Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Шоколадовата торта на Беци

шоколадова торта

Първи блат:

  • 4 обелени банана
  • 2 чаши фурми (ако са по-сухи, накиснете за 20 минути във вода, ако са от пресните фурми няма нужда от накисване)
  • 1 чаша орехи, накиснати за през нощта във вода
  • 2 чаши рожково брашно
  • 1/2 чаша вода (или ядково мляко)
  • щипка хималайска сол

Сложете течността и бананите в блендера и миксирайте за 30 секунди, за да се пюрира. След това добавете и останалите съставки и бъркайте за около 2-3 минути докато се получи фина хомогенна смес. Поставете в кръгла формичка за кекс (на която се маха стената) и изсушете за около 6 часа, след това обърнете и изсушете за още 4 часа. За да отлепите блата по-лесно може да ползвате отдолу хартия за печене.

Крем:

  • 2 чаши макадамия (накиснати за 1 нощ) /може да се заменят с кашу или с орехи/
  • 1 чаша бразилски орех
  • 1 чаша вода
  • сока на 2 лимона
  • 150 грама изсушени кайсии
  • 2 супени лъжици агаве сироп или мед (или толкова че да ви е приятно сладко)
  • щипка хималайска сол

Пюрирайте всички съставки в блендер до приятна кремообразност. За да улесните работата на блендера първо сложете всички течни съставки заедно с кайсиите и след това добавете постепенно ядките.

Втори блат:

  • 1 банан, обелен
  • 3 броя авокадо, обелени и без костилката
  • 1 чаша фурми, накиснати за 20 минути във вода (ако са от пресните фурми, не накисвайте)
  • 2 чаши рожково брашно
  • 1 чаша бразилски орех
  • 2 чаши какао на прах
  • 1 шепа бадеми

Пюрирайте всички съставки във високо скоростен блендер и изсушете както е описано за първия блат.

Глазура:

  • 3 броя авокадо
  • 1 чаша фурми
  • 1 чаша рожков сироп (може да си направим като към агаве сироп или мед добавим рожково брашно, не е същото, но успешно ще го замени)
  • 1 чаша какао на прах

Блендирайте докато се смесят добре.

Аранжиране:

  1. В кръглата формичка за торта сложете първия блат, след това изсипете белия крем, втория блат и накрая глазурата /оставете малко от глазурата, за да намажете отстрани/. Сложете за 2 часа в хладилник докато крема стегне.
  2. Махнете стената на формичката и намажете с останалата глазура от страни.
  3. Може между всеки слой да нарежете парченца плодове.
  4. За украса много ще си отива да добавите малини или ягоди.

благодарение на girlonraw.com

16 comments

1 Ели Минова { 06.07.11 at 20:03 }

Доста сложна торта, но искам да я опитам 🙂 Няма ли от къде 🙂
Изглежда зашеметяващо!!! Потекоха ми лиги 🙂

2 mer { 06.08.11 at 1:22 }

Най-добре сам човек да си я направи. Може да си спестиш малко от стъпките като направиш два еднакви блата. Само те са малко времеемки иначе другото е ок стига да имаш блендер. Иначе може да ми заръчаш да направя една за теб :). Доста хора така предпочитат.

3 рима { 06.08.11 at 12:18 }

това с поръчката е добра опция, ако не важи само за много лични приятели.. 🙂
Иначе, Мер, защо не пуснеш една ценова листа за ориентир 😛

4 mer { 06.08.11 at 21:43 }

Добре, другата седмица :).

5 Alex { 06.12.11 at 20:05 }

mer,
privet ot Berlin i pozdravi za prekrasnia sait. Prosto si unikalna.
Znaesh li kak rojkovo brashno na nemski, optivam se otdavna da otkria.

6 Libertine { 06.13.11 at 17:46 }

Alex, kazva se Johannisbrotmehl 😉 pozdravi ot Dresden 🙂

7 Alex { 06.13.11 at 18:28 }

Libertine, super si. Az sega sum blizo do Chemnitz.
Vij ti kak se namirat horata. Ako si postoqnno v DE mojem da si drasnem nqkoi red 🙂

8 Сиси { 06.14.11 at 14:34 }

Здравей, Мер! Искам да питам възможността за поръчка на торта реална ли е или е шега!? Имам сериозен интерес и ще се радвам да откликнеш! 😉

9 mer { 06.18.11 at 20:56 }

Реално е, правя торти за приятели и познати. Но 2 седмици няма да съм си в Пловдив и от 1-ви юли ще мога да направя по поръчка неща. Ще пиша пак.

