Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Пътят към суровоядството

пътят към суровоядството
Дали да преминем към суровоядство от раз или постепенно? Този въпрос се нарежда на трето място по задаване след „как си набавяш протеините“ и „… а от къде взимаш калций като не пиеш мляко“. Макар, че тези последните 2 са отживелица вече, и май напоследък никой не го е грижа за тях като че ли :). За да отговорим на първия въпрос ще опишем последствията от двата варианта.

преминаване от раз с идеята за стриктно придържане към суровото

Как протича (в повечето случаи): от днес решаваме, че в нашето меню няма да присъстват животинските продукти и сготвените над 50 градуса ястия. След няколко месеца стриктно придържане към последното, ни спохожда йо-йо ефектът, тоест приисква ни се да хапнем нещо, любимо на нас в предишният ни несуров период. След един такъв йо-йо ефект обикновено се убеждаваме, че няма по-хубаво от суровата храна. И така продължаваме с нов заряд по пътя на суровоядството. Такива йо-йо ефекти често ни спохождат, но това е в реда на нещата и в никакъв случай не бива да ни налитат мисли от рода на „все не правя нещата както трябва“.

Положителните последствия:

изпитваме любов към всичко и всеки,

преливаме от щастие без особена причина,

успяваме да забележим красотата във всичко заобикалящо ни,

изживяваме едно пробуждане,

сетивата ни се изострят,

нахлуват в главите ни уникални прозрения,

интуицията ни или шестото ни чувство закрепват,

придобиваме повече енергия и ентусиазъм,

няма и помен от депресия, стрес и стари страхове,

заменени са с положителни мисли и ново или пробудено желание за живот,

изпълваме се с вътрешна хармония и спокойствие,

връзката ни с природата се задълбочава или преминава на едно по-ново ниво,

Има още доста прекрасни последствия, но тези са може би изпитани от почти всички, избрали този начин на живот.

Отрицателните последствия: такива се случват рядко и особено, когато от твърде нездравословен начин на живот преминем от раз към суровоядство:

твърде засилено отделяне на токсини – когато тялото ни е било с години замърсявано и не сме полагали грижи за вътрешна му чистота, с преминаването към 100% суровоядство без подготвителен период започва едно засилено отделяне на токсини. Такова отделяне на токсини се случва, защото суровите плодове и зеленчуци, подправки и билки са изключително пречистващи и лечебни (разбира се това се отнася за чистите такива от химикали и замърсявания). Тялото ни се опитва да се оттърве от отровите и шлаките, но понякога те са твърде много и твърде токсични и отделителната ни система не успява да смогне да ги изхвърли. Затова тялото започва да отделя токсини и чрез кожата и това се отразява на състоянието й. Възможно е да се появят тъмни петна, „изгаряния“, подобни на рани, мехури, нетипично акне (при мен резултатът беше тъмни петна на скулите, малко под очите, които изчезнаха чак след година). Всичко това наистина рядко се случва, но не е изключено, затова е добре да се подготвим предварително като преминем през един лек пречистващ метод или по време на суровоядството помогнем на тялотото си да се сбогува с токсините (например с пречистване на дебелото черво, чернодробно пречистване, сауна, парна баня, любим спорт и други).

лек глад – с преминаването към суровоядство от раз през първите няколко месеца е твърде вероятно да изпитваме лек глад постоянно, дори и след хапването на една огромна салата. Това е така поради 2 причини. Първата е, че тялото ни е свикнало да консумира, дори се е пристрастило към храната с животински произход и готвената храна. И дълго време след като сме спряли употребата й, клетките ни все още имат „спомен“ за нея. Знае се, че клетките ни помнят, че сме били пушачи до 7 години след спирането на цигарите. Втората причина за лекия глад е, че все още храносмилателната ни система не е успяла да се причисти от слузта и вредните натрупвания и трудно полезните вещества се усвояват от организма ни. Все пак вкарваме в менюто си цяла нова гама от вкусове, цветове и полезни вещества. Това е същото като при гладуване – прави се постепенно захранване, за да приучим тялото си отново на храна и количества.  Със стария ни начин на хранене проблемът пък е бил почти същия – осезаемо се чувстваме сити, а клетките ни гладуват за лесно усвоими витамини и минерали в биоактивна форма (която лесно се разрушава от високата топлинна обработка) и затова след 2-3 часа бъркаме отново в хладилника. Нооо и за лекият глад има решение – в началото е добре да си приготвяме „тежки“ ястия. Например да добавяме в салатите си узряло авокадо (повечко), да ги поръсваме обилно със смлени орехи и сусам, да ги поливаме с много свеж дресинг с етикет home made. А изчистването на храносмилателната ни система…. трябва си търпение, макар че някои избират например да й помогнат с метода Шанка-пракшалана.

йо-йо ефектът – нормално е всички да сме го изпитали. Обикновено след 10 крачки напред следва и 1 назад, но не е ли така по-принцип и в живота като цяло. Тъй че това е в реда на нещата. Нормално е да има дни, в които не ни е до суровоядство. И това не бива да ни ядосва или демотивира. Просто оставяме ги да се случат.

първоначална обърканост и дезорганизация при приготвянето и избирането на храната ни за деня – има един-два месеца в началото, в които се чудиш какво да приготвиш, какво да купуваш, какво да ядеш. Това обикновено е предизвикано от факта, че повечето неща трябва сами да си правим и ги няма в магазина, като например ядкови млека (изключвам онези в магазина), сушени крекери, дехидратирани ястия, прясно изцедени сокове, кълнове и т.н. Но с времето мисленето ни се пренастройва и всичко се подрежда в главата ни, навиците ни придобиват нови изражения и след този объркан период вече приготвянето на храната е нещо нормално, приятно и дори време и енерго-спестяващо.

