Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Пица с карамелизиран лук

сурова пица

Тази рецепта и снимката е благодарение на Go to Raw

За блата

3 чаши покълнала елда (получават се от около 1,5-2 чаши сурова елда)

1/2 чаша ленено брашно

1/4 чаша зехтин

3-4 листа пресен босилек

3-4 сушени доматчета предварително накиснати във вода

2 средно големи обелени домата

1 ч.л. риган

1 ч.л. розмарин

1/2 ч.л. сол

Всички продукти се смилат в кухненски робот до получаването на гъсто тесто. Не се притеснявайте, ако се получи по-рядко – просто добавете още малко от лененото брашно. Готовото тесто разстлах върху хартия за печене и оформих като кръгъл блат с дебелина около 0,5 см. След като го суших няколко часа в тавата, го обърнах върху решетката на фурната отново върху хартия за печене, за да може да се суши по-ефективно. Така сушенето продължи 20 часа.

За карамелизирания лук

2 големи глави зрял лук

1 с.л. мед

1 с.л. соев сос

1 щипка лют червен пипер

Лукът се нарязва на тънки колелца, може да използвате и ренде-мандолина, но аз предпочетох да го направя на ръка. Останалите съставки се смесват в купа и към тях се прибавя нарязания лук, за да се овкуси. После се разстила върху хартия за печене и се изсушава за около 12 часа. Честно казано мислех, че изсушаването на лука ще ми отнеме не повече от 2-3 часа, но след като това време мина резултатът не ми допадна и продължих да го суша през цялата нощ.

За доматения сос

1 ч.ч. сушени домати (накиснати за 1-2 часа във вода)

1 ч.ч. пресни обелени домати

7-8 листа пресен босилек

1/2 скилидка чесън

1-2 с.л. зехтин

1/2 ч.л. сол

Блендират се съставките за доматения сос до получавене на желаната консистенция.

Сглобяваме пицата, като блата намазваме с доматения сос, гарнираме с нарязана на колелца зелена чушка и изсушения лук, както и няколко листенца пресен босилек.

4 comments

1 Miglena { 10.02.11 at 0:12 }

Ще я пробвам със сигурност, изглежда страхотно!

2 Мария { 10.03.11 at 17:05 }

Направих тази пица преди няколко дни, много беше вкусна, но проблемът е че се изсуши за около 4-5 часа, а тук Мер пише, че я е сушила цяла нощ и лукът също. Дехидраторът ми е от Метро и малко го повдигам и пак много бързо стават нещата. Направо са горещи и взех да се притеснявам дали изобщо ги суша.

3 Мария Кабадаева { 10.13.11 at 16:00 }

Мария, пицата съм я изсушавала във фурна, тъй като все още нямам дехидратор и предполагам, че това е основната причина за по-продължителното сушене. Другото, за което се сещам е дебелината на блата – ако твоята е била по-тънка е нормално да ти е отнело по-малко време. Всъщност тези времена нямат особено значение. Във всички суровоядски готварски книги се дават ориентировъчни времена на сушене. Важното е да се съобразим с две основни неща – температурата да не е висока (за да не се унищожат хранителните вещества и ензимите) и собствения ни вкус (дали да е по-мека или по-хрупкава) 🙂 Много се радвам, че рецептата ми ти е харесала!

4 Andrey { 10.12.12 at 4:59 }

Всичко добре, ама като чуя тези 10-20 часа сушене и всичкият ми апетит и желение се изпаряват 🙁 .

Leave a Comment