Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Не искаме ГМО в България!

генно модифицирани организмиЗнаем, че генно-модифицираните храни са храни, изкуствено създадени в лабораторни условия и в последствие отглеждани по цялата земя. Все повече такива храни навлизат в нашите магазини, в домът ни, в тялото ни. Все повече Монсанто се опитва да манипулира и да владее производството на храната, като създава и дори патентова генно-модифицирани семена. През 2004 законът за навлизане на ГМО не беше приет, но сега на 13 януари още на първо четене законът се прие почти единодушно. Дадоха се 21 (остават едва 15) дни до второ четене и затова нека ги използваме за разпространяване на информация, за запознаване на все повече хора с ГМО проблема, за стачки, митинги и ясно заявяване на нашата гледна точка.

Защо всъщност не искаме да се разреши отглеждането на ГМО на територията на България:

* всяка култура, отгледана в близост до генно-модифицирани посеви се „заразява“, поради опрашването по въздух или чрез насекоми. Представете си, имате си градинка, в която отглеждате с много любов възможно най-чистите и полезни плодове и зеленчуци, без химия, препарати и дори от семена, събирани от поколение на поколение във вашия род. Но… в близкото поле са засадени генно-модифицирани посеви. Неминуемо растенията се опрашват, а с опрашването се разменят и гени. След кратко време в градината си ще имаме плодове и зеленчуци със следи от… Монсанто например. По същия начин ще се промени и отглеждането на био храни. Нееее, всъщност въобще няма да е възможно да се отглеждат такива, защото в страни, в които са разрешени ГМО, много трудно се издават био сертификати и дори ако в близост до био района има посеви с ГМО – въобще не се издава такъв. Тоест, животът на Био земеделието в България приключва с разрешаването на ГМО. А ние не искаме това, искаме храната, която ядем да е възможно най-пълноценната и най-чистата, и най-здравословната, да лекува тялото и душата ни, да е такава, че нашите деца и внуци да растат здрави и щастливи. Искаме природата ни е дивна и богата, а не осакатена от пестициди и препарати тип Раундъп и отрови за какво ли не.

* България все още се счита за зелено кътче, сравнително недокосната от ГМО и химичната инвазия, но промени ли се това, доста инвеститори ще се отдръпнат. Освен това традиционни култури (маслодайната роза, лози, памук, пшеница), с които нашата страна е известна и търсена на международните пазари, ще се изменят и дори изчезнат, а на тяхно място ще се появят модифицирани такива.

* „пчели, които живеят в условията на генно модифицирани посеви, мутират!“ А и все по-голям е проблемът с намаляването на популациите на пчели. Богатството и размножаването на растителните видове до 80% се дължи на пчелите, главно те опрашват плодовете и зеленчуците ни. Някой беше казал – ако пчелите изчезнат и човекът изчезва. С нарастването на ГМО-технологиите и вредните емисии във въздуха, както от замърсявания така и от електро-магнитни излъчвания, десетки пчелни семейства умират без видима причина, а прогресията на този феномен е потресаваща.

* генно-модифицираните семена обикновено се съпътстват със специални препарати, на които само те са устойчиви – например рапицата, соята, канолата на Монстанто са RR (roundup ready), тоест засяваме техните семена, пръскаме с техния раундъп, всичко друго умира, освен тази соя, рапица или канола. Това е идеята, в която повечето хора виждат спасение от огромен непосилен труд, но повечето от тях не виждат, че земята се изтощава до крайност, което пък води до използването на много силни изкуствени торове и химия, която пък замърсява водата ни, въздуха, който дишаме, хранати ни, тялото, умът ни. С използването на изкуствени торове, хербициди и всякакви други „..циди“ ни вкарва в един затворен кръг на отрови, болести и западнала психика, от който се излиза единствено, когато разберем природните закони.

* Пестицидът РаундЪп на Монсанто се свързва с причиняването на рак
Монсанто също така произвежда най-често употребявания широколистен пестицид в света, глифосат или Раундъп. В допълнение на заложената му токсичност като химичен пестицид днес е открито, че Раундъп подпомага разпространението на главня (вид болест по растенията) в пшеницата. Тази болест създава токсин в инфектираната пшеница, правейки реколтата неподходяща за консумация от хора или животни. В същото време широко-разпространената употреба на Раунъп резултира в появата на „супер-плевели“ – нежелани растения, които са развили устойчивост към тези пестициди. Изследване проведено за периода 1987-1990 г. в Швеция и публикувано през 1999 г. в журнала на Американското общество за борба с рака установява ясна връзка между употребата глифосата и non-Hodgkin’s lymphoma, вид рак. (източник – там може да прочетете още много факти за вредителя Монсанто)

* Генно-модифицираните храни са сравнително нова технология, която още няма доказан ефект върху човешкото здраве. Но в едно сме сигурни, с напредването на тази технология, болестите зачестяват най-много в страните, в които най-масово се ползва. Не само, че повече хора са хронично болни от какво ли не (хипертония, диабет, рак, затлъстяване, алцхаймер), но и се появяват все по-нови заболявания с екзотични имена. Може ли някой със сигурност да потвърди, че те не са до голяма степен следствие на ГМ храни.