пътят към суровоядството

преминаване постепенно към суровото

Как протича – постепенно отказваме животинската храна и готвеното като първо спираме месото, след това рибата, млечните и т.н. След това увеличаваме консумацията на повече свежи плодове и зеленчуци, например закуската я заместваме изцяло с плодове, по-нататък вечерята е салата… и така докато започнем да имаме дни в които предимно менюто ни е сурово. Някои предпочитат да останат до това ниво и това също е прекрасно. Други избират да са твърди 100 процентови суровоядци. Но не си слагайте този етикет, защото хората около вас само това чакат. Ще ви видят, че хапвате нещо несурово и ще използват възможността да кажат: „Ха, хванах те!“ и ще клатят пръст. Затова дори и да сте избрали стоте процента, не го превръщайте в убеждение и с вирнат нос да го заявявате, защото човек се променя и след това е по-трудно да се приемем при настъпилата промяна.

Положителните последствия – гореизброениете положителни промени се отнасят и за постепенното преминаване към суровоядството, но ще ги изпитаме на по-късен етап и постепенно ще се отваряме към прекрасното в живота.

Отрицателни последствия – всички от горните отрицателни последствия няма да се усети при постепенното преминаване, защото тялото ще разполага с нужното време да се настрои, да свикне с промените, да се изчисти от токсините стъпка по стъпка. Затова и повечето хора преминали по този път винаги съветват да се променяме постепенно.

Приблизително 3-4 са негативните последствия от преминаването към суровоядство от раз. Те са нищо в сравнение с нахлуващите в живота ни положителни промени. И ако някой ме пита какво бих направила, ако сега ще преминавам към този режим на хранене, отново бих избрала същия начин – мигновенния. Защото кой би избрал да чака щастието, любовта и красотата да не влезнат живота му с пълна сила.

пътят към суровоядството

71 comments

1 черен гарван { 05.11.10 at 13:21 }

Мда, хубава статия. Аз май постепенно го карам…. преди въобще не ядях зеленчуци, плодове от време на време… все тъпчех хамбургери, шоколади и не знам си какво. Сега ги премесвам работите… гледам месо да ям по-рядко, въпреки че то онова месо къде го ядях примерно кебабчетата, не знам дали може да се каже месо. Но сега ям по-рядко. Опитвам се да ги омешвам някои от нещата дето съм си ял преди със сурови храни. Примерно – мляко, сирене, кашкавал си хапвам…. обаче хапвам и моркови, домати, лук, зелени салати, репички…. тия са ми основно от зеленчуците засега, че не им разбирам много. И хапвам и плодове – портокали, ябълки. Предполагам, че не съм много разнообразен, ама пак е по-добре от нищо. Сега гледам тук последните дни, че малко акнето ме е хванало. Но не съм сигурен дали е от суровите храни, или понеже почнах да пия корени от коприва уж да си лекувам алергията…. и така 🙂
успех на начинаещите суровоядци!

2 atanassia { 05.11.10 at 15:34 }

az dnes si kupih sharlan,bob4e mung za pokulvane i ruj za pokulvane, i az bavno ,no slavno deistvam.

3 svetla { 05.11.10 at 22:49 }

Мер, аз имам въпрос. Преди около месец и аз така реших да мина изведнъж на сурова храна и първо се сблъсках с объркването какво, как и колко да ям. По принцип съм слабичка и това объркване беше последвано от допълнително сваляне на килограми. Май имам ускорен метаболизъм?!
Наистина, чувствах се прекрасно, изпълнена бях с положителни усещания, обаче станах буквално кожа и кости 🙂 В допълнение всички около мен взеха да ме убеждават колко е вредно това, че не ям кашкавал, сирене и кисело мляко примерно, че съм щяла да „изсъхна“ съвсем и разни такива, което хич не беше приятно… В крайна сметка сега отново похапвам разни неща, които не са от най-полезните, докато се чудя как да подходя към суровите храни.
Та въпросът ми е какво и по колко да се яде, за да не отслабва човек и дори, ако е възможно, да качи някой килограм 🙂

4 mer { 05.12.10 at 0:09 }

Така е, в началото е доста объркващо и това объркване води до различни понякога нежелани резултати. Затова по-добре постепенно премини към суровоядство – като за начало не си казвай че ще преминаваш, а почни да експериментираш с рецепти. Като си правиш салата, добави й някой дресинг, който сама ще си забъркаш, поръси я със смлени ядки и семена и т.н. В друг ден направи си някоя сурова торта, някой крекер и т.н. докато свикнеш с доста богат асортимент от рецепти. Постепенно ще усетиш без да искаш как едното е изместило другото и ще се окаже, че си го постигнала ей така на майтап. Няма да си отслабнала, нито напълняла, а ще си точно така както ще се чувстваш най-добре. Приготвянето на рецепти е доста забавно така или иначе, превърни суровоядството в детска игра :).
А за количества… хапвай, когато си гладна и докато се заситиш. В началото повече калорични храни – накиснати ядки, авокадо, сурови масла (какаово, кокосово), ядкови млека, сушени плодове и т.н.

5 svetla { 05.12.10 at 10:02 }

Благодаря ти, Мер. Ще направя точно така. Приготвянето на разни неща по рецепти наистина е голямо удоволствие 🙂 Особено когато човек започне да експериментира и резултатът е изненадващо добър и вкусен 🙂 Само трябва постоянство и да се научи кое от къде да се купува.
Поздрави и успехи!

6 Luciddream { 05.12.10 at 17:50 }

Спрях първо месото ,няма и годинка започвам да ям сурово,малко ме е страх,че не знам нищо и съм капризен и просто не мога да си представя как ще стане,но идеята да съществувам здравословно ме надъхва ! Благодаря,че някой си прави труда да помага,на такива като мен

Отивам на пазарчето и подбирам натуралното

7 usmiv4eto { 05.12.10 at 19:18 }

az ot skoro sam syrovoqdec i tolkova se radvam 4e go ima tozi sait za da trypam opit i polezni savati:)))))))))i az go karam po bavno no sega kipq ot energiq i nz kakvo da q pravq( pri vse 4e stradah ot hroni4na umora) samo ne moga da svikna s misalta 4e nqma da qm gotveno ama malko po malko 6te stane:) meso ne qm otdavna, dnes opitah soevo mlqko i sirene i vkusa e malko stranen ama biva:) kupih si bra6no edro smmlqno s 6 vida zarna ama kak da go konsumiram trqbva li da se nakisva? i nz normalno li e da me boli stomaha kato qm mnogo salata? I kam kraq na denq izpitvam glad za gotvena hrana napr. spageti ili vareni zelen4uci ama kato hapna i vednaga kiselini i poduvane na stomaha… ot syrovoto nqmam problemi:)
Sorry za mnogoto vaprosi ama sam na4inae6t

