Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Табули

tabuli

1 чаша покълнала елда (може и други покълнали зърна – просо, киноа, лимец)
2 връзки магданоз, нарязани на ситно
2 домата
(1 краставичка пожелание, нарязана на ситни кубчета)
1 лимон, изцеден
зехтин на вкус
1 щипка черен пипер
1 щипка морска сол

В купа смесваме добре всички съставки без доматите. Тях ги нарязваме на малки парченца и най-накрая ги добавяме в купата и разбъркваме на две на три. Табулито е особено полезно за хора, които имат проблеми с очите.

tabuli

11 comments

1 RADOSTINA { 10.06.08 at 11:13 }

ЗДРАВЕЙТЕ!БЯХ В ДУБАЙ И ИСКАМ ДА ВИ КАЖА,4Е ТАЗИ САЛАТА Е МНОГО РАЗПРОСТРАНЕНА ТАМ!ЯДЯХ Я В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 6 МЕС.И НАИСТИНА МИ ДЕЙСТВА6Е МНОГО ДОБРЕ!КОЖАТА МИ СЕ ИЗ4ИСТИ!ИМАХ МНОГО ЕНЕРГИЯ,СТОМАХА МИ СТАНА РЕДОВЕН!ИЗОБЩО СУПЕР САЛАТКА!И КАТО ДОПЪЛНЕНИЕ ЩЕ КАЖА,4Е Е ЕСТЕСТВЕН АФРОДИЗИАК,МНОГО ПОЛЕЗНА ЗА МЪЖЕТЕ!

2 Mika { 04.11.09 at 20:42 }

А булгура покълва ли?

3 nadeto { 04.11.09 at 21:42 }

не, булгура не покълва

4 benato { 04.11.09 at 22:04 }

Мисля.че липсва прясен лук,аз съм правил с просо,лук,магданоз и домати,лимон и зехтин.Става невероятно и с оцет,ябълков 🙂 В Пикадили-Софийските продават тази салата и то доста скъпо 😉

5 mer { 04.12.09 at 0:04 }

Наистина липсва лук. Тази салата съм я виждала в много варианти – с ориз, с жито, с просо и др. Явно кой с каквото обича.
Булгурът е олющено и попарено жито (ако не се лъжа) и за това не може да покълне.

6 Петя { 04.12.09 at 0:26 }

Булгурът са зърнени парченца, не е само от жито, може да е и от пшеница, даже този който е разпространен тук е точно пшеница, мисля, че може да се прави и от други зърна и не е задължително да е попарен, но понеже се троши, тоест се нарушава структурата на зърното, не мисля, че може да покълне… Аз съм си правила табули със суров булгур преди, омеква и е много приятен на вкус.

7 Radula { 04.12.09 at 1:46 }

Ето още един вариант на табулито, който наскоро една приятелка ми сподели: вместо зърнените храни, в блендер се смила наситно карфиол. Съответно той става на малки топченца, горе-долу като киноа. Много вкусно!! 🙂

8 Mika { 04.12.09 at 11:16 }

Петя, значи може да ям суров булгур:), понеже си купих една опаковка, а въобще не знаех какво представлява:) Колко часа стои накиснат във вода?
Radula, ще пробвам и твоя вариант:) Тези дни тъкмо си мислех, че трябва да вкарам суров карфиол и броколи в менюто си:) Мисля, че с тази идейка карфиолът ще ми се услади:)

9 Radula { 04.12.09 at 12:56 }

О, Милче, ето ти тогава още едно умопомрачително вкусна рецепта за салата с карфиол – и на мен така ми се дояде от него тези дни – смилаш го пак в блендера на ситно, изсипваш го в купа, добавяш едно узряло авокадо, бъркаш ги да станат на каша, добавяш рукола, небрежно накъсана и маслини. Тооолкова вкусно. Исках да е по-простичка, но може да се добавят и още неща – червени чушки, даже също смлени, моркови…. Enjoy! 🙂

10 Mika { 04.12.09 at 23:48 }

Ще опитам и тази рецепта:) Благодаря :)))))

11 Alexandrina { 10.19.11 at 21:29 }

аз я знам с кус-кус тази рецепта и беше много вкусна, но естествено не суров.
Междру другото може както Мер е дала с покълнали семена да се направи и да се напълни в пипер. Аз съм пълнила пиперки с такава плънка и станаха много вкусни. Който не е строг суровоядец може да пробва с кус-кус-а на пара примерно.

Leave a Comment