Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Къщата с бамбука

био ферма на Димитър Стоянов
Много лесно и приятно може да се запознаем и докоснем до биодинамичното земеделие и да разгледаме богатствата на Бачковския регион. Как? Няколко дни в компанията на Димитър и Мария и в тяхната био ферма. Аз лично съм силно впечатлена от 2те кратки срещи с тях и най-вече от гостоприемството, откритостта, сърдечността и огромните знания, които с желание и будност неуморно споделяха. Понеже срещите ни бяха кратки още не съм посетила биофермата, но и това имам огромното желание да направя.

Те предлагат няколко програми, от които могат да се възползват не само големите. Децата също могат да изживеят 7 дни в незабравим досег с природата. Ето и повече за тези програми:

Еко ваканция

От няколко години приемаме в нашия дом гости, които искат да пренощуват или почиват за ден, два или повече сред цветя, зеленина и ромона на река Чая. Така се сдобихме с много нови приятели от София, Варна, Пловдив, Видин, Търговище, Добрич… също гости и от далечна Япония, Полша, Германия, Турция. Имаме страхотни приятели от Монпелие – Франция, които са ни гостували вече 3 пъти, една американска студентка Барбара, която написа и защити десертация в Университета в Кентъки за живота на хората в Родопите. Всичко това много ни радва!

Но… контакта с децата ни липсва и решихме през лятото да организираме почивки за тях. Като учители работихме по проблемите на екологията. Имаме много идеи, знания и опит при организирането на „Училище сред природата“. Ще се постараем да отговорим на хиляди въпроси „Защо?“. Защо миришат цветята? Защо небето е синьо? Защо вали дъжд? Кой рисува цветната дъга след него? Вечни ли са звездите? Как живеят мравките? Гнездата на птичките…. Колко е красива природата, но умеем ли да я пазим!

Програма

1-ви ден:

– „Да се запознаем“ – игра за запознаване и общуване в природата

– Поход до местността „Карукъл“ – местност над селото с красива панорама и една разказана легенда за името на селото.

2-ри ден:

– Цветята в нашата градина. Засаждане на цвете в еко-почва.

– Посещение на Бачковския манастир и Костницата.

3-ти ден:

– Екскурция до местността „Клувията“ – отново легенди за името й, за живителната сила на водата в Аязмото, за чудотворната икона.

– Пикник на „Еленина чешма“ и игри на воля на зелената морава

4-ти ден:

– Посещение на Палеонтологическия музей в Асеновград

– Посещение на Асенова крепост

– Туристически преход по стария римски път

5-ти ден:

– Поход в Биосферния резерват Червената стена и водопада Сливодолското падало – ще се запознаем с редки растителни видове като Венерино пантофче, Родопски силивряк… Ще направим Личен паспорт на някое интересно дърво.

био ферма на Димитър Стоянов

6-ти ден:

– Посещение на личната ни Био-ферма – защо и как отглеждаме зеленчуци и плодове, защо те са екологично чисти и колко е важно това! Защо там отглеждаме растения от дъхавия розмарин и чудодейния босилек до сладки ягоди, череши, сочни праскови, едри гроздове, та чак до скритите в земята аспержи. А също кога и как се присаждат дръвчета.

– „Нашето градинско парти“ – боси крака, свежа трева, песен на щурци….

7-ми ден:

– „Творчество и фантазия“ – изработване на апликации със събраните природни материали: листа, жълъди, шишарки, довършване на природния лексикон.


Уикенд с мама и татко

Петък – пристигане след обяд или вечерта, настаняване, вечеря с местни специалитети, приготвени с екологични продукти от биодинамичната ферма.

Събота – закуска, посещение на Бачковския манастир – ще научите за старинната Магерница (трапезария) и църквата „Св. Никола“ с иконописите на Захари Зограф. Пътят ни ще продължи до близката костница, останала непокътната с богатата си средновековна живопис откакто е построен целият манастирски комплекс от братята Бакурияни още през далечната 1083 г. А после сигурно вече уморени от многото впечатления ще спрем на „Еленина чешма“ и ще си направим чудесен пикник. Уморени но доволни ще поседнем под асмата за вечеря.

Неделя – След закуска ще се отправим към величествения водопад „Сливодолското падало“ – 52 метра в сърцето на биосферния резерват „Червената стена“. Преминавайки по екопътеката ще срещнем интересни екземпляри от богата флора и фауна на резервата. Ще може да обядваме на открито на една от терасите на водопада или в малкото ресторантче „Тунела“

Програмата може да бъде променена според желанията на всеки.

Какво още:

* дегустация на екологично чисти напитки, плодове и зеленчуци, добити в биодинамичната ферма

* 2 спални, обширен хол, кухня, градина с цветя и зеленина

* огромна библиотека с ценни книги и енциклопедии

Ето още малко информация – една презентация, статия и интервю.

Ако имате въпроси относно програмите може да се свържите със
Семейство Стоянови
Къщата с бамбука
ул. Освобождение 26
Бачково 4251
тел.: 0331 98976
моб.: 0897 77 44 85
dimitarstoyanov@mail.bg