8 tintiri :) { 05.12.10 at 23:05 }

Аз започнах изведнъж – ама…като казвам „изведнъж“ би трябвало да уточня, че се вълнувам от суровоядството от близо две години. А още по-отдавна обмислях да спра месото и да съм изключително на плодове и зеленчуци…та..“изведнъж“ все пак започнах на 10.02.10 и усетих може би всичките положителни промени. После реших да си направя моите си експерименти – да видя какво ще стане, ако опитам шоколад /примерно/ или нещо готвено. Ами…интересното бе, че хем си мислех, че много ще се накефя…а се оказваше, че не ми харесваше това, което ядях. Усещах, че го ям повече с еднтусиазъм да усетя пак старите тръпки от яденето на шоколад, но не бе същото. Вече бях променена…
Имам си обаче много любимо ядене – препечена филия с масло и сол или мед 🙂 ей това ми е слабост сега 🙂
хм…покрай Великден бяхме на гости и комбинирах суровоядството с готвена храна и от тогава си мисля, че ми допада идеята да съм СОЦИАЛИЗИРАН СУРОВОЯДЕЦ 🙂 поне така си се възприемам. Не съм сигурна що за животно трябва да е това, ама ми харесва така.
Не знам дали ще стана 100% суровоядна. Просто оставям нещата да се случват, а аз се радвам на Живота 🙂

Поздрави!

9 tintiri :) { 05.12.10 at 23:39 }

…ооо…връщам се, че се присетих да допълня 🙂

Когато съм само на сурова храна не усещам жажда – предполагам, че понеже тогава ям основно мноооооооооого зеленчуци и плодове и си набавям водата чрез тях.

И нямам желания да си полягвам след хранене – дори и да съм изяла Огромна порция салата 😉

А освен това се наспивам и много бързо – готова съм да стана в 6 сутринта без проблем. Голям кеф – имам повече време през всеки един 24-часов ден :)))

Много хубава статия!
Ще следя какво обсъждате и за напред 🙂

10 usmiv4eto { 05.13.10 at 21:59 }

dnes se 4ystvam tolkova otpadnala dali e za6toto tqloto se pre4istva i normalno li e pri vse 4e o6te ne sam 100 procenta syrovoqdec??????? ako nqkoi mi otgovori 6te sam my mnogo blagodarna:)

11 Veso { 05.14.10 at 11:42 }

Светла и при мен се получи същата ситуация, защото и аз по принцип съм си слаб и като реших да мина на 100 % сурова храна от веднъж, свалих още килограми и започнах да се притеснявам и това ми попречи да продължа. Това със сигурност частично е на психическа основа, защото подсъзнателно се притесняваме и се страхуваме. Но определено от суровоядство никой не е умрял, по скоро обратното. Аз си обяснявам слабостта, която се чувства и загубата на тегло с прехода от високо калорична диета към ниско калорична и също липсата на животинските протеини от млечните продукти. Тялото си е свикнало да ги получава и като му спрем кранчето от раз, няма как да не се получат сътресения. Отделно организма се прочиства и това допълнително допринася да не се чустваме много във форма. Лично за мен си реших, че постепенното увеличаване на % сурова храна към дневните порции ще е най-успешно и най-плавно. И до момента съм оставил само варен ориз и картофи като готвена храна, които ги ям задължително в комбинация със доста сурови зеленчуци. В крайна сметка никой не ми е сложил нож на врата, и когато се почувствам готов ще премина на 100 % сурова храна, дори и след години да е. Защото разбрах, че колкото повече се концнтрирам върху това, че не тряба да ям готвено, толкова по-трудно ми ставаше. Пък и още не съм си купил дехидратор :).

12 orlin { 05.31.10 at 18:15 }

Zdravei Mer,vuprosut mi e naso4en konkretno kum teb,razbira se ako ima6 jelanieto da mi otgovori6:)iskam da premina kum tozi na4in na hranene,no i su6tevremenno da ka4a muskulna masa,no samo sus zdravoslovna hrana.Blagodarq ti predvaritelno:)

13 Radostina Dimitrova { 06.29.10 at 10:22 }

Толкова дълго търсих съмишленици на тази тема,а те били под носа ми…
Благодаря ви млади хора! Радвам се,че ви има! Всеки е чувал,че най-добрата
храна е тази,от която сме се отказали.
Дълго време се тъпках с какво ли не – най-вече сладко в промишлени количества,теста,меса,и всичко вредно.Коремът ми беше непрекъснато подут,настроението-под нулата.Всяка година качвах по 6-7 кг.
Случайно попаднах на сайта на проф.Мермерски. Започнах канелената диета.
Спрях сладкото и месото.Чувствам се прекрасно.Цял ден съм в кондиция.
Успоредно с това попаднах и на вашия сайт.Прочетох всичко.Подготвям се да вляза във вашите редици.Всичко ми допада ,но ми трябва още информация.
Затова сега чета ли чета,настройвам се и нямам търпение да започна.
Проблема ми е киселото мляко – много го обичам.Стискайте ми палци.
Ще се радвам,ако стана една от вас.

14 orlin { 07.01.10 at 18:10 }

za6to ne moje da se vliza v saita,ili az ne6to burkam?

15 barad { 07.02.10 at 20:12 }

nqkoi znae li kakvi hrani se izpolzvat za ka4vane na muskulna masa,no samo ot zdravoslovni i surovi hrani?

16 Таб { 07.02.10 at 22:22 }

barad, мускулите растат от спорт, протеини и аминокиселини. Източници на протеини сред суровите храни бол – всички кълнове, но не мисля че са достатъчни ако си решил да ставаш доста релефен.