Има още много причини, заради които да не искаме ГМО в България! Но сега остават едва две седмици, в които да накараме нашите управници да изберат забраната на ГМО. Как може да направим това:

* да се информираме обстойно за проблема ГМО – гледайте филмите the world according to monsanto, food inc

* да подпишем петицията

* да разкажем за това, което сме научили на роднини, колеги, приятели

* да разпространим информацията и в социалните интернет мрежи

* да се свържем с по-влиятелни в политиката личности и да обсъдим с тях този проблеми и какво те могат да направят

* да раздадем листовки, да присъстваме на протести

* с цялата си душа да пожелаем вътре в себе си, че искаме България да е чиста от ГМО

Нека не стоим радушни, а да се опитаме по свой начин да променим този закон. Вярвам, че когато сме повече хора зад една идея, то тя ще се осъществи.

Ето как на 13 януари наши приятели изказаха и показаха своето становище по този проблем:

снимки

Ще ядем ли генномодифицирани плодове?
Искра Михайлова: Заради ГМО животните мутират
Спрете пропагандата на ГМО в българските медии!

Още малко инфо:
Генното инжинерство
„Монсанто“ притежава живота ни?

32 comments

1 емилия рдоева { 01.19.10 at 11:53 }

Катгорично съм против!Винаги когато мисля че пазарувам здравословни храни се оказва че се тъпчем с химия.Не съм спокойна когато давам на детето си плод или заленчук или дори месо

2 бате Бино { 01.19.10 at 13:55 }

„Дори месо “ 🙂 ? Звучи като че ли там вероятността за вреда е по-малка. Сега в животновъдството, освен другите безобразни химии, ще им дават и гмо фуражи.
Е, няма проблем, който смята ,че месото е „силна“ храна, сега тя става още по -силна 🙂 Менделеев скоро ще възкръсне в някоя ферма заедно с микроскопа си от любопитство да си продължи изследванията и да си попълни таблицата … 🙂

Призивът “ не на ГМО !“ е понятен и благороден за хората с поне две гънки на главата, но точно в нашата страна успехи в това направление няма да се постигнат. Дори и половината хора да излязат на улиците. Правителствата от памти века са обслужвали интересите на големите корпорации. Защото от тях печелят , а от нас – не. А нашите родни правителства са дори още по-зле. За тях волята народна е последен кахър. Доказвали са го досадно многократно. А сега ,когато има вече „обединена Европа“ , техните правомощия са сведени почти до нула. А е и добър бонус – с Европата се оправдават , когато не намират собствен аргумент .
/ А някой ако си мисли ,че самата Европа е демократична – беше то, вече не е ! От Ноември когато подписаха Лисабонския договор ( другото има на „европейската конституция“ , която не можа да мине и се наложи да я префасонират под формата на “ договора от Лисабон“ ), решенията ще се вземат на закрити заседания от шепа „обработени “ представители. Самите национални парламенти ща бъдат статисти- от тях нищо няма да зависи.Затова и последният мохикан (последният неподписал) – чешкият президент Клаус толкова се дърпаше и отлагаше. Имаше голям натиски той естествено подписа с думите : “ Давам си сметка, че Чехия вече не е суверенна република “ /

Днес я слушах миннистърката по околната среда и тя каза дословно : “ Не е необходимо за всеки отделен случай Европа да ни бие по главата да приемаме едно или друго постановление“ Тоест – точно за ГМО не ни препират , но… някой вече е помирисал печеното , още преди да е заколено агнето . . 🙂

Според мен усилията трябва да се насочат в това:
1. Да имаме право на информация ( да пише на етикета) в кой продукт има ГМО. За да може всеки да си прецени .
2. Как да ги различаваме все пак, знаем си се , че горното може и да не се спазва винаги ,дори да бъде прието.

Това е доста по-изпълнима цел. За недопускане вече е късно, след два дни гласуват закона.
Кофти , но Сервантес е бил прав : „Започвам да усещам мирис на плъх “ .

3 velikolepni i janet { 01.19.10 at 14:33 }

Приемането на закона за ГМО, е сцена от най-ужасните ни кошмари. Нека с общи усилия и будно съзнание спрем това да стане реалност.

ГОВОРЕТЕ ПО ТЕМАТА, С ПРИЯТЕЛИ, ПОЗНАТИ, В МАГАЗИНА, В ПЛОДЗЕЛЕНЧУКА- ТОВА Е НАЙ-МАЛКОТО КОЕТО МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ.

