Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Да увеличим калция в тялото си

калций
Няколко фактора влияят за загубите на калций:

* Високо протеиновите диети причиняват загуби на калций чрез урината. Животинските протеини водят до повече загуби на калций от растителните.

* Кофеинът увеличава нуждите от калций и прекомерната употреба води до загуби чрез отделителната система

* Приемът на повече натрий (например готварската сол)

* Алкохолът пречи на усвояването на калций

* Упражненията забавят загубите на калций от костите и са най-важния фактор за поддържане на тяхното здраве

* Консумацията на термично обработени храни увеличава наличието на калций, който е вреден за тялото ни, а консумацията на сурови растителни храни увеличава калция в биоактивна форма, който директно се използва по предназначение, алкализира и обогатява

калций, зеленолисти, суровоядствоИзточници на калций:

* Зеленолистните зеленчуци (особено най-тъмно зелените)  като кейл, спанак, киселец, коприва, всички зелеви….

* Зеленчуци като броколи, зелен фасул, целина

* цитрусовите плодове, особено портокалите

* водораслите (келп, уакаме, араме, нори, комбу…)

* сурови ядки и семена като бадеми, небелен сусам…

12 comments

1 kambanka { 06.19.10 at 10:14 }

Бихте ли ми казали дали в България се отглежда кейл и къде може да се купи?

2 mer { 06.20.10 at 2:05 }

Аз си го отгледах сама за първа година – купих си семена (съвсем случайно попаднах на тях на Цветна пролет в Панаира), отгледах си разсад и сега имам страхотен кейл (има много приятен вкус за моя най-приятна изненада). Други мои приятели си взеха био семена от Англия по интернет. Оказа се много лесен за отглеждане.

3 bamboo { 06.22.10 at 2:23 }

Маковото семе е също отличен източник на калций – 1448 мг в 100 г, което е близо два пъти повече отколкото в сусама. От него може да се приготви вкусно мляко:
3/4 чаши маково семе
3 чаши вода
1 -2 супени лъжици мед или 4-5 фурми
Добре е семената ( и фурмите) да се накиснат за една нощ. Съставките се смилат в блендер и се прецежда.

4 Виолета { 06.28.10 at 19:48 }

Мер, аз дори не бях чувала до сега за кейл. Много ми се иска да науча повече и ако е възможно да си набавя и семена от някъде.

5 mer { 07.09.10 at 14:09 }

Скоро установих, че някои наричат кейла листно зеле – ето тук се предлагат семена – http://www.gradinarstvo.hit.bg/l_zele.html
Иначе ето малко инфо – http://en.wikipedia.org/wiki/Kale

6 Таб { 07.19.10 at 18:26 }

И все пак, някой знае ли каква е RDA калций за вегетарианци/вегани/суровоядци? Ако наистина прекомерната консумация на животински протеини и преработени храни го изхвърля, то хората които се хранят с предимно сурова растителна храна би трябало да се нуждаят от по-малка доза. Аз на ден да го докарам максимум до 500 мг, а пише че ми трябват поне 1000.

7 бате Бино { 07.20.10 at 0:11 }

Без специални тестове ( които едва ли се правят у нас) никога не можеш да разбереш колко точно е достатъчно на организма ти . Зависи от толкова много фактори , че просто никой не е в състояние да каже категорично. Винаги всичко е препоръчителни средни дози!

8 Избелване { 01.09.11 at 2:08 }

Бино прав си, но винаги има стандарт. А колко точно е за организма ти варира в границите на допостимите или изискваните норми!

9 Камелия { 03.01.11 at 17:23 }

Здравейте,
опитвам се да помогна на майка ми която има остеопороза като съставя хранителен режим
съобразен с нуждите и. За съжаление от лекаря си тя е получила частична и недостатъчна информация по този въпрос. Ако някой има повече информация за храни и рецепти богати на калции ще съм благодарна да сподели това с мен.
Поздрави
Камелия

10 Brutalis Vulgaris { 03.02.11 at 15:07 }

Като ядем паниран мозък не ставаме по умни. Същото е и с калция и опстеопорозата. Колкото и калций да изядем, като са нарушени регулаторните механизми от хормонално естество нищо не се случва.

11 leo { 03.23.11 at 23:07 }

Ако организмът има генетична аномалия в усвояването на калций (а това е установимо с тестове ) приема на калциеви суплементи в прекомерни количества има негативен ефект върху здравето и само ще увеличи рискът от инфаркт на миокарда ,ще затрудни работата на бъбрецитеи ще доведе до калциево алкален синдром с изключително лош изход
да не говорим за вредата от прекомерен калции върху кръвоносният съд както и намаляването на еластичността му при млад и здрав индивид който злоупотребява системно в високи нива калции и набавя калции в пъти над това необходимо чрез изкуствено синтезирани суплементи
Възрастни жени е добре да се консултират с лекар преди да започнат за вземат калции и суплементи като винаги е нужно да се отчете и премахне като възможност нарушения в обмяната му както и да се изследва плътността на костната стуктура на индивида
да се набавя от наруралните източници- биологично усвоими а не от изкуствено синтезираните субстанции по възможност е препоръчително

12 Tanya K { 01.12.16 at 9:59 }

Здравейте, официалната медицина не препор-ъчва зеленолистни зеленчуци при болни бъбреци, особено при висока киселинност на урината. Съдържат голямо количество оксалати – спанак, зелен боб…. Какво е мнението ви и не е ли това противоречие с нуждата на органозма от естествен калции. Знаете ли къдеможе да се прочете повече по въпроса.

Leave a Comment