17 barad { 07.03.10 at 21:26 }

a kulnove v po golemi koli4estva?i vse pak mi e dostatu4no da znam 4e ima golqm 6ans samo ot tqh da se razvivam…a 4ak dosta relefen…:)da trugna puk posle 6te mu mislq:)

18 mer { 07.09.10 at 13:58 }

Също и от накиснати семена и ядки, ядково мляко, ядкови смутита с плодове и зелении, храни богати на хлорофил, спирулина, афа….. Иначе виж това – http://www.youtube.com/user/TheLiveFoodist#p/u/41/AzsIXbn0l0s

19 barad { 07.09.10 at 18:39 }

nakisnati semena i qdki?demek?a samo ponici ot jito dostatu4nili sa za neobhodimiq hlorofil?

20 mer { 07.09.10 at 23:22 }

Ако искаш да консумираш ядки и семена, тъй като са доста протеинови (бадеми, орехи, лешници, сусам, слънчоглед и т.н. – сурови и цели) по-добре е да ги накисваш за няколко часа във вода – хем ще се съживят, хем ще се изхвърлят инхибиторите, които доста пречат на храносмилането. Така ще се обогатят от към ензими и съотношението на витамини и минерали скача доста – с 50-70% и повече.
Поници от жито може и да е достатъчно, зависи от количеството, което успяваш да изконсумираш, може да се правят и зелени смутита с тях или сокове (готовото смути се прецежда през марля).

21 mer { 07.09.10 at 23:37 }

Орлин, всичко зависи от тренировките и от това дали подсъзнателно не са те програмирали, че само с животински протеини се качва маса. Аз познавам хора, които са суровоядци или вегани и в никакъв случай не са кльощави или пък отпуснати. Тренировката е по-важна, също и усърдието. В по-горния си коментар пуснах един линк за човек, който си тренира и си е суровоядец. Надявам се, разбираш английски, ако ли не – ще разкажа думите му (само ми пиши дали трябва).

22 Таб { 07.10.10 at 10:58 }

Мускулната маса и релеф, които се виждат из фитнес залите не могат да се постигнат дори и с консумацията на животински продукти. Става въпрос за добавки и химии в повечето случаи.

23 barad { 07.10.10 at 14:44 }

sujalqvam no ne mi go otvarq toq link,kaji za kakvo stava vupros?

24 mer { 07.10.10 at 22:36 }

Пробвай този линк – http://www.youtube.com/watch?v=AzsIXbn0l0s
Темата е за суровоядството и фитнеса. Казва, че храненето и спорта са много свързани. Когато той препоръчва суровоядска диета винаги препоръчва поне 20 мин на ден спорт. И че повечето суровоядци, които са кльощави, са така заради факта, че не тренират мускулите си. Твърди се, че това което ядеш изгражда мускулите, но той не е съгласен. Според него храната не прави мускули, ти си този който ще ги изгради чрез тренирането им (The food’s not gonna build the muscles you’re gonna build the muscles by the exercises you are doing). Храната е само горива и от теб зависи колко ефикасно ще изгориш това гориво. Суровата храна ще помогне по-добре за възстановяването, ще даде повече енергия и ще даде по-ефикасни изграждащи блокове, по-ефикасни протеини за изграждането на мускулна маса.

25 barad { 07.11.10 at 19:08 }

Mer,blagodarq za vnimanieto:)

26 barad { 07.13.10 at 18:18 }

Mer,tova:изпитваме любов към всичко и всеки,

преливаме от щастие без особена причина,

успяваме да забележим красотата във всичко заобикалящо ни,

изживяваме едно пробуждане,

сетивата ни се изострят,

нахлуват в главите ни уникални прозрения,

интуицията ни или шестото ни чувство закрепват,

придобиваме повече енергия и ентусиазъм,

няма и помен от депресия, стрес и стари страхове,

заменени са с положителни мисли и ново или пробудено желание за живот,

изпълваме се с вътрешна хармония и спокойствие,

връзката ни с природата се задълбочава или преминава на едно по-ново ниво,

Има още доста прекрасни последствия, но тези са може би изпитани от почти всички, избрали този начин на живот.

vsi4ko koeto si opisala 4e se postiga kato se premine kum surovoqdstvo,opi6i mi po podrobno kakvo drugo use6ta6?intuiciata razviva li se i do kolko?prosti mi nevejestvoto,no dosta silno se interesuvam ot tova:)i ako nqkoi ima drugi use6taniq da pi6e:)Blagodarq

27 Petko { 07.13.10 at 23:20 }

barad, вместо да се чудиш и да искаш да обясняваме безсловестното със слова, по-добре направи нещо по въпроса и мини на сурово полека-лека. Ще се разлееш в океан от удоволствие и щастие 😉

28 barad { 07.15.10 at 18:15 }

Mer,kogato ima6 vreme moje6 li de otgovori6 na po-gorniq mi vupros.Blagodarq:)

29 Таб { 07.15.10 at 18:42 }

Барад, не очаквай да станеш месия ако увеличиш процента сурови зеленчуци:D
Ако го правиш само заради разни усещания – забрави! Има и по-лесни, по-бързи и по-ефективни начини да се чувстваш ‘high“;)

30 barad { 07.15.10 at 19:39 }

Tab,ne iskam da premina kum surovoqdstvo zaradi tezi use6tania,prosto me zaintriguvat posledstviata,koito upomenava Mer.spodeli ti kakvo e pri teb promqnata.a ako znae6 drugi na4ini otnosno po gornoto za :high: yse6tane…pi6i:)

31 Таб { 07.16.10 at 10:35 }

barad, ако си по-социален тип, забрави. Първо като излезеш навън НЯМА какво да ядеш, освен някакви салати в заведенията, които трябва сам да си модифицираш, второ всички ще те гледат тъпо. Аз поне съм жена и диетите са ми простени без някой да ме сложи в графа „поредния педераст“:) Не е за хора със „слаби ангели“ този режим.

