Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Червена магнетична луна

режим на пречистване
От средата на октомври в ума ми натрапчиво се появява мисъл за това, че е добре скоро да започна специален хранителен режим, чрез който да повдигна енергията си, да се пречистя и хармонизирам. А кога да го започна… почудих се и така се стекоха обстоятелствата, че денят ми беше посочен. Днес е първия ден от новата вълна на Червената магнетична луна от календара на Маите, който е с продължителност 13 дни и е подходящ период за пречистване и преосмисляне. А и сега е месеца на вегетарианството – още една причина :). Последните месеци минаха в много работа, пътувания и отново работа и на моменти губех себе си.

Надявам се с това начинание да възвърна баланса, хармонията и тонуса си. Реших да споделя това с вас и да публикувам всеки ден какво приготвям, а ако някой се вдъхнови и предприеме същото ползите ще са по-големи. Не само за мен или за теб, но и за всеки един от нас и най-вече за Земята.

Режим Червена Луна:
* през този период храната ще е единствено сурова растителна
* най-вече от зеленолистни зеленчуци и водорасли
* и поне 1,5 литра вода (защото това е течността, за която винаги забравям) – имаше една формула с която да изчислим колко литра на ден е подходящо да пием вода – теглото ни умножено по 0,03 (ако тежим 50 кг * 0,03 = 1,5литра)
* достатъчно често сокове, особено зеленчукови

Последните месеци пренебрегвах себе си относно храненето и приготвях набързо салата или хапвах плод. И това е чудесно, но ми залипсваха крекерите, тортите и суровите шоколадови бонбони. Затова през следващия период ще угодя на тялото си със зашеметяващи десерти и други вкусотийки, стига времето да ми го позволи.

Ето какво приготвих днес:
събудих се в 6:10 и понеже беше малко рано от предвиденото затова прецених, че ще имам време да завъртя едно ядково мляко. След това взех в една чанта бутилката, зеленчуците, едно ленено масло и няколко лимона, за да си направя салата в офиса.

Спирулиново мляко (закуска)
1 литър мляко от покълнал слънчоглед и сусам
1 лъжица мака
3 лъжици лукума
щипка хималайска сол
1 лъжица спирулина
подсладител по избор – лъжица мед, щипка стевия или агаве сироп

Слънчевата салата (обяд)
Нарекох я така, защото зеленото на листата и жълтото от чушките се сливаха в един слънчев пейзаж.
микс от листа кейл и рукола
жълта чушка
авокадо
лимонов сок
ленено масло

Зелена салата (вечеря)
много листа от спанак и кейл
връзка магданоз
1 авокадо
зелена и червена чушка
1 домат
карфиол
лимонов сок
конопено масло
маслини

В края на деня чувствам лекота, но и умора (най-вероятно, защото последната седмица сънят ми беше с не повече от 4-5 часа продължителност).
До утре :).

22 comments

1 sonya { 11.04.10 at 11:49 }

Благодаря! За светлината! Точно това е което имах нужда. Сърдечни поздрави!

