Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Авокадо смути

авокадо смути
  • 2 броя авокадо (добре узрели – меки плодове)
  • около 3-4 чаши вода
  • 1 краставица, нарязана на парченца
  • няколко стръка пресен босилек
  • няколко стръка пресни листа кориандър
  • сока на 1 лимон
  • 1/2 ч.л. стевия на прах

Пасираме всичко в блендер и се наслаждаваме!

благодарение на pure2raw.com

18 comments

1 Ваня { 06.01.11 at 9:52 }

Здравей Мер,
редовно чета блога ти, в него намирам изключително интересна и полезна информация, за което искам да ти благодаря! Няма да преувелича, ако кажа, че това е най-добрият български блог за суровоядство.
С настоящия коментар, обаче, бих искала да обърна внимание на въпрос, който няма нищо общо с темата на блога ти, но който ме вълнува от известно време. Става дума за чистотата и правилността на българския език.
Не бих искала да звуча назидателно, просто искам да споделя мнението си за огромния брой английски чуждици и английски синтактични конструкции, натрапвани ни непрекъснато от медиите и охотно възприемани от хората.
Конкретният повод за този коментар е названието на статията ти „Авокадо смути“. За „смути“ в българския език имаме прекрасната дума „нектар“, а названието на напитката на български би била „авокадов нектар/нектар от авокадо“.
Друга дума, навлязла напоследък в кулинарните предавания и литература, е „дресинг“. За тази дума пък имаме две съответствия – „сос“ и „заливка“.
Надявам се, че коментарът ми няма да бъде приет като критика, а като съвет, даден с най-добри намерения.
А аз, от своя страна, очаквам с нетърпение следващите ти съвети за здравословен начин на хранене и живот :-).

2 4edeto { 06.01.11 at 22:19 }

Da, Ваня , права си ;))))

3 ортодокс { 06.01.11 at 22:49 }

Лекинко да запитам нещо. Авокадото не е ли въз гадничко на вкус? Не съм забелязал някой да го купува и яде освен вегетарианки вярващи в полезността му.

4 Мемория { 06.01.11 at 23:35 }

Мойто първо, че и второ, че и трето авокадо отидоха право в кошчето. Защото нали се води плод, а не отговаря на очаквания за плод. Но ако го разгледаш като алтернатива на маслото, вкусът си му отива баш на място.

5 V@le { 06.03.11 at 13:14 }

-Въпрос на вкус!- казало кучето е и се облизало под опашката.

6 Ros { 06.04.11 at 22:31 }

Ваня, подкрепям те изцяло!

7 mer { 06.06.11 at 16:52 }

Много сте прави, преди време се опитвах да употребявам нектар вместо смути, но хората не ме разбираха и се започваха едни дълги обяснения. Повечето от тях като чуят нектар и разбират единствено онези стъклени бутилки от преди години – прасковен нектар, нектар от кайсии… и питат как така зелени листа, как така краставица… В смутито може да има много неща, може да е както зеленчуково, така и плодово, може да има и ядки, листа, водорасли… получаваше се объркване и неразбиране, когато казвах нектар, та първо започнах да добавям и английското значение и след това така си и остана.

Авокадо много обичам, но не мисля че някой го яде чисто – винаги се съчетава с подходящи неща и се превръща в огромна вкусотия. Също важно е да се яде тогава, когато е узряло добре, тоест меко на лек натиск с пръст. Смачкано с вилица заедно със сол, черен пипер и малко лимон и така съчетано със зеленчуци или сухари или намазано на нещо е много добре. Получават се и страхотни шоколадови кремчета (банан, авокадо, мед и какао, малко ядки). На салати пък нарязано на кубчета е симфония за небцето 🙂 в нори с авокадо и краставичка пробвайте също, има много варианти…. не го консумирам, защото е полезно, а защото ми е вкусно.

8 orti4 { 06.10.11 at 20:36 }

и все пак опитите на вегетарианките да обясняват колко много обичат авокадо са пълен провал. Чели недочели колко перфектна била мазнината в него и давай да се тъпчем с нещо, което нито едно животно не го яде, кората, листата, клоните, корените, костилката, кожата на авокадото, всичкото му токсично. Животните умират в адски мъки ако са близали костилка от авокадо или кора. Ама точно меката загниваща част адски полезна за вегетарианки . А ха-ха добре че беше намалено и преоценено в Кауфланд да взема 2 такива зелени неща, които нормалните хора не ги ядат за да ги пробвам. Близнах малко за обща култура. Определено е само за вегетарианки суровоядки 🙂

9 pti { 06.11.11 at 1:15 }

Много странни изказвания и още по-странно незнание. Авокадото е основа на световно известния мексикански сос гуакамоле, които съдържа още чили, лайм (лимон), домати, лук и др. Соса се гребе с плоски царевични питки – тортиля. Никой не яде авокадото без киселина. Че е отровно, отровно е – за кучета, котки, коне и едва ли не всички животни с изключение на човека, но едва ли има гастроном, който би го изхвърлил от трапезата си. Пробвайте пак – Google „гуакамоле“, направете го и се върнете да споделите. По магазините може да се намери тортиля, но може и с арабски питки.

