Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Оранжерия от бутилки

оранжерия от бутилки, рециклиране, пластмасови бутилки
Настъпва зима и оранжерията идва в помощ на запаления градинар. Ако една оранжерия не се отоплява какво може да се отглежда в нея – почти всякакви зеленолистни – спанак, марули, листно зеле, бок чой, магданоз, подправки, лук, чесън… (и със сигурност още много видове, но за тези имам личен опит). Най-разпространените оранжерии са с метална конструкция и стъклени стени и покрив или найлоново покритие. Напоследък се появяват и такива с поликарбонатни плоскости. Варианти много, но когато е налице парична недостатъчност, тогава се задейства креативността и иновативността, а когато и екосъзнанието се включи

, тогава се впрягат в действие рециклирането на ценен материал като пластмасови бутилки например. Защо ценен материал, ами защото много често бутилката струва повече от съдържанието й. Както и опаковката често е по-скъпа като финансов разход, екологичен отпечатък и енергия, от нейното съдържание. Знае се, че за производството на 1 бутилка за минерална вода се изчерпва повече вода, от колкото тя побира.

Има много начини да се използва повторно пластмасовата бутилка от газирани напитки и минерална вода, като един от тях е за направата на оранжерия.  Сами може да се досетим за 3 големи предимства на една такава оранжерия пред нейния събрат, направената от найлон:

* използва се материал, който е вече произведен и не е оставен да гние на сметищата, които и без това са пълни с пластмаса и всякакви петролни отпадъци

* топлоизолация – наличният в бутилката въздух е естествен термо буфер

* безплатен ресурс – единствено се влага време и усилие в събирането на бутилките

Най-често този тип оранжерии са с дървена конструкция. Стените и покрива са запълнени с колони от вкарани една в друга бутилки, чието дъно се изрязва. Стълбовете от бутилки са плътно наредени подкрепени от метални нишки или въжета, така че да не пропускат въздух. Придържането на колоните е решено или с опъването на метални нишки по широчина на стената или чрез промушването на бамбукови пръчки през гърлото на бутилката:

оранжерия от бутилки, рециклиране, пластмасови бутилки

оранжерия от бутилки, рециклиране, пластмасови бутилки
Демонстрация на оранжерия от бутилки на Malvern Show 2010.

С малко креативност и въображение могат да се създават цветни петна и фигури – така помещението се изпълва с вълшебна светлина.
Освен за построяването на оранжерия бутилките могат да се ползват и за целите на други постройки като например кучешка къщичка или кокошарник:

къщичка от бутилки, рециклиране, пластмасови бутилки, кокошарник, кучешка колиба

3 comments

1 Марияна { 01.06.12 at 14:05 }

Леле, невероятно оригинално! А ние се чудим на село къде да си изхвърляме бутилките 😉

2 Вискяр { 03.07.12 at 13:18 }

Много добра статия!
Много добре показано как се прави.

3 antocha { 01.23.15 at 18:44 }

не разбрах как не влиза въздух между колоните

Leave a Comment