2 Dance_girl { 11.04.10 at 16:25 }

Здравей! 🙂
Много е хубаво това, което си решила да правиш. И аз в момента се чувствам много зле и се чудих откъде да започна и как да си пречистя тялото и възвърна хармонията. Сайтът ми е много интересен и ми се иска да си променя изцяло храненето, но общо взето в главата ми е пълна каша. Ще е прекрасно да публикуваш всеки ден какво си хапваш, за да ориентираш обърканите хора като мен.
Аз се занимавам с танци и много ми се иска това да се случи на професионално ниво за в бъдеще. Но проблемът е, че без упорити тренировки това няма как да се случи. В момента съм ги прекъснала, защото се чувствам ужасно. В последните 2-3 години от 40 кг станах 60 кг, поради много стрес, любовни разочарования и умишлено прекаляване с храната /и то само с боклуци се тъпчех/. През този период постоянно ту качвам, ту свалям, пробвам различни диети, но вече волята ми е толкова слаба, че не знам какво да правя. Искам веднъж завинаги да премахна този огромен проблем, за да се съсредоточа върху танците и да се радвам на живота, а не все повече да се затварям в себе си. Тази храна, освен излишните кг, ми донесе и много други здравословни неразположения, в последно време ми излизат и някакви пъпки – пълен кошмар.
Много ще ми е от полза твоята помощ. Преди време съм правила гладолечението на Лидия Ковачева 2 пъти по 5 дни. Сега си мисля пак да започна с това, но този път 21 дни, за да мога да отстраня и здравословните проблеми /е, ако не мога толкова, колкото успея, няма да си поставям срок – мисля, че така е по-правилно/. Та след това вече не знам накъде да поема. Мразя месото и досега винаги съм го яла единствено с цел да отслабна, но не го искам повече. От млечните няма да се отказвам напълно, но ще ги намаля максимално. Не знам как да си направя захранването. Не искам да следвам класическото, защото не искам да ям варени зеленчуци при условие, че мога да ги ям и сурови. Искам тялото ми да получава всичко най-полезно, което ни предоставя природата, за да ми се отблагодари със здраве и енергия, която да вложа в танците 🙂
Затова ми се иска след гладуването, да продължа със суровоядство до Коледа, когато вкъщи все ще трябва и нещо друго да хапна. След това от 2011г да продължа да се храня с изцяло променени навици. И понеже с едно гладуване няма да сваля всички кг как да продължа след това, за да свалям още и да не връщам? И малко ме притеснява загубата на мускули, понеже си ги тренирам и си ми трябват в спорта и танците. Затова ми е толкова объркано. Не знам как хем да свалям, хем да не губя мускули, хем да имам енергия за спорт.
Извинявам се за дългия пост, но много ще се радвам, ако ми помогнеш.
Поздрави! И благодаря за чудесния сайт 🙂

3 mer { 11.06.10 at 1:29 }

Dance_girl, с радост ще пиша утре, за да не претупвам отговора си, че сега съня превзема тялото ми :). До утре и прекрасно настроение.

4 Jaki { 11.06.10 at 7:30 }

Харесва ми! Мер браво,супер оригинална както винаги! успех тези дни:)

5 Lilka { 11.06.10 at 9:26 }

Страхотна идея! Мер, много благодаря, че продължаваш да споделяш с нас!
Всичко, което описваш е много вдъхновяващо и въздействащо! Моля те, продължавай, давай ни тези чудесни идеи за деня!

6 Dance_girl { 11.06.10 at 12:10 }

Ок, ще чакам 🙂

7 mer { 11.06.10 at 20:10 }

Денсгърл, мога да дам мнение, но ти самата най-добре ще прецениш какво да правиш. Не вярвай на мен, а на твоето усещане.
Като чета, това което си мисля, че ще ти се отрази добре е следното. Може да не правиш гладуване, или може би само 2-3 дни. Захранването е приемане на сурови плодове и зеленчуци, сокове, като се смесват постепенно. Но за кратък период не е фатално ако сбъркаш някъде (разбира се изключвам приемането на месо, млечни и тестени). След това се храни с повече сурова храна и от време на време готвена (например вечер нещо топло). Не се обвинявай ако нещо не става така както си си го представяла или така както си решила. Радвай се на всичко, защото всичко има значение. Проблемите и болестите също трябва да оценим, защото те са сигнал, че трябва нещо да променим и да сменим посоката, но това го разбират само тези, които искат да го разберат. Та мисълта ми е – радвай се, заобиколи се от хора и неща, които те радват, приятни хобита, приятни занимания, а танците са просто едно от най-прекрасните преживявания.
Мускулна маса няма да губиш, ако продължаваш да тренираш и същевремнно се храниш редовно и пълноценно – суровоядството не пречи на това. Приемането на ензими и пробиотици могат да ти помогнат в много аспекти, ако искаш пробвай да ги приемаш за 2-3 месеца и да наблюдаваш как се чувстваш – те най-вече ще ти помогнат за възвръщането на енергията. Мускулна маса ще запазиш като продължаваш да спортуваш и приемаш ядково мляко (от коноп, орехи, сусам, бадеми….), зелени смутита, зеленолистни зеленчуци. Освен това ако започнеш да си правиш суровоядските пастетчета, крекери, десерти, смутита, водорасли и суперхрани, съвсем ще си във форма и няма да усетиш недостиг на вещества или енергия. Първата седмица може да чувстваш, че си леко гладна, но това чувство ще отмине след това.
Ето може да погледнеш това клипче – http://www.youtube.com/watch?v=AzsIXbn0l0s&feature=relateda
Освен това в сайта може да се свали и неговата книга – http://rawmatt.com/shop.html
Но основното е да спортуваме и енергията все повече ще се повишава. Понякога и загубата на ентусиазма ни кара да губим енергия, затова трябва отново да запалим искрата.
Не знам дали съм успяла да помогна, но зная, че правилния отговор се крие в теб и ти сама ще го откриеш стига да вярваш в себе си и да слушаш себе си.
Успех ти желая и много прекрасни дни и емоции.