32 Petko { 07.16.10 at 17:26 }

хахах… има ли значение какво си мислят хората за нас?!? Нима ви вълнува хорското мнение! В кой век живеете – 19 или 21?!?
Лошо, щом дори си помислила, че суровоядството е вид режим. Думата режим предполага някакъв тип ограничаване, забрани и т.н. В суровоядството има откриване, преоткриване на старите навици, т.е. природните навици на нашите предци – плодове, зеленчуци, семена, ядки, мед – всичко в суров вид. Това не е режим, а начин на живот. А за обществото има една хубава мъдрост на Джиду Кришнамурти:
„Да си добре приспособен към болно общество, не е признак за добро здраве“

33 barad { 07.16.10 at 18:18 }

I Tab i Petko,i dvamata se otklonihte ot vuprosut mi:)spodelete kakva e promqnata vuvu vas:)

34 Таб { 07.16.10 at 22:18 }

“Да си добре приспособен към болно общество, не е признак за добро здраве”
Именно. Бих добавила и думите на великия поет „Свестните у нас счичат ги за луди“.
Но определено човек, който много разпитва се интересува от общественото мнение. Именно защото не е просто диета, а начин на живот, човек трябва сам да си прецени дали това отговаря на неговите разбирания за света като цяло или не.
Барад, няма, пък, да ти кажа как ми е повлияло (не съм на 100%), опитай сам. Няма да умреш от липса на манджи за няколко дни. Пък може на теб да ти изникнат крила, кой знае;)

35 mer { 07.18.10 at 0:53 }

Мога да напиша лично за мен какво се промени от тогава, освен гореизброените:
не ми се спи толкова много колкото преди
станах по спокойна от преди (не ми кипва кръвта на всеки 5 минути)
много щастие без причина
добра перисталтика всеки ден или през ден (сравнено преди веднъж на седмица)
нямам главоболие (преди – всяка седмица по ден-два)
акне – излекувано до 95 %
вече нямам екземи
намалена нужда от храна (количеството храна, което сега изяждам е доста по-малко от преди) – сега плодове и 1 салата (а преди – през 2 часа нещо трябваше да ям – кисело мляко, спагети, шоколад, сладолед, пица – в рамките на 1 ден)
повече необходимост от слънце, чист въздух, земя и природа
увеличена сетивност
засилена интуиция
безболезнен и къс и лек цикъл (сравнено с преди доста болезнен и тежък)
ПМС – не
нокти – много твърди и трудно чупливи
физика – същите килограми съм си както преди (средно 52), но сега по-различно разпределени
Длъжна съм да добавя, че в момента в който започнах да се храня така, ходих често на йога, практикувах различни практики и всичко е много комплексно. Сега практикувам повече кардио спортове, които бях изоставила за дълго време и отново разбирам колко са важни. Въобще движението е неразделна част от хранителните ни убеждения. Само едното не би довело до желаните резултати.

36 Таб { 07.18.10 at 7:47 }

И при мен промените са горе-долу същите, но бях слаба и на този режим свалих допълнително 2-3 кг и сега имам аменорея (липса на месечен цикъл). Иначе съм добре, кръвната ми картина също е добре. Преди всеки вирус ме тръшваше, сега боледувам сравнително по-рядко и по-леко. Повишена сетивност и интуиция винаги съм имала и там не забелязвам кой знае каква промяна, но като цяло умствената дейност ми върви по-добре. Лошото е, че мозъкът ми често е преъзбуден с всевъзможни мисли и трябва много да се движа за да се чувствам по-добре и по-спокойна. Това донякъде утежнява проблема с аменореята.

37 barad { 07.18.10 at 19:29 }

Blagodarq i na dvete za otdelenoto vreme:)

38 Polindova { 07.30.10 at 0:13 }

Здравейте, страхотен е сайта, поздравления за създаването и поддържането му…
Не бих казала че съм напълно суровоядка, но повече от 50% от менюто ми е със сурова храна. Искам да премина на 100%, поради няколко причини, и то здравословни. В тази връзка искам да разбера, дали суровоядствто би ми помогнало и след колко време? И дали пълното или само частичното? Проблемите ми се породиха след личен стрес, който преживях преди малко повече от година в продължение на 4 -5 месеца. Косата ми започна да пада много и значително намаля гъстотата й, напълнях с 3-4 кг. на бедрата, корема и талията и не мога да ги сваля, колкото и да внимавам какво ям. Всеки ден имам движение, а през ден аеробни тренировки. Но уви, няма успех. Започнах да забравям някои неща, не винаги имам енергия да си върша ежедневните задачи. Постоянно имам апетит, дори и да не съм гладна. Цикъла ми се наруши, закъснява, а беше редовен. След хормонални изследвания се установи, че имам хормонален дисбаланс. Може би ще ми предпишат хормонална терапия, но не искам да приемам хапчета. И търся други начини. Суровоядството един от тях ли е и ще ми помогне ли да преодолея кризата и да оправя здравословните си проблеми? Някой ако има сходните проблеми и се е опарвим, моля да сподели, ще съм много благодарна. Мерси предварително… 🙂

39 Таб { 07.30.10 at 10:03 }

Полиндова, първо трябва да се оправи здрасловния и психологичен проблем (препоръчвам алтернативна медицина – хомеопатия, билколечение, както и техники за емоционално освобождаване), пък после да се предприемат каквито и да е било драстични промени в храненето.
Хормоналният дисбаланс хипофункция на щитовидната жлеза ли е?

40 geri { 07.31.10 at 0:36 }

Здравей Полиндова, с косата имам същия проблем макар и все още да не откривам причината за това. Преди година започна да ми пада изведнъж, поне аз така го усетих …и след като никаква причина не потвърдиха лекарите, сметнах, че може би на някакъв стрес се дължи. Оттогава се опитвам ..пресилено ще бъде да кажа с техники, но търся повече положителни емоции, разходки сред природата… а в трудните ситуации се опитвам да оставя настрана личните си емоции и да се позовавам не само на своята лична гледна точна, а и на тази на другия. Следвам няколко прости правила, които си напомням често. Засега подобрение не виждам, макар че се очакваше, наруших режима в последно време, но съвсем скоро имам намерие с малки крачки да се върна към него. Успех, дано скоро усетиш промяна … 🙂

41 rerika { 10.30.10 at 13:04 }

Преди седмица се опитаха да ме убедят, че единственият начин да се борим с лошата храна и недостига на здравословни съставки в нея е чрез скъпоструващи хранителни добавки, приемани под формата на капсули ежедневно. Нещо в мен се разбунтува – значи не премахваме причината – пак ядем лошо, тъпчем си организма с токсини, а после приемаме хранителни добавки за да елиминираме последствията – явно в този метод има нещо гнило! Помислих си – „Не е възможно това да е решение“. И днес попадам на вашия сайт – явно в живота нищо не се случва случайно!!! Хора, благодаря Ви че Ви има!!! Видях светлина в тунела! От днес започвам постепенно да преминавам към суровоядството. Благодаря Ви!