10 Люба { 06.29.11 at 15:27 }

Мер откъде намери рожков сироп?

11 Галимир { 07.29.11 at 12:23 }

Евала Мер! Къде живееш в България физически? А за немците,къде можем да отидем на върховен (или поне добър) роуфоод ресторант в Германия?Желателно по-близо до чешката граница.Ще почваме роуфоод меню във вегетариански ресторант в Прага и имаме нужда да посетим „работно“ за инспирация и идеи някое подобно установено вече заведение в Германия,знам че германците са доста фенове на здравословната храна.А,също бих попитал ако случайно не знаете място в Германия за поръчване на лимец,в Чехия е нещо проблем,максимално двузърнестия мога да намеря .Какъв есейски хляб от него съм изобретил,бедна ви е фантазията…с мед и мисо само.На това слагам роу-кюфте от покълнала двузърнка с орехи,сушени домати,мисо,чесън,мерудия и подравките на класическите кюфтета – чубрица,чер и червен пипер,кимион;всичко е накиснато-активирано предварително и дехидратирано след миксването.Това кюфте с есейския хляб,някаква зеления и домат и някакъв сос помежду ще е нашият ВИТА-БУРГЕР,направо ще разбиеме бохемците! В момента още си играя със соса,понеже има доста варианти.Опитвах нещо като роу-къопоолу,даже и без патладжана има много подобен вкус,тайната е че след миксването го дехидратирам малко и все едно е правен от печени чушки и домати…Пробвах и нещо като роу-салса с пресен кориандър листи,не беше никак лошо.Иначе соса може и да е като пастет от ядки,като кешу или нещо подобно от сладките орехи…Абе като си поиграе човек,открива се пред него напълно нов космос на вкусове и аромати…И суровоядството може да е доста гурманско!Открих че дехидратацията и ферментацията могат да предложат дълбоките и вкусни нюанси,които в обичайната кухня се получават чрез пържене,печене и подобни…А ние българите както си имаме в гена добрата кухня,само ни дай някоя и друга идея и принцип и стой та гледай какво става….Което и виждам че става и на този сайт,страшно се радвам че в България витарианството пуска корени и ги пуска добре,със хъс и фантазия!Поздрави от Прага!

12 mer { 08.02.11 at 17:05 }

Галимир успех с начинанието. Единствения суров ресторант, който ми е известен в Германия е в Берлин и е много добър. Скоро отвори и направиха грандиозно откриване.

13 mer { 08.02.11 at 17:07 }

Люба, рожков сироп една приятелка ми донесе от Бали, но тук в България не съм намирала.

14 Mira { 01.09.12 at 5:26 }

До Алекс – рожков на немски

Алекс, ето ти малка извадка от уикипедия

Der Johannisbrotbaum bzw. in Österreich Bockshörndlbaum (Ceratonia siliqua), auch Karubenbaum oder Karobbaum genannt, ist eine Pflanzenart aus der Unterfamilie der Johannisbrotgewächse (Caesalpinioideae) innerhalb der Familie der Hülsenfrüchtler (Fabaceae). Diese Art kommt im Mittelmeerraum und Vorderasien vor.

15 mer { 01.10.12 at 1:09 }

Правих общо 3 пъти тази торта, като последната беше с малко изменени съставки, заради скъпата цена на някои от тях. Общото мнение е, че тортата е голяма и тежка, трудно се изяжда 1 стандартно парче, по-скоро е за наяждане от колкото десерт. Аз опитах от последния вариант. На мен лично ми липсва кокосовото масло, бих добавила такова в кремовете. Бих намалила съставките на блатовете почти на половина, за да станат по-тънки. Доста е трудоемка, отне ми почти цял ден да я правя, а на пръв поглед изглежда лесна. Може би, защото имам само блендер и той се затормозяваше доста често и трябваше на части да разбивам съставките. С голямата купа на кухненския робот може би ще е по-бързо.

16 йоана пеева { 05.07.13 at 13:30 }

Ще ти хареса,мила Йони. На мен рецептата ми харесва. Чао! Чао! Успехи във абсолютно всичко! Знаеш ли,че рожков замества какаото? Винаги се радвам когато си пиша с теб. Чао!

Leave a Comment