8 Dance_girl { 11.06.10 at 20:32 }

Много благодаря за изчерпателния отговор, Мер! 🙂
Ще слушам тялото си и вярвам, че нещата ще се оправят. Ще направя всичко възможно скоро да продължа тренировките по танци, защото те са ми изключително силен стимул и ми носят невероятни усещания 🙂
Бих искала да те попитам и още нещо – случайно видях, че има онлайн магазин към сайта, за колко време се доставят поръчките и каква е цената на доставка за София? И откъде си купуваш зеленолистните зеленчуци?
Мерси много 🙂

9 mer { 11.07.10 at 22:11 }

Зеленолистите са от градина ми – тази година засях възможно най-много зеленолисти, а сега са в пика си, студеното време им се отразява много добре – направо процъфтяват, ако поръчаш нещо ще ти пратя в кашончето една връзка кейл и рукола, стига да ги обичаш. Нещата пристигат за 1 до 2 дни, зависи кога е направена поръчката, обикновено се доставят на посочения адрес между 9 и 11 часа. Пратки за страната (без значение от теглото на пратката) са с фиксирана стойност – 5,90 (само за Пловдив е 0 лв).
Иначе като паднат снеговете и вече нямам в градинта си зеленолисти, си купувам от Четвъртък пазара в Пловдив – там има една жена, която продава разнообразни свежи подправки и зеленолисти, дори такива, които трудно може да се открият някъде другаде – кориандър, мента, манголд….

10 Dance_girl { 11.07.10 at 23:33 }

Мерси, Мер! 🙂
Който си има градина, е добре :Р
Хубаво е човек да среща толкова позитивни и слънчеви хора като теб – вече са рядкост. Продължавай все така смело напред 🙂 и ние покрай теб 😀

11 Amrita { 11.08.10 at 4:36 }

Здравей, Мер, от доста време следя сайта ти, но досега май не съм писала. Поздравления за това, което правиш! Попаднах на магазина към сайта и искам да те попитам как точно се използва, тъй като там не открих по-подробна информация. Конкретно ме интересува цената на доставката до София и начините на заплащане. Благодаря предварително:-)).
И след като така и така пиша, ще копирам въпроса, който постнах днес във фейсбук страницата на сайта, в случай, че там остане незабелязан сред многото коментари.:-)) Става въпрос за шоколадовите бонбони на Поли, а именно:
Имам тук един въпрос относно шоколадовите бонбонки на Поли. Вчера се опитах да ги направя- разтопих какаовото и кокосовото масло на водна баня и долях агаве на вкус. Обаче, когато ги разсипах във формичките и ги сложих в хладилника, установих, че агавето се е утаило на дъното. Преместих ги във фризера и малко се постегна и то, но все пак си остава част от него на дъното. Има ли някой представа защо може да се е получило такова разслояване? Да не би да е защото агавето е било по-гъсто като консистенция от маслата, понеже аз като го добавих, не съм го чакала да се втечнява повече, то нали си е течно…
Благодаря отново и се извинявам, ако зачеквам вече обсъждани теми:-))).
Всичко най-хубаво и успех!