42 Rado { 11.05.10 at 14:53 }

Искам да добавя към въпросите на момчетата, които се интересуваха от натрупването на мускулна маса и суровоядство… аз не съм 100% суровоядец, но от 17 години съм вегетарианец и внимавам с какво се храня, от няколко години насам съм още по-стриктен към храната си. И аз се интересувам от качване на мускулна маса и изграждане на красиво, мускулесто хармонично тяло. И мен ме плашеха птиятели че е навъзможно да кача мускулна маса без да ям месо и животински продукти…дрън-дрън, от 5 години насам доказвам обратното. Откакто започнах да тренирам редовно и по-сериозно резултатите не закъсняха. Сега всеки идва да ме пита как съм направил тялото си и се чудят как е възможно без да хоря на фитнес…не че не спортувам, но не е с тежести във фитнес залите. предимно плодове и зеленчуци консумирам, малко варива и ядки! Всичко останало е в главата и в редовните тренировки!

43 ива { 01.14.11 at 23:36 }

супер сте всички,благодаря за инфо-то.Най-големият мираж ми е това суровоядство,но дали няма да се овълча към дадени храни в даден момент ме е страх и да тегля майната на всичко.У нас се готви ,има мъже ,миризната на храната ми е голям проблем.Tka stana s men sled godina i polowina surowqdstwo,po4nah da piq kola i da qm qseki den po edin golqm 6okolad,za filiite s maslo i hlqba nqma da wi opiswam,sega imam mn. развалени зъби,акне и няма повече да ви обяснявам ,но съм в ппорочен кръг.Знам че не мога да се лиша от някои неща,които обичам

44 Вери { 01.15.11 at 3:55 }

Пристряставяне му се вика на това, Ива. Лечимо е. 😉

45 todforex { 01.23.11 at 16:00 }

Ако нещо не ви е ясно – питаите богинята Вери.

46 Estera { 01.28.11 at 1:53 }

Месо не обичам по природа. По време на пости не ям и храна от животински произход. Но въпреки това към 100 % суровоядтсво не бих могла да премина от раз. Честно казано от храните с животински произход най-много би било трудно да спра бялото сирене. Останалите храни като кашкавали, яйца, и т.н. и без това не ги обичам. При мене по-добре действа постепенният метод. С месото няма проблем, но с кафето…. Имам си една своя рецепта – кафе, вода, няколко щипки кардамон смлян, смляна канела, смлян джиджифил и подслаждам с кленов сироп. Може би имате идея каква напитка да пия вместо кафе, т.е. напитка от билки с подобен силно тонизиращ ефект.
Другият ми проблем са сладките неща. Дори се изследвах и всичко е наред. Но не мога да си обясня този вълчи глад за сладко и зависимостта от него. Може би защото работя много ….. Може да умирам от глад и пак няма да ям нищо докато не хапна най-напред малко сладко. Дори когато се налага служебен обяд в ресторант, аз започвам винаги от… десерта и едва тогава мога да хапна обяд 🙁

Радвам се че намерих на сайта рецепти за здравословни сладкиши направени с натурални продукти. Накупувах си почти всичко, само лукума не мога да си намеря.

Поздрави!

47 lilka { 01.28.11 at 9:45 }

Здравей, Естера!
Постепенно трябва да се правят промените, за да са истински и дълготрайни.
Вкусовете и навиците се възпитават независимо човек на каква възраст е, стига да има желание за това.
Хапвай си сиренце, щом го обичаш, без да се чувстваш виновна за това, но си потърси домашно, био, със сигурен произход.
Кафето аз го заместих много успешно със зелен чай.
Ако пиеш повече от 1 кафе, намали ги до 1, като ти си избираш времето, в което ти е нужно: сутрин или след обед. Винаги след кафето изпивай поне 1 чаша вода, защото то е диуретик и организма има нужда от повече вода. Ако зеления чай ти е слаб, купи си чай мате: тонизира, дава много енергия и доколкото знам не съдържа кофеин в голямо количество. Ако аромата на кафето ти липсва, може да си потърсиш заместители: кафе „Здраве“- съставено само от билки, вари се като турско кафе и Инка- инстантно, безкофеиново кафенце.
Намери си сурово какао на зърна или на прах, действа много ободряващо и енергитизиращо, но е полезно.
За сладкишите:
От собствен опит знам, че когото започне да ми се яде много сладко и мазно е дошъл момент за пречистване.
Хубаво е да прочетеш пречистванията, които Мер е публикувала, във форума има теми, дневници….
Ако редовно чистиш дебело черво, и поне веднъж годишно си направиш курс за пречистване на черния дроб, гарантирам ти, че ще си решиш проблема със сладкишите.
Започни да си правиш сурови такива и другите просто няма вече да ти харесват.
Пише ти го човек, който цял живот е обожавал да яде и да се тъпче със сладкиши и то шоколадови. Сега хапвам по малко понякога, защото не ми се яде, както преди.
Купешки сладки почти не мога да ям, защо усещам изкуствените съставки в тях.
С пречистването на тялото, вкуса започва да се изчиства започваш да усещаш вкусове в храната, които преди изобщо не си предполагал, че може да усетиш!
Успех в промяната ти желая! Много е хубаво, че имаш желание да го направиш!

48 Estera { 01.28.11 at 21:10 }

Много ти благодаря, lilka!

