Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

С 5 килограма по-малко за 10 дни

отслабване, плосък корем
Прииска ми се да споделя един начин за бързо, здравословно и лесно отслабване, който при мен даде добри резултати. В началото на месеца така се получи, че се храних по режим, който сега ще опиша, и без да съм целяла, се оказа, че тежа с 5 кг по-малко. Освен, че отслабнах, се сдобих с плосък корем и се чувствах леко и прекрасно, пълна с енергия и положителна настройка, за което е отговорно не само храненето, но и това, че проведох 10 дневен курс по Випасана медитация. Никаква енергия не изразходвах, но път умствена работа имаше доста, независимо, че на медитация се опитваш да спреш това „кречетало“ ума, което се оказва не лека задача.

Та ето как се храних (по лична преценка си бях определила да се храня така, макар храната да беше в изобилие):

Денят ни започваше в 4:30, а заспивах към 22:00, понякога и по-късно:

  • Закуска (към 7 часа): малко количество плодове – или няколко сини сливи, или чепка грозде, или 3-4 парчета диня….
  • Обяд (между 11 и 12 часа): 3/4 от чинията беше за салатата (цвекло и моркови, зеле с моркови, домати и краставици) и 1/4 за нещо готвено (без хляб) – задушени зеленчуци, спанак с ориз, картофи на фурна, все вегански гозби (избрах да хапвам и готвено, защото всичко беше много вкусно и нали съм си зодия Телец, та все трябва да опитам). В началото ми се приискваше да си сипя още, но като изчаквах 10тина минути, вече осъзнавах, че съм се заситила.
  • Вечеря (в 17 часа): вода с малко лимонов сок и пожелание лъжица мед

Мисля, че това последното беше ключовия фактор за отслабването. Цяло лято така се подреждаше деня, че вечерях късно и винаги чувствах тежест от тези късни похапвания.

Всички от курса отслабнаха, някои не одобриха това, защото и по принцип си бяха слаби, но аз се радвах на плоския си корем. Затова реших да споделя, защото зная, че други се опитват да спазват определени режими, но не с особен резултат. Единственото, което бих променила от този режим е да изместя всичко с 1 час напред или от момента на ставането се добавя 1 час и така се подреждат останалите хранения. Бих препоръчала да се закусва най-рано час след ставането, а вечерята (лимоновата вода, а може да заместите със прясноизцеден сок или чай, или друг вариант е отново малко плодове) да е преди 18 часа. Така може да се храните 10 дни, 2 седмици или месец. Ако се чувствате в първите дни гладни, в последствие организма свиква с такъв един режим. Разбира се може да пропуснете готвеното и да го замените с ядкови сирена, изсушени вкусотийки или каквото прецените, а ако ви се похапва хляб, най-добре да си изсушите ето такива питчици, горещо ги препоръчвам, напоследък ги преоткрих и направо се прихласнах по тях – така ще си направите един суров режим за определено време, с който няма начин да не ви върне към превъзходно здраве.

22 comments

1 Venelin Mihaylov { 09.14.11 at 18:36 }

Това е смешно. Няма начин да загубиш 5 кг сланини за 10 дена – освен ако не търчиш като луд по цял ден (амфетки). Да си с 5кг по-лек на кантара, да, но това е съвсем различно нещо, и не мисля че това е добра цел, която да гоним.

2 mer { 09.14.11 at 23:32 }

В действителност и целта не е била такава, просто така се случи. Изненадох се, когато се претеглих – тежах 55 кг след 10те дни бях 50. Видима разлика имаше предимно в областта на талията и лицето.

3 Angie { 09.15.11 at 2:53 }

5 кг за 5 дена се свалят и с пийване на чешмяна вода в Индия, особено във Варанаси…

4 Angie { 09.15.11 at 2:59 }

е, не е за препоръчване, разбира се 🙂
Възможно ли е да се губи тегло като следствие на недоспиване?

5 Nadia { 09.15.11 at 9:09 }

Идеята за този начин на хранене ми харесва много, но по-скоро като разтоварване на организма, а не като начин за отслабване. Изглежда по-приятен от детокса на сокове примерно, а ефекта е подобен.

