Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Био зеленчуци в Пловдив

Био ферма Топалов село Извор
автор Полина Куфарова

Оказва се, че в Пловдив е почти невъзможно да се намерят био зеленчуци, било то по пазари или други магазини, които да се произвеждат в района. Ако изключим и малкото био зеленчуци в големите супермаркети, които нямат постоянно зареждане, трябва да се разчита на собствено производство или на ферма като тази, която искам да представя.

Запознахме се на една среща на био производители във вече несъществуващият Био Бутик I Feel Good в Пловдив и така половин година получавам у дома си истински и много вкусни зеленчуци. Оказва се обаче, че въпреки интереса към био храните и срещата на място на група заинтересовани, фермата не може да се развива, защото няма постоянни клиенти. И това е най-големия проблем, защото се е стигнало дори до изхвърляне на готова продукция.

Този модел на разпространение – от производител направо до потребителя /описан и в линка по-горе/ е не само удобен, но и спестява много разходи и надценки.

Ако има желаещи, които искат да се хранят здравословно и в същото време нямат източници от където да си набавят такава храна, ще правим среща в началото на декември, където могат да се обсъдят възможните варианти на доставка и заявка за следващата година.

А ето и кратко представяне на Биоферма „Топалови”:

Атанас Топалов се занимава с био земеделие от 1994 г. Преминал е курс на обучение при проф. Каров към ВСИ Пловдив. Първата му ферма е близо до Пловдив, в която отглежда плодове, зеленчуци и подправки. Продава ги на Събота пазара, но след 2005 г. и ново земеразделяне мястото се оказва вече на друг човек и той започва всичко отначало.

Новата земя се намира на 650 м надморско равнище, над с. Извор /до Храбрино/. Мястото е силно пресечена местност, обградено с гора, има и собствен извор. Разполага още с 15 дка ниви и 5 дка овощна градина с орехи. За сега отглежда предимно зеленчуци, а от другата година ще засажда и различни овошки и лозя. Земите са изолирани от химически и други замърсявания.

За да изпълни условията за био земеделие, цикълът на производство ще бъде затворен: растениевъдство -> животновъдство –> готов продукт –> съхранение, консервиране и консумация на място. За целта са изградени помещения за животни, компостираща яма за аеробно компостиране, хладилни камери, шоково замразяваща камера, кухня и столова за хранене.

За почивка са предвидени 8-10 бр. къщички от слама, глина и дърво, без използване на метали. Пречиствателната станция за отпадни води ще е биологична с повторно използване на водата. Осветлението е на 12 волта с зареждащи се от слънцето батерии. Топлата вода и част от отоплението също е със слънчева енергия.

По същото време ми беше изпратен мейл от Митко Смилянов, отнасящ се до същата био ферма:

Здравейте приятели,

Запознах се с един много приятен, сериозен и искрен човек – Атанас Топалов. Той се занимава с биологично земеделие и има ферма в с. Извор (намира се близо до с. Храбрино). По късно направихме „група за солидарно земеделие“, която ще си партнира с него.

Солидарното земеделие се опитва да възстанови връзката на хората от града с храната и земята. Повече за този тип земеделие можете да прочетете тук: www.solidarno.com/node/5
По принцип всичко се базира на лична договорка и личен контакт между фермера и потребителя. Всеки, който има желание, може да се включи в тази група, като може да участва като потребител, като доброволец в някои дейности във фермата, може да ходи във фермата, за да види как се гледа продукцията и т.н. Може дори да се договори да произведе култура, която не е включена в списъка по-долу.
Направихме и група в Google със същата цел. Ако желаете да участвате в нея, пишете ми и аз ще ви изпратя покана. Планираме да правим срещи на тази група. На следващата (която засега се очертава да бъде в началото на декември) ще обсъждаме какво и по колко желаем да ни произведе Наско. Ще обсъждаме и какво да включва договора (или по-скоро споразумението) между него и всеки потребител.

списък с био продукция през 2011 от био ферма Топалов


Очаква се информация за предстоящата среща.
За въпроси и повече информация коментирайте по-долу и следете коментарите.

26 comments

1 platanus { 11.18.10 at 23:48 }

Казвам се Димитър Смилянов и съм автор на писмото, цитирано от Мер.

