам храната си или да я купува от доверени хора, които познава, чиито градини е видял с очите си и знае, че са грижовни стопани.

11 amazonian { 01.22.10 at 11:55 }

Ето нещо още по-шокиращо – аз не можах да го изледам докрая всъщност:

http://novinitepro.bg/novinite/po-sveta/video-zhivi-pilentsa-v-melachkata.html

12 Miroslava { 01.23.10 at 21:22 }

Filmyt si struva da se gleda naistina, nezavisimo ot tova do kolko sme nayasno – vinagi si struva da se vidiat neshtata direktno „ot kuhniata“. Baziran e na knigata na Eric Schlosser Fast Food Nation, izdadena 2001. Ne znam dali e prevedena na bulgarski i kak se kazva, no goreshto ya preporychvam na vsichki. Knigata e mnogo po-detailna i izcherpatelna ot filma. Na momenti e shokirashta i brutalna, no kato tsialo e mnogo uvlekatelna i informativna. Prochetete ya!

13 mer { 01.24.10 at 2:48 }

Има я преведена и на български – http://gorichka.bg/index.php?p=166&l=1

14 Арманд { 02.11.10 at 2:37 }

Има един филм – Mike Adams – Monopoly Medicine – добър е също, гледайте го ако можете.

15 4edeto { 02.14.10 at 21:08 }

Здравейте!
Гледайте филма FOOD MATTERS. Толкова вдъхновена останах след него 😉 НЯкак си щастлива, че изобщо се правят такива филми. Може Мер да го пусне като отделна статия, за да му се насладят повече хора.
и споделяйтеееееее :))))))
п.с. в замунада го има http://zamunda.net/details.php?id=206690&hit=1

16 Таб { 03.01.10 at 19:34 }

Едно нещо ме отврати най-много във филма. Това беше, че някои от големите концерни слагат под крилото си дори био производители. Не е ли това безпокойтелно?

17 Elis { 04.06.10 at 16:55 }

Здравейте!
Бихте ли ми помогнали да намеря филм, тъй като не мога да го намеря никъде.

18 mer { 04.06.10 at 17:15 }

Има го в замундата и в колибката – ето един линк – http://zamunda.net/details.php?id=197673&hit=1

19 Elis { 04.07.10 at 11:45 }

Мерси Mer !! 🙂

20 Tri4ko { 10.04.10 at 19:37 }
21 Farmer { 12.05.11 at 20:25 }

само да се увеличат заплатите двойно и нещата ще се оправят.. – А цената на продуктите ще скочи но ще са БИО.. Капитализма е виновен.. Защото всяка печалба е изземване на пари от пазара – а парите са нужни за потребление.. Което значи че продуктите ще имат повече надценка и по-малко съдържание… Аз мога да произведа сам – дори – 200тона домати рома(годни за пюрета и кетчуп) но няма кой да ги купи – колкото и био да са и колкото и ниска цена да им искам.. Така е защото днес фабриките произвеждат всичко с нишестета и добавки за вкус и аромат и цвят…

22 Farmer { 12.05.11 at 20:45 }

Парите на хората отидоха за да си плащат кредитите и други разходи като къщи и коли – който преди това бяха на нормална цена – тоест преди да убият Джон Кенеди и да върнат капитализма преди 1929г. Решен съм да създам комуна която да произвежда био продукти – лютеница, яйца, ябълки, конфитюри и хляб.. Може и да има магазини в цялата страна.. От 300декара домати – ще произведем 3-милиона бурканчета лютеница – на цена 1-лев.. С парите ще разширяваме дейноста.. Друг изход няма.. Това е бъдещето.. Всеки да произвежда без печалба.. Тоест без натрупване на печалба.. Колкото произведеш толкова и ще потребяваш..

Leave a Comment