4 Таня { 01.19.10 at 15:52 }

grazhdani.eu/text_peticija_gmo.html на този сайт моля подкрепете петицията за забрана на ГМО направете го

5 краси { 01.19.10 at 16:38 }

Искам да попитам какъв процент от плодовете и зеленчуците които се предлагат на пазара не са ГМО?Как да ги разпознаем ?Едва ли населението в БГ различава продуктите или се оринтира по цените да е евтино и лъскаво.За съжаление българите не се замисляме какво консумираме и не спазваме елементарни хранителни навици а да не говорим за качествени продукти.Моето семейство си имаме вила и там си отглеждаме зеленчуци и плодове , но как да си осигурим необходимите плодове през зимата освен ако не ги купим а на пазара е едно и също особено в малките градове откъдето съм и аз.

6 Seliaav { 01.19.10 at 20:15 }

Az ne mislia che genetichno sazdadenite plodove i zelenchuci sa vredni , i kakvo ob6to ima praskaneto na preparati s genetichno ili laboratorno sazdadenite rastenia? Molia obosnovavaite se i se izraziavaite pravilno i ne barkaite ednoto s drugoto.Ne pravilnoto izraziavane obarkva xorata i ne mislia che e pravilno da sazdavate pogre6na predstava i da nadaxvate naselenieto s tezi netochni informacii>

7 Seliaav { 01.19.10 at 20:38 }

Zabravix da kaja che nee zaadaljitelno praskaneto s pesticidi i razni drugi preparati zada se zadarjat i razvivat kakto i otglejdat genetichno sazdadeni zelenchuci.Naprimer v Kanada e zabraneno izpolzvaneto na kakvito i da e preparati kato raundap i podobni na nego ,kultrnite rastenia se otglejdat savsem naturalno kato se izpolza jivotinski tor za podsilvane na razteniat.Ako iskate da se borite za ne6to polezno ,borete se za zabrana na pesticidi i drugi takiva ximikali koito sa vredni ne samo za rasteniata a i za xorata i okolnata sreda.Razrabotenite laboratorno rastenia s promenen gen e napraveno s cel za po dobar vkus ,kakto i da badat po plodoviti i zada ne se razboliavat ot razni bolesti a ne sa napraveni zada vrediat na xorata i tiaxnoto zdrave.Tova koeto vredi e izpolzvaneto na razni ximikali za otstraniavane na trevata okolo tiax koeto e nenujno v povecheto sluchai i zaradi bolesti po rasteniata zada ne se uni6tojava rekoltata .No vseki zemedelec znae che poema takiva riskove .

8 zigzag { 01.19.10 at 21:51 }

Seliaav,пиши на кирилица,много рядко си насилвам очите и мисълта да чета постове на човек,който пише на собствена азбука.Мислиш ли,че нормалните и генномодифицираните растения ще имат еднакви вещества в състава си?Дали ще имат същите витамини,ензими и минерали от които сме ЗАВИСИМИ?Ако познанията ти не се изчерпват само с белтък,мазнина и захар,замисли се малко и ще си отговориш.И дали няма да се образуват нови химични съединения,които да вредят на човешкия метаболизъм?Няма как да ядеш мутирала храна без да предизвика мутация в самия теб!Ако мислиш,че тялото ти е непобедимо,още сега започни да се храниш с растения,които хората не използват за храна и ще разсееш всякакви съмнения относно ползата и вредата от храната.И най-малката разлика в природата има значение!Между човека и гомното,разликата е само два сантиметра!

9 amazonian { 01.20.10 at 19:30 }

За това какъв процент ГМО консумираме – съответната директива на Европейския съюз, която е задължителна и за нас, изисква всеки продукт в чийто състав има ГМО да носи етикет, на който това е отбелязано. Това, обаче,се отнася само за съдържание над 9% и не включва продукти на животновъдството, при които в храната на животните може да има ГМО. Излшно е да казвам, че ако в състава на растения има ГМО поради опрашване това не се отразява. А като се има предвид, че даже и задължителните изисквания за посочване върху етикета не се спазват, никой не знае отговоря на въпроса – каква част от нещата, които консумираме, са ГМО 🙁

10 Сладоледчо { 01.23.10 at 21:55 }

Здравейте,
Ако може някой да ми предостави информация по следния въпрос:
В случай че се приеме закона този месец, то какъв „гратисен“ период имаме преди да излязат на пазара български ГМО-та ( нали все пак трябва време за засяване, израстване, и спазване на сезоните) ? Най-вече ме интересува дали има поне 3-6 месеца докато се появят ?
Другия ми въпрос е ако може някой да ми даде връзки към статии за изследвания върху действието на ГМО върху хора и животни ( било то положителни или отрицателни).
Искам да имам силен аргумент аргумент с който да помогна на родителите ми да спрат да се хранят по-скоро .
Мерси предварително 🙂

11 mer { 01.24.10 at 2:25 }

http://otrova.org/index.php/tag/%D0%B3%D0%BC%D0%BE/

http://www.kamaraden.narod.ru/Ucheni.htm

http://greentech-bg.net/?p=5405&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:%20Greentech-bg%20(GreenTech-BG)

Всъщност има много информация в нета.

