Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Смути с праскови

прасковено смути
Днес подготвям една презентация на powerpoint, не закусих, но вече към 12 часа усещам зверски глад :). Нямам много време да отделя за обяд, затова отидох в кухнята, за да ми хрумне идея какво мога да измайсторя набързо. Като видях прасковите веднага разбрах – прасковено смууууути. И така за около 14 минути успях да направя 1 литър смути, което се оказа толкова вкусно, че веднага си казах, трябва да го споделя:

****

4 праскови (в случая нектарини)
около 3 чаени чаши ядково мляко (от бадеми, бразилски орех и сусам, щипка сол)
1 малко парче от шушулка ванилия
2 лъжици мед, в който имаше част от восъчната пита (това може да се замени с няколко натурални фурми)
1 супена лъжица лукума на прах
няколко кубчета лед

****

Първо правим ядковото мляко. Слагаме 1 чаша ядки (по наш избор//в случая имах малко накиснати бадеми от вчера, добавих няколко бразилски ореха и допълних със сусам), 3 или 4 чаши вода, щипка сол. Разбиваме за няколко минути в блендера и прецеждаме през цедка. Остатъка от прецеждането на ядковото мляко (ядковата каша) заделяме за крекери.

В блендера слагаме прецеденото ядково мляко, прасковите и всички останали съставки и блендираме много добре. От самото разбиване смутито се загрява, затова добре е да добавим лед, когато правим ядковото мляко и още лед когато блендираме смутито. Така ще получим приятно хладна напитка. Да ни е сладко :).

Толкова за рецептата,……. а сега малко засрамено искам да се извиня за това, че от известно време насам не съм отговаряла на коментарите ви, но обещавам, че след 7 дни ще отговоря на всички коментари от последния месец. ♥♥♥

5 comments

1 Даниела { 07.02.10 at 9:22 }

Мер, много е вкусно, две големи чаши тази сутрин.
направих го само със сусамово мляко, кайсии, и мед 🙂

2 Даниела { 07.02.10 at 9:26 }

….исках да кажа изпих две чаши сутринта :)))

3 Ortodoksalen_A { 07.02.10 at 21:15 }

Чашата от снимката по горе е безкрайно смотана. Анти чаша, нито се мие лесно нито стои на масата стабилно.

4 Ели { 07.09.10 at 19:25 }

Мер, благодаря за идеята. Направих го с бадемово мляко, праскови и мед. Пробваха го всички в къщи, даже си облизоха и ушите. 🙂

5 Виолета { 08.31.10 at 16:57 }

Аз също благодаря за рецептата! Прочетох я и веднага я изпълних като за следобедна закуска. Много ми допадна на вкус. Направих в по-малко количество като за първи опит. За съжаление нямам блендер и използвах пасатор. Нарязах на парчета 1 ½ праскови, 2 смокини, 25 гр бадеми и 100 mi вода. Пасирах и се получи като кремче заради по-малкото количество вода. Ванилията, меда, леда и лукума на прах ги пропуснах, но пак се получи много вкусно.

Leave a Comment