За отслабване, за съжаление ефекта ще е краткотраен, както при соковете, така и тук се губят основно вода и мускулна маса. Има обаче и разтоварване на червата и загуба на стари наслагвания благодарение на водата с лимон, което е готино.

За ефективно отслабване, тоест сваляне само на мазнини, организма ни се справя ок до 1 кг. на седмица и то при по-пълни хора. За човек, който тежи 50-60 кг. може да загуби само около 0.5 кг. мазнини на седмица дори и да стои само на вода. Всичко останало свалено като килограми няма да са мазнини.

6 sis { 09.15.11 at 10:05 }

Ако дълготрайно се вечеря рано 17.00 ефектът е трайно и бавно отслабване. Имам позната на 73г.,която за 3 месеца с лека вечеря в 17.00, така свали 5кг. Не случайно балерините се хранят до 15.00. Ако се спазва програмата на Мер, ефекта освен отслабване е и доста дълга почивка за храносмилателния тракт, т.е организмът има достатъчно енергия за прочистване и оздравяване.
Мер, много благодаря че сподели този опит!

7 desi82 { 09.16.11 at 10:06 }

Аз съм чела за подобен режим на хранене.Нарича се квантово хранене. Яде се само 2 пъти на ден – сутрин и на обяд най-късно до 14 часа. След това до следващия ден сутринта не се консумира нищо. Това хранене има подмладяващо и отслабващо действие, защото храносмилателния тракт си почива поне за 16-17 часа. Аз лично бих изместила малко нещата и примерно да пия вода с лимон сутринта рано, да закуся с плодове малко по-късно към 10-11 а да вечерям със салата към 16-17 часа. Това е режима към който се стремя, но може би в малко по-късен етап. 🙂

8 regdog { 09.16.11 at 14:04 }

Моля, разкажи лични впечатления за Випасана.

9 Niki { 09.17.11 at 10:14 }

Не виждам нищо здравословно, нито полезно в този режим. Виждам миниатюрни количества енергия, която принуждаваш тялото ти да поема – това не е пречистване или почивка за него. В режим на силно редуциран калориен прием тялото не само няма никакво намерение да се отърве от ценните за него мазнини, но намалява оборотите на работа на всички органи, за да може да оцелее при тези условия.
С една дума – карате тялото си да изнемогва, а си мислите, че си почива и го пречиствате. Слезте на земята.

10 Blakov { 09.20.11 at 15:13 }

Niki, блика мъдрост от твоите слова и аз ги разбирам по следния начин. Един двигател, който досега сме го форсирали само на 5000 оборота и му намалим „количествтата енергия“(демек горивото) и оборотите паднат на 1000, това не е „почивка за него“ и той изнемогва милия … Умното си е умно, край, затапи ни! Поръсваме си главата с пепел, ти ни ОТВОРИ очите, благодарим ти!

11 Miro { 09.20.11 at 15:42 }

http://www.youtube.com/watch?v=x9SGWcZwk7c … от този клип нещо друго излиза, не точно като казаното от Niki…!!!

12 Милен { 09.26.11 at 21:43 }

Не мога да се съглася с някои части от коментарите, макар и в едните мнения и в другите да има известен резон. Наистина не е много разумно да лишаваме тялото си от това, от което има нужда, а по-скоро да намерим храните, които с по-малки количества ни снабдяват със същите дози енергия.

Тъй като се упомена по-горе за соковото и водното разтоварване, бих желал да попитам кой от тези режими сте опитвали за по-дълго време? Аз лично не мога да се съглася с подобно твърдение, че ако човек се подложи на подобен вид „мъчение“, свалените килограми ще му се върнат в последствие, защото тялото губело само вода и мускулна маса. Да, истина е, че колкото и странно да звучи през първите дни наистина се свалят рязко 4-5 килограма, които са загубени течности въпреки всичкото това поето количество, но ако подобно пречистване се прави за по-дълъг период и е най-вече ОСЪЗНАТО И СПОДЕЛЕНО С РАЗБИРАЩИ БЛИЗКИ, резултатите са уникални. Няма здравословна храна или диета, която да Ви спре да качвате килограми, ако Вие не промените своя хранителен режим и се върнете отново към стария си начин, който Ви е довел до това положение – по-добре не се захващайте. Има доста физиологически промени, които се случват с тялото по време на каквото и да било краткотрайно или по-продължително разтоварване/пречистване и човек най-вече трябва да се научи да разпознава телесните сигнали и най-важното – да разпознава точно и да не бърка чувството за глад с жаждата.