А за гратисния период – всичко зависи от вида на насажденията.

12 Selia { 01.24.10 at 9:11 }

Не ме нападайте ,много добре знам за какво става вапрос .Ето пожелание ана някои от ваас ще пиша и на кирилица,надявам се да сте доволни.Исках да кажа че генетичните разработки са добре обмислени и имат достатацхо от това което е нужно на човешкият организам,друга тема и проблем е мутацията която се получава при използването на препарати за обезпаразитяванв и наторяване на растенията.Аз имам набюдения вьрху генетичните разработки отблизо 13 години ,да….и сам се хранила с такива плодове и зеленчуци и трябва да кажа че имат превьзходен вкус и не ми се отрази на здравето лошо а напротив здравето ми се подобри.Не ви карам да вярвате,това е мое мнение и това което сьм изпитала вьрху себеси и семейстжото ми само ме радва и никой нее в сьстояние да ме разобеди.Виждала сам и мутирали генетични които са били обработвани с препарати и те са отвратителни не стават за ядене.Колкото до животните е ужасно,месото няма вкус и цвят но вие може да го познаете по цвета като отидете в магазина.На тези животни които им бият хормонални или други инжекции за натдаване на теглото обикновено може да разпознаете по мириз и цвят а сьщо на месото от бута /това е едно от най копуваното месо/има синьо лилава или черна точка която е като краг с диаметар 2 сантиметра .Да вяпно е че пораженията от такива продукти са много голиами и страшни,радвам се че някои се е наел да пи6е за това но то нее достатачно .Добре е обаче хората да се осведомят и да разберат вредата от тези храни,НО…..моля ви не обьрквайте генетичните разработки с тези които са муирали поради използванети на разнихимикали.Неможе да сложите под един знаменател и двете.Сьщото е като да сложите под един знаменател семейство без деца и многодетно семейство ,или да кажа по точно чисто отгледана ябалка и тези които са прьскани с пестициди и после покрити с воськ зада издьржат на разстояние и време.Надявам се да виждате разликата.И моля опитайте се дане използвате цензури.

13 zigzag { 01.24.10 at 15:58 }

The World According to Monsanto (2008) , http://www.zamunda.net/details.php?id=137946&hit=1

14 бате Бино { 01.25.10 at 20:16 }

Selia, понеже стана ясно ,че си чувствителна на тема „цензура“ ( дразни те кирилицата , разбрахме ) , ще си позволя да ти копирам мнението на създателката на сайта по този въпрос – то е във форума, но си важи и за тук. ( Думата „цензура“ има малко по-друго значение, затова съм я сложил в кавички.. 🙂 )

„….Молбата ми е още от днес да започнем всички да пишем на кирилица….. от уважение към съфорумниците и към себе си.МЕР “

Ако забелязваш ,то дори не е представено като стриктно изискване ( както е по други форуми ) а като МОЛБА.
Няма как , в стойностните сайтове ( между които е и настоящият ) това е възприето като норма. ( заради тези ,които не осъзнават ,че е въпрос на себеуважение да пишеш на кирилица)
Ако на някой му се струва ,че с това му се ограничава свободата на избор, има достатъчно други сайтове , където писането чрез смесица от латински букви, цифри , звуци и други полуразбираеми символи , се приема радушно. Може да твори на воля .

15 Вери { 01.26.10 at 7:09 }

Амазониан, не 9%, а 0.9%.

16 amazonian { 01.26.10 at 23:27 }

Вери – права си.

17 petar { 02.04.10 at 15:15 }

Аз съм за свободния избор на човека. Всеки носи глава на раменете си и следва да я използва по предназначение.

18 Андрей { 02.08.10 at 11:51 }

Eisblock
[Златен]
от Vanuatu

Общо мнения: 1735

До bTV, предаването „Сеизмограф“.

