Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Ако не е добро за окото, защо е добро за стомаха

истината за млякото и месото, веган, гари юрофски
Защо сме пристрастени към млечните продукти? Защо считаме, присъствието на кръв, жили, плът в чинията ни за нещо нормално, а храненето с растителната храна за нещо крайно и фанатично? Защо общества, консумиращи предимно млечни продукти имат и най-голямата необходимост от калциеви добавки? Защо с парите си поддържаме една безкрупулна, безмилостна и разрушителна индустрия? Всеки ден ние правим вот с това какво ще купим и изберем за своя храна, дреха или забавление! Ако не сме съгласни със случващата се действителност, защо продължаваме всеки ден да гласуваме за нея.

Това са малка част от казаното в лекцията по-долу от Гари:

„Яжте това, което идва от земята. Всеки витамин, минерал, полезни вещества, протеин, калций, желязо, калий, всички В-витамини, си имат първичен източник и това не са животните. Осъзнавате, че хората ядат животните, след като животните са яли от земята… Спрете да филтрирате полезните вещества през тялото на друго живо същество. Нелогично е и неразумно е.

„От къде мислите, че идват болестите. Броколи? Аспержи, зеле, боровинки, малини, ягоди, праскови, нектарини, грозде, банани, авокадо, лук, домати, краставици, спанак… И ако някой се чуди за тези досадни малки зарази с ешерихия коли и салмонела няколко пъти на година при растенията… нека си припомним единствения източник на Е.коли и салмонела. Shit. Human shit or animal shit.“

„Знаете ли, че когато животински протеин попадне в човешкото тяло, той моментално повишава киселинността на кръвта. Но кръвта ни не може да остане с такова ниво на киселинност, иначе ще умрем. Така че тялото ни трябва да измисли начин как да неутрализира киселинността… с фосфат. Има само един източник на фосфат в човешкото тяло – костите! Костите ни са изградени от 2 неща – калций и фосфат, свързани заедно! Така че тялото извлича калциевия фосфат от костите, взима фосфата за неутрализиране на киселиността, а калцият се изхвърля с урината.“

„Според млекодобивната индустрия, главната причина за тяхното съществуване е вашата нужда от калций – „Хапвайте сирене, пийте краве мляко. Силни кости, здраво тяло. Млякото е добро за тялото. Взехте ли вашата чаша мляко…“ В Америка консумираме най-много млечни продукти на планетата. Дори не може да си вземете сандвич без кашкавал… Дори не можете да си поръчате салата без сирене. В това общество, където всички са пристрастени към сиренето и кашкавала, и имам предвид наистина пристрастени, все едно са ги обвили в трева, кока, екстази, морфин и антидот … Повечето дори не могат да си представят дори едно хранене, един ден или живот без сирене… Калциеви добавки в Америка, трябва да се шегувате. Как въобще се появява остеопорозата… Мислех, че си набавяме нужния калций от животинските продукти. Или поне така казват хората от месната и млечната индустрия. Изненада – не си набавяте. Защото животинския протеин няма да го позволи. Той прави кръвта киселинна, така че тялото взима калциев фосфат от костите.“

„65% от семената в света всяка година се отделят настрана, за да се изхранят 53 милиарда животни, които се убиват всяка година на тази планета… вместо да се използват тези насаждения за 7 милиарда хора. Направете изчисления!“

истината за млякото и месото, веган, гари юрофски
снимки: от колекцията на Радула във фейсбук

„Най-ужасяващия писък, който някога съм чувал – крава с новородено в млекодобивна ферма, която вика и реве с пълни гърди, ден след ден, за да й се върне нейното откраднато бебе.“

„Вие не сте пещерняци. Спрете да се държите като неандерталци. Това е 2010 година. Откажете се. Не е приятно и не е смешно! че животните са малтретирани така. Не е ваше право и не е ваша свобода да им причинявате това. Не притежавате свобода, когато някой е поробен.“

Изгледайте цялото клипче, за да разберете и други истини и лъжи! И не обръщайте поглед от действителността, защото както Гари казва „Ако не е добро за окото ни, защо е добро за стомаха ни!“ .

Гари Юрофски е основател на етическата веган организация ADAPTT (Animals Deserve Absolute Protection Today and Tomorrow – Животните заслужават абсолютна защита днес и утре), която не подкрепя и се опитва да спре всякаква експлоатация на животни, било то за храна, дрехи, обувки, научни изследвания, циркове, родеота или други форми на поробване, малтретиране и убийство.
Той призовава към отваряне на очите, сваляне на капаците, действие, негласуване с пари за продукти на жестокост, призовава към превъзмогване на егоизма и към съпричастност, нежност и състрадание към всяко живо същество на тази планета. А аз бих добавила – Земята е дом за всички нас и всички сме равнопоставени деца на майката Природа.

36 comments

1 vanilla { 11.16.11 at 16:01 }

За пореден път ги чета тея неща, неща които ги знаем, които ги спазваме, а пак се учудвам от заблудения народ, от шокиращите факти, с които дори и семейството ми се опитва да ме“ наплаши“- калций, та калций!
И Мер, много благодаря за цитатите от лекцията! Не съм я гледала( една от малкото вече) все още!