Аз лично от 105кг в момента съм 70 повече от година след 92 дневно соково разтоварване и дори в момента съм на 11 дневно водно разтоварване не толкова да гоня някакви конкретни килограми и прочие, а най-вече да се науча още по-точно да разпознавам сигналите на тялото си и неговите нужди. Не е НИКАК МАЛОВАЖНО да се пренебрегва психологическата работа по време и след всяко разтоварване, защото ако човек е бил сприхав, избухлив, намръщен, вечно недоволен, раздразнителен и т.н. негативни емоции мътят разума му, това трябва да бъде преодоляно в края на разтоварването и да бъдат посрещнати промените и на това ниво. Негативната енергия ни самоизяжда и действа в пъти по-зле от двоен чийзбургер с пържени картофки ала МакД… + 2 литра кола за капак и ментос.

Наистина за тялото ни е важно да получава това, от което има нужда, защото в противен случай нещата ще започнат бавно или по-бързо да накуцват и така ще се стигне до дефицити, психическа нагласа за безпомощност, стрес и разбира се засилено влечение към храната като наша утеха. Важно е обаче да му даваме качествена храна, а не просто най-евтината упаковчица от рафтовете без дори да сме прочели какво съдържа и каква вреда може да окажат съставките в/у тялото ни.

Всеки сам решава как да си устрои живота и да си го живее. Същото важи и за хранителните навици, но в действителност ако към едно парче мръвка добавите огромна и вкусна салатка, пак ще направите огромно добро на себе си и на близките, които разчитат на вас и се радват на вашето присъствие до себе си!

Бъдете здрави и стройни, усмихвайте се често и ще сте ОК!

13 mer { 09.28.11 at 22:01 }

regdog, ето тук сме писали малко за випасаната – http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=2246.0
А за този режим… не е ли по-важно като краен резултат човек как се чувства, без да мисли с ума си, а по скоро да си даде една равносметка за душевното си и физическо състояние чисто чувствено. Ако се чувства добре, прекрасно, леко и пълен с енергия и бистър ум…. това малко показателно ли е за това дали е подходящ разтоварващ режим или не. Винаги трябва да си правим това сверяване със себе си.

14 regdog { 09.29.11 at 14:26 }

mer, благодаря за линка, но въпросът ми беше за твои лични впечатления.

15 Андрей { 10.13.11 at 19:33 }

Тук има много неща да се разбират и да се обесняват.:)) Нещата са много прости но трябва да се разбират, възприемат и прилагат. Ако човек се храни естествено и правилно с човешки храни не би ставало и въпрос за отслабване, пречистване и т.н. Много малко хора се хранят по този начин и живеят следвайки своите нужди. Когато се опре до момента в който искаме да влезнем във форма, изолираното наблюдаване на килограмите е най-недостоверния начин да го правим. Комбинарайки общото тегло с композицията на тялото(процентовотото съдържание на мазнини) за сега е приблизително най-точния метод да се определи дали тялото е в добра кондиция. За мъжете е препоръчително да е в единици(3-10), а за жени в десетици(11-20). Това са и нормативите за атлети и спортисти. „здравия човек е атлетичен, атлетичния човек не на всяка цена е здрав:))“. За изгарянето на един килограм мазнина(приблизително това е около 6000-7000 кал, на ден нормален активен човек приема към 2000кал и изгаря малко по малко) за пример, ако тренираш зверски по 8 часа на ден 6 дена в седмицата може и да свалиш 2 килограма мазнина при това ако се храниш добре за това натоварване. Мер не вярвам да си тренирала зверски през 10 дни. Ограниченото приемане на течности и калории води първо да загуба на течност(вода), после мазнина, после мускул, докато стигнем до не до там жизнени органи и накрая до жизнено важни органи и евентуално смърт. Най-ефективния начин да си влезнеш в естествената за твоето собствено тяло пропорция е като започнеш да приемаш предимно храни; необработени(цели), узрели, свежи, сурови, плодове и зеленчуци, пиеш свежа вода, играеш си поне 1 час на ден в активни джижения:)), спиш докато се наспиш, забавляваш се на воля, радваш се на любовта и света в теб и отвън. Тогава може и да не е за 10 дни, но ти и твойто тяло ще се лишите от 5 кг мазнина която тежи на плещите ти.:)))))