Уважаема госпожо Петрова,

Безобразието с ГМО, разбунило българската общественост, допуснато и по инициатива на Еко-министерството, се разпростира на три плоскости:

1. Неадекватна, лъжлива и измамна дейност на Еко-министерството, свързана с писмото на ЕК от април 2009г.
– То бе крито от тях.
– Изнасяха лъжлива информация за съдържанието му – имало „заплаха“ за съд и санкции. Дори в. Труд манипулираше обществеността с някаква си „глоба“ от 600 000 евро…
– Представяха невярно, по коя директива е съдържанието му.
– Министър Караджова обеща на 13 януари участието на НПО в дейността на „Съвета на 15-те“ – а после не изпълни обещаното си! Представителите ни дори не бяха изслушани!!
– Еко-министерството вероятно е подвело цялото правителство и лично Министър Председателя, за да се избърза с непоисканото от никого „хармонизиране“ – все мантри на управляващите за всички случаи, когато искат нещо да замажат и скрият.
– Има сериозни съмнения за лобистка, корупционна нагласа и дейност. Вижте изказването на представителя на Монсанто дни преди да се обяви намерението да се измени закона!

Ерго: – Министър Нона Караджова и зам. министър Евдокия Манева следва да си подадат отставките или да бъдат уволнени!!

2. Въпреки действащия закон и до момента, министър Мирослав Найденов е гласувал за допускане на няколко ГМО продукта в ЕС през м. октомври или ноември 2009, като при единия продукт неговия глас е бил решаващ!

Ерго: – Чий министър е г-н Найденов, на България или на някоя от заинтересованите корпорации? Кой го е упълномощил да гласува срещу съществуващото законодателство в Р. България?

3. Въвеждането на „мораториум“ е плоска и много явна маневра за успокояване на обществото. Управляващите искат да прокарат злокобните „поправки“, а после – вероятно отново с мантрата, че уж ЕК им нарежда, в рамките на един ден, да премахнат „мораториума“ и всички, мнозинството от българския народ (вижте с какъв процент са хората срещу ГМО !), ще осъмне отново измамено!!
– Какви бяха тези пазърлъци „да махнем една нула“ (касаещи отстоянията) и пр. тотални неадекватности, проявени по време на събирането на „Съвета на 15-те“ от т.н. „специалисти и експерти“?
– Отстоянията от 30км. са малки дори – вижте заразяването в Мексико от САЩ-територията през отстояния от над 100км.!! Следва да се въведат отстояния от 100км. и повече.
– Позицията на Еко-министерството има ли връзка с намеренията на „заинтересовани лица“, закупили към 700 000 декара обработваема земя, за да отглеждат ГМ-рапица за направа на растително дизелово гориво? Нова мода с предполагаема вероятност за бързо забогатяване?

Ерго: – Единственото правилно решение е да се закрепи и подсигури сегашния рестриктивен Закон за ГМО, така, както други държави в ЕС, изключващи ГМО в природата си, са направили!

Ако се пристъпи към Мораториум:

! Да се направят изменения в Закона, с които ТРЯБВА да се впишат минимални отстояния 100км от границите на класически посеви (без значение какви са те), от границите на природозащитни обекти и площи, на населените места – дори това да са само няколко къщи. Сама по себе си една такава поправка изключва напълно засаждането на ГМ-растения в България!!

!! Евентуално може да се допусне срок от 10 години за ново разглеждане на Закона, след който би следвало да се верифицира моментното състояние в тази област – това ще е някъде към 2020г.!!

!!! Също така трябва да се изключи възможността за позволяване на полеви тестове на ГМО в България, докато изследвания за
фармацевтичната индустрия на тази база, следва да са разрешени, но единствено ако са взети всички предпазни мерки от заразяване на свободното пространство.

С уважение – „Ейсблок“, от Форума на в. СЕГА.

София, 06.02.2010г.

19 jumil { 02.10.10 at 0:17 }

На 11.02.2010г. от 16:30 до 18:30 ч. пред Областна управа – Варна-ул.Преслав 26, ще се проведе ПРОТЕСТ под надслов:
„Чиста земя! Здрава храна! България свободна от ГМО!
Организатори на протеста са ОЦОСУР, Инициативен комитет на родители и граждани – Варна,
потребители на форум „БГ-мама“ и активни граждани.
Елате с нас, за да изразим заедно гражданската си позиция!

20 Андрей { 02.10.10 at 5:45 }

Лъжите на българското правителство за ГМО в хронологичен ред
http://www.youtube.com/watch?v=iIYLhArZ6aw

21 Андрей { 02.17.10 at 4:31 }

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми журналисти от в. „Сега”, уважаеми сънародници,

Възмутени сме от статията „Един различен поглед върху биотехнологиите в земеделието” публикувана във вестник “Сега”, с автор посланика на САЩ в България Джеймс Б. Уорлик. Тази статия е груба намеса във вътрешните работи на България.

