Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Натурален спрей против комари

спрей репелент против комари

Всяка вечер в градината комарите стават много активни. Когато си нападнат от огромен брой комари, които успеят да те нахапят на минимум 100 места, можеш да получиш най-малкото нервен срив. Комарите са силно разпространени там, където е влажно или има голям водоем (река, язовир…). Повечето репеленти за съжаление са много токсични, вярно – отблъскват успешно комарите, но пък и всички парабени и диетилтолуамида стават част от нашето кръвообращение. Ако искаме да избегнем тези токсични съставки може да изпробваме някой по-натурален вариант.

Карлитадолче демонстрира различни домашно направени козметични продукти. Това е нейния вариант за натурален спрей против комари. Ето накратко рецептата:

Необходими съставки:

85 гр вода – дестилирана, деминерализирана
15 гр алкохол (спирт) 45 градуса
10 капки масло от чаено дърво
10 капки масло от мента
10 капки масло от мушкато
10 капки масло от лавандула
15 капки масло от цитронела (лимонена трева)
5 капки масло от пачули

Начин на приготвяне:
В спирта се сипват последователно
– чаеното дърво
– ментата
– мушкатото
– лавандулата
– лимонената трева
– пачулито
Спиртът разтваря маслата.
После се долива водата
и всичко се прелива в шишенце с пулверизатор.

ВАЖНО!!!
този спрей срещу комари не се използва за щяло и нещяло, а само на открито, при необходимост.
ПЪРВО трябва да си направите тест на малко място на ръката за алергична реакция, защото тези масла са силни.
ВАРИАНТИ: основните масла са лимонената трева и мушкатото, останалите могат да се заместят с евкалипт, нийм, босилек, мащерка и евентуално с лимон и бергамот, но имайте предвид, че последните две – лимонът и бергамотът повишават чувствителността на кожата към светлината.
Каквато и комбинация да си изберете, сборът на капките етерични масла на лимонена трева, мушкато и останалите ТРЯБВА ДА Е МАКСИМУМ 60КАПКИ за това количество вода+спирт, иначе разтворът става много силен.
Имайте предвид, че етеричните масла не са хич безвредни!!!
превод от италиански: Даниела

спрей репелент против комари

Репелент за въздух

Ако желаете да прогоните комарите от стаята или поне да не са в близост до вас, когато сте седнали вън на беседката, може да пробвате следния вариант:

Имате нужда от:

1-2 цели лимона

доста главички от карамфил (подправката)

Начин на приготвяне: разрежете лимона на половина и във всяка половинка забийте на половина карамфила. Така украсения лимон поставете в чинийка в стаята или на открито в близост до вас.

7 comments

1 MayAlex { 08.04.11 at 9:25 }

Ето и моите предложения за борба с комарите
http://ot-nishto-neshto.blogspot.com/2011/07/blog-post.html

2 ORTODOX_A { 08.04.11 at 23:08 }

Преди седмица имах кошмарна нощ на открито. Който не е нападан от комари като врабчета на стада не знае за какъв кефец става на въпрос. И така успях да издържа точно 1 час да подскачам , после се сетих за любимата ми Кларк и хукнах с фенера да търся пелин из полето. Накъсах огромен сноп колкото мога да нося и търках и мазах . Е до сутринта нищо не ме закачи .
Рецептата по горе с многото масла може и да е хубава но не вярвам някой да се натовари с боклуци за над 100 кинта след като може да си купи воален скафандър за 44 лв.

3 Ухапан от комар { 08.08.11 at 18:41 }

Хмм, много добра рецепта, но ми изглежда доста екзотична и доста скъпичка. То верно, че здраве цена няма, но мисълта да дам 70-80 лв само за масла (а може и повече) ме разколебава. Лепенките, които се споменават в линка на MayAlekx със сигурност ще ми излязат по-тънко, а и допир с кожата няма. Не е за изхвърляне и пелина на Ортодокс. Но няма да откажа ако някой ми подари масълцата от горепосочената рецепта да ги изпробвам на пректика…

4 Съветващ { 08.14.11 at 8:56 }

И 50-100 кинта за масла да се оръсиш, реално за рецептата се ползва малка част от тях. Другото може да се инвестира в афтършейв, парфюм, лекове и т.н. за каквото се използват растенията. Пък и то си пише, че основните съставки са две сиреч още по-евтино може да се мине за който иска. А може и само Пелин от полето за без пари (писа се по-горе).

5 Theodora { 09.30.11 at 17:25 }

Истината е в розмарина! На къмпинга на който ходя е пълно с такива храсти и никога не е имало комари… Питах собствениците и те казаха, че нарочно са го засадили. Не знам обаче дали маслото върши същата работа.

6 mochito { 08.06.12 at 11:51 }

На STYX етеричните масла са наистина доста скъпички. Същите етерични масла ги има и на българската фирма ЛАВЕНА и на доста по-ниски цени. Ето от къде могат да се купят – Ул. “Алабин” 33 Търговски дом – магазин 17.

7 Ели { 09.03.13 at 12:01 }

Здравей Мер,
имам въпрос относно едно от маслата: в магазина ми казаха, че цитронела и лимонена трева са две различни масла. Кое да взема?

Leave a Comment