2 бобо { 11.16.11 at 18:43 }

А глупавите родопчани като нямало какво да ядат, яли безспирно всякакви продукти, които им осигуряват я кравичка, я козичка. После разправят , че и в Тибет било така, наблягат на млякото, а тези хора са с най-дълъг живот! НЕ съм прав, с две изречения да оборвам цяла лекция на велики лектор ама …. какво да правя такъв съм си….

3 mer { 11.17.11 at 14:43 }

Бобо, да, не си прав и ще ти кажа защо не си прав, пиши ми ако бъркам някъде. Родопчаните и тибетците сами си отглеждат животните и живеят в планински условия, като ежедневно извършват не лек физически труд. На повечето от тях отношението към кравите и козите е като към спътници в живота, а не като към стока и роби. Не знам къде живееш, но проблема, за който говори Гари най-вече се отнася за хора, живеещи далеч от естествените условия – в големи градове, прекарващи максимално времето си в жилищни блокове, офиси с флуресцентно осветление, в метрото, автобусите, колата, моловете и т.н. Много от тях (за Щатите най-вече) не знаят от къде идва даже млякото. Приемат млеко подобна напитка, която е преминала пастьоризация, облъчване, обезмасляване,“ обогатяване“ – и това вече много се различава от напитката, която са консумирали родопчаните и тибетците. Да не говорим за другите млечни продукти. Друго за което най-много ме жегва е масовостта на тези млекодобивни и животински ферми – най-вече отвратителните условия, вредната за животните храна, с която най-вече ги хранят – зърно, царевица и соя – така те развиват заболявания, израждания и мутации. Животните в Родопите и Тибет са на паша. Освен това хора живеещи във високо планински райони, понякога няма какво друго да ядат освен млечните, това не се отнася за гражданите, като нас, защото всъщност ние сме заобиколени от огромно изобилие храна. Гари не критикува племената, които ловуват дивеч, за да се изхранят, не критикува ескимосите, Тибетците или хора живеещи в условия, които за да оцелеят се хранят с месо или млечни. А най-вече системата на поробване на тези животни, които даже в Щатите е въпрос на оцеляване да се спре консумацията на животински продукти, защото отдавна се е достигнало допустимия максимум на потребление.
Затова за мен в случая, който споменаваш, не може и да става дума за сравнение.

4 Georgi_D { 11.17.11 at 16:54 }

И двамата сте прави без съмнение, но знаеш ли Мер, като същества претендиращи да са хора, виждаме, че в света който живеем отношението към човека не е човешко, а това не е от скоро и става все по-лошо. Това което казваш за животните е наложено и върху човека, същата експлоатация, изолация, оскотяване и т.н., просто не си личи толкова заради тази маска, която се представя пред хората и с която те се отъждествяват.
Това разбира се не трябва да оправдава лошото отношение към животните, а просто човек да си даде сметка, че всъщност хората не се отнасят към себеподобния си вид, както подобава, както всеки би искал да се отнасят с него, а камо ли към някое животно, растение и т.н.. И въпреки, че всеки ще почне да ми говори наизустените реплики как сме едно Цяло, всичко е Едно и др., то ясно се вижда, че хората могат да го докарат само на думи, и дори и там не чак толкова успешно, а който го е осъзнал вътрешно действията му показват сами по себе си, дори и без да ги изразява в думи.

5 mer { 11.17.11 at 17:43 }

Прав си, че такова е отношението и към хората – онзи човек от клипчето, който налага животните и си излива яростта върху тях със сигурност е такъв и с хората около него – ругае, насилства, поробва, унизява. Но пък и ние на драго сърце плащаме за това – не се сещам за друга адекватна реакция освен да спрем да купуваме от тези продукти на насилие (като за начало). Затова и моето мнение, че нещата не могат да се подобрят докато човека се поставя над всички останали същества на Земята. Най-великите сме, най-разумните и в същото време най-ограничените в своето величие.

6 Georgi_D { 11.17.11 at 18:10 }

Съгласен съм с теб освен едно, най-велики и най-разумни само, като потенциал, който трябва да се развива, а всъщност ограничено, както казваш.
Ако спрем да ги купуваме наистина може и да стане, но не вярвам, че ще се получи масово, по-скоро звучи утопично. Ако си изнамери добра алтернатива може и да има по-голям успех. Но мисля, че изхода е само един и то той се осъществява поединично, индивидуално, никога няма да стане масово, но това пък не трябва да спира никой да опита.

7 platanus { 11.18.11 at 1:51 }

Доста агресивна статия… Не понасям агресията, дори и вегетарианската. А който иска да агитира другите да станат вегетарианци и вегани, ще му припомня само българската мъдрост – „Насила хубост не става“. Когато се опитваш да стреснеш един човек, резултата най-често е обратен.

8 mer { 11.18.11 at 14:09 }

На мен не ми се струва агресивен, а по-скоро развълнуван. Дори на няколко пъти той набляга с думите, че не иска да ги притиска, унижава или да ги кара да се чувстват виновни или лоши. Поне аз така го виждам, но със сигурност всеки ще го усети различно.