Идеята е всеки, който иска да купува, да подпише договор с фермера. С него клиента се споразумява да купува продуктите и количествата, които сам е заявил. На следващата среща (засега я планираме между 1-и и 6-ти декември) ще се срещнем само реалните купувачи и ще говорим какво точно ще съдържа договора (правим го по френски модел), как ще се извършват плащанията, как и къде ще стават доставките. Засега мислим главно за авансово и за месечно плащане, като предварително дадените суми ще се приспадат от реалните покупки.

Нещо важно – ако дойдете на следващата среща, трябва да знаете какво ще поръчвате и по колко, защото това ще бъде основна тема. На някой това може да му звучи малко форсирано, но и на самия фермер не му е лесно.
Освен договора много важна е личната отговорност на всеки – тоест човек трябва да бъде сериозен и да знае какво иска. А не да купува примерно 2-3 месеца и после да се откаже. Договора е повече за уточняване на условията и за да получи фермера някаква сигурност – да знае какво да заложи за производство и да разчита то да бъде изкупено.
Ако някой клиент не спази договора, фермера няма да го съди, тук се разчита главно на личната мотивация на клиента.
Още не знам какво ще включва договора, но поне аз ще настоявам да бъде
в духа на нещата, които пиша тук.

В момента начинанието е в начален етап и затова има много неясноти. Така, че всичко зависи от всеки, който реши да се включи.

2 ortodoksalen_A { 11.19.10 at 3:57 }

Това с договорите е обречено на провал. Искрено се радвам че ви има и се надявам да не фалирате. Земеделието винаги е било неблагодарна работа твърде зависима от градушки, климат и пазарни механизми. Дано много хора научат за вас и редовно да успявате с пласмента. Ходя често по такива частни ферми и който не ползва пари от еврофондове фалирва. Представете си как след месец в Пловдив отваря немската верига LIDL и на щанд от един декар само за зеленчуците пристигат красиви зеленилки с чартърни полети от ферми с традиции в Германия. Давам го само като пример! Това лято съм обходил де що има храна за фенове .

За един път в месеца става човек да звънне на мобилен да се уговори за следващата сутрин как ще отиде на майната си за литър козе мляко от черна хималайска златорога коза пасла сурови тибетски билки. Как ще пръсне 5 лв за гориво и 2 часа ангажимент за литър мляко струващо един лев.

3 Petia { 11.19.10 at 13:02 }

Прекрасна инициатива, аз лично мисля да се включа и според мен ще има успех и изгода и за двете страни. Най-важното пред всички други зеленчуци, които се предлагат по градовете е че ще са пресни – което не е така със зеленчуците прситигнали от други страни.

4 platanus { 11.19.10 at 18:23 }

С Lidl не може да станете приятели; не може да идете в Германия и да проверите как се гледат био зеленчуците, които купувате; стоката на Lidl няма да е толкова прясна (както каза Petia); стоката на Lidl е прелетяла няколко стотин километра, за да дойде до нас…
Ще мислим да по-интелигентни начини за снабдяване, а не като хипотетичния пример за единия литър мляко…
Няма начин да няма начин 🙂

5 mariiina { 11.22.10 at 9:35 }

Браво Топалов, браво момко!!!Аз съм на другия край на географията…не мога дори да ти дойда на гости…но искренно се радвам на хора тъгнали да щадят Майката Природа!!!Дано само целта ти не е печалбата…тогава…не знам как ще укпееш!!!Но!!!ако основната ти цел е хората…тогава със сигурност ще успееш!!!Тогава със сигорност ще получиш и една Висша подкрепа!!!Ще..ще ..ще ти идват на крака…и то несамо българи!!!
Мер, дете, ако можеш препрати го на Атанас…Athanasios-ahanatos – БЕЗСМЪРТЕН!!!

6 Андрей { 11.23.10 at 11:26 }

platanus, а как ще става ценообразуването? Питам, защото основната причина да се купуват и ядат боклуците от магазина е заради по-ниската им цена.