16 Darina { 01.04.12 at 15:27 }

Аз свалих 20 кг след чернодробното пречистване без никакви други усилия и без да променям хранителните си навици. Е, после върнах 3 кг, но като цяло резултатът се запази повече от година.

17 Миглена { 03.15.12 at 18:14 }

Според мен отслабването по време на Випассана курсове не се дължи само нa режима на хранене 🙂

18 Атанас { 05.22.12 at 18:33 }

Здравейте на всички,искамда помоля за вашата помощ.Преди 3 месеца направих плодово-чаена диета по програмата на Лидия Ковачева,за 8 дни свалих 8 кг.При височина 1,73 тежах 80 кг.След тези 8 дни кантара показа 72 кг.Захранка 5 дни и след това 2 месеца се върнах на стария режим на хранене.За мое учудване не качих и 1 кг.отгоре.Една вечер бях много препил и преял и се подложих на 3-дневно плодово гладуване.Свалих 5 кг за тези 3 дни и кантара ми показа 67 кг.1 месец се опитвам да кача 2-3 кг защото не се харесвам толкова слаб но никакъв ефект.Храня се като слон и 1 кг не мога да кача.Сутрин много топла баничка,обяд-Пържола с гарнитура+салата,16,00 часа-500 гр череши или ягоди,20,00 часа 3-4 филийки бял хляб с 300 гр месо(свинско,пилешко,риба)+гарнитура печени картофи.22,00 часа 500 гр. кайсий или ягоди.Бихте ли ми казали какво се е случило с моя организъм та не мога да кача и 1 кг даже?Преди 3 месеца храната ми беше наполовина и дебелеех.Дали играе някакво значение водата-пия по 2,3 литра вода на ден а преди пиех по 1,2-1,4 литра на ден?
Иначе се чувствам перфектно,имам много сила и енергия,единствено ме притеанява факта че не мога да кача и 1 кг.Страх ме е да мина изцяло на плодове а много ми се иска поне за 10 дни.Но ще сваля 10 кг. и после какво ще правя?
Благодаря ви предварително,желая здраве на всички ви.

19 Руфина { 06.01.12 at 16:45 }

много ти благодаря за тази диета. Аз съм пълен вегетарианец- дори яйца не ям, и ми беше много трудна да намеря подходяща диета. Веднага ще я пробвам!

20 биляна { 07.27.12 at 15:04 }

Г-жо,не мислите ли,че може и да сте сгрешила,може да сте отслабнала не от режима на ядене,а например от движение,гимнастика…

21 Николета { 05.09.14 at 22:05 }

Ако някой тийнейджър прочете диетата, която не вярвам да надминава 700-800 калории, ще припада по улиците от глад…. Хубаво, сваля се 5 кг за седмица, но нали идеята е тези 5 кг да се задържат, а не да има йо-йо ефект, както предполагам има след тази диета… повечето хора се връщат към старите си навици, които при повечето хора са да не закусват, да обядват малко и т.н. 🙂

22 Ая { 02.16.15 at 12:26 }

Мер е описала как се е хранила тогава, а то по-различно трудно може да стане, за да се чувстваш добре по време на курса. В ежедневието е различно, движиш се цял ден, говориш, нервираш се, радваш се и други подобни и неотменни елементи от всеки нормален ден. Докато на Випасана курса и да искаш да ядеш повече няма да можеш, защото ти възпрепятства практиката и последния ден, когато дават много повече храна и всички, които се полакомиха разбраха, че е голяма грешка да се наядеш хубаво и веднага да влизаш в медитация… е не става. Мер не ви налага, а споделя какво ий се е случило и то неумишлено.

Leave a Comment