9 4edeto { 11.20.11 at 18:44 }

Здравейте!
Дълголетието на родопчаните, не е поради консумацията на мляко. Там е направено изследване, което установило, че в Родопите има камък ЗЕОЛИТ, който е виновника за дълголетието. :))) В Интернет има много информация по темата.

10 Младена { 02.05.12 at 4:58 }

Сега изгледах цялата лекция , заедно с продължението от въпроси и отговори.
Мисля, че някои от коментарите тук са написани от хора с вдигнати и двете длани отстрани на очите. Точно както Гари показа.
Как намерих сили да се смея в някои моменти, не знам.

11 Pit { 02.24.12 at 12:41 }

Здравейте,
Мога само да кажа, че статията показва 20% от истината и всеки сам за себе си е длъжен да помисли за собственото си здраве и да се интересува, защото никое веган общество няма да мисли вместо всеки един от вас.
Не е важно да се цели някакъв идеал, а да разберем наистина какво има в собствената ни чиния – разум се иска !
Мислете…
Мислете за здравето си…
Нима ви харесва всичко в ежедневието ?
Не чувствате никаква депресия и ярост?
Не налагаде усвоеното насилие в ежедневието си?
ще ви кажа едно…
Учите децата си на собствените пороци, но те ще пораснат, и ще осъзнаят проблем, което ще подбуди интерес и ще са по амбицирани за здравето си от самите вас, но за вас ще е късно…

12 тра=ла-ла { 03.03.12 at 21:14 }

О, Мер! Познавам един, който стана стриктен ВЕГАН и заряза жена си и децата си. Не ми говори, какво прави хората да излива яростта върху близките

13 Не на тр-ла-ла-то и глупостта { 03.04.12 at 1:31 }

Много мъдър довод тра=ла-ла. Всъщност никнейма ти е достатъчно красноречив.
Ами в Русия в едно китно селце е заловен канибал, изял жена си и близките си. Това звучи ли ти по темата?
Начин на хранене = Начин на мислене -> Поведение у дома ->Поведение в широка социална среда -> Поведение на обществото -> Поведение на държавата =>Война, разруха, глад, болести; Цялата планета е задръстена от човешките боклуци, всичко се руши, унищожава, експлоатира по начин, непозволяващ възобновиост.
И ако някой е по-краен в мислите и постъпките си, дори не бих могъл да го виня! Може би е дошло време за крайност и за крайни действия!
Аман от чревоугодници, които стоят по цял ден на топло, тъпчат се с всевъзожни боклуци, изпитвайки мизерно щастийце, защото са си напълнили коремището, и мислейки че всичко това не ги засяга, и че случващото се не е сериозно. Трудно е да се каже кои са по-лоши – деструктивните или апатичните подобия на хора?
И не, не съм веган, за да ме давате като пример за агресия. Консумирам мляко и млечни продукти, както и яйца. Но със сигурност, ако планетата ни беше населена само от вегани, обликът и щеше да бъде коренно различен – красота, хармония с природата и мир. Може поста ми да бъде изтрит, но не мога да остана безучастен, когато се сблъскам с човешката глупост.

14 Албена { 03.04.12 at 16:48 }

Също смятам, че лекцията не е агресивна. Много емоционална – да! Не съм чула, чела, видяла до сега веган да убеждава във възгледите си обикновен консуматор, като го е подложил на психически или физически тормоз, ежеминутна масирана реклама, съдебно преследване и прочее. Видях само хора, доброволно посетили тази лекция. Има хора, доброволно гледащи, слушащи, четящи и интересуващи се. Всеки от тези доброволци взима решение за себе си, за децата си. После децата им, като станат самостоятелни съответно взимат решения за себе си и т.н. Има харизматични личности, които могат да повлияят на повече хора / които не са им роднини/. Но хората сме жестоки – факт. Понеже в съвременното общество е трудно да се създаде концлагер, в който насилниците да задоволяват нуждите си въпреки, че се намират домове за сираци, домове за възрастни хора, домове за хора с психически отклонения… се създават ферми, в които е напълно законно да се малтретират същества, изпитващи страх, болка, тъга. Отвратена съм от себе си заради кожената си чанта, обувки, млякото в кафето, така като навремето бях отвратена от Хитлер, който пробваше ръкавици от човешка кожа, направени в един концлагер за германската армия. Надявам се в рамките на настоящият ми живот хората да имат информация за бита и живота от края на 20-ти и началото на 21-ви век само като документални кадри, така както гледаме кадри за Холокоста и се борим с човешката си природа да не позволим това да случи на човечеството отново.

15 мотиката му е майката { 03.23.12 at 18:54 }

Много се смях. Стига глупости. Намерили хората ниша за да печелят пари като си предлагат теориите и така не им се налага да копат

16 tangri la { 03.27.12 at 15:39 }

не е нужно да си веган, за да си етичен към животните 😉

17 Райна { 04.21.12 at 14:53 }

Аз също съм на мнение, че ние хората сме се отдалечили много от природата, а това не е за наше добро, храним се с всякакви боклуци – като даже ако ги наречем „храна“ ще е комплимент. За нас ще е по-добре да се храним с повече истински неща. От друга страна крайностите също не са решение. НО всеки може да направи своя избор – и този избор може да е нещо като „златната среда“ – да не се тъпчем всеки ден с месо (защото за много български семейства, ако не се консумира месо все едно, че няма какво да се яде – което аз лично не възприемам) а да си оставим някой постен ден през седмицата. Тогава със сигурност ще има ефект според мен.