Намерих сайта случайно, търсейки нещо за великденските пости. От момента в който ви намерих, всеки ден чета и препрочитам информация, принтирам си рецепти. Благодаря за този сайт, благодаря на Мер и всички, които споделят опит и се подкрепят!
Вече се убедих, че не мога изведнъж да променя хранителните си навици. Настъпва ‘йо йо’ и то неконтролируемо. За това започвам ( за пореден път) , но този път бавно и сигурно. От 14 до 21 годишна съм се хранила със сурова храна, плюс животински белтъчини обаче и много съм гладувала неправилно, поради което при едно ‘йо йо“ напълнях за 3 месеца с 20 кг без да се усетя. Поглъщах огромни количества храна, каквато 7 години не бях хапвала.
Много пъти оттогава съм се опитвала да гладувам със здравословни цели и не успявам да издържа дори до края на първия ден. Сега обаче съм сигурна, че и до там ще стигна. Ще дойде и денят на гладуването за мене.
Единственото от което имам да се отказвам от животинските храни, това е бялото краве сирене. И термично обработената храна. Обичам варени картофи и други варени или печени зеленчуци. Обичам варена пшеница. В тази връзка имам един въпрос. Не срещнах досега на сайта информация за соевото мляко. Аз много го обичам и го ползвам.

Само да добавя, аз съм живяла мноgо малко в България и няма възможост да си купувам неща за които говорите и които има в България, а няма при мене. Със сигурност знам че тука ( Полша) няма, или поне аз не намирам лукума, например.

Надавам се и при мене да стане като при тебе. Аз усещам, че това с прекаленото ядене на сладко ще да означава недохранване, колкото и да е странно. Все ям и все съм гладна.
Да, четох доста от това, което Мер е написала за изчистването. Започвам с чистене на черния дроб, но най-напред трябва да изчистя дебелото черво, а ме е страх да си правя сама клизми…. пък и не знам как :(. Много искам да се променя обаче и това не е емоционално решение. Да се изчиствам, да се храня здравословно и природосъобразно и така да живя – в хармония със себе си и природата.

Сърдечни поздрави!

49 Поля { 01.30.11 at 22:46 }

Здравей Мер! Имам доста здравословни проблеми и чета твоя сайт често статиите и коментариите, за да разбера как мога сама да си помогна. Реших да премина на суровоядство от известно време. Резултатите са отлични и много бързи: чувствам се чиста, енергична, спокойна, здрава, доста от симптомите изчезнаха за кратко време. Но пък се получи един проблем, който много ме притеснява. В устата лигавицата ми сякаш е възпалена, венците ми са като изгорели, устните ми са подути и зъбите ме болят. Много съм разочарована, защото трябва да спра със суровоядството, а то ме удовлетворява напълно. Какво да направя? Предварително ти благодаря от сърце и ти желая много щастие и успехи!

50 feia { 02.01.11 at 8:31 }

Хром и ванадил са добавки срещу сладко.Вероятно имаш недостиг,следкато не овладяваш глада за сладко.

51 Дони { 02.04.11 at 18:04 }

Откакто започнах да консумирам животински протеини на всекидневен принцип започнах да усещам същите положителни последствия описани по-горе.Преди това бях винаги гладна, нервна ,болна и депресирана.Съжалявам за 15-те си вега-години. Човекът от 4 милиона години е омнивор – консумира както растителни така и животински продукти.Това е заложено в гените ни.Едва ли обаче моят коментар ще бъде публикуван.Веганците не приемат мнение различно от тяхното.

52 ORTODOKSING { 02.05.11 at 0:09 }

Дони 15 години е стига де ? Здравите хора не им дреме какво ядат. Човека от 4 милиона години яде каквото намери. Ако е много гладен хапва и себеподобни. Споделям наблюденията ти относно веге и здраве. При някой индивиди работи при други не. Ама защо ти бяха необходими 15 години за да го разбереш. На мен ми трябваха няколко седмици за да разбера каква силна отрова са чиа, канабис семе, жито, ръж овес, ечемик, царевица, кленов сироп, агаве сироп, алое вера, рожкови, какао, палмова, кокосова мазнина и продукти….. Виж суровоядството е друга теория която в момента изпитвам. Брус Лий e достигнал перфектно тяло с дългогодишна еднообразна диета от сурово смляно месо с един жълтък. На това май му викаха „татарски бифтек“!

53 Иван { 02.24.11 at 15:22 }

Привет,привет на наи-умните хора на земята.Във вас е бъдещето на човечеството.Казвам във вас защото още не съм изцяло суровоядец,но и това ще стане.Човечеството бавно и безспирно върви към вегетарианство,а после и към суровоядство….а вие предусещате еволюцията на човек,което пък означава по- силно развит интелект.Затова писах по- горе наи-умните хора.Доказано е….всички умове на света са били вегетарианци…Конфуции,Плутарх,Платон,Сенека,..за Анщаин има непълна информация по темата….Толстои,Ганди…и мн.други….а и наи вече Буда и Исус.Тук съм нещо като сред ,,свои води,,…макар че съм за сега само лактоововегетарианец и практикуващ йога .Радвам се за саита и мисля че маи трябва да благодаря на Мер,която го поддържа ,а и ако мога да попитам и всички вас….на няколко пъти по-горе беше писано ,че суровоядството изостря сетивата….вярвам и знам че е така …особено в съчетание с някои,,техники,, .Искам обаче да попитам допустимо ли е изостряне на сетивата до степен примерно…ясновидство или пак примерно развитие на някои телепатични усещания?Благодарство на всички които решет да ми отговорят….vanko71@mail.bg..:)

54 orlin { 10.26.11 at 18:27 }

moga li sus suroboqdstvo i trenirovki da ka4a muskulna masa i kak

55 orlin { 10.30.11 at 18:27 }

mer bi li mi otgovorila na moq vupros

56 mer { 10.31.11 at 13:56 }

Орлин, сега ще ти дам няколко линка и ти сам ще видиш кое и как става. Възможно – всичко зависи от познаването на храненето и вида тренировки. Виж видео клипчета в youtube на Lou Corona и Dan liferegenerator, виж и тази рецепта, която представят – http://www.youtube.com/watch?v=sCqlcAFnZTU
Най-важното е – жива храна, ензими, пробиотици, зелина енергия от зеленолистни, кълнове и водорасли, протеини от живи ядки и семена, коноп, сусам, слънчоглед, бадеми, зелени смутита и сокове, редовно хранене…..
Ето линкове на хора, които се занимават с това, може от тях да почерпиш идеи и вдъхновение –

http://www.youtube.com/watch?v=BvsGXuyYgv8&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=AzsIXbn0l0s

http://www.youtube.com/watch?v=ouotPFFSIKQ

http://www.youtube.com/watch?v=SbEUHCU_GtM&feature=results_main&playnext=1&list=PL7AA1B5B72E29F978

http://www.youtube.com/watch?v=8FiOsLRT6qQ&feature=related

За упражненията – ето едни поредици, при които натоварването е силно – http://www.youtube.com/watch?v=jWc8gHlAkoM – има за всяка част на тялото – виж им сайта.

