Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Как да се избавим от хипертонията и от други проблеми

Хипертонията е бича на съвременния живот. 95 % от причините за заболяването са свързани с неправилния начин на живот. Ако искаме да се отървем от него трябва да положим малко усилие, упоритост, последователност и с готовност да се откажем от вредните си навици. Лесно е.
Ако те попитат: „Би ли жертвал 1 година пълна с лишения и правила с цел до края на живота си да си здрав“, какво ще отговориш? Интересното е, че повечето хора отговарят отрицателно. Предпочитат да си пият поредната доза хапове, да си гуляят на воля, да не се лишават от „вкусните“ храни, към които вече са се пристрастили и да си живеят така редом с болестта до края на живота си. Дори лекарите са ги накарали да повярват, че хипертонията е неизлечима и така ще си я носят до края на живота си, редом с 1 шепа лекарства на ден. Е това съвсем не е така. Трябва по-скоро да се вземат мерки и човек да се реши, че днес е последния ден от стария му живот с болести.
Ето нещата, които трябва да се променят:

1. Теглото – най-общо казано трябва теглото ни да е височината в см минус 100 (например височина 180, оптималното тегло е 80; за жени е минус 110). И погрешно е твърдението, че колкото по-възрастен е човек, толкова повече може да надвишава тази граница. Това е първата и най-важна промяна.

2. Стресът – не трябва да го има или да спрем да си го създаваме. Стресът най-вече се самосъздава – да точно така. Ние си го създаваме – не нашия шеф, не работата, не семейните проблеми, не някой кретен на улицата, а ние. В момента, в който разберем, че нашия живот е всъщност твърде кратък, за да отделяме време за паникьосване, тревоги и тюхкане, то тогава и стресът няма да го има. Стресът всъщност е следствие на важността. Колкото повече важност придаваме на източниците на стрес, толкова повече стрес се трупа у нас. А всъщност може да се отървем мигновено – задайте си въпроса „това колко е важно“ и се замислете, че всъщност има 100 други по-важни. И се зарадвайте на тези 100 други неща, които са част от вашия живот. За всеки те са различни. И вместо да се тюхкате и да загубите ден, два, година или целия си живот в ядосване или самонаказване, не е ли по-добре да ги прекарате с нещата, които ви радват. Те са най-важните.

3. Цигарите и алкохола – артериите са ви достатъчно затормозени и прецакани, за да продължавате да им причинявате още щети. Ако не ги откажете още сега, то значи не искате да оздравеете. То значи се гордеете с вашата болест, и виждате ли аз съм хипертоник и това е толкова значимо и важно, може би защото ви отваря много вратички – не ме ядосвай – аз съм хипертоник, не ме стресирай – че сърцето ми се разтупква, ето ето сега вече ме докара до пристъп на … и т.н. и т.н. Хайде какво чакате – погледнете се в огледалото и се попитайте: искам ли да съм хипертоник. Ако отговорът е не от сърце, то тогава действайте, а не чакайте някой чудодеен доктор да ви излекува, защото такъв няма. Та за цигарите и алкохола – как ви вредят. Те са виновници за сковаността на кръвоносните ви съдове, т.е. не са вече еластични и не могат да поемат напрежението на изтласканата от сърцето кръв. Виновници са за затлачването на артериите ви с мръсотии и оттам водят до запушването им и хоп до смърт. Ако чакате, положението само се утежнява прогресивно. Виновници са също за прецакания черен дроб, а от там и на цялата ви система. Има ли нужда да описваме колко е важен черния дроб. Само ще кажем, че ако той е супер, то тогава няма да се разболяваме от така масово разпространените и неизбежни вируси, хормоналните показатели се нормализират, кожните проблеми намаляват, няма да се ядосваме от най-малката дреболия, ще сме спокойни и уравновесени, дори щастливи. Какво чакате, откажете се от нещо толкова малко като цигарите и алкохола, за да получите нещо толкова голямо, което не се купува с пари.

4. Хранителните навици – незабавно се откажете от всички лоши храни и станете суровоядци. Месо, млечни продукти, яйца, хляб, бяло брашно, нишесте, сол, мая, рафинирани продукти, вафлички, чипсове, полуфабрикати, пушена риба, мариновани и пържени храни – забравете ги още сега. Пробвайте за 1 година да станете суровоядец – резултатът ще ви изуми. Та всички ние сме изградени от храната, която ядем, няма как лошата храна да не ни влияе зле. Ще кажете „Едикойси яде гадости само, а вижте какъв е жилав“. Най-вероятно Едикойси спортува и то доста. А вие трябва просто да си промените менюто. Повече плодове и зеленчуци, и то пресни. Повече салати от зеленолисти и цвекло. Повече прясно изцедени сокове от ябълки, цвекло, моркови, спанак. Те ще промият затлачения черен дроб. Забравете за хляба или ако не можете, яжте хляб, приготвен по рецептата, описана в тази статия. И още нещо мнооооооооого важно – НЕ ПРЕЯЖДАЙТЕ. Дори и да се храните здравословно, в момента в който започнете да преяждате всеки ден то проблемите ще се задълбочат. Когато преяждате организма не може да се справи с огромното количество вещества, които му предлагате и затова започва да трупа. Трупа къде ли не, та дори и по вътрешността на кръвоносните съдове. Дори си давайте често дни, в които да погладувате. А ако имате възможност гладувайте няколко пъти в годината по системата на Лидия Ковачева (естествено проучете всичко за тази система и не я претупвайте, за да не си навредите повече).

5. Солта – прекомерната употреба на сол кара тялото ни да задържа течности и да иска още. Това от своя страна увеличава междуклетъчното напрежение, а също и кръвното налягане. Не е достатъчно да откажем само солта, а и всички храни, в които има прекомерна употреба на сол – туршии, колбаси, бульони, сирена, кашкавали, пушена риба и меса, чипс и т.н. Тялото иска толкова сол, с колкото сме го свикнали. В началото, когато започнем да намаляме количеството на употребявана сол, ще ни е безвкусно, но след няколко месеца ще осъзнаем, че храната ни е по-вкусна без солта, която преди сме слагали. Или поне започнете да употребявате калиева сол, защото всъщност натрия е този, който ни вреди.

6. Спортуване – естествено в началото трябва да сте много внимателни с физическото натоварване. Да започнете с ходене пеша. Какво по хубаво от това – хем се раздвижвате, хем не замърсявате с изгорели газове от колата си. В началото може да ходите с нормално темпо, а след месец – два по-енергично, а след още 3-4 месеца може да бягате за кратко време, да не ползвате асансьора, да карате колело вместо кола, да играете тенис, да танцувате и още много свежи натоварвания да си измисляте. Ако храната, цигарите и алкохола са виновниците за 50% от заболяванията, то залегналия начин на живот е виновника за останалите 50. Затова размърдайте се.

Ако следвате всички тези съвети няма как да не се оправите. Дори до година може напълно да спрете лекарствата, които не ви лекуват, а просто ви поддържат живи. Естествено периода зависи от самите вас – колко сте сериозни и последователни. Здравето е единствено във вашите ръце.

Ето тук може да прочетете историята на един излекувал се и да се вдъхновите и вие. Случаите са хиляди.

1 comment

1 Злати Гочев { 10.09.09 at 17:38 }

От известно време чета с интерес вашия сайт- Статиите са страхотни, наистина има много интересни и полезни съвети и рецепти. Макар, че аз лично нямам проблема, описан в горната статия, съм много щастлив, че има хора като вас, които да помагат с съвети на тези, които са готови да ги приемат.

Leave a Comment