18 хана { 05.02.12 at 17:18 }

Познавам един, който стана стриктен ВЕГАН и заряза жена си и децата си. Не ми говорете какво прави хората да излива яростта върху близки. Toва е мерзост, да зарежеш жена си и децата си заради храна. О, не, той си има любовница, а храната е оправдание.

19 yoda { 05.04.12 at 14:19 }

Здравей!От доста време в мен назрява някакъв вътрешен бунт.Подсъзнателно усещам,че трябва да затворя книгата с кожена подвързия,но винаги надделява една мисъл на Лорд Байрон – „I love not man the less,but Nature more“.Винаги основен контрапункт ми е бил еволюцията на човека и неговия месояден характер(или по-скоро това което са ме учили като малък) – до този момент.Гари предизвика истинска еуфория в съзнанието ми.Оказва се,че аргументите постулирани от обществото са меко казано смешни, пред простичкия факт за дължината на човешките черва.Най-големият катарзис върху разбиранията ми обаче имаше вида на Гари.Винаги съм очаквал ако ли не гротеска,най-малкото екстентрична и странна визия сред хората от тази прослойка.Ужасно съжалявам,че съм бил такъв кон с капаци.Ужасно съжалявам,че съм взимал за даденост неща, които не ни принадлежат, а присвояваме, при положение,че имаме океан от алтернативи.Винаги съм се борил с лицемерието у хората,а се оказва че аз съм бил в първите им редици.Благодаря ти, mer.Осъзнах неща,които ще се опитам да реализирам.В едно нещо съм абсолютно убеден обаче.Най-големият враг на човека е страха.Колкото повече се отърсва от страховете си,толкова по-силен става.Индустрията използва страховете ни всекидневно да ни заробва,но когато има хора като Гари и като теб, нещата придобиват съвсем други цветове,а контраста избледнява все повече!

20 Starlight { 05.04.12 at 16:15 }

Аз мога да оборя голяма част от лекцията научно, но предпочитам да разкажа моя лична случка – от живота, която ме убеди напълно, че веганите грешат.

Най-добрият приятел на сина ми е роден в семейство на вегани.Първият път когато ни дойде на гости беше на 11. Аз бях опекла котлети. Мъжът ми без да знае, че детето е вегетарианче взел подноса и им занесъл да си хапнат.Аз никога няма да забравя това което видях когато влязох в стаята. Детето беше изяло всичко погледна ме с поглед пълен с ужас и каза „Нали няма да кажете на мама“. И така се продължава вече 4 години. Понякога намирам хладилника опустошен. Казала съм на сина ми да не му дава да се тъпче така. Не че ми свиди да нахраня едно нещастно дете, но не намирам преяждането за здравословно.

Моите уважения към всички които твърдят, че човека е тревопасен, но за мен тази случка е проява на инстинкт на хищник. Освен това не разбирам как сърцето на един родител му позволява да подлага детето си на системен глад, да го лишава от важни хранителни вещества, да го държи в страх, че при пристъпване на определени вегански принципи ще бъде наказано (може би бито) И всичко това в името на недоказани тези. Или в името на една крава….

21 yoda { 05.04.12 at 17:30 }

starlight – случката наистина е показателна и никой не твърди,че трябва да бъдем крайни.Аз съм убеден,че нямаше да израста пълноценен човек без мазните манджи на мама и вкусните пържоли с гъби,но децата са едно,а възрастните друго.Това което причиняват на детето си тези типове е меко казано престъпно.Никой няма право да налага вижданията си насила.Всеки сам решава.Все пак живеем във времето на интернет и всеки може да прецени в какво да вярва с едно кликване на мишката.И все пак искам да ти покажа,че грешиш:::Има едно арабско предание,че краят на света ще настъпи като бъде заразена водата и всеки който пие от нея ще се побърка.Никой не взел за чиста монета това предание, с изключение на един човек,който се запасил с прясна вода и зачакал армагедона.Денят дошъл.Водоемите били отровени и всички се побъркали.Единствено човекът с водните запаси останал нормален.Един ден той излязъл на улицата и забелязал,че хората му се присмивали,шикалкавели и се гнусяли от него.на 2-ят ден пак така.От тяхна гледна точка той бил луд.На 2-та седмица въпросният човек не издържал и отпил от водата и се приобщил към обществото,знаейки че то всъщност е болното.Така че, откъде знаеш,че това дете не е повлияно от същото това общество,с всевъзможните реклами на бургери, кремвирши и т.н.Да не говорим за умопомрачително вкусните миризми от дюнерджийниците на всеки ъгъл.Как мислиш,че отвореното съзнание на едно 11 годишно дете може да се пребори с тези изкушения.НЕВЪЗМОЖНО,ДОРИ БАЩА МУ ДА СЕ КАЗВА ГАНДИ!Така че, дори и родителите на детето да са прави – „насила хубост не става“.Както се казва „с какъвто се събереш,такъв ставаш“,а родителите са последната дупка на кавала в случая.Обществото определя нормите,а мозъка ти дава шанса да решиш дали да пиеш вода или не.Детето просто няма завършен поглед върху света….