57 mer { 10.31.11 at 14:07 }

Иване, аз бих казала, че изострянето на сетивата става от само себи си ако суровоядството се съчетае с духовни практики. Дори едно такова състояние го приемам за нашето нормално състояние, но сме го изгубили или забравили, и в сегашното ни общество се счита за мистика, окултизъм, вещерство….

58 orlin { 11.03.11 at 22:01 }

mer blagodarq ti za otdelenoto vreme i vnimanie,no imam i o6te edin vupros.orehite bademite i le6nicite surovi razbira se kolko vreme trqbva da prestoqt vuv voda za da dobiqt nai cennite si ka4estva?

59 mer { 11.04.11 at 12:21 }

Средно ядките да се накисват за около 12 часа или за през нощта. Водата от накисването се изхвърля и се семената и ядките се изплакват добре.

60 orlin { 11.04.11 at 21:10 }

blagorarq

61 orlin { 11.10.11 at 22:03 }

mer,poneje temata za vodoraslite e zatvorena re6ih da ti pi6a tyk.ednovremennoto priemane na afa ,spirulina i hlorela suvmestimo li e,i po kolko tabletki na den se vzimat za optimalen rezultat.i nai vajnoto,koga da o4akvam osezaem rezultat.blagodarq predvaritelno

62 orlin { 11.11.11 at 21:17 }

mer,ima6 li nqkakva informacia afa da ima strani4ni efekti?

63 Limoana { 11.12.11 at 9:54 }

Mila Mer, orehite i leshnitsite beliat li se sled nakisvaneto im vav voda? A konopenoto seme i to li se nakisva za okolo 12 h?

64 orlin { 11.12.11 at 20:01 }

mer kakvo ti e mnenieto za birenata maq na tabletki,znam 4e ti zadavam prekaleno mnogo vuprosi no tove e za6toto vqrvam v tvoqtq kompetentnost i nai vajnoto,blagodarenie na teb osuznah 4e dosega ne sum jivql a samo sum se trovil:)

65 bleido { 11.16.11 at 14:38 }

Мер, здравей! Аз съм твоя съученичка от Търговската Гимназия – Ваня! Искам само да те поздравя за това , което правиш. Вчера попаднах на теб в две телевизионни предавания и страшно много ти се зарадвах, не само защото те познавам, а защото си изпълнила живота си с нещо толкова смислено. Аз съм далеч от суровоядството , но надявам се някой ден да „узрея“ и за него. Засега се опитвам да се „очистя“ от вредните неща около мен – цигари, алкохол, кока-кола(към коята бях пристрастена) вече не са чадт от живота ми, също така тестените изделия, сега менюто ми включва месо и зеленчуци, без варива, постепенно се надявам да постигна един друг режим на хранене , а и на живот като цяло,та това е…
Исках само да те поздравя, а и идеята, че земята е назаем взета от нашите деца ми е много близка и присърце, защото съм майка вече на две деца…

66 mer { 11.17.11 at 15:45 }

Ваняаааа, много се радвам, че ти е харесало и че ми пишеш тук. Промените, които си постигнала звучат страхотно, благодаря ти че сподели, и вярвам, че с лекота ще постигнеш всичко, което си набележиш. И вече майка на 2 деца, да са ти живи и здрави! Прегръщам те!

67 mer { 11.17.11 at 17:23 }

Орлин, водораслите са пълноценна храна, така че може да се взима количество, което може да понесем. Защо казвам понесем – защото в зависимост от това колко ни е чист режима може да изпитаме известна доза последствия от детоксикация ако взимаме по-голяма доза водорасли. И понеже са доста силна храна, затова средно се препоръчва да се взима до 1 супена лъжица на прах, или около 10 таблетки, но зависи колко милиграма е всяка таблетка.
За АФА-та нямам информация да има странични ефекти освен, че ако се приема в по-големи дози от нечист организъм (каквито имаме повечето от нас) то тогава изпитваме силна реакция на детоксикация и затова се започва с по-малко и постепенно се увечилачава количеството й.
За бирената мая – за някои хора не е подходяща. По-принцип всички видове мая повишават нивата на гъбички в тялото ни, затова и когато се храним пълноценно нямаме нужда от нея. Но ако искаш да качиш килограми, да си набавиш витамини от група В и нямаш проблеми с гъбичките в организма си, може да пиеш от време на време. Аз не я харесвам, защото виждам съответна нежелана реакция. Много зависи и какви са таблетките, повечето са с допълнителни вредни съставки.

Limoana, конопеното семе се накисва, тогава когато е небелено, за другото няма смисъл. А орехите и лешниците не беля, или беля само ако имам време и нужното търпени. Когато се ядат просто накиснати ядки, може да си ги белим преди да ги ядем, но ако се ползват за рецепта, усилията не си заслужават. Беля от време на време само бадемите, понеже понякога ми трябва бял крем за рецепта :).

68 Limoana { 11.17.11 at 19:07 }

Благодаря ти много за отговора, миличка Мер! Много ми помогна!

69 orlin { 11.19.11 at 21:39 }

mer blagodarq za otgovorite 🙂

70 orlin { 11.20.11 at 7:57 }

mer kupix si afa xlorela i spirylina,v4era za pruv put pih po edna tabletka sutrinta,sabudih se v 5 4asa sutrinta kipq6 ot energiq i s bistur um normalno li e?

71 Sunshine { 03.08.12 at 16:19 }

И мен много силно ме вълнуват същите въпроси за цикъла, като на момичетата писали по-горе. Много проблеми имам с това и искам да попитам суровоядството отразява ли се по някакъв начин(положителен или отрицателен) освен, че е по-кратък? Имам предвид спира ли? Защото това е много важно, наистина.

Leave a Comment