7 6ti { 11.23.10 at 11:30 }

http://www.abelandcole.co.uk/ – разгледайте модела на Able And Cole. 🙂 Успех! 🙂

8 янчето { 11.23.10 at 17:30 }

Удоволствие беше за мен да прочета това. Този човек е осъществил сякаш моята мечта. Успех, Топалов!

9 Боби { 11.23.10 at 19:07 }

И на мен ми е интересно как ще се формират цените… Още от преди 15 години си мисля ако един ден тръгна да продавам на баба и дядо зеленчуците (те вече не гледат, но тогава бяха много активни) – как да определя цената?

Дори да се води стриктна сметка за вода, ток, наторяване, гориво, материали и всичко останало, как се дели това между марули и домати примерно, при положение, че първите се гледат едва ли не сами, докато вторите искат доста грижи.

Дали ще се гледат цените на пазара и по тях ще се водят собствениците на фермата? Имам реален интерес към описание на този ценообразуващ процес, както и към крайните цени. Ако някой сподели тук в последствие – ще е чудесно.

10 platanus { 11.23.10 at 23:31 }

Не знам как става ценообразуването в случая. Имам представа как се прави при обикновените плодове и зеленчуци, но не и когато са „био“.
Може би Наско ще пише тук за тези неща или след като го попитам, ще пиша аз.

11 шри-тошо { 11.30.10 at 9:02 }

добре де а на мен що не ми се получи ? остарях и психясах за 9-те месеца суровоядство и сега като видя ябълка искам да си тръгне ?

12 atanas topalov { 12.03.10 at 19:23 }

proba

13 platanus { 12.07.10 at 18:13 }

Поради недоразумение, не публикувахме тук информация за цените и ценообразуването.
Но можете да зададете лично тези въпроси (а и други) на утрешната среща.
Тя ще се проведе в офиса на „Зелени Балкани“ на ул. „Скопие“ 1, от 18:30 ч.
Ще говорим главно за това, какви продукти и по колко ще поръчва всеки, така, че е добре всеки който дойде предварително да е помислил за това.

14 Сава { 12.08.10 at 1:50 }

Радвам се, че пловдивската група действа! В София групата за съпричастно земеделие (CSA по нашенски) вече е над 80 души. Засега работим като потребителски хранителен кооператив. Още сме в процес на организация, но за месец и половина дейност минаха половин тон ябълки, 200кг тикви, над 100кг смилянски боб и още круши, киви, райски ябълки, мед, хрян…

За да разберем как точно да се организираме, направихме анкета и резултатите са изключително интересни: 80% от нас искат да посетят лично повечето ферми, откъдето идва храната им, а 20% – всички! Огромното мнозинство от нас (85%) е склонно да се довери на фермерите, след като се запознае с тях, че не ползват химикали и затова не държи продукцията им да е биосертифицирана. Също така почти всички (92%) разбират как работи природата и ще ядат това, което се е родило. Няколко човека ще предоставят земя в околностите на София, достъпна с градски транспорт, на която ще направим кооперативните градини, за които половината от членовете (53%) биха отделяли по един-два дни месечно (а някои даже биха идвали да помагат и през работни дни). На90% от нас им е приятно да се виждат с хора, които споделят подобни възгледи за храната и да правят разни неща заедно.

Броят на членовете на кооператива е ключов за това как точно ще работим. Ако сме малко, на фермерите няма да им е изгодно да ни доставят продукцията си. Ако сме много пък изниква нуждата от големи складови помещения и разпределението на поръчките се усложнява. Решихме да вземем най-доброто от двата варианта – да поръчваме задружно, но поръчките да се доставят до квартални кооперативни складове, тъй като според анкетата това е предпочитаният начин за получаването им (89%). Поръчките събираме засега в онлайн електронни таблици. След като всеки е заявил какво иска, кварталните отговорници събират парите и ги предават на фермера при доставка. За да се оформят кварталните групи използваме Google карта, на която всеки отбелязва в кой квартал живее или работи.

В момента събираме информация за фермери, които отглеждат чиста продукция (със и без биосертификат от контролен орган). Обсъждаме и вариант за класическа CSA схема с абонамент и седмични доставки като този от статията. Засега ни се струва не особено приложима, тъй като все още не се познаваме добре, нямаме пълно доверие на фермерите и не сме виждали такъв работещ модел от първа ръка – но може би по-натътък, живот и здраве.