22 врабчето { 05.26.12 at 14:04 }

Към Starlight : извинявай много, но ще вметна една малка поправчица – ако човекът е хищник то дай следващият път на това дете едно живо пиле – да забие зъби в шията му …да изпие кръвта ,убивайки го и след това ти може да му го приготвиш -варено , пържено или както там се приготвя храната на мършояда …прощавай ..хищника ( може да пробваш и ти ..по желание или от доказване) и така…… малко грубичко , но като се замисли човек – малко трудно да не стигне до този извод…и ако все пак не ти се вярва и се чувстваш с ранена преценка и виждания , порови се в подходящата литература и сравни устройството и сходството на стомаха , захапката и цялостната физиология , продължителност на живота , навици , характер и тн между хищниците , тревопасните и онази (простичко казано) група животинки , които се хранят полодове , корени грудки , треви и т.н , като от време на време някои видове залитат и към друго…. а колкото до това дете …мисля , че YODA много добре е опбяснил нещата .

23 врабчето { 05.26.12 at 14:09 }

извинявам се ако досаждам , но още нещо …. от криворазбрана любов и съжаление се вършат най големите глупости …. има материал за мислене … и за двете страни

24 цвети { 06.02.12 at 17:16 }

От доста време чета сайта, но не коментирам. Но просто последните два коментара ме потресоха. Защо толкова нападателно, жената просто е разказала случка от нейния живот, това, че не е съгласна с твоето мнение, не е причина да се подхожда със злоба. Освен това самият факт, че чете тази статия, означава, че се интересува от вегетарианството. Подхождайки така грубо ли смяташ да привлечеш някой към твоята идея. Не е начинът това. В този сайт ме впечатлява позитивното мислене и подходът към хората, не нападателно, а по-скоро обясняващо. Хората са различни, имат и различни вярвания, трябва ли когато някой не е съгласен с нашата религия, начин на хранене или въобще философия на живот да почваме кавга?

25 Mira { 06.06.12 at 10:15 }

Здравейте,

Сайтът е прекрасен и безкрайно ви поздравявам за него! Аз лично считам, че темата за веганството може много да се дискутира. Приисками се да споделя и нещо лично и надявам се няма да подразня никого. Аз лично съм израсла в именно такова семейство, в което ако не се седне на масата с месо значи не е ядене. Макар че преди години често сме сядали без месо, защото беше скъп продукт, а и изчезваше от магазините. Отглеждали сме си и прасета на село едно време и сме ги изяждали след това – но тогава годините бяха и по-други и бяхме много благодарни и месото беше жизненоважен продукт за нас…От няколко години, обаче, или откакто станах по-самостоятелен човек и сама пазарувам и готвя, опитах два пъти вече да откажа месото и двата пъти се стига до страхотно отстлабване и критично ниско тегло и много лоша кръвна картина. Първият въпрос на лекарката като ми видя показателите първият път бяха “ Момиче, ти ядеш ли месо“. Витамин Б12 беше в критичен минимум и се наложи да ми се поставят инжекции в рамките на три месеца. Вторият ми опит за отказване на месото беше съпътстван от невероятно разнообразна храна, много суровоядство, много зелени водорасли и други храни, съдържащи Б12 – и отново – страхотна загуба на тегло, отново Б 12 – критичен. Според нея – моят организъм е свикнал да извлича Б12 от животински продукти и заради това така се получава и също ми каза, че ако искам да забременея да не се подлагам на подобни опити. Ако трябва да бъда честна пред себе си – обичам вкуса на месото , толкова години е било част от ежедневието ми и се опитвам да си наложа нов модел на мислене и хранене, но причината, поради която искам да спра е, защото наистина ми е жал за животните. Съвсем наскоро срещнайх и по друг начин мислещи хора, преминали към друга крайност – изцяло месояден режим с изключване на всякакви тестени и сладки храни, пасти, пици, бисквити, картофи, сладкиши, захар, мед. Хранят се предимно със салати, месо и зеленчуци, никакъв алкохол, кафе, шоколади и ограничават количеството на плодовете заради фруктозата, която се разгражда единствено и само в черния дроб. Супер добре се чувстват, кипят от енергия и силно препоръчват подобен режим на хранене. Интересно ми беше да пробвам, но и това не е за мен. Прилошава ми от ежедневна консумация на месо, дори и от един ден със закуска, обяд и вечеря с месо, (тук си спомням за детството ми) не ми е добре – най-вече вътре в мен и мислите ми, които са в противоречие с това, кое е правилно, кое е хуманно и къде е истината.
За мен и веганството и суровоядството и месоядството са прекалено крайни и не мисля ,че ще мога да ги следвам продължително. За момента се опитвам да тълкувам по-ясно знаците на тялото си, какво ми се яде и се храня с това като се стремя да разнообразявам максимално продуктите, движа се много, месо и риба включвам в менюто си два -три пъти в седмицата и ги готвя внимателно и с много уважение и благодарност. Благодаря за всяка храна, която имам пред себе си и в която усетя, че е готвена с любов, прецизност и внимание. Показателите за Б12 се оправиха, теглото ми се върна, на нормално слабо , но се появиха други неща като болки в областта на черния дроб и усещам, че нещо не е наред и с червата ми и отделителната система – чуват се звуци, къркорения, често запичане, болки в дясната част. Апандеситът ми е ок, но боли точно около него. Проверихме го, но болките в тази част са много чести и силни и след като прочетох статията за паразитите и пречистване на черния дроб започвам да си мисля, че може би там е разковничето на нещата и ще трябва да се изследвам и за такива неща или директно да премина към прочистване. Нямам наднормено тегло. Нямам и идея откъде да започна…
А за храненето и как – виждам, че хората се палят и пишат много неща и добри и лоши – сякаш някой е посегнал към паниците им. Хубаво е да се споделят мнения, да имаме разнообразни въсможности, но изборът в крайна сметка е във всеки един от нас. Аз мисля, че всеки трябва да открие своя начин как да се чувства в хармония със себе си и тялото си, макар да е трудно и да изисква усилия, опити, търсене и познания. За себе си, аз все оше не знам коя е моята истина. Мисля да започна с едно прочистване – дали на черва, дали на черен дроб, а мислите вече ги подхванах с метлата.