„Днес България има възможност да се присъедини към другите страни в Европейския съюз в одобряването на земеделски култури, подобрени с помощта на съвременната наука. Не бива да се допусне тази възможност да бъде пропусната поради дезинформация и необосновани страхове. “

Дезинформацията е основата на тази статия и дезинформатора е автора й. Тази публикация е и много зле скроена реклама на ГМО и ГМХ. От написаното става ясно, че автора няма понятие от това, за което говори. Статията е съставена от дезинформация и нагли лъжи. Това едва ли е съвместимо с работата на един посланик? Нещо повече, един посланик в никакъв случай не може и не бива да си навира носа във вътрешните дела на една суверенна страна! България е суверенна страна и член на ЕС. Посланика на САЩ може би е зле информиран, че България е техен щат. За щастие не е и никога няма да бъде.

По нататък в статията автора ни поучава:

„Става въпрос за храни, произведени на основата на модерните биотехнологии. Тези продукти са същите безопасни, висококачествени храни, с които американците се хранят всеки ден през последните 13 години.”

Модерни биотехнологии е много широко понятие. Става дума за храни произведени на основата на груба намеса в биологията на видовете. Става дума за несъвършенна технология. Става дума за технологията на правене на пари за сметка здравето на хората и съсипването на околната среда. Това, че тези продукти са „безопасни”, „висококачествени храни” е толкова верно колкото твърдението, че САЩ се намират в Африка. Истина е, че американците се хранят с тези „биотехнологични” боклуци през последните 13 години за тяхно нещастие. И за съжаление все по-малко възможности имат да ядат истинкса природна храна, с която хората са еволюирали хиляди години.

Следващата рогата лъжа е:

„Тези храни не са имали никакъв отрицателен ефект върху здравето на американците. И това, може би, е добре известно.”

Не, това не е известно. Известно е друго! Известно е, че са имали отрицателен ефект върху здравето на американците:
http://www.raw-wisdom.com/50harmful.

Нахалството на автора продължава с:

„Но съществените предимства на биотехнологиите, които са по-малко известни и по-зле разбрани, са осигуряването на храна за хората, страдащи от недохранване, и опазването на природната среда.”

Хората страдащи от недохранване страдат не от липса на храна. Страдат от това, че храните не стигат до тях, защото не могат да ги платят. Защото „радетелите за изхранването” на бедните не печелят от тях! Печелят само когато ги ползват безплатно за примери „за добрите си намерения” . И за какво опазване на природната среда става дума, когато през 2004 година се публикуваха официални данни за генетично замърсяване в страната, чийто представител е:
http://www.ucsusa.org/food_and_agriculture/science_and_impacts/impacts_genetic_engineering/gone-to-seed.html

Поради тази манипулативна статия, поради лъжите и дезинформацията поднесена на българските читатели, поради действия несъвместми с действията на дипломат от такъв ранг, настояваме пред Българското Правителство, НС и Външно Министрество, този посланик да бъде незабавно отзован. Ако българските управници имат достойнството да бъдат такива!

Не посягайте на българската чиста земя и природа, на българските сортове и култури. Какво земеделие ще се развива в България, може да реши само и единствено народа на България, българските фермери, зърнопроизводители, пчелари, граждани, и българските управници като се вслушат в нас, техните избиратели. Не приемаме такава груба намеса в решаването на българските дела, от които зависи бъдещето на България и националната й сигурност. България я има от хилядолетия и ще я има, докато я има планетата земя. Един посланик пък бил той и на САЩ, е много малък да определя бъдещето на народ с хилядолетна история!

Обръщаме се към Вас г-н Посланик, с настояването да се извините на читателите на вестник „Сега”, както и на целия български народ за грубото вмешателство във въпроси от вътрешно политически характер и то с голяма национална значимост, които могат и трябва да бъдат решени единствено и само от българския народ и управници, без никаква външна намеса и влияния! Настояваме да се извините за тези ваши лъжи и считаме, че най-доброто, което можете да направите като посланик на САЩ в България е, незабавно да се върнете там откъдето сте дошли! В България не сте добре дошли!

Д-р Диди Баев,
молекулярен биолог, биохимик, микробиолог

Подкрепено от:

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ НА РОДИТЕЛИ И ГРАЖДАНИ
ФОНДАЦИЯ ЗА ОКОЛНА СРЕДА И БИОЗЕМЕДЕЛИЕ
НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ЗЪРНОПРОЗВОДИТЕЛИТЕ
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ БИОПРОДУКТИ
ФЕРМЕР БГ
НАЦИОНАЛНА НАУЧНА АСОЦИАЦИЯ ПО ПЧЕЛАРСТВО
ФОНДАЦИЯ „БИОСЕЛЕНА”
ОБЛАСТЕН СЪВЕТ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ КООПЕРАЦИИ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ФОРУМ НА ВЕСТНИК „СЕГА”