10 mer { 06.11.11 at 11:09 }

Орто си е такъв, не му се връзвайте – той много добре знае ама обича да си се задява :), нали ортич.

11 Alexsandra { 08.02.11 at 11:49 }

Аз обожавам авокадото и го ям просто така с друга храна – с лъжи4ка си греба от него. Когато е твърдо и неузряло както се ползва в сушито му горчи и не го обичам. Преди години си спомням че бях пробвала и не ми хареса тогава, беше ми мазно някакво и безвкусно, но тогава не ядях и кисело мляко. Предполагам, че вкуса се променя и се култивира. И тъй като месоядците търсят „силните“ вкусове, това им се струва блудкаво. За тях в сосове като този 🙂 или като гуакамоле.
Поздрави.

12 Ivana { 08.04.11 at 8:51 }

Искам само да споделя,че авокадото е много вкусно нещо,но това,че повечето хора не знаят как да си го приготвят е друго нещо.Импровизирайте,но не и задължително да го харесвате.На вкус и на цвят,всички сме различни.Но аз го харесвам повече в солен вариянт.

13 Maeva { 03.17.12 at 20:41 }

Здравейте!
Относно авокадото,специално за „орти4“ и „ортодокс“- бих искала да ви съкруша с новината,че в държави с климат подходящ за това разтение,например Перу (преки наблюдения,за това си служа с този пример) – е храна и за простосмъртни,т.е. не само за „вегетариянки“. Хората си го хапват без костилките и разбира се без обвивката (о,каква изненада :)) задължително в някаква комбинация,а пък била тя и от най-прост вид- авокадо+лук+лимонов сок и всичко това намазано на филийка… моля образовайте се и си разширете кръгозора преди да оригиналничите ,къде с повод-къде без… Да ви е сладко ! (авокадото,де :))

14 Vili { 04.05.12 at 13:28 }

Бих искала да попитам, кое му е вредното на авокадото, не бях чувала до сега за това. Аз си го нарязвам в салати с домати, марули, краставици и т.н. и става супер вкусно. Разбира се, когато е меко, а то омеква дори да си го купя твърдо, след няколко дни

15 Miki { 04.02.13 at 23:20 }

Здравейте. Искам да кажа и аз нещо за авокадото. За първи път коментирам в сайта, засега само Ви чета и взаимствам идеи. Не съм нито вегетарианка, нито суровоядка ( за съжаление на г-н Ортич и Ортодксален 🙂 един и съши човек предполагам), но от известно време включвам в менюто си авокадо. Преди това се чудех кой ли може да яде този така безвкусен и мазен плод. Преди 3-4 години бях на гости във Франция при моя приятелка и се оказа, че тя ежедневно слага в салатите авокадо, залива с домашно направен дресинг/сос и авокадото придобиваше страхотен вкус, някак допълваше салатата. От моя колежка , известно време живяла в Авсртралия зная др.мн.елементарна, но вкусна рецепта с авокадо. Разполовява се на две, обелва се кората /може и да не се обелва , а да се хапва с лъжичка…добавя се малко сол и свеж лимонов сок и наистина е вкусно, дори за моя изненада се оказа така. Но трябва да призная, че от цяло авокадо ми става тежко на стомаха, затова гледам да хапвам не повече от половин…
Благодаря за хубавия сайт и за идеите, които споделяте!

16 Nadya { 04.07.13 at 8:13 }

Във Франция ми показаха много лесен начин: разполовява се авокадото и в ямичката се поставя малко горчица и малко балсамов оцет (червен). Консумираш си го с лъжичка – прекрасно е.

17 Stoyan { 06.17.14 at 16:51 }

Драга Мер, употребявате чуждици за по -голяма важност.Всеки знае, че „нектар“ не е таратор или боза, а изцеден плод!Смути е смес, не се оправдавайте.От как свят светува се правят смеси на различни сокове, маджун, тиква със счукани бадеми, орехи кайсиеви ядки и т.н. /днес има миксери/.Не се правете на ОТКРИВАТЕЛ на „смути“!Българският език го осрахте такива като вас, смърди от чуждици, за които си имаме съвсем истински и точни думи.Кажете ми майка ви, или баба ви дали ще разбере за какво става въпрос.Не ви е срам, че дори се оправдавате.Позорите се, срамота за вашите знания.За пример ще ви дам една Испания, където никъде няма надписи на чужд език, всичката информация се дава на испански, какво става тук?Съни бийч, какао бийч, парадайс бийч, фреш, импийчмънт, мониторинг, вот, за какво още да говорим след като в самия Парламент важничат с англицизми, а медиите вонят, няма вече Трифинов ден а Св.Валентин- католически празник!

18 Stoyan { 06.17.14 at 17:02 }

Авокадото е чудесен плод, с невероятен вкус.Просто сладичък плод.Но…йогите казват не яжте плодове, които не растат у вас.Защото те се берат зелени и докато се импортират и стигнат до вашия магазин, минава доста време през което те омекват /узряват/, ама лишени от всякакъв вкус, нямат нищо общо с прясно откъснатият узрял плод, все едно че ядеш пластмаса.А може да те хване и разстройство.

Leave a Comment