26 Teddy_bear { 12.01.12 at 1:33 }

Mer, неизбежно е по пътя, който си поела да срещаш много противници. Мнпого хора ще те мразят, защото им показваш истини, които ги изваждат от зоната на комфорт. По-удобно е да си заровил глава в пясъка и да си мислиш, че не вредиш на никого по наична, по който живееш. И честно да ти кажа, мисля, че ние, хората, заслужаваме всички злини, които ни се случват, просто защото сами ги предизвикваме. Безумно е да вярваме, че можем така да се гаврим с други живи същества на замята, без природата да ни го върне. Както е безумно да си мислим, че ние сме най-висшият разум на земята и че злодеянията ни няма да се върнат. Аз лично не мога да се примиря, че хората са толкова невежи и че политиците и силните на деня – също. Има гняв в мен като гледам такива кадри…Това, което избирам да променя, започва от самата мен. От 4 години съм вегетарианец. Когато събера достатъчно инфо, съвсем скоро, планирам да стана и веган.
@ Мира, един съвет от мен. Ако си решила да ставаш вегетарианец, бих те посъветвала да прочетеш малко повече по темата. Не може да спем месото и да продължим да мажем филийте с лютеница. Самата ти диета трябва да се промени напълно. Препоръчвам ти да прочереш за т.нар. суперхрани: нахут (леблебия), просо, амарант, елда (гречка), соя, булгур и безборй много други.
Аз имам желазодефицитна анемия от 10 години, по някое време премина в Б12 дефицитна. Откакто станах вегетариянец (но пак обръщам внимание: започнах да ям много здравословни храни, които не познавах до тогава), не съм имала пристъпи на нисък хемоглобин. Повярвай ми, действа, просто не си го направила както трябва.

27 Aries { 01.08.13 at 13:31 }

Уникален е тоя човек!

28 Nemo { 08.24.13 at 10:19 }

прочетох цялата статия и почти всички коментари и установих няколко неща
– Всички защитаващи вегетарианството са доста злобнички – по този повод някой ако има желание може да направи изследване за връзката м/у липсата на В12 и злобата в човека
– за да си веган трябва да ядеш супер храни – не съм толкова богат да си поръчвам водорасли от япония и други вносни продукти
– От както котката ми започна да яде пържена риба не иска да близне сурова, така че коментари от рода „защо човека не впие зъби и не смуче кръв“ не са уместни. Или може би котката е била тревопасно животно преди хиляди години .
– не знам какви са червата на хората , но знам че очите му са разположени отпред . Очите на животните – ловци са разположени отпред да преследват жертвата.
– Версиите че древния човек е бил предимно месояден са повече от тези че е бил веган. Дори в средновието голма част от зеленчуците , които ядем днес са били смятани все още за отровни, а всяко едно тревопасно животно от рождението си може да познае отровните растения от ядливите, т.е човекът лишен от това качество или по-точно неразвил това качество навежда на мисълта че тепърва /1000-2000г/ започва да разглежда зеленчуците и плодовете като основен източник на храна.
Какво да ядат ескимосите – може би трябва да се преместят по на юг или да внасят зеленчуци

Примери мога да давам много , но спора е безмислен и незнам защо се води – Човекът има тази привилегия да бъде ВСЕЯДЕН и всеки може сам да прецени кое е добро и кое не е за него.