22 Лечител { 03.04.10 at 23:15 }

ЗА мен по-важен е въпроса какво ще стани с нашата природа…

23 Таб { 03.05.10 at 11:39 }

Здравейте,
всъщност не е ли по-добре просто да намалим потреблението? Никой не се интересува от нас, а само от парите ни. Не вярвам това да се промени чрез протести, изисвания за етикети и забрани. ГМО има и ще продължава да има, докато живеем в подобен свят. Потребителят е най-манипулираното същество, а огромните концерни са изключително зависими от парите на потребителя. Какво може да ги спре? Да си отглеждаме храната сами. Трудно, но защо да не се стремим към това, вместо да си влагаме силите в куп безсмилени кампании. Още повече, на някои хора и 50 етикета с червени удивителни да им сложиш пак ще купуват. Защо? Защото било вкусно и нямало какво друго да се яде.
Не ви ли стана ясно, че „закрила“ от страна на модерните институции няма смисъл да се търси? Някой очакват едва ли не държавата да дойде с лъжичка да ги храни само с това, което е полезно. Никой не ти е виновен, че има Макдоландс, например. Виновен си си сам, че си невеж относно здравето си и ядеш там, защото ако не ядеше подобни вериги отдавна да са изчезнали.
Винаги трябва да имаме много на ум, когато купуваме храна, пък била тя плодове и зеленчуци. Знам специално за царевицата и соята от години, внимавам в тяхната консумация, пък то чак сега се разчу и стана проблем. Също както „изненадите“ в кофичките от кисело мляко. И какво стана? Всички си сложиха етикети „100% мляко“ и замазаха положението. Така ще е и с ГМО истерията. Вече един популярен френски производител на консерви и замразени зеленчуци (няма да споменавам имена за да не е като реклама/антиреклама, но предполагам се сещате за коя марка става въпрос) си сложи етикет „без ГМО“, следващите са другите големи концерни. Пък после ходи ги изследвай, чакай адекватни резултати и съди. Не става. Отново ще си изпатят само разни гаражни фирми и това е.

24 Мишика { 03.16.10 at 20:12 }

Мой приятел написа днес това и реших да го споделя с вас (има доста полезни линкове тук), но най-вече изисква своевременна активизация!!!

Здравейте приятели!

Искате ли да ядете генно модифицирани храни?

Нашия любим български парламент и в частност мнозинството от ГЕРБ са на път да приемат изменения и допълнения към закона за Генно Модифицираните Организми (ГМО), с който на практика разрешават тяхното отглеждане в България!

И това при условие, че почти всички българи са ПРОТИВ позволяването на ГМО:
http://bnt.bg/bg/news/view/24693/nciom_bylgarite_sa_protiv_razprostranenieto_na_gmo

Аз лично изтръпвам при мисълта, че разрешени веднъж за отглеждане, ГМО културите постепенно ще “заразят” с променените си гени и ще изместят нормално отглежданите селскостопански култури около тях, като този процес е НЕОБРАТИМ!

Замислете се дали искате вие и децата ви да се хранят с чиста и качествена храна, или предпочитате да ни наложат да ядем генно модифицирани мутанти, които имат доказано вредно въздействие, което дори не е изследвано достатъчно!

Това е поводът за пореден път УТРЕ (17 март) в цяла България (София, Плевен, Пловдив, Велико Търново, Кюстендил, Варна, Русе и др.) да се организират ПРОТЕСТИ срещу позволяването на ГМО:
http://forthenature.org/news/1406
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=482706.0;all

В София протестът ще е от 8:30ч в градинката между Народното събрание и СУ „Св. Климент Охридски”!

За другите градове – вижте линковете по-горе!

Гледайте репортажа по темата за ГМО на Нова телевизия:
http://www.novatv.bg/bg/videos/view/2395/

Знаем ли наистина какво са ГМО:
http://www.kompira.co.cc
http://antigmo.hit.bg
http://bezgmo.info
http://estestveni.com/files/newsletter/Nyakoi_neudobni_istini_za_genno_modificiranite_hrani.pdf

За да си изясните чий интерес се защитава с въвеждането на ГМО в България ви препоръчвам да гледате филма “Светът според Монсанто” (The World According to Monsanto):
http://video.google.com/videoplay?docid=6262083407501596844#

25 Мишика { 03.23.10 at 12:57 }

Има как да изразите несъгласието си и с приемането на ГМО в Европа: http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/97.php?cl_tta_sign=2f6b05639fdaa39dacffe1cc2ed65a4e

26 бате Бино { 04.02.10 at 18:28 }

Знаем бе , Мишо , тук всички знаем , ама дето викаш, трябва да действаме дружно , че са силни много „ония“ ..