12 kambanka { 11.08.10 at 14:20 }

Здравейте и от мен. След упорит преглед на сайта, още не съм открила връзка към онлайн магазина. Опитах със store.zemianazaem.com. , но там не открих зеленолистните зеленчуци. Бихте ли ми написали адреса?

13 kambanka { 11.08.10 at 15:41 }

А, чак сега разбрах, че зеленолистните не се продават в магазина. Значи адреса е този.

14 mer { 11.09.10 at 0:47 }

Здравей, Амрита. За бонбоните – малко трудно се смесва агаве с маслата, но след около 4-5 минути бъркане на сместа, двете се хомогенизират и ако веднага налеем във формички и сложим в хладилника, ще се получи както трябва. Просто бъркай повече :).
За въпроса относно поръчването на продукти – таксата за изпращане на пратки е фиксирана на 5,90 (само за Пловдив е безплатно). Пращат се чрез куриерска фирма до посочения адрес. Стойността се заплаща на куриера при получаване на пратката.
Това ще опиша по-подробно в сайта тези дни.
За зеленолистите – повече съм склонна да подарявам отколкото да продавам. Ако някой иска кейл или рукола ще пратя една връзка листа заедно с останалите поръчани продукти :).

15 Ani { 11.10.10 at 14:14 }

Здравей Мер, искам да те попитам нещо съвсем различно от темата. От отдавна си търся стъклена бутилка като такава на снимката.Да ми кажеш моля те от къде мога да си купя?
Хубав и усмихнат ден!!!

16 Алексче { 11.10.10 at 23:43 }

Ани, има такива в Джъмбо. 🙂

17 Ani { 11.11.10 at 10:29 }

Мер,много ти благодаря ;0)))

18 Amrita { 11.12.10 at 20:13 }

Здравей пак, Мер, благодаря ти за отговора. Пробвах пак да направя бонбоните, този път бърках доста повече и директно ги сложих във фризера, обаче пак има утайка. Вярно, доста по-малко е от миналия път, но все пак на дъното има малко незамръзнало агаве. Да не би да правя нещо не както трябва? Ти колко време горе-долу ги бъркаш? Чудех се дали да не слагам първо агавето на водна баня, за да се втечнява по-дълго време и после да добавям маслата. Сподели, моля те, ако имаш някакви идеи какво мога да направя, за да избегна разслояването следващия път. Поздрави и всичко хубаво!

19 plam { 11.26.10 at 4:12 }

Здравей,

стана ми интересно в тази публикация за маите, тъй като от известно време се опитвам да намеря нещо конкретно за календара или самия него в интернет, но не успявам. Ще съм много, много благодарна, ако можеш да ми кажеш къде мога да намеря нещо повече за самия каледар (тълкувание или каквато и да е информация).

Благодаря предварително,
поздрави!

20 rositsa { 11.28.11 at 0:56 }

Мер, много ме радва бутилката ти. От къде е, че и аз си търся стъклена за пренос на сокчета.

21 mer { 11.29.11 at 12:54 }

Имаше няколко разновидности на тези бутилки в Джъмбо, към 3 лв май бяха.

Амрита, тогава пробвай да смесиш всичко в блендер, а другия начин е да сложиш повече смлени ядки на брашно, те ще задържат сместа цялостна и да не се разслоява.

plam, ще ти напиша сайт и книга, която може да потърсиш :).

22 mer { 12.05.11 at 17:33 }

Ето сайта за майския календар – http://www.pan-bg.com/. Книгата се казва Факторът Маи.

Leave a Comment