29 Ростислав { 08.26.13 at 13:53 }

Да, Немо – очите на акулата са отстрани.. А на маймуните отпред..
Привилегията да бъде всеяден е просто удобна, съгласен съм с избора, но тогава нека не ми излизат повечето месоядни с това, че човекът бил хищник. Хищник е баба им.
Консумацията няма нищо общо с това – вкус, традиция, навик и убеждение, както вече стана ясно. Поне да не бъдат лицемери. Да ядеш пилешко и свинско, да си гладиш котката/кучето по главата и да заявяваш скромно, че си любител на животните е като да влезеш в стаята, където е братчето ти – то яде сестричето ти и да ти казва с окървавена паст „Много те обичам!!!“

30 Ростислав { 08.26.13 at 13:55 }

tangrila, напротив. Не може да избираш към кои животни да си етичен и справедлив, а към други да лъхаш безразличие и неразбиране.

31 Ростислав { 08.26.13 at 13:57 }

И Немо извинявай, ама бобът, лещата, оризът, житото, ечемикът, соята, картофите, ядките и куп плодове и зеленчуци са ти под носа. Не ми излизай с тези водорасли. Винаги може да се намери извинение.

32 Аз { 11.30.13 at 4:39 }

Вегетарианец съм от 14 години, консумирам мляко само от домашно гледани животни. Повечето от написаното е вярно, но ще кажа едно нещо – този човек е лъжец и манипулатор. Имах нещастието да контактувам с него преди време, след като лекцията му бе разпространена из целия свят. Той използва гръмки думи за да насажда вина, не с вслушва в другите и се е фанатизирал на тема месо.
Още в началото на лекцията си казва, че няма да заставя или да иска да променя някого, а само излага факти. От контактите ми с него той не само се опитваше да ме манипулира, а започна да обижда и нарича с непристойни имен човек, който никога през живота си не е виждал и не знае нищо повече от никнейма му.
Да живееш от чуждата смърт и да консумираш насилие е грешно и ненормално. Ако към човешко същество някой някога се отнесе по начина, по който към хилядите животни във фермите, отглеждани за да бъдат заклани и разфасовани, това ще се сметне за зверство и извършителят ще бъде нарочен за психопат. Убийството на всяко живо същество е еднакво, кои сме ние, че да омаловажаваме един живот, и да издигаме друг?

33 Аз { 11.30.13 at 5:07 }

И още нещо, ако ми позволите, към дамата, която приготвила ребърца на съседското дете. Идеята не е да заключиш детето си в клетка и да го храниш по веднъж на ден. Идеята е да му дадеш право на избор. Повечето родители включват месото в храната на децата си без да ги питат – искат ли го, или не го искат. Децата привикват към него. Както някой природозащитник беше казал – има причина да водиш детето си да бере ябълки, но да не го заведеш в кланица. Лицемерно е да му поднасяш чиния ребърца и да твърдиш, че прасенцето само е скочило с желание под ножа. Защо не покажеш на детето как това прасе от ходещо и мислещо живо същество се е превърнало в неговата вечеря? Защото детето ще побягне с писъци и ще му остане трайна психична травма. Защо едното животно наричаш домашен любимец, гушкаш го, галиш го, качваш негови снимки в интернет, редовно го водиш на ваксинации и се отнасяш с нвго с уважение, а другото закачаш с главата надолу, разпорваш му корема докато още мърда и го наричаш храна? На мен ми се струва леко лицемерно. В интерес на истината прасетата имат висок коефициент на интелигентност, могат да мъдат социализирани като кучетата, дори могат да бъдат научени да играят елементарни видео игри. Проверете видеото на Стив О от Jackass, където човека много по- миролюбиво, но категорично обяснява неговата гледна точка, не като Юрофски.
Бях на десет години, когато САМА се отказах от месоядството. Родителите ми дори се опитваха да ме убедят, че бъркам и това е вредно за здравето ми. 14 години по- късно се чувствам прекрасно, напълно жива и здрава, без нелечими заболявания или отклонения в следствие от решението ми. Не страдам от диабет, запушени артерии, затлъстяване, рак, не съм подложена на опасност да погълна паразити заради не добре обработено месо, а и което е по- важно – съвестта ми е чиста. Аз не изяждам нечия мъртва плът.
Като заключение ще кажа – вегетарианите и веганите не насилват трупоядците, пардон, месоядните да не ядат месо. Когато обаче вземеш някакво решение е редно да си запознат с всички негови последици. Да се скриеш в топлия си дом, да платиш на някого да разпори зверски друго живо същество и после с чиста съвест да си го хапнеш и да кажеш – „Трябва ми, иначе ще съм болен, нищо лошо не правя, ние така сме устроени.“ си е чиста проба ниска бразованост и слабохарактерност. Човека за това е човек, защото за разлика от животните има интелект, има право да избира, а изборите му го правят това, което е. Дали ще живееш по начин, по който и ти ще си добре, и другите ще са добре, или ще водиш егоистичен начин на живот, който ще носи само насилие и смърт – всеки може да реши за себе си. Мисля, че трупоядците беснеят не защото „им отнемаме правото на избор“, а защото осъзнават истината, но са прекалено слаби да се борят с лакомията си. Не сме единствените на тая планета, и не сме най- важните. Ние сме тук заедно, ако животните и растенията измрат човека е загубен. Ако обаче човека умре… май- всичко ще процъвти. Помислете си пак кое ни дава правото да се наричаме „най- висш организъм“.