15 Боби { 12.09.10 at 14:54 }

Сава, къде са тези таблици с поръчки? Как става комуникацията между 80-те човека? Какво имаш предвид с „минаха“ полвин тон ябълки – че са доставени от някой човек и изкупени от групата желаещи? Къде има информация за местата, които ще се предоставят за обработване?

Гледах из solidarno.com но не можах да се ориентирам в посока форуми, google groups или docs…

16 Ованес { 12.14.10 at 13:22 }

Здравейте,

Откъде могат да се набавят директно от производител био храни около София?

17 Сава { 12.15.10 at 2:21 }

>Сава, къде са тези таблици с поръчки?

В Google Spreadsheets.

> Как става комуникацията между 80-те човека?

С пощенски списък.

> Какво имаш предвид с “минаха” полвин тон ябълки – че са доставени от някой човек и изкупени от групата желаещи?

Събрахме парите предварително, двама души от групата отидоха до производителите и ги докараха.

> Къде има информация за местата, които ще се предоставят за обработване?

В анкетата ни.

> Гледах из solidarno.com но не можах да се ориентирам в посока форуми, google groups или docs…

Не сме сложили връзка, защото нещата все още са в самото начало и сме в процес на организация. Но който се интересува, може да се свърже чрез формата за контакти на сайта.

18 atanas topalov { 12.18.10 at 20:54 }

благодаря за пожеланията .все още не съм изпълнил строителната си програма.без външна финансова помощ е много трудно.от друга страна с ортаци не се работи–те ще се появят когато свършат трудностите.тези които са длъжни да помагат безрезервно са министерството на земеделието и европейски фондове.но те не се интересуват от нас.относно ценообразуването при мен няма някаква формула–цените са като на свободния пазар-от там нататък -транспорт-посредник-магазин и тн. увеличават цената.

19 Г.Б. { 12.18.10 at 20:54 }

Ованес,има един симпатяга в с.Желен казва се Филип.Това е след с.Лакатник,но не точно.Там има био продукти колкото искаш.Виж тук:
http://www.trinoga.org/bg/newsmain.php?cmd=list&id=53&lang=

20 Ованес { 01.10.11 at 10:21 }

Мерси 🙂

21 Борил Николов { 02.28.11 at 11:28 }

Здравейте Г-н Топалов,
Семената пристигнаха.
Извинявам се, но не мога да намеря телефона ви, за това пиша тук.
Обадете се за доставката.
Поздрави
Борил

22 Борислава { 03.08.11 at 17:04 }

Страхотно е, че най-накрая има такива начинания, и че те (макар и трудно) набират сила.
Едва сега намерих този сайт, малко преди окончателно да се откажа от тази идея – сигурно е моя грешка, че дълго време си мислех, че ще успея да склоня някой от дребните производители, от които си купувам зеленчуци на пазара, да минат на био производство, или да вземат парите ми предварително и да отделят 3 кв. метра от нивите си, които да не торят… Не ми се получи :/…
Та – радвам се, че има много по-добре организирани от мен хора, успели да се обединят и да намерят тези производители. За съжаление обаче, аз не живея в София (или Пловдив), а близо да Варна. Имате ли информация дали в близост има такива производители и как да се свържа с тях? Ще ми се все пак зеленчуците да не пътуват стотици километри до мен, замърсявайки въздуха, а и да мога от време на време да отивам на място, да помагам с нещо…

Много ще се радвам, ако някой тук има информация и контакти на такива производители наблизо.

23 Николай { 03.23.11 at 13:07 }

Как мога да си купувам от тези био зеленчуци?

24 atanas topalov { 04.17.11 at 7:21 }

ако сте от пловдив или околностите ми се обадете на тел. 032 692533 или 0888612033

25 mer { 05.19.11 at 12:27 }

Който е от Пловдив, може да се запише в групата – http://www.facebook.com/home.php?sk=group_216666471684630

26 Лили { 02.25.14 at 12:20 }

Здравейте, имате ли някакви контакти и бихте ли препоръчали биопроизводител за Варна?

Leave a Comment