27 leo { 03.23.11 at 23:29 }

Сайтът е изключително полезен и с добра насоченост радва окото и дано повече такива да има в Бг
.сега за ГМО
Да почнем така ; Генно модифицираните иновации са толкова наложени че никой в бългрия си няма дори на идея за какво приказва и спори тука .Нека изясним ситуацията в глобален мащаб като не гледаме това какво иска 7 милионна бг а именно какво е реалното положение в света :
Брутният продукт на цяа българия за години напред представлява просто една малка капка в бюджета на голяма компания за генно инжинерство която е способна на глобален диктат на пазарите за храни и медикаменти както и да създава нови иновации с темпове невъзможни и непосилни за цяла европа .Коомпаниите са много
но нека вземем копропация Монсанто оперираща десетки години която генно е модифицирала още преди 20 години всички семена на познатите ви растения .
Новите хибридни сортове са проектирани так че унищожават нормалните видове като ги видоизменят и разрушават .Монсанто е заразила цялата планета с генно модифицираните си семена царевиза соя ориз пшеница всичко .ЦЕл :
ПЕ!АЛБИ
за да се произведе храна всеки трябва сега да си закупи семената които повторно не дават резулатат или резултатът е плачевен закупуването на тези семена струва пари .
Цяла латинска америка северна америка и европа са изцяло заразени с Патентите на монсанто Ако си мислите че сте против чужте следното :
Чрез хибридните видове и вятърът хибридите са проектирани да завземат старите растения и да ги унищожават и правят безплодни което довежда до нуждата да се закупуват нови хибриди .една ГМО цревица е достатъчна за да зарази плош с размера на русия за 2години .Спорът за и против е просто много закъснял и ние сме де факто изправени пред свършен факт искаме или не .
В европейската мрежа монсанто навлезе преди години чрез отделни подразделения които в социализмът създадоха т нар Аграрно промишлен комплекс и револшция в добивите и пр .комун .заслуги .Те предоставиха семена и тези семена от години се подобряват и подобряват Няма продукт на пазара който да не е пипнат и генно манипулиран Вижте ябълките ,Грейпфрутите ,Царевицата ,ягодите всичко няма продукт който да е ….
Изяснете си веднъж а винаги че ако се прилага нормален процес в магазина ябълката ще струва 25 лева на брой ако няма гмо та също
За здравословните аспекти май друг път 🙂

28 Андрей { 03.24.11 at 6:49 }

leo:, препоръчвам ти първо да се осведомиш какво е „хибрид“ и какво „генно модифициран организъм (ГМО)“ 😉

29 glupak { 04.05.11 at 16:19 }

Глупав .,
Нищо че си написал един ред но генно модифициран и хибриден организъм в структурно отношения нямат никаква базисна разлика в ефекта който предизвикват върху организмите тъпако .
И ак обеше внимавал какво съм написал в предишният пост щше да ти е ясно че подобни тикви с празно съдържание като теб в българия много И нито някой се вълнува от мнението им нито ще се … защото чисто и просто тиквата е тиква и не може дори да искаш от нея друго

30 Андрей { 04.07.11 at 4:56 }

О, още един герой в сайта, който започва раздава квалификации на втория си пост 😉

31 Neda { 04.07.11 at 9:59 }

Хибрид е кръстосване между много близки видове или подвидове на едно и също растение. Те се получават чрез естествено кръстосване на растенията. В много растителни групи кръстосването на близко-родствени видове протича постоянно и това е механизъм на възникване на нови видове. Най-често това се наблюдава при еволюционно по-напреднали групи растения, каквито са семейство житни. Близко-родствени житни треви по пасища и ливади постоянно „хибридизират“ помежду си. Дори се самоопрашват и подържат так. нареченият апомиксис, който е основата на видообразуването и появата на голям брой подвидове. Същото се наблюдава и при видовете мента, орхидеите и т. н., все растения от сравнително късно възникнали и еволюционно по-млади растителни семейства. В този смисъл хибридизацията е естествен процес.
Това, което човекът прави за създаване на нови сортове се нарича изкуствен /не в природата/ отбор по подобие на естествения отбор.
Избират се винаги най-добрите плодове, за да се остави семе за размножаване, както са правили хората от векове. Кръстосват се различни растения с добри качества и се създават чисти линии от растения само с този признак, за да могат да се изявяват гени, които са скрити-рецесивни признаци. Това е хибридизация правена от човека. Тя може да предизвиква проява на скрти гени, които естествено се намират в растителния геном.
ГМО растенията съдържат коренно различни манипулации. Там „насилствено“ се смесват гени, които природата е държала милиони години в изолация. Смесват се различни групи организми-растения и животни, растения и микроорганизми, както и растения от много далечни еволюционни линии. Смесването на гени от продуценти/растения/, консументи /животни/ и редуценти /микроорганизми/ може да има много непредвидим и опасен ефект.

32 Mario0o896 { 12.22.13 at 21:39 }

amazonian Искам да попитам дали тези банани, портокали и проче с онези малки стикери са ГМО? Защото като малък предпочитах онези защото имаха лепенки с които си играех… ако можеш ми отговори тук или на и-мейл mario0o896@abv.bg

Leave a Comment