34 Радина { 05.17.14 at 18:34 }

Прочетох повечето коментари и тези за детето, просто нямаше как да подмина. Не е добре един родител да е толкова краен и да налага собствените си принципи и разбирания на детето. Детето трябва да е свободно, да направи собствения си избор. Ако е способно да избира, да избере само от какво иска да опита. За мен, единствения дълг на родителя е да се грижи, това което детето му консумира, да е здравословно, не премесено с разни добавки, оцветители, ароматизатори и всякакви подобни химии, а да е натурално. Също както не е етично да храниш детето с всякакви меса, така и не е етично да го заведеш в кланница и да го бележиш за цял живот. Ще дойде момент в живота му, в който ще може да направи избора си и да разбере откъде идва месото и как. Не съм вегетарианка. Ям месо, има няма, веднъж в седмицата и то пилешко или риба. Да кажеш, че винаги е било така – не е. Имам село, баба ми и дядо ми отглеждат животни, коли се и като малка съм яла агнешко, ярешко, свинско.. Но винаги съм отказвала да ям заешко, месо от сърна или други диви животни. А след известно време, спрях да ям и горепосочените. Един ден просто ми стана изключително гадно, след като бях ходила да се радвам на яренцата, да ми ги поднесат за вечеря. Но пилешко и риба все още си хапвам. Не разбирам какъв е проблема с млечните продукти обаче.. Ако са купени от магазина (най-вероятно съдържащи сухо мляко и какво ли още не) – съгласна съм. Но баба и дядо имат кози, доят мляко и правят кашкавал и сирене, и до сега не са убили нито една коза заради това – нека не забравяме, че статията е за млечните продукти. Та, за каква плът и жили става въпрос? Нима животните не бозаят? Много хора се опитват да изкарат млякото и още много продукти (включително плодове и ядки) вредни. Това е вредно, онова е вредно… Истината е, че няма естествено произведена и придобита храна, която да е вредна. Дадена храна може да СТАНЕ вредна, ако се прекалява с нейната консумация, с погрешния и начин на приготвяне ИЛИ ако организма ти има непоносимост към нея, по ред причини, които ще пропусна да обясня. Още един абсурд, с който се сблъсквам е абсолютното противоречие. – „Не яжте сурови ядките, защото съдържат нам-какво-си, което е вредно!“ ; „Не яжте ядките печени, защото при печенето се отделя еди-какво-си, което е вредно!“ – Та, как всъщност се консумират ядките? Същото и с водата. Знам, че водата е жизнено важна и човек трябва да изпива ПОНЕ 1500 мл. вода на ден. И тук, отново се появява абсурда – бутилираната вода съдържа флуорид, а чешмяната – хлор. А е ясно, че без вода не може. Както и да е. В допълнение, бих искала да кажа, че навърших ли 20, започнах да имам проблеми със стомаха. Промених си режима, започнах да спортувам и да се храня възможно най-здравословно и спрях да ям хляб и да меша различни храни. И оттогава, нямам проблеми. Разбира се, всеки организъм е индивидуален. Човек трябва да съумее да разбере организма си, за да разбере каква храна може или не може да консумира, за да разреши проблема си или да се чувства по-добре физически и психически (: Въпреки всичко, статията и мненията бяха интересни. Наясно съм, че имам още много да науча и усвоя, относно здравословно и прородосъобразно хранене, но тези неща стават постепенно.

35 тихия { 05.18.14 at 16:16 }

Ех, Радина. Радостното е, че си на 20, а вече си задаваш въпроси по темата. Ще те насоча къде да потърсиш отговори. Можеш да не ядеш месо, защото го смяташ за нездравословно и това е така. Но аз не ям месо, защото това означава да се храня със страданието на други същества. С какво човека е повече от едно пиле, та има право да го убива? И какво му е сторило то? Неотдавна английски учени декларираха официално, че животните имат чувства и не се отличават от хората ни най-малко. Помисли върху това. Колкото до млечните продукти, толкова е писано, че не смятам да задълбавам. Млякото, както и да е добито, е продукт на животното за изхранване на подрастващо поколение. То има време и обхват за приложение при животните и хората, разбира се. Да си видяла или чула крава да си преработва собственото мляко с цел складиране за по-нататък? Млечните са слузообразуващи в тялото ни. Прочети повечко. Въпреки всичко се радвам, че си в този сайт. Влез във форума и ще намериш всякаква информация. Успех.

36 Радина { 05.19.14 at 11:15 }

Не съм казала, че ям месо, защото мисля, че ако не ям, ще е нездравословно за мен. Но нали знаеш, че ако от малък са ти давали да ядеш нещо е трудно да отвикнеш. Специално за агнешкото и ярешкото, не ми беше трудно, понеже не е месо, което ядеш ежедневно. Но пилешкото е друго нещо. Може би скоро и него ще откажа, но от рибата и морските дарове, едва ли. Относно млечните продукти – не съм толкова крайна просто. Благодаря за информацията, ще погледна.

Leave a Comment