Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Относно наредбата за храната в детски градини и училища

храната в детските градини и училища
Изпратено писмо до Земя назаем от една майка

Скъпи деца на родителите си и родители на децата си,
Ако се интересувате с какво се хранят децата ви в ДЕТСКАТА ГРАДИНА или в УЧИЛИЩЕ, ето, четете и дайте оценка вътре в себе си и после предложения на мейлите на авторите на тези наредби.
Защото сега е моментът, сега се работи по обединяването им в една обща наредба, в рамките на 1 месец (срокът изтича на 14 октомври 2011г.).
Работна група от експерти от Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието и храните

, заедно с представители на родителски и граждански организации се среща през няколко дни. Правят се корекции във всякакви посоки. Търси се оптималният, приложим вариант за здравето на децата.
Вие можете да бъдете „чути“! Дори и запетайка може да промени храната, която вашето дете слага в устата си под чужд избор.
Но сега този избор може да бъде ваш!
Ето „най-старата“ наредба – Наредба №37 на МЗ – за училищните столове и ЛАВКИ. Прилага се от три години.

Това е наредбата за детските градини – Наредба № 6 на МЗ. В действие от 15 септември тази година.

А това е „най-младата“ наредба в МЗХ, подписана от Министъра на земеделието и храните на 14.09.2011г. , но все още не е влязла в сила. Определя специфични изисквания към храните във всички детски заведения.

Смятате ли, че има какво да се желае и е реално приложимо? Ако имате мотивировка и обосновка – действайте!
Може да отправите вашето мнение до:

1.  д-р Найденов – minister@mzh.government.bg
2.  Отдел „Връзки с обществеността“ – press@mzh.government.bg
3. д-р Стефан Константинов – minister@mh.government.bg

или да оставите вашето мнение тук относно новата наредба и може да се отправи едно обобщено писмо до отговорните лица.

9 comments

1 Силвия Велкова { 09.22.11 at 9:21 }

На първо четене не виждам вариант за закупуване продуктите от местни производители според наредбата за директни продажби. Във всеки район на страната има такива , те предлагат качествена продукция с гарантиран произход и ниски транспортни разходи. Стимулирането на местното земеделие и осигуряването на ученическите столове с локално отглеждани хранителни продукти трябва да са неразривно свързани.

2 mery { 09.26.11 at 9:43 }

Аз съм напълно съгласна с това, което казва Силвия

3 Ross { 09.26.11 at 15:04 }

Разбирам, че можем всяко едно предложение да напишем до мейлите на министрите. Това е чудесно!
Нека тогава предложа да базираме общо предложение в посока достъпен избор на храната – по етнически, религиозни и други причини (вегетарианство например). За съжаление съществува голяма група деца с медицински специални нужди в менюто , но за щастие, в тази държава населението е многолико, с всякакви етноси и религии и за тях храната е осъзнат избор.
Да сме толерантни към този избор! Може в рамките на наредбите да се измисли това, нали?

4 Светлана { 09.27.11 at 9:39 }

Да, съгласна съм, че трябва да има право на избор по медицински, етнически и прочие причини!

5 mer { 09.28.11 at 23:51 }

Въпреки, че не съм майка и не мога да дам мнение от личен опит, но пък имам приятели с малки деца и малки племенници и съм запозната как стои въпроса с храната в повечето детски градини. Ползват се съставки и храни, които трябва да се забранят за ползване – нишесте, маргарин, бяла захар, бяло брашно, колбаси, кренвирши. Ако се яде месо, да е 1 път в седмицата. Закуските, сутрин и следобед, да са с плодове или само плодове. Обяда да е постна вкусна гозба, децата ги обичат. Попитах едно детенце коя му е любимата гозба в детската градина и то каза таратор и супа. Има нужда от много действия и субсидиране, защото много трябва да се промени. С тази наредба трябва да са упоменати ясни и точни забрани за отдавна установената вредна храна.
Освен това, децата, които не ядат месо, изглежда просто нямат избор (тук да отбележа, че някои деца по собствен избор отделят месото). Майките им не ги пускат на градина, а ги отглеждат сами. Което също е хубаво, но в България, понякога и трудно, от финансова гледна точка. То и в болницата като трябва да стоиш дни винаги ти сервират месна гозба. Пак нямаш избор.
Но с коментиране по блогове и форуми, резултат няма да има. Трябва си и други действия – обединяване и единомислие.

6 bojidar { 10.04.11 at 1:00 }

и аз съм напълно за -да не се дава месо и месни ястия в детски градини .Или да се дава избор на децата и всяко дете да може да да си вземе постно или месно блудо.Но ако зависи от мен никакво месо,кроасани и тем подобни глупости.ПРИРОДАТА ГОТВИ НАИ-ДОБРЕ.Сешам се когота моя син беше в градини.Отивам да си вземе детето и какво да видя седи си то захапало е4дин кроасан ама ТО какъв кроасан като го ударих в масата кроасана въобше не подаде и троха не падна а на масата и се обели лака- бахти ужаса!!!!!!!!!!!!!!!!!!.И от тогава детето не е стъпвало на детски градини.Имате ли възможност да си гледате децата в къщи никакви градини.

7 Андрей { 10.07.11 at 5:57 }

Ако имате баба ги пратете при нея. Още по-добре ще е ако е на село. И бабата трябва да е съвестна, а да не се прави на „добра“ като подкупва детето с разни магазинни гадории.
Тук където живея(„развита“ държава различна от БГ) в ученическите столове преглагат най-големите боклуци – евтини, с изтекъл срок, от болни животни.
Чакайте държавата да се грижи за децата ни!

8 Atanassia { 10.24.11 at 15:52 }

Ха,точно това коментирате,което ме вълнува в момента. Моето дете не се беше разболявало от април тази година,до преди няколко дена. Да отбележа само,че от миналия понеделник ходи на градина и за 4 дена се разболя. Помолих и говорих с лелите там да не му дават месо,мляко,яйца и риба,и уж се съгласиха с мен,но…ето,че се разболя,защото дори и да не му дават тези неща,те им дават други,като например тутманик,мляко с ориз,бисквитена торта…Много ми е притеснено,какво ще става занапред,незнам…

9 детска ясла софия { 12.02.13 at 9:49 }

Много благодаря за хубавата статия. Понякога се налага употребата на няколко вида прибори. За да не затормозяваме детето с отделните вариации, просто е добре да му обясним, че най-външните са с предимство и се ползват първи. Накрая приборите се поставят успоредно един до друг в чинията.Вкъщи може да позволяваме на детето си някои волности на масата, но в ресторанта то трябва да знае и спазва етикета на хранене. Към основните правила се прибавят и някои нови.Общо взето е от голяма полза да се знаят правилата за храна, особено на вън или пред гости.

Leave a Comment